Hoe werkt een CV bypass kortsluitcircuit?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Korte uitleg over een CV bypass, waar deze voor dient, hoe je hem instelt en wanneer je een bypass zeker niet moet toepassen.
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/...
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Комментарии • 56

  • @peak196
    @peak196 2 года назад +2

    En als de bypass verkeerd gemonteerd is heb je op de meest onverwachte momenten een enorme herrie. Weet ik helaas uit ervaring. Dank voor de video.

    • @Dr.Davidov
      @Dr.Davidov 2 года назад

      "verkeerd gemonteerd " ?...

    • @peak196
      @peak196 2 года назад +1

      @@Dr.Davidov Er zat alsnog een klep tussen de ketel en de bypass, dus geen vrije doorstroming als de klep dicht was.

    • @Dr.Davidov
      @Dr.Davidov 2 года назад

      @@peak196 Dit sort herrie?...ruclips.net/video/6_J2KbVu76E/видео.html

    • @peak196
      @peak196 2 года назад

      @@Dr.Davidov Precies dat. Bij ons was het een paar keer per week en duurde het een paar seconden. Anderhalf jaar gezocht tot de installateur eindelijk bedacht dat de klep achter de bypass moest, vanaf de ketel gezien. Er moet in de bypass altijd vrije doorstroming zijn.

    • @Dr.Davidov
      @Dr.Davidov 2 года назад

      @@peak196 Holy shit...Ik ben al 5 jaar op zoek naar een oplossing...Niemand wist wat het probleem is! Bedankt!! Ook "Itho" ?

  • @JasperJanssen
    @JasperJanssen Год назад +1

    Bij ons hebben ze hem destijds expres op een paar meter afstand van de ketel gezet - in dit geval kwam het uit op een kamer eentje naar links en een verdieping naar beneden (de ketel zit in het kleine kamertje achter op de 2e tegen de zijmuur, en de bypass zit op de slaapkamer op de 1e verdieping bij het plafond, dus het is een meter naar beneden, goeie 2 meter opzij naar de grotere kamer, en dan nog 50 cm omlaag, zo’n beetje. Het nadeel is natuurlijk dat wanneer hij aanslaat je nog steeds een stukje leiding verwarmt, het voordeel daarvan is dat de HR ketel niet onmiddellijk oververhit terwijl ie echt helemaal niks kwijt kan.
    Ik heb nu een evohome met zones op alle radiatoren en het systeem lijkt ook wel degelijk echt uit te zijn op het moment dat er geen warmte vraag is van de zones, dus het lijkt goed te staan.

  • @erwh1
    @erwh1 Год назад

    Afgelopen zomer hebben we de hele benedenverdieping voorzien van vloerverwarming (11 groepen) en de loodgieter heeft toen een bypass over de verdeler geplaatst. Ik heb inmiddels een Plugwise systeem op de verdeler en enkele radiatoren zitten, maar niet alle, sommige zijn open/dicht kranen.
    Toch gaat de bypass open als alleen 4 van de 11 groepen van de verdeler openstaan of bijvoorbeeld alleen de enkele radiator in het kantoor warmte vraagt. Vervolgens vliegt de retourtemperatuur door het dak en gaat de ketel pendelen (want deze staat op max 60 graden aanvoer).
    Ik heb het ketelvermogen al naar 8kW teruggeschroefd (6 kW was te weinig) en de pompsnelheid verlaagd naar het minimum, maar helaas blijf het fenomeen optreden als er niet in alle ruimtes warmtevraag is.
    Mis ik iets, of is de ketel overgedimensioneerd voor de aangepaste situatie?

  • @Aquatic_Boys
    @Aquatic_Boys 8 месяцев назад

    Bij stadsverwarming mag die bypass niet omwille van rendement. jouw rekening is voor hun bijzaak. De druk is lager op de stadsverwarming nl. 1 mtr tov een ketel met ongeveer 3-5 mtr waterkolom.

  • @MrArjanC
    @MrArjanC 11 месяцев назад

    Dank voor de uitstekende uitleg Rick. Deze video van je had ik helaas eerder gemist. Naar aanleiding hiervan heb ik mijn installatie eens nader bekeken. Bij mij zit er ook zo'n drukverschilregelaar maar dan aan de uitgangskant van de verdeler (terug naar de ketel). Verder zie ik ook aan de terugvoer kant een verbindingspijp met daarop een pijltje dat wijst in de richting van terug naar de verdeler. Dit lijkt mij niet in orde, vandaar misschien de slechte prestatie van mijn installatie. Denk jij dat dit een probleem kan opleveren? M.vr.gr. Arjan Couwenberg

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  11 месяцев назад

      Mocht je hem gemist hebben, zie deze video: ruclips.net/video/sa9Q3Bh5y44/видео.html

  • @aycabbas
    @aycabbas Год назад

    Dit is nou wat ik zocht, op de bovenverdieping 4 radiatoren netjes ingeregeld, op de beganegrond vloerverwarming, zodra alles vragend is worden sommige radiatoren niet goed warm (max 37 graden intrede) terwijl op de ketel aanvoer 50/60 graden is. Door jou andere tips heb ik de thermostaatkraan van de vloerverwarming op open verdeler lager gezet ipv 45 graden naar 30 graden, hierdoor houd ik meer warmte voor mij radiatoren, helaas gaat de ketel hier dan in een soort noodstand (bij 60 graden aanvoer en retour 28 graden cv kant) je hoort hier dan ook behoorlijk bij thermostaat kraan tbv vloerverwarming suizen. De pompstand(cv) staat op de 3 deze al op 2 gezet maar zelfde probleem. Zou deze bypass klep helpen... dit betekent dan wel dat HR redement kwijt bent doordat er warm water in de retour komt... Is het dan toch beter om de thermostaatkraan van de vloerverwarming op 45 te laten zodat de cv blijft regelen en niet in een noodstand gaat? Graag hulp!

  • @rutger1101
    @rutger1101 2 года назад +3

    Ik heb op alle 12 radiatoren in huis slimme thermostaatkranen zitten van Tado. Ik heb ook een bypass gedacht maar niet gedaan omdat er in principe geen warmtevraag kan zijn als alle kranen dichtzitten omdat thermostaat in de woonkamer en alle thermostaatkranen samenwerken. In de twee jaar dat ik het heb ook geen enkele storing op de CV ketel meegemaakt.

    • @joostblok1530
      @joostblok1530 Год назад

      Dat herken ik, maar er is wel een warmtevraag als je warm water vraagt uit de badkamer bv

    • @joostblok1530
      @joostblok1530 Год назад

      Dus ik overweeg nu om een by-pass te plaatsen omdat ik soms warm water vraag in de badkamer en er geen cv aan staat dan hoor ik soms klappen. dan lijkt het wel of er iemand met een hamer op de leiding slaat. het systeem geeft dan de overtollige druk vrij via het overstortventiel. Kan niet de bedoeling zijn.

    • @rutgerbroekman3026
      @rutgerbroekman3026 11 месяцев назад

      Warm water vragen geeft toch geen druk in je cv leiding?

  • @ronald0122
    @ronald0122 Год назад

    Ik wil een bypass ivm tado en mijn cv hangt op de 1e verdieping. Hier zitten ook radiatoren. Begane grond is vloerverwarming en zit de verdeler. Moet ik dan de bypass plaatsen bij de verdeler van de vloerverwarming of juist direct bij de cv. Vloerverwarming gaat via de cv en heeft geen afzonderlijke pomp.

  • @ercanyilmaz8108
    @ercanyilmaz8108 2 года назад

    Bedankt voor deze interessante video. Zo te zien heb ik ook een bypass bij mijn HRE CV. Daarbij ziet de drukverschilregelaar die ik heb hetzelfde uit als op de video. Hoe zou ik deze kunnen instellen? Moet er hieraan gedraaid worden?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Nee, zorg dat hij niet te snel open gaat, want dan stort de hele efficiëntie van je ketel in.

    • @eurovisie2010
      @eurovisie2010 Год назад

      @@KetelKlets ik zag bij ons een kortgesloten circuit met zo'n metertje erop. Die staat op 300 mbar zo ik zag. Bij jou op 500 mbar (0.5 bar). Soms hoor ik als ik in de toiletruimte beneden ben die precies onder de bypass zit boven even veel meer geluid een poos. Zou dat de bypass kunnen zijn ? Ik weet niet of dat dan bij het aanslaan is van de cv.. Of dat er een thermostaat kraan even dicht gaat. In principe draaien er 2 radiatoren op. 1 daarvan is zonder thermostaat en staat altijd open.. de ander met thermostaat kan dicht gaan.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      @@eurovisie2010 Je zou er eens mee kunnen spelen door de gekozen stand te verdraaien want de bypass zou in jouw geval niet open moeten gaan omdat er altijd een radiator open staat. Je kunt ook voelen of de bypass warm is, dan weet je of er cv water doorheen loopt op niet.

    • @eurovisie2010
      @eurovisie2010 Год назад

      @@KetelKlets Oke, ik ben wel huiverig om zelf zaken te veranderen. Maar op zich is dit te overzien.. omdat ik het makkelijk op de nummers precies gelijk kan terugzetten.
      Die by-pass is bij de aanleg van het eerste deel van de cv-installatie geplaatst.. niet in de woonkamer maar achter in he thuis. Toen hebben ze het op de buitentemperatuur geregeld. Ik kan me nog herinneren dat wij daar geen brood van hadden gegeten en niet bewust van waren.. En die cv de hele zomers heeft staan rabbelen..
      Nu hebben we al een aantal jaren de woonkamer ook via de cv en radiatoren dus en andere cv-installateur. En NIET meer op buitentemperatuurmeter..
      Dus ik weet niet of die naar die bypass gekeken hebben. Ik denk ook niet dat die nu anders zou moeten staan.
      We hebben nu wel minder radiators in gebruik vanwege prijs. Achter is alles uit. In de woonkamer zijn er ook de 2 grootste in gebruik. Waar 1 dus met thermostaatkraan en 1 gewoon met kraan die altijd los staat. In dat deel is ook de thermostaat vanzelfspreken. Maar ik hoor die bypass (denk ik) ook slechts altijd maar kort.. Is daarna ook weer weg.

    • @eurovisie2010
      @eurovisie2010 Год назад

      Ik zie wel dat aanvoer en retourtemperatuur dicht bij elkaar ligt.. Max 10 graden. Soms heel dicht(er) bij elkaar. Maar in huis hangen over twee kamers (boerderij) radiatoren van slechts 40 cm hoog bij 2.80 meter. Ik denk dat 40 cm niet veel hoogte is om temp makkelijk kwijt te raken van boven naar onder. Hemrad eco panelen. Ik heb wel gedacht voor efficientie om ventilatoren te plaatsen. Puur voor efficientie dan.. We hebben een honywell programmeerbare modulerende rthermostaat. En een atag 325EC cv. Die kan dus van 7 tot 28.8 kW moduleren..

  • @theoview
    @theoview 2 года назад

    Q: het afgiftesysteem waterzijdig inregelen hoe " reageert " de bypass hierop, Ketel Klets ? wanneer de flow geknepen wordt bij radiatoren / vloerverwarming groepen, zal de Rv toenemne . En mogelijk de bypass in werking zetten ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Altijd alles in samenhang instellen als je ergens wat wijzigt.

  • @stickyyummy1377
    @stickyyummy1377 2 года назад

    Ik neem aan dat de overdrukventiel en inlaatcombinatie dezelfde functie hebben als de bypass. Correct?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      Nee, want die laten de overdruk *uit* het systeem terwijl een bypass de overdruk *in* het systeem laat, maar simpelweg ervoor zorgt dat de circulatie kan blijven plaatsvinden, ook als alle radiatoren dicht zijn gelopen op hun thermostaatkraan.

    • @stickyyummy1377
      @stickyyummy1377 2 года назад

      @@KetelKlets dank voor jouw uitleg!

  • @Damian007.
    @Damian007. 2 года назад

    Welke tape blijft er goed plakken op de naden van de buisisolatie? De tape van de Gamma laat los na een paar uur.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      Die groene tape is hittebestendige tape voor buisisolatie, die plakt erg goed. Maar ik gok dat ducttape ook goed werkt.

  • @lestar123
    @lestar123 2 года назад

    Mijn CV hangt op zolder en bypass zit in de bijkeuken (circa 13 meter leiding van de ketel af). Op dit circuit zitten ook andere radiatoren (hal, woonkamer, slaapkamer). Klopt het dat de bypass dan eigenlijk zinloos is?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      Niet zinloos, maar wel erg moeilijk te vinden als je dat niet weet! Ik zou een sticker op de ketel plakken met die info voor de servicemonteur.

    • @faysalabarqi8040
      @faysalabarqi8040 2 года назад

      @andre. De druk is niet overal gelijk als het goed is. Wanneer de cv ketel op zolder zit dan is de druk op de begane grond meer. Vanuit theoretische perspectief; 10 meter waterkolom is 1 bar als de druk op de zolder 2 bar zou zijn kan het goed zijn dan je 3 bar op de begane grond hebt. Corrigeer me wanneer dit niet het geval is.

  • @harmdoornbos
    @harmdoornbos 2 года назад +1

    mijn CV ketel heeft zeker geen bypass en is m.i. ook niet nodig, de ketel heeft een doorstroom beveiliging, zodra er geen water flow is stopt de ketel. Simpeler kan het niet dacht ik.

    • @geerts153
      @geerts153 2 года назад

      Welk merk ketel / type heeft u? Hier een intergas extreme met bijgeplaatste bypass…

    • @harmdoornbos
      @harmdoornbos 2 года назад

      @@geerts153 hoi, ik heb een nefit proline, ik schat dat deze een jaar of 8 oud is.

    • @geerts153
      @geerts153 2 года назад +2

      @@harmdoornbos mooi dat daar geen bypass op hoeft, ik ben niet zo tevreden over de bypass op mijn intergas extreme.

  • @dirkdehoog4893
    @dirkdehoog4893 2 года назад

    ???? die by-pass MOET voldoende ver weg van de ketel zitten dus minstens 17 m leiding (minimaal 8,5 m van de ketel af)...

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Nee hoor, max 3 meter, bij voorkeur zelfs nog dichterbij. Zie ruclips.net/video/z1Stlfi2RTE/видео.html (2:10)

    • @faysalabarqi8040
      @faysalabarqi8040 2 года назад

      @ketelklets ik had ook van mijn mentor begrepen dat de bijpass juist aan het einde van je installatie moet geplaatst worden. Hoe en wat zou ik nog moeten onderzoeken.

    • @falcominken9591
      @falcominken9591 2 года назад +1

      Dit komt omdat de bypass in het geval van ca. 17 meter lengte ook kan dienen als koeling voor de cv pomp. Als ik me niet vergis.

  • @JohnVissercvoptimalisatie
    @JohnVissercvoptimalisatie 11 месяцев назад

    In dit geval heb je geen bypass nodig..😊

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  11 месяцев назад

      Zowel de vloerverwarming als de enige radiator kunnen theoretisch dichtlopen, dan is het wel nuttig. Maar volgens mij is het veel simpeler om de thermostaatknop van de radiator te vervangen voor een open/dicht kraan zodat er altijd flow is.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie 11 месяцев назад +1

      @@KetelKlets
      Nee..
      Als je de knop van de vloerverwarming op 30 graden (of hoger) zet en langzaam dicht loopt dan zal de aanvoertempratuur van de ketel langzaam stijgen.. dan gaat de ketel terugmoduleren.. dan gaat de knop van vloerverwarming weer en stukje open enz...
      Dan heb ik nog liever een hydraulisch neutraal buffervat dan een bypass..
      Maar in jouw geval een ltv verdeler zonder pomp en een dynamische radiatorkraan en je stookt ook nog zuiniger..😊

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  11 месяцев назад

      @@JohnVissercvoptimalisatie Die dynamische kraan lijkt me wel wat, kan ik mogelijk ook de stroomgeluiden tegengaan.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie 11 месяцев назад +1

      @@KetelKlets
      Ltv verdeler scheelt ook weer een pomp..😉

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  11 месяцев назад

      @@JohnVissercvoptimalisatie Klopt, alleen het voordeel van de huidige setup is dat de radiator nu 50-55 graden water krijgt en dus een hoger vermogen heeft terwijl de open verdeler het water voormengt tot max 40 graden. Met een pomploze verdeler moet de ketel op 35-40 graden staan en doet mijn radiator mogelijk niet veel meer.