#14 - Φωτοβολταϊκά / Ελεγκτές Φόρτισης PWM - MPPT

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 авг 2024
  • • Γενική ανάλυση στην Λειτουργία των Ελεγκτών Φόρτισης PWM και MPPT
    • Διάφορες μεταξύ των δύο διαφορετικών Τοπολογιών.

Комментарии • 5

  • @GYSHellenicEngines
    @GYSHellenicEngines  7 месяцев назад +2

    Τους Γαλβανικώς Απομονωμένους Ελεγκτές Φόρτισης, για καθαρά οικιακή χρήση, θα τους επιλέξετε μόνο και μόνο, για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, εφόσον μόνο σε αυτούς μπορείτε να βρείτε αυτό που ζητάτε και όχι στους υπόλοιπους MPPT. Διαφορετικά, η Γαλβανική Απομόνωση, δεν εχει να προσφέρει τίποτα σημαντικό σε μία οικιακή εφαρμογή, παρά μόνο παραπάνω κόστος αγοράς.

  • @antonio39776
    @antonio39776 6 месяцев назад +1

    Τα εχω δει όλα αυτά στην πραξη απο τοτε που συνδεσα mppt φορτιστές στο κτήμα που έχω φωτοβολταϊκά για το καλυβακι μου. . Αυτό που ηθελα να ρωτήσω επειδή ειδικά τον χειμώνα ο ηλιος δύει πιο νωρίς εκεί λογω οτι βρίσκεται ανάμεσα σε λόφο. Θα μπορουσα αν δυνδεσω το αναλογο όργανο να κανω καποια ρύθμιση για να ανεβασω τη ζήτηση σε αμπερ τις ωρες αυτές η θα το κάνει αυτόματα ο ίδιος ο mppt. Εχω δυο ρυθμιστες που δέχονται εως 100V έκαστος και τα φωτοβολταϊκά σε σειρα και παράλληλα στον ενα στα 48v και στον αλλο στα 24

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  6 месяцев назад +1

      Ανάλογα και με τον κατασκευαστή του MPPT, μπορείτε να παραμετροποιήσετε τις ρυθμίσεις τους, ώστε να ανεβάζουν πιο πολύ την Τάση κατά την διάρκεια του Absorption Stage στις Μπαταρίες, και δεδομένου ότι τα Πάνελ σας εχουν την ικανότητα να δώσουν και την απαιτούμενη Ισχύ, να φορτίζουν οι Μπαταρίες πιο γρήγορα, εφόσον υπάρχει ζήτηση μέσα στην ημέρα, που ξεπερνά για ορισμένη ώρα την Μεγίστη Ισχύ των Πανελς. Έτσι, π.χ., αν για δύο ώρες μέσα στο μεσημέρι ζητάτε 3Kw Ισχύ από τα Πάνελ σας, αλλά αυτά είναι μόνο 2Kw, το υπόλοιπο 1Kw θα προέλθει από τις Μπαταρίες. Οπότε αυτές θα αποφορτιστούν ως ένα βαθμό. Αν λοιπόν ρυθμίσετε έτσι τους MPPT ώστε να κρατούν λίγο υψηλότερη Τάση κατά το Absorption Stage, αυτές με την σειρά τους θα τραβήξουν και περισσότερα Ampere. Ο μόνος τρόπος να "κάνεις" την Μπαταρία να τραβήξει περισσότερα Ampere ώστε να φορτίσει και πιο γρήγορα, πριν π.χ. δύσει ο Ήλιος, είναι με το να την συνδέσεις σε μεγαλύτερη Τάση. Δεδομένου πάντα ότι τα Πάνελς έχουν την απαιτούμενη Ισχύ.

  • @savvascafe2
    @savvascafe2 7 месяцев назад +1

    Αυτό που λες με τον ρυθμιστή που δίνει μέγιστο 60 αμπέρ στα 48 βόλτ νομίζω βγαίνει περίπου στα 3 κιλοβάτ , αλλά για να τα πάρεις αυτά λογικά θα πρέπει να έχεις και περίπου στα 3 κιλοβάτ σε πάνελ έτσι δεν είναι ; Η ακόμη καλύτερα 3.5 - 4 κιλοβάτ στα πάνελ γιατι σπάνια πιάνουν την ονομαστική μέγιστη ισχύ τα πάνελ.
    Ενώ στο προηγούμενο βίντεο το παράδειγμα ηταν με πάνελ των 1000 η 1100 βατ.
    Επίσης έχω μπερδευτεί λίγο με κάποιους inverter που έχουν ενσωματωμένο ρυθμιστή φόρτισης , μόνο οι υβριδικοί το έχουν αυτό ; Αν έχεις υπόψιν ίσως να είναι καλή ιδέα για κάποιο επόμενο βίντεο με τα είδη των inverter κτλ. Εκτός αν το έχεις αναλύσει σε κάποιο απο τα προηγούμενα γιατί δεν τα είδα όλα :)

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  7 месяцев назад +2

      Είσαι απόλυτα σωστός! Αν δεν δώσεις το λιγότερο 3 κιλοβάτ από τα πάνελ, από κάτω αποκλείεται να πάρεις 3 κιλοβατ προς τις Μπαταρίες. Αλλιώς θα "γεννιόταν" ενέργεια από το πουθενά, κάτι το οποίο μας το απαγορεύουν οι φυσικοί νόμοι. Γι αυτό στο βίντεο #14 είπα ότι τα νούμερα είναι τυχαία, και να μην πολλαπλασιάσει κάποιος τα κάτω και έπειτα τα πάνω και μου πει "μα εδώ έχει άλλη Ισχύ κάτω και άλλη επάνω.
      Σχετικά με το βίντεο #13, όπως σου είπα και στα σχόλια εκεί, ναι, αν η Τάση Εισόδου, είναι μικρότερη από την Μεγίστη που μπορεί να δεχθεί ο Ελεγκτής Φόρτισης, τότε θα πάρεις και λιγότερα Ampere στην έξοδο του. Εκτός και αν η Τάση είναι μικρότερη από την Ονομαστική Voc του Ελεγκτή, αλλα δίνεις παραπάνω Ampere από 13.11, ώστε πάλι να έχεις υψηλή Ισχύ.
      Εν προκειμένω, στο βίντεο #13 θα πάρεις περίπου στα 22A από τον Ελεγκτή Φόρτισης, ώστε σύμφωνα με Τάση και Ένταση, να έχεις πάλι Ισχύ 1.100Watt.
      Ξαναλέω βέβαια ότι επειδή τους υπολογισμούς τους έχω κάνει με Watt και όχι με Ampere, οι χρόνοι Φόρτισης που έχω δώσει, είναι σωστοί.
      Αλλά το ότι οι MPPT υποβιβάζοντας την Τάση, μας δίνουν περισσότερη Ένταση, είναι αδιαμφισβήτητο. Απλά, είναι λογικό, αν δώσεις στον Ελεγκτή λιγότερη Τάση απο την Ονομαστική, ναι θα έχεις λιγότερα Ampere, αλλά περισσότερα σίγουρα απ όσα ο ίδιος παίρνει από τα Πάνελς. Ή το αντίστροφο. Αν δώσεις λιγότερη Τάση από την Ονομαστική, αλλά σχεδόν το μέγιστο των Ampere που μπορεί να δεχθεί στην Είσοδό του, τότε πάλι θα πάρεις τα ίδια Ampere στην έξοδο, με λιγότερη Τάση, αλλά η Ισχύς θα παραμείνει η ίδια.
      Καλά κάνεις και το επισημαίνεις, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω καταστήσει σαφές, και κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι μπορεί να δώσει π.χ. για τον Συγκεκριμένο Ελεγκτή 150V με 1 Ampere μόνο και απο κάτω να πάρει 48V με 60 Ampere. Όχι, αυτό δεν γίνεται με τίποτα.
      Δηλαδή μπορεί και να γίνει, αλλά με ένα μηχάνημα όσο ένα δωμάτιο με Τρανζίστορ, Πηνία, Πυκνωτές και διάφορους Μετασχηματιστές. Και με βαθμό Απόδοσης κάτω του 50% ως προς θερμικές απώλειες, Eddy Currents κ.τ.λ..
      Πάντως ότι στους MPPT, με αρκετά υψηλές Τάσεις Εισόδου και σχετικά χαμηλά Ampere, θα πάρεις από την έξοδο τους Χαμηλή Τάση με περισσότερα Ampere, ναι αυτό είναι το μόνο σίγουρο!
      Όσο για τα Hybdrid Inverters, έχει επικρατήσει αυτός ο όρος όχι για αυτά που εχουν ενσωματωμένο Ελεγκτή Φόρτισης (δεν μου αρέσουν προσωπικά), αλλά για αυτά που δέχονται και ρεύμα από τον ΔΕΔΔΗΕ, σε περίπτωση παρατεταμένης συννεφιάς ή για υποβοήθηση σε μικρό Φωτοβολταϊκό Σύστημα. Αλλά αυτά θα τα πούμε λίγο πιο αναλυτικά σε επόμενα βίντεο.