#13 - Απάντηση σε ερώτηση Θεατή / Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 авг 2024
  • • Το βίντεο αφορά απάντηση στε ερώτηση Θεατη του Playlist "Φωτοβολταϊκά Συστήματα".
    • Ενδέχεται να λυθούν απορίες και σε άλλους θεατές.

Комментарии • 27

  • @MARIA.POLYDOURI
    @MARIA.POLYDOURI 5 месяцев назад +3

    έτσι , έτσι ... 😅

  • @exEpirou
    @exEpirou 7 месяцев назад +1

    Ευχαριστώ πολύ πολύ!Ήσουν σαφής και ουσιαστικός για ακόμη μια φορά. Κάνεις πράξη αυτό που είπε κάποιος φιλόσοφος, ότι η επιστημονική γνώση για να έχει αξία, πρέπει να εκλαικευεται!

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  7 месяцев назад +2

      Είμαι χαρούμενος να βοηθάω όσο μπορώ τον κόσμο να καταλαβαίνει!

    • @kalxistoserevidis9084
      @kalxistoserevidis9084 3 месяца назад

      ​@@GYSHellenicEngines Μήπως μπορείς να βοηθήσεις και εμένα που έχω μπερδευτεί υπάρχει περίπτωση να μιλήσουμε λίγο

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  3 месяца назад

      @@kalxistoserevidis9084 αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι, βεβαίως.

  • @user-hq2tv8sm8f
    @user-hq2tv8sm8f 3 месяца назад

    Ήθελα να ρωτήσω στο παράδειγμα που έθεσες δείχνεις ότι μπαταρία θα φορτίσει σε δύο ώρες από τα πάνελ δεν είναι υπερβολικά γρήγορη φόρτιση για μπαταρία οξέος μολύβδου; Έχω την εντύπωση ότι η μπαταρίες σου λένε να μη φορτίζουνε με ρυθμό μεγαλύτερο από το 10% της χωρητικότητάς τους ανά ώρα. Κάνω κάποιο λάθος η μου διαφεύγει κάτι;

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  3 месяца назад

      Το ιδανικότερο είναι αυτό ακριβώς που λέτε. Όμως αν ακολουθηθεί αυτός ο ρυθμός στα Φωτοβολταϊκά και μάλιστα κατά τους χειμερινούς μήνες και ιδίως αν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε κατανάλωση, τότε οι Μπαταρίες θα έμεναν "άδειες".

  • @savastheoxarakis6858
    @savastheoxarakis6858 4 месяца назад

    Γεια σου φίλε μου ήθελα να κάνω μία ερώτηση στο δεύτερο παράδειγμα το 16άρι καλώδιο χωράει στο φορτιστή ευχαριστώ πολύ

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  4 месяца назад +1

      Καλησπέρα. Θεωρητικά στα περισσότερα μοντέλα ναι. Να έχετε όμως υπόψιν ότι ορισμένα καλώδια, όπως αυτά των φωτοβολταϊκών, μπορεί να έχουν μεν μικρότερη διατομή (π.χ. 10 αντί 16mm2), αλλά τα νήματα είναι περισσότερα εσωτερικά ώστε να αντέχουν τα φορτία σαν να ήταν 16mm2. Ο κατασκευαστής του κάθε καλωδίου, μας πληροφορεί για το ακριβές φορτίο που μπορεί να μεταφέρει ο κάθε αγωγός, συνεχόμενα.

    • @savastheoxarakis6858
      @savastheoxarakis6858 4 месяца назад

      Ευχαριστώ για την πληροφορία να είσαι καλά.

  • @exEpirou
    @exEpirou 7 месяцев назад

    Στα παραδείγματα που αναφέρθηκες, η ισχύς των 1500w του inverter, αφορά την continuous power η την peak power;

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  7 месяцев назад +2

      Αυτό έχει να κάνει με τον εκάστοτε κατασκευαστή. Αλλά αν οι ανάγκες μας είναι 1.000W για Continuous Supply, τότε το Peak του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο. Οι κατασκευαστές μάλιστα αναγράφουν (λογικά) ότι το Peak Power μπορείς να το ζητήσεις π.χ. για 5 λεπτά για 10 κ.ο.κ. Πρέπει πάντως τους διακόπτες και τις ασφάλειες να τους υπολογίζουμε για το Peak Power του Inverter, ώστε να έχουμε το απαιτούμενο εύρος να κινηθούμε χωρίς να πέσει ασφάλεια (αν χρειαστούμε π.χ. τηβ μέγιστη Ισχύ για λίγα λεπτά), αλλά και οι διακόπτες να μπορούν να απονσυνδέσουν στο Μέγιστο Φορτίο.

  • @exEpirou
    @exEpirou 7 месяцев назад +1

    Μου επιτρέπεις μια προτροπή. Βάλε tags και σε άλλες γλώσσες κι επίσης χρησιμοποίησε μαρκαδόρο για να είναι πιο ευανάγνωστα τα σχέδιαγραμματα.

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  7 месяцев назад +1

      Κάθε προτροπή και συμβουλή ευπρόσδεκτη!

  • @savvascafe2
    @savvascafe2 7 месяцев назад

    Μια ερώτηση , στο δεύτερο παράδειγμα που ο ρυθμιστής φόρτισης θα δίνει 24 βόλτ η 28 πόσα δίνει στις μπαταρίες , λογικά δεν θα έχουμε λιγότερα αμπέρ σε σχέση με το δωδεκάβολτο σύστημα του πρώτου παραδείγματος ;
    Αν πηγαίνει με το πόσο ρίχνει την τάση τόσο μπορεί να ανεβάσει και τα αμπέρ , τότε τα βόλτ πέφτουν απο 83 στα 28 πες 3 φορές μείωση , άρα και τα αμπέρ θα μπορούν να ανέβουν 13 χ 3 = 39 Α το πολύ ;
    Αν και λογικά θα το εξηγήσεις αυτό στο βίντεο με τους ρυθμιστές ΜΡΡΤ vs PWM που είπες οτι θα κάνεις αργότερα.

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  7 месяцев назад +1

      Οι φορτιστές πάντα δίνουν μεγαλύτερη Τάση από αυτή της Μπαταρίας ή των Μπαταριών, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε τα επιτύχουμε φόρτιση. Ένας γενικός κανόνας για όλες τις Μπαταρίες Οξέος-Μολύβδου, είναι ότι αν η Μπαταρία είναι 12V, η Τάση Φόρτισης φτάνει περίπου στα 14.4V σε πλήρως φορτισμένη μπαταρία αν μετρήσουμε με πολύμετρο και με τον φορτιστή On και συνδεδεμένο. Οπότε στο 24Vολτο Μπαταριοσύστημα θα δούμε Τάση 28.8V και στο 48Vολτο 57.6V το μέγιστο πριν ο Φορτιστής (δεδομένου ότι δεν μιλάμε για παλαιούς-αναλογικούς) διακόψει την φόρτιση.
      Τώρα για τα Ampere, σωστά το έχεις καταλάβει. Αν σε έναν MPPT που δέχεται 150V και δίνει 60A, εγώ του δώσω 60Volt μόνο, μην περιμένω να δω 60 Ampere στην έξοδο προς το 48Vολτο Μπαταριοσύστημα, εκτός και αν δέχεται από τα Πάνελς 60A (και δεδομένου ότι είναι σχεδιασμένος να διαχειρίζεται ρεύμα Εισόδου 60 Ampere). Από εκεί και έπειτα όμως, όταν ο κατασκευαστής σου λέει ότι ο τάδε Ελεγκτής Φόρτισης δέχεται 150V και είναι σχεδιασμένος να εξάγει 60A, και αναγνωρίζει αυτόματα αν το Μπαταριοσύστημα είναι 12V, 24V ή 48V, αυτό σημαίνει ότι 60A θα πάρεις το μέγιστο είτε φορτίζεις 12V είτε 24V είτε 48V Μπαταριοσύστημα. Δεν είναι δηλαδή μόνο για 12Vολτο, οπότε αν συνδέσεις 48Vολτο, να έχεις λιγότερα Ampere προς αυτό το Μπαταριοσύστημα.
      Πάντως ναι, αν τα Πάνελς ρίξουν την Τάση τους λόγω Νέφους π.χ., τότε ο Ελεγκτής θα δώσει λιγότερη Ένταση στο Μπαταριοσύστημα.

    • @savvascafe2
      @savvascafe2 7 месяцев назад +1

      @@GYSHellenicEngines Ναι απλά αν η λειτουργία των ΜΡΡΤ είναι σαν αυτή ενός μετασχηματιστή τότε στο 48βολτο σύστημα δίνοντας 84 βόλτ και το μέγιστο 13 Α που μπορεί να δώσει το πάνελ ... λογικά το ανώτερο που θα μπορούσαμε να δούμε θα ηταν περίπου 20 Α στην έξοδο. Εκτός αν δουλεύουν αλλιώς οπότε με κάποιο τρόπο μπορούν να δώσουν και παραπάνω

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  7 месяцев назад +2

      Και πάλι μέσα είσαι. Κάπου κοντά θα είμαι στα Ampere. Όμως οι MPPT δεν λειτουργούν ως μετασχηματιστές, αλλά ως buck και boost και ό,τι άλλο θες (χαχα) converters, οπότε με λιγότερες απώλειες από αυτές ενός μετασχηματιστη, σίγουρα θα δώσει παραπάνω από τα 20A. Βέβαια όχι πολύ παραπάνω! Αλλά ναι. Όταν σου λέει ότι σου δίνω 60A για 48Vολτο Μπαταριοσύστημα, αλλά με 150V στην είσοδο, προφανώς με τα μισά Volts στην Είδοσο, θα πάρεις περίπου και τα μισά Ampere. Αλλά και πάλι, η τοπολογία τους είναι πολύ καλύτερη σε απόδοση από έναν μετασχηματιστή, οπότε δεν ισχύει η αναλογία "ακριβώς δια του δυο". Το βίντεο θα ανέβει σε μία με δύο ώρες περίπου, ώστε να το δείτε.

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  7 месяцев назад +1

      Τώρα κατάλαβα που σε έχω μπερδέψει. Στο ότι δίνω τα μισά Volt από αυτά που μπορεί να δεχθεί ο Ελεγκτής, αλλά λέω παρόλα αυτά να μπει ασφάλεια και καλώδιο για 60A μετά τον Ελεγκτή, και εσύ φυσικά αναρωτιέσαι, αφού έχει την μισή Τάση από την Ονομαστική του Ελεγκτή, που θα βρει τα 60A. Τώρα που κατάλαβα πού σε έχω μπερδέψει θα στο εξηγήσω αμέσως. Πρώτον η Τάση του Ελεγκτή είναι Τάση Ανοιχτού Κυκλώματος (Voc). Τα Πάνελς των 41.96V έκαστο, δίνουν Τάση Voc 49.90V. Άρα σύνολο, αφού είναι σε Σειρά, τα 99.8V. Συν ότι το κάθε Πάνελ σε κρύο και πλήρη ηλιοφάνεια ενδέχεται να ανεβάσει το Voc του +5V, τότε θα έχουμε 109.80 Voc. Βλέπεις ότι δεν είμαστε μακρυά από τα 150 Voc του Ελεγκτή Φόρτισης. Γι αυτό είπα 16mm2 αγωγό και 60A ασφάλεια. Παρόλο όμως που ναι, η Ένταση στην Έξοδο θα πέσει αν πέσουν και τα Βολτ, είδες ότι τον χρόνο Φόρτισης των Μπαταριών τον υπολόγισα χρησιμοποιώντας Watt και όχι Ampere. Ακριβώς επειδή με τους MPPT που μεταβάλλουν τα πάντα, δεν έχεις δεδομένη Ένταση ανά μονάδα χρόνου, αλλά δεδομένη Ισχύ. Οπότε πάμε με Watt για να μην χάσουμε τα λογικά μας. Χαχα.

  • @user-dh1tp7nc9i
    @user-dh1tp7nc9i 7 месяцев назад

    Με αυτα τα πανελ ο ρυθμιστης φορτισης μπορει να δωση το πολυ 15 Αμπερ με ανωτατη ταση 83 βολτ απο πανελ και αυτα στιγμιαια.

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  7 месяцев назад

      Σε αρκετά σποφορτισμένες Μπαταρίες, αν ο αλγόριθμος θελήσει να ανεβάσει σε bulk ή absorption αρκετά μεγάλη Τάση, ναι τότε δεν θα έχει περιθώριο για Αμπέρ. Θεωρούμε πως οι αλγόριθμοι θα κάνουν πάντα το βέλτιστο μεταξύ Τάσης και Έντασης, ώστε να έχουμε την όσο δυνατόν μεγαλύτερη Ισχύ από τα Πάνελ. Και δεδομένου ότι θα ανεβάσει Τάση, προφανώς θα διξει Ένταση κοντά στα 15 που λες, αλλιώς παραβιάζεται ή αρχή Διατήρησης της Ενέργειας και όλοι θα πάμε για Nobel.
      Ανεξαρτήτου όμως Τάσης και Έντασης, σε ιδανικές συνθήκες, η Μεγίστη Ισχύς από τα Πάνελς, θα βρίσκεται εκεί και μετά τον Ελεγκτή, προς τις Μπαταρίες και το Inverter. Με 2% ίσως και λίγο παραπάνω απώλειες, ανάλογα με τον κατασκευαστή του Ελεγκτή. Γι αυτό προτιμώ να μιλάμε με όρους Ισχύος και όχι Τάσης και Έντασης για τους MPPT. Πότε αυτές οι δύο τιμές δεν είναι σταθερές. Μεγαλώνει η μία και μικραίνει η άλλη ή το αντίστροφο, ώστε πάντα να έχουμε την Μεγίστη Ισχυ (Watt).

  • @iosifvoutsinos6041
    @iosifvoutsinos6041 4 месяца назад

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΜΡΡΤ ΣΕ ΙΜΒΕΡΤΕΡ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ 2 ΜΡΡΤ

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  4 месяца назад +1

      Γειά σας. Αν ο Inverter σας έχει ενσωματωμένο MPPT, όχι δεν χρειάζεστε.

    • @iosifvoutsinos6041
      @iosifvoutsinos6041 4 месяца назад +1

      @@GYSHellenicEngines ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ