Ik snap niet zo goed waarom om die balk met letters niet een gekleurde ring staat waarmee de categorie als geheel beoordeeld wordt. Dan krijgt je D-fruit nog steeds een groene ring en je A-pizza een rode ring.
Helemaal mee eens! Op de huidige manier is het nog onduidelijk voor mensen die de score niet snappen en dus zo wel denken dat die pizza beter is dan die zalm.
Zou handig zijn als er boven de nutri-score ook staat tot welke categorie het product behoort, zo weet je zeker wat je wel en niet met elkaar mag vergelijken.
dat hangt er een beetje van af, ik denk juist dat het feit dat het nu zo simpel op de verpakking staat er voor zorgt dat het succesvol is. Te veel informatie en mensen besteden er misschien weinig aandacht aan. Daarnaast is het in veel gevallen ook niet per se relevant dat er categorieën zijn, omdat je vaak al bij die categorie producten staat als je een vergelijking wil doen. Op dat moment zijn andere categorieën irrelevant. Als je bijvoorbeeld melk wil halen, dan vergelijk je ook de labels voor de melkpakken. Dan is het niet per se relevant of zalm een andere score heeft. Ik denk dat de implicatie hierbij vooral verwarrend is, maar dat het in de praktijk eigenlijk weinig verschil maakt.
@martijnp Het is relatief dus dan maakt het juist uit anders weet je niks... Havermelk wordt hetzelfde belast als frisdrank, wordt dat ook vergeleken met cola? en valt verse sap hier ook onder? Wat is relatief goed uit de categorie gerookte zalm? andere gerookte zalm? of valt kip hier ook onder? of is zalm beleg? Wordt chocola ook vergeleken met kaugom of zoute drop of alleen met andere (pure) chocola?
@@0106139 Ik vind dat zelf meer een theoretisch geval. In de praktijk kom je vaak in de supermarkt om iets specifieks te halen, dan weet je dus al dat je melk wil hebben, dan vergelijk je in principe dus alleen de producten die bij het zuivel liggen. Het komt dan voor mij meer over alsof je je zorgen maakt over "wat als mensen dit verwarrend vinden" dan hoe het zich in de praktijk afspeelt. Daarnaast is dit naar mijn mening meer stap 1, en het is wel degelijk een verbetering versus elke diepvries pizza met elkaar moeten gaan lopen vergelijken om uit te zoeken of er niet toch stiekem 10 kg zout op zit
Het schijnt dat water ervoor zorgt dat je je ‘vol’ voelt en dus minder trek hebt in eten. Voor mij werkt het wel, maar iedereens lichaam werkt net even anders. Ik ben het er mee eens, dat je mensen aanraadt water te drinken. Af een toe een glaasje frisdrank kan geen kwaad, maar water in de dagelijkse routine lijkt mij beter.
@@ozzy1995klopt helemaal, van veel water drinken krijg je een 'vol' gevoel. Van frisdrank krijg je meer dorst en mogelijk eerder gaatjes. Daar komt nog eens bij dat water vele malen goedkoper is en als je frisdrank dan na een tijdje weer drinkt, heb ik ervaren dat ik het niet eens echt lekker meer vind. Kortom, drink water mensen!
Even een disclaimer omdat dit zo gezegd werd zonder bron: Wetenschappers zijn het zeker niet eens dat wat in de schijf van 5 staat goed voor je is. Er staat ook van alles in als kaas, verdere zuivelproducten, allerlei soorten vlees en ei. Het Voedingscentrum zelf geeft ook in podcasts aan dat hun adviezen niet gericht zijn op wat nou het gezondste is, maar op wat een gezonde en in hun ogen haalbare stap is voor de gemiddelde persoon op dit moment.
Ik wou dat ik meer dan een 'vind ik leuk' kon geven. Dit is wel echt een essentiele aantekening. Nou is het wel heel ingewikkeld wat dan wel gezond is. Maar ik denk dat wat niet gezond is over het algemeen vrij goed te duiden is aan de hand van het gehalte verzadigde vetten en suiker en het gebrek aan vitaminen, mineralen en vezels. Maar naar ik weet zijn wetenschappers het er helaas sowieso niet over eens wat nou het meest gezond is en hangt het ook nog best wel van de persoon af.
Een explainer over pensioen is misschien geen gek idee! Iedereen heeft ermee te maken, maar wat weet men er nou eigenlijk van...? Met de nieuwe Wet Toekomst Pensioen komt er zelfs een pensioenrevolutie in Nederland waarbij jij en ik veel meer te zeggen gaan krijgen over ons pensioen, en die wet is niet onomstreden binnen onze politiek. Wat houdt dat voor ons in? Ik werk zelf in de pensioenen dus merk hoe belangrijk en onbegrepen het onderwerp is :)
Zou leuk zijn als jullie een video kunnen maken over besteedbaar inkomen tov modaal inkomen. Ik ken verscheidene mensen die boven modaal verdienen maar er slechter voorstaan dan mensen die modaal verdienen omdat zij o.a. in de Randstad wonen. Daarnaast erg benieuwd naar hoe alleenstaanden zich weten te bewegen in de moeilijke koophuizenmarkt.
Er is al een video van een paar jaar terug over de positie van alleenstaanden in de huidige maatschappij. Maar ik denk niet dat in Nederland de verschillen tussen de randstad en daarbuiten nou zo schrikbarend hoog zijn. Dan kan je beter kijken naar steden als London of San Francisco, waar je met een inkomen van 150.000+ nog amper rond kan komen.
Bedankt voor je suggestie! Over de positie van alleenstaanden hebben we vorig jaar een video gemaakt: zoveel duurder is single zijn. Die kun je hier vinden: ruclips.net/video/9w5TZzFPd0U/видео.html
Ons lukt het ook niet, en zodoende overwegen wij te vertrekken naar het buitenland, en daarmee ook werk-expertise waar de sector al een schrijnend tekort aan heeft. We zijn niet meer welkom om daadwerkelijk te wonen en te leven in eigen land. Ik vraag me af hoeveel andere mensen dit ook overwegen... of er relatief veel emigratie gaat plaatsvinden door de woningnood. @nosop3
Het irritante van de Nutriscore is dat er zover ik kan zien geen manier is om te checken in welke categorie een product valt en waarmee je het kan vergelijken. Kan je een appel vergelijken met al het andere fruit of is dat verdeeld in meerdere subcategorieën? Hoort icetea en energydrink bij frisdrank? Enz.
Huh? Waar blijkt dat uit dan? Bij 1:35 zie ik dat we met het jaar alleen maar dikker worden, dus het lijkt er meer op dat we het langzamerhand steeds minder inzien.
Ja ik wil idd ook in heel de wereld geen vlees of suiker of lekkere dingen meer hebben. Allemaal nep vlees en vies eten en voor iedereen hetzelfde! Lekker alleen maar konijnen voer! En nee dit bericht is TOTAAL NIET sarcastisch…..
Ik vind het nog altijd ongelofelijk dat er oprecht mensen zijn die naar de nutriscore van een product kijken. Je moet niet naar de nutriscore van een pizza of een pak frieten kijken om te weten dat het ongezond is. Gebruik gewoon je gezond verstand
Zou mooi zijn als jullie een video kunnen maken over crypto, hoe komt het aan zijn waarde, wat is de technologie erachter, wat zijn de risico's en wat is de halving? Nu de prijs de laatste paar maanden weer verdubbeld is en de halving eraan komt lijkt mij dit een mooi moment mensen in te lichten over wat het nu precies is.
Misschien is een keer een video over de toegevoegde waarde van elektrische fietsen, tov de gezondheid (obesitas epidemie) én de grondstoffen die nodig zijn voor al die accus. Wordt vaak gezegd dat we minder vaak de auto pakken, maar heb het gevoel dat we nu simpelweg de 'normale' fietsritten met de E-bike doen. Daardoor minder beweging en meer uitputting van accu materialen die vaak uit landen als Congo komen. Ben benieuwd hoe die vork nou precies in de steel zit!
Ook al eens bedacht dat er mensen zijn die niet de kracht hebben om zonder die accu te kunnen fietsen? Als je dat dan weer vergelijkt met een auto (die ook een accu heeft), dan is fietsen gezonder en beter voor het milieu. Maar dit is een andere discussie, die hier niet thuishoort.
@@tonnystikfort613natuurlijk zijn die er. En voor due groep is een E-bike een uitkomst. Maar best een significant deel van de jeugd heeft zo'n fiets. Bijvoorbeeld een fatbike.
Ik probeer tegenwoordig zoveel mogelijk zelf te maken. Brood, sauzen, boter etc. Veel producten zijn makkelijk en in korte tijd te maken. Ik weet ook wat ik in mijn spullen stop. Ik snap dat niet iedereen dit kan doen en niet met alles, maar het helpt mij om bewuster met mijn eten om te gaan.
🤨sorry maar deze video is voor de mensen die zitten te janken dat er minder zout op hun chippies zit .. die mensen zijn dus te lui om het zout te pakken om wat extra op de chips te doen en die gaan dus écht niet alles zelf maken thuis.
Ik ben blij dat de Nutri-Score voor concurrenten zorgt dat ze hun producten minder ongezond maken. Aan de andere kant is het erg jammer dat de producten alleen per categorie bekeken wordt. Ongezonde producten met een hoge score (en andersom) zorgt er alleen maar voor een verkeerd beeld voor consumenten.
Dingen zoals chips. gezonder willen maken vind ik dom. Vooral wanneer het ten koste gaat van de smaak. Ik let altijd op wat ik weet maar als ik besluit om eens wat lekkers te eten, dan moet dat niet beinvloed worden door zo’n score. Wie gaat er nou ongezond voedsel halen met het idee iets gezonds te eten?
klopt ja, ook kan dit averechts werken en zullen mensen die vaak ongezond voedsel naar binnen werken het idee hebben dat ze goed bezig zijn terwijl bijv. chips nog steeds chips blijft en 25% minder zout is wel wat, maar er zit nog steeds 75% in.@@laflame5806
@@laflame5806 Hmm, maar als ze ongezonder eten gezonder gaan maken kan je er misschien wel wat meer van eten ;) Als je niet per se gezonder probeert te worden in ieder geval. Maar het is ook gewoon wennen.
Indien er gewoon één score zou zijn voor alle producten, dan zou alle chips E zijn en zou geen enkele producent zijn best doen om het gezonder te maken want dat zou gewoon niet gaan.
Dat is echt een eitje. Maar daarbij, gezonde vetten zijn gezond mits beperkt gegeten. 100 gram gezonde vetten zijn, dat is 500 gram zalm, is echt niet gezond meer.
Gerookt voedsel is sowieso hartstikke slecht. Ze bevatten namelijk polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). PAK's worden ingedeeld bij de kankerverwekkende stoffen.
Ik vind het een maf systeem, als er veel zout in zit kun je dat toch zelf compenseren? Maar dat moet dan wel specifiek benoemd worden: "Er zit veel zout in" dan kun je specifiek op de zout letten. Ik vind in dat opzicht een stoplichten systeem zoals in Engeland slimmer.
Ik stond al raar te kijken in de supermarkt bij chips met nutriscore A. Maar het blijkt dus in vergelijking met andere chips te zijn! Dat maakt het duidelijk! Thanks goeie video
Ze hebben inderdaad een systeem bedacht waarvoor je eerst online de uitleg op moet zoeken. Volgens mij is het effect dat mensen nu denken: chips met nutri-score A, die kan ik dus goed eten want die zijn gezond.
Het beste blijft gewoon om zo veel mogelijk de buitenring te volgen van de supermarkt en al de binnenste paden (waar meestal alle troep staat) zo veel mogelijk over te slaan. Nog een tip: doe geen boodschappen als je trek hebt want dan belanden er meestal (veel) meer ongezonde dingen in je mandje!
Dat verschilt per supermarkt. Als ik in mijn Jumbo de buitenste paden volg, dan ga ik langs: Opwarmmaaltijden, vis, brood, ontbijt(kellogs/cruesli), glutenvrij, Chocolade, snoep, water, energy drink, chips, bier, Hema, wijn, 🏁kassa🏁 Toch grotendeels ongezond. Maar je hebt gelijk dat je inderdaad nooit met honger naar de supermarkt moet gaan hahaha
het feit dat bijv havermelk nu wel duurder is geworden, terwijl chocolademelk en normale melk veel meer suikers bevatten, en niet duurder zijn geworden maakt me zo fucking boos.
'One glass of Oatly (havermelk) has the same blood sugar impact on your body as a glass of coke." Verder neem ik aan dat ze boeren niet weer willen bedonderen.
Ik moet de video nog afkijken, maar fijn dat dit aan het licht komt. Veel ongezond eten krijgt een hoge nutri score en dat wekt valse verwachtingen. Niemand weet waar de A tot E op slaan en wat het werkelijk inhoudt. Edit: Ook dit wordt kort uitgelegd. bedankt voor de video! Nutri-score afhankelijk maken van productcategorie werkt gewoon niet. Gewoon alle producten op dezelfde manier beoordelen, dan krijg je geen valse trucs die het laten lijken alsof sommige chocolade en chips goed voor je is.
Als je een beetje je onderzoek doet zul je al snel zien dat chips niet te vergelijken is met snoepgoed. Ten eerste is chips een stuk minder verwerkt en het meeste chips bevat geen transvetten of toegevoegd suiker wat het meest schadelijk is voor je lichaam. Het bevat aardappel dus het is ook nog voedzaam. Uiteindelijk is een zak chips een stuk gezonder dan soesjes, taart of al die andere vieze zoetigheid die je organen beschadigen. Ik zeg niet dat chips gezond is maar het valt niet te vergelijken met chocolade, dat is namelijk een stuk slechter voor je lichaam.
Dat doe ik sinds een paar jaar ook bewust. Het is bizar hoeveel suiker in sommige producten zitten. Ik ben helemaal van frisdrank af en ben sindsdien al een paar kilo afgevallen
@7:24. Dit is niet correct, gerookte zalm krijgt een 'D' omdat er relatief veel zout aan is toegevoegd. Ook staat gerookte zalm niet in de schijf van vijf. Onbereide zalm, waar geen zout aan is toegevoegd krijgt dan ook een 'A' label. Deze staat wel in de schijf van vijf. Verder erg goede video!
Dat zout kun je grotendeels eruit halen door het in water te laten wellen, net zoals je doet met gezouten boontjes of vlees. Zo kun je ook (veel langer houdbare en dus goedkopere) gezouten pinda's weer zoutarm maken.
Dit idee kwam van de producenten/lobby groepen... We hadden beter het Brits model kunnen invoeren, dan zie je gelijk per onderdeel (denk aan suiker, vetten etc.) wat de "score" is.
Het zou zeker problematisch kunnen zijn dat bepaalde ongezondere producten nu groene scores kunnen hebben omdat ze beter zijn dan de andere producten in hun categorie. Het werkt voor de mensen die weten hoe het systeem werkt, maar er kunnen zeker nadelen aan zitten en er moet zeker meer gedaan worden.
Dat was mijn eerste gedachte, maar voor zover ik begrijp zijn bedrijven niet verplicht de score te gebruiken. Tenzij je een plicht invoert is een compromis noodzakelijk.
Voor een super vet onderwerp kunnen jullie ook is kijken naar die (niet altijd) gezonde zalm en zijn vetten. Een explainer over fish farms en de effecten op milieu, dier en mens zou ik erg interessant vinden.
zalm bevat heel veel proteinen en mineralen waardoor het heel gezond is. Vetten (zout ligt aan de vis) zijn de enige reden waardoor je het niet als gezond zou kunnen indelen
@@OrangeStaringCatzalm "geproduceerd" in zo'n drijvende zwem vijver is niet bepaald een goede optie hoor ondanks de gezonde vetten die er potentieel in zitten. Ik eet graag een stukje zal maar haal het dan wel ergens waar je er zeker van bent dat het gevangen is in het wild en niet uit zo'n zalm fabriek
Een gezonde zalm is helemaal niet vet. Haal maar eens een wilde zalm uit de vriezer. Stuk droger! Die Noorse kweekzalm wordt letterlijk vetgemest boven een fjord vol met hun eigen stront, wat zelfs voor de Bio-zalmboeren is toegestaan, die mogen afwijken van de eis op het land dat de mestcyclus gesloten is.
@@guatf1 bedoel je met geen goede optie alleen de effecten op milieu en de omgeving of bedoel je ook het verschil in de voedingsstoffen die je van een fish farm vis binnenkrijgt ten opzichte van een wilde vis.
Weer een leerzame video! Goed om te zien dat de nutriscore ervoor zorgt dat fabrikanten hun eten gezonder maken. Maar het is wel zorgelijk dat je bijvoorbeeld suiker kunt compenseren met extra eiwitten! Soort 'nutri-washing' dus. Je moet dus alsnog je ogen openhouden en niet blind van de nutriscore uitgaan. En oh ja, een kleine eetgeluiden-disclaimer van tevoren was misschien wel prettig geweest :)
Ah, ik wist inderdaad niet dat je die score alleen binnen dezelfde categorie kan vergelijken. Beetje raar concept dus, want je kan sommige producten beter helemaal niet of heel weinig kopen, of ze nu groen zijn gescoord of niet. En hoe ver gaat een categorie? Kun je hagelslag alleen met hagelslag vergelijken, of ook met vruchtenhagel, muisjes en vlokken bijvoorbeeld?
Het probleem met deze labels is dat er geen gemakkelijke manier is om in één oogopslag te zien wat gezond is. Als mensen het lastig vinden om gezond te eten, komt dit doordat ze het verkeerde dieet hebben. Natuurlijk is het een stap vooruit als ze hun zelfde dieet iets gezonder maken, maar ik denk dat veel mensen met deze labels de indruk krijgen dat ze goed bezig zijn, terwijl ze nog steeds niet gezond eten.
nou dan is het niet in een oogopslag maar moet je er wat meer in verdiepen en zelf de achterkant lezen wat er in zit. Wordt eens tijd dat mensen dat gaan doen
@@Draak_Lincoln Het zijn de mensen die hun onderzoek niet doen, die hierdoor de indruk krijgen dat ze goed bezig zijn. Ik ben het absoluut met je eens dat mensen meer hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, maar met dit soort labels vrees ik dat we juist het tegenovergestelde uitlokken. "De verpakking zegt immers dat deze friet een A label heeft! Waarom zou ik dan nog lezen?"
Dat er binnen productgroepen als chips nu geëxperimenteerd wordt met minder zout en vet lijkt me netto positief. Het was eerst even onverwacht maar je bent zo weer vergeten dat het ooit anders was.
Er zouden ook + en - punten moeten zijn in vergelijking met al het type eten in andere categorieën, zodat geen enkele zalm E kan scoren en geen enkele chips A kan scoren
Ja maar als je eens zin hebt in een zak chips, ga je niet ineens uitwijken naar zalm. Je weet chips is ongezond, en daarin kan je met behulp van de nutriscore uitwijken naar een iets minder ongezonde chips. Dat niemand meer zou kiezen voor ongezond en altijd uitwijkt naar gezond is een utopie. Soms heb je gewoon zin in iets dat slecht maar lekker is. En het vergelijken binnen die categorie maakt de nutri score makkelijker (maar ik ben het wel helemaal eens dat zalm geen score E zou moeten hebben maar dichter bij de A ligt, zeker als het geen kweekzalm maar wilde zalm betreft. nutri score is verre van perfect)
Beste NOS op 3, Bedankt voor deze video. Ik dacht dat het aan mij lag, wat betreft de afname van zout bij verschillende chips smaken. Erg jammer, aangezien ik dol ben op zout, maar misschien wel beter voor de gezondheid. Bij deze doe ik ook graag een verzoek voor een video. Ik weet dat jullie graag actuele onderwerpen behandelden. Toch lijkt het mij zeer leuk als jullie weer eens een video maken over het universum. Hier op aarde gebeuren veel belangrijke, interessante, maar vaak ook negatieve dingen die worden belicht door jullie. Het lijkt mij heel rustgevend om onze aandacht even te richten op de kalme donkere zee hierboven ons, waar de aarde in zweeft. Het verbaast mij hoeveel wij als mensheid al weten over het universum en alles wat zich daarin afspeelt, maar het valt op dat hier relatief weinig aandacht voor is. Graag zie ik ergens dit jaar een toffe video tegemoet over de sterren waar wij vandaan komen. Het blijft gek om te bedenken dat in een zekere zin, de sterren onze over, over, over, over..... over grootouders zijn ;) Fijn weekend, - een trouwe kijker -
Goed verhaal. Wel misschien meer een item voor de universiteit van Nederland bijvoorbeeld? De link met de actualiteit is namelijk juist wat dit item wil doen.
Bedankt voor je suggestie! Omdat wij een nieuwskanaal zijn, moeten onze video's wel altijd een actuele invalshoek hebben. Dat maakt dit onderwerp een beetje lastig. Maar we maken soms wel video's over de ruimte. Bijvoorbeeld deze, over de zoektocht naar buitenaards leven: ruclips.net/video/mHDq4BQ9Db0/видео.html
Maar @@nosop3 is het niet super actueel omdat "as we speak" we met een noodgang door de ruimte zweven als aardbol? Miljarden mensen en dieren, op één "bal" die dagelijks door de ruimte zweeft, om een grote bal van vuur, met nog vele andere ballen van materiaal. ;-)
Haha, zeker wel. Maar dan nog hebben we wel een actuele aanleiding nodig om erover te berichten. Een nieuwe ontdekking, of juist een probleem in de ruimte. We maakten er de afgelopen jaren trouwens best wat video's over hoor: Zonder pak de ruimte in: dit gebeurt er met je ruclips.net/video/GjbrvPqkhzA/видео.html&ab_channel=NOSop3 Van wie is de ruimte? ruclips.net/video/zEUiuSng0GM/видео.html&ab_channel=NOSop3 Zo zoeken we naar buitenaards leven ruclips.net/video/mHDq4BQ9Db0/видео.html&ab_channel=NOSop3 Zo gaan we weer naar de maan ruclips.net/video/N1HDj8Lqa8w/видео.html&ab_channel=NOSop3
Het doel is niet dat jij als consument betere categoriekeuzes maakt, het doel is dat fabrikanten langzaam aan hun producten minder vet en zout maken. Daarom willen ze in de eigen categorie vergelijken, want dat zijn de concurrenten. Stop jij je eten minder vol met vet en zout dan zij, maar blijft de smaak goed? Dan heb je met dit label een streepje voor op de andere merken. Het heeft alleen veel minder effect zolang de nutri-score niet verplicht op de verpakking moet komen.
@@paulelderson934 Dat is ook bezwaarlijk op zijn eigen manier, want er zijn ook veel beschermde streekproducten zoals Parmigiano Reggiano die hun receptuur niet aan mogen passen omdat het dan niet meer authentiek is. Die worden dus per definitie genaaid met dit systeem.
@@drerri Deze video is de eerste keer dat ik hoor dat je producten in dezelfde categorie moet vergelijken en dat de score niet gewoon een algemene score is vergelijkt met alle andere producten. Ik heb producten met deze scores zo vaak gezien dus iets vertelt mij dat dit heel slecht is weergegeven en dat de grote meerderheid er ook vanuit gaat dat het een algemene score is.
Daarom is het zo belangrijk dat er op de basisschool (en grotendeels het voortgezet onderwijs) eens meer aandacht besteed moet worden aan voeding in het algemeen, gezonde voeding, en het effect van voeding of de gezondheid. daarmee haal je al een flinke last weg die zich op latere leeftijd totaal niet beuwst is van wat hij of zij naar binnen propt.
Ik kwam laatst in de supermarkt een Focaccia tegen, die had Nutri-score D, logisch natuurlijk. Maar daarnaast lag diezelfde Focaccia, zelfde merk, zelfde smaak, maar dan in een verpakking met 2 stuks. Die dubbelverpakking had Nutri-score C... Dat laat toch zien dat er inderdaad nog wel wat verbeterpuntjes zijn voor dit systeem
Mooie video! Ik ben erg blij met de Nutriscore omdat het een extra middel is om je te helpen met bewustere keuzes maken. Er zullen altijd probleempjes of uitbuitbare kwaliteiten aan zitten dus zorg altijd dat je naast dit soort hulpmiddelen ook gewoon je goede verstand gebruikt! Het kan ook geen kwaad je een beetje in te lezen in de verschillende soorten zoetstoffen, gezien die nu bijna vaker voorkomen dan suiker zelf. Misschien een idee voor een volgende video?
Het is een extra middel waardoor mensen zelf geen onderzoek doen naar wat ze dagelijks allemaal naar binnen schuiven en vervolgens denken gezond te leven "want er stond een B op me zakkie sips"...
7:38 "het systeem is goed, maar niet volmaakt." Het systeem is een leuk idee, maar nog niet goed genoeg om te implementeren. Verre van goed. Een pijnlijke onvoldoende.
Fijn dat benoemt wordt dat die hele score werkelijk totaal geen zin heeft. De fabrikant zal altijd net zolang aan de wieltjes draaien totdat het er "goed" uit ziet. Een fabrikant heeft er bijzonder weinig belang bij om gezonde voeding aan te bieden. Alles draait om omzet een aandeelhouders tevreden houden. Kunnen ze iets kunstmatigs toevoegen om beter te scoren? Geen probleem... stop het er maar in..... Maak je eigen eten of accepteer de 80% supermarkt rommel die je binnen krijgt.
Helemaal mee eens! Producenten gaan suiker vervangen voor een andere stof die op de lijst als beter staat aangeschreven maar in werkelijkheid zal de andere stof de zelfde werking hebben in het lichaam als "Suiker". hun label gaat richting groen, maar gezonder is het nog niet.
Het voorbeeld met de pizza en de zalm is niet zo goed doordacht door jullie, gezien (specifiek) die pizza bij verre gezonder is dan zalm. Desalniettemin goed dat jullie het thema aankaarten, gezien dit genoeg verwarring veroorzaakt bij de gemiddelde consument.
Het is veel te veel versimpeld. De categorie waarbinnen het product valt en waarin het product vergeleken wordt moet ook op de Nutriscore komen te staan, anders is het waardeloos. Straks krijg je Amerikaanse situaties waar pizza officieel als groente geldt.
ik ben er wel blij mee omdat mensen nu wat meer bewuster kijken naar wat ze eten en voor mij werkt het wel omdat ik hierdoor voortaan chocolade en snoep laat liggen
Ik vraag mij af of dit wel zo nuttig is. Er staat immers op de achterkant van elk product exact wat er in zit. Wij leren bijna niets over hoe je gezond moet eten of een gezonde maaltijd moet samenstellen. Als je echt gezond wilt eten moet je naar een dieetist gaan of zelf die in de materie duiken. Zou het niet veel handiger zijn om mensen te leren hoe je een gezonde maaltijd samestelt? ipv een kleurcode die vrijwel niemand begrijpt?
Als het zorgt voor gezonder eten vind ik het prima. Van mij mag chips best wel een tandje minder zout bijv. Zeker suiker (zout is eigenlijk alleen maar ongezond als je te weinig water drinkt) kan in heel veel producten veel minder en het zou er nog lekkerder van worden ook.
Zout is ook ongezond als je veel water drinkt. Je nieren kunnen maar een bepaalde hoeveelheid zout uit je lichaam halen. Dat verandert niet als je meer water drinkt.
@@guatf1 het gaat niet alleen om de zak chips, het gaat om alle producten. Daarbij is het weldegelijk zorg der overheid om te zorgen dat we met z'n allen een beetje gezond leven. We betalen er tenslotte ook allemaal voor als je dat niet doet. Daarom zit er ook zo veel accijns op bijvoorbeeld sigaretten, zodat die mensen iig nog een beetje hun eigen kankerbehandeling betalen (alhoewel die over het algemeen nog steeds veel duurder is dan de accijns). Je zou eigenlijk geen moeite moeten doen om gezond te leven, maar het zou moeite moeten kosten om ongezond te leven.
@@Draak_Lincoln Als je als,sporter een gezond eetpatroon hebt dan krijg je voldoende zouten binnen. In extreme situaties kan het nodig zijn om zout aan te vullen, bijvoorbeeld als je in extreme hitte langdurig zware fysieke inspanning moet leveren maar dat is voor 99,9% van de mensen niet het geval
Het is moeilijk om gezond te eten, omdat het duur is. Als je wil dat er gezond gegeten wordt, zorg er dan voor dat gezonde voeding (groente, fruit) goedkoper wordt?
@@nosop3 kenmerken, oorzaak, oplossing en ik zou het als docent fijn vinden om te weten wat wij als school hierin kunnen betekenen voor de studenten/jongeren.
Zolang een broodje frikandel 1 euro is en een bakje met druiven 7 euro is maakt het mij niet uit wat voor letter er op de verpakking staat dan kies ik voor een goedkope lunch. Doe maar wat aan de prijzen ipv al die letters , keurmerken en beter leven stickers.
Pink Lady was een euro per appel haha. Maar wedden dat ze eerder een belasting doen op ongezond eten dan frictie in de markt verminderen. Met de huidige energie prijzen en belastingen is het logisch dat alles onbetaar word
Nou had ik al een poosje geen chips meer gegeten, dus ik begon al te denken dat het aan mijn smaak lag. Maar toen las ik dat ze bij Lays hun receptuur hadden 'verbeterd'. Nou is dat meestal toch al geen goed teken en dat bleek ook wel. Laat maar. Chips eet je niet voor het gezond, maar voor het lekker. Het is niet lekker meer dus ik eet het niet meer. Ik kijk niet eens naar die nutriscore of welke keurmerken dan ook. Ik wist trouwens al dat dat per categorie werkt en niet absoluut is. Geen toegevoegde waarde voor mij. Verder; gewoon wegblijven van overbewerkt voer. Kook vers. Dan weet je wat je eet. Zelfs die 'verse' maaltijdsalade heeft een behandeling gehad, zodat het er na 3 dagen, als jij hem uiteindelijk kan gaan eten, nog steeds fris uit ziet. Moet jij eens proberen met zo'n zelfde salade, als je hem 's ochtends zelf vers hebt staan snijden. En investeer in een kruidenkastje. Die pakjes en zakjes bevatten veel te veel zout, suiker en humbug.
Ik word schijtziek van de overheid die maar tof blijft doen en zich bemoeit met mijn eten. Ik eet ongezond en daar kies ik voor, maar omdat ik ongezond eet en drink sport ik wel 4 keer een uur in de week, en fiets ik elke dag 40 min heen en terug naar me werk. Ik wil niet belast worden omdat andere te dik worden.
Gaan we over nadenken! We hebben gisteren wel al een aflevering van onze podcast Lang Verhaal Kort gemaakt over long covid. Die kun je hier vinden: www.npo3fm.nl/podcasts/lang-verhaal-kort/101332/740-een-doorbraak-die-long-covid-patienten-hoop-geeft
Wat weer een heerlijke video..plat gezegd, donker oranje en een groene zat ship naar binnen harken. Blijven lezen zou ik zeggen in plaats van A of E pakken.
Werkt lekker hoor. Als ik een zakje van 65 gram pijnboompitten koop bij de AH krijgt die score B. Diezelfde pitten per 150 gram verpakt score D. Hartstikke logisch en helemaal niet verwarrend.
@@maxd1744 ik kijk er wel naar want ik vind het hilarisch. Een dom systeem om mensen die voeding niet begrijpen eigenlijk niet goed te helpen. Soms is dat wel lachen.
@@ruurdsanders het maakt niet uit of het om 100 gram of 200 gram gaat, aangezien alles verdubbeld... Het zou dus kunnen zijn dat de persoon verkeerd heeft gekeken. Of nutriscore stierenpoep is met fouten, wat het sowieso is. Andere teling zou kunnen, bijvoorbeeld biologisch t.o.v. niet biologisch.
"Merken hun eten gezonder maken" Ah ja. door boomvezels toe te voegen aan witbrood om kunstmatig de hoeveelheid vezels op kunnen schroeven zodat ze een betere score krijgen. Om maar wat te noemen...
Kan iemand mij vertellen hoe ik juist wat dikker kan worden ? Minstens 6 kilo aankomen. Op een gezonde manier … ! Als ik naar deze video kijk vind ik het behoorlijk moeilijk om alle ingrediënten te vergelijken en de juiste score te vinden 😢
Aankomen kan je het beste met de hulp van een diëtist doen. Die weet wat er bij je lichaam gebeurt en samen kan je erachter komen wat je beter kan doen. Of meer eten, of vaker, of andere dingen eten.
Anti-depressiva vergroot de eetlust vaak, en als je gezond blijft eten, wordt je ook niet te dik... zoals ik. Spieropbouw is belangrijk, kijk naar vette vis(gezonde vetten) als zalm, en naar noten en zaden, waarin veel koolhydraten en energie in zit, op een natuurlijke manier. Zijn wel duur.
Meer gevarieerd uit de schijf van 5 eten is een redelijk goed advies. En dan in onbewerkte vorm. Zelf pastasaus maken is gezonder dan kant en klaar, daar zit namelijk veel suiker in. Bodybuilders die willen aankomen eten vaak veel eiwitten. Bijvoorbeeld kip of van dat eiwitpoeder in shakes: "wey protein". Daar schijnt ook een veganistische variant van te zijn.
Je kan alvast je porties wat vergroten en hier en daar wat meer gezonde vetten gebruiken om in te bakken (kokosolie, ghee, geklaarde boter, ...) in plaats van zonnebloem- of arachideolie die ontstekingsbevorderend zijn. Zoals andere mensen hier ook zeggen: noten, zaden, volkoren brood, wat meer vette vis op het menu (zalm, tonijn). Olijfolie gebruik je ook best koud aangezien deze vrije radicalen kan aanmaken bij het oververhitten. Lees -kan-, hier zijn al een aantal onderzoeken naar gedaan, maar nog niet voldoende om aan te tonen dat dit kankerverwekkend kan zijn. Vet an sich is NIET ongezond. Het hangt er vooral van af welk vet je gebruikt in je voeding. Zoals andere mensen hier zeggen is spieropbouw de belangrijkste en gezondste factor om gewicht aan te komen, maar dat gaat enkel lukken in combinatie met een gevarieerde en gezonde voeding én voldoende slaap. Succes!
@@Freakyros Ik maak toch wel bezwaar tegen die "alternatieve vetten" die zo worden aangeprezen. De meeste cardiologen zeggen toch echt dat kokosvet goed is voor je huis en niet er onder.
Grappige is dat bij chips het verminderen van zout het helemaal niet gezonder maakt. Het vet waar het in gefrituurd word maakt het zo ongezond, en hier wordt helemaal geen aandacht aan besteed. Bijna alle soorten plantaardige olie zijn ongezond. De enige soort oliën die gezonder (en lekkerder) zijn om in te frituren, zijn bijvoorbeeld ghee of dierlijke vetten zoals ossewit. Fabrikanten zullen natuurlijk altijd voor de goedkoopste plantaardige olie kiezen die er is, dus gezonder zullen de producten nooit worden.
fijn dat er toch 2 mensen met verstand in de comments zijn. Het zijn indd die smerige zaad oliën die het probleem zijn. Zout heb je nodig, al helemaal als je veel sport
Een onbewerkt plantaardig dieet is niet alleen het gezondste dieet dat de kans op chronische ziekte verlaagt maar ook het meest ethisch en milieu vriendelijk.
Ik kan me niet voorstellen dat een dieet volgestopt met zaadoliën gezond is. Huid is vaak een goede indicator of er gezond gegeten wordt. Alcoholisten worden rood in hun gezicht, sommige mensen die veel verwekt voedsel eten zijn gevoeliger voor huiduitslag, en veel mensen die alleen plantaardig eten ontwikkelen vaak een soort geelzucht gloed op hun huid. Als je het eenmaal ziet kun je het niet meer ontzien, en zie je het opvallend vaak bevestigd worden met wat mensen op de rolband van de kassa leggen.
@@vpnconsult Ik vind het erg jammer dat ik je moet uitleggen dat zaadoliën bewerkt voedsel zijn en dat anekdotisch bewijs om vele redenen geen waardevol bewijs is om iets aan te tonen.
@@ab-td7gqje begint met zeggen dat je het "gezondste" dieet hebt. Er is geen gezondste dieet. Vrij zeker dat hij naar zaadoliën, die in onbewerkte zaden zitten. Ik heb geen idee of wat hij zegt waar is. verwijst. Waarschijnlijk extreem visie inderdaad. Ik heb nog geen gloed in ieder geval.
Kilo's aan planten eten is waarschijnlijk niet alleen slecht voor je hormonen, maar is ook slecht door "plant toxines", die bij grote doses gevaarlijk kunnen zijn.
O en dit: cholesterol dat je eet heeft weinig tot geen effect op het cholesterol dat in je bloed zit, veel planten worden overmatig besproeid (wassen helpt vaak maar een beetje) en vlees + zuivel (eieren specifiek) hebben super veel vitamines.
Kom zelf uit Amersfoort, dus wij mogen geen vuurkorf meer aansteken, niet het zwembad vullen in de zomer, niet op terassen zitten na 22:00, geen 2 autos meer parkeren in je eigen straat, chips moet blijkbaar ook aangepast worden, leuk man zo`n regering, heb je echt veel aan de laatste 4 jaar.
Kunnen jullie een video maken over het leed van dieren in de veehouderij? We claimen altijd een land vol dierenliefhebbers te zijn maar het is toch vreemd dat deze zelfde mensen op dagelijkse basis voor het meest verschrikkelijke dierenleed betalen voor 10 minuten (smaak) plezier.
Ons eten is niet echt het probleem, maar dat mensen het vertikken om te bewegen. Als je als een fatsoenlijk mens elke dag sport, kun je vrijwel alles (vr)eten wat je wil.
@@Wisdom.and.whispers als jezelf een paar hamburgers maakt en eet, dan is dat prima. Maar ja, als je kiest voor McDonalds of een andere fastfoodketen, wat verwacht je dan ook? Daarnaast is hardlopen ook nog heel goed voor je mentale gezondheid. Het laten staan van een hamburger geeft je dat niet. Bewegen doe je niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je hoofd.
Het eten is wel degelijk een probleem! We worden de hele dag geprikkeld om vette/overprocessed/zoute shit in onze mond te stouwen. Het is een fabeltje dat je hier tegenop kunt sporten. Ja flinke cardio helpt een beetje maar zelfs dan ga je op latere leeftijd tegen de lamp aan lopen (ik spreek uit ervaring). En elke dag cardio is ook geen haalbaar doel voor veel mensen. Bovendien is het vechten tegen de bierkaai; een rondje van 10km rennen van 1 uur zorgt ongeveer voor 700-800 kcal verbranding. Een gemiddeld avondmaal zit al snel op 800-1000 kcal. Dus je kunt niet zomaar van alles vreten zoals jij stelt @baron. Het enige wat dan helpt is de calorieën tellen die je consumeert en hierin te minderen. Dat…in combinatie met sporten om zo af te vallen en op een beter gewicht te komen.
Om op de verpakking te vermelden dat je product hoog in proteïne is moet het product 6gr proteïne per 100 bevatten. Dit betekent dat ze op pakken hagelslag hoog in proteïne zijn. Je moet niet luisteren naar al die onzin en gewoon zelf kijken wat er in je producten zit.
Ik vind de Nutri-score een goede inzet om mensen te helpen gezondere keuzes te maken en om voedingsproducenten aan te sporen om hun producten gezonder te maken, maar ik denk dat heel veel mensen niet weten dat het een manier is om eten met vergelijkbare producten te vergelijken en niet met alles. Ik kwam er ook pas een paar maanden geleden achter.
Ik dacht dat Lays gewoon de zout vergeten was in de laaste zak die ik had. Was een paar maanden geleden, maar had meteen door dat het niet klopte. Zelf wat zout bij geschud 🤷 Minder zout in het algemeen zal niet verkeerd zijn, maar producten waarin zout zo ongeveer de enige smaakmaker is gaan het dan niet redden.
Huh, wat gaaf dat die Nutri-score daadwerkelijk een effect heeft op het voedsel dat we consumeren. Dat is wel echt het best-case scenario. Het zou wel fijn zijn als ze beter zouden communiceren over wat het precies betekent, maar misschien komt dat nog.
Hoe worden categorieen bepaald? Havermelk wordt hetzelfde belast als frisdrank, wordt dat ook vergeleken met cola? en valt verse sap hier ook onder? Wat is relatief goed uit de categorie gerookte zalm? andere gerookte zalm? of valt kip hieronder? Wordt chocola ook vergeleken met kaugom of zoute drop of alleen andere pure chocola?
Handige video! Zouden jullie ook een keer kunnen onderzoeken wat er nu écht zit in vegetarische of vegan vlees bijvoorbeeld? En in hoeverre dit ook echt gezonder is of dat dit juist erg bewerkt voedsel is en daardoor ongezond
Ik heb een tijdje als verpakkingsontwerper in de voedsel industrie gewerkt en echt al die gezond of minder suiker labels zijn een wassen neus. Ik denk dat dit label niet veel anders is
Ik vind zelf nutri score echt handig, vroeger ging ik vaak ingrediënten vergelijken, ben je wel extra 15 min kwijt in de supermarkt als iets nieuws en gezonds wil.
ik ben geen voedingsexpert maar een systeem wat een beetje lijkt op dat britse systeem lijkt mij beter. geef een percentage en kleur op basis van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per voedingswaarde. dan kan een persoon beoordelen of dit past binnen zijn/haar dieet. stel iemand koopt twee keer een oranje product maar die oranje zit wel allebij op suiker dan stapelt dat toch wel op. en een persoon die wat meer sport en/of zweet omdat het toevallig warm is ofzo zou weg kunnen komen met net iets meer zout. vooral fijn als er kan worden gehighlight of er een buitengewone hoeveelheid (of uberhaupt) transvetten aanwezig zijn of andere dingen die je misschien wil vermijden, daarentegen misschien ook fijn als er wordt gehighlight of er buitengewone hoeveelheid eiwitten/vitamines in zitten (of goede vetten zoals bij de zalm, een lage score omdat er vet in zalm zit zonder inhoudelijk naar de verhoudingen te kijken is sowieso een slecht idee.)
Ik snap niet zo goed waarom om die balk met letters niet een gekleurde ring staat waarmee de categorie als geheel beoordeeld wordt. Dan krijgt je D-fruit nog steeds een groene ring en je A-pizza een rode ring.
Helemaal mee eens! Op de huidige manier is het nog onduidelijk voor mensen die de score niet snappen en dus zo wel denken dat die pizza beter is dan die zalm.
beetje logisch nadenken inderdaad is voor sommige nog moeilijk@@longtreecityltc9325
Eens, hoewel ik begin te twijfelen aan de algemene kennis van mensen als je dat niet weet.
Let bro cook
Ja, en zet er dan ook bij over welke productcategorie het gaat
Zou handig zijn als er boven de nutri-score ook staat tot welke categorie het product behoort, zo weet je zeker wat je wel en niet met elkaar mag vergelijken.
ja echt hè
dat hangt er een beetje van af, ik denk juist dat het feit dat het nu zo simpel op de verpakking staat er voor zorgt dat het succesvol is. Te veel informatie en mensen besteden er misschien weinig aandacht aan.
Daarnaast is het in veel gevallen ook niet per se relevant dat er categorieën zijn, omdat je vaak al bij die categorie producten staat als je een vergelijking wil doen. Op dat moment zijn andere categorieën irrelevant. Als je bijvoorbeeld melk wil halen, dan vergelijk je ook de labels voor de melkpakken. Dan is het niet per se relevant of zalm een andere score heeft. Ik denk dat de implicatie hierbij vooral verwarrend is, maar dat het in de praktijk eigenlijk weinig verschil maakt.
@martijnp Het is relatief dus dan maakt het juist uit anders weet je niks...
Havermelk wordt hetzelfde belast als frisdrank, wordt dat ook vergeleken met cola? en valt verse sap hier ook onder? Wat is relatief goed uit de categorie gerookte zalm? andere gerookte zalm? of valt kip hier ook onder? of is zalm beleg? Wordt chocola ook vergeleken met kaugom of zoute drop of alleen met andere (pure) chocola?
@@0106139 Ik vind dat zelf meer een theoretisch geval. In de praktijk kom je vaak in de supermarkt om iets specifieks te halen, dan weet je dus al dat je melk wil hebben, dan vergelijk je in principe dus alleen de producten die bij het zuivel liggen.
Het komt dan voor mij meer over alsof je je zorgen maakt over "wat als mensen dit verwarrend vinden" dan hoe het zich in de praktijk afspeelt. Daarnaast is dit naar mijn mening meer stap 1, en het is wel degelijk een verbetering versus elke diepvries pizza met elkaar moeten gaan lopen vergelijken om uit te zoeken of er niet toch stiekem 10 kg zout op zit
Of dat gezonde producten zoals olijfolie een andere score krijgen dan E
Tip: kap met frisrank en leer jezelf water aan.
Even wennen maar levert je heel veel energie en gezondheidswinst op!
(En veel goedkoper ;) )
Het schijnt dat water ervoor zorgt dat je je ‘vol’ voelt en dus minder trek hebt in eten. Voor mij werkt het wel, maar iedereens lichaam werkt net even anders.
Ik ben het er mee eens, dat je mensen aanraadt water te drinken. Af een toe een glaasje frisdrank kan geen kwaad, maar water in de dagelijkse routine lijkt mij beter.
@@ozzy1995klopt helemaal, van veel water drinken krijg je een 'vol' gevoel. Van frisdrank krijg je meer dorst en mogelijk eerder gaatjes. Daar komt nog eens bij dat water vele malen goedkoper is en als je frisdrank dan na een tijdje weer drinkt, heb ik ervaren dat ik het niet eens echt lekker meer vind. Kortom, drink water mensen!
in de meeste frisdrank zitten bijna geen calorien. Een coca cola 0 zit op
3:14 ik haat jullie
@@unematrix ja maar er zit wel zoveel suiker in waardoor je er alsnog dik van wordt
Even een disclaimer omdat dit zo gezegd werd zonder bron: Wetenschappers zijn het zeker niet eens dat wat in de schijf van 5 staat goed voor je is. Er staat ook van alles in als kaas, verdere zuivelproducten, allerlei soorten vlees en ei. Het Voedingscentrum zelf geeft ook in podcasts aan dat hun adviezen niet gericht zijn op wat nou het gezondste is, maar op wat een gezonde en in hun ogen haalbare stap is voor de gemiddelde persoon op dit moment.
Teun van de keuken heeft het een tijdje volgens de schijf van vijf geleefd en dit beschreven in zijn boek Dit is geen dieetboek. Erg interessant!
Voor iemand met een lactoseintolerantie kun je op de schijf van vijf op gebied van zuivel beter eieren voor je geld kiezen
Ik wou dat ik meer dan een 'vind ik leuk' kon geven. Dit is wel echt een essentiele aantekening. Nou is het wel heel ingewikkeld wat dan wel gezond is. Maar ik denk dat wat niet gezond is over het algemeen vrij goed te duiden is aan de hand van het gehalte verzadigde vetten en suiker en het gebrek aan vitaminen, mineralen en vezels. Maar naar ik weet zijn wetenschappers het er helaas sowieso niet over eens wat nou het meest gezond is en hangt het ook nog best wel van de persoon af.
Goeie toevoeging. Heb je een link naar een specifieke podcast waarin dit benoemd wordt? Ben heel benieuwd.
Prima, toch?
Een explainer over pensioen is misschien geen gek idee! Iedereen heeft ermee te maken, maar wat weet men er nou eigenlijk van...? Met de nieuwe Wet Toekomst Pensioen komt er zelfs een pensioenrevolutie in Nederland waarbij jij en ik veel meer te zeggen gaan krijgen over ons pensioen, en die wet is niet onomstreden binnen onze politiek. Wat houdt dat voor ons in? Ik werk zelf in de pensioenen dus merk hoe belangrijk en onbegrepen het onderwerp is :)
Dank voor je suggestie, Vincent!
@@nosop3 +1, Ik denk dat hier te weinig kennis over is, zeker onder jongeren (guilty)
Ik herkende donker oranje al van het verkeer
Ah was jij dat die laatst door diep donker geelgroen heen reed voor mij ?! ;-)
De bedenker is sws één van die mensen
Volgens de verkeerswet bevat een verkeerslicht geel ipv oranje.
Verder leuk bedacht
Zou leuk zijn als jullie een video kunnen maken over besteedbaar inkomen tov modaal inkomen. Ik ken verscheidene mensen die boven modaal verdienen maar er slechter voorstaan dan mensen die modaal verdienen omdat zij o.a. in de Randstad wonen. Daarnaast erg benieuwd naar hoe alleenstaanden zich weten te bewegen in de moeilijke koophuizenmarkt.
Op die laatste vraag, dat lukt ons niet. De koopmarkt is jaren geleden al onmogelijk gemaakt dus we huren heel duur.
Er is al een video van een paar jaar terug over de positie van alleenstaanden in de huidige maatschappij. Maar ik denk niet dat in Nederland de verschillen tussen de randstad en daarbuiten nou zo schrikbarend hoog zijn. Dan kan je beter kijken naar steden als London of San Francisco, waar je met een inkomen van 150.000+ nog amper rond kan komen.
Bedankt voor je suggestie! Over de positie van alleenstaanden hebben we vorig jaar een video gemaakt: zoveel duurder is single zijn. Die kun je hier vinden: ruclips.net/video/9w5TZzFPd0U/видео.html
@@nosop3en kunnen jullie uitzoeken of de ‘woningdeler’ regeling binnen het huren geen discriminatie is.
Ons lukt het ook niet, en zodoende overwegen wij te vertrekken naar het buitenland, en daarmee ook werk-expertise waar de sector al een schrijnend tekort aan heeft. We zijn niet meer welkom om daadwerkelijk te wonen en te leven in eigen land.
Ik vraag me af hoeveel andere mensen dit ook overwegen... of er relatief veel emigratie gaat plaatsvinden door de woningnood. @nosop3
Het irritante van de Nutriscore is dat er zover ik kan zien geen manier is om te checken in welke categorie een product valt en waarmee je het kan vergelijken. Kan je een appel vergelijken met al het andere fruit of is dat verdeeld in meerdere subcategorieën? Hoort icetea en energydrink bij frisdrank? Enz.
Ik ben blij dat de Nederlandse bevolking langzamerhand inziet wat gezonde voeding betekent en hoe belangrijk gezondheid is
en dat doet men dan aan de hand van zulke bullshit?
dingen als dit zijn verzonnen om mensen aan het lijntje te houden, niks meer
peanut brein
Huh? Waar blijkt dat uit dan? Bij 1:35 zie ik dat we met het jaar alleen maar dikker worden, dus het lijkt er meer op dat we het langzamerhand steeds minder inzien.
@@jamiemeester3369 Daarom hebben we zon goede overheid, met de suikertax😂
Ja ik wil idd ook in heel de wereld geen vlees of suiker of lekkere dingen meer hebben. Allemaal nep vlees en vies eten en voor iedereen hetzelfde! Lekker alleen maar konijnen voer!
En nee dit bericht is TOTAAL NIET sarcastisch…..
Handig dat jullie hier een video van hebben gemaakt, nu snap ik waarom een zakje chips ook een B kan krijgen. Dank.
bro jij weet niks
Ik vind het nog altijd ongelofelijk dat er oprecht mensen zijn die naar de nutriscore van een product kijken. Je moet niet naar de nutriscore van een pizza of een pak frieten kijken om te weten dat het ongezond is. Gebruik gewoon je gezond verstand
Zou mooi zijn als jullie een video kunnen maken over crypto, hoe komt het aan zijn waarde, wat is de technologie erachter, wat zijn de risico's en wat is de halving? Nu de prijs de laatste paar maanden weer verdubbeld is en de halving eraan komt lijkt mij dit een mooi moment mensen in te lichten over wat het nu precies is.
Misschien is een keer een video over de toegevoegde waarde van elektrische fietsen, tov de gezondheid (obesitas epidemie) én de grondstoffen die nodig zijn voor al die accus. Wordt vaak gezegd dat we minder vaak de auto pakken, maar heb het gevoel dat we nu simpelweg de 'normale' fietsritten met de E-bike doen. Daardoor minder beweging en meer uitputting van accu materialen die vaak uit landen als Congo komen.
Ben benieuwd hoe die vork nou precies in de steel zit!
Geweldig idee!
Ook al eens bedacht dat er mensen zijn die niet de kracht hebben om zonder die accu te kunnen fietsen?
Als je dat dan weer vergelijkt met een auto (die ook een accu heeft), dan is fietsen gezonder en beter voor het milieu.
Maar dit is een andere discussie, die hier niet thuishoort.
@@tonnystikfort613natuurlijk zijn die er. En voor due groep is een E-bike een uitkomst.
Maar best een significant deel van de jeugd heeft zo'n fiets. Bijvoorbeeld een fatbike.
Het stikt hier daadwerkelijk van de gereformeerde kinderen die allemaal een e-bike hebben.
@@Avioto wat heeft gereformeerdheid er mee te maken?
Ik probeer tegenwoordig zoveel mogelijk zelf te maken. Brood, sauzen, boter etc. Veel producten zijn makkelijk en in korte tijd te maken. Ik weet ook wat ik in mijn spullen stop. Ik snap dat niet iedereen dit kan doen en niet met alles, maar het helpt mij om bewuster met mijn eten om te gaan.
Waardevol. ❤
🤨sorry maar deze video is voor de mensen die zitten te janken dat er minder zout op hun chippies zit .. die mensen zijn dus te lui om het zout te pakken om wat extra op de chips te doen en die gaan dus écht niet alles zelf maken thuis.
Ik ben blij dat de Nutri-Score voor concurrenten zorgt dat ze hun producten minder ongezond maken. Aan de andere kant is het erg jammer dat de producten alleen per categorie bekeken wordt. Ongezonde producten met een hoge score (en andersom) zorgt er alleen maar voor een verkeerd beeld voor consumenten.
Dingen zoals chips. gezonder willen maken vind ik dom. Vooral wanneer het ten koste gaat van de smaak. Ik let altijd op wat ik weet maar als ik besluit om eens wat lekkers te eten, dan moet dat niet beinvloed worden door zo’n score. Wie gaat er nou ongezond voedsel halen met het idee iets gezonds te eten?
klopt ja, ook kan dit averechts werken en zullen mensen die vaak ongezond voedsel naar binnen werken het idee hebben dat ze goed bezig zijn terwijl bijv. chips nog steeds chips blijft en 25% minder zout is wel wat, maar er zit nog steeds 75% in.@@laflame5806
@@laflame5806 Hmm, maar als ze ongezonder eten gezonder gaan maken kan je er misschien wel wat meer van eten ;) Als je niet per se gezonder probeert te worden in ieder geval. Maar het is ook gewoon wennen.
Indien er gewoon één score zou zijn voor alle producten, dan zou alle chips E zijn en zou geen enkele producent zijn best doen om het gezonder te maken want dat zou gewoon niet gaan.
@@laflame5806 Oven-baked chips is zalig en B.
De gerookte zalm staat niet alleen vanwege de (goeie) vettrn op D/E. De flinke hoeveelheid zout heeft daar ook sterk mee te maken.
En je eet er daarom ook veel minder van. Wie krijgt er nou 100 gr gerookte zalm op😆. Terwijl je van onbewerkte zalm eenvoudig 150 gram kan eten.
@@Julian-xj1uy 100gr gerookte zalm gaat echt makkelijk naar binnen
Dat is echt een eitje. Maar daarbij, gezonde vetten zijn gezond mits beperkt gegeten. 100 gram gezonde vetten zijn, dat is 500 gram zalm, is echt niet gezond meer.
Gerookt voedsel is sowieso hartstikke slecht. Ze bevatten namelijk polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). PAK's worden ingedeeld bij de kankerverwekkende stoffen.
Ik vind het een maf systeem, als er veel zout in zit kun je dat toch zelf compenseren? Maar dat moet dan wel specifiek benoemd worden: "Er zit veel zout in" dan kun je specifiek op de zout letten. Ik vind in dat opzicht een stoplichten systeem zoals in Engeland slimmer.
Mooi dat dit in het leven geroepen is, maar duidelijk is dat mensen zelf ook na moeten blijven denken.
Zelf maken is nog steeds het beste :)
Ik stond al raar te kijken in de supermarkt bij chips met nutriscore A. Maar het blijkt dus in vergelijking met andere chips te zijn! Dat maakt het duidelijk! Thanks goeie video
Ze hebben inderdaad een systeem bedacht waarvoor je eerst online de uitleg op moet zoeken. Volgens mij is het effect dat mensen nu denken: chips met nutri-score A, die kan ik dus goed eten want die zijn gezond.
@@darkdaxter5190 als je dat denkt is het gwn natuurlijke selectie
Het beste blijft gewoon om zo veel mogelijk de buitenring te volgen van de supermarkt en al de binnenste paden (waar meestal alle troep staat) zo veel mogelijk over te slaan. Nog een tip: doe geen boodschappen als je trek hebt want dan belanden er meestal (veel) meer ongezonde dingen in je mandje!
Dat verschilt per supermarkt. Als ik in mijn Jumbo de buitenste paden volg, dan ga ik langs:
Opwarmmaaltijden,
vis,
brood,
ontbijt(kellogs/cruesli),
glutenvrij,
Chocolade,
snoep,
water,
energy drink,
chips,
bier,
Hema,
wijn,
🏁kassa🏁
Toch grotendeels ongezond. Maar je hebt gelijk dat je inderdaad nooit met honger naar de supermarkt moet gaan hahaha
het feit dat bijv havermelk nu wel duurder is geworden, terwijl chocolademelk en normale melk veel meer suikers bevatten, en niet duurder zijn geworden maakt me zo fucking boos.
Zuivellobby heeft weer hard gewerkt :(
'One glass of Oatly (havermelk) has the same blood sugar impact on your body as a glass of coke."
Verder neem ik aan dat ze boeren niet weer willen bedonderen.
@@overlycaffeinated2395Coca Cola lobby is veel groter...
@@juan_julianos Fuck de boeren
@@juan_julianos waar komt die quote vandaan?
Ik wist niet dat die labels per soort product werden toegedeeld. Helpt wel dit te weten.
Ik moet de video nog afkijken, maar fijn dat dit aan het licht komt. Veel ongezond eten krijgt een hoge nutri score en dat wekt valse verwachtingen. Niemand weet waar de A tot E op slaan en wat het werkelijk inhoudt.
Edit: Ook dit wordt kort uitgelegd. bedankt voor de video!
Nutri-score afhankelijk maken van productcategorie werkt gewoon niet. Gewoon alle producten op dezelfde manier beoordelen, dan krijg je geen valse trucs die het laten lijken alsof sommige chocolade en chips goed voor je is.
Als je een beetje je onderzoek doet zul je al snel zien dat chips niet te vergelijken is met snoepgoed. Ten eerste is chips een stuk minder verwerkt en het meeste chips bevat geen transvetten of toegevoegd suiker wat het meest schadelijk is voor je lichaam. Het bevat aardappel dus het is ook nog voedzaam. Uiteindelijk is een zak chips een stuk gezonder dan soesjes, taart of al die andere vieze zoetigheid die je organen beschadigen. Ik zeg niet dat chips gezond is maar het valt niet te vergelijken met chocolade, dat is namelijk een stuk slechter voor je lichaam.
De manier die ik gebruik voor eten is te kijken hoeveel zout en suiker in het eten zit. Ook veel water drinken.
ik kijk als plusjes vooral naar proteinen (eiwitten) en wat voor soort product het is en als nadelen hoeveel zout, verzadigd vet en suiker het bevat
Dat doe ik sinds een paar jaar ook bewust. Het is bizar hoeveel suiker in sommige producten zitten. Ik ben helemaal van frisdrank af en ben sindsdien al een paar kilo afgevallen
Wel opletten: Veel zoetstoffen (die niet als suiker tellen) zijn ook best ongezond.
@@bremcurt9514precies.
@7:24.
Dit is niet correct, gerookte zalm krijgt een 'D' omdat er relatief veel zout aan is toegevoegd. Ook staat gerookte zalm niet in de schijf van vijf. Onbereide zalm, waar geen zout aan is toegevoegd krijgt dan ook een 'A' label. Deze staat wel in de schijf van vijf.
Verder erg goede video!
Dat zout kun je grotendeels eruit halen door het in water te laten wellen, net zoals je doet met gezouten boontjes of vlees. Zo kun je ook (veel langer houdbare en dus goedkopere) gezouten pinda's weer zoutarm maken.
Dit idee kwam van de producenten/lobby groepen... We hadden beter het Brits model kunnen invoeren, dan zie je gelijk per onderdeel (denk aan suiker, vetten etc.) wat de "score" is.
Het zou zeker problematisch kunnen zijn dat bepaalde ongezondere producten nu groene scores kunnen hebben omdat ze beter zijn dan de andere producten in hun categorie. Het werkt voor de mensen die weten hoe het systeem werkt, maar er kunnen zeker nadelen aan zitten en er moet zeker meer gedaan worden.
Dat was mijn eerste gedachte, maar voor zover ik begrijp zijn bedrijven niet verplicht de score te gebruiken. Tenzij je een plicht invoert is een compromis noodzakelijk.
Dit is waarom ik mensen eet, je eet gewoon wat je jaagt. Altijd gezond.
Dat Britse systeem komt eigenlijk veel overtuigender en beter over komt deze
Voor een super vet onderwerp kunnen jullie ook is kijken naar die (niet altijd) gezonde zalm en zijn vetten. Een explainer over fish farms en de effecten op milieu, dier en mens zou ik erg interessant vinden.
zalm bevat heel veel proteinen en mineralen waardoor het heel gezond is. Vetten (zout ligt aan de vis) zijn de enige reden waardoor je het niet als gezond zou kunnen indelen
@@OrangeStaringCatzalm "geproduceerd" in zo'n drijvende zwem vijver is niet bepaald een goede optie hoor ondanks de gezonde vetten die er potentieel in zitten. Ik eet graag een stukje zal maar haal het dan wel ergens waar je er zeker van bent dat het gevangen is in het wild en niet uit zo'n zalm fabriek
@@OrangeStaringCat hmm, lekker vol antibiotica en geaccumuleerde gifstoffen!
Een gezonde zalm is helemaal niet vet. Haal maar eens een wilde zalm uit de vriezer. Stuk droger! Die Noorse kweekzalm wordt letterlijk vetgemest boven een fjord vol met hun eigen stront, wat zelfs voor de Bio-zalmboeren is toegestaan, die mogen afwijken van de eis op het land dat de mestcyclus gesloten is.
@@guatf1 bedoel je met geen goede optie alleen de effecten op milieu en de omgeving of bedoel je ook het verschil in de voedingsstoffen die je van een fish farm vis binnenkrijgt ten opzichte van een wilde vis.
Weer een leerzame video! Goed om te zien dat de nutriscore ervoor zorgt dat fabrikanten hun eten gezonder maken. Maar het is wel zorgelijk dat je bijvoorbeeld suiker kunt compenseren met extra eiwitten! Soort 'nutri-washing' dus. Je moet dus alsnog je ogen openhouden en niet blind van de nutriscore uitgaan.
En oh ja, een kleine eetgeluiden-disclaimer van tevoren was misschien wel prettig geweest :)
Dit maakt het alleen maar erger mensen denken nu gezond bezig te zijn
goeie video man, altijd weer top kwaliteit!
Altijd leuk om Muse op de achtergrond te horen van de video's, top!
Het laatste waar ik naar kijk is die nutriscore. Ik bepaal zelf wel wat gezond en ongezond is.
Zeg het ze!
Ah, ik wist inderdaad niet dat je die score alleen binnen dezelfde categorie kan vergelijken. Beetje raar concept dus, want je kan sommige producten beter helemaal niet of heel weinig kopen, of ze nu groen zijn gescoord of niet. En hoe ver gaat een categorie? Kun je hagelslag alleen met hagelslag vergelijken, of ook met vruchtenhagel, muisjes en vlokken bijvoorbeeld?
En wat is een categorie dan. Is een kerststol een brood, dan is het logisch dat ie een E scoort. Maar als het onder taart zou vallen...
suiker is slecht, onthoud dat gewoon
Het probleem met deze labels is dat er geen gemakkelijke manier is om in één oogopslag te zien wat gezond is. Als mensen het lastig vinden om gezond te eten, komt dit doordat ze het verkeerde dieet hebben. Natuurlijk is het een stap vooruit als ze hun zelfde dieet iets gezonder maken, maar ik denk dat veel mensen met deze labels de indruk krijgen dat ze goed bezig zijn, terwijl ze nog steeds niet gezond eten.
nou dan is het niet in een oogopslag maar moet je er wat meer in verdiepen en zelf de achterkant lezen wat er in zit. Wordt eens tijd dat mensen dat gaan doen
@@Draak_Lincoln Het zijn de mensen die hun onderzoek niet doen, die hierdoor de indruk krijgen dat ze goed bezig zijn. Ik ben het absoluut met je eens dat mensen meer hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, maar met dit soort labels vrees ik dat we juist het tegenovergestelde uitlokken.
"De verpakking zegt immers dat deze friet een A label heeft! Waarom zou ik dan nog lezen?"
Dat er binnen productgroepen als chips nu geëxperimenteerd wordt met minder zout en vet lijkt me netto positief. Het was eerst even onverwacht maar je bent zo weer vergeten dat het ooit anders was.
Er zouden ook + en - punten moeten zijn in vergelijking met al het type eten in andere categorieën, zodat geen enkele zalm E kan scoren en geen enkele chips A kan scoren
Ja maar als je eens zin hebt in een zak chips, ga je niet ineens uitwijken naar zalm. Je weet chips is ongezond, en daarin kan je met behulp van de nutriscore uitwijken naar een iets minder ongezonde chips. Dat niemand meer zou kiezen voor ongezond en altijd uitwijkt naar gezond is een utopie. Soms heb je gewoon zin in iets dat slecht maar lekker is. En het vergelijken binnen die categorie maakt de nutri score makkelijker (maar ik ben het wel helemaal eens dat zalm geen score E zou moeten hebben maar dichter bij de A ligt, zeker als het geen kweekzalm maar wilde zalm betreft. nutri score is verre van perfect)
Mensen leer ook is wat voor uzelf denken. Ik hoop dat men nog steeds intuïtief weet wat men echt nodig heeft.
Beste NOS op 3,
Bedankt voor deze video. Ik dacht dat het aan mij lag, wat betreft de afname van zout bij verschillende chips smaken. Erg jammer, aangezien ik dol ben op zout, maar misschien wel beter voor de gezondheid.
Bij deze doe ik ook graag een verzoek voor een video. Ik weet dat jullie graag actuele onderwerpen behandelden. Toch lijkt het mij zeer leuk als jullie weer eens een video maken over het universum. Hier op aarde gebeuren veel belangrijke, interessante, maar vaak ook negatieve dingen die worden belicht door jullie. Het lijkt mij heel rustgevend om onze aandacht even te richten op de kalme donkere zee hierboven ons, waar de aarde in zweeft. Het verbaast mij hoeveel wij als mensheid al weten over het universum en alles wat zich daarin afspeelt, maar het valt op dat hier relatief weinig aandacht voor is. Graag zie ik ergens dit jaar een toffe video tegemoet over de sterren waar wij vandaan komen. Het blijft gek om te bedenken dat in een zekere zin, de sterren onze over, over, over, over..... over grootouders zijn ;)
Fijn weekend,
- een trouwe kijker -
Goed verhaal. Wel misschien meer een item voor de universiteit van Nederland bijvoorbeeld? De link met de actualiteit is namelijk juist wat dit item wil doen.
Bedankt voor je suggestie! Omdat wij een nieuwskanaal zijn, moeten onze video's wel altijd een actuele invalshoek hebben. Dat maakt dit onderwerp een beetje lastig. Maar we maken soms wel video's over de ruimte. Bijvoorbeeld deze, over de zoektocht naar buitenaards leven: ruclips.net/video/mHDq4BQ9Db0/видео.html
Maar @@nosop3 is het niet super actueel omdat "as we speak" we met een noodgang door de ruimte zweven als aardbol? Miljarden mensen en dieren, op één "bal" die dagelijks door de ruimte zweeft, om een grote bal van vuur, met nog vele andere ballen van materiaal. ;-)
Tip, voeg zelf extra zout toe als je het anders niet zout genoeg vindt
Haha, zeker wel. Maar dan nog hebben we wel een actuele aanleiding nodig om erover te berichten. Een nieuwe ontdekking, of juist een probleem in de ruimte. We maakten er de afgelopen jaren trouwens best wat video's over hoor:
Zonder pak de ruimte in: dit gebeurt er met je ruclips.net/video/GjbrvPqkhzA/видео.html&ab_channel=NOSop3
Van wie is de ruimte? ruclips.net/video/zEUiuSng0GM/видео.html&ab_channel=NOSop3
Zo zoeken we naar buitenaards leven ruclips.net/video/mHDq4BQ9Db0/видео.html&ab_channel=NOSop3
Zo gaan we weer naar de maan ruclips.net/video/N1HDj8Lqa8w/видео.html&ab_channel=NOSop3
Hele interessante video en duidelijke uitleg. Dank nos op 3!!
Een schaal waar diepvriespizza's en Dorito's een gezonde score op kunnen krijgen kan ik al per definitie niet serieus nemen.
hoezo? heb je de video niet gekeken? producten moet je vergelijken in dezelfde productcategorie
@@drerri Dan geeft het maar zeer beperkte informatie en onterecht het idee dat je een gezonde keuze maakt.
Het doel is niet dat jij als consument betere categoriekeuzes maakt, het doel is dat fabrikanten langzaam aan hun producten minder vet en zout maken.
Daarom willen ze in de eigen categorie vergelijken, want dat zijn de concurrenten. Stop jij je eten minder vol met vet en zout dan zij, maar blijft de smaak goed? Dan heb je met dit label een streepje voor op de andere merken.
Het heeft alleen veel minder effect zolang de nutri-score niet verplicht op de verpakking moet komen.
@@paulelderson934 Dat is ook bezwaarlijk op zijn eigen manier, want er zijn ook veel beschermde streekproducten zoals Parmigiano Reggiano die hun receptuur niet aan mogen passen omdat het dan niet meer authentiek is. Die worden dus per definitie genaaid met dit systeem.
@@drerri Deze video is de eerste keer dat ik hoor dat je producten in dezelfde categorie moet vergelijken en dat de score niet gewoon een algemene score is vergelijkt met alle andere producten.
Ik heb producten met deze scores zo vaak gezien dus iets vertelt mij dat dit heel slecht is weergegeven en dat de grote meerderheid er ook vanuit gaat dat het een algemene score is.
Goede uitleg in deze video. Dit is waarom het zo belangrijk is om zelf de voedingswaarden en ingrediënten te lezen.
Net de CCCP binnekort nog maar 2 keuzes in alles en mag je helemaal niks meer ook al is je BMI goed :)
Daarom is het zo belangrijk dat er op de basisschool (en grotendeels het voortgezet onderwijs) eens meer aandacht besteed moet worden aan voeding in het algemeen, gezonde voeding, en het effect van voeding of de gezondheid. daarmee haal je al een flinke last weg die zich op latere leeftijd totaal niet beuwst is van wat hij of zij naar binnen propt.
Ik kwam laatst in de supermarkt een Focaccia tegen, die had Nutri-score D, logisch natuurlijk.
Maar daarnaast lag diezelfde Focaccia, zelfde merk, zelfde smaak, maar dan in een verpakking met 2 stuks.
Die dubbelverpakking had Nutri-score C...
Dat laat toch zien dat er inderdaad nog wel wat verbeterpuntjes zijn voor dit systeem
Waarschijnlijk is de samenstelling toch anders…
Moet wel ergens een verschil zijn tussen de twee (die jij niet makkelijk waar kunt nemen).
Ja, vast wel, maar het was wel opmerkelijk, ik zal een keer op de ingredientenlijst kijken als ik ze nog een keer tegenkom@@revirdkcalb
chips gaan van C naar B maar een pond rundergehakt krijg een dikke vette D... oftewel, die nutriscore is een en al lariekoek.
Mooie video! Ik ben erg blij met de Nutriscore omdat het een extra middel is om je te helpen met bewustere keuzes maken. Er zullen altijd probleempjes of uitbuitbare kwaliteiten aan zitten dus zorg altijd dat je naast dit soort hulpmiddelen ook gewoon je goede verstand gebruikt! Het kan ook geen kwaad je een beetje in te lezen in de verschillende soorten zoetstoffen, gezien die nu bijna vaker voorkomen dan suiker zelf. Misschien een idee voor een volgende video?
Het is een extra middel waardoor mensen zelf geen onderzoek doen naar wat ze dagelijks allemaal naar binnen schuiven en vervolgens denken gezond te leven "want er stond een B op me zakkie sips"...
7:38 "het systeem is goed, maar niet volmaakt." Het systeem is een leuk idee, maar nog niet goed genoeg om te implementeren. Verre van goed. Een pijnlijke onvoldoende.
Helden, het boodschappenlied gebruiken in de edit heerlijk 😂, thanks voor deze duidelijke video, nu snap ik waar die nutriscore voor staat!
Ze moeten eens stoppen door voor iedereen alles maar te willen bepalen en alles door de strot te duwen.
Fijn dat benoemt wordt dat die hele score werkelijk totaal geen zin heeft. De fabrikant zal altijd net zolang aan de wieltjes draaien totdat het er "goed" uit ziet. Een fabrikant heeft er bijzonder weinig belang bij om gezonde voeding aan te bieden. Alles draait om omzet een aandeelhouders tevreden houden. Kunnen ze iets kunstmatigs toevoegen om beter te scoren? Geen probleem... stop het er maar in..... Maak je eigen eten of accepteer de 80% supermarkt rommel die je binnen krijgt.
Helemaal mee eens! Producenten gaan suiker vervangen voor een andere stof die op de lijst als beter staat aangeschreven maar in werkelijkheid zal de andere stof de zelfde werking hebben in het lichaam als "Suiker". hun label gaat richting groen, maar gezonder is het nog niet.
Het voorbeeld met de pizza en de zalm is niet zo goed doordacht door jullie, gezien (specifiek) die pizza bij verre gezonder is dan zalm. Desalniettemin goed dat jullie het thema aankaarten, gezien dit genoeg verwarring veroorzaakt bij de gemiddelde consument.
Waarom merken afplakken, als je ze in het fragment erna wel gewoon vol in beeld brengt.
Ik moet juist veel zout hebben in mijn dieet (lage bloeddruk), ik vind het erg vervelend dat alles steeds minder zout wordt.
Weer een top video! Beetje jammer dat IJsbrand op 8:37 niet Vezelboer heet 😂
Het is veel te veel versimpeld. De categorie waarbinnen het product valt en waarin het product vergeleken wordt moet ook op de Nutriscore komen te staan, anders is het waardeloos. Straks krijg je Amerikaanse situaties waar pizza officieel als groente geldt.
Nu zul je zien dat bedrijven hun recepten aan gaan passen voor Nutri-score A of B om er meer geld voor te vragen.
Tja, dan ben je alsnog niet verplicht het te kopen...
@@davewentelteef Je bent ook niet verplicht om te eten.
Nice voor de rest van de dag "Ja ik doe de boodschappen" in m'n hoofd😂, goed filmpje!!
Ik let letterlijk nooit op die nutri-score
Zo houden dan maar.
ik ben er wel blij mee omdat mensen nu wat meer bewuster kijken naar wat ze eten en voor mij werkt het wel omdat ik hierdoor voortaan chocolade en snoep laat liggen
Ik mis de tijd van 2010 echt waar...
Want?
@@InternetThegeen sterke gezeik over alles en nog wat
Ik vraag mij af of dit wel zo nuttig is. Er staat immers op de achterkant van elk product exact wat er in zit.
Wij leren bijna niets over hoe je gezond moet eten of een gezonde maaltijd moet samenstellen. Als je echt gezond wilt eten moet je naar een dieetist gaan of zelf die in de materie duiken.
Zou het niet veel handiger zijn om mensen te leren hoe je een gezonde maaltijd samestelt? ipv een kleurcode die vrijwel niemand begrijpt?
Als het zorgt voor gezonder eten vind ik het prima. Van mij mag chips best wel een tandje minder zout bijv. Zeker suiker (zout is eigenlijk alleen maar ongezond als je te weinig water drinkt) kan in heel veel producten veel minder en het zou er nog lekkerder van worden ook.
Zout is ook ongezond als je veel water drinkt. Je nieren kunnen maar een bepaalde hoeveelheid zout uit je lichaam halen. Dat verandert niet als je meer water drinkt.
Als je gezond wil leven koop je geen zak chips, heel moeilijk is het niet...
@@guatf1 het gaat niet alleen om de zak chips, het gaat om alle producten. Daarbij is het weldegelijk zorg der overheid om te zorgen dat we met z'n allen een beetje gezond leven. We betalen er tenslotte ook allemaal voor als je dat niet doet. Daarom zit er ook zo veel accijns op bijvoorbeeld sigaretten, zodat die mensen iig nog een beetje hun eigen kankerbehandeling betalen (alhoewel die over het algemeen nog steeds veel duurder is dan de accijns). Je zou eigenlijk geen moeite moeten doen om gezond te leven, maar het zou moeite moeten kosten om ongezond te leven.
@@Bitfreakiezout is goed als je veel sport. Je vult daarmee electrolytes aan en je verliest enorm veel sodium als je zweet
@@Draak_Lincoln Als je als,sporter een gezond eetpatroon hebt dan krijg je voldoende zouten binnen. In extreme situaties kan het nodig zijn om zout aan te vullen, bijvoorbeeld als je in extreme hitte langdurig zware fysieke inspanning moet leveren maar dat is voor 99,9% van de mensen niet het geval
Welke slimmert eet nou chips voor ‘de gezondheid’?
Wow! Ik heb gisteravond nog een zak Lays Sensations opgepeuzeld en ik zat nog te denken dat hij lekkerder smaakte dan eerdere keren!
Wetenschappers zijn het er helemaal niet over eens dat de schijf van vijf gezond is.
Vind vooral het vetloze eten zo jammer. Dat er dan gezonde vetten worden weggehaald en dan vaak nog vervangen door suiker om het lekker te houden.
inderdaad. Die 0% vet zuivel producten zijn echt waanzin. En dat mensen denken dat mager vlees gezond is😫
Het is moeilijk om gezond te eten, omdat het duur is. Als je wil dat er gezond gegeten wordt, zorg er dan voor dat gezonde voeding (groente, fruit) goedkoper wordt?
"Plat gezegd worden we steeds dikker"😃
Bol gezegd worden we steeds dikker
Kunnen jullie een video maken over slaapproblemen onder jongeren / mentale problemen onder jongeren?
Hi, dank voor je tip! Wat zou je daar precies over willen zien in een video?
@@nosop3 kenmerken, oorzaak, oplossing en ik zou het als docent fijn vinden om te weten wat wij als school hierin kunnen betekenen voor de studenten/jongeren.
Zolang een broodje frikandel 1 euro is en een bakje met druiven 7 euro is maakt het mij niet uit wat voor letter er op de verpakking staat dan kies ik voor een goedkope lunch. Doe maar wat aan de prijzen ipv al die letters , keurmerken en beter leven stickers.
Pink Lady was een euro per appel haha.
Maar wedden dat ze eerder een belasting doen op ongezond eten dan frictie in de markt verminderen.
Met de huidige energie prijzen en belastingen is het logisch dat alles onbetaar word
Nou had ik al een poosje geen chips meer gegeten, dus ik begon al te denken dat het aan mijn smaak lag.
Maar toen las ik dat ze bij Lays hun receptuur hadden 'verbeterd'.
Nou is dat meestal toch al geen goed teken en dat bleek ook wel.
Laat maar.
Chips eet je niet voor het gezond, maar voor het lekker.
Het is niet lekker meer dus ik eet het niet meer.
Ik kijk niet eens naar die nutriscore of welke keurmerken dan ook.
Ik wist trouwens al dat dat per categorie werkt en niet absoluut is.
Geen toegevoegde waarde voor mij.
Verder; gewoon wegblijven van overbewerkt voer.
Kook vers. Dan weet je wat je eet.
Zelfs die 'verse' maaltijdsalade heeft een behandeling gehad, zodat het er na 3 dagen, als jij hem uiteindelijk kan gaan eten, nog steeds fris uit ziet.
Moet jij eens proberen met zo'n zelfde salade, als je hem 's ochtends zelf vers hebt staan snijden.
En investeer in een kruidenkastje.
Die pakjes en zakjes bevatten veel te veel zout, suiker en humbug.
Ik word schijtziek van de overheid die maar tof blijft doen en zich bemoeit met mijn eten. Ik eet ongezond en daar kies ik voor, maar omdat ik ongezond eet en drink sport ik wel 4 keer een uur in de week, en fiets ik elke dag 40 min heen en terug naar me werk. Ik wil niet belast worden omdat andere te dik worden.
gaat niet alleen om gewicht. Je maakt je lichaam kapot van binnen als je troep eet
@@Draak_Lincoln ik eet niet alleen troep, maar wel troep af en toe en dat hoort erbij.
Het is zo'n verwarrend en onduidelijk systeem dat ik er al lang niet meer naar kijk.
Kunnen jullie een explainer maken over Long COVID
Gaan we over nadenken! We hebben gisteren wel al een aflevering van onze podcast Lang Verhaal Kort gemaakt over long covid. Die kun je hier vinden: www.npo3fm.nl/podcasts/lang-verhaal-kort/101332/740-een-doorbraak-die-long-covid-patienten-hoop-geeft
Wat weer een heerlijke video..plat gezegd, donker oranje en een groene zat ship naar binnen harken.
Blijven lezen zou ik zeggen in plaats van A of E pakken.
Werkt lekker hoor. Als ik een zakje van 65 gram pijnboompitten koop bij de AH krijgt die score B. Diezelfde pitten per 150 gram verpakt score D. Hartstikke logisch en helemaal niet verwarrend.
Gewoon niet naar die score kijken. Soms is die stierenpoep en soms waar, dus je heb er niks aan.
@@maxd1744 ik kijk er wel naar want ik vind het hilarisch. Een dom systeem om mensen die voeding niet begrijpen eigenlijk niet goed te helpen. Soms is dat wel lachen.
@@HerrFinsternis Klopt, maar ik heb al genoeg waanzin in mijn leven om om te lachen zonder dat ik naar die score kijk. :)
Eh…volgens mij werkt die Nutriscore per 100gram dus dat zou niks uit moeten maken? Waarschijnlijk anders geteeld die pitten?
@@ruurdsanders het maakt niet uit of het om 100 gram of 200 gram gaat, aangezien alles verdubbeld... Het zou dus kunnen zijn dat de persoon verkeerd heeft gekeken. Of nutriscore stierenpoep is met fouten, wat het sowieso is. Andere teling zou kunnen, bijvoorbeeld biologisch t.o.v. niet biologisch.
"Merken hun eten gezonder maken" Ah ja. door boomvezels toe te voegen aan witbrood om kunstmatig de hoeveelheid vezels op kunnen schroeven zodat ze een betere score krijgen. Om maar wat te noemen...
Kan iemand mij vertellen hoe ik juist wat dikker kan worden ? Minstens 6 kilo aankomen. Op een gezonde manier … ! Als ik naar deze video kijk vind ik het behoorlijk moeilijk om alle ingrediënten te vergelijken en de juiste score te vinden 😢
Aankomen kan je het beste met de hulp van een diëtist doen. Die weet wat er bij je lichaam gebeurt en samen kan je erachter komen wat je beter kan doen. Of meer eten, of vaker, of andere dingen eten.
Anti-depressiva vergroot de eetlust vaak, en als je gezond blijft eten, wordt je ook niet te dik... zoals ik. Spieropbouw is belangrijk, kijk naar vette vis(gezonde vetten) als zalm, en naar noten en zaden, waarin veel koolhydraten en energie in zit, op een natuurlijke manier. Zijn wel duur.
Meer gevarieerd uit de schijf van 5 eten is een redelijk goed advies.
En dan in onbewerkte vorm. Zelf pastasaus maken is gezonder dan kant en klaar, daar zit namelijk veel suiker in.
Bodybuilders die willen aankomen eten vaak veel eiwitten. Bijvoorbeeld kip of van dat eiwitpoeder in shakes: "wey protein". Daar schijnt ook een veganistische variant van te zijn.
Je kan alvast je porties wat vergroten en hier en daar wat meer gezonde vetten gebruiken om in te bakken (kokosolie, ghee, geklaarde boter, ...) in plaats van zonnebloem- of arachideolie die ontstekingsbevorderend zijn. Zoals andere mensen hier ook zeggen: noten, zaden, volkoren brood, wat meer vette vis op het menu (zalm, tonijn). Olijfolie gebruik je ook best koud aangezien deze vrije radicalen kan aanmaken bij het oververhitten. Lees -kan-, hier zijn al een aantal onderzoeken naar gedaan, maar nog niet voldoende om aan te tonen dat dit kankerverwekkend kan zijn.
Vet an sich is NIET ongezond. Het hangt er vooral van af welk vet je gebruikt in je voeding. Zoals andere mensen hier zeggen is spieropbouw de belangrijkste en gezondste factor om gewicht aan te komen, maar dat gaat enkel lukken in combinatie met een gevarieerde en gezonde voeding én voldoende slaap. Succes!
@@Freakyros Ik maak toch wel bezwaar tegen die "alternatieve vetten" die zo worden aangeprezen. De meeste cardiologen zeggen toch echt dat kokosvet goed is voor je huis en niet er onder.
Grappige is dat bij chips het verminderen van zout het helemaal niet gezonder maakt. Het vet waar het in gefrituurd word maakt het zo ongezond, en hier wordt helemaal geen aandacht aan besteed. Bijna alle soorten plantaardige olie zijn ongezond. De enige soort oliën die gezonder (en lekkerder) zijn om in te frituren, zijn bijvoorbeeld ghee of dierlijke vetten zoals ossewit. Fabrikanten zullen natuurlijk altijd voor de goedkoopste plantaardige olie kiezen die er is, dus gezonder zullen de producten nooit worden.
fijn dat er toch 2 mensen met verstand in de comments zijn. Het zijn indd die smerige zaad oliën die het probleem zijn. Zout heb je nodig, al helemaal als je veel sport
Een onbewerkt plantaardig dieet is niet alleen het gezondste dieet dat de kans op chronische ziekte verlaagt maar ook het meest ethisch en milieu vriendelijk.
Ik kan me niet voorstellen dat een dieet volgestopt met zaadoliën gezond is. Huid is vaak een goede indicator of er gezond gegeten wordt. Alcoholisten worden rood in hun gezicht, sommige mensen die veel verwekt voedsel eten zijn gevoeliger voor huiduitslag, en veel mensen die alleen plantaardig eten ontwikkelen vaak een soort geelzucht gloed op hun huid. Als je het eenmaal ziet kun je het niet meer ontzien, en zie je het opvallend vaak bevestigd worden met wat mensen op de rolband van de kassa leggen.
@@vpnconsult Ik vind het erg jammer dat ik je moet uitleggen dat zaadoliën bewerkt voedsel zijn en dat anekdotisch bewijs om vele redenen geen waardevol bewijs is om iets aan te tonen.
@@ab-td7gqje begint met zeggen dat je het "gezondste" dieet hebt. Er is geen gezondste dieet.
Vrij zeker dat hij naar zaadoliën, die in onbewerkte zaden zitten. Ik heb geen idee of wat hij zegt waar is. verwijst. Waarschijnlijk extreem visie inderdaad.
Ik heb nog geen gloed in ieder geval.
Kilo's aan planten eten is waarschijnlijk niet alleen slecht voor je hormonen, maar is ook slecht door "plant toxines", die bij grote doses gevaarlijk kunnen zijn.
O en dit: cholesterol dat je eet heeft weinig tot geen effect op het cholesterol dat in je bloed zit, veel planten worden overmatig besproeid (wassen helpt vaak maar een beetje) en vlees + zuivel (eieren specifiek) hebben super veel vitamines.
Kom zelf uit Amersfoort, dus wij mogen geen vuurkorf meer aansteken, niet het zwembad vullen in de zomer, niet op terassen zitten na 22:00, geen 2 autos meer parkeren in je eigen straat, chips moet blijkbaar ook aangepast worden, leuk man zo`n regering, heb je echt veel aan de laatste 4 jaar.
Kunnen jullie een video maken over het leed van dieren in de veehouderij? We claimen altijd een land vol dierenliefhebbers te zijn maar het is toch vreemd dat deze zelfde mensen op dagelijkse basis voor het meest verschrikkelijke dierenleed betalen voor 10 minuten (smaak) plezier.
Wie claimen er dat we een land vol dierenliefhebbers zijn? Dit is de eerste keer dat ik dat hoor/lees.
Ik hou enorm veel van dieren ja. Met peper roomsaus alsjeblieft.
Nederland en Frankrijk hebben op veel vlakken het hoogste dierenwelzijn van de wereld. Helemaal als je kiest voor biologisch.
@@xavierdarche4822 Kijk alleen al naar de hoeveelheid huisdieren. De afschuw als deze mishandeld worden en geen zwerfhonden bijv.
@@vpnconsult Vandaar dat de industrie geen camera toezicht wilt voor de controle op dierenwelzijn.
Goede video! Ik vraag me wel af hoe jullie aan dat kleine audiofragment op 1:14 zijn gekomen :p
Ons eten is niet echt het probleem, maar dat mensen het vertikken om te bewegen. Als je als een fatsoenlijk mens elke dag sport, kun je vrijwel alles (vr)eten wat je wil.
Van een hamburger laten staan val je sneller af dan 50 minuten hardlopen. Snap je punt, maar afvallen gaat makkelijker als je minder troep eet.
Misschien maar meer bewegen EN gezonder eten dan. ;)
@@Wisdom.and.whispers als jezelf een paar hamburgers maakt en eet, dan is dat prima. Maar ja, als je kiest voor McDonalds of een andere fastfoodketen, wat verwacht je dan ook? Daarnaast is hardlopen ook nog heel goed voor je mentale gezondheid. Het laten staan van een hamburger geeft je dat niet. Bewegen doe je niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je hoofd.
Het eten is wel degelijk een probleem! We worden de hele dag geprikkeld om vette/overprocessed/zoute shit in onze mond te stouwen. Het is een fabeltje dat je hier tegenop kunt sporten. Ja flinke cardio helpt een beetje maar zelfs dan ga je op latere leeftijd tegen de lamp aan lopen (ik spreek uit ervaring). En elke dag cardio is ook geen haalbaar doel voor veel mensen. Bovendien is het vechten tegen de bierkaai; een rondje van 10km rennen van 1 uur zorgt ongeveer voor 700-800 kcal verbranding. Een gemiddeld avondmaal zit al snel op 800-1000 kcal. Dus je kunt niet zomaar van alles vreten zoals jij stelt @baron. Het enige wat dan helpt is de calorieën tellen die je consumeert en hierin te minderen. Dat…in combinatie met sporten om zo af te vallen en op een beter gewicht te komen.
@@baronvandedem3997 helemaal mee eens, dat is zeker waar.
Om op de verpakking te vermelden dat je product hoog in proteïne is moet het product 6gr proteïne per 100 bevatten. Dit betekent dat ze op pakken hagelslag hoog in proteïne zijn. Je moet niet luisteren naar al die onzin en gewoon zelf kijken wat er in je producten zit.
Dapper om chips eten te noemen.
Drink jij chips dan?
@@alwind😅
@@alwind ik noem het zooi
Het britse systeem is toch veel beter? Waarom gebruiken we die niet?
Ik vind de Nutri-score een goede inzet om mensen te helpen gezondere keuzes te maken en om voedingsproducenten aan te sporen om hun producten gezonder te maken, maar ik denk dat heel veel mensen niet weten dat het een manier is om eten met vergelijkbare producten te vergelijken en niet met alles. Ik kwam er ook pas een paar maanden geleden achter.
Ik dacht dat Lays gewoon de zout vergeten was in de laaste zak die ik had. Was een paar maanden geleden, maar had meteen door dat het niet klopte. Zelf wat zout bij geschud 🤷
Minder zout in het algemeen zal niet verkeerd zijn, maar producten waarin zout zo ongeveer de enige smaakmaker is gaan het dan niet redden.
Huh, wat gaaf dat die Nutri-score daadwerkelijk een effect heeft op het voedsel dat we consumeren. Dat is wel echt het best-case scenario. Het zou wel fijn zijn als ze beter zouden communiceren over wat het precies betekent, maar misschien komt dat nog.
Hoe worden categorieen bepaald? Havermelk wordt hetzelfde belast als frisdrank, wordt dat ook vergeleken met cola? en valt verse sap hier ook onder? Wat is relatief goed uit de categorie gerookte zalm? andere gerookte zalm? of valt kip hieronder? Wordt chocola ook vergeleken met kaugom of zoute drop of alleen andere pure chocola?
Handige video! Zouden jullie ook een keer kunnen onderzoeken wat er nu écht zit in vegetarische of vegan vlees bijvoorbeeld? En in hoeverre dit ook echt gezonder is of dat dit juist erg bewerkt voedsel is en daardoor ongezond
Dank voor je tip Rosalie! Schrijven we op.
Ik heb een tijdje als verpakkingsontwerper in de voedsel industrie gewerkt en echt al die gezond of minder suiker labels zijn een wassen neus. Ik denk dat dit label niet veel anders is
Hoe werken de Europese parlements verkiezingen precies?
Mogen we ook zelf nog iets bepalen?
nee dik mens
Alsof dit gaat helpen. We worden alsnog aan alle kanten belazerd met of zonder labels. Blijf bij jezelf met je gezonde verstand.
Ik vind zelf nutri score echt handig, vroeger ging ik vaak ingrediënten vergelijken, ben je wel extra 15 min kwijt in de supermarkt als iets nieuws en gezonds wil.
😂dat hele systeem werkt niet, mensen zijn gewoon lui. Eet minder uit pakjes, potjes en zakjes maar ga zelf gewoon koken.
ik ben geen voedingsexpert maar een systeem wat een beetje lijkt op dat britse systeem lijkt mij beter. geef een percentage en kleur op basis van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per voedingswaarde. dan kan een persoon beoordelen of dit past binnen zijn/haar dieet. stel iemand koopt twee keer een oranje product maar die oranje zit wel allebij op suiker dan stapelt dat toch wel op. en een persoon die wat meer sport en/of zweet omdat het toevallig warm is ofzo zou weg kunnen komen met net iets meer zout. vooral fijn als er kan worden gehighlight of er een buitengewone hoeveelheid (of uberhaupt) transvetten aanwezig zijn of andere dingen die je misschien wil vermijden, daarentegen misschien ook fijn als er wordt gehighlight of er buitengewone hoeveelheid eiwitten/vitamines in zitten (of goede vetten zoals bij de zalm, een lage score omdat er vet in zalm zit zonder inhoudelijk naar de verhoudingen te kijken is sowieso een slecht idee.)