Vloerverwarming instellen - Besparingen en Duurzaamheid

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 дек 2020
  • Wat is een goede en eenvoudige manier om de vloerverwarming af te regelen? Met debietmeters is het zelfs nog makkelijker te doen (op streng niveau), echter werken we in deze video alleen met de thermostaatknop.
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Комментарии • 75

  • @surveyharry
    @surveyharry 10 месяцев назад +1

    Beste meneer Ketelklets. Na ruim 20 jaar vloerverwarming met altijd of koude of warme vloer kwam ik uw uitleg tegen. Nu bezig om aan de hand van uw uitleg de hele installatie opnieuw proberen in te regelen.
    Onze huidige ketel, een Nefit HRC 25 CW4 II op de eerste etage stond ingesteld op een aanvoertemperatuur van 60C, het verdeelblok van onbekend merk met een Wilo RS25/6-3P pomp op begane grond met een thermostaatkraan van Honeywell T7500 - 2080WL en een pompschakelaar Ecopump HY-02.
    De ketel heb ik de aanvoertemperatuur verlaagd naar 45C
    De pompschakelaar stond ingesteld op 35C heb ik verlaagd naar 20C
    De Honeywell T7500 thermostaat stond op stand 5, die heb ik gewijzigd naar stand 3.
    Als ruimte thermostaat is er een Honeywell Chronotherm IV geplaatst welke continu op een vaste waarde ingesteld staat.
    Denkt u dat het haalbare kaart is om op deze manier het woongedeelte op een egale 20C te krijgen met alleen de vloerverwarming?
    In het gehele huis en aanbouw hebben we nog drie radiatoren, die 99% van de tijd dicht staan.

  • @ramonennik2536
    @ramonennik2536 2 года назад +1

    Ik ga het uitproberen. Vloerverwarming had ik al iets teruggezet op basis van een andere video van jouw, maar ik hou wel van warme voeten. Vandaag op 35 gezet en continue 18 a 18,5 graden inplaats van wisselend tussen 17 en 20. Kijken wat hij doet..

  • @sorath5298
    @sorath5298 Год назад

    Beste Rick, mijn vraag gaat niet over vloerverwarming, maar over vloerisolatie: ik zou dit heel graag willen doen, maar er ligt een ligt een pijpleiding (waarschijnlijk riool?). Denk je dat het tóch mogelijk is om mijn vloer te isoleren of gaat die vlier dan niet op?
    Groeten Patrick

  • @Soundx13
    @Soundx13 2 года назад +1

    Wij zijn pas verhuisd, hier hangt een "eco pump switch" is dit goed? En welke instellingen zou je aanraden? Gr

  • @aycabbas
    @aycabbas Год назад

    Hallo, vandaag dit meteen toegepast omdat sommige radiatoren niet warm genoeg worden( intrede max 40 graden, ketel staat op 70 graden). De thermostaatknop van mij Robot verdeler stond eerst op 45 graden, deze nu op 30 graden gezet, vloerverwarming komt nu nog steeds op temperatuur alleen heb ik nu een fluitend geluid bij de thermostaat knop tijdens het knijpen, pomp stand ketel ook al van 3 naar 2 gezet maar nog steeds veel lawaai. Iemand enige idee?

  • @jjbb2502
    @jjbb2502 3 года назад +1

    Hier zat ik op te wachten

  • @frem9225
    @frem9225 Год назад

    Rick, op welke stand staat jouw vloerverwarming pomp ingesteld om zo efficiënt mogelijk de woonkamer te verwarmen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Kun je niks van zeggen, dat is helemaal afhankelijk van de lengte en de hoeveelheid vloerverwarmingsbuizen die zijn gebruikt in jouw vloer. Staat de snelheid te traag, dan warmt maar een deel van de vloer op, staat de snelheid te hoog, dan meet je een te lage Δt tussen de aanvoer en de retour. Een pompschakelaar kan helpen om het stroomverbruik te verlagen: ruclips.net/video/2lhs0RxbZK0/видео.html

  • @remkovanderhorst2941
    @remkovanderhorst2941 10 месяцев назад

    Hoi, ik ben al jaren fan van jouw kanaal en leer er veel van. Nu heb ik een vraag over de combinatie vloer(bij)verwarming en airco verwarming in de woonkamer. Situatie; De centrale thermostaat zit nog in de woonkamer. Ik beschik over een modulerende Nefit combi ketel, vloer-bij-verwarming met warmtewisselaar, 5 KW Mitsubishi airco-verwarming en heb alle radiatoren in de woonkamer verwijderd.
    Mijn vraag is op welke temperatuur ik het beste de centrale thermostaat kan instellen bij optimaal comfort en verbruik van gas en stroom. Wanneer ik bijvoorbeeld de airco-verwarming op 21 graden zet dan gaat de vloerverwarming niet aan tenzij ik de thermostaat hoger zet dan die 21 graden. Wat vanuit verbruik perspectief niet optimaal is. Wat ik ook instel, het lijkt erop dat de 2 typen verwarming elkaar in de weg zitten. Nu kan ik de thermostaat op een andere plek dan de woonkamer plaatsen. Maar dan nog blijft de vraag hoe ik de combinatie zo optimaal mogelijk kan instellen. Ik heb me suf ge-google-d maar kan het antwoord helaas niet vinden.
    Hopelijk kan je enig inzicht geven?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  10 месяцев назад

      Je zou de ketel bijvoorbeeld op 40 graden aanvoer kunnen zetten en op de plek van de huidige thermostaat een aan/uit thermostaat kunnen hangen of gewoon een schakelaar. De draden in de ketel sluit je dan aan op de AAN/UIT contacten zodat je met die knop simpelweg de ketel kunt laten branden of weer kunt laten stoppen. Dan heb je geen last meer van verkeerde waardes, maar let wel op dat in het geval van een knop de ketel dus geen kamerthermostaat meer heeft en gewoon blijft branden als je hem niet uit zet. Je zou eventueel een AAN/UIT thermostaat met timerfunctie kunnen proberen.
      Let er in alle gevallen op dat je ketel niet gaat pendelen. Als de vloer op temperatuur is kan de ketel zijn vermogen niet meer kwijt omdat je geen radiatoren meer hebt.
      Het zal dus veel proberen worden.

  • @harrieknol2969
    @harrieknol2969 3 года назад

    Gestimuleerd door jouw filmpje, ben ik de vloerverwarming beter gaan onderzoeken maar kom er niet goed uit. De kraan stond op de hoogste stand, de aanvoer was ongeveer 59 graden. Bijgevolg was de aanvoer in de vloer erg hoog. Ik heb de kraan op de laagste stand gezet. Pinnetje bleek vast te zitten dus aanvankelijk gebeurde er niets maar nu knijpt de kraan hoorbaar dicht. Het gekke is dat de temperatuur vlak na de pomp hoger is als daar vlak voor ?! De grundfos pomp wordt erg heet: 52 graden boven op. En de aanvoer naar de vloer blijft boven de 45. Maw er gebeurt niet veel aan de hand van de instellingen. Stand pomp ook mee geëxperimenteerd maar blijft tussen 45 en 50. Retour vloerverwarming is rond 30 (als infrarood meten op de rode slang betrouwbaar is) en de aanvoer slangen staan beide volop open. Wat zou er aan de hand kunnen zijn ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 года назад

      Probeer de knop zo in te stellen dat de mengtemperatuur op de thermometer in de mengverdeler ongeveer 30-35 graden is. Hou ter controle een platkopschoevendraaier tegen de grote stelschroef in het midden van de pomp en luister met je oor tegen het handvat van de schroevendraaier of de pomp wel draait.

  • @rubenboni7702
    @rubenboni7702 Год назад

    Beste, Ik heb een vraag rond vloerverwarming. Onze benedenverdieping is ongeveer 85m2. 35 daarvan is een bijbouw van 2014 met vloerverwarming en 12cm pur vloerisolatie. Nu gaan we de parket vernieuwen in de rest van de beneden en zou ik de radiatoren daar eventueel willen vervangen door vloerverwarming. Indien ik daar de vloer uitbreek hebben we 9,5 cm opbouwhoogte, maw 3,5cm pur isolatie, 4,5cm voor vloerverwarming en chape en dan nog 1,5cm parket. Vraag is nu of dat wel een goed idee is gezien de weinige isolatie die ik kan leggen. Alternatief is de radiatoren laten hangen en vloeropbouw met 5cm pur isolatie, 3cm chape en 1,5cm parket. Wat denken jullie? Zal de vloerverwarming een besparing zijn tov radiatoren? Andere overweging waarom ik vloerverwarming wil is om op termijn toch een warmtepomp te kunnen installeren. Ik voel weinig voor radiator ventilatoren e.d.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Sowieso vloerverwarming doortrekken, radiatoren kun je dan eventueel later nog weghalen. Ik heb zelf vloerverwarming met radiatoren, de radiatoren zorgen voor snelheid, de vloer voor de constante temperatuur.

    • @rubenboni7702
      @rubenboni7702 Год назад

      Bedankt voor je antwoord! Dus jij vreest niet dat die 3,5 cm pur vloerisolatie te weinig is?

  • @pkouwen
    @pkouwen 2 года назад

    Je gaat voor 30c ivm tegelvloer en geeft aan dat deze temperatuur afhankelijk is van je vloertype. Wat zijn de ideale temperaturen voor bijvoorbeeld een houten vloer?
    Dank voor je leuke inspirerende filmpjes!!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      Is afhankelijk van wat voor hout het is en of er nog een isolerende ondervloer onder ligt of niet. Ga na of een eventuele ondervloer warmtedoorlatend is, anders dan is je vloer de verkeerde kant op geïsoleerd (de warmte van de vloerverwarming kan er dan niet uit). Zoek dus op welke temperaturen jouw houtsoort het beste kan verdragen, zonder dat deze gaat werken, buigen of scheuren. De leverancier van je vloer kan dat vast voor je opzoeken.

    • @pkouwen
      @pkouwen 2 года назад

      @@KetelKlets Dank voor je antwoord. De houten vloer ligt er al zo'n 6 jaar in dus die zal wel uitgewerkt zijn. Het is een Multiplank eiken van 15mm dik. Deze ligt verlijmd op een betonvloer die van onder geïsoleerd is (in de kruipruimte). Ik probeer hier de juiste instelling voor te vinden. Voor de CV (aanvoer van 40c) en de vloerverwarming (30c)?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      @@pkouwen Dat kun je proberen. Hout werkt met name door vocht, dus laat de ruimte niet onder het dauwpunt komen (15 graden) en kijk ook uit bij toekomstig koelen via de vloerverwarming (i.v.m. condensvorming).

  • @JohnVissercvoptimalisatie
    @JohnVissercvoptimalisatie 3 года назад +3

    Je zit bijna goed.. alleen vloerverwarming inregelen met de thermostaatknop eraf.
    Een Watts inregelkraan 1-8ltr/min plaatsen en deze zo instellen dat de aanvoertemperatuur ongeveer 30 graden is.
    Daarna de knop er weer op en op 35 graden zetten..
    Hoe langer er warmtevraag is hoe hoger de vloertemperatuur wordt.
    Zoals jij hem insteld werkt het als het erg vriest niet.. dan gaat erg nog steeds teveel warmte de vloer in en blijft de radiator koud..
    En vloerverwarming uiteraard maar 1 graad veschillen tussen dag en nacht.. anders kost het teveel energie om het weer op te warmen, omdat je er een radiator bij hebt zal dit uiteraard sneller gaan..👍

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 года назад +1

      Bedankt voor deze aanvulling, al probeer ik het altijd zo uit te leggen dat mensen het zonder extra gereedschap of onderdelen ook (relatief) goed kunnen instellen. Wil je het echt goed doen, laat dan een professional langs komen.
      De nachtverlaging i.c.m. vloerverwarming... ik ken weinig onderwerpen waarover de verdeeldheid zo groot is. Zelf doe ik wel aan volledige nachtverlaging, eventueel gecombineerd met een vervroeging van het klokprogramma van 30 minuten, maar ik hoor (o.a. van jou) dat de temperatuur juist stabiel moet worden gehouden. Het hangt wellicht ook af van hoe de betreffende ruimte wordt gebruikt en op welke tijden, wat hier de beste instelling is. De nachtverlaging uitzetten als je de hele dag thuis werkt (en dus ook thuis bent) kan dan een goede keuze zijn.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie 3 года назад +4

      @@KetelKlets
      Vloerverwarming eigenlijk alleen voor ruimtes gebruiken waar je elke dag bent en anders continu op een vloertemperatuur van 20 graden en de laatste 4 a 5 graden (ruimtetemperatuur) snel verwarmen met radiatoren..
      Anders gaat ook je (dek) vloer scheuren / loslaten door de wisselende temperaturen.
      Maak dit helaas dagelijks mee..
      Ik blijf ook nog elke dag bijleren en krijg ook weer nieuwe inzichten in de techniek 😅
      Leuk om te zien dat je deze informatie met ons deelt..👍😉
      Ga zo door..👌

    • @hans98763
      @hans98763 2 года назад

      Er zijn felle discussies over wel of geen nachtverlaging temperatuur bij vloerverwarming. Over 1 ding zijn de beide partijen het eens: probeer bij gelijke weersomstandigheden het weekverbruik aan energie te meten, en dat verscheidene keren. Dan heb je een indicatie wat het beste bespaart

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie 2 года назад +1

      @@hans98763
      Er zijn geen felle discussies als er maar 1 waarheid is met vloerverwarming..
      ALTIJD dag en nacht dezelfde temperatuur.. teveel schommelingen resulteert in een te hoog verbruik.. de vloer kan gaan scheuren of bol gaan staan en de dekvloer kan zelfs gaan scheuren door de wisselende temperaturen..
      Ik kom het elke dag tegen...

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@JohnVissercvoptimalisatie Wat veel mensen ook niet beseffen is dat zo'n stabiele temperatuur (24/7) juist met een warmtepomp heel efficiënt behaald kan worden. Het verlengt ook nog eens de levensduur van de warmtepomp.

  • @noamdahan2784
    @noamdahan2784 Год назад

    Ik heb een vraag. Ik heb de aanvoertemperatuur van de vloerverwarming op 35 graden staan. Het duurt nu ongeveer zo'n 4 uur om van 15 graden naar 18 graden te komen. Op zich heb ik er niet zo'n moeite mee dat het langer duurt. Ik kan de aanvoertemperatuur ook op 40 zetten bijv. en de 18 graden is dan natuurlijk veel sneller bereikt. Maar mijn vraag is: Wat is het meest zuinig? 35 graden aanvoertemperatuur en langer verwarmen (dan is de cv ketel ook langer aan) of 40 graden aanvoertemperatuur? (sneller verwarmen en cv ketel minder lang aan)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Ik zou vooral kijken naar de temperatuur die je vloer aan kan. Hoe sneller je vloer opwarmt, des te harder deze potentieel gaat werken en scheuren, dus zoek dat even op. Qua gasgebruik zal de lagere temperatuur zuiniger zijn, mits je het ketelvermogen en aanvoertemperatuur niet op maximaal hebt staan.

    • @noamdahan2784
      @noamdahan2784 Год назад

      ​@@KetelKlets Dank voor je antwoord. Verder hoor ik gemixte verhalen over dat je beter altijd een constante temperatuur kunt aanhouden (nachts en overdag) terwijl anderen weer zeggen dat je beter nachts de temperatuur 2 graden lager kunt zetten of zelfs helemaal uit. Wat is de meest zuinige optie?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      @@noamdahan2784 De meest zuinige optie is in de nacht helemaal uitzetten bij een ketel die is geforceerd in laaglast. Die zal dan 's ochtends heel langzaam weer opwarmen, maar wel met maximale efficiëntie.

    • @noamdahan2784
      @noamdahan2784 Год назад

      ​@@KetelKlets Als ik hem forceer in laaglast (wat wil zeggen aanvoer temperatuur vloerverwarming op 30 graden en laag vermogen cv ketel (3000)) doet hij er een halve dag over om op temperatuur te komen. Vanaf +- 15 graden naar 18 graden. Vandaar dus de vraag. Is het niet verstandiger om de vloerverwarming in de nacht ook op 18 te laten zodat hij 24/7 in laaglast op minimale temperatuur mooi constant blijft?

  • @thijsvangroningen8354
    @thijsvangroningen8354 3 года назад

    goede avond,
    ik heb ook vloerverwarming als hoofdverwarming op de begaande.
    wat ik ervaar is dat de vloer de temperatuur van de vloer verwarming niet constant blijft.
    wat resulteerd in het heen en weer schommelen van de vloer temperatuur.
    ik woon er nu sinds een april en heb de hele zomer de vloerverwarming niet gebruikt.
    maar nu mis ik het comfort van een egale warme vloer van een graad of 30
    hoe zou dit kunnen komen?
    groetjes

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 года назад

      Zitten er debietmeters op de verschillende strengen vloerverwarming? Het kan zijn dat de ene streng korter is dan de andere, waardoor het CV water daar sneller doorheen gaat dan door die langere. Tussen die lengtes kan een temperatuurverschil ontstaan. Kijk eens of je kunt bepalen wat de kortere streng(en) is/zijn en draai de bijbehorende knop eens wat verder dicht. En als je wel debietmeters hebt, zorg dan dat deze allemaal gelijk staan.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 года назад

      En als alle strengen min of meer even lang zijn, dan kun je overwegen om de vloerverwarmingspomp één stand hoger te zetten, of op een ander verschildebiet in te stellen.

    • @thijsvangroningen8354
      @thijsvangroningen8354 3 года назад

      ik heb 40m2 verdeelt over 4 groepen.
      1 groep is korter, de hal en de wc, dat ventiel heb ik ook een stuk dicht gedraait maar maakt nog geen verschil.
      wat me opvalt, als de ketel aanspringt loopt de temperatuur in de verdeler op naar de ingestelde temperatuur van 40 graden.
      zodra de ketel uit gaat zie ik de temperatuur weer heel snel dalen naar 20/22 graden, wat resulteerd in weer een koude vloer.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 года назад +1

      @@thijsvangroningen8354 In dat geval moet je zeker een pompschakelaar toepassen: ruclips.net/video/2lhs0RxbZK0/видео.html

    • @thijsvangroningen8354
      @thijsvangroningen8354 3 года назад

      @@KetelKlets die heb ik er al tussen zitten.
      wat mij verbaasd is dat bij andere mensen de vloer wel gewoon een constante temperatuur behoud.
      ik dacht ook dat dat het hele idee was van vloer verwarming.
      maar toch zij laatst iemand tegen mij als je vloer een temperatuur heeft van 25 graden dan word de temperatuur in huis vanzelf ook 25 graden.
      oftewel de vloer krijgt de temperatuur die ik instel op de kamerthermostaat.
      maar naar mijn idee is dit niet het hele idee van vloerverwarming
      ?

  • @bramverhoeven10
    @bramverhoeven10 Год назад

    Wij zijn aan het orienteren voor een vloer voor onze nieuwbouw woning. Wij willen graag een natuurlijke vloer en de voorkeur is voor hout. PVC is voor ons geen optie, omdat het geen echte natuurlijk materiaal is.
    Parket vloer kan prima icm vloerverwarming als warmteweerstand maar oke is. Mijn vraag is wat het qua verbruik doet. Een vloer met een goede geleider zoals steen tegenover hout. Er even van uitgaande dat de vloer goed geïsoleerd is. Duurt het gewoon langer voordat de warmte boven komt of heb je ook echt daadwerkelijk warmteverlies en stook je dus deels voor de mussen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Ligt eraan of de vloer aan de onderzijde goed geïsoleerd is (dus onder de vloerverwarming).

    • @bramverhoeven10
      @bramverhoeven10 Год назад

      @@KetelKlets de vloer ligt op een dekvloer met vloerverwarming van 70 mm en deze ligt op een betonvloer van 230 mm met daaronder drukvaste isolatie van 140 mm met PE folie. Goed geisoleerd dus.
      Wat zou je antwoord dan zijn?

  • @wildewipper
    @wildewipper 3 года назад

    Dag Ketel Klets
    Wat me nu toch verbaast is dat je zelf al ooit hebt laten zien hoe je een radiator inregeld met het instel schroefje op het voetventiel en nu de ingaande temperatuur knijpt.
    Als ik het goed zag zit er op je retour leiding toch ook zo'n inregelventiel dus als je die knijpt en minder liters er door laat stromen ben je toch veel beter af en dan zal je electrische ketel
    ook wel terug regelen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 года назад +1

      Dat klopt, alleen doet de thermostaatknop dit nu dynamisch in tegenstelling tot afregelen op het voetventiel, wat statisch is (niet temperatuur gestuurd). Als ik goed luister dan hoor je ook letterlijk de knop open en dicht bewegen naar gelang de mengtemperatuur in de verdeler verandert. Doordat het dynamisch gaat heb je ook niet de problemen van statisch inregelen: direct nadat de ketel aan springt zal de thermostaatknop volledig open staan en pas gaan sperren als de temperatuur oploopt. Statisch inregelen geeft altijd dezelfde flow over het systeem, ongeacht de temperatuur. Daar komt bij dat een vloerverwarmingssysteem (zelfs een kleine met twee strengen) dusdanig veel vermogen kwijt kan, dat je niet snel het risico loopt dat er te heet water retour gaat naar de ketel, wat bij mijn vorige filmpje duidelijk wel de doelstelling was met die kleine radiator. En tot slot is het hier een elektrische ketel, waardoor ik in feite weinig tot niks hoef te doen aan delta-t optimalisatie, omdat de elektrische ketel niet efficiënter wordt als de retour-temperatuur kouder is; er is immers geen rookgasafvoer waar warmte uit gewonnen kan worden.

  • @henrieglasius9644
    @henrieglasius9644 3 года назад +1

    Nu nog de pompen vervangen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 года назад

      Klopt, maar die offerte vond ik te duur (€ 500,- per pomp voor een Wilo Yonos incl. BTW en montage).

    • @henrieglasius9644
      @henrieglasius9644 3 года назад

      @@KetelKlets betaal je dan de hoofdprijs soms

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 года назад

      ​@@henrieglasius9644 Die pompen zijn van zichzelf al best aan de prijs + arbeidsloon (drukvrij maken van de installatie, weer afvullen na plaatsing, alles ontluchten enz). Kan ik eventueel nog omzeilen door het voetventiel en de thermostaatknop dicht te zetten, dan hoeft alleen de vloerverwarming maar ontlucht te worden. Hoe dan ook, ik vervang ze wel voor A-label pompen als de huidige D-label pompen vast slaan.

  • @halloyoutubers7047
    @halloyoutubers7047 2 года назад

    Koppel die vulslang los van je ketel. Iedere goede CV monteur zal je dit vertellen als hij dit ziet. Ook al zit die slang tussen twee afgesloten kranen, de kans dat je bij lekkende kranen je drinkwater aan het vervuilen bent is altijd aanwezig.

  • @wasberrye3652
    @wasberrye3652 3 года назад

    Top weer! Ik heb een radiator die veel te hard doorloopt.
    De aanvoertemperatuur is gelijk als de uitstroom temperatuur.
    Er zit alleen een thermostaatkraan op, verder geen mogelijkheid om het water langzamer te laten stromen.
    Heb jij tops of ideeën wat ik kan doen?
    De radiator hangt in de hal en is eigenlijk een vam de belangrijkste voor de keuken/ hal te verwarmen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 года назад +1

      Thermostaatkraan lager zetten of vervangen voor een ouderwetse open/dicht kraan. Daarmee kun je dan de doorstroom beperken door die kraan te knijpen. Zorg er wel voor dat de kraan vervolgens niet meer wordt verdraait door andere huisgenoten.

    • @lendenbesten9611
      @lendenbesten9611 3 года назад +1

      ruclips.net/video/VM9WWjMhgCk/видео.html

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 года назад

      @@VriendRick met 40 graden aanvoertemperatuur haalt dat niet uit. Er komt tzt toch een warmtepomp, vandaar dat ik nu al enkele jaren 'proefdraai' op 40 graden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 года назад

      @@VriendRick Mijn Remeha Tzerra Ace 28C staat geforceerd in laaglast en levert ongeveer 5,5kW op 40 graden aanvoertemperatuur. De cv pomp moduleert ergens tussen de 20 en 50% en mijn retourtemperatuur (CV breed) is ongeveer 23 tot 27 graden (~Δt 15C). Mijn vloerverwarming pendelt nooit (hoogstens pas bij bereiken van de ruimtetemperatuur) en de CV zelf ook maar heel af en toe. Zeker als ik mijn gasverbruik zie (~600m3 voor heel 2020) dan denk ik dat er qua efficiëntie niet heel veel meer te halen is. Sinds ik meer water door mijn vloer laat stromen, voelt de ruimte (langer) warm aan dan voorheen, een LTV effect.

  • @roepieroepie5333
    @roepieroepie5333 2 года назад

    Belachelijk verhaal.. Vloerverwarming geeft een vreselijk hoog gasverbruik tov conventionele radiatoren. Als je een paar dagen weg bent laat je de hete douche ook niet aanstaan toch!!!! Onbegrijpelijk deze adviezen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +2

      Vloerverwarming is een lage temperatuur afgiftesysteem en werkt vaak prima met 30 of 35 graden aanvoer. Met die temperaturen doet een radiator weinig qua warmteafgifte. Een hoog gasverbruik duid eerder op een slecht ingeregeld systeem want of je nou vloerverwarming hebt of radiatoren, elk systeem is zuinig in te regelen.

    • @roepieroepie5333
      @roepieroepie5333 2 года назад

      @@KetelKlets alleen wanneer je vloerverwarming zo laag ingeregeld staat krijg je nooit de ruimte op temperatuur in de winter dat moet je het systeem altijd aan laten staan en dan nog is een vloerverwarming met een lage instel puur en alleen te gebruiken als bijverwarming. Ik vind het echt 3x niks, en slecht voor je portemonnee en ook voor het milieu

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      @@roepieroepie5333 Dan snap je gewoon niet hoe het werkt, je krijgt een woning met die aanvoertemperaturen prima warm, zelfs met de koude temperaturen van begin dit jaar. Er is niks zo zuinig als een ketel die 24/7 brand met exact het vermogen dat de woning zelf verliest aan warmte. Als dat tot een hoge gasrekening leidt, dan is je isolatie gewoon niet op orde. Je opmerking over bijverwarming slaat ook nergens op, vloerverwarming is niet zelden juist de hoofdverwarming.

    • @roepieroepie5333
      @roepieroepie5333 2 года назад

      @@KetelKlets idd ketel klets.. Praktijk is dat mensen niet de hele dag thuis zitten dan kan eea werken. Alle tijd dat je uit huis bent heb ik mijn verwarming uit. Kijken wie er hogere stookkosten heeft. Ik heb jarenlang vloerverwarming gehad en in de winter moest de aanvoertemperatuur echt even hoog als van radiatoren. Of je moet een 3 dagen willen wachten tot eea warm werd. Ik vind het oubollige troep

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@roepieroepie5333 Dan heb je gewoon een slecht systeem gehad die (gok ik) te diep is ingevreesd. En met dezelfde temperatuur verwarmen als je radiatoren mag juist niet omdat de vloer dan kan gaan werken met scheurvorming tot gevolg. Dat is de hele reden dat er vloerverwarmingsverdelers worden geplaatst in HT systemen. Je mening staat overigens haaks op de praktijk; veel nieuwbouwhuizen hebben juist vloerverwarming zonder radiatoren omdat dat het perfecte systeem is voor warmtepompen (LT) én het scheelt ruimte in huis. Ik heb mijn verwarming ook uit als ik niet thuis ben en ik heb gewoon vloerverwarming, geen probleem. Tegenwoordig is dat makkelijker te regelen als vroeger met programmeerbare kamerthermostaten of simpelweg een app met geofencing (de verwarming gaat uit als je x km van huis bent en gaat weer aan als je de andere kant op gaat).