Η έννοια του αείζωου πυρός και του Λόγου στην φιλοσοφία του Ηράκλειτου - Φίλιππος Νικολόπουλος

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 июл 2022
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ, σε συνεργασία με το Σωματείον "ΔΙΟΝΥΣΟΣ", παρουσιάζουν τα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια Φιλοσοφίας 2021-2022.
    Επιστημονικός διευθυντής: Κωνσταντίνος Νιάρχος, καθηγητής Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α..
    Τα Σεμινάρια 2021-2022 είναι αφιερωμένα στον εκλιπόντα καθηγητή και ακαδημαϊκό Ευάγγελο Μουτσόπουλο.
    Εισηγητής: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
    Θέμα: «Η έννοια του αείζωου πυρός και του Λόγου στην φιλοσοφία του Ηράκλειτου»
    Το σεμινάριο έλαβε χώρα στην μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα) την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022.
    Διοργανώθηκε από το "Ανοικτόν Πανεπιστήμιον Φ.Σ. Παρνασσός" και την
    "Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας" (Δ.Ε.Ε.Α.Ε.Φ.),
    με την υποστήριξη του Σωματείου "ΔΙΟΝΥΣΟΣ".
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
    Ο Φίλιππος Νικολόπουλος σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παν/μιο Αθηνών κι αργότερα έγινε διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Παν/μίου.
    Από το 1990 άρχισε να διδάσκει κοινωνιολογία στην Φιλοσοφική Σχολή Παν/μίου Κρήτης, όπου το 1993 εξελέγη Επίκουρος καθηγητής.
    Έχει διατελέσει visiting fellow στο τμήμα κοινωνιολογίας του Παν/μίου Yale (1994), Research Scholar στο τμήμα Κοινωνιολογίας του London School of Economics (1995), Senior Associate member του St Antony's College της Οξφόρδης (1995), Research Scholar του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του παν/μίου του Harvard (1997) και επισκέπτης καθηγητής στην σχολή Κοινωνιολογίας του Παν/μίου Λομονόσωφ της Μόσχας (1996).
    Από το 1994 εκλέγεται μέλος του διευθυντικού συμβουλίου της Επιτροπής Ερευνών της Θεωρίας Κοινωνικών Συστημάτων και Κοινωνιοκυβερνητικής Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας.
    Έχει γράψει βιβλία και μελέτες κοινωνιολογικού περιεχομένου, όπως και πολλά άρθρα πολιτικού περιεχομένου σε περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης έχει πραγματοποιήσει εμπειρικές κοινωνικές έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.
    Παράλληλα ασχολείται με την λογοτεχνία (ποίηση, δοκίμιο, κριτική) και είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
    Επιπλέον είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, έχει ενεργό πολιτική δράση και συμμετέχει στο οικολογικό κίνημα.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κο Φίλιππο Νικολόπουλο καθώς και την πρόεδρο του Σωματείου "ΔΙΟΝΥΣΟΣ" και υπεύθυνη οργανώσεως κα Μαργαρίτα Βέργου Καραμάνου για την αγαστή τους συνεργασία.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 2021-2022 στον σύνδεσμο: • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡ...
    Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες του κου Φίλιππου Νικολόπουλου, που έχουν καταγραφεί από τις Φρυκτωρίες, στον σύνδεσμο:
    • Φίλιππος Νικολόπουλος ...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Комментарии • 18

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  2 года назад +7

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @stavrostsoukalas8932

    Το αείζων πυρ.

  • @user-sp4rn9ez6x
    @user-sp4rn9ez6x Год назад

    Ένα ίσον Όλο. Όπως ένας οργανισμός. Ανυπαρξία και ύπαρξη.

  • @user-tb5dz8xp9y
    @user-tb5dz8xp9y 2 года назад +5

    Ενδιαφέρει να μάθουμε τι είπε πραγματικά ο Ηράκλειτος και όχι,αν αυτά που είπε είναι καί ιδέες τού μαρξισμού.Σκύβουμε να δούμε το βάθος τών ιδεών τού Ηράκλειτου απροκατάληπτοι,και όχι λοξοκοιτάζοντες ή κρυφακούοντες τι είπε ο Μαρξ ή ο Χέγκελ ή ο Νίτσε για τον Ηράκλειτο.

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 2 года назад +1

    Νομίζω ότι ο Ηράκλειτος δεν είχε καν ακουστά τον Αριστοτέλη και την λογική του γιατί απλά είχε γεννηθεί 2 αιώνες σχεδόν πριν από τον Αριστοτέλη!

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 2 года назад +2

    Όλα είναι ένα δηλαδή ΥΛΗ που κινείται αέναα και αιώνια σύμφωνα με τον λόγο!

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 2 года назад +3

    Εύχομαι οι Φρυκτωρίες, που τόσο αγαπώ, να μην παραπονεθούν και αυτή την φορά, για τα σχόλια μου, γιατί ίσως σε κάποιον, που έχει διαφορετική άποψη δεν αρέσουν, όπως την τελευταία φορά που έγινα αποδέκτης παρατήρησης, νομίζω ότι ο λόγος μου είναι τεκμηριωμένος και όποιος διαφωνεί μαζί μου θα με ευχαριστούσε υπερβολικά ένας διάλογος μαζί του, γιατί όπως λέει ο διαλεκτικός Σωκράτης, έτσι θα μπορούσε να εκμαιευτεί η αλήθεια, με επιχειρήματα και επαγωγές που αντιπαλεύονται των δικών μου. Ευχαριστώ!

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 2 года назад +2

    Όταν σου λέει ότι αν θελήσεις να διαβείς τον ΙΔΙΟ ποταμό δύο φορές αυτό είναι ΑΔΥΝΑΤΟ γιατί τα νερά του ποταμού ήδη έχουν αλλάξει, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ, τότε ποιο σταθερό σχέδιο είναι δυνατόν να υπάρξει, από το να είναι όλα σχετικά; (Ηράκλειτος είναι και ο πατέρας της σχετικότητας του κόσμου και όχι ο Λόρεντς ή ο Αϊνστάιν) Μα η διαλεκτική δεν απορρίπτει την αρμονική συνύπαρξη του τυχαίου με το αναγκαίο, τον νόμο. Εδώ φαίνεται και η διαφορά της Διαλεκτικής, με τον ντετερμινισμό του Αϊνστάιν, του: ο Θεός δεν παίζει ζάρια και του Μπόρ που λέει: ότι ο άνθρωπος με την παρουσία του, μπορεί να επηρεάσει το πείραμα και να καταστήσει το αποτέλεσμα τυχαίο και αβέβαιο, άρα δεν υπάρχει νόμος. Μα το τυχαίο και η εγγυημένη ποικιλία των αποτελεσμάτων των υλικών δραστηριοτήτων, από την μία δράση στην επόμενη και πάει λέγοντας, είναι και αυτό ντετερμινιστικό και νομοτελειακό. Αυτό σημαίνει απλά ότι ο "θεός" Ύλη αρέσκεται να παίζει ζάρια!

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 2 года назад

    Βέβαια η σταθερά αρχή που περιστρέφεται η σκέψη του Ηρακλείτου είναι η αέναη υλική κίνηση και δεν υπάρχει τίποτα το μεταφυσικό σε αυτό. Μάλιστα για να το ξεκαθαρίσει λέει: κόσμον τονδε τον αυτόν απάντων, ούτε τις θεών ούτε τις ανθρώπων εποίησε... Που βλέπετε λοιπόν το μεταφυσικό; Μήπως στα πάντα ρει; Μήπως στο υλιστικό αείζωον πυρ; Ή μήπως στον πόλεμο τον πατέρα των πάντων που κάνει και τους θεούς να υπακούσουν στην αναγκαιότητα του; Μα το λέει ποιος είναι αυτός ο πόλεμος που συντελείται υπό αρμονία, οι αντιφάσεις που δημιουργούν αρμονικά την υλική κίνηση. Άκου μεταφυσικός ο Ηράκλειτος και περιμένετε να συμφωνήσουν μαζί σας οι Μαρξιστές; Εδώ τον απορρίπτει ρηξικέλευθα ένα από τα μεγαλύτερα μεταφυσικά μυαλά ο Αριστοτέλης και δεν θα δεχτούμε την άποψη του Αριστοτέλη, αλλά την δική σας;

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 2 года назад

    Συγνώμη αλλά η διαλεκτική είναι οι νόμοι της υλικής κίνησης και δεν βλέπω διαφορά μεταξύ της υλιστικής διαλεκτικής του Ηρακλείτου, στο: τα πάντα ρει ουδέν ίδιον μένει, και τους 3 νόμους της διαλεκτικής στην Μαρξιστική φιλοσοφία που είναι οι ίδιοι νόμοι της υλικής κίνησης. Ο Χέγκελ απλά εφαρμόζει τους νόμους της διαλεκτικής πάνω σε μια εξέλιξη της Ιδέας και φυσικά είναι ένας ιδεαλιστής.

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 2 года назад +1

    Το αείζωον πυρ, κατά μια σύγχρονη έννοια μπορεί να ταυτιστεί, με την κατάσταση του πλάσματος Υδρογόνου-Ηλίου. Ο λόγος είναι με την έννοια των τριών νόμων της διαλεκτικής, των νόμων που διέπουν την αρμονία της συνύπαρξης των αντιφάσεων, του Πολέμου αυτού που είναι ο πατέρας των πάντων!

  • @Dionysios_Skoularikis
    @Dionysios_Skoularikis 2 года назад +1

    Φιλλιπε Νικολόπουλε, σε ευχαριστώ πολύ!!!