Ik heb helemaal geen probleem met fatbikes, de Vanmoof of andere ebikes. Maar ik heb wel een groot probleem met ebikes die "overpowered" zijn en waarvan de snelheidsbegrenzer is verwijderd. Deze video legt dit uit op 3:25. Als je een fiets hebt met een 250W motor die begrensd is tot 25 km/u, dan heb je een ebike en mag je op het fietspad rijden. Anders heb je een bromfiets of een speed pedelec en moet je met een helm op de weg rijden. We hebben al de wetten die we nodig hebben om het “fatbike probleem” onder controle te krijgen. Het enige wat ontbreekt is handhaving.
Ze moeten juist paal en perk stellen aan het onbegrensde vermogen... dan kan de fatbike eenvoudigweg niet sneller dan de norm, begrenzen werkt sjoemelen - verwijderen van begrenzer - in de hand.
Perfect gezegd. Je ziet nu ook al de opkomst van "slimbikes". Fatbikes met dunne wielen en mogelijk een wat dunner frame. Want ja, Den Haag wil per de wieldikte reguleren. Terwijl dat het hele probleem niet is. Veel fietsen zijn gewoon zwaar illegaal, en er wordt gewoon nauwelijks wat aan gedaan.
Idd, voor de bereider ben ik het daarmee eens. Maar hoe zit het met andere die betrokken zijn? Daarnaast kunnen we wel zeggen, Darwinism. Maar dat gaat alleen maar op als de berijder daadwerkelijk overlijd. Als dit niet zo is en er is letsel dan resulteert dit in torenhoge kosten voor de samenleving. Natuurlijke selectie bestaat niet meer.
leuke comment, zeker na de 7de prikronde afgelopen najarr... en 20k aan toename in oversterfte sinds 2021 hier he, alleen hier... globaal zijn de cijfers... bijna onbehapbaar
@@kwalletje99 Dat zal bij veel mensen niet goed vallen. ER zijn diverse jongeren die de fatbike hebben omdat, er in hun regio geen OV is om naar school te kunnen gaan. En die rijden volgens de regels en hebben een legale NIET(!) opgevoerde fatbike. Al moet ik wel toegeven dat er ook veel illegale (Chinese) fatbike rondrijden. Ik heb zelf een 'normale' E-bike met 47mm brede 28" inch banden. Ik ga nooit van mijn leven rijden op een fatbike. Oók niet als ik ervoor betaald wordt.
Ik snap het gezeik echt niet hoor. Minimum leeftijd van 16 jaar, snor fiets bewijs en een helm plicht voor alle elektrische fietsen. Klaar. Zeer zeer slechte overheids besluitvorming. Om je te schamen. Snelheid bepaald, niet vervoersmiddel. Toch gewoon simpel mensen.
Exactemundo. Elke jaap kan een brommer opereren. Maar de inzage die jij krijgt voordat je het bewijs krijgt is extreem belangrijk voor het deelnemen in het dagelijkse verkeer.
Het enige probleem is dat die kinderen van 13-14 niet kunnen rijden en doordat die dingen zo hard gaan, ze een gevaar op de weg voor zichzelf en anderen zijn. Is overigens ook nog vaak met ouderen op e-bikes.
Elektrische fietsen hebben trapondersteuning to 25km/u. Dat is een veilige snelheid voor kinderen die naar de middelbare school fietsen. Een minimumleeftijd van 12 zou daarom beter zijn dan een hogere, maar probleem daarbij is dat voor kinderen jonger dan 14 geen toonplicht (ID-plicht) geldt en je er dus niet eenvoudig op kunt handhaven. Opgevoerde elektrische fietsen, met trapondersteuning boven 25km/u, daar kun je wel op handhaven en dat gebeurt ook, maar er mag wel een tandje bij.
@@dehoihoiman2107 En dat mag dus niet, onder de huidige wetgeving. Het zou raar zijn om dan een minimumleeftijd in te voeren voor dingen die nu al verboden zijn.
15:29 "Uhm, het is misschien juist goed dat kinderen nu met 30km/u over de stoep kunnen rijden op een voertuig van 800 euro?" Kom op haha. Ik snap heus dat jullie de video positief willen beëindigen, maar 90% van de fatbike eigenaren wil gewoon stoer doen op een harde fiets. Het is niet alsof 'al die jongeren en etnische minderheden' nu dankzij hun fatbike koekjes en medicijnen kunnen brengen naar hun oma ofzo. Juist voor groepen die het minder hebben, is de aanschaf van een fatbike volgens mij hartstikke duur en een slechte investering.
volledig mee eens. Ik snap niet dat je de investering van zo veel geld in een (onnodig) snelle ebike kan verdedigen voor kinderen, zeker als de ouders hiervoor moeten opdraaien. Het kost meer geld dan een gewone fiets, en breng zowel jezelf als anderen in gevaar.
Ik snap überhaupt niet dat ze een amerikaan vragen om hun mening over fietsen. Waarom is het makkelijker om op een snelle fiets te rijden dan een normalem onnodige toevoeging aan de aflevering.
@@thomaswijgerse723 ik kan waarschijnlijk wel een paar randsituaties bedenken waar een fatbike inderdaad nodig kan zijn, maar dit zijn er zo weinig (en die zullen waarschijnlijk niet door kinderen gedaan moeten worden). Al met al inderdaad gewoon een slechte investering. De enige echt goede reden dat dit nodig kan zijn is als je in een dorp woont waar geen OV is en je voor alle faciliteiten in een andere stad moet zijn. Er zijn wel van dat soort plaatsen, maar ook weer niet zo veel. En merk ook dat het probleem vooral ligt van het gebruik binnen de stad. Misschien kunnen er een soort milieuzones worden opgelegd door steden om de fatbike te weren.
uberhaupt snap ik niet dat het een argument tegen een leeftijdsgrens van 14 jaar zou zijn. Voor hoeveel kinderen onder de 14 zorgt een fatbike voor betere economische kansen door verder weg te kunnen werken?
Volgens is de meeste irritatie voor Fatbikes die harder dan 25km per uur gaan. Ik denk dat daar gewoon meer op moet worden gehandhaafd. 20 jaar geleden had iedereen een scooter of een brommer en veel van die dingen waren ook opgevoerd. Het was een maandelijks spelletje tussen leerlingen en politie wanneer ze weer met de rollerbank kwamen. Oftewel, veel is er niet veranderd, behalve dan de handhaving.
Sterker nog er zijn e-bikes die aan de scooter regels moeten voldoen dat zijn de 45km varianten de regels zijn er. Er is in concept niets mis met een fatbike tot ze zich gedragen als een scooter en zouden de regels zelfde moeten zijn als de e-bikes die wel 45km/uur kunnen nu. Handhaving is een punt maar veel doen alsof het 'gewoon een fiets is' terwijl zelfs in deze video duidelijk wordt we willen sneller, zonder de scooter regels vandaar ook het kantelpunt wanneer ze echt goed gingen verkopen.
Het verschil is dat je daarvoor 16+ moest zijn en een brommer rijbewijs moest hebben. Je zag denk ik geen kinderen van 11 jaar oud zonder helm op en brommer rond scheuren.
Ik moest opmerken dat het perspectief van de Amerikaanse onderzoeker erg Amerikaans aanvoelt. Als een fatbike een auto vervangt, is dat tuurlijk geweldig. Echter de belangrijkste gebruikersgroep zijn jongere kinderen. Daarnaast hebben we in Nederland niet hetzelfde soort autonomie/mobiliteitsprobleem voor jongeren als in de VS, een fatbike biedt niet veel meer mobiliteit dan een gewone fiets. Het gaat idd. niet om de "fat"bike, maar om de snelheid daarvan. De energie van een verkeersongeluk is gerelateerd aan het kwadraat van de snelheid, dus een botsing met een fatbike om 36km/h is 4 keer zo zwaar als met een fiets die 18km/h rijdt, en dan hebben we het nog niet eens over het gewicht. Het combineren van verschillende vormen van vervoer met sterk uiteenlopende snelheden op dezelfde weg is hierdoor ook gewoon gevaarlijk. Meer handhaving en controle, ook bij winkels, helmplicht voor ebikes boven de 25km/h, en even strenge regeling als bij bromfietsen. 25km/u is niet traag in de stad.
De vraag was of er een andere invalshoek gegeven kon worden, dan het "fatbike boe". Dus dan geeft de onderzoeker een ander inzicht. Opgevoerde fietsen mogen inderdaad al niet.
Door de fatbike te framen, vergeten we het groter plaatje. Het probleem is roekeloos rijgedrag. Los dat op met verkeerslessen op school, boetes en verplichte cursussen onder minderjarigen. Handhaaf ondertussen op illegaal opgevoerde tweewielers zoals fatbikes, e-bikes, scooters en brommers. Dat is de gelijke behandeling die ik van bestuurlijk Nederland verwacht.
Precies dit. Het ene voertuig ,(mits niet opgevoerd) is niet per se onveiliger dan het ander. Het gaat er om dat het voertuig verantwoord wordt gebruikt. Iemand die in een auto met drank op of bijv. 60 over een rotonde rijdt is even goed gevaarlijk. Bij fatbikes, maar ook elektrische fietsen zie ik vooral het probleem dat mensen niet hun snelheid aanpassem op plekken waar de weg dat vraagt. Dus bijv. oversteekplaatsen, rotondes. Oftewel plekken waar je met andere weggebruikers te maken hebt. Dit is voor elk voertuig van belang. Kinderen hebben doorgaans nog minder inzicht op dit vlak (ook niet voor niks dat je op je 14e nog geen auto mag rijden). Dus wat je zegt, onderwijzen is hierin zo belangrijk! Als ze dan iets doen is het misschien eerder nog zinvol om bij een bepaalde leeftijd een maximum snelheid in te voeren. Dat geldt op alle voertuigen die je op de openbare weg bestuurt. 🤷🏼♀️ en dus + onderwijs/cursus/bewijs bij voertuigen vanaf bepaalde snelheden. Het gaat allemaal om veilig deel te kunnen nemen in het verkeer.
Die verkeerslessen op school zijn al zo'n 20 jaar geleden ingevoerd, zo niet langer geleden, heeft wel wat effect gehad maar ze leren dan niet op het schoolplein met een fatbike te rijden dus het effect is nu de laatste tijd wat minder
School heeft al verkeerslessen, weet niet wat voor kringloopschool jij gezeten hebt man? Maar het probleem zit bij het gebrek aan wijsheid bij kinderen, dat levensduur nodig heeft om pas echt iets aan te doen. Kinderen onder de 16 hoeven niet een electrische fiets en al helemaal geen fatbike, doe toch ff normaal joh.
Electrische fietsen onder de 14 verbieden is niet eens zo'n slecht idee. We hebben het al over dat kinderen te weinig bewegen en fietsen is hardstikke goed voor je. Gewoon lekker trappen. Helmen zorgen er alleen maar voor dat mensen de fiets helemaal niet opstappen, super irritant namelijk om je helm overal mee naar toe te moeten nemen.
@@dylanvalkenborg1697 helemaal mee eens, ik heb zelf het geluk gehad dat het een kwartiertje was maar had zeker klasgenootjes die drie kwartier onderweg waren. Als je dat als ouders onverantwoord vind ga je maar in een buitenwijk wonen ipv een dorp
Ik heb de hele video gezien, erg interessant maar wat ik nou nooit hoor is het volgende: Voor een brommer heb je een rijbewijs + een minimale leeftijd nodig, de meeste leren daardoor wat je wel en niet kan doen op zo'n ding. Maar voor een fatbike die dezelfde snelheden kan halen heb je deze niet nodig, ze rijden door winkelend publiek heen zonder verstand. Wat ik verder niet snap is hoe de fatbike onafhankelijkheid en autonomie voor etnische minderheden vergroot. Dit werd verteld op 15:29.
Het ding is dat de fatbike zelf niet het probleem is en dat het meer is dat de jeugd om een goedkope manier HEEL snel kunnen gaan als je die opvoord, maar ja dat kan je ook met andere elektrische fietsen ook net zo makkelijk. en het laatste stuk gaat over dat kinderen hier zelf kunnen kiezen om veilig naar een winkel kunnen gaan omdat alles wat dichterbijer is dan in vergelijking met amerika (suburbs en mid west)
Ja, dat 'etnische minderheden' verhaal snap ik ook niet. Wellicht is de implicatie dat minderheden verder van de standskern af wonen ivm. sociaal economische redenen, en daardoor meer baat hebben bij een vergroting van de actieradius van een fiets? Klinkt een beetje simpel door de bocht, maar goed.
het idee dat zon vervoersmiddel de sociale mobiliteit van minderheden beinvloed komt van het gegeven dat ethnische minderheden, die economisch wat minder welgesteld zijn, vaak in een mindere buurt wonen. Die mindere buurten zitten vaker verder weg van het stadscentrum, waar alle welbetaalde banen zijn. Omdat ze te ver wonen van goede banen en te arm zijn voor een auto(?) kunnen ze niet bij zulke banen en sociaal dus minder goed klimmen. Dit is echter vooral een probleem in Amerika waar je echt van die slums hebt. Ik heb altijd het idee gehad dat het in Nederland niet zon probleem was omdat ov hier best goed is en het land uberhaupt een stuk kleiner is, maar ov is natuurlijk ook best duur hier en binnen de randstad zijn huizen ook niet meer zo goedkoop. Fatbikes zouden er dus voor kunnen zorgen dat die afstand makkelijker overbrugt wordt en minderheden toch een leuk baantje kunnen werken.
@@sedricbos1818 Weet niet of ik het hier nou zo mee eens ben. Binnen Nederland heb ik meer het gevoel (en ervaring) dat als je meer verdient je verder van de kern woont, want daar is immers nieuwbouw.
Amerikanen hebben het vaak graag over etnische minderheden. Dat is gewoon heel populair met de bevolking en politiek daar. Het probleem is dat als je het er steeds over hebt, ook als je het goed bedoeld, je racisme vol blijft houden.
Ik denk zelf eigenlijk dat de beste oplossing is om voor het gebruik van fatbikes gewoon een blauw kenteken erop te laten zetten en er dezelfde regels als een snorfiets voor te laten gelden. Dan heb je gelijk een minimumleeftijd van 16 jaar, een helmplicht en een AM-rijbewijs nodig. Hierdoor ben je ook gelijk verplicht verzekerd en heb je kennis van de verkeersregels, wat veel fatbikers nu niet hebben. Ik snap dat dat nu in de praktijk lastig is en niet zo 1 2 3 is vastgelegd in de wet, maar denk wel dat dit veel ongelukken en irritaties zou voorkomen.
Dan zou de toegestane snelheid ook omhoog gaan meteen. Nu is een fatbike toegestaan ondersteuning te bieden tot 25km per uur net als een elektrishe fiets
Dat is zo, maar met een normale fiets kan je veel minder chaos veroorzaken als je ze slecht bestuurd en de slechte bestuurder zullen de fatbike zo blijven gebruinen tot het niet meer mag.
Fatbikes zijn niet echt het probleem imo. Ik denk dat kinderen op 'normale' elektrische fietsen net zo gevaarlijk zijn op de weg dan deze variant. Gewoon helmplicht, dan blijven jongeren er ver vandaan
Fatbikes zijn niet het probleem, kinderen ook niet. Motorvoertuigen en opgevoerde elektrische fietsen zijn het probleem. Wanneer er sprake is van ernstig letsel, heeft dat in veel gevallen te maken met een aanrijding tussen en motorvoertuig en een opgevoerde elektrische fiets. Veel Chinese fietsen die als "fatbike" in de markt worden gezet, zijn kinderlijk eenvoudig op te voeren, met letterlijk een paar drukken op de knop. Je hoeft er geen onderdelen of firmware voor te vervangen, echt een kind kan de was doen. Ze worden standaard al geleverd met een te zware accu. Daar moet iets aan gebeuren, en natuurlijk moeten alternatieven voor de auto gestimuleerd blijven worden want het gaat dus vooral om motorvoertuigen en opgevoerde fatbikes die met elkaar in botsing komen, niet om eenzijdige ongevallen.
@@Welgeldiguniekalias Misschien ook iets over na te denken. Het is te gemakkelijk om niet legale fietsen via het internet te kunnen kopen! Dat kan je ook aan banden te leggen! Dus je kan ook voorwaarden stellen aan het materiaal en daar controle op uitvoeren. RDW zou dat kunnen doen, want illegale fietsen voldoen niet aan de veiligheidsvoorschriften. Die zijn illegaal en door normen daarvoor op te stellen en de ebikes in het algemeen te registeren kan je ervoor zorgen dat die illegale merken verdwijnen door boetes. Het betekent dat als je een ebike koopt dat je weet dat het goed zit dmv een certificaat. Tuurlijk dit betekent meer controle met verbeterd de kwaliteit en zal het opvoeren minder makkelijk maken. Toch is controle altijd een kat-en-muis spel.
Oudjes op elektrische fietsen zijn ook een gevaar, laat een elektrische fiets net zo gedragen als een "normale" fiets niet met 25 en helling oprijden bijv. Daarnaast zie ik in voetgangersgebieden waar fietsers te gast zijn sommigen zich niet zo te voelen dat heeft dan vooral met de bestuurder te maken. Ik kan me herinneren dat ik op de basisischool een fietsexamen moest doen. Weet niet of dat overal gedaan wordt....
@@Welgeldiguniekalias Elektrische fietsen, ook bekend als e-bikes (klank: iebeiks) en waartoe ook de fatbikes behoren, zijn voertuigen die een elektrische motor gebruiken om stuwkracht te verkrijgen. Dus zouden dat, ondanks hun stilte, ook geen motorvoertuigen zijn?
Niet verbieden, gewoon de bestaande (e-bike) regels toepassen/handhaven: max 25km/h, geen gashendel/throttle en 250W motor [bij import en op de weg]. Die dingen zijn ergonomisch niet gemaakt om te fietsen, dus zal het "cool" er snel vanaf gaan als dat weer nodig is [zoals op de meer comfortabele e-bike met normale zithouding en wielgrootte].
In andere landen mag je tot een max X hoeveelheid KW zonder rijbewijs etc rijden. Zoals een electrische step zo dat mensen minder met de auto of de OV moeten reizen. Jammer dat nederland alles onderscheid waardoor ze alles willen controleren.
als een fietser op een "normale" fiets erger ik me inderdaad enorm aan fatbikes, ik denk dat dit deels door het gedrag van de gemiddelde fatbike bestuurder komt, deels door vooroordelen maar dat er bij de fatbike zelf ook een probleem ligt. naast dat er illegale fatbikes zijn die de snelheidslimieten en vermogenslimieten overtreden vind ik 250 watt te veel vermogen, het is simpelweg niet nodig voor jantje die zijn fiets wilt gebruiken om naar school te fietsen. ook vind ik dat (niet alleen fat bikes maar ook een deel van de normale elektrische fietsen) onveilig zwaar zijn, van een botsing op 25 km/h met een normale fiets is de kans groot dat iedereen zonder verwondingen wegloopt groot maar omdat veel elektrische fietsen enorm zwaar zijn is dat niet het geval bij hun. wat mij goede regels lijken en waar ik van hoop dat de minister er naar kijkt is een maximum gewicht ook specifiek per leeftijdsklasse (volwassene op fatbikes doen ook vaak genoeg rare dingen maar minder dan jongere) en dat het maximale vermogen ook aan deze gewichtsklasse vast zit (ik snap dat zo'n cargo bike (waarvan ik dus vind dat alleen volwassene ze zouden mogen rijden) juist wel 250 W nodig heeft om het heuveltje op te komen)
ik zie regelmatig fatbikes waar de bestuurder niet eens trapt. dat zijn dus gewoon scooters met trappers. van mij mag de politie de bevoegdheid krijgen om fatbikes op een rollerbank te testen.
Het grootste verschil met de situatie voor de ebike, fatbike en bakfiets in alle vormen is dat toen ongeveer 10 jaar geleden de snelheid op het fietspad vrij constant was. Dit maakte het allemaal veel eenvoudiger, eerlijker en veiliger. Nu moet je als 'normale' fietser aan alle kanten opletten. Fatbikes hebben als bijkomende problemen dat ze vaak door zeer jonge kids bereden worden, die veels te hard zich totaal niet aan de regels houden. Recent ben ik nog bijna aangereden door twee van die gasten die lekker aan het cruisen waren. En ongeveer een maand geleden was bijna een hond aangereden op een fietspad omdat ze gewoon doorrijden zonder te stoppen.
precies, ik zie ook bezorgers op fatbikes rijden. maar die rijden tenminste normaal (anders worden ze ontslagen). en met die fatbikes is niet geknoeid (want het restaurant wil geen bekeuring). het probleem is dat het meerendeel van de fatbike bestuurders van die jonge asociale gastjes zijn die meer slingeren dan trappen en dan met tenminste 25km/uur over de fietspaden en stoep vliegen.
Volgens mij is het niet zozeer calvinisme, dat we het niet fijn vinden als we iemand op een luxe fiets zien, maar vooral omdat ze een gevaar op de weg zijn en andere mensen die wel normale snelheden fietsen (of wandelen) aanrijden. We hebben ook geen problemen met mannen in pakken, vrouwen met dure sieraden ofzo. Ik denk dat de plank daar wat betreft de oorzaak van de haat naar fatbikes wat misgeslagen wordt..
@@leenb7560 het gaat er denk ik niet zo zeer om dat ze luxe/duur zijn, maar om uiterlijk vertoon. Status staat niet per definitie gelijk aan duur, maar ook aan gedrag, houding etc. En de fatbike heeft toch een zekere status onder bepaalde bevolkingsgroepen. Ik vind ze zelf vooral heel ordinair, dus ik denk dan wel “doe maar gewoon” ;)
wat misgeslagen? Heel erg!!! De enige kern v waarheid is dat een autobestuurder vd een medeweggebruiker op een fiets meer data heeft. Wat hopelijk vaak tot een 'socialer gedrag' leidt maar natuurlijk soms ook niets verbetert tot zelfs nog grotere agressie opwekt....
15:20 "the most dangerous vehicles on the road, are still cars and trucks today" Wat een rare opmerking. Er is een duidelijke stijging in ongevallen met letsel tussen fietsers onderling, door de komst van e-bikes. Moeten we dat probleem dan maar bagatelliseren, omdat auto's en vrachtwagens nog gevaarlijker zijn?
Ja. was ook een rare opmerking. vooral in de context van dit filmpje. Ze begonnen over hoe Nederland juist een enorm veilig land is geworden voor fietsen in tegen stelling tot toen de fiets in het straatbeeld kwam. Dat ondanks die veiligheid er toch meer ongelukken komen ligt dan toch niet alleen aan de auto ondanks dat die vaak betrokken zijn. De triviale vraag is dan ook. Zou dit ongeluk ook zijn ontstaan als de ebike een niet ebike was geweest, en hoe kan het dan veiliger. Ik ben niet tegen Ebikes, Het bied voor veel mensen en situaties mogelijkheden tot transport. Maar is het veilig en hoe kan het veiliger voor alle verkeersdeelnemers. Een auto mag toch ook maar 15 in een woonerf terwijl die op de snelweg 120 mag.
Eens, vond die Amerikaanse sowieso niet veel toevoegen aan het verhaal dat NOSop3 probeerde te vertellen. Dat calvinisme klopt wel, maar ze maakt het tot een antwoord op alle vragen over waarom Nederlanders zo’n probleem hebben met die dingen.
Zeker niet bagatelliseren nee; bedrijven maken misbruik van ontbrekende regelgeving/grijs gebied in beleid wat zeker moet worden opgelost met regelgeving (verzekeren, registreren etc). Maar die opmerking over auto's als gevaarlijkste voertuig is wel meer dan terecht. Auto's en overig gemotoriseerd verkeer op 4 wielen blijven de nummer 1# oorzaak van ernstige tot dodelijk fietsongevallen, met de fietser als slachtoffer. Als er zoveel aandacht zou zijn voor verkeersveiligheid met betrekking tot fiets en auto ipv fatbike en auto of andere fietsen, zouden we veel minder verkeersdoden hebben per jaar.
@@bert2526 tja, die opmerking was raak! Ze legt goed uit waar onze aandacht naar uit moet gaan en dat is dus niet de fatbike, maar de echt gevaarlijke voertuigen. En dat doet pijn en dan komen er heftige reacties.
Ik denk dat de 'de fiets op en de auto laten staan' van die vrouw echt een veel te Amerikaans beeld is. Kinderen gaan naar school op die fatbikes, het een luie versie van hun gewone fiets.
Mooie video en op zich een mooie, positieve invalshoek van die fietsprofessor, maar ..... Dat mensen een hekel hebben aan fatbikes heeft echt niks met calvinisme te maken, hahaha. Iedereen die ooit van zijn sokken is gereden door z'n ding, weet dat ook. Het is echt niet dat je denkt "Joh, wat loopt die nou te patsen met zijn statusobject" 😂 Je denkt "Gast! Rij niet zo hard en gevaarlijk!"
Dat laatste kan je toch ook vertalen als “doe normaal”? In bepaalde zin houden deze mensen, die gevaarlijk en hard rijden op een fatbike, zich niet aan de norm en vertonen opvallend gedrag. Dat is wat het storend maakt. Een typische calvinistische normuitdrukking is: “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”🥸
Precies, het is echt niet zo dat iedereen op een oud, lelijk barrel fietst. Duurdere fietsen zijn er al veel langer, en die herken je ook wel. Het is echt de associatie van fatbikes en simpel gezegd tokkies of onoplettende jongeren waarom mensen er een hekel aan hebben. Zelfde als scooters in principe, die doelgroep is duidelijk gewoon verplaatst.
Een eigenschap die tot nu toe nog amper besproken wordt is de gewichtsklasse van een fiets. Bij een fat bike is het niet alleen de snelheid die een probleem vormt (waar al wetgeving voor is) maar ook het feit dat hij veel zwaarder is dan een ebike waardoor hij bij ongelukken voor meer schade zorgt. De combinatie maximum snelheid (vermogen van de motor) en de het gewicht lijken mij prima indicatoren om een losse klasse voor dit soort ebikes aan te duiden.
Die amerikaanse dame slaat dus echt volledig de plank mis. De fatbike is voor jongeren niet een vervanging voor de auto, maar een vervanging voor de normale fiets. In Amerika zou de opkomst van de fabtike idd positief zijn, want dat zouden meer fietsers betekenen. Maar hier betekent de fatbike juist minder analoge fietsers, iets wat jullie noemen in deze video.
Flink onnodig en ook onzinnig, die heeft geen idee hoe Nederland is. De fatbike als "tool voor ethnische minderheden" en "zodat mensen uberhaupt voor het eerst gaan fietsen" staat echt zo ver van de realiteit in Nederland. Nederlanders die niet in een bepaalde fase van hun leven gefietst hebben zijn uiterst zeldzaam.
@@fuse9999 Ik heb niet zo veel Nederlands skills als jou sorry man. Maar ik ga het toch proberen. Afgelopen zomer ben ik 2x naar amsterdam en 2x naar Zaandam gegaan met de fatbike. De trip is zon 40km heen en terug (weet ik niet zeker). Kan dit op de normale fiets? Ja! Zou je dit realistisch gezien uithalen op een normale fiets, voor veel mensen is het antwoord dan nee. Het gaat hierom dat de drempel om uit het huis te gaan lager is als je makkelijker overal bent, ik kan ook fietden naar amsterdam maar ga zelf liever achterin iemands auto. Mensen zijn nou eenmaal gemakzuchtig, dat feit probeer ik niet goed te praten maar alleen maar aan te duiden.
@@joachimtheboss5326 Ik zeg ook niet dat fatbikes/e-bikes niet handig kunnen zijn, ik zeg alleen maar dat die vrouw een beetje overdrijft door te doen alsof fatbikes cruciaal zouden zijn voor ethnische minderheden of om mensen in aanraking te brengen met fietsen. Nederland fietst van jong tot oud, in bijna alle (sub)culturen; het hoort er gewoon bij hier en dat komt niet door de fatbikes.
Mijn grootste puntje van irritatie bij fatbikes is de voorlamp. Zeker nu het voor 5 uur donker is, is het zeer hinderlijk om op een tweebaans vrijliggend fietspad tal van keren verblind te worden door een tegemoetkomende fatbike. De lamp is gigantisch en schrijnt recht vooruit en zorgt er voor dat er voor een seconde of twee niets te zien is behalve het felle licht.
Die 'professional' snapt niet dat het hele probleem gewoon is dat die fatbikes gewoon elektrische scooters zijn waar kinderen die de regels niet kennen op rijden, en ze zijn ook niet verzekerd voor als ze iemand het ziekenhuis in rijden
Ik ben het niet eens met die wetenschapper. Ze stelt dat we het ook positief kunnen zien als een manier waarop minderheden en andere groepen ook eindelijk de vrijheid krijgen. Een simpele fiets blijft gelukkig veel goedkoper dan een fatbike, dus die vrijheid is er al lang. Klinkt direct heel erg Amerikaans om het zo als haar te stellen:)
Inderdaad. Als die dingen 800 euro kosten, dan vind ik dat best bijzonder dat mensen die een fatbike kunnen betalen als tiener volgens de wetenschapper "minderheden" zijn.... Maar ja voor Amerikanen is 800 euro goedkoper dan een auto moeten betalen op je 16e, daarom voegt de wetenschapper vrij weinig toe aan nederland met haar onderzoek, want zij denkt vanuit de amerikaanse situatie.
Leeftijdsgrens voor ALLE elektrische fietsen zou al veel oplossen. Dan nog een verplichte cursus/rijles, waar men een certificaat kan behalen, want het is immers een gemotoriseerd voertuig.
Motor op de fiets, zelfde regels als een bromfiets! Het gaat om de veiligheid van iedereen. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat mijn bromfiets regelmatig op de rollerbank ging voor controle. Dat moet met elektrische (opgevoerde) fietsen ook gebeuren. Goede video!
In het kader van veiligheid en onderzoek zou ik graag ook de cijfers zien van alle fiets ongevallen met e-bikes met daarin onderscheid tussen “gewone” e-bikes, legale Fatbikes en illegale Fatbikes. Daarbij aanvullend de kwaliteit van Nederlandse merk fatbikes of goedkope import (dan misschien wel legaal) is ook echt een wereld van verschil als het om de kwaliteit gaat van het remsysteem. Ik verwacht dat de cijfers van fietsongelukken of dat nu met fatbikes of gewone ebikes onder jongeren naar verhouding best eens gelijk zou kunnen liggen. Op zo’n leeftijd al een goeie inschatting kunnen maken in het verkeer met 25kph is nog best een overschatting van hun kunnen naar mijn idee.
Probleem is alleen dat zo'n cijfers er niet zijn (niemand gaat aangeven dat zijn fiets illegaal is, en omdat de illegaal zijn is het lastig om aan import cijfers te komen). Als je gaat controlleren, krijg je te maken met selection biases omdat vooral de illegale fietsen te hard (kunnen) gaan
De hele discussie wordt verkeerd gevoerd: laat de politie simpelweg de wettelijke regels handhaven. Er rijden minimaal 100.000 illegale fatbike rond, ga flink controleren en het probleem lost zichzelf op. Voer nieuwe regels in als de oude regels niet kloppen, dat is hier hélemaal niet het geval. De politie heeft niet de apparatuur om het vermogen van de fatbikes te meten, dát is het probleem. De politie test op snelheid, en dat lost het probleem dus niet op.
ik voel me wel echt een boomer als ik dit moet zeggen, maar zolang je geen ebike nodig hebt is het ook wel gewoon gezonder om normaal te fietsen 14:24 also dit is echt een dom argument dat zoveel herhaald wordt overal ook bij andere onderwerpen. het feit is en blijft: regels werken wél! er zijn altijd mensen die zich niet aan de wet houdt, maar dmv regels zorg je ervoor dat er hele groepen mensen zich wel aan die regels gaan houden, en wordt het verkeer er gemiddeld alleen maar veiliger op. Die logica kan gebruikt worden om het hele wetboek in de prullenbak te gooien, want "mensen houden zich er toch niet aan" ...
ik zeg dit voor de zoveelste keer, maar de regels bestaan al. een elektrische fiets mag niet harder gaan dan 25 km per uur en er mag geen gashendel op zitten. de politie moet hier op handhaven ipv dat de helft van de politiebureaus in het land sluiten. nu komen er straks onnodige regels voor een bepaald type fiets omdat de politie te lui is om te handhaven op de overtreders.
Personen op een opgevoerde fatbike of met een gashandle krijgen eenmalig een waarschuwing, daarna gaat het ding de shredder in. Geen WOK melding nodig, daarvoor moet je eerst weer een kenteken hebben
Wat een bijzondere conclusie trek die Amerikaanse 'expert'. Dat calvinisme is wel herkenbaar voor de samenleving als geheel maar ik heb die verklaring nog nooit voorbijkomen komen in de gehele discussie rondom dit onderwerp. Ook de link naar etnische minderheden klinkt ver gezocht, mede omdat ze het niet onderbouwd. Daarom lijkt het eerder alsof de Amerikaanse cultuur invloed heeft op haar oordeel.
Ik vind de fiets persoonlijk heel fijn. Ik heb vorrig jaar een goede e-bike kocht en het was de beste aankoop uit mn leven. Ik heb geen auto. Ik vind auto's veel te duur. En door alle milieu regels en shit (nu en waarschijnlijk later nog meer) vind ik het lastig om een goede auto uit te zoeken. Want als je een benzine auto koopt heb je kans dat je over 5-10 jaar nergens meer in kan of dat je er mega veel voor moet betalen ect etc. En elektrische auto's zijn ook schreeuwend duur en die veranderen te snel, dus dan is die te snel outdated (heb ik het idee) je kan niet nu een auto kopen voor 15-20 jaar ofzo. Ook opnieuw auto zijn mega duur, benzine, belastingen en kosten. Ik ben dus hartstikke blij met mn fiets, en het scheelt ook een hoop kosten. Ik kom overal zo, en als het verder is pak is het ov. Mocht ik echt iets met de auto nodig hebben dan heb ik altijd familie of vrienden of iemand die wel een auto heeft en die me even kan helpen... Het enigste nadeel van een fiets is dat die je nat word in de regen, en dat het koud is in de winter haha. Maarja, ik heb alles dichtbij, en ik hoef misschien op zijn langs 30-45 min max te fietsen. Mijn hele leven speelt zich best wel af binnen een cirkel van 20 kilometer ofzo, en dat is precies allemaal goed te doen met een e-bike...
Wij doen het zelfde maar hebben wel een bakfiets. Dan kan ik tenminste nog wat vervoeren zoals boodschappen (kan een hele week boodschappen in kwijt :D)
@@KittyLove93 Een bakfiets is inderdaad handig, Alleen ik als single man van 25 zie mezelf er niet mee rond fietsen haha. Misschien als ik ooit kinderen/gezin heb haha...
@@joep1681 Het gaat erom dat de drempel om te gaan fietsen lager wordt voor groepen die over het algemeen minder fietsen als ze gebruik kunnen maken van bijv. een e-bike. Veel minderheden fietsen minder en nemen vaker de auto voor kleine afstanden, dat is een feit.
@@aeiouaeiou100 Als het een feit is, dan is het juist zaak dat jongeren met een andere etnische achtergrond *niet* op de fat bikes rijden. Deze groep kampt namelijk vaker met overgewicht. Naast de gymlessen op school is het (echt) fietsen het enige beetje beweging wat zij nog krijgen. Voor volwassenen die ipv de auto een fat bike pakken valt nog wat te zeggen, wel is overgewicht in de jongere jaren een sterke voorspeller van overgewicht in de volwassen jaren.
Voor mij is de ergenis dat je ze niet hoord aankomen en dat de meeste tegen de richting inijden, niet op rood wachten, niet ff hun hand uitsteken als ze OPEENS afslaan en je afsnijden of ff bellen/toeteren als ze je met een hoge snelheid van achter willen inhalen. Voor de rest heb ik er geen hekel aan. EN tja, je merkt echt dat hun de verkeersregels niet weten of express niet navolgen. Edit: O ja, ik heb een echte e-bike van 2008 (werkt nog perfect) met legale gashendel (is met kenteken) maar die mag maar max 20 gaan. Ook zo oneerlijk.
Een fatbike is geen fiets, het is een sjoemelscooter. Enkel een helmplicht invoeren is een slecht idee. Ja, de helft van de fatbikes verdwijnt dan. Maar dan zal je als voetganger of 'normale' fietser alsnog aangereden worden door zo'n gevaarte, zij hebben toch lekker een helm op...
Had net als pickup trucks en suvs verboden moeten worden. Onze regering ligt echt te slapen als het gaat om nieuwe voertuigen op de wegen en ze modderen maar aan.
Hoe hoger de motorkap, hoe gevaarlijker een auto is. Ten eerste is de kans op een aanrijding met voetgangers (vooral kinderen die niet zo hoog zijn) groter. Ten tweede is de ernst van het letsel bij een aanrijding veel groter, omdat je niet meer over de auto heen gaat als fietser of voetganger, maar de volle klap krijgt en achteruit geworpen wordt. Ten derde zijn onnodig grote autos ook zwaarder, en hebben dus ernstigere ongevallen. En ten vierde verbruiken ze veel meer, waardoor er een extra aanslag op de leefomgeving van de toekomst is. Pickups zijn soms nuttig, maar de amerikaanse trend om alles maar groter zwaarder hoger en zo stoer mogelijk te maken kost levens, en dat is het niet waard.
@JulianVens - Nemen onnodig veel ruimte in, er zijn auto's die vele malen kleiner zijn met evenveel laadruimte - Passen niet op onze wegen en parkeerplaatsen - Levensgevaarlijke dode hoek voor de auto En er zijn heel veel mensen die er problemen mee hebben. En ook zat onderzoeken die aangeven hoe gevaarlijk deze voertuigen zijn.
Prachtige dingen die elektrische fietsen en fatbikes maar in mijn opzicht is iedere gemotoriseerde tweewieler: een brommer, een scooter, of motor. Als een Velo-solex een scooter is, is een elektrische fiets dat ook. Ze zouden dus ook gewoon onder die verschillende klassen moeten horen als het gaat om rijbewijs, helmplicht en maximum snelheden. Hoef je nauwelijks wat in de wet aan te passen, kunnen kinderen die te weinig verkeersinzicht hebben er niet op rijden, moet je verzekerd zijn, kan er makkelijk op snelheid gehandhaafd worden en heb je een helm op. En zelfs als mensen zitten over de verzekeringen/belastingen, dan kan er prima een nieuwe schaal komen voor elektrische voertuigen. Dit zou dan net zoals bij auto's zijn met hybride, elektrische, diesel en benzine auto's.
Veel vaker fatbikes controleren of ze zijn opgevoerd en taakstraffen uitdelen als ze het hebben opgevoerd. Vroeger waren opgevoerde scooters een groot probleem en op een gegeven moment werd daar heel veel op gecontroleerd en was je echt de pineut als je werd betrapt. En als we het over gevaar ik het verkeer hebben: al die extreem hoge SUV's en pickup trucks weren uit de bebouwde kom gaat volgens mij meer opleveren qua verkeersveiligheid.
ik vind het juist zo storend omdat het de jongeren in mijn ogen lui maakt. ik denk dat de jeugd steeds meer opgevoed wordt met instant gratificatie, en deze fiets neemt juist dat laatste gezonde wat ze hadden, ook nog af. terwijl fietsen juist zo gezond is. ik heb het gevoel als dat je kinderen op zo'n jonge leeftijd al leert dat alles makkelijk kan, dat je niet echt sterke en veerkrachtige mensen kweekt. juist mensen die bij de minste tegenslag gaan klagen.
Het stukje reguleren zit hem niet in de banden of het frame. Maar in de snelheid en acceleratie. Hier moet dan ook op gehandhaafd worden. Kan de fiets sneller dan bijvoorbeeld 25kmh dan moet je helm op en een rijbewijs ervoor hebben. Of accelereert de fiets in x seconden naar 20 kmh dan moet er regels komen. Of moet hij een kenteken krijgen. Of een combinatie hier van. Alleen op die manier ga je daadwerkelijk het onderscheid maken. Een fatbike gaat net zo hard als een scooter. Maar bij de een moet je een helm op en de andere niet. Dit omdat je bij de ene zelf gas kan geven en de andere moet trappen. Maar dat maakt totaal geen verschil voor de veiligheid. Want 25kmh door gas te geven, of door te trappen, is 25kmh. Beetje krom allemaal. Denk namelijk dat als ik een elektrische skelter maak die 100kmh kan ik ook niet zomaar op de snelweg mag 😂
1. Handhaving 2. Educatie (verkeersmentaliteit (met name van jongeren) drastisch aanpakken) 3. Certificaat voor alles met hulpmotor (evt. met minimum leeftijd per categorie, bijv. 16 bij alles boven 25 km/h)
Als je jong bent moeten spieren opgebouwd worden. Met een fatbike en een snelheid van soms over de 40 km met trapondersteuning waarbij je vrijwel geen spieren behoeft, kweken we een mens zonder spieren. 😂 Ik kom ze vaak tegen als chauffeur en sommigen weten echt niet waarmee ze bezig zijn. We hebben het hier niet over 14+ maar kinderen die net de luier ontsnapt zijn!!
Ik heb jaren lang 14km heen en terug gefietst naar school/werk op een normale fiets en nooit spieren van gekweekt. Dat zo'n nutteloos argument, stimuleer de jeugd gewoon om naar de sportschool te gaan ipv. Zo'n onzin te verkondigen. Dit deed ik vaak in 30-35 minuten dus dat ik niet doortrapte is onzin😂
Beetje algemeen: Als je op een fietspad rijdt en je hebt een elektrishe fiets en je wilt inhalen, gebruik dan de bel op je fiets. Je hebt de vaartwind in je oren en je hoort de E fiets niet eerder als ie al naast je zit. Gebruik de bel! Heb ik nog niet beleeft.
Het ‘Calvinistische argument’ vind ik echt een kolderargument! Dan was er ook veel meer heibel geweest over andere duurdere fietsen? Wat volgens mij de ‘foute fatbike’ onderscheid van ‘de rest’ is de te hoge snelheid (=handhaven..) en dat je bij de ‘opgeleukte versies’ niet eens hoeft te fietsen (=elektrische brommer en géén fiets meer!) Beide is eenvoudig te controleren.. maar je moet er wel op handhaven! En daar zit denk ik de grootste ergernis: onveilgheid en geen/te weinig handhaving.. ‘Vroeger” als je gepakt werd met een opgevoerde brommer kon je ‘m terug krijgen NADAT de flex in het blok was gegaan.. dat idee.. als die wegpiraten een opgevoerde fatbike kunnen betalen.. motor er uit, of stuk flexen en terug geven..
Veenendaal is in 2000 en 2020 Fietsstad van Nederland geweest. Ik vraag me af, welk raadslid daarvoor heeft moeten bukken om óf een enveloppe met geld onder de tafel door te schuiven óf om zelf iets in diens achterste geschoven te krijgen door de commissieleden van de Fietsersbond.
Net als veel andere comments: elektrisch (of gemotoriseerd) fietsen met helm. Als je dan 'cooler' wil fietsen als kind kun je dan misschien kiezen voor een fatbike zonder motor die buiten de helmplicht zou vallen.
IMHO is het niet nodig om een andere categorie te geven aan fatbikes specifiek. Alle fietsen met elektrische assistentie zouden simpelweg als een soort van brommers gezien moeten worden, met daarbij een kentekenplicht, minimum leeftijd en wanneer de motor boven een bepaald vermogen uit komt dus ook een helmplicht. Laten we eerlijk zijn de elektrische fiets zorgt er voor dat meer mensen de fiets pakken in plaats van de auto, en dat is een goede zaak. En het is velen malen beter dan zo'n luide stinkbrommer/scooter.
Ik op blauw kenteken scooter die 25km gaat moet een rijbewijs, verzekering, helm, spiegels, hebben en moet 16+ zijn. Gemiddelde elektrische fiets gaat al 25km. Fat bike is helemaal niks maar ewa ja niks aan te doen😂😂
Ik denk dat het probleem met fatbikes de handhaving is. De problematische fatbikes zijn al illegaal. Ze gaan te snel, hebben een te grote motor of een gashendel. Het heeft geen zin om nieuwe regels te maken totdat we de regels die we al hebben gaan handhaven.
Men kampt al decennia met flinke tekorten bij de politie. Er zijn simpelweg veel te weinig opsporingsambtenaren om dit soort zaken goed te kunnen handhaven.
@@Scrungge Dat verbod moet je ook handhaven op een manier. Je kunt in Nederland ook vuurwapens kopen zonder enige vergunning als je weet waar je moet zoeken. Een verbod zal altijd moeten worden gehandhaafd, anders zal het verbod niet worden nageleefd.
@@CasperGamess Vuurwapens zal je niet kunnen vinden op het clearweb. En dat kunnen ze wel goed handhaven denk ik. Illegale drugs kan je ook niet zomaar vinden op het clearweb.
@@Scrungge Mijn punt was meer dat het verbieden van iets niet betekent dat dat gene verleden tijd is. Drugs verhandelen is in Nederland ook verboden echter is de drugshandel hier van ongekende schaal.
Ik snap dat mensen fan zijn als ze er een hebben… Maar voor de rest is het een beetje raar als je een 8 jarig kind 40-50 ziet gaan zonder helm Het is alsof je een achtjarig kind zonder helm en zonder rijbewijs op een hele stille scouter zet die wel op het fietspad je heel snel mag inhalen. Het is een soort scooter voor kinderen maar eigenlijk veel te gevaarlijk…
Er moet een minimum leeftijd komen voor alle electrische fietsen, bv 11-12 jaar en dan met helm tot je 16 bent en nooit iemand achterop tot je 16+ bent. En bij ook maar 1 km over de 25 meteen afpakken en vernietigen.
Een fiets+ een motor= een motorfiets, zo zijn ook de motorfietsen waar je het A rijbewijs voor nodig heb ontstaan en een scooter/snorfiets vallen ook hieronder (alleen gaan ze niet sneller dan een bepaalde snelheid) wat is het verschil dan tussen elektrishe fietsen en elektrishe scooters behalve het formaat? Alleen dat je moet bijtrappen? Meer zeg ik niet, maar is wat om over te denken
14:00 de fatbike is wezenlijk anders dan de normale electrische fiets omdat je makkelijk een of zelfs meerdere passagiers op de fatbike kan doen. Hierdoor zien kinderen en tieners het als speelgoed, ze worden hierdoor afgeleid, aangemoedigd om gevaarlijker te rijden, en de fatbike oogt cooler dan zo'n suffe electrische fiets waar je ouders of grootouders op rijden. Omdat het nu als speelgoed wordt gezien door kinderen wordt ermee gekloot qua opvoeren en racen en dat in een cultuur waar men op de "fiets" weigert een helm te dragen. Recipe for disaster. Je kan gewoon regels maken zodat de fatbike niet meer als gewone electrische fiets gezien wordt, bv gebaseerd op of je redelijk comfortabel een passagier mee kan nemen (door de lengte en vorm van het zadel en eventueel de bagagedrager, als het een verlengstuk is van het zadel). Voor de normale electrische fiets mogen ze ook best regels instellen bv 12+ en geen passagiers.
Fat bikes en andere ebikes die harder gaan dan 25 km/u zijn al illegaal. Wat halen meer regels uit als de bestuurders zich er nu al niet aan houden? De vraag is: hoe kunnen we beter handhaven?
Ik weet wel een simpele regel die handhaven juist makkelijker maakt: bestuurder onder de 18 niemand achterop een e-bike. Dan kun je gewoon alle "rupsen" staande houden, en hoef je niet in discussie over motervermogen of met dure rollenbanken te werken.
Hebben jullie ooit al eens iets over long covid verteld? Ik heb long covid, en het lijkt me heel interessant om er meer over te weten en te weten dat er meer mensen zijn. Overigens weet ik al wat over long covid, maar de ervaring van andere mensen lijkt me heel interessant, en ook troostend🙂
16:28 in de allerlaatste outtake slaan jullie de spijker op zn kop. 25km per uur is te snel voor een normale fiets. Als een scooter met blauw nummerbord 25 mag, waarom een fatbike of ebike zonder nummerbord dan ook? De gemiddelde fietser rijdt toch niet harder dan 20 per uur, en als je harder moet dan kun je ook een voertuig met nummerbord overwegen. Ik zeg dus: gewoon limiet op 20 per uur hanteren voor álle ebikes zonder nummerbord. Superveel voordelen: - veel makkelijker te handhaven. Het verschil tussen 20 en 25 per uur is veel makkelijker te zien dan tussen 25 en 30 (20 is een normale fietser, 25 is een ebike, 30 is een ietwat opgevoerde fatbike). Als iemand een normale fietser voorbijzoeft, is het boven de 20. - scheelt veel verkeersongelukken. Wat jullie zeiden: de nieuwe ebikes zorgen voor veel extra letsel. Maar dat is enkel en alleen door de hogere snelheden. - vooral bejaarden die met 25 per uur over straat racen ga je hier ook mee tegen. Zoals in die laatste outtake gezegd: het is gewoon legaal om 25 per uur te gaan, dus bejaarden denken dat dat dan ook veilig is. Terwijl hun reactievermogen amper de 17 per uur aan zou kunnen als je ze geen dikke motor onder hun kont geeft. - voordeel voor fatbike-eigenaren is ook: veel makkelijker diefstal tegen te gaan. Als er een nummerbord op zit, is ie ook gelijk vanaf een afstand te herkennen en op te zoeken door politie. Ik zie geen nadelen. Behalve dat het misschien minder populair is om mensen hun normale fiets langzamer te laten gaan. Dus het enige nadeel is een politiek nadeel. Kortom, gaat niet gebeuren. Jammer wel.
Voor alles wat een motor heeft en waarbij je niet in een afgesloten ruimte zit en wat niet onder een ander bestaande voertuig type valt; Helmplicht, kenteken met verzekeringsplicht, rijbewijs/certificaat, en een minimum leeftijd van 16 jaar. Voor mensen die een medische aandoening hebben en hierdoor afhankelijk zijn van een gemotoriseerd voertuig, die kunnen voor de minimum leeftijd een vrijstelling krijgen na een verwijzing van een arts en via een medische keuring bij het cbr. En afhankelijk van het soort voertuig kan je ook vrijstelling krijgen van de helmplicht (scootmobiel voor ouderen). En als ze de wet invoeren dan kan iedereen die ouder is als 21 jaar dit rijbewijs/certificaat zonder een examen te doen krijgen.
Het gaat om de jeugd die daar op zit. Kunnen totaal geen risico inschatten. Dus regelgeving lijkt me makkelijk. Onder de 20 niet op electrische fietsen. En verkeersles theorie en praktijk invoeren op scholen. Ook goed tegen obesitas.
Het probleem is vooral dat je met een normale fiets veel sneller de neiging hebt om bij kruispunten/rotondes de gang eruit te halen. Fatbikes gaan volgas overal doorheen en de jeugd heeft al wat minder verkeersinizicht dan volwassenen (net als oudere van dagen op e-bikes) wat ze dus extra gevaarlijk maakt. Verkeer gaat om de fouten van anderen corrigeren en op jonge leeftijd ben je daar wat minder mee bezig. Dus kom maar door met een certificaat voor elektrische fietsen, net als brommers moeten.
Het probleem is dat ze té hard gaan en een hendel hebben waardoor je niet hoeft te trappen. En dan zit er een pre-puber op die nog 0,0 gevaar herkent, die lekker op zijn/haar telefoontje zit te koekeloeren en ipods in zijn/haar oren heeft.
Een fatbike is geen fiets. Een fatbike is een brommer. Zorg ervoor dat ze een typegoedkeuring nodig hebben van een snorfiets, zet er een kentekenplaatje op en zorg voor een helmplicht. Er kan geen onderscheid gemaakt worden tussen een gewone elektrische fiets of een fatbike? Tuurlijk wel. Een fatbike is gemotoriseerd, je hoeft zelf niet te trappen. Dan is het een brommer toch?
@martijnp een fiets is trappen. Een fatbike is met je voeten op de pedalen leunen. En dan heb ik het nog niet over de categorie fatbikes die (ja heus) een echte gashendel hebben.
@@sum124get2 Wettelijk gezien moet een fietser trappen voor de ondersteuning, dat betekent dus ook dat wat jij "leunen" noemt volgens de huidige wetten mag en verstaan wordt onder trappen. Die regel is dus al van toepassing. Fietsen ombouwen en een gashendel toevoegen is een tweede, maar dat mag dus bij voorbaat al niet, en is een kwestie van controle verhogen. In plaats van de regels te veranderen voor fatbikes kan er beter gekeken worden naar elektrische fietsen in zijn geheel. De meeste dingen die gedaan worden met fatbikes mogen al niet, maar als niemand de boel controlleert en de fietsen pas na een X aantal waarschuwingen echt weggenomen kan je net zo goed geen regels hebben.
@@sum124get2 als we het over leunen versus trappen gaan hebben is dat puur semantiek, voor meer energie vragen van de fietser gaat de fiets niet minder hard. Daarnaast zijn de meeste issues met fatbikes al niet toegestaan, alleen wordt er gewoon al jaren te weinig gecontroleerd. Dan hebben meer regels dus ook geen zin
@@martijnp dat ben ik uiteraard wel met je eens. Een groot probleem schuilt in de handhaving. Als ik het wettelijk bekijk dan kan ik alleen maar onderschrijven wat je zegt, maar als ik het vanuit een logische hoek bekijk, if it looks like a brommer, sounds like a brommer and acts like a brommer, it must be a brommer. Wat ik in dat perspectief dan nooit écht kan begrijpen is waarom er politiek gezien dan geen definitief antwoord gegeven kan worden, ondanks dat de meesten het er toch wel over eens zijn, dat ding moet aan banden. Als de wet tegengaat dat zo'n ding brommer wordt genoemd, dan wijzig je die wet die dat zegt toch?
Ik denk dat het hele fatbike gebeuren èèn grote hype is en dat het over aantal jaar niemand meer op een fatbike rijd of athans een stuk minder wat nu het geval is.
@@tijgertjekonijnwordopgegeten wat maakt den dikke fiets makkelijker dan een reguliere fiets? Fatbike is puur technisch gezien juist onhandigers in de stad...
Brommers en scooters waren ook van alle tijden. De fatbikes nemen nu de plek in van de snorscooters. Als er helmplicht voor e-bikes komt, komen de scooters mogelijk weer terug; ik weet niet of je dat moet willen.
@@gorkzop Het is niet makkelijker als je niet iedereen van de weg duwt, maar het grootste voordeel vergeleken met een normale fiets is dat je 50 km/h kan gaan op het fietspad in plaats van 15 km/h
Fatbike is gewoon normaal het ligt eraan aan de gebruiker hoe ze er mee omgaan en het opvoeren mag niet maar het is verlijdelijk voor de jongeren en op een normale elektrische fiets kan je ook opvoeren het is gewoon onzin dat er regels komen gewoon boetes geven hoe vaker je gepakt word hoe hoger de boete word of de prijs van de fiets dat je 50% betaald
Probleem is vooral dat de jeugd de snelheid te hoog heeft en daardoor te laat reageren om onveilige situaties te voorkomen. Waar laat je fatbikes en andere snelle fietsen aan het verkeer deelnemen, voor de fietspaden rijden ze te hard maar op de openbare weg binnen de bebouwde kom rijden ze weer te langzaam tenzij de hele stad een 30 km zone wordt.
Simpele oplossing: alle ebikes maken met krachtsensor. Trap jij 100 watt, dan duwt dat ding 100 watt mee. Niet meer 30+ rijden door met muizenkracht je trappers 3x per minuut rond te draaien. Je zou de bestaande rotatiesensor (een duidelijk technisch verschil met meetbare veiligheidsrisico's) fatbikes/ebikes kunnen omclassificeren naar snorfietsen, met nummerbord en helmplicht. En handhaven.
Leuke video maar zo lastig is het niet (alhoewel de regels wel) het is duidelijk dat veel (vooral) jongeren die vroeger een brommer of scooter hadden nu naar de fatbikes gaan. Waren er voor brommers/scooters aparte regels die ze niet fijn vinden (helm, snelheid, verzekering) zijn die er voor fatbikes niet snelheid is vaak ook meer die van en scooter or brommer. Ze willen dus simpelweg een scooter/brommer vervanging (met trappen voor de show) zonder de regels die er wel waren voor een reden.
Ik ben 68 en heb een Flyer ebike uit 2007, voor de stadse ritjes en een Himiway Cruiser met de dikke 26 inch Kenda banden, Daar fiets ik veel in de natuur, met de dikke banden is geen ondergrond te moeilijk. Fietsen doe je met je verstand en voertuig beheersing en daar zit juist het probleem: onvolwassenheid in verantwoording nemen, niet de verkeersregels kennen. De Fatbike is niet het probleem, maar de kleine groep asootjes die er op rijden, onvolwassen gedrag en laag voertuig beheersing. Ik rij ook motor en vrachtwagen, veel wegervaring, maar ook terrein rijden ervaring. In veel Europese landen is de helm verplicht op ebikes, alleen in Nederland wil men daar niet aan en ik snap dat ook wel in een betuttel belerende overheid maatschappij, maar denk dat de kwetsbaren, de kids tot 16 jaar en de ouderen vanaf 60 jaar die op een ebike fietsen eigenlijk die helm verplichting zouden moeten hebben, het zijn de kwetsbare groepen. Ik zou er geen probleem mee hebben, op de Himiway draag ik zo'n mooie flitsende helm al, op de Flyer niet ...
Iets wat ik nog niet in discussies hoor terugkomen is het hoge gewicht ook van een fatbike, zeker als ze zoals vaak er met z'n tweeen opzitten. Dat maakt de klap bij een aanrijding nog gevaarlijker lijkt me. Als ik de regels mocht maken zou het zijn: onder de 14 helemaal geen gemotoriseerd voertuig op de openbare weg, tussen 14 en 18 jaar: (een variant van) brommerrijbewijs (kennis verkeers- en voorrangsregels), helmplicht, en maximaal 1 bestuurder op elk voertuig met een motor. Boven de 18 volstaan huidige regels.
Helm plicht voor elektrische fietsen is de beste oplossing, ok ouderen op elektrische fietsen te beschermen en om de fatbike voor jongeren minder of zelfs niet cool te maken.
@@martijn3514 Precies, het "stoere" imago moet van de fatbike af, en daar zal een helmplicht zeker voor zorgen. Punt is dat helmen en Nederlanders niet echt samen gaan. Daarom is denk ik een minimale leeftijd net zoals bij een brommer een beter initiatief. Het is in principe gewoon een gemotoriseerd voertuig, waarom zouden kinderen daar dan wel ineens op mogen rijden, en niet op een brommer?
@martijn3514 Helmplicht is pappen en nathouden. We hadden eerst de scooters op het fietspad. Toen de snorfiets. Die zijn inmiddels naar de weg verplaatst. Daar weer ergernis plus risico's. Nu is het de fatbike op het fietspad en op de stoep en eigenlijk overal waar je 'm liever niet tegenkomt als niet gebruiker. Straks wordt de e of fatbike eindelijk een beetje ter discussie gesteld. En dan hebben we het nog niet over de Biro's en de andere voertuigjes. M.i. zijn er veel te veel categorieën die de zaak alleen maar vervelender maken om je nog enigszins leefbaar en prettig van A naar B te kunnen verplaatsen. Mensen willen altijd maar meer, sneller en 'met een helmpje lossen we alles wel even op.' Nee, gewoon inperken die hele handel. Minder categorieën op de wegen en paden. Dan houden we het leefbaar. Alleen dat schijnt niemand dit te snappen en vooral (niet) te willen. Ik vind overigens ook de fabrikant zeer mede verantwoordelijk voor het op de markt knallen van dit soort fietsen waar je snotneuzen van 10 jaar op ziet zitten met een telefoon in hun handje. Laat die fabrikant maar lekker gewone fietsen gaan maken. Kan 'ie prima en genoeg aan verdienen en scheelt op de langere termijn ook nog een schrootberg aan accu's. Ben die mentaliteit van mensen zo spuugzat met dat hebberige ikke ikke gedrag. En last but not least: Alles moet maar groener maar ondertussen heeft alles wat men koopt een stekker plus een accu, daag!
@@luckuijken5451 kinderen mogen niet op een opgevoerde fatbike rijden, ouderen ook niet er wordt gewoon slecht op gehandhaafd heb al tich keer langs de politie gereden, je ziet ze al op 500 meter afstand met hun gele jassen. Op het moment dat ik ze zie rijdt ik gewoon netjes 25. Overigens kan je in een middagje zo dunnen banden erop leggen dus onderscheid maken tussen een 'fatbike' en een standaard elektrische fiets is dus onrealistisch. Ik rijdt gewoon rustig bij tegenliggers, kinderen, mensen die de hond uitlaten etc. Dus ben ik dan zo'n gevaar op de weg of zijn het de gemiddelde bestuurders Wel zie ik inderdaad veel jongeren door het centrum scheuren met een gashendel en daar ben ik ook tegen uiteraard.
Sad that a key aspect of fatbikes was not mentioned, it is the working mechanism of the motor. An electric bike with pedal assist is one which increases the strenght of your pedaling, but on the other hand, the mentioned "illegal fatbikes" are ones that have thurst. Thrust is simply accelerating/using the motor without pedaling. That is where I consider it being a problem, that's no longer a bike, it's a scooter.
16:18 nog niet weggaan 👀
Lol goed dat je t zegt.
Ik heb helemaal geen probleem met fatbikes, de Vanmoof of andere ebikes. Maar ik heb wel een groot probleem met ebikes die "overpowered" zijn en waarvan de snelheidsbegrenzer is verwijderd.
Deze video legt dit uit op 3:25. Als je een fiets hebt met een 250W motor die begrensd is tot 25 km/u, dan heb je een ebike en mag je op het fietspad rijden. Anders heb je een bromfiets of een speed pedelec en moet je met een helm op de weg rijden.
We hebben al de wetten die we nodig hebben om het “fatbike probleem” onder controle te krijgen. Het enige wat ontbreekt is handhaving.
En op 15:08 zegt de minister dat er misschien een regel komt dat je zelf moet trappen, terwijl ik altijd heb gedacht dat die regel er al was.
Zat net aan je te denken, NJB ;)
Ze moeten juist paal en perk stellen aan het onbegrensde vermogen... dan kan de fatbike eenvoudigweg niet sneller dan de norm, begrenzen werkt sjoemelen - verwijderen van begrenzer - in de hand.
Perfect gezegd. Je ziet nu ook al de opkomst van "slimbikes". Fatbikes met dunne wielen en mogelijk een wat dunner frame. Want ja, Den Haag wil per de wieldikte reguleren. Terwijl dat het hele probleem niet is. Veel fietsen zijn gewoon zwaar illegaal, en er wordt gewoon nauwelijks wat aan gedaan.
Vrij simpel. EN15194 echt gaan handhaven.... net als de wegenverkeerstwet.
"Reed met 50 op een rotonde af" Tja natuurlijke selectie in top vorm
Idd, voor de bereider ben ik het daarmee eens. Maar hoe zit het met andere die betrokken zijn?
Daarnaast kunnen we wel zeggen, Darwinism. Maar dat gaat alleen maar op als de berijder daadwerkelijk overlijd. Als dit niet zo is en er is letsel dan resulteert dit in torenhoge kosten voor de samenleving.
Natuurlijke selectie bestaat niet meer.
4:00 "Ik ben een beetje dom, dus ik kan dat niet inschatten." Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.
Echt he, met een auto die 300 kan ga je toch ook niet met 50 een rotonde in... -_-
leuke comment, zeker na de 7de prikronde afgelopen najarr... en 20k aan toename in oversterfte sinds 2021 hier he, alleen hier... globaal zijn de cijfers... bijna onbehapbaar
@@LuCkiiEsZz je klinkt nogal ontspoord als je dat soort feiten gooit in een fatbike discussie
fatbikes laten gewoon heel goed zien waarom je voor een brommer een rijbewijs nodig hebt
Precies. Het ziet eruit als een soort snorfiets en gaat net zo snel als een brommer. Dan kunnen ze het toch in die categorie plaatsen
@@FireOfJagz Of gwn verbieden of verkopen aan mij. Dan lever ik ze persoonlijk af bij de shredder. Zo klaar met die dingen.
@@kwalletje99 Dat zal bij veel mensen niet goed vallen.
ER zijn diverse jongeren die de fatbike hebben omdat, er in hun regio geen OV is om naar school te kunnen gaan.
En die rijden volgens de regels en hebben een legale NIET(!) opgevoerde fatbike.
Al moet ik wel toegeven dat er ook veel illegale (Chinese) fatbike rondrijden.
Ik heb zelf een 'normale' E-bike met 47mm brede 28" inch banden.
Ik ga nooit van mijn leven rijden op een fatbike. Oók niet als ik ervoor betaald wordt.
Ik snap het gezeik echt niet hoor. Minimum leeftijd van 16 jaar, snor fiets bewijs en een helm plicht voor alle elektrische fietsen. Klaar. Zeer zeer slechte overheids besluitvorming. Om je te schamen. Snelheid bepaald, niet vervoersmiddel. Toch gewoon simpel mensen.
Exactemundo. Elke jaap kan een brommer opereren. Maar de inzage die jij krijgt voordat je het bewijs krijgt is extreem belangrijk voor het deelnemen in het dagelijkse verkeer.
Het enige probleem is dat die kinderen van 13-14 niet kunnen rijden en doordat die dingen zo hard gaan, ze een gevaar op de weg voor zichzelf en anderen zijn. Is overigens ook nog vaak met ouderen op e-bikes.
Elektrische fietsen hebben trapondersteuning to 25km/u. Dat is een veilige snelheid voor kinderen die naar de middelbare school fietsen. Een minimumleeftijd van 12 zou daarom beter zijn dan een hogere, maar probleem daarbij is dat voor kinderen jonger dan 14 geen toonplicht (ID-plicht) geldt en je er dus niet eenvoudig op kunt handhaven. Opgevoerde elektrische fietsen, met trapondersteuning boven 25km/u, daar kun je wel op handhaven en dat gebeurt ook, maar er mag wel een tandje bij.
@@Welgeldiguniekaliasveel van die dingen gaan meer dan 25
@@dehoihoiman2107 En dat mag dus niet, onder de huidige wetgeving. Het zou raar zijn om dan een minimumleeftijd in te voeren voor dingen die nu al verboden zijn.
@@Welgeldiguniekalias ALLES AUTOS BEPERKEN TOT 80KMU
@@dehoihoiman2107 autos ook, autos ook verbieden?
15:29
"Uhm, het is misschien juist goed dat kinderen nu met 30km/u over de stoep kunnen rijden op een voertuig van 800 euro?"
Kom op haha. Ik snap heus dat jullie de video positief willen beëindigen, maar 90% van de fatbike eigenaren wil gewoon stoer doen op een harde fiets. Het is niet alsof 'al die jongeren en etnische minderheden' nu dankzij hun fatbike koekjes en medicijnen kunnen brengen naar hun oma ofzo. Juist voor groepen die het minder hebben, is de aanschaf van een fatbike volgens mij hartstikke duur en een slechte investering.
volledig mee eens. Ik snap niet dat je de investering van zo veel geld in een (onnodig) snelle ebike kan verdedigen voor kinderen, zeker als de ouders hiervoor moeten opdraaien.
Het kost meer geld dan een gewone fiets, en breng zowel jezelf als anderen in gevaar.
Ik snap überhaupt niet dat ze een amerikaan vragen om hun mening over fietsen.
Waarom is het makkelijker om op een snelle fiets te rijden dan een normalem onnodige toevoeging aan de aflevering.
Het klinkt een beetje als een antwoord dat ChatGPT zou geven als je zou vragen om de video ‘op een positieve manier’ af te sluiten.
@@thomaswijgerse723 ik kan waarschijnlijk wel een paar randsituaties bedenken waar een fatbike inderdaad nodig kan zijn, maar dit zijn er zo weinig (en die zullen waarschijnlijk niet door kinderen gedaan moeten worden). Al met al inderdaad gewoon een slechte investering. De enige echt goede reden dat dit nodig kan zijn is als je in een dorp woont waar geen OV is en je voor alle faciliteiten in een andere stad moet zijn. Er zijn wel van dat soort plaatsen, maar ook weer niet zo veel. En merk ook dat het probleem vooral ligt van het gebruik binnen de stad. Misschien kunnen er een soort milieuzones worden opgelegd door steden om de fatbike te weren.
uberhaupt snap ik niet dat het een argument tegen een leeftijdsgrens van 14 jaar zou zijn. Voor hoeveel kinderen onder de 14 zorgt een fatbike voor betere economische kansen door verder weg te kunnen werken?
Volgens is de meeste irritatie voor Fatbikes die harder dan 25km per uur gaan. Ik denk dat daar gewoon meer op moet worden gehandhaafd. 20 jaar geleden had iedereen een scooter of een brommer en veel van die dingen waren ook opgevoerd. Het was een maandelijks spelletje tussen leerlingen en politie wanneer ze weer met de rollerbank kwamen. Oftewel, veel is er niet veranderd, behalve dan de handhaving.
Sterker nog er zijn e-bikes die aan de scooter regels moeten voldoen dat zijn de 45km varianten de regels zijn er. Er is in concept niets mis met een fatbike tot ze zich gedragen als een scooter en zouden de regels zelfde moeten zijn als de e-bikes die wel 45km/uur kunnen nu. Handhaving is een punt maar veel doen alsof het 'gewoon een fiets is' terwijl zelfs in deze video duidelijk wordt we willen sneller, zonder de scooter regels vandaar ook het kantelpunt wanneer ze echt goed gingen verkopen.
Het verschil is dat je daarvoor 16+ moest zijn en een brommer rijbewijs moest hebben. Je zag denk ik geen kinderen van 11 jaar oud zonder helm op en brommer rond scheuren.
Ik moest opmerken dat het perspectief van de Amerikaanse onderzoeker erg Amerikaans aanvoelt. Als een fatbike een auto vervangt, is dat tuurlijk geweldig. Echter de belangrijkste gebruikersgroep zijn jongere kinderen. Daarnaast hebben we in Nederland niet hetzelfde soort autonomie/mobiliteitsprobleem voor jongeren als in de VS, een fatbike biedt niet veel meer mobiliteit dan een gewone fiets.
Het gaat idd. niet om de "fat"bike, maar om de snelheid daarvan. De energie van een verkeersongeluk is gerelateerd aan het kwadraat van de snelheid, dus een botsing met een fatbike om 36km/h is 4 keer zo zwaar als met een fiets die 18km/h rijdt, en dan hebben we het nog niet eens over het gewicht. Het combineren van verschillende vormen van vervoer met sterk uiteenlopende snelheden op dezelfde weg is hierdoor ook gewoon gevaarlijk.
Meer handhaving en controle, ook bij winkels, helmplicht voor ebikes boven de 25km/h, en even strenge regeling als bij bromfietsen. 25km/u is niet traag in de stad.
De vraag was of er een andere invalshoek gegeven kon worden, dan het "fatbike boe". Dus dan geeft de onderzoeker een ander inzicht.
Opgevoerde fietsen mogen inderdaad al niet.
0:24 whahahaha gebruiken jullie deze clip? dat kan toch niet ahaha
HAHAHA mooi dat je t ook gelijk herkend
Voorzitter van Handrecreatieclub ‘De Losse Pols’
What? No muney?
Heeerrreeeee suuuk a kokk 😂😂
😶
Door de fatbike te framen, vergeten we het groter plaatje.
Het probleem is roekeloos rijgedrag. Los dat op met verkeerslessen op school, boetes en verplichte cursussen onder minderjarigen.
Handhaaf ondertussen op illegaal opgevoerde tweewielers zoals fatbikes, e-bikes, scooters en brommers.
Dat is de gelijke behandeling die ik van bestuurlijk Nederland verwacht.
Precies dit. Het ene voertuig ,(mits niet opgevoerd) is niet per se onveiliger dan het ander. Het gaat er om dat het voertuig verantwoord wordt gebruikt. Iemand die in een auto met drank op of bijv. 60 over een rotonde rijdt is even goed gevaarlijk. Bij fatbikes, maar ook elektrische fietsen zie ik vooral het probleem dat mensen niet hun snelheid aanpassem op plekken waar de weg dat vraagt. Dus bijv. oversteekplaatsen, rotondes. Oftewel plekken waar je met andere weggebruikers te maken hebt. Dit is voor elk voertuig van belang. Kinderen hebben doorgaans nog minder inzicht op dit vlak (ook niet voor niks dat je op je 14e nog geen auto mag rijden). Dus wat je zegt, onderwijzen is hierin zo belangrijk! Als ze dan iets doen is het misschien eerder nog zinvol om bij een bepaalde leeftijd een maximum snelheid in te voeren. Dat geldt op alle voertuigen die je op de openbare weg bestuurt. 🤷🏼♀️ en dus + onderwijs/cursus/bewijs bij voertuigen vanaf bepaalde snelheden. Het gaat allemaal om veilig deel te kunnen nemen in het verkeer.
Die verkeerslessen op school zijn al zo'n 20 jaar geleden ingevoerd, zo niet langer geleden, heeft wel wat effect gehad maar ze leren dan niet op het schoolplein met een fatbike te rijden dus het effect is nu de laatste tijd wat minder
School heeft al verkeerslessen, weet niet wat voor kringloopschool jij gezeten hebt man?
Maar het probleem zit bij het gebrek aan wijsheid bij kinderen, dat levensduur nodig heeft om pas echt iets aan te doen.
Kinderen onder de 16 hoeven niet een electrische fiets en al helemaal geen fatbike, doe toch ff normaal joh.
Electrische fietsen onder de 14 verbieden is niet eens zo'n slecht idee. We hebben het al over dat kinderen te weinig bewegen en fietsen is hardstikke goed voor je. Gewoon lekker trappen. Helmen zorgen er alleen maar voor dat mensen de fiets helemaal niet opstappen, super irritant namelijk om je helm overal mee naar toe te moeten nemen.
*16
Onder de 14 verbieden, tot en met 16 met helm. Hierdoor zullen we alsnog weinig e-bikers zien onder de 17
dat kan niet wat als een kind 15 km naar school moet fietsen dan is het beter om een helmplicht en een minumum leeftijd van 12 in tevoeren.
@@dehoihoiman2107 dan maar wat harder trappen, deed ik vroeger ook. wen je zo aan
@@dylanvalkenborg1697 helemaal mee eens, ik heb zelf het geluk gehad dat het een kwartiertje was maar had zeker klasgenootjes die drie kwartier onderweg waren. Als je dat als ouders onverantwoord vind ga je maar in een buitenwijk wonen ipv een dorp
Ik heb de hele video gezien, erg interessant maar wat ik nou nooit hoor is het volgende: Voor een brommer heb je een rijbewijs + een minimale leeftijd nodig, de meeste leren daardoor wat je wel en niet kan doen op zo'n ding. Maar voor een fatbike die dezelfde snelheden kan halen heb je deze niet nodig, ze rijden door winkelend publiek heen zonder verstand.
Wat ik verder niet snap is hoe de fatbike onafhankelijkheid en autonomie voor etnische minderheden vergroot. Dit werd verteld op 15:29.
Het ding is dat de fatbike zelf niet het probleem is en dat het meer is dat de jeugd om een goedkope manier HEEL snel kunnen gaan als je die opvoord, maar ja dat kan je ook met andere elektrische fietsen ook net zo makkelijk. en het laatste stuk gaat over dat kinderen hier zelf kunnen kiezen om veilig naar een winkel kunnen gaan omdat alles wat dichterbijer is dan in vergelijking met amerika (suburbs en mid west)
Ja, dat 'etnische minderheden' verhaal snap ik ook niet. Wellicht is de implicatie dat minderheden verder van de standskern af wonen ivm. sociaal economische redenen, en daardoor meer baat hebben bij een vergroting van de actieradius van een fiets? Klinkt een beetje simpel door de bocht, maar goed.
het idee dat zon vervoersmiddel de sociale mobiliteit van minderheden beinvloed komt van het gegeven dat ethnische minderheden, die economisch wat minder welgesteld zijn, vaak in een mindere buurt wonen. Die mindere buurten zitten vaker verder weg van het stadscentrum, waar alle welbetaalde banen zijn. Omdat ze te ver wonen van goede banen en te arm zijn voor een auto(?) kunnen ze niet bij zulke banen en sociaal dus minder goed klimmen. Dit is echter vooral een probleem in Amerika waar je echt van die slums hebt. Ik heb altijd het idee gehad dat het in Nederland niet zon probleem was omdat ov hier best goed is en het land uberhaupt een stuk kleiner is, maar ov is natuurlijk ook best duur hier en binnen de randstad zijn huizen ook niet meer zo goedkoop. Fatbikes zouden er dus voor kunnen zorgen dat die afstand makkelijker overbrugt wordt en minderheden toch een leuk baantje kunnen werken.
@@sedricbos1818 Weet niet of ik het hier nou zo mee eens ben. Binnen Nederland heb ik meer het gevoel (en ervaring) dat als je meer verdient je verder van de kern woont, want daar is immers nieuwbouw.
Amerikanen hebben het vaak graag over etnische minderheden. Dat is gewoon heel populair met de bevolking en politiek daar. Het probleem is dat als je het er steeds over hebt, ook als je het goed bedoeld, je racisme vol blijft houden.
Mooi, dankzij dat opvoerjeugd mogen elektrische fietsen binnenkort ook helm dragen. mooi verpest voor iedereen. ga zo door
Ik denk zelf eigenlijk dat de beste oplossing is om voor het gebruik van fatbikes gewoon een blauw kenteken erop te laten zetten en er dezelfde regels als een snorfiets voor te laten gelden. Dan heb je gelijk een minimumleeftijd van 16 jaar, een helmplicht en een AM-rijbewijs nodig. Hierdoor ben je ook gelijk verplicht verzekerd en heb je kennis van de verkeersregels, wat veel fatbikers nu niet hebben. Ik snap dat dat nu in de praktijk lastig is en niet zo 1 2 3 is vastgelegd in de wet, maar denk wel dat dit veel ongelukken en irritaties zou voorkomen.
en mensen met een blauw kenteken op hun scooter rijden vaak ook veelste hard... en de cirkel is rond
mja, maar het is een fiets, dus dan zou dat bij alle fietsen moeten. dat is dan trouwens weer een fraaie bron van inkomsten voor de overheid!
Dan zou de toegestane snelheid ook omhoog gaan meteen. Nu is een fatbike toegestaan ondersteuning te bieden tot 25km per uur net als een elektrishe fiets
Het gaat niet om de Fatbike, het is de persoon die het bestuurd
Klopt, Alleen trekt die playmobli fiets bepaald volk aan net als dat een golf GTI van 16 jaar oud een bepaald volk aantrekt.
Dat is zo, maar met een normale fiets kan je veel minder chaos veroorzaken als je ze slecht bestuurd en de slechte bestuurder zullen de fatbike zo blijven gebruinen tot het niet meer mag.
@@Profeetje-tafelkleedje ja, maar het ANWB-jassenvolk hoort er óók nog bij
Zeker waar alleen moet natuurlijk de goede altijd onder de malote leiden
Je kan er altijd voor kiezen om de bestuurders aan te pakken, maar je moet niet doen alsof andere oplossingen niet bestaan.
Wel heel toevallig dat je altijd dezelfde typetjes op die pleures dingen ziet
Het is geen toeval als het een groot deel van de jongeren is.
Ik zie hier vooral kakkers en boeren op fatbikes
wat voor typetjes als ik vragen mag
@@Amir_is___ hier meestal van die mohamed achmed en amir typetjes zou haast denken dat ze die dingen hier via de lokale moskee met korting krijgen.
@@paterpeter1985 boeren rijden op schakelbrommertjes
Fatbikes zijn niet echt het probleem imo. Ik denk dat kinderen op 'normale' elektrische fietsen net zo gevaarlijk zijn op de weg dan deze variant. Gewoon helmplicht, dan blijven jongeren er ver vandaan
Fatbikes zijn niet het probleem, kinderen ook niet. Motorvoertuigen en opgevoerde elektrische fietsen zijn het probleem. Wanneer er sprake is van ernstig letsel, heeft dat in veel gevallen te maken met een aanrijding tussen en motorvoertuig en een opgevoerde elektrische fiets. Veel Chinese fietsen die als "fatbike" in de markt worden gezet, zijn kinderlijk eenvoudig op te voeren, met letterlijk een paar drukken op de knop. Je hoeft er geen onderdelen of firmware voor te vervangen, echt een kind kan de was doen. Ze worden standaard al geleverd met een te zware accu. Daar moet iets aan gebeuren, en natuurlijk moeten alternatieven voor de auto gestimuleerd blijven worden want het gaat dus vooral om motorvoertuigen en opgevoerde fatbikes die met elkaar in botsing komen, niet om eenzijdige ongevallen.
@@Welgeldiguniekalias Misschien ook iets over na te denken. Het is te gemakkelijk om niet legale fietsen via het internet te kunnen kopen! Dat kan je ook aan banden te leggen! Dus je kan ook voorwaarden stellen aan het materiaal en daar controle op uitvoeren. RDW zou dat kunnen doen, want illegale fietsen voldoen niet aan de veiligheidsvoorschriften. Die zijn illegaal en door normen daarvoor op te stellen en de ebikes in het algemeen te registeren kan je ervoor zorgen dat die illegale merken verdwijnen door boetes. Het betekent dat als je een ebike koopt dat je weet dat het goed zit dmv een certificaat. Tuurlijk dit betekent meer controle met verbeterd de kwaliteit en zal het opvoeren minder makkelijk maken. Toch is controle altijd een kat-en-muis spel.
Oudjes op elektrische fietsen zijn ook een gevaar, laat een elektrische fiets net zo gedragen als een "normale" fiets niet met 25 en helling oprijden bijv. Daarnaast zie ik in voetgangersgebieden waar fietsers te gast zijn sommigen zich niet zo te voelen dat heeft dan vooral met de bestuurder te maken. Ik kan me herinneren dat ik op de basisischool een fietsexamen moest doen. Weet niet of dat overal gedaan wordt....
@@Welgeldiguniekalias Elektrische fietsen, ook bekend als e-bikes (klank: iebeiks) en waartoe ook de fatbikes behoren, zijn voertuigen die een elektrische motor gebruiken om stuwkracht te verkrijgen. Dus zouden dat, ondanks hun stilte, ook geen motorvoertuigen zijn?
@@Apollorion Niet volgens de WVW, mits de trapondersteuning uitvalt boven 25km/u.
Niet verbieden, gewoon de bestaande (e-bike) regels toepassen/handhaven: max 25km/h, geen gashendel/throttle en 250W motor [bij import en op de weg]. Die dingen zijn ergonomisch niet gemaakt om te fietsen, dus zal het "cool" er snel vanaf gaan als dat weer nodig is [zoals op de meer comfortabele e-bike met normale zithouding en wielgrootte].
In andere landen mag je tot een max X hoeveelheid KW zonder rijbewijs etc rijden. Zoals een electrische step zo dat mensen minder met de auto of de OV moeten reizen. Jammer dat nederland alles onderscheid waardoor ze alles willen controleren.
als een fietser op een "normale" fiets erger ik me inderdaad enorm aan fatbikes, ik denk dat dit deels door het gedrag van de gemiddelde fatbike bestuurder komt, deels door vooroordelen maar dat er bij de fatbike zelf ook een probleem ligt.
naast dat er illegale fatbikes zijn die de snelheidslimieten en vermogenslimieten overtreden vind ik 250 watt te veel vermogen, het is simpelweg niet nodig voor jantje die zijn fiets wilt gebruiken om naar school te fietsen.
ook vind ik dat (niet alleen fat bikes maar ook een deel van de normale elektrische fietsen) onveilig zwaar zijn, van een botsing op 25 km/h met een normale fiets is de kans groot dat iedereen zonder verwondingen wegloopt groot maar omdat veel elektrische fietsen enorm zwaar zijn is dat niet het geval bij hun.
wat mij goede regels lijken en waar ik van hoop dat de minister er naar kijkt is een maximum gewicht ook specifiek per leeftijdsklasse (volwassene op fatbikes doen ook vaak genoeg rare dingen maar minder dan jongere) en dat het maximale vermogen ook aan deze gewichtsklasse vast zit (ik snap dat zo'n cargo bike (waarvan ik dus vind dat alleen volwassene ze zouden mogen rijden) juist wel 250 W nodig heeft om het heuveltje op te komen)
ik zie regelmatig fatbikes waar de bestuurder niet eens trapt.
dat zijn dus gewoon scooters met trappers.
van mij mag de politie de bevoegdheid krijgen om fatbikes op een rollerbank te testen.
@@lucasroo978 je hebt je best gedaan he 🤣🤣🤣
Spreek voor jezelf, zeikerd
Het grootste verschil met de situatie voor de ebike, fatbike en bakfiets in alle vormen is dat toen ongeveer 10 jaar geleden de snelheid op het fietspad vrij constant was.
Dit maakte het allemaal veel eenvoudiger, eerlijker en veiliger. Nu moet je als 'normale' fietser aan alle kanten opletten.
Fatbikes hebben als bijkomende problemen dat ze vaak door zeer jonge kids bereden worden, die veels te hard zich totaal niet aan de regels houden.
Recent ben ik nog bijna aangereden door twee van die gasten die lekker aan het cruisen waren. En ongeveer een maand geleden was bijna een hond aangereden op een fietspad omdat ze gewoon doorrijden zonder te stoppen.
precies, ik zie ook bezorgers op fatbikes rijden. maar die rijden tenminste normaal (anders worden ze ontslagen).
en met die fatbikes is niet geknoeid (want het restaurant wil geen bekeuring).
het probleem is dat het meerendeel van de fatbike bestuurders van die jonge asociale gastjes zijn die meer slingeren dan trappen en dan met tenminste 25km/uur over de fietspaden en stoep vliegen.
Volgens mij is het niet zozeer calvinisme, dat we het niet fijn vinden als we iemand op een luxe fiets zien, maar vooral omdat ze een gevaar op de weg zijn en andere mensen die wel normale snelheden fietsen (of wandelen) aanrijden. We hebben ook geen problemen met mannen in pakken, vrouwen met dure sieraden ofzo. Ik denk dat de plank daar wat betreft de oorzaak van de haat naar fatbikes wat misgeslagen wordt..
@@leenb7560 het gaat er denk ik niet zo zeer om dat ze luxe/duur zijn, maar om uiterlijk vertoon. Status staat niet per definitie gelijk aan duur, maar ook aan gedrag, houding etc. En de fatbike heeft toch een zekere status onder bepaalde bevolkingsgroepen. Ik vind ze zelf vooral heel ordinair, dus ik denk dan wel “doe maar gewoon” ;)
@@leenb7560 eens
wat misgeslagen? Heel erg!!! De enige kern v waarheid is dat een autobestuurder vd een medeweggebruiker op een fiets meer data heeft. Wat hopelijk vaak tot een 'socialer gedrag' leidt maar natuurlijk soms ook niets verbetert tot zelfs nog grotere agressie opwekt....
15:20 "the most dangerous vehicles on the road, are still cars and trucks today"
Wat een rare opmerking. Er is een duidelijke stijging in ongevallen met letsel tussen fietsers onderling, door de komst van e-bikes.
Moeten we dat probleem dan maar bagatelliseren, omdat auto's en vrachtwagens nog gevaarlijker zijn?
Ik dacht hetzelfde...
Ja. was ook een rare opmerking. vooral in de context van dit filmpje. Ze begonnen over hoe Nederland juist een enorm veilig land is geworden voor fietsen in tegen stelling tot toen de fiets in het straatbeeld kwam. Dat ondanks die veiligheid er toch meer ongelukken komen ligt dan toch niet alleen aan de auto ondanks dat die vaak betrokken zijn.
De triviale vraag is dan ook. Zou dit ongeluk ook zijn ontstaan als de ebike een niet ebike was geweest, en hoe kan het dan veiliger.
Ik ben niet tegen Ebikes, Het bied voor veel mensen en situaties mogelijkheden tot transport. Maar is het veilig en hoe kan het veiliger voor alle verkeersdeelnemers.
Een auto mag toch ook maar 15 in een woonerf terwijl die op de snelweg 120 mag.
Eens, vond die Amerikaanse sowieso niet veel toevoegen aan het verhaal dat NOSop3 probeerde te vertellen. Dat calvinisme klopt wel, maar ze maakt het tot een antwoord op alle vragen over waarom Nederlanders zo’n probleem hebben met die dingen.
Zeker niet bagatelliseren nee; bedrijven maken misbruik van ontbrekende regelgeving/grijs gebied in beleid wat zeker moet worden opgelost met regelgeving (verzekeren, registreren etc). Maar die opmerking over auto's als gevaarlijkste voertuig is wel meer dan terecht. Auto's en overig gemotoriseerd verkeer op 4 wielen blijven de nummer 1# oorzaak van ernstige tot dodelijk fietsongevallen, met de fietser als slachtoffer. Als er zoveel aandacht zou zijn voor verkeersveiligheid met betrekking tot fiets en auto ipv fatbike en auto of andere fietsen, zouden we veel minder verkeersdoden hebben per jaar.
@@bert2526 tja, die opmerking was raak! Ze legt goed uit waar onze aandacht naar uit moet gaan en dat is dus niet de fatbike, maar de echt gevaarlijke voertuigen. En dat doet pijn en dan komen er heftige reacties.
Ik denk dat de 'de fiets op en de auto laten staan' van die vrouw echt een veel te Amerikaans beeld is. Kinderen gaan naar school op die fatbikes, het een luie versie van hun gewone fiets.
Als ik nu 16 zou zijn zou ik alsnog niet meedoen met deze hype
Ik vind een fatbike echt voor kneusjes
100% gelijk
Jammer genoeg zijn in elk land een redelijk deel van de bevolking kneusjes.
zeker, iedereen (lees jongetjes met handtasjes en een identiteitscrisis) denkt dat het stoer is om er een te hebben. doe maar normaal denk ik dan.
Als je nu 16 zou zijn zou je de fatbike ook opvoeren.
Ja, fatbike voor 16 jarigen is niet echt stoer. Mijn scooters reden 80-90.
0:23 Sikke van der Veer reed in dat filmpje niet op een fiets 😏
Fietsopa, een prachtige legende 👌🏻
ik ging ook al helemaal stuk toen ik dat zag
Mooie video en op zich een mooie, positieve invalshoek van die fietsprofessor, maar ..... Dat mensen een hekel hebben aan fatbikes heeft echt niks met calvinisme te maken, hahaha. Iedereen die ooit van zijn sokken is gereden door z'n ding, weet dat ook. Het is echt niet dat je denkt "Joh, wat loopt die nou te patsen met zijn statusobject" 😂 Je denkt "Gast! Rij niet zo hard en gevaarlijk!"
Dat laatste kan je toch ook vertalen als “doe normaal”? In bepaalde zin houden deze mensen, die gevaarlijk en hard rijden op een fatbike, zich niet aan de norm en vertonen opvallend gedrag. Dat is wat het storend maakt. Een typische calvinistische normuitdrukking is: “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”🥸
@robinbrugman9105 Niemand wil fatbikes verbieden, toch?
Elektrische fatbike is goedkoper dan een normale fiets
Precies, het is echt niet zo dat iedereen op een oud, lelijk barrel fietst. Duurdere fietsen zijn er al veel langer, en die herken je ook wel. Het is echt de associatie van fatbikes en simpel gezegd tokkies of onoplettende jongeren waarom mensen er een hekel aan hebben.
Zelfde als scooters in principe, die doelgroep is duidelijk gewoon verplaatst.
Ohh op die fiets
👀
Ontzettend professioneel in elkaar gezette video!
Dank! We doen ons best :)
Een eigenschap die tot nu toe nog amper besproken wordt is de gewichtsklasse van een fiets. Bij een fat bike is het niet alleen de snelheid die een probleem vormt (waar al wetgeving voor is) maar ook het feit dat hij veel zwaarder is dan een ebike waardoor hij bij ongelukken voor meer schade zorgt. De combinatie maximum snelheid (vermogen van de motor) en de het gewicht lijken mij prima indicatoren om een losse klasse voor dit soort ebikes aan te duiden.
Gewicht is inderdaad een goede, maar de basis is gewoon dat er nooit gecontroleerd wordt. Ik heb al 25 jaar geen fietsfuik gezien.
Die amerikaanse dame slaat dus echt volledig de plank mis. De fatbike is voor jongeren niet een vervanging voor de auto, maar een vervanging voor de normale fiets. In Amerika zou de opkomst van de fabtike idd positief zijn, want dat zouden meer fietsers betekenen. Maar hier betekent de fatbike juist minder analoge fietsers, iets wat jullie noemen in deze video.
ik hoop dat dit een blueprint is voor de rest van de NOS, rationeel, informatief, journalistiek en onbevooroordeeld.
15:35 Amerikaan gaat even yappen
Flink onnodig en ook onzinnig, die heeft geen idee hoe Nederland is. De fatbike als "tool voor ethnische minderheden" en "zodat mensen uberhaupt voor het eerst gaan fietsen" staat echt zo ver van de realiteit in Nederland. Nederlanders die niet in een bepaalde fase van hun leven gefietst hebben zijn uiterst zeldzaam.
@@fuse9999 Ik heb niet zo veel Nederlands skills als jou sorry man. Maar ik ga het toch proberen. Afgelopen zomer ben ik 2x naar amsterdam en 2x naar Zaandam gegaan met de fatbike. De trip is zon 40km heen en terug (weet ik niet zeker). Kan dit op de normale fiets? Ja! Zou je dit realistisch gezien uithalen op een normale fiets, voor veel mensen is het antwoord dan nee. Het gaat hierom dat de drempel om uit het huis te gaan lager is als je makkelijker overal bent, ik kan ook fietden naar amsterdam maar ga zelf liever achterin iemands auto. Mensen zijn nou eenmaal gemakzuchtig, dat feit probeer ik niet goed te praten maar alleen maar aan te duiden.
@@joachimtheboss5326 Ik zeg ook niet dat fatbikes/e-bikes niet handig kunnen zijn, ik zeg alleen maar dat die vrouw een beetje overdrijft door te doen alsof fatbikes cruciaal zouden zijn voor ethnische minderheden of om mensen in aanraking te brengen met fietsen. Nederland fietst van jong tot oud, in bijna alle (sub)culturen; het hoort er gewoon bij hier en dat komt niet door de fatbikes.
@@joachimtheboss5326 40km is ook eerder een trein/bus afstand.
@@fuse9999Ze bedoelt het vast goed maar projecteert nogal
Mijn grootste puntje van irritatie bij fatbikes is de voorlamp.
Zeker nu het voor 5 uur donker is, is het zeer hinderlijk om op een tweebaans vrijliggend fietspad tal van keren verblind te worden door een tegemoetkomende fatbike.
De lamp is gigantisch en schrijnt recht vooruit en zorgt er voor dat er voor een seconde of twee niets te zien is behalve het felle licht.
Die 'professional' snapt niet dat het hele probleem gewoon is dat die fatbikes gewoon elektrische scooters zijn waar kinderen die de regels niet kennen op rijden, en ze zijn ook niet verzekerd voor als ze iemand het ziekenhuis in rijden
10:28 15:20 dankjewel dat jullie ook een geweldige americaan heb uitgenodigt met een geweldige americaanse mening 🙂👍
Ik ben het niet eens met die wetenschapper. Ze stelt dat we het ook positief kunnen zien als een manier waarop minderheden en andere groepen ook eindelijk de vrijheid krijgen. Een simpele fiets blijft gelukkig veel goedkoper dan een fatbike, dus die vrijheid is er al lang. Klinkt direct heel erg Amerikaans om het zo als haar te stellen:)
Vind het wel grappig dat ze daarmee laat zien best te weten dat het naast jongeren ook vooral minderheden zijn die voor de overlast zorgen.
Inderdaad. Als die dingen 800 euro kosten, dan vind ik dat best bijzonder dat mensen die een fatbike kunnen betalen als tiener volgens de wetenschapper "minderheden" zijn.... Maar ja voor Amerikanen is 800 euro goedkoper dan een auto moeten betalen op je 16e, daarom voegt de wetenschapper vrij weinig toe aan nederland met haar onderzoek, want zij denkt vanuit de amerikaanse situatie.
Leeftijdsgrens voor ALLE elektrische fietsen zou al veel oplossen. Dan nog een verplichte cursus/rijles, waar men een certificaat kan behalen, want het is immers een gemotoriseerd voertuig.
Waarom de Amerikaanse onderzoeker het heeft over jongeren en "etnische minderheden" is me een raadsel.
nouuuu
Haha, kan niet anders dat jij ergens op het platteland woont en nooit met je trekker in "de Grote Stad" komt...
Gewoon intelligentsia dingen. Kritische denken wordt ontmoedigd op het HBO en universiteiten.
Leftist buzzword word salad. Vraag me af waar ze haar salaris van krijgt.
Motor op de fiets, zelfde regels als een bromfiets! Het gaat om de veiligheid van iedereen. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat mijn bromfiets regelmatig op de rollerbank ging voor controle. Dat moet met elektrische (opgevoerde) fietsen ook gebeuren. Goede video!
In het kader van veiligheid en onderzoek zou ik graag ook de cijfers zien van alle fiets ongevallen met e-bikes met daarin onderscheid tussen “gewone” e-bikes, legale Fatbikes en illegale Fatbikes. Daarbij aanvullend de kwaliteit van Nederlandse merk fatbikes of goedkope import (dan misschien wel legaal) is ook echt een wereld van verschil als het om de kwaliteit gaat van het remsysteem. Ik verwacht dat de cijfers van fietsongelukken of dat nu met fatbikes of gewone ebikes onder jongeren naar verhouding best eens gelijk zou kunnen liggen. Op zo’n leeftijd al een goeie inschatting kunnen maken in het verkeer met 25kph is nog best een overschatting van hun kunnen naar mijn idee.
Probleem is alleen dat zo'n cijfers er niet zijn (niemand gaat aangeven dat zijn fiets illegaal is, en omdat de illegaal zijn is het lastig om aan import cijfers te komen). Als je gaat controlleren, krijg je te maken met selection biases omdat vooral de illegale fietsen te hard (kunnen) gaan
Die onderzoekster slaat de plank volledig mis vind ik.
Deze comment slaat de plank helemaal mis, vind ik.
Argumenten en uitleg van redenering is zo niet van deze tijd.
De hele discussie wordt verkeerd gevoerd: laat de politie simpelweg de wettelijke regels handhaven. Er rijden minimaal 100.000 illegale fatbike rond, ga flink controleren en het probleem lost zichzelf op. Voer nieuwe regels in als de oude regels niet kloppen, dat is hier hélemaal niet het geval. De politie heeft niet de apparatuur om het vermogen van de fatbikes te meten, dát is het probleem. De politie test op snelheid, en dat lost het probleem dus niet op.
ik voel me wel echt een boomer als ik dit moet zeggen, maar zolang je geen ebike nodig hebt is het ook wel gewoon gezonder om normaal te fietsen
14:24 also dit is echt een dom argument dat zoveel herhaald wordt overal ook bij andere onderwerpen. het feit is en blijft: regels werken wél! er zijn altijd mensen die zich niet aan de wet houdt, maar dmv regels zorg je ervoor dat er hele groepen mensen zich wel aan die regels gaan houden, en wordt het verkeer er gemiddeld alleen maar veiliger op. Die logica kan gebruikt worden om het hele wetboek in de prullenbak te gooien, want "mensen houden zich er toch niet aan" ...
Volgens mij is bij boomers de e-bike penetratie boven de 70%. Dan bent u een superboomer.
ik zeg dit voor de zoveelste keer, maar de regels bestaan al. een elektrische fiets mag niet harder gaan dan 25 km per uur en er mag geen gashendel op zitten. de politie moet hier op handhaven ipv dat de helft van de politiebureaus in het land sluiten. nu komen er straks onnodige regels voor een bepaald type fiets omdat de politie te lui is om te handhaven op de overtreders.
Voer de WOK (wacht-op-keurenmelding) in net als bij brommers. Het (mogelijk) kwijtraken van het voertuig dat doet pijn.
Volgensmij is het nu zo dat je bij de eerste keer een boete krijgt als de fiets niet aan de eisen voldoet en bij de tweede keer wordt hij ingenomen.
Personen op een opgevoerde fatbike of met een gashandle krijgen eenmalig een waarschuwing, daarna gaat het ding de shredder in. Geen WOK melding nodig, daarvoor moet je eerst weer een kenteken hebben
Ik snap niet dat mensen op zo'n ding gezien willen worden. Het zijn de meeste lelijke fietsen die er ooit gemaakt zijn.
Dat, en waarom maakt er niemand een die wél vet uitziet?
‘Ziet er mooi uit’
Ik ga stuk
Wat een bijzondere conclusie trek die Amerikaanse 'expert'. Dat calvinisme is wel herkenbaar voor de samenleving als geheel maar ik heb die verklaring nog nooit voorbijkomen komen in de gehele discussie rondom dit onderwerp. Ook de link naar etnische minderheden klinkt ver gezocht, mede omdat ze het niet onderbouwd. Daarom lijkt het eerder alsof de Amerikaanse cultuur invloed heeft op haar oordeel.
Ik vind de fiets persoonlijk heel fijn. Ik heb vorrig jaar een goede e-bike kocht en het was de beste aankoop uit mn leven. Ik heb geen auto. Ik vind auto's veel te duur. En door alle milieu regels en shit (nu en waarschijnlijk later nog meer) vind ik het lastig om een goede auto uit te zoeken. Want als je een benzine auto koopt heb je kans dat je over 5-10 jaar nergens meer in kan of dat je er mega veel voor moet betalen ect etc. En elektrische auto's zijn ook schreeuwend duur en die veranderen te snel, dus dan is die te snel outdated (heb ik het idee) je kan niet nu een auto kopen voor 15-20 jaar ofzo. Ook opnieuw auto zijn mega duur, benzine, belastingen en kosten. Ik ben dus hartstikke blij met mn fiets, en het scheelt ook een hoop kosten. Ik kom overal zo, en als het verder is pak is het ov. Mocht ik echt iets met de auto nodig hebben dan heb ik altijd familie of vrienden of iemand die wel een auto heeft en die me even kan helpen... Het enigste nadeel van een fiets is dat die je nat word in de regen, en dat het koud is in de winter haha. Maarja, ik heb alles dichtbij, en ik hoef misschien op zijn langs 30-45 min max te fietsen. Mijn hele leven speelt zich best wel af binnen een cirkel van 20 kilometer ofzo, en dat is precies allemaal goed te doen met een e-bike...
Wij doen het zelfde maar hebben wel een bakfiets. Dan kan ik tenminste nog wat vervoeren zoals boodschappen (kan een hele week boodschappen in kwijt :D)
@@KittyLove93 Een bakfiets is inderdaad handig, Alleen ik als single man van 25 zie mezelf er niet mee rond fietsen haha. Misschien als ik ooit kinderen/gezin heb haha...
15:27 Dit moet een grap zijn
Hoezo?
Als of minderheden niet kunnen trappen ofzo? Wtf
@@joep1681 Het gaat erom dat de drempel om te gaan fietsen lager wordt voor groepen die over het algemeen minder fietsen als ze gebruik kunnen maken van bijv. een e-bike. Veel minderheden fietsen minder en nemen vaker de auto voor kleine afstanden, dat is een feit.
@@aeiouaeiou100 ah, daar zit wel wat in. Als alternatief op de auto is de ebike prima.
@@aeiouaeiou100 Als het een feit is, dan is het juist zaak dat jongeren met een andere etnische achtergrond *niet* op de fat bikes rijden. Deze groep kampt namelijk vaker met overgewicht. Naast de gymlessen op school is het (echt) fietsen het enige beetje beweging wat zij nog krijgen. Voor volwassenen die ipv de auto een fat bike pakken valt nog wat te zeggen, wel is overgewicht in de jongere jaren een sterke voorspeller van overgewicht in de volwassen jaren.
Voor mij is de ergenis dat je ze niet hoord aankomen en dat de meeste tegen de richting inijden, niet op rood wachten, niet ff hun hand uitsteken als ze OPEENS afslaan en je afsnijden of ff bellen/toeteren als ze je met een hoge snelheid van achter willen inhalen.
Voor de rest heb ik er geen hekel aan.
EN tja, je merkt echt dat hun de verkeersregels niet weten of express niet navolgen.
Edit: O ja, ik heb een echte e-bike van 2008 (werkt nog perfect) met legale gashendel (is met kenteken) maar die mag maar max 20 gaan. Ook zo oneerlijk.
het ergste is dat ze je ook zo stoer aan kijken als ze je voorbij gaan.
Je moet iets als je de hele dag hoongelach krijgt.
Een fatbike is geen fiets, het is een sjoemelscooter.
Enkel een helmplicht invoeren is een slecht idee.
Ja, de helft van de fatbikes verdwijnt dan. Maar dan zal je als voetganger of 'normale' fietser alsnog aangereden worden door zo'n gevaarte, zij hebben toch lekker een helm op...
Had net als pickup trucks en suvs verboden moeten worden. Onze regering ligt echt te slapen als het gaat om nieuwe voertuigen op de wegen en ze modderen maar aan.
waarom hadden pickups en suvs verboden moeten worden? heb nog niemand gehoord die daar problemen mee heeft
Hoe hoger de motorkap, hoe gevaarlijker een auto is. Ten eerste is de kans op een aanrijding met voetgangers (vooral kinderen die niet zo hoog zijn) groter. Ten tweede is de ernst van het letsel bij een aanrijding veel groter, omdat je niet meer over de auto heen gaat als fietser of voetganger, maar de volle klap krijgt en achteruit geworpen wordt. Ten derde zijn onnodig grote autos ook zwaarder, en hebben dus ernstigere ongevallen. En ten vierde verbruiken ze veel meer, waardoor er een extra aanslag op de leefomgeving van de toekomst is.
Pickups zijn soms nuttig, maar de amerikaanse trend om alles maar groter zwaarder hoger en zo stoer mogelijk te maken kost levens, en dat is het niet waard.
@JulianVens
- Nemen onnodig veel ruimte in, er zijn auto's die vele malen kleiner zijn met evenveel laadruimte
- Passen niet op onze wegen en parkeerplaatsen
- Levensgevaarlijke dode hoek voor de auto
En er zijn heel veel mensen die er problemen mee hebben. En ook zat onderzoeken die aangeven hoe gevaarlijk deze voertuigen zijn.
Prachtige dingen die elektrische fietsen en fatbikes maar in mijn opzicht is iedere gemotoriseerde tweewieler: een brommer, een scooter, of motor. Als een Velo-solex een scooter is, is een elektrische fiets dat ook.
Ze zouden dus ook gewoon onder die verschillende klassen moeten horen als het gaat om rijbewijs, helmplicht en maximum snelheden. Hoef je nauwelijks wat in de wet aan te passen, kunnen kinderen die te weinig verkeersinzicht hebben er niet op rijden, moet je verzekerd zijn, kan er makkelijk op snelheid gehandhaafd worden en heb je een helm op. En zelfs als mensen zitten over de verzekeringen/belastingen, dan kan er prima een nieuwe schaal komen voor elektrische voertuigen. Dit zou dan net zoals bij auto's zijn met hybride, elektrische, diesel en benzine auto's.
Veel vaker fatbikes controleren of ze zijn opgevoerd en taakstraffen uitdelen als ze het hebben opgevoerd. Vroeger waren opgevoerde scooters een groot probleem en op een gegeven moment werd daar heel veel op gecontroleerd en was je echt de pineut als je werd betrapt.
En als we het over gevaar ik het verkeer hebben: al die extreem hoge SUV's en pickup trucks weren uit de bebouwde kom gaat volgens mij meer opleveren qua verkeersveiligheid.
ik vind het juist zo storend omdat het de jongeren in mijn ogen lui maakt.
ik denk dat de jeugd steeds meer opgevoed wordt met instant gratificatie,
en deze fiets neemt juist dat laatste gezonde wat ze hadden, ook nog af.
terwijl fietsen juist zo gezond is.
ik heb het gevoel als dat je kinderen op zo'n jonge leeftijd al leert dat alles makkelijk kan,
dat je niet echt sterke en veerkrachtige mensen kweekt.
juist mensen die bij de minste tegenslag gaan klagen.
"Er kan geen onderscheid gemaakt worden tussen elektrische fietsen!"
Pedelec: "Am I a joke to you?"
Speed pedelec is dus een scooter voor de wet.. Vandaar het gele plaatje en spiegel etc.
No money?
Het stukje reguleren zit hem niet in de banden of het frame. Maar in de snelheid en acceleratie.
Hier moet dan ook op gehandhaafd worden.
Kan de fiets sneller dan bijvoorbeeld 25kmh dan moet je helm op en een rijbewijs ervoor hebben. Of accelereert de fiets in x seconden naar 20 kmh dan moet er regels komen. Of moet hij een kenteken krijgen. Of een combinatie hier van.
Alleen op die manier ga je daadwerkelijk het onderscheid maken.
Een fatbike gaat net zo hard als een scooter. Maar bij de een moet je een helm op en de andere niet.
Dit omdat je bij de ene zelf gas kan geven en de andere moet trappen. Maar dat maakt totaal geen verschil voor de veiligheid. Want 25kmh door gas te geven, of door te trappen, is 25kmh.
Beetje krom allemaal.
Denk namelijk dat als ik een elektrische skelter maak die 100kmh kan ik ook niet zomaar op de snelweg mag 😂
De meeste jongeren op fatbikes zie ik echt niet trappen.
"Kan de fiets sneller dan bijvoorbeeld 25kmh dan moet je helm op en een rijbewijs ervoor hebben" Dat is nu al zo, er wordt alleen weinig gehandhaafd.
1. Handhaving
2. Educatie (verkeersmentaliteit (met name van jongeren) drastisch aanpakken)
3. Certificaat voor alles met hulpmotor (evt. met minimum leeftijd per categorie, bijv. 16 bij alles boven 25 km/h)
0:24 dit kan echt niet 😂
A dirty mind is a joy Forever🎉😂
een fatbike is echt insane cringe, verbaasd me ook niet dat elk persoon die erop rijdt ook cringe is.
Ik gebruik mijne enkel omdat die 45km/h kan lol.
"Een fatbike is echt insane cringe" Kan toch niet dit hahahha
Als je jong bent moeten spieren opgebouwd worden.
Met een fatbike en een snelheid van soms over de 40 km met trapondersteuning waarbij je vrijwel geen spieren behoeft, kweken we een mens zonder spieren. 😂
Ik kom ze vaak tegen als chauffeur en sommigen weten echt niet waarmee ze bezig zijn. We hebben het hier niet over 14+ maar kinderen die net de luier ontsnapt zijn!!
Ik heb jaren lang 14km heen en terug gefietst naar school/werk op een normale fiets en nooit spieren van gekweekt. Dat zo'n nutteloos argument, stimuleer de jeugd gewoon om naar de sportschool te gaan ipv. Zo'n onzin te verkondigen.
Dit deed ik vaak in 30-35 minuten dus dat ik niet doortrapte is onzin😂
Weten we zeker dat het hersenletsel er ook al niet was voor de ongelukken?
Beetje algemeen: Als je op een fietspad rijdt en je hebt een elektrishe fiets en je wilt inhalen, gebruik dan de bel op je fiets. Je hebt de vaartwind in je oren en je hoort de E fiets niet eerder als ie al naast je zit. Gebruik de bel! Heb ik nog niet beleeft.
Het ‘Calvinistische argument’ vind ik echt een kolderargument! Dan was er ook veel meer heibel geweest over andere duurdere fietsen?
Wat volgens mij de ‘foute fatbike’ onderscheid van ‘de rest’ is de te hoge snelheid (=handhaven..) en dat je bij de ‘opgeleukte versies’ niet eens hoeft te fietsen (=elektrische brommer en géén fiets meer!)
Beide is eenvoudig te controleren.. maar je moet er wel op handhaven!
En daar zit denk ik de grootste ergernis: onveilgheid en geen/te weinig handhaving..
‘Vroeger” als je gepakt werd met een opgevoerde brommer kon je ‘m terug krijgen NADAT de flex in het blok was gegaan.. dat idee.. als die wegpiraten een opgevoerde fatbike kunnen betalen.. motor er uit, of stuk flexen en terug geven..
Ik vind dat er wel een leeftijd op gezet mag worden, en verplichting van een helm
Veenendaal is in 2000 en 2020 Fietsstad van Nederland geweest. Ik vraag me af, welk raadslid daarvoor heeft moeten bukken om óf een enveloppe met geld onder de tafel door te schuiven óf om zelf iets in diens achterste geschoven te krijgen door de commissieleden van de Fietsersbond.
Net als veel andere comments: elektrisch (of gemotoriseerd) fietsen met helm. Als je dan 'cooler' wil fietsen als kind kun je dan misschien kiezen voor een fatbike zonder motor die buiten de helmplicht zou vallen.
IMHO is het niet nodig om een andere categorie te geven aan fatbikes specifiek. Alle fietsen met elektrische assistentie zouden simpelweg als een soort van brommers gezien moeten worden, met daarbij een kentekenplicht, minimum leeftijd en wanneer de motor boven een bepaald vermogen uit komt dus ook een helmplicht. Laten we eerlijk zijn de elektrische fiets zorgt er voor dat meer mensen de fiets pakken in plaats van de auto, en dat is een goede zaak. En het is velen malen beter dan zo'n luide stinkbrommer/scooter.
Ik op blauw kenteken scooter die 25km gaat moet een rijbewijs, verzekering, helm, spiegels, hebben en moet 16+ zijn.
Gemiddelde elektrische fiets gaat al 25km.
Fat bike is helemaal niks maar ewa ja niks aan te doen😂😂
Ik denk dat het probleem met fatbikes de handhaving is. De problematische fatbikes zijn al illegaal. Ze gaan te snel, hebben een te grote motor of een gashendel. Het heeft geen zin om nieuwe regels te maken totdat we de regels die we al hebben gaan handhaven.
Men kampt al decennia met flinke tekorten bij de politie. Er zijn simpelweg veel te weinig opsporingsambtenaren om dit soort zaken goed te kunnen handhaven.
@@CasperGamess Verbieden van de verkoop? Ik kan zo een site vinden om een fatbike die 45km/h kan te kopen.
@@Scrungge Dat verbod moet je ook handhaven op een manier. Je kunt in Nederland ook vuurwapens kopen zonder enige vergunning als je weet waar je moet zoeken.
Een verbod zal altijd moeten worden gehandhaafd, anders zal het verbod niet worden nageleefd.
@@CasperGamess Vuurwapens zal je niet kunnen vinden op het clearweb. En dat kunnen ze wel goed handhaven denk ik. Illegale drugs kan je ook niet zomaar vinden op het clearweb.
@@Scrungge Mijn punt was meer dat het verbieden van iets niet betekent dat dat gene verleden tijd is.
Drugs verhandelen is in Nederland ook verboden echter is de drugshandel hier van ongekende schaal.
Ik snap dat mensen fan zijn als ze er een hebben…
Maar voor de rest is het een beetje raar als je een 8 jarig kind 40-50 ziet gaan zonder helm
Het is alsof je een achtjarig kind zonder helm en zonder rijbewijs op een hele stille scouter zet die wel op het fietspad je heel snel mag inhalen.
Het is een soort scooter voor kinderen maar eigenlijk veel te gevaarlijk…
Er moet een minimum leeftijd komen voor alle electrische fietsen, bv 11-12 jaar en dan met helm tot je 16 bent en nooit iemand achterop tot je 16+ bent. En bij ook maar 1 km over de 25 meteen afpakken en vernietigen.
die fietsprofessor gaf weinig pro's voor de fatbike over issues die we hier hebben
Niets, ze voegt niets van waarde toe. Spreekt ze überhaupt Nederlands? Heeft ze met Nederlanders gesproken?
Een fiets+ een motor= een motorfiets, zo zijn ook de motorfietsen waar je het A rijbewijs voor nodig heb ontstaan en een scooter/snorfiets vallen ook hieronder (alleen gaan ze niet sneller dan een bepaalde snelheid) wat is het verschil dan tussen elektrishe fietsen en elektrishe scooters behalve het formaat? Alleen dat je moet bijtrappen? Meer zeg ik niet, maar is wat om over te denken
14:00 de fatbike is wezenlijk anders dan de normale electrische fiets omdat je makkelijk een of zelfs meerdere passagiers op de fatbike kan doen. Hierdoor zien kinderen en tieners het als speelgoed, ze worden hierdoor afgeleid, aangemoedigd om gevaarlijker te rijden, en de fatbike oogt cooler dan zo'n suffe electrische fiets waar je ouders of grootouders op rijden. Omdat het nu als speelgoed wordt gezien door kinderen wordt ermee gekloot qua opvoeren en racen en dat in een cultuur waar men op de "fiets" weigert een helm te dragen. Recipe for disaster. Je kan gewoon regels maken zodat de fatbike niet meer als gewone electrische fiets gezien wordt, bv gebaseerd op of je redelijk comfortabel een passagier mee kan nemen (door de lengte en vorm van het zadel en eventueel de bagagedrager, als het een verlengstuk is van het zadel). Voor de normale electrische fiets mogen ze ook best regels instellen bv 12+ en geen passagiers.
Fat bikes en andere ebikes die harder gaan dan 25 km/u zijn al illegaal. Wat halen meer regels uit als de bestuurders zich er nu al niet aan houden? De vraag is: hoe kunnen we beter handhaven?
Ik weet wel een simpele regel die handhaven juist makkelijker maakt: bestuurder onder de 18 niemand achterop een e-bike. Dan kun je gewoon alle "rupsen" staande houden, en hoef je niet in discussie over motervermogen of met dure rollenbanken te werken.
Hebben jullie ooit al eens iets over long covid verteld? Ik heb long covid, en het lijkt me heel interessant om er meer over te weten en te weten dat er meer mensen zijn. Overigens weet ik al wat over long covid, maar de ervaring van andere mensen lijkt me heel interessant, en ook troostend🙂
Hi, dank voor je tip - en wat ontzettend naar. Hebben we niet eerder een (groot) verhaal over gemaakt nee, ik zet 'm op ons lijstje. Dank!
16:28 in de allerlaatste outtake slaan jullie de spijker op zn kop. 25km per uur is te snel voor een normale fiets. Als een scooter met blauw nummerbord 25 mag, waarom een fatbike of ebike zonder nummerbord dan ook? De gemiddelde fietser rijdt toch niet harder dan 20 per uur, en als je harder moet dan kun je ook een voertuig met nummerbord overwegen.
Ik zeg dus: gewoon limiet op 20 per uur hanteren voor álle ebikes zonder nummerbord. Superveel voordelen:
- veel makkelijker te handhaven. Het verschil tussen 20 en 25 per uur is veel makkelijker te zien dan tussen 25 en 30 (20 is een normale fietser, 25 is een ebike, 30 is een ietwat opgevoerde fatbike). Als iemand een normale fietser voorbijzoeft, is het boven de 20.
- scheelt veel verkeersongelukken. Wat jullie zeiden: de nieuwe ebikes zorgen voor veel extra letsel. Maar dat is enkel en alleen door de hogere snelheden.
- vooral bejaarden die met 25 per uur over straat racen ga je hier ook mee tegen. Zoals in die laatste outtake gezegd: het is gewoon legaal om 25 per uur te gaan, dus bejaarden denken dat dat dan ook veilig is. Terwijl hun reactievermogen amper de 17 per uur aan zou kunnen als je ze geen dikke motor onder hun kont geeft.
- voordeel voor fatbike-eigenaren is ook: veel makkelijker diefstal tegen te gaan. Als er een nummerbord op zit, is ie ook gelijk vanaf een afstand te herkennen en op te zoeken door politie.
Ik zie geen nadelen. Behalve dat het misschien minder populair is om mensen hun normale fiets langzamer te laten gaan. Dus het enige nadeel is een politiek nadeel. Kortom, gaat niet gebeuren. Jammer wel.
Voor alles wat een motor heeft en waarbij je niet in een afgesloten ruimte zit en wat niet onder een ander bestaande voertuig type valt; Helmplicht, kenteken met verzekeringsplicht, rijbewijs/certificaat, en een minimum leeftijd van 16 jaar. Voor mensen die een medische aandoening hebben en hierdoor afhankelijk zijn van een gemotoriseerd voertuig, die kunnen voor de minimum leeftijd een vrijstelling krijgen na een verwijzing van een arts en via een medische keuring bij het cbr. En afhankelijk van het soort voertuig kan je ook vrijstelling krijgen van de helmplicht (scootmobiel voor ouderen). En als ze de wet invoeren dan kan iedereen die ouder is als 21 jaar dit rijbewijs/certificaat zonder een examen te doen krijgen.
Sukka kok😂😂😂
Wat dacht je van een rij en kentekenbewijs voor alle voertuigen met een motor erin met hoger vermogen dan 50W?
Het gaat om de jeugd die daar op zit.
Kunnen totaal geen risico inschatten.
Dus regelgeving lijkt me makkelijk. Onder de 20 niet op electrische fietsen. En verkeersles theorie en praktijk invoeren op scholen.
Ook goed tegen obesitas.
Het probleem is vooral dat je met een normale fiets veel sneller de neiging hebt om bij kruispunten/rotondes de gang eruit te halen. Fatbikes gaan volgas overal doorheen en de jeugd heeft al wat minder verkeersinizicht dan volwassenen (net als oudere van dagen op e-bikes) wat ze dus extra gevaarlijk maakt. Verkeer gaat om de fouten van anderen corrigeren en op jonge leeftijd ben je daar wat minder mee bezig. Dus kom maar door met een certificaat voor elektrische fietsen, net als brommers moeten.
Het probleem is dat ze té hard gaan en een hendel hebben waardoor je niet hoeft te trappen. En dan zit er een pre-puber op die nog 0,0 gevaar herkent, die lekker op zijn/haar telefoontje zit te koekeloeren en ipods in zijn/haar oren heeft.
Een fatbike is geen fiets. Een fatbike is een brommer. Zorg ervoor dat ze een typegoedkeuring nodig hebben van een snorfiets, zet er een kentekenplaatje op en zorg voor een helmplicht.
Er kan geen onderscheid gemaakt worden tussen een gewone elektrische fiets of een fatbike? Tuurlijk wel. Een fatbike is gemotoriseerd, je hoeft zelf niet te trappen. Dan is het een brommer toch?
Leuk idee, behalve dat je wel zelf moet trappen
@martijnp een fiets is trappen. Een fatbike is met je voeten op de pedalen leunen. En dan heb ik het nog niet over de categorie fatbikes die (ja heus) een echte gashendel hebben.
@@sum124get2 Wettelijk gezien moet een fietser trappen voor de ondersteuning, dat betekent dus ook dat wat jij "leunen" noemt volgens de huidige wetten mag en verstaan wordt onder trappen. Die regel is dus al van toepassing.
Fietsen ombouwen en een gashendel toevoegen is een tweede, maar dat mag dus bij voorbaat al niet, en is een kwestie van controle verhogen.
In plaats van de regels te veranderen voor fatbikes kan er beter gekeken worden naar elektrische fietsen in zijn geheel. De meeste dingen die gedaan worden met fatbikes mogen al niet, maar als niemand de boel controlleert en de fietsen pas na een X aantal waarschuwingen echt weggenomen kan je net zo goed geen regels hebben.
@@sum124get2 als we het over leunen versus trappen gaan hebben is dat puur semantiek, voor meer energie vragen van de fietser gaat de fiets niet minder hard.
Daarnaast zijn de meeste issues met fatbikes al niet toegestaan, alleen wordt er gewoon al jaren te weinig gecontroleerd. Dan hebben meer regels dus ook geen zin
@@martijnp dat ben ik uiteraard wel met je eens. Een groot probleem schuilt in de handhaving. Als ik het wettelijk bekijk dan kan ik alleen maar onderschrijven wat je zegt, maar als ik het vanuit een logische hoek bekijk, if it looks like a brommer, sounds like a brommer and acts like a brommer, it must be a brommer.
Wat ik in dat perspectief dan nooit écht kan begrijpen is waarom er politiek gezien dan geen definitief antwoord gegeven kan worden, ondanks dat de meesten het er toch wel over eens zijn, dat ding moet aan banden. Als de wet tegengaat dat zo'n ding brommer wordt genoemd, dan wijzig je die wet die dat zegt toch?
Ik denk dat het hele fatbike gebeuren èèn grote hype is en dat het over aantal jaar niemand meer op een fatbike rijd of athans een stuk minder wat nu het geval is.
Gemiddelde fatbike is toch in een jaar sloopklaar
Lijkt me niet, het is in steden zo ongeveer de snelste en makkelijkste manier om ergens to komen dus mensen hebben geen reden om er mee te stoppen.
@@tijgertjekonijnwordopgegeten wat maakt den dikke fiets makkelijker dan een reguliere fiets?
Fatbike is puur technisch gezien juist onhandigers in de stad...
Brommers en scooters waren ook van alle tijden. De fatbikes nemen nu de plek in van de snorscooters. Als er helmplicht voor e-bikes komt, komen de scooters mogelijk weer terug; ik weet niet of je dat moet willen.
@@gorkzop Het is niet makkelijker als je niet iedereen van de weg duwt, maar het grootste voordeel vergeleken met een normale fiets is dat je 50 km/h kan gaan op het fietspad in plaats van 15 km/h
Fatbike is gewoon normaal het ligt eraan aan de gebruiker hoe ze er mee omgaan en het opvoeren mag niet maar het is verlijdelijk voor de jongeren en op een normale elektrische fiets kan je ook opvoeren het is gewoon onzin dat er regels komen gewoon boetes geven hoe vaker je gepakt word hoe hoger de boete word of de prijs van de fiets dat je 50% betaald
Nummerplaat en brommer rijbewijs op zetten, dan is t goed
Helemaal mee eens. het blijven voertuigen met een motor.
Probleem is vooral dat de jeugd de snelheid te hoog heeft en daardoor te laat reageren om onveilige situaties te voorkomen. Waar laat je fatbikes en andere snelle fietsen aan het verkeer deelnemen, voor de fietspaden rijden ze te hard maar op de openbare weg binnen de bebouwde kom rijden ze weer te langzaam tenzij de hele stad een 30 km zone wordt.
Iedereen weet dat het probleem niet de bikes zijn maar de mensen erop.
Simpele oplossing: alle ebikes maken met krachtsensor. Trap jij 100 watt, dan duwt dat ding 100 watt mee. Niet meer 30+ rijden door met muizenkracht je trappers 3x per minuut rond te draaien.
Je zou de bestaande rotatiesensor (een duidelijk technisch verschil met meetbare veiligheidsrisico's) fatbikes/ebikes kunnen omclassificeren naar snorfietsen, met nummerbord en helmplicht.
En handhaven.
@muffinproject Da's een slimme en met twee man trappen lukt lekker niet haha!!!
Leuke video maar zo lastig is het niet (alhoewel de regels wel) het is duidelijk dat veel (vooral) jongeren die vroeger een brommer of scooter hadden nu naar de fatbikes gaan. Waren er voor brommers/scooters aparte regels die ze niet fijn vinden (helm, snelheid, verzekering) zijn die er voor fatbikes niet snelheid is vaak ook meer die van en scooter or brommer. Ze willen dus simpelweg een scooter/brommer vervanging (met trappen voor de show) zonder de regels die er wel waren voor een reden.
Ik ben 68 en heb een Flyer ebike uit 2007, voor de stadse ritjes en een Himiway Cruiser met de dikke 26 inch Kenda banden, Daar fiets ik veel in de natuur, met de dikke banden is geen ondergrond te moeilijk. Fietsen doe je met je verstand en voertuig beheersing en daar zit juist het probleem: onvolwassenheid in verantwoording nemen, niet de verkeersregels kennen. De Fatbike is niet het probleem, maar de kleine groep asootjes die er op rijden, onvolwassen gedrag en laag voertuig beheersing.
Ik rij ook motor en vrachtwagen, veel wegervaring, maar ook terrein rijden ervaring.
In veel Europese landen is de helm verplicht op ebikes, alleen in Nederland wil men daar niet aan en ik snap dat ook wel in een betuttel belerende overheid maatschappij, maar denk dat de kwetsbaren, de kids tot 16 jaar en de ouderen vanaf 60 jaar die op een ebike fietsen eigenlijk die helm verplichting zouden moeten hebben, het zijn de kwetsbare groepen. Ik zou er geen probleem mee hebben, op de Himiway draag ik zo'n mooie flitsende helm al, op de Flyer niet ...
Mooie rapportage die ook de voordelen laat zien. Vrijheid blijheid. Individuele probleem gevallen gewoon aanpakken bij gevaarlijk rijgedrag
Iets wat ik nog niet in discussies hoor terugkomen is het hoge gewicht ook van een fatbike, zeker als ze zoals vaak er met z'n tweeen opzitten. Dat maakt de klap bij een aanrijding nog gevaarlijker lijkt me. Als ik de regels mocht maken zou het zijn: onder de 14 helemaal geen gemotoriseerd voertuig op de openbare weg, tussen 14 en 18 jaar: (een variant van) brommerrijbewijs (kennis verkeers- en voorrangsregels), helmplicht, en maximaal 1 bestuurder op elk voertuig met een motor. Boven de 18 volstaan huidige regels.
Helm plicht voor elektrische fietsen is de beste oplossing, ok ouderen op elektrische fietsen te beschermen en om de fatbike voor jongeren minder of zelfs niet cool te maken.
@@martijn3514 Precies, het "stoere" imago moet van de fatbike af, en daar zal een helmplicht zeker voor zorgen. Punt is dat helmen en Nederlanders niet echt samen gaan. Daarom is denk ik een minimale leeftijd net zoals bij een brommer een beter initiatief. Het is in principe gewoon een gemotoriseerd voertuig, waarom zouden kinderen daar dan wel ineens op mogen rijden, en niet op een brommer?
@martijn3514 Helmplicht is pappen en nathouden. We hadden eerst de scooters op het fietspad. Toen de snorfiets. Die zijn inmiddels naar de weg verplaatst. Daar weer ergernis plus risico's. Nu is het de fatbike op het fietspad en op de stoep en eigenlijk overal waar je 'm liever niet tegenkomt als niet gebruiker. Straks wordt de e of fatbike eindelijk een beetje ter discussie gesteld. En dan hebben we het nog niet over de Biro's en de andere voertuigjes. M.i. zijn er veel te veel categorieën die de zaak alleen maar vervelender maken om je nog enigszins leefbaar en prettig van A naar B te kunnen verplaatsen. Mensen willen altijd maar meer, sneller en 'met een helmpje lossen we alles wel even op.' Nee, gewoon inperken die hele handel. Minder categorieën op de wegen en paden. Dan houden we het leefbaar. Alleen dat schijnt niemand dit te snappen en vooral (niet) te willen. Ik vind overigens ook de fabrikant zeer mede verantwoordelijk voor het op de markt knallen van dit soort fietsen waar je snotneuzen van 10 jaar op ziet zitten met een telefoon in hun handje. Laat die fabrikant maar lekker gewone fietsen gaan maken. Kan 'ie prima en genoeg aan verdienen en scheelt op de langere termijn ook nog een schrootberg aan accu's. Ben die mentaliteit van mensen zo spuugzat met dat hebberige ikke ikke gedrag. En last but not least: Alles moet maar groener maar ondertussen heeft alles wat men koopt een stekker plus een accu, daag!
Moeten wij weer voor een stel allochtonen buigen? Controles, harder als 25 en/of een ''gashendel'' gelijk de shredder in.
@@luckuijken5451 kinderen mogen niet op een opgevoerde fatbike rijden, ouderen ook niet er wordt gewoon slecht op gehandhaafd heb al tich keer langs de politie gereden, je ziet ze al op 500 meter afstand met hun gele jassen. Op het moment dat ik ze zie rijdt ik gewoon netjes 25. Overigens kan je in een middagje zo dunnen banden erop leggen dus onderscheid maken tussen een 'fatbike' en een standaard elektrische fiets is dus onrealistisch. Ik rijdt gewoon rustig bij tegenliggers, kinderen, mensen die de hond uitlaten etc. Dus ben ik dan zo'n gevaar op de weg of zijn het de gemiddelde bestuurders Wel zie ik inderdaad veel jongeren door het centrum scheuren met een gashendel en daar ben ik ook tegen uiteraard.
Sad that a key aspect of fatbikes was not mentioned, it is the working mechanism of the motor. An electric bike with pedal assist is one which increases the strenght of your pedaling, but on the other hand, the mentioned "illegal fatbikes" are ones that have thurst. Thrust is simply accelerating/using the motor without pedaling. That is where I consider it being a problem, that's no longer a bike, it's a scooter.