Fudge by Holtkamp
HTML-код
- Опубликовано: 9 фев 2025
- Together with his granddaughter Stella Meijles, pastry chef Cees Holtkamp makes fudge. It is a recipe that he has perfected over fifteen years. You can find the recipe in Holtkamp's book De Banketbakker and it is also on the Foodtube site.
You can order a SIGNED copy of De Banketbakker, the book with all Holtkamp recipes, with this link:
foodt.be/Banke...
and if you do that you will not only help Foodtube, but also an independent cookbook store without it costing you anything extra.
DO YOU WANT MORE OF THESE KIND OF TIPS AND VIDEOS?
Discover new food videos every week on Foodtube.nl. Chefs and experts share their tips and secrets! From basics such as frying a steak and poaching an egg, to appliance & gadget tests, lectures and masterclasses on a wide range of topics, from côte de boeuf to kombucha, brioche bread to cauliflower and rouille to roulade.
Register quickly at Foodtube.nl and stay informed via this link: foodtube.nl/abo...
Ik word melancholisch als ik de uitzendingen van jaren geleden keek en dan nu, met Stella, als volwassen vrouw.... zo mooi om te zien
ik wilde helemaal geen fudge maken maar als ik Stella zo gezellig met d'r opa bezig zie.....geweldig! zo aandoenlijk. Ik heb met mijn dochter een stuurhuis van een bestelwagen vervangen... ook heel leuk, eigenlijk als je met je kinderen of kleinkinderen een passie deelt dat is t mooiste wat er is.
Als ik de commentaren lees dan is alles al gezegd, maar ik herhaal t dan maar.....wat ontzettend leuk dat opa en kleindochter dit samen doen. Overdracht van kennis en ervaring van de ene op de andere generatie is van onschatbare waarde. Opa gaat een stap verder dan dat, hij brengt ook de passie voor t vak over en inspireert daarmee niet alleen de nieuwe generatie. Hij laat ook zien hoe ongelofelijk belengrijk en prachtig iets kan zijn als je daar hart en ziel in legt, ongeacht wat je doet. Complimenten voor beiden, ik geniet van deze videos!
Dank je Paul !
Wat een lief stel.
De laatste opmerking van Stella was zo grappig.
Ik vind dit zo lief, Stella die echt haar opa help en geduldig naast hem staat, en dan samen zo,n heerlijke dingen maken.
Het zijn zulke gezellige vidios met Stella erbij. Wat een leuke vrouw is het geworden he! Ze zal wel supergoed zijn in haar vak met een opa als Cees!
Ik heb eens whisky fudge gemaakt; dat was ook zo lekker. Maar jaren later ben ik vergeten hoe.
Heerlijk om te zien. Ben zelf ook banketbakker geweest voor 23 jaar. Heb m’n opleiding nog via V.B.O.B gevolgd. Gr Wim
Ik blijf het geweldige filmpjes vinden, vooral de leuke interactie tussen beiden. Met haar blikken (en soms een opmerking) weet Stella de boel aardig te relativeren. Filmpje noodt in in ieder geval tot een keer uitproberen.
Wat een geweldige mensen vol passie en liefde over het vak ! En heerlijke recepten
Alles wat je maakt is fantastisch en duidelijk. Ik woon in Spanje en bak voor mensen hier Nederlands gebak volgens jouw recept aan de Costa Del Sol. De mensen zijn bierverbruik blij en ik krijg het drukkerijen drukker. Bedankt
Dank je welCourt , hier doen we het voor !
Ik heb lekker gelachen bij het kijken naar dit filmpje en ik ga nu naar de winkel om snoep te kopen.
Niet zelf maken Douwe ?
Heerlijke vlog weer! Geweldig! Wij kregen altijd op zondag een caramel zoals we dat noemden. Bring back memories...
Stella is een grote hulp voor Cees, fijn dat je weer terug bent Stella heb je de Amerikanen veel kunnen leren?🙋
Hi! Net dit kanaal ontdekt! Te gekke content
Heel leuk. Ik ga het maken.
En wat leuk, Stella, af en toe die blik richting camera😊
Probeer ook altijd te koken met mijn dochter samen, om haar te laten zien dat koken gaat over smaak. Ook al kook ik even alleen, laat haar vaak proeven ... dat maakt het zoveel meer interessant. Zij leert hoe het is om soms niet de regels te volgens, omdat smaak divers is ... afwijkend is interessant ... breng de verrassing in smaak ... dat maakt je anders
Ik geniet zo van jullie 😍👍👍😊
Stella word een grote straks…dankzij opa Cees 🥰
Advies koop een thermapen thermometer die meet binnen een seconde de snelste die er is. Top video weer.
Heerlijk dit suikerwerk. Is dit een mooie opmaat voor de roomboter borstplaat?
Wat een traktatie!! Wat heb je nodige op een koude, donkere, regenachtige herfstdag? Recept: dhr Holtkamp met kleindochter die "warme" fudge maken😁 Heerlijk, kan niet beter!!😊 Wederom veel dank! En prachtig om te zien hoeveel liefde er is tussen opa en kleindochter, daar is lang roeren een perfect moment voor. Liefs uit Nijmegen 😘
Lieve groet terug van Stella en mij
Zou het niet eau bain marie beter gaan qua aanbranden dacht ik eerst, maar water wordt maar 100 graden natuurlijk en je hebt 115C nodig. Ziet er heerlijk uit.
Inderdaad Edo , au bain marie gaat maar tot 100 graden en dat is niet genoeg het moet 115 .
Helemaal mijn idee: met minimale middelen gewoon lekkere dingen maken. Daar heb je geen superdeluxe keukens die niet zouden misstaan in de horeca met kookeilanden van hier tot ginder voor nodig :-).
Wat liefdevol gemaakt !
Stella kan ook zelf een kookprogramma beginnen na lessen van master Cees👍👍👍👩🍳👩🍳👩🍳❤️❤️❤️
Beste Cees.
Neem een pan met een dikke bodem, het beste een koperen bodem.
1. Bij het maken van Fudge roer je het mengsel tot de suiker is opgelost. Daarna stopt je met roeren, je verhit de
fudge op laag vuur tot 114 C. (daarom is gas of inductie beter dan een kookplaatje, je kan de warmte beter sturen, een kookplaat bevat teveel resthitte) Deze giet je dan in de vorm en laat je afkoelen. Nu je niet geroerd hebt ontstaan er geen zaadkristallen en is je Fudge zacht, zonder dat mondgevoel van een boterham met pindakaas aan het strand.
2. Wil je wel fijne kristallen, dan doe je als boven, je roert tot de suiker is opgelost, je verhit op laag vuur (!!) tot 114C en je wacht tot de massa is afgekoeld tot 43 graden, nu roer je flink. Er ontstaan dan heel kleine zachte kristallen
Als je in UK bijvoorbeeld in Fudge winkeltjes waar ze het ambachtelijk zelf maken heeft de Fudge geen grove kristalstructuur die jij met je recept bereikt.
Een zaadkristal is een oppervlak waar sucrose moleculen (dat is de suiker) zich aan kunnen hechten - het kunnen een paar sucrose moleculen zijn die aan elkaar geplakt zitten, een stukje stof of zelfs een klein luchtbelletje. Zodra zich een zaadkristal vormt, wordt het groter en groter naarmate de fudge afkoelt. Veel grote kristallen in fudge maken het korrelig.
Door de fudge te laten afkoelen zonder te roeren, voorkom je dat er zaadkristallen ontstaan. Roeren zou sucrose moleculen helpen elkaar te "vinden" en kristallen te vormen. Door te roeren introduceer je ook lucht, stof en kleine gedroogde stukjes van de wanden van de steelpan - allemaal potentiële zaadjes voor kristalvorming.
Wanneer de fudge is afgekoeld tot ongeveer 43 C , kan je het kristallisatieproces starten. Je begint te roeren en blijft roeren tot de snoep dik wordt. Hoe meer je roert, hoe meer kristalzaadjes je krijgt. Maar in plaats van een paar enorme kristallen (en korrelig snoep), krijg je heel veel kleine kristallen, die zorgen voor dik, glad snoep.
Dank je wel voor al je adviezen Pieter,en waar ik me niet en wel aan moet houden , toen de Banketbakker 15 jaar geleden werd samengesteld wat recepten betreft , vond ik het leuk om ook wat snoepjes in het boek op te nemen , alle bakkersrecepten zijn uitgebreid getest en je voelt het al aankomen de snoepjes heb ik overgenomen uit wat boeken en onvoldoende getest , en dat zie jij in ieder geval , maar ik heb er weer veel van geleerd ,snoep maken is duidelijk een ander beroep .
@@ceesholtkamp4870
Absoluut, zo probeer ik ook nog steeds drop te maken, maar das nog eens zo lastig.
Ik maak altijd fudge volgens het Engelse recept dat ik ooit van de moeder van een vriend heb gekregen. Volgens Engelse recepten wordt er wel geroerd tijdens het verhitten om plakken aan de bodem tegen te gaan, verder verwarmen tot 116 graden en afkoelen. Roeren bij 110 graden tot de glans verdwijnt en dan verder laten afkoelen. Overigens gaat er in dat recept ook golden syrup (een soort lichte schenkstroop) bij en mag het ook witte basterdsuiker zijn. Ik dacht dat dat niet roeren meer de Amerikaanse manier van fudge maken is.
@@gilles111heeft u het recept met de golden syrup? En zou u die hier willen plaatsen?
@@pamela-lk5xv
50g of butter
300g of caster sugar
50g of golden syrup
170g of evaporated milk
1 pinch of salt
1. Line a 15-20cm square tin with baking paper
2. Combine all the ingredients in a large saucepan
3. On low heat until the butter has melted then increase the heat
4. Stirring constantly to prevent the mixture from sticking to the bottom of the pan, heat until it reaches 116C
5. Remove the pan from the heat and leave to cool to 110C, then beat the fudge for approximately 5 minutes using a wooden spoon until it loses its glossy shine
6. Pour the fudge mixture into the tin and place in the fridge for an hour to set
7. Cut into square pieces
Bedankt voor deze mooie video. Ik heb eens de "solid gold" fudge mogen proeven van de amerikaanse firma Brevin's - deze is moeilijk te krijgen (zelfimport, alleen met credit card) maar was verrukkelijk van smaak en viel op door juist haar gebrek aan korrel en gigantische smeuïgheid.
(Cruciaal: ook niet de textuur van toffee - meer iets dat doet denken aan gianduia)
Omdat er zo moeilijk aan te komen is, ben ik al jaren opzoek naar een gelijkend recept, maar tot nu toe niks gevonden.
Ik blijf gewoon op zoek naar dat recept - maar deze ziet er ook lekker uit :) Goede dag!
Als je stopt met roeren als de suiker is opgelost, daarna de massa op laag vuur verhit tot 114 C en dan stort en laat afkoelen zonder te roeren krijg je de fijne structuur. Roeren -> Kristallen, hoe meer je roert, hoe meer kristallen.
Geluid is nu beter, dan 2 video's van hun geleden.
Mag ik af en toe een filmpje van jullie delen op facebook?
Namtuurlijk !
Er had natuurlijk moeten staan , dat begrijp je.
Cees, waarom stort U de fudge niet meteen in het schaaltje, maar eerst afkoelen in water?
Wederom een prachtige video.....Bedankt
Dat pannetje ( met een dikke bodem) moet even in het koude water omdat anders de de temperatuur verder oploopt en dan worden ze te hard , het dus alleen maar bedoeld dat de verhitting stopt .
Zou de fudge ook lukken met gecondenseerde kokosmelk? Dit ivm koemelkallergie
Ik zou het proberen, ik weet het niet !
Fantastisch!
Waarom nou precies die 40 gram water? Want die kun je niet verwarmen tot 115C, dus die moet verdampen terwijl je roert, het duurt alleen wat langer.
In het filmpje zegt hij dat dat nodig is om de basterdsuiker op te laten lossen. Ik denk om geen klontjes te krijgen o.i.d.
Dat water is er om de basterdsuiker te doen oplossen , laat je het water achterwege dan wordt de fudge wel heel zanderig,
❤
Hey,
Ik heb nog een leuk idee voor de kerst.
De kerstkrans zoals gemaakt in het filmpje 2 jaar geleden.
Maar dan appel in kaneelsuiker doen en daarna die appel in de spijs dan bladerdeeg erop zoals normaal. En dan bestrijken met water en dan kristal suiker erop.
Ik heb deze voor zover ik weet zelf bedacht maar vind het VEEL lekkerder dan gewone kerstkransen. Ik zou hem proberen!
Kan trouwens ook met een amandelstaaf op deze manier.
Lekker met je handen afsmeren aan het blik....Hmmmm yummi!
Iedere gezondheidswetenschapper zal je vertellen dat het helemaal niet zoveel uitmaakt of je je voedsel bereidt met handschoenen aan of met gewassen handen. Maar los daarvan: ik heb weleens op TV mensen dingen zien bereiden met zwart gekleurde wegwerphandschoenen aan; dat vond ik nou bepaald niet appetijtelijk uitzien, want het was net alsof ze bezig waren met een heel smerig werkje.
Lijkt me wel moeilijk leven met smetvrees
Het is toch ook gewoon in hun eigen keuken en voor eigen gebruik.
@jcs3330
4 minutes ago (edited)
Lived in Greenwich visiting the market on regular occasions.
Fudge has always been my 'go-to' confectionary of choice over any other since I was a child. (I have always liked fudge, toffee and caramel tasting types of confectionary hence the liking of fudge. We know that sugar is one of the main ingredients, hence so many examples in stores or marketed has 'handmade' or "exclusive quality fudge" etc, seem to fail. (including those fudge makers who make it on site in front of you and that which is sold in exclusive stores etc).
In the years of occasionally treating myself I have only ever found 4 fudge makers that have mastered this incredibly difficult taste balance. Two being handmade in and two being what fudge makers call 'processed fudge' (ironically being much better then the majority that claim to be/or are 'original, handmade or with top quality ingredients".
As said, to get a fudge that 'traditionally' contains so much sugar yet does not taste overly sweet or sickly is quite a difficult achievement, and I have sampled a lot of so-called 'artisan' fudge makers which fail this 'ideal' balance and produce highly sweet fudge
❤