Akü sağlamlık testi, Basit bir şekilde multimetre ile kontrolü, Akünün bittiğini nasıl anlarız

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 сен 2024
  • Bu videomuzda arızalı akü ölçümü nasıl yapılır sizlere bunu multimetre ile ölçerek göstereceğim. Akü üzerinde kontrol bloğu vardır. Buradan yeşil ise akünün şarjlı olduğunu siyah ise akünün şarj olması gerektiğini gösteriyor. Gösterge kısmı beyaz ise akü safsuyu, asiti yada jelin eksik olduğunu göstermektedir. Buradan görmüş olduğunuz renklere göre akünüze müdahale edebilirsiniz. Akü ölçümünde sağlam gözükebilir ama marşa bastığınızda amper ve voltaj düşümü olacaktır.
    Akü elektrik enerjiyi depolayan ve gerektiği zaman yine elektrik olarak aktaran cihazlardır. Ve bu depolama işini uzun süre yapma özelliğine sahiptir. Akü üzerinde yazan akım kapasitesine kadar depolama yapmaktadır. Önceden arabaların ilk çalışma anında ihtiyaç duyulan ve arabanın aydınlatma sisteminde kullanılmaktaydı. Şimdi ise artık araçların yürümesinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. En çok bilinen akü çeşiti kurşun asit akülerdir.
    Akünün diğer adı ise akümülatör dür.
    Peki araçlarda akü nasıl sarj olur?
    Araçlarda akü doldurulması araba çalışırken kayış vasıtasıyla alternatör diğer adıyla sarj dinamosu aküye enerji vererek doldudur.
    Akülerin içersinde asit mevcuttur. Yeni çıkan jel akülerde kullanılmaktadır. Kuru akümülatör olarak tabi tutulan akülerin bakımı yapılmaz. Akümülatör bittiği zaman yenisi ile değiştirilmektedir. Eski model aküler ise üzerinde kapaklar mevcuttur. Bu kapaklar açılarak içerisine akümülatör modeline göre asit ise asit konulur. Jel akümülatör ise içerisine jel konulmaktadır. Asit modeli olan akülere asit yerine saf su da konulmaktadır. Saf su dediğimiz çeşme suyu değildir.
    Akü içerisinde kurşundan plakalar mevcutturt. Akülere safsu yada asit ilave yapacağımız zaman plaka üzerine gelene kadar doldurulmaktadır. Eğer bakımlı akülerde plakaların altına kadar su azaltıysa hasarlanması an meselesidir.
    Asiti akülere doldururken üzerimize değdirmememiz gerekmektedir. Nedeni ise asit elbiseleri delmektedir. Ve vücudumuza temas ettirmememiz gerekmketedir. Eğer değer ise bol su ile değen kısımı yıkamalıyız.
    Akü seçerken nelere dikkat etmemiz gerekmektedir?
    Akü seçiminde ilk önce aküyü nerede kullanıcaz bu konuya hakim olmalıyız. Kullanacağımız yere göre ebat yani boyuna bakmalıyız. Akü seçiminde ampere bakılmaktadır. Sizdeki 72 amper ise düşük olan bir akü almanız durumunda akünüz daha çabuk bitecektir. Dilerseniz bir üst akımı alabilirsiniz. Aküyü seçerken asitli akümü jel akümü buna karar vermeyiz. Bakımlı akümü bakımsız akümü almalıyız. Ve en önemlisi akü markası. Ucuz etin yahnisi ona göre olur derler.
    Akü üzerinde sarj durum gösterge kısmı mevcuttur. Bu kısımdan akünün sarjlı olup olmadığını görebiliyoruz.
    Bu gösterge paneli içinde 3 adet renk vardır. Bunlardan birincisi yeşil. Yeşil renk akünün sarjlı olduğunu göstermektedir. Sİyah renk ise akünün sarj edilmesi istediğiniz belirtmektedir. Son olarak beyaz renk ise akünün saf suyu yani asitin bittiğini belirtmektedir. Bu üç renk üzerinden akünün durumunu kontrol etmekteyiz.
    Aküyü akümülatör test cihazı ile ölçüm yapabiliriz. Akümülatör kontrol cihazı amper ve voltaj ölçümü yapmaktadır. Eğer elinizde böyle bir ölçüm cihazınız yok ise tek yapman ız gereken elektrikçi arkadaşınızdan multimetreyi almak olacaktır.
    Multimetre ile ölçümde ölçü aleti D.C voltaj kademeye alınır. Bu kademede ölçü aleti probları akünün artı ve eksi kutup başlarına temas edilir. Daha sonra burada voltaj ölçümü yapılır. Bu ölçümde siz akünüzde 12 volt yada 24 volt ölçüyorsanız akümülatör sağlamdır diyemeyiz. Arabanın şoför koltuğuna biri geçsin. Siz ölçüm yaparken arabanın marşına bassın. Bu esna da kaç volt ölçüyorsunuz. Yine 12 volt yada 24 volt ölçüyorsanız akünün sağlamdır. Fakat bu esna da siz misal 9 volt 7 volt gibi değerler ölçüyorsanız akünüz bitmiş anlamına gelmektedir.
    Bu esnada akünüzü sarj ettirin. Eğer sarj ettirdiniz yine aynı sorunlar var o zaman aküyü değiştirmeniz gerecektir.
    Detaylı bilgiler için www.formenim.com sitesini takip edebilirsiniz.

Комментарии • 19

  • @bilimseladam2782
    @bilimseladam2782 5 месяцев назад

    Hocam ben tester marka bi akü ölçer aldım nasıl ölçülüyor anlamadım elektrikli motor aküsünü çıkarıyorum motordan ölçmeyi beceremedim Tıan neng akünün markası asid akü diyor jel akü değil sanırım ölçüm cihazında sol kenarda alt alta seçenekleri var STD ACM GEL EFB diye 4 seçenek var orta ekranda I R VOLT EDC diye 3 seçenek var ekranın en altında da 6 seçenek var CCA IEC SAE EN DIN CA diye yazıyor ölçüm yapmadan önce aküleri full doldurmamamız şartmıdır ben yarım şarjlı iken yaptım ölçümü ama olmadı akü 14volt 45 ah yazıyor üstünde voltunu kaça getirmem lazım?

  • @hasyil
    @hasyil Год назад

    bu durumda ne yapacaz peki?

    • @elektrikegitimi
      @elektrikegitimi  Год назад

      Akü şarj cihazları var onlar ile şarj edilir ve bu cihazlar test ediyor sağlam ise sarjı alıyor ve kullanıyorsunuz eğer sorun var ise şarj cihazı sorunlu olduğunu söylüyor. Videodaki arabada şarj yeterli olmuyordu. Şarj cihazı ile şarj ettim ve hata vermedi sorunsuz kullanıyorum

    • @huzayfefezayhu4533
      @huzayfefezayhu4533 3 месяца назад

      Üstadım bende de bosch c7 Akü şarj cihazı var. Böyle bir aküyü diyelim şarj ettik. Ne kadar süre daha idare eder.

  • @AliAli-b8y6n
    @AliAli-b8y6n 8 месяцев назад

    Aynisi bende de oluyor. Durağan voltaj 12.5 lerde.1 gün yatıp marş yapınca 8 lere 9 Lara düşüyor.marş yaaprken anlık kesiliyor sonra marşa devam ediyor

  • @emirsahin3528
    @emirsahin3528 2 года назад +1

    Kolay gelsin usta hız kontrol cihazi bağlantisi ile parametleri ile bir vidyo çekermisin

  • @AliAli-b8y6n
    @AliAli-b8y6n 8 месяцев назад

    İlk baştaki marş kesilmesi kesin aküden mi hocam aynı şey başımda şuan

  • @muhammedgurbulak2441
    @muhammedgurbulak2441 10 месяцев назад

    Usta akuyu bir kere sarj ettirdigimizde birdakine sorunsuz kullanabiliyormuyuz

  • @mstfinceoglu
    @mstfinceoglu Год назад +1

    Usta yük altında volt düşmesi çok normal yanlış bilgi vermişsin

    • @elektrikegitimi
      @elektrikegitimi  Год назад

      Neresi yanlış detaylı yazarsan sevinirim

    • @mstfinceoglu
      @mstfinceoglu Год назад

      @@elektrikegitimi bu videoyu izlerseniz sıfır aküler yük altında 10.2-3 e kadar düşüyo değerleri

    • @elektrikegitimi
      @elektrikegitimi  Год назад

      @@mstfinceoglu akım olarak şarjı tam ise o kadar düşmemesi gereklidir. Boş aküler marşa basınca bu şekilde voltaj düşümü yapar ve hatta iyice bitik aküler daha da voltaj düşürür. Akım çekimine göre voltajı düşürüyor. Ama kafamda deli soru bıraktın sıfır akü voltaj düşürürmü diye 😀 Onuda denicem

    • @mstfinceoglu
      @mstfinceoglu Год назад

      @@elektrikegitimi attığım linkteki aküler sıfır reis onu izlemeni tavsiye ederim. Sonuçta teknoloji böyle bişey yeni şey öğreniliyor sürekli

    • @elektrikegitimi
      @elektrikegitimi  Год назад

      @@mstfinceoglu link göndermedin

  • @halilarduc449
    @halilarduc449 2 года назад +1

    Kolay gelsin eline emeğine sağlık