Internationale studenten onzeker over vinden woning

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 окт 2024
  • Het nieuwe studiejaar van de universiteiten en hogescholen in de stad start op 4 september, maar veel internationale studenten hebben nog altijd geen woning. Wat gebeurt er als ze straks hier studeren, maar nog steeds geen woning hebben?
    Haiko Abiyan (18) start straks als eerstejaarsstudent bij de Hogeschool van Amsterdam. Volgende week, op 23 augustus, komt hij voor het eerst naar Nederland, met twee koffers, en nog geen kamer. Haiko is al twee maanden aan het proberen om een plek te vinden en heeft zijn probleem zichtbaar gemaakt.
    'Help, I need a room', staat op zijn shirt. "Ik heb dit shirt deels als grap en deels serieus gemaakt", vertelt hij vanachter zijn laptop vanuit Indonesië. "Ik heb natuurlijk een kamer nodig en het is zo stressvol. Dus ik dacht, laat ik dit shirt maken. Wanneer ik daar ben tijdens de intreeweek ziet hopelijk iemand het en heeft diegene een kamer voor me. Je weet het nooit."
    Deze onzekerheid geldt voor veel studenten die vanuit het buitenland naar de stad komen. Geen kamer betekent voor sommigen verblijven in hotels, hostels, of kamperen. De huidige woningmarkt heeft gewoonweg niet genoeg aanbod dat betaalbaar is voor studenten, ziet ook studentenvakbond ASVA
    Groei aantal studenten
    De universiteiten kunnen nog geen officiële cijfers geven voor het komende academische jaar, maar afgelopen jaar studeerden ruim 125.000 studenten aan een Amsterdamse hogeronderwijsinstelling, en dit aantal zal de komende jaren door blijven groeien naar ruim 146.000.
    Vorig jaar waren ruim 23.000 internationale studenten in de stad en ook dat aantal groeit mogelijk door. Terwijl Nederlandse studenten eventueel nog de optie hebben om thuis te wonen als ze geen kamer kunnen vinden, hebben internationale studenten die optie niet. Dit maakt het nog moeilijker als je als internationale student naar Amsterdam komt.
    De Indonesische Haiko heeft een meevaller: hij heeft een kennis in Den Haag en kan eventueel bij hem terecht. Eerst zal hij tot 3 september in een hotel in de stad verblijven, in de hoop dat zijn zoektocht dan met succes kan worden afgerond. Had hij die optie in Den Haag niet gehad, dan was hij thuisgebleven, erkent hij. Al was hij wel op de hoogte van de moeilijke situatie, want de communicatie vanuit de onderwijsinstellingen was helder. "Ze hebben het inderdaad verteld hoe moeilijk het is gesteld met de huisvesting", geeft hij aan. "Toen dacht ik, oké, het is moeilijk, maar ik ga het proberen. Nu kom ik erachter dat het écht heel moeilijk is."
    Maximumaantal
    Universiteiten hadden de wens om voor dit academische jaar een maximumaantal internationale studenten toe te laten bij de Engelstalige varianten van onder andere psychologie en politicologie. Door de val van het kabinet is deze maatregel op de lange baan geschoven. "Ik denk wel dat, nu het nog even duurt voordat deze maatregelen komen, het van belang is dat de universiteit zelf maatregelen neemt en misschien even tijdelijk wacht met het internationaliseren van opleidingen", zegt Bor van Zee van studentvakbond ASVA.
    Bij de ASVA houden ze deze zomer de problemen waar de studenten tegenaan lopen in de gaten. Ze krijgen nu al signalen dat de situatie zorgwekkend is. "Als er één ding opvalt dit jaar zijn het de exorbitante prijzen die internationale studenten betalen", aldus Van Zee, die de portefeuille Huisvesting onder zich heeft. "Ik denk dat een groot deel wel 1000 euro betaalt voor een kamer."
    Administratieve dakloosheid
    Hij ziet ook tientallen meldingen binnenkomen over administratieve dakloosheid. "Het gaat dan om studenten die ergens wonen waar ze niet geregistreerd kunnen zijn", legt Van Zee uit. "Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld geen bankrekening openen en dus ook niet werken. Als ze zouden kunnen werken zouden ze een duurdere kamer kunnen betalen, maar omdat ze niet geregistreerd zijn kan dat niet. Een vicieuze cirkel dus en die administratieve rompslomp brengt veel narigheid met zich mee."
    De hogeronderwijsinstellingen in Amsterdam zijn sinds dit jaar actiever internationale studenten aan het waarschuwen om niet te komen als ze geen kamer hebben wanneer hun studie begint. Als de cijfers voor het academische jaar van 23/'24 bekend zijn, is het duidelijk of deze actievere communicatie over de woningsituatie succesvol geweest.



    AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
    Abonneer hier op ons youtubekanaal:
    / at5
    Tips of opmerkingen?
    Whatsapp: 06 511 909 38
    Telefoon: 020 555 1155
    Volg AT5:
    www.at5.nl
    Instagram: at5.nl
    Facebook: at5nl
    Twitter: at5

Комментарии • 32

  • @account-yi2cn
    @account-yi2cn Год назад +30

    zijn er geen scholen in eigen land?

  • @brandssdnarb
    @brandssdnarb Год назад +32

    Ik snap niet dat hier geen stop op wordt gezet. Ik snap best dat je in Amsterdam wilt studeren als je vanuit een ander land komt, maar als we de asielzoekers/vluchtelingen stroom gaan verminderen moet hier ook een stop/vermindering op, gewoon omdat het vol is.

    • @GENJA165
      @GENJA165 Год назад +1

      Gewoon alle opleidingen, zowel bachelor als master, in Nederlands geven..

    • @Treinbouwer
      @Treinbouwer Год назад +2

      ​@@GENJA165Dat zou voor Nederlandse studenten ook zo veel fijner zijn: studeren in je moedertaal! Zeker voor kwetsbare studenten kan dat het verschil maken.

    • @GENJA165
      @GENJA165 Год назад +1

      @@Treinbouwer klopt, helpt ook bij de doorstroom van hbo naar uni (en dus ook indirect voor mbo -> hbo -> uni).

  • @STEVE555-
    @STEVE555- Год назад +32

    Gewoon weer lekker Nederlands babbelen op die Uni's, dan blijven ze weg.

    • @respeezy
      @respeezy Год назад +2

      Ja heel slim man, dan kunnen we nergens meer meedraaien op een internationaal niveau. heel slim.....nog meer brilliante ideeën?

    • @STEVE555-
      @STEVE555- Год назад

      Ordinaire kweekvijvers voor Brainport, daarbij zet een te grote influx aan buitenlandse studenten de kwaliteit onderwijs onder druk

    • @STEVE555-
      @STEVE555- Год назад +2

      En je mag trouwens briljant schrijven.@@respeezy

    • @DaRaoul25
      @DaRaoul25 Год назад

      ​@@respeezyBriljant schreef je verkeerd, Steve555 heeft je bij de ballen 😂

    • @sdf6508
      @sdf6508 Год назад

      @@respeezyonzin. Duitse universiteiten zijn ook in het Duits.

  • @dexteribbenz8513
    @dexteribbenz8513 Год назад +5

    Lekker boeiend.
    Eerst voor de eigen jeugd zorgen, prioriteiten zijn ver te zoeken.

  • @Ridder020
    @Ridder020 Год назад +6

    In Frankrijk staat alles gewoon in het Frans, of je leert Frans of je gaat weg, in Amsterdam word alles Engels omdat andere mensen geen Nederlands willen leren, laat ze lekker weggaan

  • @jaapspruitenburg6625
    @jaapspruitenburg6625 Год назад +2

    Nieuw plan voor internationalisering is eenvoudig... online lessen. Met Corona werd een grote stap gemaakt en colleges kunnen opgenomen worden en opgeslagen worden en daardoor altijd geraadpleegd. Op de uni hebben ze een heel beperkt aantal uren in de week waar ze vast in een paar uren wel overlap van verscheidene tijdzone's kunnen vinden om een klassikale les te plannen. Maar dat het fysiek hier vol en megavast zit staat al een jaar of 5 vast.

  • @jay-ly9hr
    @jay-ly9hr Год назад +1

    Gewoon stoppen op internationale studenten echt. Het is bizar.

  • @deftones7599
    @deftones7599 Год назад

    Ben benieuwd waar ze allemaal een kamer zoeken? Misschien zoeken ze verkeerd.

  • @voornaamachternaam5745
    @voornaamachternaam5745 Год назад

    WAAROM NIET IN ZAANDAM ,WEESP OF ALMERE EEN KAMER ZOEKEN IS DICHTBIJ AMSTERDAM

  • @TheHomeStudioRecords
    @TheHomeStudioRecords Год назад

    En ik dan heb vrouw en 4 kleine kinderen en we moeten volgend jaar de woning uit er is geen worden voor maar geluk wordt niet meer gegunt

  • @jacktettero4507
    @jacktettero4507 Год назад

    Woonet Haaglanden mag ook verdwijnen 9 jaar wachten op een huis dat is een hele Jeugd

  • @esna9505
    @esna9505 Год назад +2

    Zelf voor normale mensen

  • @Thomas-rr3xs
    @Thomas-rr3xs Год назад

    Sorry maar weet je hoeveel Amsterdammers naar een kamer of huis zoeken en niet alleen Amsterdammers maar Nederlanders pffffffff

  • @ingmarlangerak8973
    @ingmarlangerak8973 Год назад

    Tja bij overbevolking wordt alles moeilijk! Daar hoef je niet gestudeerd voor te hebben!

  • @sevenprovinces
    @sevenprovinces Год назад +2

    Eis verbetering in eigen land, qua mensenrechten, economie, vrijheid en kwaliteit van studie...niet allemaal maar hier naar toe komen (en vaak ook blijven).
    Demand improvement in your own country in terms of human rights, the economy, liberties and quality of education....it's getting too much with how many people want to come here (and often stay).
    No offense intended, simple point of fact. The global population is exploding and you all try to cram yourselves into a city with just over 800.000 inhabitants. Spare a thought for the locals too.

  • @lennard5393
    @lennard5393 Год назад +1

    Ze hebben geen kamer nodig maar geld 😂

  • @JanDejong-xz2hv
    @JanDejong-xz2hv Год назад

    Betalen pannenkoek.

  • @JETSETGIRLZ
    @JETSETGIRLZ Год назад +2

    De huurmarkt is voor Nederlanders al lastig laat staan als je hier helemaal niks hebt

  • @KonthaarXVII
    @KonthaarXVII Год назад

    Optyfen