Stadsnatuur in Opmars

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 сен 2024
  • Natuur en de stad, het lijken tegenpolen. Toch is er overal groen in onze stad te vinden. Parken, geveltuintjes, bermen, bloemen en in de vele dieren om ons heen. De stad telt meer dan 10.000 soorten planten en dieren. Wat is het belang van natuur in onze stad? Wat kan de gemeente en ontwikkelaars doen en wat kunnen we zelf doen? En hoe ziet de toekomst van groen in de stad eruit? In 'Stadsnatuur in Opmars' zoekt Bouw Woon Leef het uit.
    Tips van stadsecoloog
    Geert Timmermans is gepensioneerd stadsecoloog van Amsterdam. We ontmoeten hem in zijn huis in Watergraafsmeer. Hij vertelt over natuur in de stad terwijl hij een rondleiding geeft in zijn tuin vol groen. Hij geeft gelijk al een eerste tip. In zijn zelfgemaakt vijver heeft hij tiendoornige stekelbaarsjes zitten. "Die eten de larven van de muggen op."
    Handig dus voor wie veel last heeft van de muggen in de tuin. Zo laat Timmermans gelijk een voorbeeld zien van de nut van meer natuur. Maar wat als je geen tuin hebt? Dan kan je denken aan andere manieren om te vergroenen. "De meeste mensen iets kunnen doen. Zoals een geveltuintje maken, of als je een balkon hebt er planten opzetten. Dat hoeven geen orchideeën zijn, dat kunnen gewoon basic planten zijn", vertelt Timmermans.
    Groen maakt gezond
    Iemand die ook veel weet over het belang van groen in de stad is landschapsarchitect Maike van Stiphout. "We kunnen niet zonder die natuur. We hebben lang gedacht dat we dat wel konden. We hebben onszelf bovenop geplaatst. Het gevolg is dat we nu in een crisis zitten", legt ze uit.
    Natuur in de stad heeft verschillende voordelen en zo kan een gebrek aan groen grote gevolgen hebben voor ons. Zo maakt te weinig natuur ongezond en ongelukkig, volgens Van Stiphout. "We weten ook ondertussen dat als we zo doorgaan, dat wijzelf een beschermde diersoort gaan worden."
    Bouwen mét de natuur
    Naast denken over wat je zelf kan doen voor meer groen in de buurt, hebben de gemeente en gebouwontwikkelaars ook een grote rol in de groenontwikkeling. Een voorbeeld van natuurinclusief bouwen is het project Zoë die zal komen in de Sluisbuurt.
    Jurgen van de Laarschot is zo'n ontwikkelaar die zich bezighoudt met de combinatie van de bouw en natuur. "Een belangrijk onderdeel bij Zoë zal zijn dat planten en dieren vertegenwoordigd zullen zijn in de Vereniging Van Eigenaren (VVE)", vertelt Van de Laarschot.
    'Groene revolutie' in Almere
    Hoe combineer je de een groeiende stad met natuur? Natalja van Elst, stadsecoloog bij Gemeente Almere, heeft daar wel ideeën over. "Almere is van een zandvlakte in vijftig jaar uitgegroeid tot een stad waar inmiddels hele bijzondere planten en dieren op af zijn gekomen", zegt ze. "Waardoor we ons al kunnen meten naar een stad zoals Amsterdam. Terwijl we bij lange na niet zo oud zijn", voegt ze toe.
    Nina de Vos werkt als stadsgeograaf bij Gemeente Almere. Zij ziet de groei van de stad als manier om meer natuur toe te voegen. "De komende jaren komen er minimaal 50.000 woningen bij in de binnenstad. Dat geeft de kans om de openbare ruimte aan te pakken en dus te vergroenen", legt ze uit.
    Natuur meenemen bij nieuwbouw
    Dat er nog veel gebouwd moet worden is geen nieuws. Timmermans pleit voor het nadenken over natuur bij het bouwen van nieuwe woningen: "Natuurinclusiviteit in de bouw zou net zo vanzelfsprekend moeten worden als dubbel glas. De stad als natuurgebied."

Комментарии • 1

  • @matthijs95
    @matthijs95 Месяц назад +1

    Ik heb enorm veel opgestoken van deze video. Ga zo door!