Πλατωνισμός και μυστικοί συμβολισμοί στην Αναγέννηση - Βασίλης Χλέτσος

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 авг 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία με (πλήρη) τίτλο: «Οι μυστικοί δρόμοι της γνώσης και οι μυστικοί συμβολισμοί στο Δουκάτο του Urbino. Πλατωνισμός, αλχημεία και συμβολισμός στην Αναγέννηση».
    Ομιλητής: ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΛΕΤΣΟΣ, συγγραφέας και αρθρογράφος.
    Διοργάνωση: Εκδόσεις "Μυσταγωγία - Μυθαγωγία".
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
    Ανά τους αιώνες ένα μυστικό ρεύμα εικόνων και συμβόλων διατρέχει όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς, χρησιμοποιώντας ως οχήματα παγκόσμια αρχετυπικά σύμβολα και τον αλληγορικό λόγο, εργαλεία τα οποία δεν είναι γνωστά στους περισσότερους.
    Η χρήση αυτών των συμβόλων για τον Δυτικό πολιτισμό, ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα, περνά στον Ρωμαϊκό κόσμο, κρύβεται στα πιο σκοτεινά ράφια κατά τον Μεσαίωνα, και ξανά ανακαλύπτεται κατά την αναγέννηση στην Ιταλία.
    Η συμβολική γνώση δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, δεν εκλογικεύεται, ερμηνεύεται όμως χρησιμοποιώντας μεθόδους τις οποίες μας άφησαν παρακαταθήκη ο Πλάτωνας, οι Στωικοί, οι Νέο Πλατωνικοί, συνεχίστηκε στους νεότερους χρόνους με τον Carl Jung, και τον Joseph Campbell, ενώ η συμβολογία έγινε πρόσφατα γνωστή στο ευρύ κοινό με το best seller του Dan Brown o «Κώδικας Ντα Βίντσι».
    Στην συγκεκριμένη παρουσίαση θα διαπιστώσουμε πως μέσα από συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία στο κάστρο του Δουκάτου του Urbino- Ουρμπίνο, αποκαλύπτονται αρχαία Ελληνικά σύμβολα, τα οποία μας αποκαλύπτουν το σημαντικό και διαχρονικό μήνυμα που αυτά μεταφέρουν στον πυρήνα τους, στοιχεία που επηρέασαν καταλυτικά την Ιταλική Αναγέννηση.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
    Ο Βασίλειος Χλέτσος γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται στον Τομέα του Τουρισμού. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, και το 1991 ειδικεύτηκε σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιταλία, κατόπιν υποτροφίας. Ομιλεί τέσσερις ξένες γλώσσες, αθλείται συστηματικά, είναι φυσιολάτρης και περιηγητής.
    Είναι συγγραφέας και αρθρογράφος, έχει στο βιογραφικό του πολλές διαλέξεις, ομιλίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρουσίες ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στον περιοδικό τύπο και το διαδίκτυο.
    Έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του:
    - «Η χαμένη κιβωτός της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας και των μυστηρίων» (εκδόσεις Γεωργιάδη, 2003),
    - «Μυστικισμός και θείο στην Ελλάδα και τον αρχαίο κόσμο» (εκδόσεις Γεωργιάδη, 2005),
    - «Άνθρωπος και Γαία» (εκδόσεις Γεωργιάδη, 2007),
    - «Ο Γλαύκος και η Νηρηίδα» (εκδόσεις «Μυσταγωγία - Μυθαγωγία», 2019).
    Ασχολείται με την αυτογνωσία, τις ενεργειακές ασκήσεις, τον διαλογισμό, την μελέτη της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας, την μελέτη της φιλοσοφίας των αρχαίων πολιτισμών και την συγκριτική θεολογία.
    Είναι διαχειριστής, μεταξύ άλλων, της σελίδας «Μυσταγωγία - Μυθαγωγία».
    Επικοινωνία: chletsos_vassilis@yahoo.gr
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κον Βασίλη Χλέτσο και τις εκδόσεις "Μυσταγωγία - Μυθαγωγία" για την πρόσκληση καταγραφής της ομιλίας και την άδεια ανάρτησής της στο διαδίκτυο.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες του κου Βασίλη Χλέτσου, που έχουν καταγραφεί από τις Φρυκτωρίες, στον σύνδεσμο:
    • Βασίλης Χλέτσος - Ομιλίες
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Комментарии • 29

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  2 года назад +11

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @kuriaki3692
    @kuriaki3692 2 года назад +3

    Υπέροχο μάθημα!

  • @eugeniosalexopoulos3632
    @eugeniosalexopoulos3632 2 года назад +9

    Συγχαρητήρια για το έργο σας! Σας ακούω εδώ και λίγο καιρό αλλά έχω πάρει πολύ δύναμη από όλη αυτήν την γνώση !!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

    • @Fryktories-office
      @Fryktories-office 2 года назад +1

      Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια και την υποστήριξη. Να είστε καλά!

  • @user-ry1kc1gg7r
    @user-ry1kc1gg7r Год назад +4

    Δίπλα από το πολυτεχνείο υπάρχει το εξαίσιο Επιγραφικό Μουσείο όπου αναρτώνται ολοι οι ελληνικοί τρόποι γραφής.. εκει λοιπόν θα διαπιστώσουμε πως από κανέναν κινέζο,αιγύπτιο ή μεσοποταμιο δεν ξεκίνησε ή πηρε ο Έλληνας τρόπους γραφής αλλά το αντίθετο!!!
    Επίσης υπάρχει και ο εξαιρετικός κ. Χατζηγιαννακης ο οποίος με τις μελέτες του στη γλωσσολογία αποδεικνύει πως και γιατί όλα ξεκίνησαν από εδώ!!

  • @constantinosperkoulidis9238
    @constantinosperkoulidis9238 2 года назад +3

    Πράγματι, η γνώση και τα σύμβολο είναι παρών. Ιδιαίτερα σήμερα τα σύμβολα των ΧΡΩΜΑΤΩΝ .... κόκκινο, κίτρινο, γαλάζιο, πράσινο κλπ. Έχουμε σήμερα εκλογές στην
    Αυστραλία. Καλή τύχη και χαιρετισμούς.

  • @stellapolyzwi4807
    @stellapolyzwi4807 2 года назад +2

    Ευγε!! Σας ευχαριστώ θερμά!!

  • @user-vv9gr2ky5g
    @user-vv9gr2ky5g 2 года назад +2

    αξια καθε σεβασμου !

  • @eliasl2053
    @eliasl2053 2 года назад +3

    Μια συμβατική περιορισμένη ορατότητα μας παρουσιάσατε, κρίμα!

  • @mariadouka9913
    @mariadouka9913 2 года назад +7

    Νομίζω το ρήμα συμβάλλω ακόμα το γράφουμε με δύο λάμδα. Νομίζω...

    • @katczar
      @katczar 2 года назад

      Σωστό. Συμβάλω με ένα λ είναι τύπος μέλλοντα

  • @alikidemetriou1854
    @alikidemetriou1854 2 года назад +2

    Εκπληκτικός 👏👏

  • @user-nj7ds4qk2j
    @user-nj7ds4qk2j 11 месяцев назад +2

    Η φωτια προυπηρχε πριν το προμυθεα κατι αλλο ηταν.

  • @mariadouka9913
    @mariadouka9913 2 года назад +3

    Συνεννόηση. Μάλλον υπάρχει κάποιο θεματάκι με την ορθγραφία.

  • @mirtiamirtia2198
    @mirtiamirtia2198 2 года назад

    Πολυ ενημερωτικη η ομιλια σας. Πιστευω οτι η συμβολογια ειναι ενα μαθημα που θα πρεπει να εισαχθει στη πρωτοβαθμια εκπαιδευση. Απο το Δημοτικο ακομα. Οτι μαθει καποιος σε μικρη ηλικια ριζωνει μεσα του. Κατα την ενηλικο ζωη του θα θελησει να το εξερευνησει.

  • @user-vq1dv9by4k
    @user-vq1dv9by4k 2 года назад

    7:35 αποσυμφόρηση της γνώσης

  • @joveni111
    @joveni111 Год назад

    !!!

  • @antoniaperdikea9979
    @antoniaperdikea9979 2 года назад +1

    Πολλά φραστικά λάθη και λάθη στην ανάγνωση!

  • @user-do6oo4vg5n
    @user-do6oo4vg5n 2 года назад

    Σταμάτησα στο 2.50 , κάποιος που συγχέει την Ελληνική σκέψη και φιλοσοφία η οποία βασίζεται στον λόγο και την λογική με την αλχημεία , δεν έχει ιδέα για τι πράγμα μιλάει .

    • @aimilioscomics
      @aimilioscomics 2 года назад

      Η αλχημεία είναι μια παράδοση αλληγοριών για να επιβιώσει η γνώση στις σκοτεινές εποχές του Μεσαίωνα όπου οτιδήποτε μη χριστιανικό στην αντίληψη οδηγούσε τον εκφραστή του στην πυρά. Καλώς ή κακώς δεν μπορούσε να επιβιώσει ο Έλλην Λόγος τα τελευταία 2.000 χρόνια επι εποχής των Ιχθύων αλλά πλέον με την νέα εποχή θα αποκαλυφθούν όλα τα νοήματα και της αμιγούς ελληνικής φιλοσοφίας και της αλχημείας όπως αυτή εκφράστηκε στον Μεσαίωνα και μετά.

    • @dimoklitosdaconstelacaodea7509
      @dimoklitosdaconstelacaodea7509 2 года назад

      Ἀλχημεία!! Δυστυχῶς ὅλοι δὲν γωνωρίζουνε τὴν ἑλληνικη γλῶσσα. Πρῶτα μαθαίνουμε νὰ ἐκφραζόμαστε γραπτῶς καὶ μετὰ μιλᾶμε γιὰ λογική.

    • @epimetheus9053
      @epimetheus9053 2 года назад +2

      ίσως εσύ να μην έχεις πλήρη εικόνα και απλώς δια της πεποίθησης ερμηνεύεις την ελληνική κοσμοθέαση όπως εσύ θα ήθελες να είναι 😅

    • @katczar
      @katczar 2 года назад +3

      Ο Καστοριάδης ακόμα λέει ότι η αναγέννηση είναι το πέρασμα της ελληνικής φιλοσοφίας στην Ευρώπη. Μια χαρά ξέρει τι λέει ο κυριος