son zamanlarda duyduğum en güzel ifade "Nasıl ki mekân, cisimlerin üst üste oturmasını engelleyen şeyse, zaman da olayların üst üste oturmasını engelleyen şeydir."
@@Demokless adam onu demiyor. Diyor ki Mekan diye bir şey olduğu için sen bir cismi diğer cisimden ayırabiliyorsun. Mesela masanın üstündeki kitabı alıp masadan uzaklaştırabiliyorsun. Mekan olmasaydı onu götüreceğin bir yer olamayacağı için üstünde kalmak zorunda kalırdı. Bu zorunluluğu kaldırıyor mekan. Zaman da olayları bu şekilde yapıyor. " nöö olokoo " diyeceğine biraz iyi dinle.
Erkan hocamız o kadar dürüst ve temiz biri ki, bilimin her dalı onlar gibi insanların elinde olsa gerçeğe ulaşmak çok kolaylaşacak. İyiki varsınız hepinize teşekkürler.
Erkcan hocayı dinlemek inanılmaz keyifli. Çok zor konuları çok anlaşılabilir bir şekilde ingilizce terim kullanmadan anlatıyor. Anlatırken kendini kontrol ediyor. Spin demiyor “dönü” diyor. Randomly derken hemen rastlantısal diye düzeltiyor. Mükemmel bir bilim adamı. Bu ülkeye karşı umutlarımızı yeşertiyor.
Boğaziçi'nde dersleri ingilizce anlatmıyor mu? Sınavları ingilizce yapmıyor mu? Birçok lisede fizik ingilizce anlatılmıyor mu? Çağımızda ingilizce tüm toplumların ortak dili oldu. İnsanların üzerinde böyle bir baskı kurma hakkınız var mı?
@@roundesthedgehogne alaka adam dağdaki çoban bile anlayabilir manasında demiş kendi dilimizi yalın kullandığı için böylelikle daha GENİŞ kitleler karışık bir Türkçeye göre eğer anlayacaksa Erkan hoca gibi sade anlatan adamın anlatımından daha kolay anlar …Anladın??
@@roundesthedgehog Türkçesi varken Türkçe kelime kullanmak daha doğru değil mi? Ayrıca böyle çok izlenen bir kanalda herkesin ingilizceye hakim olması beklenemez. Sonuçta burayı sadece Boğaziçi öğrencileri izlemiyor. Kaldı ki kimsenin baskı kurduğu yok. Aksine çabasını takdir ediyoruz. Niye ters anlıyorsunuz ki?
@@roundesthedgehogingilizce anlatırken ingilizce terimler kullanılır. türkçe anlatırken türkçe terimler kullanılır. araya yabancı dilde terimler sokmak konunun uzmanı olmayan insanların, terimleri tam olarak kavrayamamasına sebep olur. bu da cehaletimize katkı sağlamış olur. buna, arapçadaki çoğu terimi halkın anlamaması (doğal olarak) ve bu sebeple inandığı dini tam olarak bilmemesi örnek verilebilir. veya türkçe eğitim gören bir lise öğrencisinin öğrendiği yabancı dil kökenli terimleri kafasında herhangi bir şeyle bağdaştıramaması ve konuyu tam olarak anlayamaması örnek verilebilir. bir örnek vermek gerekirse, “loop” kelimesinin türkçe karşılığı döngüdür. ingilizceyi iyi bilen ancak anadili olmayan benim bile loop kelimesini duyunca kafamda çok fazla bir şey canlanmamakla birlikte, döngü deyince kafamda bir şeyler canlanır. çünkü günlük hayatımda türkçe düşünüp türkçe konuşuyorum. dilin ötesinde bir şeyler görsek ve hissetsek bile bunu yine en fazla dilin sınırları içinde bir başkasına aktarabiliriz. bilgiyi birbirimize dilin sınırları içinde aktarabildiğimiz için bilgiyi alan kişi de bunu en fazla dilin sınırları içinde kavrayabilir. bu sebeple dil önemlidir 😊
kuantum fiziğini, higgs bozunu'nu, bütün programı büyük bir merak içinde dinledim. fakat sonda gelen "kahraman bir kolektiftir." sözü bütün bu anlatıları geçti benim için. gözlemlerime göre güzel bir zekanın yanında sağlam bir etik, moral anlayışı gerçekten çok az insanda var. bana kalırsa bu özellik Erkcan hocayı gerçek bilim insanı yapan unsur. başından sonuna çok anlamlı bir programdı. teşekkür ederiz.
Öncelikle Fatih Bey'e bu konulara gösterdiği özel ilgisi için teşekkür ederim. Sohbet sırasında Michio Kaku'yu tartışırken, kendisine yönelttiğim eleştirileri bilimi popülerleştiren herkes gibi kendim için de ders olarak değerlendirdiğimi, ayrıca teknik konuları aktarırken yapılan sadeleştirmelerin ve analojilerin tüm iyi niyete rağmen bazen yanlış veya eksik anlamalara yol açabileceğinin farkında olduğumu not düşmek isterim. Sürc-ü lisan ettiysem, affola. Genişletilmiş Wigner'in arkadaşı düşünce deneyine dair tek tek fotonları "arkadaş fizikçi" olarak modelleyen çalışmaya referans vererek derin felsefi sonuçlar çıkartmanın sağlıklı olmadığını dile getirdim. Ancak deneyi kurmak için dökülen kuramsal ve deneysel emeği hak ettiği ölçüde vurgulayamamışım. Bu tür çalışmaların ne kadar zor olduğunun altını çizmek, kuantum mekaniği kurulduğundan beri geçen yüz yıl içerisinde ancak düşünce deneyleri ile tartışılır seviyedeyken giderek gerçekten deneye dönüştürülmesi için adımların atılabilir hale gelmesini heyecan verici bulduğumu da eklemek isterim. Son olarak, "tek fotondan arkadaş" (🙂) çıkmayacağına dair eleştirilere yanıt olarak, çalışmayı yapan ekipten üç fizikçi, Wiseman, Cavalcanti ve Rieffel, foton yerine kuantum bilgisayarlara yerleştirilmiş yapay zeka kullanmayı önerdiler (Quantum 7, 1112 (2023), doi:10.22331/q-2023-09-14-1112). Bu makaledeki teknolojilerden çok uzak olduğumuz kanaatindeyim. Kuantum bilgisayarların yapay zeka işletecek genel hesaplamalara uygun olmaması, yapay zeka için gereken işlem kapasitesine varana kadar sistemin zaten kuantum niteliklerini kaybedeceği gibi çok temel sorunlar mevcut. Hatta bu sorunlar aslında zaten kuantum mekaniğinde ölçüm ne demektir sorusuyla doğrudan ilintili olacağı için, kuantum bilgisayarda yapay zeka çalıştırmaya gelinceye kadar başka keşiflere ihtiyacımız olacağına dair bir görüşüm var. Ancak sırf hayal edebilme alanımızı genişlettiği için bile bu tür öneriler bence değerli.
Not: Bu vesileyle, meslektaşı olmaktan gurur duyduğum Ömer İlday Hoca ile 1 ay önce yayımlanmış sohbeti de yürekten tavsiye ederim. Şu an ülkemizden Nobel Fizik Ödülü almaya kanımca en yakın kişiler Ömer ve Serim İlday.
Hocam merhabalar bı konulara ilgili biriyim sadece Geçenlerde kafama bir şey takıldı size sormak isterim doğru ifade edebilecek miyim sormak istediğimi emin değilim ama umarım anlatabilirim Halk arasında tek yumurta ikizlerinin zaman zaman aynı düşüncelere sahip olduğu, Birinin canı yandığında diğerinin de yandığı yada biri mutlu olduğunda diğer ikizinin de mutlu olduğu gibi geçmişten gelen bir inanış var bunun doğru yada yanlışlığı önemli değil dikkat çekmek istediğim nokta böyle bir inanışın olduğu Benim aklıma direk kuantum dolanık fotoların arasında olan ilişki geldi bu konu ile olan benzerlik Bir foton diğer dolanık fotonun maruz kaldığı etkiye zaman-mesafe farketmeksizin aynı tepkiyi vermesi durumu Siz bu iki durumu nasıl ilişkilendirirsiniz Kuantum alanında yapılan araştırmalar mı tel yumurta ikizleriyle ilgili böyle bir inanışa zemin oluşturdu? Veyahut bu inanışın kökeni kuantum alanındaki araştırmalardan daha önceye dayanıyorsa bu nasıl bir anlam ifade ederdi? Şimdiden teşekkür ederim çalışmalarınızda başarılar dilerim Saygılarımla. Bu inan
@@ortalamaoyuncu1369 İkizlerin veya daha genel olarak çeşitli şekillerde birbirleriyle etkileşen insanların duyular ötesi algı (extrasensory perception, ESP) geliştirebileceğine dair fikirler çok eskiye dayanıyor. Kuantum mekaniğinin ESP söylentilerinin altında fiziksel bir mekanizma sunabileceğine dair görüşler ise 1960larda popüler oluyor. Geçtiğimiz yıllarda Nobel Fizik Ödülü alan John Clauser, bu fikirlerle motive olmuş fizikçilerden. Ancak zaman içerisinde yapılan tonlarca deney, (1) ESP'nin laboratuvar şartlarında somut verilerle desteklenmediğini, (2) beyin gibi organlarda kuantum etkilerin çok kısa sürelerde ortadan kalktığını gösteriyor. Fakat bu deneyler pek de heyecan verici bulunmadığı için onları göz ardı edip hâlâ kuantum dolanıklığı ESP tarzı metafizik iddiaları temellendirmek için kullanma çabası devam ediyor.
Fatih Bey'in bilim adamları na herhangi bir moderatör ün soramayacağı sorular sorması beni bu programlar a yıllar önce bağladı gerçekten helal olsun müthiş programlar
Prof. Dr. Erkcan Özcan'ın anlatım ve örnekleme kalitesi o kadar yüksek ki, insan dinlerken, anladıklarına şaşırıyor. Çok teşekkürler bu harika sohbet için.
73 “zaman” yaşımdayım ve Erkan hocaya meftunum; ve diğer dwğerli bilim paylaşımcılara; başka mekana gwçmeden aydınlattığı için. Teşekkürler 🙏 Fatih bey size de ayrıca teşekkürler , anlarımı böylesi harika düşüncelerle geçirmeme sebep olduğunuz için. Varolun❤
Erkcan hocam bu ülke için içimde hala bir umut varsa sebebi sizsiniz var olun... Muhteşem bir sohbetti, siz ve sizin gibiler olduğu için bu hayatın bizim gibiler için bir anlamı var.
Şu yaşınızı söyleyip milletden aferin beklemekten bir vazgeçin. birde herkesi kendi bilgi dar ağacınız gibi görmekten vazgeçin artık bu insanlara hakaret demek tir resmen.
Erkcan Hocam, hem postmodern dünyanın avam takımına hem de avamı elinde hisse senedi gibi oynatan demagoglarına varoluşsal ve felsefi ayar veriyor. Öyle bir ayar ki, hala içinde hakikat kırıntısı bulunduran bir ruhun kendinden utanacağı cinsten. Erdemi ve hakikati binlerce ayartıcıya rağmen bilinçli şekilde seçen temiz kalpli insanların var olduğunu görmek, yaşamın kutsallığını bize tekrar hatırlatıyor. Çok yaşa Erkcan Hocam!
Erkcan hoca aslında post-modernizmin bazı tezlerini de sempatiyle aktarıyor aslında. “Postmodern” derken felsefe terimi olan mı; yoksa “anlamadığım ve hoşuma gitmeyen yeni şeylerin tamamı" anlamında mı?
Bu bilimsel teorinin, 'sokaktaki adam'a göre basitleştirilmiş açıklaması şöyle yapılabilir sanırım: Bir emekli, maaş verileceği zaman 'yok'tur, dolaylı vergi alınmaya gelince 'var'dır. Schrödinger'in emeklisi. Keyifli sohbetiniz için teşekkürler.
Bu gerçeği 20 yıl önce Ord. Prof. Dr. Burhan Altıntop “ben aslında yoğum, yoğum lan” diyerek belirtmişti. Şaka bir yana yine harika bir program olmuş. Emeği geçen herkese teşekkürler.
Len bu bölücü/ayrıştırıcı/dışlayıcı kafa her yerde aynı işte. Bunun ideolojisi yok. İlla saldıracak karşı tarafa.. Duramiyor. Adamın yazdığı şeye bak... FB GS savaşı yapanlar da aynı huydakiler.
bu kadar iyi fizikçi, akademisyen ve hoca olmak, aynı zamanda popüler bilimi bu kadar iyi yapıp, herkes için basitleştirerek bu kadar iyi ve akıcı, üstelik sempatik ve eğlenceli anlatabilmek. bu çok ender bulunacak bi şey. bayılıyorum ve gurur duyuyorum!
Ohhhhh resmen damar içi bilim aldım ve keyiften 2 kez üst üste izledim. Aldığım keyfi anlatamam. Zamanın ve Ülkenin halinin ötesinde bir oluşumsunuz ve iyki olmuşsunuz. Emre Bey'e bu emeği ve Fatih Altaylı'ya bu kalitesi için şükranlarımızı sunuyoruz efendim🪬🏆✨️❤
Okul yıllarımda fizikten ve matematikten o kadar çok korkardım ki sözelci oldum. Keşke sizin anlattığınız gibi anlatan, çocuklara bilimi sevdiren öğretmenler çok olsa. Eğitim sistemimiz korkutma üzerine olduğu için, hatta maalesef konuyu öğretenlerin bir kısmı da konuyu bilmediği için (Tarih öğretmenliğine 1 tarih doğrusu ile giren çocuklar olduğunu gördük) aslında sevebileceğimiz ve başarılı olabileceğimiz konulardan kaçabiliyoruz. Önce sevdiren, sonra basitçe anlatan ve kademe kademe zorlaştıran, her an öğrencinin yanında olduğunu hissettiren öğretmenlere, üniversite hocalarına ihtiyacımız var. Bilimsel olmaya gelince, yüksek lisans tezi yazarken yazdığım konu ile ilgili hiçbir fikri olmayan danışman hocam vardı, zerre ilgilenmedi tez ile. "Konuyu bilmiyorum, sen yap da görelim" dedi, çıktı işin içinden. Erkcan Hoca gibi hocaların öğrencilerine gereken özeni gösterdiğinden ve maksimum destek verdiğinden eminim. Umarım sayıları artar bu gibi hocalarımızın. Çok güzel bir programdı, çok teşekkür ederim ❤
Alan bilgisi sorularının yarısını dahi doğru cevaplayamayanların fizik, matematik, kimya vb. öğretmen olarak atandığı, öğretme becerisinden yoksun kişiler olduğu sürece çok zor...
Ben de sayısalcıyım üstelik Anadolu lisesi çıkışlıyım. Bizim fizik ve kimya hocalarımız üniversite sınavında çıkan soruları çözemezdi. Çözüm yollarını ezberledikleri 30-40 tane soruları vardı yazılılarda döndüre döndüre onları sorarlardı.
Sevdiğim fiziği ortaokul yıllarında eli sopalı ezberci hocanın yüzünden terkettim, sınıf geçecek kadar taktım kafaya. Ve şimdi yine çok sevdiğimi gördüm.
Allah'ım ne kadar özel ne kadar mütevazı bir insan. Bilimi insanı olmasından daha ziyade bu kadar ince bir alçakgönüllülükle anlatışı, olaylara bakış açısı her gün akıl almaz cinayetler işlenen bu ülkenin yarınlarına olan ölmekte olan umutlarımı yeşertti. İyi ki varsınız Erkcan hocam, iyi ki varsınız Fatih bey ve ekibi ❤
@@metehan23öğrenilir aslında ders gibi düşün derslerde de profesörler bir şeyler anlatır, ya da bilim insanlarının eskiden beri yaptığı konferanslar gibi.
48:20 ‘de başlayan sorunun kalitesine bak, bir de benzer mesleği yapıyorum diyen, hala taşı taşa vuran, eli mızraklıların ana akımda yaptıkları programlara bak. İyi ki varsınız ya👏🏻
Erkcan Hoca ile gurur duyuyorum. Gençlerimizin, bilime, öğrenmeye, araştırmaya, okumaya ilgi gösterir hale gelmesini canı gönülden diliyorum. Zekasını değerli kılacak donanımlı insanlara ihtiyacımız var. Ülkemin liyakat ve etik kavramlara yeniden kavuşması ve bunu çoğaltması gerek.
Akademisyen ve bilim insanı ayırımını bu kadar güzel anlattığınız için teşekkür ederim. İster akademisyen, ister bilim insanı, egosu yüzünden başta öğrencilerinden ve yaşadığı toplumdan kendini soyutlamışsa, üstün görüyorsa bir anlamı yok.
Bu kadar mütevazi bir bilim insanı yoktur herhalde. Çok keyifli, zihin açıcı bir sohbetti. Bilime biliminsanlarına saygımız sonsuz. Sayılarının artması dileğiyle.🙏👏👏
Eğer Erkcan Bey müsaitse her hafta gelsin lütfen. Gerçekten çok girift konuları çok rahat ve basit anlatıyor. Bu da işinde ne kadar ehil birisi olduğunu gösteriyor. Onu dinlemek çok büyük bir zevk. Kendisine ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederim.
Oneri: Erkcan hocanin oldugu Teketek Bilim bolumlerini Ingilizce olarak da (altyazi, dublaj) yayinlayabilirsiniz. Hemen olmasa da eninde sonunda grcek bilim seyircilerinden ilgi gorecektir. Ozellikle bu bolum Carl Sagan’in Cosmos’u gibi bence her dile cevrilebilir. Konu karisik ve hocanin anlatimi cok iyi. Hocanin kuramsal yogun bilgi gerektiren konuda profesor olmasi ve ayni anda bilimsel dusunceye sadik olmasi ve ustun iletisim yetenekleri kendisini benzerlerinden cok farkli kiliyor.
Türkiye nin aydınlık bir yüzü var saygılı bilgili bir sohbet izleyebilmenin konforu cok rahatlatıcı, yorumların güzelliği de programın değerini artırmış, emeği geçen herkese teşekkür ederim
Fatih bey ve ekibine çok teşeklürler. Erkcan hocanın bilgisi ve mütevaziliği.hesapladığı ve bulduğu sonucu bir ekip işi olarak değerlendirmesi çok kıymetli.
Hep yazıyorum yine yazacağım, Fatih Bey iyi ki varsınız, ileride adınız hep güzel anılacak, rasyonel ve dürüst gazetecilik yaptığınız vatansever duruşunuz 💪❤️
Erkcan Hoca’yı,Burçin Ünlü Hoca’yı o kadar büyük bir keyifle izliyorum ki… heyecanları izleyiciye geçiyor 😊Fatih Altaylı’ya da,ekibine de,Siemens’e de çok çok teşekkürler🙏🌺
@@metehan23 Türkiye'de öyle. 20 yılı aşkın üniversite sınavındaki biyoloji sorularını kendisi hazırlamıştır. Kendisi ile aynı üniversitede okudum Hacettepede, tanışma imkanim olmuştu. Çok iyi bir anlatıcı
@@Naz-lv2jz Hacettepe dedin öfkemi aldın. Hacettepe Üniversitesi’nin 2015 yılında yaptığı araba hala duruyor mu? Ali Demirsoy’u tanıyorum. Sınav sorularını yapmak onu; Biyolojinin Babası yapmaz.
@@pinkypink6294 Sadece uzay dediğimizde uzayın bir anlık fotoğrafı gibi düşünelim,gerçekte uzaydaki cisimlerin hareketlerini anlamak için fotoğraf karelerini ardarda dizip video haline geitirmek anlamında uzay-zaman deniyor.:-)
@@pinkypink6294 Sadece uzay dediğimizde uzayın bir anlık fotoğrafı gibi düşünelim,gerçekte uzaydaki cisimlerin hareketlerini anlamak için fotoğraf karelerini ardarda dizip video haline geitirmek anlamında uzay-zaman deniyor.:-)
@@pinkypink6294 Sadece uzay dediğimizde uzayın bir anlık fotoğrafı gibi düşünelim,gerçekte uzaydaki cisimlerin hareketlerini anlamak için fotoğraf karelerini ardarda dizip video haline geitirmek anlamında uzay-zaman deniyor.:-)
@@pinkypink6294 Sadece uzay dediğimizde uzayın bir anlık fotoğrafı gibi düşünelim,gerçekte uzaydaki cisimlerin hareketlerini anlamak için fotoğraf karelerini ardarda dizip video haline geitirmek anlamında uzay-zaman deniyor.:-)
Güzel sohbet. „Bir makaleyi anlamiyorum“a bir yanit ben verim. Bazi seyleri anlamakta zorlaniyordum „neden beynim bunu cözmekte yada anlamakta zorlaniyor“ cesit cesit yerlere bakmaya basliyorum, o seyi anlamak icin. Sonunda anladimki anlatanda yazanda tam bilmedigi icin, bana somut sekilde anlatamiyor. Buna cok yerde rast geldim (yazilim, bilim…) Simdi ana felsefem „o bilmediginden dolayi, ben anlamiyorum“. :).
Bunun sebebi genelde bilmediğiniz konulara ortasından girmeye çalıştığımızda oluyor.Mesela konu quantum mekaniği bunu anlayabilirsiniz ama bilmek istiyorsanız matematik fizik kimya felsefe gurubuna en azından hakim olduğunuzda bu sefer anlama veya anlamaya çalışma kısmında anlatıcının eksikleride olsa veya söylemeyi unuttukları anlamlandırmanız ve dinlediğiniz konuyu bilmeye başlıyorsunuz.Aslında hocanın anlattıklarını anlamak çoğu insan için nekadar basit anlatmaya çalışsada tamamen anlamamız ve öğrenmemiz.kısa vadede çok zor.hocaya tabiki çok basit ve anlaşışabilir geliyor uzmanlık alanı bunlar çünkü hayatını buna adamış. Şimdi hocaya yazılım dilini 15 dk bir özette anlatsa bir yazılımcı hoca yazılım yazabilirmi örnek olsun diye verdim.Kendi dalında uzman olan herkese saygı duymak lazım.İlla bilim olmasına bile gerek yok zanaaddan sanata bilimden tarihe vs vs saygılar nacizane fikrim katılmayabilirsinizde
Mükemmel bir bilim adamı ve insan. Türkiye için bence büyük bir değer. Fatih bey size de bilimi sevdirmek adına böyle bir program yaptığınız için çok teşekkür ederim.
Ali demirsoyun tüm kitaplarını okumuş biri olarak şunu söyleyebilirim Biyoloji bilen insan, dünyayı diğer insanlardan farklı görür. Bana bu görüyü kazandıran ve teşvik eden kişi Ali Demirsoydur.
@@metehan23İlginç bir şey yok. Herkese, ilkel siyah/beyaz bakışının ürünü olan 3. sınıf "eleştiriler" yazmadan önce biraz matematiksel düşünebilsen, bu dandik soruyu da sormazdın. Söylenen 100 şeyden 1'i bile anlaşılsa, yeni bir şey öğrenilmiş olur. Senin kafanda bu otomatik olarak siyaha doğru yuvarlandığı için +1'i, 0 olarak algılıyorsun. Ilginç olan bir şey varsa, bu sığlığa rağmen mevcut olan bu yazma isteği olabilir.
@@YG-cs5el Sen kim matematiksel düşünme kim? Hiçbir şey öğrendiğiniz yok. Yorumu yapanın, yorumununda çelişki barındırdığını anlamayacak kadar da cüretkarsın.
@@metehan23 Evet, söylenenlere daha da iyi örnekler sunarak sığlığa devam (İngilizce öğrenmiş olmuyorsun, İngilizceyi bir önceki duruma göre daha çok biliyor oluyorsun). Bu kadar zaman kaybı yeter seni eğitmeye, bundan sonra gelmesi muhtemel saçmalıkları düzeltemeyeceğim.
Günaydın pazar günü sabah kahvem sizinle güzelleşti. Birazcık da olsa uzaklaşmak bu ülkenin kederinden kaderinden,utanmadan kendimi suçlamadan bir nefes aldım.Saygilarimla
Şanslısınız! Kahve içebiliyorsunuz. Ağrıları ağır narkotik ilaçlarla zor zapt altına alınmış biri olarak sizn paralel evreninize gelmek isterdim. Kahve içilebilecek ve böbrek ağrısı olmayan evrende
@@AysenurlaBedavaHayatDersleri benimde rahatsızlığım var, tiroid ve kalp hastasıyım nedeni aşırı duygusallık ama ayda bir de olsa uzaklaşmak iyidir, Dr unun da tavsiyesi. Geçmiş olsun Allah şifa versin 🙏 Saygılarımla
Fatih Bey, Allah sizden razı olsun inşallah. Erkcan Hocamızı dinlemek hem bilgilenmemizi, düşünmemizi sağlıyor, hem de her dinlediğimde hem Erkcan Hocamız hem de bütün bilim insanlarımız için dua etmemize vesile oluyorsunuz. Ne güzel insan, açık bir zihin. Allah daha da zihin ve kalp açıklığı versin, yollarınızı açsın inşallah
Erkcan hocada kolayca rastlanılmayan başka bir taraf var, içtenlikle bilgisini insanlara sunuyor. Bunu yaparken insan olduğunu unutmadan bilgisini yerli yerine koyuyor. Fizik dilini bilmememe rağmen bunun ayırdını biliyorum.
Sayın Altaylı , "sıradan bir vatandaşım" umarım okursunuz . Ben diyorum ki zaman yok değişim var . Değişimin olması için zamana ihtiyaç yok .Zaman değişimi ölçeklemek için insan icadı bir olgu . Örneğin değişimin en uç noktası ışık ve " ışık hızı " ışığın değişimini ölçeklemek için zamanın kullanılması . Değişim evrenin başlangıcından bu yana tüm " yayılım değişimi " içinde devam etmekte . Değişim evrenin her noktasında, her atom çekirdeğinde , her atom altı parçacıkta devam etmekte . Zaman olgusu temelli bilim daha ilerisi için kullanışlı olamayacak. Değişim temelli bir sistem zor ama zorunlu yoksa tıkanma kaçınılmaz .
@@zaferyalcner5702 Zafer bey bilime biraz meraklı biri olmaktan öte bir bilgiye sahip değilim ,izninizle size bir küçük soru sormak istiyorum . İki duvar saati var birinin saniyesi saniyelik atımlarla ilerliyor diğerinin saniyesi akar halde . Atom altı değişim adım adım mı akar halde mi ? Gözlemlenen an daha küçüldüğünde değişimin atım atım gerçekleşebilir olma ihtimali olabilir mi ?
merhaba, değişimin tanımında zaten zaman söz konusu olmak zorundadır. değişim bir "şey" in öncesini ve sonrasını bilmekle ilgilidir. dolayısıyla önce ve sonra dediğimiz durumda zamandan kopmamiz mümkün değildir. saygılarımla.
bu kişinin değerini bilmek onu baş danışman yapmak değil. kendisinin başarısız olacağı zerre kafasının basmayacağı bir alana sevk etmek hata olur. adamın yeri bilim . hatta bilimi bulan tarafta da değil. iyi bir anlatıcı
@@Dobiskedihiçbir bilgisi ve farkındalığı olmadan fikri olduğunu zanneden ve maalesef başparmağı ve cep telefonu olan tiplerden usandık! Bir bitseniz ne rahat edecekti insanlık!
@@Dobiskediokuduğunu anlayabilmekten acizsin halinden haberin yok. Yazdıklarımdan bir kişinin değerini bilmenin onu başdanışman yapmak olduğunu çıkaran birinde 40iq yoktur muhtemelen :) sizin gibilerin bot olduğu bir simülasyon için bile yarının teknolojisinde vasat denilecek, siz bu dünyada yaşıyorsunuz 😂 gerçekten bu çok absürd
Muhteşem bir yayın. Tebrikler Fatih Bey, Sn. Hocamada bilimi bu kadar akıcı anlattığı için minnetarız. İyiki bu ülkede sizler gibi yayıncılar ve hocalar var.
Bu kadar karmaşık konularını en alt seviyede anlaşılabilir şekilde anlatmak için çok üst seviyede bilgi gerekiyor. Tebrik ederim yeni bilgiler edindim. Anlatım içinde sadece bilgi seviyesini değil iletişim yetkinliginide alkışlarım.
Müthiş anlatınızı sonda ki hikayeniz ile taclandırdınız. 8dk lik videoları dahi ileri sararak izlediğimiz zamanlarda Kuantum fizigi ile ilgili 80 dk lık videoyu anlaşılır ve keyifli bir şekilde izlettiniz. Teşekkürler.
Erkan hocayi dinlemek bilimsel donanimi ve ahlaki karakteri, durusuyla bana yasama sevinci veriyor. Sowmen, her konuda dogru bildigini konusan(!?) bilim adamlarindansa; bu gibi konu ve ilgisi kapsaminda uzman karakterlere yatirim yapip, on planda tutmak..neden olmasin? @Fatih Altayli saniyorum kisa insan hayatinda yapabileceginizin en iyisini beceriyorsunuz. Basarilariniz daim olsun..
Harika bir anlatım. O kadar derin karışık konuları halkın anlayacağı şekilde aktarması olağanüstü. Böyle değerli bilim insanlarına Ülkemin daha çok değer vermeli. Fatih Altaylı'ya kocaman bir teşekkürler 🤗
Teşekkürler Fatih bey.İzleyen herekese de teşekkürler. Program bitti, tek tek yorumları okuyorum; mutlu oluyorum. Bilime olduğu kadar felsefeye de ihtiyacımız var. Düşünmek, öğrenmek ne kadar güzel. Tam idrak edememiş olsak da Türker Kılıç’ın da dediği gibi anlamanın sevincini yaşıyorum. ❤
bayıldım bayıldım .harika hocamızı kutluyorum .fatih bey bizlere böyle kalitsi yüksek program hazırlayıp sundunuz çok çok teşekkür ederim. iyi ki varsınız💙💙💙
Erkcan hocam bilimsel metodu hayatının her alanında uygulayan gerçek bir bilim insanı.... Bakış açısı, ahlakı , zekası ve sosyal zekası bana ilham veriyor.. İyi ki varsınız hocam
Halkın anlayacağı dilde anlatım yapmışsın Erkcan Özcan hocam teşekkürler..ayrıca fasa fiso programlar yerine,örnek olsun böyle bilimsel programlar için teşekkürler Fatih Altaylı hocam🧿👏🙋♂️
Fizik ve kimya bilmek ne büyük lütuf...! Hiç bir şeyin cevabını tam olarak bilmesek de bu mucizelerin varlığını, sırlarını anlamaya çalışmak bile zevk veriyor insana..! Erkan beye anlatımları icin çok teşekkür ediyorum ❤
son zamanlarda duyduğum en güzel ifade "Nasıl ki mekân, cisimlerin üst üste oturmasını engelleyen şeyse, zaman da olayların üst üste oturmasını engelleyen şeydir."
Ne alaka? 1 mekanda cisimler üst üste olan bir sürü şey sayarım sana. Üst üste biriken taşlar, toprak, elementler,
@@Demokless Tam olarak aynı yerde olmayı kasdediyorlar sanırım.
@@Demokless yazik kafana
@@Demokless adam onu demiyor. Diyor ki Mekan diye bir şey olduğu için sen bir cismi diğer cisimden ayırabiliyorsun. Mesela masanın üstündeki kitabı alıp masadan uzaklaştırabiliyorsun. Mekan olmasaydı onu götüreceğin bir yer olamayacağı için üstünde kalmak zorunda kalırdı. Bu zorunluluğu kaldırıyor mekan. Zaman da olayları bu şekilde yapıyor. " nöö olokoo " diyeceğine biraz iyi dinle.
@@Demoklesssen mekanı yanlış anlamışsın,
Erkan hocamız o kadar dürüst ve temiz biri ki, bilimin her dalı onlar gibi insanların elinde olsa gerçeğe ulaşmak çok kolaylaşacak.
İyiki varsınız hepinize teşekkürler.
Erkcan hocayı dinlemek inanılmaz keyifli. Çok zor konuları çok anlaşılabilir bir şekilde ingilizce terim kullanmadan anlatıyor. Anlatırken kendini kontrol ediyor. Spin demiyor “dönü” diyor. Randomly derken hemen rastlantısal diye düzeltiyor. Mükemmel bir bilim adamı. Bu ülkeye karşı umutlarımızı yeşertiyor.
❤
Boğaziçi'nde dersleri ingilizce anlatmıyor mu? Sınavları ingilizce yapmıyor mu? Birçok lisede fizik ingilizce anlatılmıyor mu? Çağımızda ingilizce tüm toplumların ortak dili oldu. İnsanların üzerinde böyle bir baskı kurma hakkınız var mı?
@@roundesthedgehogne alaka adam dağdaki çoban bile anlayabilir manasında demiş kendi dilimizi yalın kullandığı için böylelikle daha GENİŞ kitleler karışık bir Türkçeye göre eğer anlayacaksa Erkan hoca gibi sade anlatan adamın anlatımından daha kolay anlar …Anladın??
@@roundesthedgehog Türkçesi varken Türkçe kelime kullanmak daha doğru değil mi? Ayrıca böyle çok izlenen bir kanalda herkesin ingilizceye hakim olması beklenemez. Sonuçta burayı sadece Boğaziçi öğrencileri izlemiyor. Kaldı ki kimsenin baskı kurduğu yok. Aksine çabasını takdir ediyoruz. Niye ters anlıyorsunuz ki?
@@roundesthedgehogingilizce anlatırken ingilizce terimler kullanılır. türkçe anlatırken türkçe terimler kullanılır. araya yabancı dilde terimler sokmak konunun uzmanı olmayan insanların, terimleri tam olarak kavrayamamasına sebep olur. bu da cehaletimize katkı sağlamış olur.
buna, arapçadaki çoğu terimi halkın anlamaması (doğal olarak) ve bu sebeple inandığı dini tam olarak bilmemesi örnek verilebilir. veya türkçe eğitim gören bir lise öğrencisinin öğrendiği yabancı dil kökenli terimleri kafasında herhangi bir şeyle bağdaştıramaması ve konuyu tam olarak anlayamaması örnek verilebilir.
bir örnek vermek gerekirse, “loop” kelimesinin türkçe karşılığı döngüdür. ingilizceyi iyi bilen ancak anadili olmayan benim bile loop kelimesini duyunca kafamda çok fazla bir şey canlanmamakla birlikte, döngü deyince kafamda bir şeyler canlanır. çünkü günlük hayatımda türkçe düşünüp türkçe konuşuyorum.
dilin ötesinde bir şeyler görsek ve hissetsek bile bunu yine en fazla dilin sınırları içinde bir başkasına aktarabiliriz. bilgiyi birbirimize dilin sınırları içinde aktarabildiğimiz için bilgiyi alan kişi de bunu en fazla dilin sınırları içinde kavrayabilir. bu sebeple dil önemlidir 😊
kuantum fiziğini, higgs bozunu'nu, bütün programı büyük bir merak içinde dinledim. fakat sonda gelen "kahraman bir kolektiftir." sözü bütün bu anlatıları geçti benim için. gözlemlerime göre güzel bir zekanın yanında sağlam bir etik, moral anlayışı gerçekten çok az insanda var. bana kalırsa bu özellik Erkcan hocayı gerçek bilim insanı yapan unsur. başından sonuna çok anlamlı bir programdı. teşekkür ederiz.
Öncelikle Fatih Bey'e bu konulara gösterdiği özel ilgisi için teşekkür ederim.
Sohbet sırasında Michio Kaku'yu tartışırken, kendisine yönelttiğim eleştirileri bilimi popülerleştiren herkes gibi kendim için de ders olarak değerlendirdiğimi, ayrıca teknik konuları aktarırken yapılan sadeleştirmelerin ve analojilerin tüm iyi niyete rağmen bazen yanlış veya eksik anlamalara yol açabileceğinin farkında olduğumu not düşmek isterim. Sürc-ü lisan ettiysem, affola.
Genişletilmiş Wigner'in arkadaşı düşünce deneyine dair tek tek fotonları "arkadaş fizikçi" olarak modelleyen çalışmaya referans vererek derin felsefi sonuçlar çıkartmanın sağlıklı olmadığını dile getirdim. Ancak deneyi kurmak için dökülen kuramsal ve deneysel emeği hak ettiği ölçüde vurgulayamamışım. Bu tür çalışmaların ne kadar zor olduğunun altını çizmek, kuantum mekaniği kurulduğundan beri geçen yüz yıl içerisinde ancak düşünce deneyleri ile tartışılır seviyedeyken giderek gerçekten deneye dönüştürülmesi için adımların atılabilir hale gelmesini heyecan verici bulduğumu da eklemek isterim.
Son olarak, "tek fotondan arkadaş" (🙂) çıkmayacağına dair eleştirilere yanıt olarak, çalışmayı yapan ekipten üç fizikçi, Wiseman, Cavalcanti ve Rieffel, foton yerine kuantum bilgisayarlara yerleştirilmiş yapay zeka kullanmayı önerdiler (Quantum 7, 1112 (2023), doi:10.22331/q-2023-09-14-1112). Bu makaledeki teknolojilerden çok uzak olduğumuz kanaatindeyim. Kuantum bilgisayarların yapay zeka işletecek genel hesaplamalara uygun olmaması, yapay zeka için gereken işlem kapasitesine varana kadar sistemin zaten kuantum niteliklerini kaybedeceği gibi çok temel sorunlar mevcut. Hatta bu sorunlar aslında zaten kuantum mekaniğinde ölçüm ne demektir sorusuyla doğrudan ilintili olacağı için, kuantum bilgisayarda yapay zeka çalıştırmaya gelinceye kadar başka keşiflere ihtiyacımız olacağına dair bir görüşüm var. Ancak sırf hayal edebilme alanımızı genişlettiği için bile bu tür öneriler bence değerli.
Not: Bu vesileyle, meslektaşı olmaktan gurur duyduğum Ömer İlday Hoca ile 1 ay önce yayımlanmış sohbeti de yürekten tavsiye ederim. Şu an ülkemizden Nobel Fizik Ödülü almaya kanımca en yakın kişiler Ömer ve Serim İlday.
Hocam merhabalar bı konulara ilgili biriyim sadece
Geçenlerde kafama bir şey takıldı size sormak isterim doğru ifade edebilecek miyim sormak istediğimi emin değilim ama umarım anlatabilirim
Halk arasında tek yumurta ikizlerinin zaman zaman aynı düşüncelere sahip olduğu,
Birinin canı yandığında diğerinin de yandığı yada biri mutlu olduğunda diğer ikizinin de mutlu olduğu gibi geçmişten gelen bir inanış var bunun doğru yada yanlışlığı önemli değil dikkat çekmek istediğim nokta böyle bir inanışın olduğu
Benim aklıma direk kuantum dolanık fotoların arasında olan ilişki geldi bu konu ile olan benzerlik
Bir foton diğer dolanık fotonun maruz kaldığı etkiye zaman-mesafe farketmeksizin aynı tepkiyi vermesi durumu
Siz bu iki durumu nasıl ilişkilendirirsiniz
Kuantum alanında yapılan araştırmalar mı tel yumurta ikizleriyle ilgili böyle bir inanışa zemin oluşturdu?
Veyahut bu inanışın kökeni kuantum alanındaki araştırmalardan daha önceye dayanıyorsa bu nasıl bir anlam ifade ederdi?
Şimdiden teşekkür ederim çalışmalarınızda başarılar dilerim Saygılarımla.
Bu inan
@@ortalamaoyuncu1369 İkizlerin veya daha genel olarak çeşitli şekillerde birbirleriyle etkileşen insanların duyular ötesi algı (extrasensory perception, ESP) geliştirebileceğine dair fikirler çok eskiye dayanıyor. Kuantum mekaniğinin ESP söylentilerinin altında fiziksel bir mekanizma sunabileceğine dair görüşler ise 1960larda popüler oluyor. Geçtiğimiz yıllarda Nobel Fizik Ödülü alan John Clauser, bu fikirlerle motive olmuş fizikçilerden. Ancak zaman içerisinde yapılan tonlarca deney, (1) ESP'nin laboratuvar şartlarında somut verilerle desteklenmediğini, (2) beyin gibi organlarda kuantum etkilerin çok kısa sürelerde ortadan kalktığını gösteriyor. Fakat bu deneyler pek de heyecan verici bulunmadığı için onları göz ardı edip hâlâ kuantum dolanıklığı ESP tarzı metafizik iddiaları temellendirmek için kullanma çabası devam ediyor.
Teşekkürler hocam
👍
Gurur vesilesi olan insanlarımızı gördükçe, ülke geleceğine dair umudum artıyor. Muhteşem güzel bir program
Oran çok düşük 1 e 10.000 falan . Siz yine çok şey yapmayın 😁
Erkcan hocanın anlatımları anlayabildiğimiz tarza dönüştürülmüş popüler bilimler... Onu dinlemekten mutlu oluyoruz. ❤
aferim ileri de popüler bilimlerin deve de kulak olduğunu da anlarsın.
Sohbet çok keyifliydi. Fatih Altaylı'nın çok iyi bir dinleyici ve sunucu olduğunu farkettim.
Fatih Bey'in bilim adamları na herhangi bir moderatör ün soramayacağı sorular sorması beni bu programlar a yıllar önce bağladı gerçekten helal olsun müthiş programlar
Prof. Dr. Erkcan Özcan'ın anlatım ve örnekleme kalitesi o kadar yüksek ki, insan dinlerken, anladıklarına şaşırıyor. Çok teşekkürler bu harika sohbet için.
73 “zaman” yaşımdayım ve Erkan hocaya meftunum; ve diğer dwğerli bilim paylaşımcılara; başka mekana gwçmeden aydınlattığı için. Teşekkürler 🙏 Fatih bey size de ayrıca teşekkürler , anlarımı böylesi harika düşüncelerle geçirmeme sebep olduğunuz için. Varolun❤
Türk sanat musıkisine merakınız var gibi.
Uzun ömürler dilerim
Daha upuzun yıllar, sağlıkla böyle güzel, faydalı, kaliteli programları beraberce izlemeyi diliyorum Reyhan hanim!❤🙏
Ne güzel insanlarsınız, ben 67 yaşındayım bu programları kaçırmam ama gençlerin daha fazla izlemesi ve bilim yolunda ilerlemesi en büyük temennim.
Erkcan hocam bu ülke için içimde hala bir umut varsa sebebi sizsiniz var olun... Muhteşem bir sohbetti, siz ve sizin gibiler olduğu için bu hayatın bizim gibiler için bir anlamı var.
Teşekkürler
Sen ne kadar bilim yolunda ilerledin?
Şu yaşınızı söyleyip milletden aferin beklemekten bir vazgeçin. birde herkesi kendi bilgi dar ağacınız gibi görmekten vazgeçin artık bu insanlara hakaret demek tir resmen.
@@Çınar-n6u evet senden çok bildiğim kesin hayırdır ne yazacağımı sana mı soracağım? Gerçek neyse yazar geçerim zoruna daha çok gider
ya bu adamın varlığı mutlu olmama yetiyo Erkcan Hocam
Varolme sebebini..
Erkcan Hocam, hem postmodern dünyanın avam takımına hem de avamı elinde hisse senedi gibi oynatan demagoglarına varoluşsal ve felsefi ayar veriyor. Öyle bir ayar ki, hala içinde hakikat kırıntısı bulunduran bir ruhun kendinden utanacağı cinsten.
Erdemi ve hakikati binlerce ayartıcıya rağmen bilinçli şekilde seçen temiz kalpli insanların var olduğunu görmek, yaşamın kutsallığını bize tekrar hatırlatıyor. Çok yaşa Erkcan Hocam!
Erkcan hoca aslında post-modernizmin bazı tezlerini de sempatiyle aktarıyor aslında. “Postmodern” derken felsefe terimi olan mı; yoksa “anlamadığım ve hoşuma gitmeyen yeni şeylerin tamamı" anlamında mı?
@ozgureren91 Yorumumu önyargısız bir şekilde tekrar okuyun.
Bide neden ayar veriyor. Adam anlatıyor modern bir insan neden ayar versin
Bu bilimsel teorinin, 'sokaktaki adam'a göre basitleştirilmiş açıklaması şöyle yapılabilir sanırım:
Bir emekli, maaş verileceği zaman 'yok'tur, dolaylı vergi alınmaya gelince 'var'dır.
Schrödinger'in emeklisi.
Keyifli sohbetiniz için teşekkürler.
Schrödinger’in emeklisi 👍🏻😂😂 yaşıyorda olabilir yaşamıyorda
😂😂
@@ShrTyz35😂😂
😂😂😂👍🏻
Bu gerçeği 20 yıl önce Ord. Prof. Dr. Burhan Altıntop “ben aslında yoğum, yoğum lan” diyerek belirtmişti. Şaka bir yana yine harika bir program olmuş. Emeği geçen herkese teşekkürler.
😂😂😂Arkadaşlar ben de kanalımda aynı konuyu işledim…Beklerim
Erkcan hoca annesinden bahsederken ne şeker oldu ya ❤ Gerçekten mutluluk saçıyor Erkcan hoca
Fatih bey bilime gerek ana akım gerek youtube üzerinde sizin kadar yer veren başka bir yayıncı yok. Teşekkürler
Fizik kanunlarini siyasi islamcilarla normal insanlar ayni anda var olmayacak sekilde ayarlayabilir miyiz?
Len bu bölücü/ayrıştırıcı/dışlayıcı kafa her yerde aynı işte.
Bunun ideolojisi yok. İlla saldıracak karşı tarafa.. Duramiyor.
Adamın yazdığı şeye bak... FB GS savaşı yapanlar da aynı huydakiler.
😂
Haha çok iyi ya
😂😂😂😂
Evet mümkün. İçinde batılı emperyalist ve kapitalist ülkelerin olmadığı bir dünyada o dediğiniz şey de olmaz.
bu kadar iyi fizikçi, akademisyen ve hoca olmak, aynı zamanda popüler bilimi bu kadar iyi yapıp, herkes için basitleştirerek bu kadar iyi ve akıcı, üstelik sempatik ve eğlenceli anlatabilmek. bu çok ender bulunacak bi şey. bayılıyorum ve gurur duyuyorum!
Ohhhhh resmen damar içi bilim aldım ve keyiften 2 kez üst üste izledim. Aldığım keyfi anlatamam. Zamanın ve Ülkenin halinin ötesinde bir oluşumsunuz ve iyki olmuşsunuz. Emre Bey'e bu emeği ve Fatih Altaylı'ya bu kalitesi için şükranlarımızı sunuyoruz efendim🪬🏆✨️❤
2:49 ben varım deyince var olduğumun farkina varıyorum
Çokukluktan beri arada aklıma gelen birşey
Ben varım kendini hissetmek
Okul yıllarımda fizikten ve matematikten o kadar çok korkardım ki sözelci oldum. Keşke sizin anlattığınız gibi anlatan, çocuklara bilimi sevdiren öğretmenler çok olsa. Eğitim sistemimiz korkutma üzerine olduğu için, hatta maalesef konuyu öğretenlerin bir kısmı da konuyu bilmediği için (Tarih öğretmenliğine 1 tarih doğrusu ile giren çocuklar olduğunu gördük) aslında sevebileceğimiz ve başarılı olabileceğimiz konulardan kaçabiliyoruz. Önce sevdiren, sonra basitçe anlatan ve kademe kademe zorlaştıran, her an öğrencinin yanında olduğunu hissettiren öğretmenlere, üniversite hocalarına ihtiyacımız var. Bilimsel olmaya gelince, yüksek lisans tezi yazarken yazdığım konu ile ilgili hiçbir fikri olmayan danışman hocam vardı, zerre ilgilenmedi tez ile. "Konuyu bilmiyorum, sen yap da görelim" dedi, çıktı işin içinden. Erkcan Hoca gibi hocaların öğrencilerine gereken özeni gösterdiğinden ve maksimum destek verdiğinden eminim. Umarım sayıları artar bu gibi hocalarımızın. Çok güzel bir programdı, çok teşekkür ederim ❤
Alan bilgisi sorularının yarısını dahi doğru cevaplayamayanların fizik, matematik, kimya vb. öğretmen olarak atandığı, öğretme becerisinden yoksun kişiler olduğu sürece çok zor...
Öğretmenlerimizin de cahil olduğunu şimdi anliyoruz
Ezberci eğitim
Ben de sayısalcıyım üstelik Anadolu lisesi çıkışlıyım. Bizim fizik ve kimya hocalarımız üniversite sınavında çıkan soruları çözemezdi. Çözüm yollarını ezberledikleri 30-40 tane soruları vardı yazılılarda döndüre döndüre onları sorarlardı.
@@Minerva14714 Emin olun yüzde sekseni böyle.. Allah acısın öğrencilere..
Sevdiğim fiziği ortaokul yıllarında eli sopalı ezberci hocanın yüzünden terkettim, sınıf geçecek kadar taktım kafaya. Ve şimdi yine çok sevdiğimi gördüm.
Erkcan hoca, Emrah Safa hoca gibi insanlar Türkiye'ye olan inancımızın kaybolmasına engel oluyor. Var olsunlar ❤
😂😂😂😂 Hiçbirinin bir faydası ve yararı yok.
@@metehan23 senden daha faydalılar ya o bize yeter 😂😂
@@oguzhankaratas9121 Yav he he. Stephan Hawking’in sunduğu belgeseli izle. Bunların yapamadığını felçli bir adam yapıyor.
Stephan Hawking’in sunduğu belgeseli izle.
@@oguzhankaratas9121 Senin zerre bilime ve insanlığa katkın yok.
Allah'ım ne kadar özel ne kadar mütevazı bir insan. Bilimi insanı olmasından daha ziyade bu kadar ince bir alçakgönüllülükle anlatışı, olaylara bakış açısı her gün akıl almaz cinayetler işlenen bu ülkenin yarınlarına olan ölmekte olan umutlarımı yeşertti. İyi ki varsınız Erkcan hocam, iyi ki varsınız Fatih bey ve ekibi ❤
Erkcan hocayı bizle tekrar bulusturdugunuz için teşekkürler.
Saygı sevgi içtenlik derinlik çok seviyoruz onu🙏😇
Türkiyede Celal Ş. ve İlber O. gib izleyince bir şeyler ögrendigim ve izlemekten sıkılmadığım tek Prof. erkcan hoca daha fazla ekranlarda olmalı
TV programı izleyerek bir şey öğrenilmez. Öğrenilmiş olsaydı, herkes bilgin olurdu.
Az çok tabi ki bir şeyler öğrenirsin. Ayrıca her youtube videosu izleyen böyle videolar mı izliyor ki bilgin olsun?@@metehan23
@@metehan23öğrenilir aslında ders gibi düşün derslerde de profesörler bir şeyler anlatır, ya da bilim insanlarının eskiden beri yaptığı konferanslar gibi.
48:20 ‘de başlayan sorunun kalitesine bak, bir de benzer mesleği yapıyorum diyen, hala taşı taşa vuran, eli mızraklıların ana akımda yaptıkları programlara bak. İyi ki varsınız ya👏🏻
Erkcan Hoca ile gurur duyuyorum. Gençlerimizin, bilime, öğrenmeye, araştırmaya, okumaya ilgi gösterir hale gelmesini canı gönülden diliyorum. Zekasını değerli kılacak donanımlı insanlara ihtiyacımız var. Ülkemin liyakat ve etik kavramlara yeniden kavuşması ve bunu çoğaltması gerek.
Erkan hoca o kadar güzel anlatıyor ki saatlerce dinlenir 💙
Sözelciyim ve harika bir 80 dakika geçirdim. Erkcan Özcan'ı kutluyorum. Elbette Fatih Altaylı'ya ayrıca teşekkür ediyorum.
Akademisyen ve bilim insanı ayırımını bu kadar güzel anlattığınız için teşekkür ederim. İster akademisyen, ister bilim insanı, egosu yüzünden başta öğrencilerinden ve yaşadığı toplumdan kendini soyutlamışsa, üstün görüyorsa bir anlamı yok.
Bu kadar mütevazi bir bilim insanı yoktur herhalde. Çok keyifli, zihin açıcı bir sohbetti. Bilime biliminsanlarına saygımız sonsuz. Sayılarının artması dileğiyle.🙏👏👏
Erkcan Hoca yine bir pazarımızı şenlendirdi. Teşekkürler.
Eğer Erkcan Bey müsaitse her hafta gelsin lütfen. Gerçekten çok girift konuları çok rahat ve basit anlatıyor. Bu da işinde ne kadar ehil birisi olduğunu gösteriyor. Onu dinlemek çok büyük bir zevk. Kendisine ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederim.
Erkcan Hoca o kadar kirliliğin içindeyken sizi sözlerinizle temizleniyor dimağım. Finaldeki hikayenizde bir benim gözlerim dolmamıştır umarım 💖
Her dinlediğimde kendisine olan hayranlığım bir kat daha artıyor. Hocam gururumuzsun
Oneri: Erkcan hocanin oldugu Teketek Bilim bolumlerini Ingilizce olarak da (altyazi, dublaj) yayinlayabilirsiniz. Hemen olmasa da eninde sonunda grcek bilim seyircilerinden ilgi gorecektir. Ozellikle bu bolum Carl Sagan’in Cosmos’u gibi bence her dile cevrilebilir. Konu karisik ve hocanin anlatimi cok iyi. Hocanin kuramsal yogun bilgi gerektiren konuda profesor olmasi ve ayni anda bilimsel dusunceye sadik olmasi ve ustun iletisim yetenekleri kendisini benzerlerinden cok farkli kiliyor.
Türkiye nin aydınlık bir yüzü var saygılı bilgili bir sohbet izleyebilmenin konforu cok rahatlatıcı, yorumların güzelliği de programın değerini artırmış, emeği geçen herkese teşekkür ederim
Fatih bey ve ekibine çok teşeklürler. Erkcan hocanın bilgisi ve mütevaziliği.hesapladığı ve bulduğu sonucu bir ekip işi olarak değerlendirmesi çok kıymetli.
sadece Türkiye de değil tüm dünyada izlenebilmesi şart olan bir yayın...emeğe ve bilime ve felsefeye saygılarımla.. çok teşekkürler.....
Hep yazıyorum yine yazacağım, Fatih Bey iyi ki varsınız, ileride adınız hep güzel anılacak, rasyonel ve dürüst gazetecilik yaptığınız vatansever duruşunuz 💪❤️
Erkcan Hoca’yı,Burçin Ünlü Hoca’yı o kadar büyük bir keyifle izliyorum ki… heyecanları izleyiciye geçiyor 😊Fatih Altaylı’ya da,ekibine de,Siemens’e de çok çok teşekkürler🙏🌺
Bunlar sana zerre bir şey öğretmez, öğretemez.
Stephan Hawking’in sunduğu programı izle.
erkan hoca ne güzel bir insansınız ❤ teşekkürler fatih abi🙏
Özlemişiz adam gibi programları. Teşekkürler Fatih teşekkürler Siemens
Aa, güne güzel başladım sayenizde, Erkcan hocayı burada görmek çok güzel ❤
Tek kelime ile, sahane. Emegi gecenlere ve saygi deger hocama yalin, surukleyici ve keyifli anlatimlarindan dolayi sonsuz tesekkurler
Biyolojinin babası Ali Demirsoy'u da görmek isteriz .Dünyanın oluşumunu, uzayı da cok güzel anlatır üstad , tam bir ülke sevdalısı
Oha oha oha. Biyolojinin babası mı?
@@metehan23 Türkiye'de öyle. 20 yılı aşkın üniversite sınavındaki biyoloji sorularını kendisi hazırlamıştır. Kendisi ile aynı üniversitede okudum Hacettepede, tanışma imkanim olmuştu. Çok iyi bir anlatıcı
@@Naz-lv2jz Hacettepe dedin öfkemi aldın. Hacettepe Üniversitesi’nin 2015 yılında yaptığı araba hala duruyor mu?
Ali Demirsoy’u tanıyorum. Sınav sorularını yapmak onu; Biyolojinin Babası yapmaz.
Ya kendimce bir yakıştırma yaptım işte takılma o kadar biyolog değilim, takipçi okuyucuyum sadece 😊
Nasıl bekliyorum Erkcan hocamızın videolarını.Kaç kez izledim video larını döne döne ezberledim.Bu program tadından yenmez şimdi.Sevgiler
Uzay Zaman dokusunu bugday tarlasına benzeten bir yazıyı 2017 yılında OTDÜ profesörlerine yollamıştım. Burada aynı benzetmeyi duymak beni mutlu etti.
Uzaya neden uzay zaman deniyor?
@@pinkypink6294 Sadece uzay dediğimizde uzayın bir anlık fotoğrafı gibi düşünelim,gerçekte uzaydaki cisimlerin hareketlerini anlamak için fotoğraf karelerini ardarda dizip video haline geitirmek anlamında uzay-zaman deniyor.:-)
@@pinkypink6294 Sadece uzay dediğimizde uzayın bir anlık fotoğrafı gibi düşünelim,gerçekte uzaydaki cisimlerin hareketlerini anlamak için fotoğraf karelerini ardarda dizip video haline geitirmek anlamında uzay-zaman deniyor.:-)
@@pinkypink6294 Sadece uzay dediğimizde uzayın bir anlık fotoğrafı gibi düşünelim,gerçekte uzaydaki cisimlerin hareketlerini anlamak için fotoğraf karelerini ardarda dizip video haline geitirmek anlamında uzay-zaman deniyor.:-)
@@pinkypink6294 Sadece uzay dediğimizde uzayın bir anlık fotoğrafı gibi düşünelim,gerçekte uzaydaki cisimlerin hareketlerini anlamak için fotoğraf karelerini ardarda dizip video haline geitirmek anlamında uzay-zaman deniyor.:-)
Efsane bir anlatım. Erkcan hocamıza kattıkları ve usanmadan bunları anlattığı icin teşekkürler.
Güzel sohbet. „Bir makaleyi anlamiyorum“a bir yanit ben verim. Bazi seyleri anlamakta zorlaniyordum „neden beynim bunu cözmekte yada anlamakta zorlaniyor“ cesit cesit yerlere bakmaya basliyorum, o seyi anlamak icin. Sonunda anladimki anlatanda yazanda tam bilmedigi icin, bana somut sekilde anlatamiyor. Buna cok yerde rast geldim (yazilim, bilim…) Simdi ana felsefem „o bilmediginden dolayi, ben anlamiyorum“. :).
Bunun sebebi genelde bilmediğiniz konulara ortasından girmeye çalıştığımızda oluyor.Mesela konu quantum mekaniği bunu anlayabilirsiniz ama bilmek istiyorsanız matematik fizik kimya felsefe gurubuna en azından hakim olduğunuzda bu sefer anlama veya anlamaya çalışma kısmında anlatıcının eksikleride olsa veya söylemeyi unuttukları anlamlandırmanız ve dinlediğiniz konuyu bilmeye başlıyorsunuz.Aslında hocanın anlattıklarını anlamak çoğu insan için nekadar basit anlatmaya çalışsada tamamen anlamamız ve öğrenmemiz.kısa vadede çok zor.hocaya tabiki çok basit ve anlaşışabilir geliyor uzmanlık alanı bunlar çünkü hayatını buna adamış. Şimdi hocaya yazılım dilini 15 dk bir özette anlatsa bir yazılımcı hoca yazılım yazabilirmi örnek olsun diye verdim.Kendi dalında uzman olan herkese saygı duymak lazım.İlla bilim olmasına bile gerek yok zanaaddan sanata bilimden tarihe vs vs saygılar nacizane fikrim katılmayabilirsinizde
@@burakaltun haklisiniz, hocanin anlatiklarini zaten biliyorum :). Ben bilimin siniri oldugu yerlere genelinde uzaniyorum. Saygilar
Mükemmel bir bilim adamı ve insan. Türkiye için bence büyük bir değer. Fatih bey size de bilimi sevdirmek adına böyle bir program yaptığınız için çok teşekkür ederim.
Ali Demirsoy'u da görmek isteriz Fatih Bey, teşekkürler.
Ali hoca herşeyden önce yüksek ahlak ve karaktere sahip bir bilim insanı. Ali hocanin yeri bambaşka gönlümüzde.
Ali demirsoyun tüm kitaplarını okumuş biri olarak şunu söyleyebilirim
Biyoloji bilen insan, dünyayı diğer insanlardan farklı görür.
Bana bu görüyü kazandıran ve teşvik eden kişi Ali Demirsoydur.
Ali Demirsoy’un pandemideki sözünü hatırlatırım.
@@let-out6025Biyoloji bilen dünyayı diğerlerinden farklı görür?😂😂😂
Ne gibi farklı görür? Ali Demirsoy, bilime ne katmış?
Yine tek solukta izledim, inanılmaz keyif alıyorum Erkcan hocayı dinlerken, ülkemizde böyle değerli bir insanın olması ne büyük gurur🙏😇
Yeni şeyler öğrenmenin dayanılmaz mutluluğu , keşke söylediği herşeyi anlamaya yetkin olabilseydim , saygılar hocam saygılar
Yeni bir şeyler öğrendiğini iddia ediyorsun fakat söylediği her şeyi anlamıyorsun? İlginç…
@@metehan23İlginç bir şey yok. Herkese, ilkel siyah/beyaz bakışının ürünü olan 3. sınıf "eleştiriler" yazmadan önce biraz matematiksel düşünebilsen, bu dandik soruyu da sormazdın. Söylenen 100 şeyden 1'i bile anlaşılsa, yeni bir şey öğrenilmiş olur. Senin kafanda bu otomatik olarak siyaha doğru yuvarlandığı için +1'i, 0 olarak algılıyorsun. Ilginç olan bir şey varsa, bu sığlığa rağmen mevcut olan bu yazma isteği olabilir.
@@YG-cs5el Sen kim matematiksel düşünme kim?
Hiçbir şey öğrendiğiniz yok.
Yorumu yapanın, yorumununda çelişki barındırdığını anlamayacak kadar da cüretkarsın.
sen kim matematiksel düşünme kim?
İngilizce iki kelimenin anlamını öğrenince İngilizce’yi öğrendin anlamına mı geliyor?
Bilimin B’sinden haberin yok
@@metehan23 Evet, söylenenlere daha da iyi örnekler sunarak sığlığa devam
(İngilizce öğrenmiş olmuyorsun, İngilizceyi bir önceki duruma göre daha çok biliyor oluyorsun). Bu kadar zaman kaybı yeter seni eğitmeye, bundan sonra gelmesi muhtemel saçmalıkları düzeltemeyeceğim.
İnanılmaz keyifli, verimli, içten, samimi ve ufuk açan bir bölümdü. Fatih Bey ve Erkcan Hocamıza yürekten sevgi ve selamlar.❤🎉
Günaydın pazar günü sabah kahvem sizinle güzelleşti. Birazcık da olsa uzaklaşmak bu ülkenin kederinden kaderinden,utanmadan kendimi suçlamadan bir nefes aldım.Saygilarimla
Şanslısınız! Kahve içebiliyorsunuz. Ağrıları ağır narkotik ilaçlarla zor zapt altına alınmış biri olarak sizn paralel evreninize gelmek isterdim. Kahve içilebilecek ve böbrek ağrısı olmayan evrende
@@AysenurlaBedavaHayatDersleri benimde rahatsızlığım var, tiroid ve kalp hastasıyım nedeni aşırı duygusallık ama ayda bir de olsa uzaklaşmak iyidir, Dr unun da tavsiyesi. Geçmiş olsun Allah şifa versin 🙏 Saygılarımla
Fatih Bey, Allah sizden razı olsun inşallah. Erkcan Hocamızı dinlemek hem bilgilenmemizi, düşünmemizi sağlıyor, hem de her dinlediğimde hem Erkcan Hocamız hem de bütün bilim insanlarımız için dua etmemize vesile oluyorsunuz. Ne güzel insan, açık bir zihin. Allah daha da zihin ve kalp açıklığı versin, yollarınızı açsın inşallah
Erkcan hoca bu ülkenin ve dünyanın şanslarından biri ❤bizi bulusturdugunuz için teşekkürler Fatih abi
erkcan hocamı dinlemek zihin açan büyük bir zevk elinize sağlık hocam. fatih bey size de çok teşekkürler
Ali Demirsoy’u da çok görmek istiyoruz.
Erkcan hocayi cidden bedavaya evimden oturup izleyip, bu asiri degerli bilgileri benim de edinmem o kadar keyif verici ki anlatamam
Bilim insanı olup da akademisyen olmayan insana en güzel örnek, Sakar Şakir filminde dünyanın en ileri televizyonunu yapan abimizdir.
Erkcan Hocayı dinlemek mutlu ediyor bizi. Emeğinize sağlık.
Teke Tek Bilim Üniversitesi
Rektör Fatih Altaylı
Erkcan bey'i ne zaman dinlesem hayran kalıyorum ve her seferinde mütevaziliğin bir insanı ne kadar güzelleştirdiğinin farkına varıyorum.
Jenerikten "iyi aksamlar Teke Tek" diyen kadin sesini kaldirmaniz cok iyi oldu
derdini ..........
Erkcan hoca inanılmaz güzel anlatıyor aşağı yukarı youtube üzerinde ne kadar videosu varsa izledim. Başarılarının devamını diliyorum.
Erkcan hocada kolayca rastlanılmayan başka bir taraf var, içtenlikle bilgisini insanlara sunuyor. Bunu yaparken insan olduğunu unutmadan bilgisini yerli yerine koyuyor. Fizik dilini bilmememe rağmen bunun ayırdını biliyorum.
Kesinlikle katiliyorum size, anlatabilmek de bir yetenek
Erkcan hoca, bilimsel bilgiyle sosyal yaşamdaki deneyimlerimiz arasında analojiyi en iyi kuran bilim insanı.
Yaşasın
Fatih bey bu tip videolar çektiğiniz için size çok teşekkür ederim. Umarım daha uzun yıllar sizin programlarınızı izleme fırsatımız olur.
aslında bunların hepsini hurafe reise sormak lazım. kesin mantıklı bir açıklaması vardır.
Bu kadar anlaşılır anlatım için müteşekkirim ❤ Şahane program olmuş.Erkcan Bey’in heyecanı, anlatımı, enerjisi şahane 🎈
Sayın Altaylı , "sıradan bir vatandaşım" umarım okursunuz . Ben diyorum ki zaman yok değişim var . Değişimin olması için zamana ihtiyaç yok .Zaman değişimi ölçeklemek için insan icadı bir olgu . Örneğin değişimin en uç noktası ışık ve " ışık hızı " ışığın değişimini ölçeklemek için zamanın kullanılması . Değişim evrenin başlangıcından bu yana tüm " yayılım değişimi " içinde devam etmekte . Değişim evrenin her noktasında, her atom çekirdeğinde , her atom altı parçacıkta devam etmekte . Zaman olgusu temelli bilim daha ilerisi için kullanışlı olamayacak. Değişim temelli bir sistem zor ama zorunlu yoksa tıkanma kaçınılmaz .
Evet, dolanık parçacıklar ışıktan hızlı spinini değiştirebiliyorlar. İyi bir bakış açısı.
@@zaferyalcner5702 Zafer bey bilime biraz meraklı biri olmaktan öte bir bilgiye sahip değilim ,izninizle size bir küçük soru sormak istiyorum . İki duvar saati var birinin saniyesi saniyelik atımlarla ilerliyor diğerinin saniyesi akar halde . Atom altı değişim adım adım mı akar halde mi ? Gözlemlenen an daha küçüldüğünde değişimin atım atım gerçekleşebilir olma ihtimali olabilir mi ?
merhaba, değişimin tanımında zaten zaman söz konusu olmak zorundadır. değişim bir "şey" in öncesini ve sonrasını bilmekle ilgilidir. dolayısıyla önce ve sonra dediğimiz durumda zamandan kopmamiz mümkün değildir. saygılarımla.
yani aslında zamanı oluşturan harekettir .hareket olmadan değişim olmaz .hersey hareket halinde farklı hızda
İşte biz bu değişime zaman demişiz.
Bir dakika bile sıkılmadım... Harika bir hoca ve insan.. Teşekkürler 🙏
Erkcan Özcan Atatürk Türkiye'sinde Cumhurbaşkanı baş danışmanı olması gereken kişidir. Değerini bilelim :)
@@Dobiskedi sensin çok saçma! Sen ne alakasın onu düşün önce
bu kişinin değerini bilmek onu baş danışman yapmak değil. kendisinin başarısız olacağı zerre kafasının basmayacağı bir alana sevk etmek hata olur. adamın yeri bilim . hatta bilimi bulan tarafta da değil. iyi bir anlatıcı
@@Dobiskedi zerre kafası basmayan sensin bebişim. Gözünü seveyim yıkıl git!
@@Dobiskedihiçbir bilgisi ve farkındalığı olmadan fikri olduğunu zanneden ve maalesef başparmağı ve cep telefonu olan tiplerden usandık! Bir bitseniz ne rahat edecekti insanlık!
@@Dobiskediokuduğunu anlayabilmekten acizsin halinden haberin yok. Yazdıklarımdan bir kişinin değerini bilmenin onu başdanışman yapmak olduğunu çıkaran birinde 40iq yoktur muhtemelen :) sizin gibilerin bot olduğu bir simülasyon için bile yarının teknolojisinde vasat denilecek, siz bu dünyada yaşıyorsunuz 😂 gerçekten bu çok absürd
Muhteşem bir yayın. Tebrikler Fatih Bey, Sn. Hocamada bilimi bu kadar akıcı anlattığı için minnetarız. İyiki bu ülkede sizler gibi yayıncılar ve hocalar var.
Bu kadar karmaşık konularını en alt seviyede anlaşılabilir şekilde anlatmak için çok üst seviyede bilgi gerekiyor. Tebrik ederim yeni bilgiler edindim. Anlatım içinde sadece bilgi seviyesini değil iletişim yetkinliginide alkışlarım.
sizleri izlerken mutlu oluyorum, hayata dair umudum artıyor. iyi ki varsınız hocam. iyi ki Fatih Bey bu programı yapıyor. 👏👏👏
Gerçekten mükemmel akıcı bir şekilde anlatan bir hoca. Kızıyla ilgili kazayı bilimin kolektif bir şekilde yapılmasının önemine bağlayışı çok güzeldi.
Bu adam bir harika . Zevk alarak izliyor insan. hem mütevazi hem zeki hem yüzü gülüyor tebrikler hocam
Müthiş anlatınızı sonda ki hikayeniz ile taclandırdınız. 8dk lik videoları dahi ileri sararak izlediğimiz zamanlarda Kuantum fizigi ile ilgili 80 dk lık videoyu anlaşılır ve keyifli bir şekilde izlettiniz. Teşekkürler.
Harika.. Anlatım, benzetmeler.. Kuantum böyle anlatılınca daha iyi anlaşılıyor.
Durumlari ve bilgiyi o kadar guzel anlatiyor ki hayran kalmamak elde degil. Orneklemeler de muhtesem. 👌
Erkan hocayi dinlemek bilimsel donanimi ve ahlaki karakteri, durusuyla bana yasama sevinci veriyor.
Sowmen, her konuda dogru bildigini konusan(!?) bilim adamlarindansa; bu gibi konu ve ilgisi kapsaminda uzman karakterlere yatirim yapip, on planda tutmak..neden olmasin?
@Fatih Altayli saniyorum kisa insan hayatinda yapabileceginizin en iyisini beceriyorsunuz. Basarilariniz daim olsun..
Harika bir anlatım. O kadar derin karışık konuları halkın anlayacağı şekilde aktarması olağanüstü. Böyle değerli bilim insanlarına Ülkemin daha çok değer vermeli. Fatih Altaylı'ya kocaman bir teşekkürler 🤗
Teşekkürler Fatih bey.İzleyen herekese de teşekkürler. Program bitti, tek tek yorumları okuyorum; mutlu oluyorum. Bilime olduğu kadar felsefeye de ihtiyacımız var. Düşünmek, öğrenmek ne kadar güzel. Tam idrak edememiş olsak da Türker Kılıç’ın da dediği gibi anlamanın sevincini yaşıyorum. ❤
İdrak edemediğin bir konuda nasıl düşünüyor ve öğreniyorsun?
Şahane bir programdı. Kıymetli hocamiza teşekkürler.
Harika bir program olmuş. Erkcan Hocam o kadar güzel anlattı ki teşekkürler Fatih Bey 👏👏👏
bayıldım bayıldım .harika hocamızı kutluyorum .fatih bey bizlere böyle kalitsi yüksek program hazırlayıp sundunuz çok çok teşekkür ederim. iyi ki varsınız💙💙💙
Erkcan hocam bilimsel metodu hayatının her alanında uygulayan gerçek bir bilim insanı.... Bakış açısı, ahlakı , zekası ve sosyal zekası bana ilham veriyor.. İyi ki varsınız hocam
Higs alanı ve higs bozununu o kadar güzel anlattınız ki hayran kaldım 😮
Mükemmel bir bilim insanıdır Erkcan Hocam. Hem mütevazı hem de çok bilgili. Teşekkür ediyorum Fatih Bey'e ve Erkcan Hocamıza.😍
Harikasın hocam hep gel hep anlat lütfen. Aracı olduğunuz için size de çok teşekkürler Fatih Bey.
Prof. Dr. Erkcan Ozcan, cok beyendigim ve takdir ettigim bir bilim adami, cok guzel bir program olmus, Fatih Altay li ve kanalina tesekkur ederim.
Halkın anlayacağı dilde anlatım yapmışsın Erkcan Özcan hocam teşekkürler..ayrıca fasa fiso programlar yerine,örnek olsun böyle bilimsel programlar için teşekkürler Fatih Altaylı hocam🧿👏🙋♂️
Hocama çok teşekkürler; hepimizin anlayacağı şekilde anlattı; küçük bir kısmını bile anlayabildiysek yeter. Tekrar tekrar dinlemek isteriz.
Fizik ve kimya bilmek ne büyük lütuf...! Hiç bir şeyin cevabını tam olarak bilmesek de bu mucizelerin varlığını, sırlarını anlamaya çalışmak bile zevk veriyor insana..! Erkan beye anlatımları icin çok teşekkür ediyorum ❤
erkcan beyi ne zaman dinlesem bildiklerımıde unutuyorum. Her zaman yaptığı gibi muallakta bıraktı varmıyız yokmuyuz yine bellı degıl😊😊