Ik maak ook schilderlesvideo's voor www.schilderclub.nl - onversnelde videolessen van drie verschillende docenten, live webinars en een leuke community!
Beste Toon, vandaag een 'bewolkte' middag. Heb jouw filmpje een paar keer achter elkaar gekeken, en nu aan de gang. Best moeilijk, nog maar even goed oefenen. Bedankt!
@@ToonNagtegaal Dankjewel! Ik zou heel graag een schilderij willen maken met een mooie wolkenlucht en daaronder een zee met golven. Dit filmpje is ideaal voor het schilderen van de wolken, het begint er steeds beter uit te zien wat ik produceer. Nu ben ik nog erg aan het worstelen met golven, ik heb eea opgezocht op RUclips maar iedereen doet weer wat anders, en het wordt niet zo duidelijk en gestructureerd uitgelegd zoals jij het doet. Is het mogelijk in een nieuwe video daar iets over te zeggen (kijkersvraag?) :) Niets mooiers dan een donkere lucht met daaronder een woeste zee met schuimende golven!
Ik zet het op mijn lijst, die overigens zorgwekkend beangstigend schrikbarend lang aan het worden is!😂 Klopt: er zijn duizenden manieren om dingen aan te pakken. Mijn manier is eentje van, maar dat wil niet zeggen dat het de enige juiste manier is. En zelf wissel ik de manieren ook naar believen af. De ene keer werk ik op een getoonde ondergrond, de andere keer juist niet, de ene keer vind ik het fijn om met een zorn-palet te schilderen, de andere keer vind ik het leuk om met heel andere kleuren te werken. Ik werk graag op een grijs palet, maar een andere keer heb ik juist ineens zin om op zo'n afscheurpalet te werken, soms gebruik ik een supergoede verfijnde kwast van €30 en soms een oud penseel van €2,95. Soms doe ik twee dagen over een uitgebreide schets op het doek en soms doe knal ik er in een half uur een ruwe schets op en ga ik daarmee mijn schilderij opbouwen. Ik laat in de video's manieren zijn waarop iets kan worden aangepakt, om mensen op weg te helpen. Uiteindelijk is het fijn als je zelf bepaalde voorkeuren ontwikkelt. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: je kan de golven eigenlijk vrijwel op dezelfde manier aanpakken. Maak wat basiskleuren aan van donker naar licht, zet eerst het verschil tussen die partijen erin en ga dan later waar nodig tussenkleuren erin zetten. Bij golven zul je alleen over het algemeen (in tegenstelling tot bij de wolken) hardere contrasten zien. Zo zie je vaak dat de lichte en donkerste delen vlak naar elkaar liggen, behalve dan weer in schuimpartijen. Bedankt voor je vraag, je ziet het wel een keer verschijnen en veel plezier met schilderen 👍
Amaai, dat is weeral een hele uitleg, en ondertussen zie ik wolken ontstaan uit gewone streepjes die eerst op het schilderij geplaatst worden. Ik denk dat het ook wel belangrijk is om te weten wanneer een schilderij af is. Als je deze wolken ziet ontstaan moet je toch ergens een moment hebben dat je denk: Deze wolken zijn nu af.... anders blijf je maar bezig hé. Dit is natuurlijk ook een gevoel dat je moet hebben, bij het maken van een schilderij, een gevoel van ... het is klaar nu ;-)
Dat is een goede opmerking Michael, mensen vragen vaak: wanneer is het af? Volgens mij heeft het veel te maken met voor jezelf van tevoren een doel af te bakenen. Ik had voor mezelf nu bijv het idee om het globaal neer te zetten, om vooral te laten zien hoe je het technisch kunt aanpakken. Maar was ik een hyperrealist geweest, dan was ik natuurlijk nog wel even veel langer door gegaan. Dit is trouwens precies waarom ik zelf niet abstract kan schilderen, dan heb ik dus echt geen flauw benul waar ik mee bezig ben en waar ik onderweg naartoe ben.
@@ToonNagtegaal Hetgeen jij doet is wel veel moeilijker dan hetgeen ik abstract doe. En ik denk dat je gelijk hebt dat je gevoel wel zegt wanneer het schilderij, voor jou, af is Want uiteindelijk bepaal je zelf hoe ver, of hoe gedetailleerd je wil werken. Bij mijn abstracte schilderijen is dat gewoon een gevoel dat zegt dat het schilderij af is, al kan je er altijd nog wat aan toevoegen, en misschien op die manier ook volledig om zeep helpen, wat mij trouwens al meerdere keren overkomen is ;-)
Hi Toon, ik hoor je veel over nat in nat werken, maar ik merkte dat als ik 2 kleuren aanbreng en met alleen een natte (water) kwast deze blend is dat ook nat op nat, of weer een andere techniek ?
Hoi Toon, al een paar x bekeken. Super fijn dit onderdeel. Was ook een vraag van mij. Niet: tralala, ik doe ff wolkenluchtje, maar hoe maak je nou die kleurovergangen etc. Wederom lijkt het heel eenvoudig als ik naar je kijk, maar poeh...dat wordt nog wel even oefenen. Jamner genoeg afgelopen maanden praktisch geen tijd gehad, maar ik ga nu aan de slag. Dankjewel!!
Overgangen maken gaat altijd het makkelijkst als je ze plant, dus dat voorwerk op je palet doen. En het is zoals altijd een kwestie van vaak doen. Als je eens klaar bent met je schildersessie en je hebt nog wat verf op je palet, dan kun je dat mooi gebruiken om op een kladpapier wat van die overgangen te oefenen. Ook kun je het perfect oefenen met eerst alleen zwarte en witte verf. Het gaat vast wel goed komen en ik hoop dat je nu weer wat meer tijd krijgt om lekker te schilderen!
Hallo Toon, ik ben zo blij met al je video's en kan me voorstellen dat dit niet alleen veel werk maar ook veel kosten met zich meebrengt. Ik wil je hiervoor graag een kleine bijdrage overmaken. Kan je me laten weten hoe ik dat kan regelen. Ik ben op pensioen en heb vroeger al getekend en geschilderd met olieverf en wil me er nu terug mee bezighouden maar een opvrisbeurt heb ik wel nodig en dat heb ik bij jou gevonden, duidelijk, met veel kennis en heel leuk gebracht.
Dankjewel voor je reactie, leuk om te horen dat je er wat aan hebt! Ik heb op mijn website eventueel een pagina met een doneermogelijkheid via iDeal, PayPal en Bancontact www.toonnagtegaal.nl/doneer/ Heel veel succes en plezier met schilderen!
Haha goed kijken en gewoon naschilderen .....🤷🏻♀️ Gedaan met verschillende dingen die ik na wilde schilderen... leek er niet echt op🤭🤣. Met wolken en dergelijke lukt t wel😃 maar de echte objecten en mensen ed🙊 Maar leuk is t wel! .(lang leve de schilderclub met de schetsen die je over kunt nemen) Fijne eerste Kerstdag trouwens 🎄
Mooi top hopelijk lukt mij dit ook zo net als u het doet maar zal niet de eerste keer zijn maar meerdere keren vooralleer ik er mee weg ben oefening baart kunst wens iedereen succes en vooral niet opgeven na mislukte keren 🤗
Bij het mengen is het natuurlijk altijd zoeken naar een balans, misschien heb je dan in het blauw net iets teveel van de complementaire kleur gedaan, dan wordt het grijs.
20 jaar geleden heb ik op schilderles gezeten een jaar of 5 maar ik kwam geen steek verder zat de hele avond te prullen en eind van de avond mocht je zien hoe het moest of het schilderrij was een week er na veranderd er werd van een foto geschilder die kleuren die je ziet kunje apsolut niet na mengen wand die kontrasten kloppen dan niet ze zijn veel suptieler dus wat je zecht dat klopt wel waar ik les kreeg werde niks gezegt ik mocgt wel van alles vragen maar je weet op een gegven momend niet meer wat je moet vragen omdat wat zij lied zien niet te zien is van een foto
Helaas ja. Dat is soms balen als je een half uur bezig bent geweest om alles neer te zetten, in te stellen en voor te bereiden en dan ga ik filmen en zit ik er soms teveel in en ga ik in beeld staan. Ik heb zelfs weleens iets op de vloer gezet zodat ik er niet voor kán staan en wat denk je? Voor ik het doorhad stond ik gewoon als een acrobaat om dat obstakel heen te hangen en alsnog voor de camera. Ik doe mijn best, maar ik kan het helaas niet altijd voorkomen. Ik kan de camera ook niet vóór me neerzetten, want dan moet ik eromheen schilderen en dan loop ik er elke keer tegenaan. Ik kan hem heel schuin zetten, dan is de kans kleiner dat ik ervoor sta, maar dan zie je ook weer bijna niks. 😂😂😂Wat een gedoe he.
Toch gebruiken wij denk ik dezelfde verf? Acrylverf droogt inderdaad snel, maar hier zijn wat tips om daarmee om te gaan. Maak de belangrijkste kleuren aan op je palet met een paletmes. Een bergje verf droogt niet snel uit. Ook wordt het schilderen zelf hierdoor veel makkelijker, want je hebt het moeilijkste werk dan al gedaan. Je kunt je bij het schilderen dan gewoon op het schilderen zelf concentreren, omdat de kleuren al klaarliggen. Gebruik genoeg verf. Als je te weinig verf gebruikt, droogt het te snel uit. Ook moet je dan elke keer tussendoor beginnen met mengen, dan droogt de boel op je doek ondertussen juist weer uit. Uiteindelijk is te weinig verf gebruiken juist een oorzaak waardoor veel mensen teveel verf gaan gebruiken, want de kans op fouten en gedoe wordt groter enz enz. Liever teveel dan te weinig. En in mijn laatste video laat ik nog zien hoe je gebruik kunt maken van een mistverstuiver om je verf langer vochtig te houden: ruclips.net/video/bhbQ68StKyQ/видео.html Die laatste tip over de verstuiver is leuk, maar ik zou in eerste instantie aan de slag gaan met meer verf en meer voorbereiding op het palet. Dan weet je al niet wat je meemaakt. Er komen tijden dat je de verf nog te langzaam vindt drogen! Nou, ik hoop dat je hier wat mee kan en veel plezier met schilderen!
@@ToonNagtegaal Alvast bedankt. Ik gebruik wat duurdere verf Amsterdam Expert en nog wat Primacryl van Schmincke. En ik probeer wat klein werk te maken. Dus weinig verf omdat het toch wel duur is. Ik zal wat meer proberen te mengen. Helaas ben ik een beetje kleuren doof. Dus ik zie niet alle onderkleuren. Nu ga ik nog sticker gebruiken als deze bruikbaar zijn nog niet binnen. Liever ga ik de miniaturen met de hand schilderen. Nu bezig met een klavecimbel en deze waren soms fraai beschilderd.
Dat is leuk! Als je zo klein werkt heb je het wel lastiger inderdaad. Je maakt dan immers minder grote bergen verf aan. Je zou een sta-wet palette kunnen proberen. Dat zijn paletten die de verf vochtig houden, dus veel langer bruikbaar na afloop kun je hem luchtdicht afsluiten en schijnt de verf zelfs dagen goed te blijven. Ik weet dit alleen niet uit eigen ervaring zeg ik erbij, maar wel van veel mensen gehoord dat het fijn is. Ik heb hier een link naar een video waarin iemand laat zien hoe het werkt: ruclips.net/video/Y1rIdpoFQe0/видео.html en deze paletten zijn bijv. bij bol te krijgen, daar staat ook een NL beschrijving bij: www.bol.com/nl/nl/p/sta-wet-handy-palette-ma-857/9200000115951521/
@@ToonNagtegaal Sommige artiesten gebruiken olieverf. Maar dat duurt maanden voor dat het droog is. En ik vond het altijd een smeerboel worden. Ik heb ook wel wat vertragers medium. Ik zal het wel weer eens proberen het is al weer jaren geleden.
@@ToonNagtegaal Geeft niets hoor Toon. Het zijn een paar fracties van seconden dat je er even voor staat Het is heel goed te zien en te volgen. Dankjewel
Ik maak ook schilderlesvideo's voor www.schilderclub.nl - onversnelde videolessen van drie verschillende docenten, live webinars en een leuke community!
Bedankt Toon, weer zo`n leerzame les! Vanaf nu bepaal ik zelf wat voor weer het wordt ;)
Zo kun je het ook zien inderdaad😂👍🏻
Beste Toon, vandaag een 'bewolkte' middag. Heb jouw filmpje een paar keer achter elkaar gekeken, en nu aan de gang. Best moeilijk, nog maar even goed oefenen. Bedankt!
Graag gedaan! Het is allemaal inderdaad natuurlijk ook een kwestie van oefenen. Succes en veel plezier!
Duidelijke tutorial! Ik schilder al een aantal jaren, maar toch interessante tips gekregen! Dank je wel Toon :)
Graag gedaan!👍
Geweldige uitleg, bedankt! Zojuist alle stappen gevolgd en zijn blij met het resultaat!
Dat is leuk om te horen! Veel plezier met schilderen👍
@@ToonNagtegaal Dankjewel! Ik zou heel graag een schilderij willen maken met een mooie wolkenlucht en daaronder een zee met golven. Dit filmpje is ideaal voor het schilderen van de wolken, het begint er steeds beter uit te zien wat ik produceer. Nu ben ik nog erg aan het worstelen met golven, ik heb eea opgezocht op RUclips maar iedereen doet weer wat anders, en het wordt niet zo duidelijk en gestructureerd uitgelegd zoals jij het doet. Is het mogelijk in een nieuwe video daar iets over te zeggen (kijkersvraag?) :) Niets mooiers dan een donkere lucht met daaronder een woeste zee met schuimende golven!
Ik zet het op mijn lijst, die overigens zorgwekkend beangstigend schrikbarend lang aan het worden is!😂
Klopt: er zijn duizenden manieren om dingen aan te pakken. Mijn manier is eentje van, maar dat wil niet zeggen dat het de enige juiste manier is. En zelf wissel ik de manieren ook naar believen af. De ene keer werk ik op een getoonde ondergrond, de andere keer juist niet, de ene keer vind ik het fijn om met een zorn-palet te schilderen, de andere keer vind ik het leuk om met heel andere kleuren te werken. Ik werk graag op een grijs palet, maar een andere keer heb ik juist ineens zin om op zo'n afscheurpalet te werken, soms gebruik ik een supergoede verfijnde kwast van €30 en soms een oud penseel van €2,95. Soms doe ik twee dagen over een uitgebreide schets op het doek en soms doe knal ik er in een half uur een ruwe schets op en ga ik daarmee mijn schilderij opbouwen. Ik laat in de video's manieren zijn waarop iets kan worden aangepakt, om mensen op weg te helpen. Uiteindelijk is het fijn als je zelf bepaalde voorkeuren ontwikkelt.
Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: je kan de golven eigenlijk vrijwel op dezelfde manier aanpakken. Maak wat basiskleuren aan van donker naar licht, zet eerst het verschil tussen die partijen erin en ga dan later waar nodig tussenkleuren erin zetten. Bij golven zul je alleen over het algemeen (in tegenstelling tot bij de wolken) hardere contrasten zien. Zo zie je vaak dat de lichte en donkerste delen vlak naar elkaar liggen, behalve dan weer in schuimpartijen.
Bedankt voor je vraag, je ziet het wel een keer verschijnen en veel plezier met schilderen 👍
Wat een ontdekking, deze filmpjes! Geweldig!
Dankjewel, leuk dat je er wat aan hebt👍
Ben zo blij met die zo leerzame video's van jou !!!Dank je Toon ...
Graag gedaan, dankjewel👍🏻🖼
Ben zo blij met jouw video's en uitleg. Bedankt.
Leuk om te horen, dankjewel👍🏻
Fijn, Toon heel leerzaam en prettig verteld en laten zien. Dank je wel
Dankjewel, leuk om te horen👍
W. Bakker,
Dankjewel, Toon. Wat kun jij boeiend vertellen. Ik hang aan je lippen.
helemaal te gek die videos.Je enthousiasme werkt aanstekelijk.Blijf er mee doorgaan.
Dankjewel, ik doe m’n best!😂👍🎨
Wat een goede uitleg, dankjewel!
Graag gedaan!👍
Amaai, dat is weeral een hele uitleg, en ondertussen zie ik wolken ontstaan uit gewone streepjes die eerst op het schilderij geplaatst worden.
Ik denk dat het ook wel belangrijk is om te weten wanneer een schilderij af is. Als je deze wolken ziet ontstaan moet je toch ergens een moment hebben dat je denk: Deze wolken zijn nu af.... anders blijf je maar bezig hé. Dit is natuurlijk ook een gevoel dat je moet hebben, bij het maken van een schilderij, een gevoel van ... het is klaar nu ;-)
Dat is een goede opmerking Michael, mensen vragen vaak: wanneer is het af? Volgens mij heeft het veel te maken met voor jezelf van tevoren een doel af te bakenen. Ik had voor mezelf nu bijv het idee om het globaal neer te zetten, om vooral te laten zien hoe je het technisch kunt aanpakken. Maar was ik een hyperrealist geweest, dan was ik natuurlijk nog wel even veel langer door gegaan. Dit is trouwens precies waarom ik zelf niet abstract kan schilderen, dan heb ik dus echt geen flauw benul waar ik mee bezig ben en waar ik onderweg naartoe ben.
@@ToonNagtegaal Hetgeen jij doet is wel veel moeilijker dan hetgeen ik abstract doe. En ik denk dat je gelijk hebt dat je gevoel wel zegt wanneer het schilderij, voor jou, af is Want uiteindelijk bepaal je zelf hoe ver, of hoe gedetailleerd je wil werken.
Bij mijn abstracte schilderijen is dat gewoon een gevoel dat zegt dat het schilderij af is, al kan je er altijd nog wat aan toevoegen, en misschien op die manier ook volledig om zeep helpen, wat mij trouwens al meerdere keren overkomen is ;-)
Nou, dat laatste dat heb ik áltijd als ik abstract probeer te schilderen😂😂😂
W. Bakker
Dankjewel, Toon. Wat kun jij boeiend vertellen. Ik hang aan je lippen
Niet te lang he, dan rekken ze teveel uit!😂👍
Zeer duidelijk. Dank u wel. Moet nu nog gaan oefenen.
Graag gedaan en succes!👍
Dank je wel! Nu maar weer oefenen, fijne les Toon!
Geaag gedaan, fijn dat je er wat mee kan. Succes!👍🏻
wauw...weer veel geleerd en bovendien geïnspireerd!
Jeanine Salakay leuk om te horen, dankjewel. Succes en veel plezier👍
Een heel goede video. Dit helpt mij verder. Dank Toon.
Dat is leuk om te horen, succes!👍
Wel heel mooi gedaan, ik krijg moed om het zelf te proberen.
Dat is leuk!💪👍
geweldige tutorial, dankjewel!!!!
Graag gedaan👍
Hoi Toon, weer super uitgelegd. Vind je woord Pompen ook zo grappig.
Dankjewel! Haha, ja ik heb gaandeweg een beetje een raar alternatief jargon ontwikkeld, het is een beetje hoe ik het voor me zie.🎨👍
Dank je. Heel goede en handige video. Top
Graag gedaan!👍
fantastische video!
Dankjewel!
Fijn om van je te leren
Veel plezier met schilderen👍
Weer wat geleerd. Bedankt👍🏻
Ria Ooms graag gedaan, bedankt voor je reactie👍🏻
Goede video weer Toon. Gelijk zin in wolkjes schilderen. :D
Gelukkig had je nog wat panelen in de gesso staan!😂👍
@@ToonNagtegaal Ja precies, 👍🖐Fijne dag, Picasso.
Hi Toon, ik hoor je veel over nat in nat werken, maar ik merkte dat als ik 2 kleuren aanbreng en met alleen een natte (water) kwast deze blend is dat ook nat op nat, of weer een andere techniek ?
Jazeker, dat is ook nat-in-nat. Zolang de verf nog nat en 'veranderbaar' is met een andere kleur, werk je nat-in-nat.👍👍👍
Hoi Toon, al een paar x bekeken. Super fijn dit onderdeel. Was ook een vraag van mij. Niet: tralala, ik doe ff wolkenluchtje, maar hoe maak je nou die kleurovergangen etc. Wederom lijkt het heel eenvoudig als ik naar je kijk, maar poeh...dat wordt nog wel even oefenen. Jamner genoeg afgelopen maanden praktisch geen tijd gehad, maar ik ga nu aan de slag. Dankjewel!!
Overgangen maken gaat altijd het makkelijkst als je ze plant, dus dat voorwerk op je palet doen. En het is zoals altijd een kwestie van vaak doen. Als je eens klaar bent met je schildersessie en je hebt nog wat verf op je palet, dan kun je dat mooi gebruiken om op een kladpapier wat van die overgangen te oefenen. Ook kun je het perfect oefenen met eerst alleen zwarte en witte verf. Het gaat vast wel goed komen en ik hoop dat je nu weer wat meer tijd krijgt om lekker te schilderen!
@@ToonNagtegaal goeie tip Toon. Ik vind het altijd jammer als ik nog verf over heb. Ga ik volgende x daarmee oefenen
Hallo Toon, ik ben zo blij met al je video's en kan me voorstellen dat dit niet alleen veel werk maar ook veel kosten met zich meebrengt. Ik wil je hiervoor graag een kleine bijdrage overmaken. Kan je me laten weten hoe ik dat kan regelen. Ik ben op pensioen en heb vroeger al getekend en geschilderd met olieverf en wil me er nu terug mee bezighouden maar een opvrisbeurt heb ik wel nodig en dat heb ik bij jou gevonden, duidelijk, met veel kennis en heel leuk gebracht.
Dankjewel voor je reactie, leuk om te horen dat je er wat aan hebt! Ik heb op mijn website eventueel een pagina met een doneermogelijkheid via iDeal, PayPal en Bancontact www.toonnagtegaal.nl/doneer/
Heel veel succes en plezier met schilderen!
Haha goed kijken en gewoon naschilderen .....🤷🏻♀️ Gedaan met verschillende dingen die ik na wilde schilderen... leek er niet echt op🤭🤣. Met wolken en dergelijke lukt t wel😃 maar de echte objecten en mensen ed🙊 Maar leuk is t wel! .(lang leve de schilderclub met de schetsen die je over kunt nemen)
Fijne eerste Kerstdag trouwens 🎄
Dankjewel jij ook!
Mooi top hopelijk lukt mij dit ook zo net als u het doet maar zal niet de eerste keer zijn maar meerdere keren vooralleer ik er mee weg ben oefening baart kunst wens iedereen succes en vooral niet opgeven na mislukte keren 🤗
Zo is het, gewoon blijven proberen! Bij mij mislukken ook de hele dag allerlei dingen hoor, dat hoort er allemaal bij👍
Ben er ook aan begonnen vandaag.
Met dezelfde kleuren maar het komt totaal niet overeen. De blauwen zijn veel te grijs en het oranje is roest/bruin
Bij het mengen is het natuurlijk altijd zoeken naar een balans, misschien heb je dan in het blauw net iets teveel van de complementaire kleur gedaan, dan wordt het grijs.
20 jaar geleden heb ik op schilderles gezeten een jaar of 5 maar ik kwam geen steek verder zat de hele avond te prullen en eind van de avond mocht je zien hoe het moest of het schilderrij was een week er na veranderd er werd van een foto geschilder die kleuren die je ziet kunje apsolut niet na mengen wand die kontrasten kloppen dan niet ze zijn veel suptieler dus wat je zecht dat klopt wel waar ik les kreeg werde niks gezegt ik mocgt wel van alles vragen maar je weet op een gegven momend niet meer wat je moet vragen omdat wat zij lied zien niet te zien is van een foto
Ja, bij foto’s gaat er vaak allerlei visuele informatie verloren inderdaad.
Leuke video goede uitleg maar je staat steeds voor de camera😀
Helaas ja. Dat is soms balen als je een half uur bezig bent geweest om alles neer te zetten, in te stellen en voor te bereiden en dan ga ik filmen en zit ik er soms teveel in en ga ik in beeld staan.
Ik heb zelfs weleens iets op de vloer gezet zodat ik er niet voor kán staan en wat denk je? Voor ik het doorhad stond ik gewoon als een acrobaat om dat obstakel heen te hangen en alsnog voor de camera. Ik doe mijn best, maar ik kan het helaas niet altijd voorkomen. Ik kan de camera ook niet vóór me neerzetten, want dan moet ik eromheen schilderen en dan loop ik er elke keer tegenaan. Ik kan hem heel schuin zetten, dan is de kans kleiner dat ik ervoor sta, maar dan zie je ook weer bijna niks. 😂😂😂Wat een gedoe he.
Was wel grappig ,maar ik ben wel weer heel wat wijzer geworden ,en daar gaat het toch om😀
Dat is zo😂👍🏻
Eindelijk een linkshandige schilder
wauw
Can't see what your doing! You back is in the way..
Yes I know, I'm so sorry. As I mentioned in the video: unfortunately I'm not perfect😜.
Ik heb geen wit maar wel huits kleur
Leuke uitleg maar een probleem. Als ik dit doe is mijn verf na korte tijd al droog.
Toch gebruiken wij denk ik dezelfde verf? Acrylverf droogt inderdaad snel, maar hier zijn wat tips om daarmee om te gaan.
Maak de belangrijkste kleuren aan op je palet met een paletmes. Een bergje verf droogt niet snel uit. Ook wordt het schilderen zelf hierdoor veel makkelijker, want je hebt het moeilijkste werk dan al gedaan. Je kunt je bij het schilderen dan gewoon op het schilderen zelf concentreren, omdat de kleuren al klaarliggen.
Gebruik genoeg verf. Als je te weinig verf gebruikt, droogt het te snel uit. Ook moet je dan elke keer tussendoor beginnen met mengen, dan droogt de boel op je doek ondertussen juist weer uit. Uiteindelijk is te weinig verf gebruiken juist een oorzaak waardoor veel mensen teveel verf gaan gebruiken, want de kans op fouten en gedoe wordt groter enz enz. Liever teveel dan te weinig.
En in mijn laatste video laat ik nog zien hoe je gebruik kunt maken van een mistverstuiver om je verf langer vochtig te houden: ruclips.net/video/bhbQ68StKyQ/видео.html
Die laatste tip over de verstuiver is leuk, maar ik zou in eerste instantie aan de slag gaan met meer verf en meer voorbereiding op het palet. Dan weet je al niet wat je meemaakt. Er komen tijden dat je de verf nog te langzaam vindt drogen!
Nou, ik hoop dat je hier wat mee kan en veel plezier met schilderen!
@@ToonNagtegaal Alvast bedankt. Ik gebruik wat duurdere verf Amsterdam Expert en nog wat Primacryl van Schmincke. En ik probeer wat klein werk te maken. Dus weinig verf omdat het toch wel duur is. Ik zal wat meer proberen te mengen. Helaas ben ik een beetje kleuren doof. Dus ik zie niet alle onderkleuren. Nu ga ik nog sticker gebruiken als deze bruikbaar zijn nog niet binnen. Liever ga ik de miniaturen met de hand schilderen. Nu bezig met een klavecimbel en deze waren soms fraai beschilderd.
Dat is leuk! Als je zo klein werkt heb je het wel lastiger inderdaad. Je maakt dan immers minder grote bergen verf aan. Je zou een sta-wet palette kunnen proberen. Dat zijn paletten die de verf vochtig houden, dus veel langer bruikbaar na afloop kun je hem luchtdicht afsluiten en schijnt de verf zelfs dagen goed te blijven. Ik weet dit alleen niet uit eigen ervaring zeg ik erbij, maar wel van veel mensen gehoord dat het fijn is. Ik heb hier een link naar een video waarin iemand laat zien hoe het werkt: ruclips.net/video/Y1rIdpoFQe0/видео.html en deze paletten zijn bijv. bij bol te krijgen, daar staat ook een NL beschrijving bij: www.bol.com/nl/nl/p/sta-wet-handy-palette-ma-857/9200000115951521/
@@ToonNagtegaal Sommige artiesten gebruiken olieverf. Maar dat duurt maanden voor dat het droog is. En ik vond het altijd een smeerboel worden. Ik heb ook wel wat vertragers medium. Ik zal het wel weer eens proberen het is al weer jaren geleden.
Waarom sta je er steeds voor, misschien een andere cameraopstelling?
Tja, een mens maakt weleens fouten helaas.
@@ToonNagtegaal Geeft niets hoor Toon. Het zijn een paar fracties van seconden dat je er even voor staat Het is heel goed te zien en te volgen. Dankjewel
Vv