פרשת וישלח מליקוטי שיחות חלק ג הרב יחזקאל גולד
HTML-код
- Опубликовано: 29 дек 2024
- פרשת וישלח מליקוטי שיחות חלק ג
מהות גילוי הנשמה אצל בינונים - סמל לזה שם יעקב, י עקב, שרק עקב ומדרגה אחרונה של הנשמה מתגלית. אבל עבודה בדרך ישראל - לי ראש - גילוי כל קומת הנשמה ולכן אינו עבודת עמל ואתכפיא לבד אלא שהוא חי בעולם של קדושה המתחילה מפנימיות הקדושה הגלוי' בו.
תניא פרק
בפי כל נקרא הספר: תניא. אמנם המחבר בענוותנותו קרא לו : לקוטי אמרים. ונקרא גם ספר של בינונים, על שם שמלמד את היהודי להגיע למדרגת הבינוני. לפי בעל התניא בינוני אינו עובר עבירה מימיו. ספר התניא הוא ספר היסוד של חסידות חב"ד ואחד מספרי היסוד של תנועת החסידות בכלל. מחבר הספר הוא מייסד חסידות חב"ד רבי שניאור זלמן מלאדי, ועל שם ספרו הוא מכונה גם "בעל התניא". התניא משמש כספר היסוד של חסידות חב"ד, וכולל הנחיות לדרך חיים ולעבודת ה'. לקוטי אמרים הוא החלק הראשון והמרכזי של הספר, ולעיתים אף מכונה כל הספר בשם זה. המוטו של חלק זה מתבסס על הפסוק מחומש דברים: "כי קרוב אליך הדבר מאוד בפיך ובלבבך לעשותו", ובמהלך הפרקים מוצגת פרשנות רחבה לכל אחת ממילות הפסוק.
תניא פרק
שיעור חסידות
שיעורי חסידות
שיעורי תניא לצפיה
שיעור תניא לצפיה
תניא פרק א
שער הייחוד והאמונה
איגרת התשובה
איגרת הקודש
שיעורי תניא בוידאו
ליקוטי שיחות
שיחה של הרבי
ב-53 פרקיו של ספר התניא מלמד אותנו אדמו"ר הזקן על מדרגת ה"בינוני". זוהי המדרגה אליה אמורים רוב בני-האדם לחתור. בינוני בפירוש אינו צדיק. לצדיק יש נפש אלוקית בלבד, ולכן הוא עובד את ה' מתוך תענוג. הבינוני, לעומתו, שרוי כל חייו במאבק. הוא קרוע בין שתי הנפשות הפועלות בתוכו - הנפש האלוקית והנפש הבהמית. עבודת ה' של היהודי היא להגביר את כוחה של הנפש האלוקית וכך לעזור לה לשלוט לבדה על הגוף. בעל התניא נותן ללומד מספר עצות, כיצד יוכל להצליח בכך. העצה המרכזית היא ההתבוננות השכלית: ר' שניאור זלמן מסביר, כי עיקר משכנה של הנפש הבהמית הוא בחלל השמאלי של הלב, ואילו הנפש האלוקית נמצאת במוח. ומכיוון שטבע האדם הוא שהמוח יכול לשלוט על הלב, צריך הבינוני להשקיע את כל כוחות שכלו כדי להתבונן בגדולת מעשיו של הקב"ה. התבוננות שכלית זו, תשפיע על רגשות הלב, שבו נמצאת הנפש הבהמית ותגרום לה לרצות לקיים את רצון הבורא. בדרך אגב מבוארים בחלק זה של הספר סוגיות במחשבת ישראל כמו גאולה, שמחה, אהבת ישראל, לימוד זכות על כל אדם ועוד.