Waarom blijven liften bij stations vaak lang stuk?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Liften op stations en in appartementcomplexen: soms lijken ze meer kapot dan werkend. En vaak duurt het een eeuwigheid voordat ze worden gemaakt. Dat moet anders kunnen zegt liftconsultant Imro Garcia.
    Station Ganzenhoef in Zuidoost. De lift is stuk. Volgens GVB gaat het om een oude lift en wordt die gerepareerd zodra de benodigde onderdelen geleverd zijn. Wanneer dat is kan GVB niet zeggen.
    Voor de PvdA is het aantal kapotte liften in het openbaar vervoer, en vooral de duur voor ze weer gemaakt zijn, een 'zorgelijke ontwikkeling'. "Deze incidenten raken de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in het hart. Reizigers, met name mensen met een beperking, in een rolstoel, met kinderwagens en fietsen ondervinden hinder hiervan. Amsterdammers worden hierdoor beperkt in hun bewegingsvrijheid", aldus raadslid Farley Asruf eerder deze week.
    Volgens Imro Garcia, tussenpersoon tussen de leveranciers en afnemers van liften, storen liften gemiddeld zo'n drie keer per jaar. "Dan gaat het om kleine storingen die heel kort duren - die zijn zo opgelost - maar het kan ook heel lang duren." Dat heeft vooral te maken met de lange levertijden van onderdelen en een tekort aan monteurs.
    Voorraad onderdelen
    In mei bezocht AT5 elf Amsterdamse treinstations. Op dat moment waren er elf liften en dertien roltrappen op. Op station Sloterdijk is een lift zelfs meer dan een jaar buiten gebruik geweest. Garcia: "Er wordt vaak gezegd: 'we hebben problemen met de levering van onderdelen'. Als je weet dat onderdelen moeilijk leverbaar zijn of dat er lange levertijden zijn - en van een grote organisatie als ProRail mag je een beetje verwachten dat ze dat inzichtelijk hebben - dan ga je een plan maken. Bijvoorbeeld een voorraad aanleggen."
    Maar dat is volgens ProRail niet zo eenvoudig. "Een gemiddelde lift bestaat uit zestigduizend onderdelen," zegt woordvoerder Coen van Kranenburg. Bovendien staan er op de Nederlandse treinstations allemaal verschillende liften met verschillende onderdelen. Volgens Garcia zou een universeel liftsysteem dan ook beter zijn. Dan zijn alle onderdelen gelijk. ProRail zit wat betreft al op het goede pad zegt Garcia, alleen zouden veel oude liften eigenlijk vervangen moeten worden.
    De spoorwegbeheerder geeft toe dat er veel problemen met liften waren de afgelopen tijd, maar: "Het goede nieuws is dat de levertijden voor ons langzamerhand wat beter zijn, in ieder geval op dit moment. We hebben zo’n vijfitig liften op de stations in Amsterdam, en van die liften is er op dit moment één langdurig defect. Dat is op Amsterdam Zuid."
    Appartementencomplexen
    Ook begeven de liften in kantoorgebouwen en appartementencomplexen het regelmatig. Volgens Garcia speelt daar een heel ander probleem. "Je ziet dat in gebouwen die door projectontwikkelaars worden gemaakt, niet altijd de keuze voor kwalitatief goede liften wordt gemaakt. Ze zijn vooral bezig met de kosten. Hoe minder kosten hoe meer winst. Als je er in het begin een slechte lift inzet, dan blijft dat altijd een slechte lift. Daar blijven altijd problemen mee komen."
    Zo gebeurt het dat liften bedoeld voor laagbouw in hoogbouw worden geplaatst. Volgens Garcia moeten projectontwikkelaars meer bewust worden van de gevolgen. "Als iemand op de negentiende verdieping zit en de lift doet het niet. Dan moet die persoon een weekje lang heen en weer lopen. Dat is toch wel erg vervelend. En op dat moment zie je de mensen denken: ‘hadden we maar wat meer geld uitgegeven'."



    AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
    Abonneer hier op ons youtubekanaal:
    / at5
    Tips of opmerkingen?
    Whatsapp: 06 511 909 38
    Telefoon: 020 555 1155
    Volg AT5:
    www.at5.nl
    Instagram: at5.nl
    Facebook: at5nl
    Twitter: at5

Комментарии • 26

  • @Gemairo020
    @Gemairo020 Год назад +12

    roltrap bij sloterdijk is nu al meer dan 1,5 jaar stuk

    • @MultiGirl1988
      @MultiGirl1988 Год назад

      Klopt, ik vraag mij af wanneer ze dit oplossen

    • @rienkoII
      @rienkoII Год назад

      Ja haha dat was ook gebeurt bij de metro perrons lift die was ook 1,5 jaar stuk rond 2021-2022 ofzo

  • @robertsanders7060
    @robertsanders7060 Год назад +16

    In Wenen heeft elk station twee liften, en in mijn jaar daar heb ik nooit gezien dat er een stuk was.
    Minder praten, meer repareren en bouwen svp
    Edit 1: de liften daar ruiken ook nooit naar urine
    Edit 2: wat een genie is daarvoor nodig toch, om op dat idee te komen: twee uitgangen en twee liften, eentje aan elke kant van het station, zodat als er eentje stuk is...

    • @wuuht
      @wuuht Год назад

      er zijn gewoon geen monteurs.

    • @robertsanders7060
      @robertsanders7060 Год назад +2

      @@wuuht Er zijn altijd monteurs, maar soms zijn er mensen die monteurs willen voor een grijpstuiver.

  • @marcsc8570
    @marcsc8570 Год назад +5

    “Een gemiddelde lift bestaat uit 60.000 onderdelen…” Ik weet niet hoor maar ik kwam niet verder dan 158.

  • @panbrood
    @panbrood Год назад +1

    Voor lifteigenaren is het nu eenmaal goedkoper om "afentoe" op een zeldzaam onderdeel voor hun 30+ jaar oude lift te moeten wachten, en de gebruikers hiermee te belasten, dan in nieuwbouw te investeren.
    Binnenkort worden onze flats tot op het bot gerenoveerd (meer dan 900 woningen), maar onze 50+ jaar oude liften blijven, "want het kost 1 miljoen+ per stuk om ze te vervangen" (14 stuks).

  • @MultiGirl1988
    @MultiGirl1988 Год назад +7

    GVB verdient teveel. Ze horen de liften te repareren

    • @treinspotterjustin5682
      @treinspotterjustin5682 8 месяцев назад

      eigenlijk wel ja ze zitten in de drukste stad van nederland dan verdienen ze inderdaad wel genoeg

  • @frankgeurts3912
    @frankgeurts3912 Год назад

    In elk station is er elke week een lift of roltrap defect

  • @samultaneous9615
    @samultaneous9615 Год назад +1

    Om maar te zwijgen over hoe vaak de metro uitvalt door "technische mankementen". Die Noord Zuid lijn is pas een paar jaar klaar, heeft 500.000 per meter spoor gekost en dan ga je mij vertellen dat die lijn niet goed functioneert? Ik moet m'n lach even inhouden hoor. Neem een voorbeeld aan de metro in Kopenhagen of Stockholm, prachtig, netjes, schoon en super goed functionerend. Maar nee hoor, kost te veel, of de "Nederlandse trots" staat in de weg. Innovatie komt er door te leren van bronnen buiten jezelf, in dit geval, zoeken naar inspiratie in het buitenland.

  • @willyschobben1709
    @willyschobben1709 Год назад +5

    heb laatst een uur stilgestaan op de roltrap

  • @Applecitylightkiwi
    @Applecitylightkiwi Год назад +1

    Of een roltrap, die is ook altijd stuk

  • @rienkoII
    @rienkoII Год назад +1

    Isolatorweg belike

  • @emmanuellucas3861
    @emmanuellucas3861 Год назад +2

    Bij Ganzenhoef is het al jaren een drama!

    • @panbrood
      @panbrood Год назад

      Nu ook weer: twee roltrappen en lift stuk, een roltrap naar beneden doet 't (nog).

  • @richard802
    @richard802 Год назад +1

    Groot probleem. Maar hadden jullie zo’n filmpje een paar jaar geleden niet bijna hetzelfde gemaakt? Het probleem zit bij veel Amsterdammers ook bij GVB stations

  • @ger5829
    @ger5829 Год назад

    Het onderhoud is naar een andere partij gegaan erna was het drama maar goed dat wil men met marktwerking 😂😂😂😂😂

  • @DaRaoul25
    @DaRaoul25 Год назад

    2:20 19e verdieping? 😂

  • @JETSETGIRLZ
    @JETSETGIRLZ Год назад

    Ik vind die lift eigenlijk niet zo'n probleem.. Maar wanneer de roltrap op een hoog station als bijlmer arena het niet doet, dan wordt ik toch een beetje ongelukkig 😅😅