Kira Sözleşmelerinde Depozito ve Detayları... (Altyazılı)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 мар 2024
  • Kira Sözleşmelerinde Depozito ve Detayları...
    Kurucu avukatımız Ahmet Burak YALÇIN videoda sizler için anlatıyor. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın. ✍🏼 ⚖️
    00:00 Giriş
    Depozito veya kanunun ifadesiyle güvence, kiralanan taşınmazda meydana gelebilecek zararların karşılanması adına verilen bir teminattır. Türk Borçlar Kanunumuza göre kiracı, kiralanan taşınmazı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. Ancak kiracı, sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir. Şayet olağan kullanım dışında meydana gelen bir masraf söz konusuysa, öncelikle bu durum kiracıya yazılı olarak bildirilmelidir. Ardından, mevcut depozitodan bunun karşılanması sağlanabilir.
    Türk Borçlar Kanunu'muzun 342. maddesine göre, para olarak kararlaştırılan depozitonun bankada açılacak vadeli mevduat hesabına yatırılması zorunlu tutulmuştur. Zira, anılan uygulama ile, elden yapılan güvence bedelinin kiraya veren tarafından harcanması veya zaman içerisinde, enflasyon sebebiyle değer kaybına uğramasının önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
    Ne var ki, uygulamada depozitonun çoğunlukla elden ödendiği görülmektedir ve Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, elden yapılan ödemelerin de ispatlandığı ölçüde, geçerli olduğu kabul edilir.
    Şayet depozitonun senet, çek veya poliçe gibi bir kıymetli evrak ile ödenmesi kararlaştırılmışsa, söz konusu kıymetli evrakın bankaya depo edilmesi gerekir.
    - Depozito En Fazla Ne Kadar Kararlaştırılabilir?
    Konut ve çatılı işyeri kiralarında depozitonun sözleşmede belirlenmiş olması gerekmektedir. Söz konusu hükümden anlaşıldığı üzere depozito, sözleşmede kararlaştırılmış olmalıdır.
    Önemle belirtmek gerekir ki, konut ve çatılı işyeri kirasına özgü hükümlerin uygulanabilmesi için sözleşmenin en az altı ay veya daha uzun süreli olması gerekmektedir. Diğer bir deyişle altı aydan daha kısa süreli sözleşmelerde konut ve çatılı işyerlerine ilişkin hükümlerin uygulanması mümkün değildir.
    Kiracının korunması adına getirilen üç aylık kira bedeli sınırı, yalnızca konut ve çatılı işyeri kiralarında uygulama alanı bulabilecektir. Şayet kira sözleşmesi, konut veya çatılı işyeri kirasına ilişkin değilse, örneğin halı saha, açık otopark, çay bahçesi ya da tarla ise, üst sınırdan daha yüksek depozito belirlenmesinde herhangi bir mahsur yoktur.
    - Üst sınırdan daha yüksek bir depozito kararlaştırılmışsa, ne yapılabilir ?
    Konut ve çatılı işyeri kiralarında depozito, üç aylık kira bedelini aşar şekilde kararlaştırılmışsa, fazladan yapılan ödemenin iadesinin talep edilmesi mümkündür. Fazladan yapılan ödemenin başlatılacak bir icra takibi veya açılacak bir alacak davası ile geri alınması sağlanabilir.
    Depozitonun geri verilmesi şartlarını sıralayacak olursak, bunlar :
    depozitonun iadesi için iki tarafın da rızasının bulunması: Vadeli mevduat hesabına yatırılan depozitonun, kiracının ve kiraya verenin ortaklaşa onayı olmadan çekilmesi mümkün değildir. Bu nedenle tarafların uzlaşması, aksi halde, konunun yargıya taşınması gerekmektedir.
    depozitonun icra takibinin veya mahkeme kararının kesinleşmesi sonucunda iade edilmesi: Depozito iadesi koşullarında uzlaşılamaması halinde, icra takibinin veya mahkeme kararının kesinleştirilmesi gerekir ki, depozito iadesi sağlanabilsin.
    depozitonun kira sözleşmesinin sona ermesi dolayısıyla kiracıya iade edilmesi :
    Kira sözleşmesinin sona ermesi durumunda kural olarak depozitonun kiracıya iade edilmesi gerekmektedir. Kiraya veren, depozitonun kiracıya ödenmesini istemiyorsa kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde dava açmalı veya icra takibine girişmelidir. Ardından, dava açtığına veya icra takibi başlattığına ilişkin, bankaya yazılı olarak bildirimde bulunmalıdır. Şayet kiraya veren bu sürede dava açmaz veya icra takibine girişmezse banka kiracının başvurusu üzerine, depozitoyu kiracıya ödeyecektir.
    Hatırı sayılır emeklerle hazırladıgımız içeriklerimizi begenmeyi, sevdiklerinizle paylasmayı ve kanalımıza abone olmayı lütfen unutmayın! Hukuki konularda güncel ve temel bilgi sahibi olmak için, takipte kalın !

Комментарии • 10

  • @bunyaminsunkur3472
    @bunyaminsunkur3472 3 месяца назад +2

    Değerli bilgiler için teşekkür ederiz Burak bey.👍

  • @burakbaser4805
    @burakbaser4805 2 месяца назад

    'Tahliye kararlarına icranın geri bırakılması' süreci hakkında video gelir mi? 🙏

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  2 месяца назад +1

      Merhaba. Mevcut :
      ruclips.net/video/aRkXLgfWTI4/видео.htmlsi=i7YktGEy-BDkwrev 👍🏻⚖️

  • @osmanyel3581
    @osmanyel3581 29 дней назад

    Bilgilendirme için tesekkurler, bir sorum var, sözleşme bitimine 5 gün kala ayrıldığımız zaman depozito alabilir miyim? Yanıtlarsanız sevinirim

  • @TufianTrrosun
    @TufianTrrosun 2 месяца назад

    Merhaba Biz evi kiraya verdik sözleşmede kiracı bize 1 aylık kira ve depozito verdi bu mümkün müdür yada kiracı 2 aylık kira bedelini mi vermiştir

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  2 месяца назад

      Merhaba. Sozlesmeyi incelemeden yorum yapmak dogru olmaz.
      Prensip olarak evrakinizi veya kosullarinizi incelemeden yorum yapmamiz mumkun degil.
      Evrakinizi paylasmaniz halinde, ucreti mukabilinde, danismanlik veya avukatlik hizmeti sunabiliriz.
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim ⚖️

  • @zubeydecakir9553
    @zubeydecakir9553 3 месяца назад

    S.n. aflar bey kiracı içeriye verdiği zararı ödemesi gerekmiyormu o kadar zarar veryorlarki görmen gerekiyor böyle zamanda ne yapılmalı aflar ücretleri çok yüksek bir. Dilekçe yazdırmak 2.000 t.l. istiyorlar zaten adgi beke zararı bile ödemez cevap verirseniz sevinirim birde tehditle karşılamıyorsan ne yapılmalı.

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  3 месяца назад

      Her sey ucuz, avukat ucretleri pahali, haklisiniz Zubeyde Hanim. 😊🙏🏻⚖️