Ma5 Tillämpningar på differentialekvationer av andra ordningen

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Visar 2 exempel på tillämpningar på differentialekvationer av andra ordningen:
    Vikt i en fjäder (svängning)
    Glidande kedja

Комментарии • 7

  • @jKadood
    @jKadood 8 лет назад +1

    coolt tack för hjälpen bror

  • @sorkfebern
    @sorkfebern 9 лет назад

    Jag läser matte 3c just nu och funderar på att välja till ma5. Vet dock inte om jag ens kommer att klara av den kursen. Är den generellt svår? skiljer den sig mycket från ma4?

    • @TomasSverin
      @TomasSverin  9 лет назад +1

      +Sork Febersson
      Om man ska göra en jämförelse mellan kursen så är det mer likheter mellan Ma3c och Ma4, än vad det är mellan Ma4 och Ma5.
      Grovt sett kan man se Ma4 som en fortsättning av Ma3c sett till derivata (man får lära sig att derivera trigonometriska funktioner, logaritmiska funktioner samt produkter, kvoter och sammansatta funktioner) och integraler (man får lära sig att hitta primitiva funktioner till trigonometriska funktioner och logaritmiska funktioner samt beräkna area och volymer med hjälp av integraler). Sedan blir det även en fördjupning inom trigonometri, där sinus och cosinus kan ses som funktioner. Det område som förmodligen kommer att uppfattas som nytt i Ma4 i jämförelse med Ma3c är komplexa tal.
      Går vi vidare och jämför Ma4 och Ma5 så finner vi egentligen inte så många likheter, differentialekvationer behandlas lite kort i Ma4 och blir mer fördjupad i denna kurs. Ma5 behandlar dessutom områden som mängdlära och kombinatorik, talteori (begrepp som kvot, rest, kongruens, talföljder, induktion) och även lite mer fördjupning inom integraler och derivata.
      De nya områdena behöver i sig inte vara av en högre svårighetsgrad, men de kan säkerligen uppfattas så eftersom det är kanske helt nya begrepp som man måste lära sig att hantera.
      Ett tips är att kolla i en kursbok för Matematik 5 för att skapa en uppfattning om hur intressant innehållet verkar vara, alternativt kolla på någon genomgång som behandlar något moment i kursen.

    • @sorkfebern
      @sorkfebern 9 лет назад

      +Tomas Sverin Tack så mycket för svaret.

  • @haroldcooper
    @haroldcooper Год назад +1

    tror du gjorde lite fel, det gick från 0,9 till att du började skriva 9 istället

    • @TomasSverin
      @TomasSverin  Год назад

      Jag multiplicerade med 10 i varje term, vilket innebar att 0,1y''+0,9y=0 blir y''+9y=0

  • @jKadood
    @jKadood 8 лет назад

    E=mc^2