Rederij NCVK 1981 - 1983 en andere vaartuigen

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 сен 2024
  • Rederij Nieuw Centraal Verkoop Kantoor Zand en Grind BV (NCVK) te Amsterdam. Deze rederij/verkoopkantoor was opgericht door de firma’s “Internationale Bagger Scheepvaart en Handelsmaatschappij NV” (IBSH) uit Amsterdam , “ NV Grind- Zandhandel v.h. D. v. Baarsen” uit Amsterdam en de firma “ Van Tricht & De Boo BV ” uit Gorinchem. Dit om gezamenlijk hun bouwmaterialen in te kopen. Er werden ook 6 beunschepen gebouwd, die in eerste instantie gemaakt waren om het zand en grind te distribueren naar beton centrales, in en rond Amsterdam.
    De bouwmaterialen werden dan eerst door grotere schepen naar Amsterdam gebracht, o.a. opslag in het Entrepotdok en Zijkanaal I. Dit waren tevens betoncentrales. Deze schepen werden extra laag gebouwd, om leeg (in ballast en neerlaat baar stuurhuis) en geladen, geen oponthoud van de spertijden van de Amsterdamse bruggen te hebben.
    Later werden er ook grotere zandwerken aangenomen en gingen ze aanvulzand varen en werd er ook betonzand en grind van de Maas gehaald. Eind 1970 is de 1ste gebouwd bij scheepswerf "De Amstel" in Ouderkerk a/d Amstel. Dit was de Slotermeer. Afmetingen waren 56 meter lang, 7.36 meter breed, 2.21 meter diep. Tonnage was 647 ton en 372 m3 ruim inhoud. Als motor werd geplaatst een Stork( AR 156) van 215 PK, bij 1500 toeren. Dit was de enige motor in het schip. Er volgden nog 5 schepen met de zelfde afmetingen. Dit waren in volgorde van bouwen: Geuzenveld, Osdorp, Buitenveldert, Bijlmermeer en de Buiksloterbanne. Allen genoemd naar Amsterdamse stadswijken.
    In 1978 werd de Osdorp verlengd naar 64 meter en er werd een nieuwe Stork(DR 216) geplaatst van 320 pk bij 750 toeren. Tevens werd er ook een Samofa hulpmotor geplaats van 15 pk. Kort daarna volgden de verlenging en her motorisering van de Geuzenveld, Slotermeer en Buitenveldert. Die werden verlengd naar 63 meter en middels kalfsdekken verdiept naar 2.30 meter. De tonnage werd 766 ton en 446 m3 ruiminhoud. Als motoren werden geplaatst een Caterpillar (3408), 360 pk bij 1800 toeren. Later werd de Bijlmermeer ook nog verlengd en gehermotoriseerd. Voor die tijd waren het zeer moderne schepen. Alles werd hydraulisch aangedreven: 6 duims Kuil & Rottinghuis centrifugaalpomp, Kuil & Rottinghuis kattenkop, Ridderinkhof ankerlier, stuurhuishefcilinder en stuurmachine. Dit waren ook een van de 1ste schepen met een Becker stabilloroer. In 1975 en 1976 werden er nog 2 beunschepen gebouwd. Deze waren voorzien van duw knieën en konden een duwbak duwen. Dat waren de Almere en de duwbak Amsterdam 1 en de Bos en Lommer en de duwbak Amsterdam 2. Deze 2 set schepen waren volledig onder beheer van de IBSH. In september 2012 zijn de eerste 6 schepen gesloopt bij scheepssloperij RDM in Kampen.
    Omdat deze schepen toch een bijzonderheid waren op de Nederlandse binnenwateren, deze ode.
    Deze opnamen zijn gefilmd met een super 8 camera, door Marcellino van Vliet. Ik ben in juli 1973 gaan werken bij het NCVK. Eerst 2 jaar matroos geweest op het mbs Bijlmermeer en vanaf november 1975 tot juli 1985, ben ik schipper geweest op het mbs Buitenveldert.

Комментарии • 5

  • @joopmouthaan
    @joopmouthaan Год назад +1

    Ontzettend leuke film Pino, heel herkenbaar! Groetjes, Joop van de Bos en Lommer

  • @droneflightnoordholland8642
    @droneflightnoordholland8642 Год назад +1

    Prachtige opnames en een stuk mooie herkenbare historie Marcellino, leuk het oude vak weer eens terug te zien.
    Groetjes Ton Westerhof

  • @jostelleman
    @jostelleman Год назад +1

    Mooie film Marcellino, heb het ook op Facbook groep Binnenvaart rederijen gezet hoop dat je het goed vindt!!

  • @GamesFutureVideos
    @GamesFutureVideos Год назад

    Leuke video Marcellino !

  • @danseresdan573
    @danseresdan573 Год назад

    Leuke video🙂