Kanalinnustajan haulikkotreeni - näin säästät rahaa ja kasvatat saalismääriä

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 янв 2025

Комментарии • 25

  • @eKorh_
    @eKorh_ 9 месяцев назад +5

    Erittäin hyvää asiaa 🤝 Kun opettelin noston kunnolla, osumat tuplaantui. Nykyään lähes aina kun menee ohi, kyseessä on epäonnistunut nosto, ennakolla saattaa olla jyvä kohalla mutta perä menee singaporen kohdilla lomamatkalla niin eihän se osuma ole siellä päinkään👍

    • @eraltajaelamasta
      @eraltajaelamasta  9 месяцев назад +4

      Kiitos! Minusta pelkät kehoitukset "mene haulikkokouluun" ei toimi kaikille, vaan tän tyyppistä käytännönläheistä ja hyödyllistä treeniohjeistusta on netti vailla.
      Toki juuri Haulikkokoulua suosittelen kaikille, ketkä vain voivat siihen lähteä! Mutta mielestäni kuivaharjoittelua ei korvaa mikään ja näillä videon opeilla pääsee varmasti onnistumisiin.
      Luulen että valtaosa metsästäjistä treenaa max sata laukausta kaudessa. Iso osa metsästäjistähän ei sen takia uskalla mennä edes harjoittelemaan ratavuoroille, kun hävettää ampua ohi. 😁🙈

  • @JussiHuttunen-w3z
    @JussiHuttunen-w3z 2 месяца назад +1

    Kyllä... teeri sama asia... sydämmen läpi ammuttu teeri lenti liki 300m ennen kun kuukahti

  • @Easternmadness
    @Easternmadness 2 месяца назад +1

    Mielenkiintoista kuultavaa ja olen kokenut sen, nostoista on hyötyä ja samalla myös svingin harjoittelusta. Miulle neuvottiin nostoo niin, että piippu ei hetkeäkään peitä kohdetta vaan asettuu suoraan kohteen alapuolelle.

    • @eraltajaelamasta
      @eraltajaelamasta  2 месяца назад

      @@Easternmadness kiitos palautteesta ja täydennyksestä - hyvä neuvo tuokin👍

  • @pame927
    @pame927 9 месяцев назад +2

    Moro! Asiallisia vinkkejä! Tuo meton tappava alue ois hyvä omana videona, niin mahollisesti useampi näkisi sen ja toivottavasti miettisi sen jäläkeen mille matkalle tai paikkaan kokeilee.. Samaan videoon viesti tuosta sopivan patruunan testaamisesta. "riipii" ajatellakkin mikä määrä mehtoja tuonne syyskuun pommitusten jäliltä jää "ohi ammuttuina".

    • @eraltajaelamasta
      @eraltajaelamasta  9 месяцев назад +1

      Kiitos, hyvä vinkki, tuo täytyy toteuttaa!

  • @RautaLanka-l6i
    @RautaLanka-l6i 9 месяцев назад +1

    Asiallisia vinkkejä, enemmän pitäisi harjoitella, ja monipuolisemmin. Mitäs pitää ennakkoa ottaa metsoon sivulennossa 30m, riittääkö linnun mitta? Aika nopea kuitenkin on lennossa.

    • @eraltajaelamasta
      @eraltajaelamasta  9 месяцев назад +2

      Kiitos! 🙏
      Ei taida riittää linnun mitta. Ennakon määrä riippuu täysin tilanteesta: etäisyys kohteeseen, kohteen nopeus, kohteen suunta (viistosti poispäin vai suora poikittaislento), ja myös haulien nopeuksissa on eroja.
      Itselläni on ollut periaate ampua ennakkoa mieluummin liikaa kuin liian vähän, kun parempi on ampua reilu huti kuin huono osuma.
      Pitkillä matkoilla haulien nopea hidastuminen ja siten vaadittavan ennakon määrä voi yllättää. Kerran 15v sitten kävi niin, että kaksi metsoa lähti harvalla mäntykankaalla poikittaislentoon peräkkäin. Totesin aluksi, että ovat liian kaukana ja tyydyn vain katsomaan, mutta tilanne oli niin avara, että sorruin kokeilemaan ylipitkältä matkalta perus patruunoilla. Matkaa oli ainakin 60m (en mitannut) ja linnuilla jokunen metri välimatkaa toisiinsa, kun päätin ampua niin paljon ennakkoa, että osuu joko ensimmäistä pään seudulle tai menee kokonaan edestä ohi. Haulit lähtivät matkaan ja jälkimmäinen metsoista heitti voltin.🙈
      Täydessä vauhdissa olevaan metsoon 30m päästä oikea ennakko on varmaan lähemmäksi kaksi linnun mittaa kuin yksi. Pitäisi tietää tarkemmin lukuja, jotta voisi laskea.

    • @RautaLanka-l6i
      @RautaLanka-l6i 9 месяцев назад +2

      Näin on, monimutkainen juttu. Ja etäisyys yleensä, ainakin itseltäni tulee arvioitua liian lyhyeksi, jos edes asiaa tulee mietittyä😂

    • @ArtoSaarinen-xb6ny
      @ArtoSaarinen-xb6ny 5 месяцев назад

      Hyvä asiallinen video...PS metsolle olis hyvä patruuna win turkey nro 4,REM nro 4 turkey.UNA tss 2.5-2.75 mm.

  • @kake7052
    @kake7052 9 месяцев назад +1

    Itse olen monta metsoa pudottanut rotweil 52 magnum numerolla 4. Sitten kun on koira jos haavakko tulee niin se löytää kyllä ja varmistaa ettei saalis karkaa.👍

    • @eraltajaelamasta
      @eraltajaelamasta  9 месяцев назад +2

      Hienoa! Tässä videossahan ei siitä puhuttukaan, miten tärkeää on testata patruunoita ja löytää hyvän peittokuvion ja upotuksen antava patruuna. Mutta se on tietysti välttämätöntä. Yleisesti voi suositella, että testaaminen kannattaa aloittaa edullisen pään patruunoista ja jos eivät tyydytä ni edetä kalliimpiin kunnes löytyy hyvä.

  • @mikajarvinen7714
    @mikajarvinen7714 4 месяца назад +2

    paljon puhutaan oikean ennakon ottamisesta linnun nopeuteen ja etäisyyteen, tai lentokulmaan suhteutettuna. ammutteko tasaisella ennakolla vai miten? itsellä se on aina ollut vaikeaa, koska keskittyy liikaa haulikon jyvään, ja pysäyttää aseen liikettä ja laukaus jää taakse. jos taas seuraa lintua katseella, ja "käsi-aivo" koordinaatio hoitaa sen ennakon, niin aina ohiampuessa sitä sitten miettii oliko liian vähän ennakkoa? todennäköisesti. mikä on siis mielestänne esim. kanalinnun pomppujahdissa se paras tapa "mitata" ennakkoa?

    • @eraltajaelamasta
      @eraltajaelamasta  4 месяца назад +2

      @@mikajarvinen7714 lyhyesti vastattuna: jos pomppulinnustaja osaa ampua nopeasti, ei ennakkoa tarvitse ottaa lainkaan.
      Mielestäni kiekonammunnalla treenataan aivan liian vaikeita tilanteita varten. Monelle sen oppimiseen vaatii valtavasti treeniä ja se treeni lähinnä syö itsetuntoa, kun on niin vaikeata.
      Kiekko lentää tuplaten nopeampaa kuin tavallisissa pomppulinnustustilanteissa kanalintu. Lisäksi jos metsästäjä osaa hiipiä, pääsee lähemmäksi lintuja ja helppoja tilanteita tulee riittämiin.
      Mielestäni tärkeintä olisikin treenata siten, että niistä helpoista tilanteista onnistuu isolla todennäköistä.

    • @jukkasaastamoinen3420
      @jukkasaastamoinen3420 4 месяца назад +4

      Kiekkoradalla trappia ennemmin, pomppulinnut kuitenkin yleensä poispäin lähteviä. Radalle mehtuukamppeissa ja reppu selässä, eli niissä varusteissa missä jahdissa kulkee. Vaatteet ja repun viilekkeet vaikuttaa miten ase nousee poskelle. Pätee kuivareeniinkin.

    • @eraltajaelamasta
      @eraltajaelamasta  4 месяца назад +1

      @@jukkasaastamoinen3420 kyllä, hyviä pointteja 👍

    • @ViliJoensuu
      @ViliJoensuu 3 месяца назад +2

      Tähä itsellä sellanen hyvä esimerkki ku metsästäny 15 vuotta samalla haulikolla ja nyt osti uuden benellin nii tähtäämällä en uudella tussarilla osu mihinkään mutta kun ampuu refleksillä ja silmä määrää mihin haulit menee, kädet toimittaa siihen niin ohilaukauksia ei paljommin tule. Nyt uudella metsästänyt tämän kauden enkä vieläkään osaa sillä tähätä niin että osuis mihkään. Ostin oikeen piippukameran että näkee mihin ne haulit menee nii huomas että kaikki jäi tähtäämällä taakse. On se vaan outojuttu tuo käsi silmä koordinaatio.

    • @eraltajaelamasta
      @eraltajaelamasta  3 месяца назад

      @@ViliJoensuu Joo juuri näin. Useinkaan parempi kampe ei tarkoita parempaa suoritusta, ja uusi kalusto kesken jahtikauden tai juuri ennen kautta on enemmän uhka kuin mahdollisuus. Uusikin haulikko on radalla ja kuivaharjoittelulla otettava haltuun, ajettava tuhansilla toistoilla selkäytimeen, ennen kuin se lähettää haulit oikeaan osoitteeseen ajatuksen jatkeena 👌

  • @kokkarepaska7143
    @kokkarepaska7143 3 месяца назад

    Kuinka paljon vaikuttaa patruunan valinta ammuntaan? Itse käytän RC patruunaa mikä on nopea, ei hirveästi tarvitse ennakkoa ottaa. Mites tuo supistuksen käyttö?

    • @eraltajaelamasta
      @eraltajaelamasta  3 месяца назад

      Nopeuksissa on jonkun verran eroja kyllä. Minusta pääasia on, että on testannut käyttämänsä yhdistelmän, eli ase + supistus + patruuna, ja tuntee sen suorituskyvyn rajat.

  • @timomutila316
    @timomutila316 5 месяцев назад

    Kiitos hyvistä vinkeistä. Onko kokemusta osuma-alueen merkityksestä metsoa pienemmillä kanalinnuilla?

    • @eraltajaelamasta
      @eraltajaelamasta  5 месяцев назад +1

      @@timomutila316 pienemmillä kohteilla hauliparvi kattaa tietysti suhteellisesti isomman alan linnusta, mutta kaikilla linnuilla pätee sama ajatus, että paras osuma on aina pään/kaulan/olkapäiden alueella. Silloin lintu ainakin tippuu kerralla alas.

    • @eraltajaelamasta
      @eraltajaelamasta  5 месяцев назад +1

      Olkapäillä tarkoitan siis kohtaa, josta siipiluut lähtevät. Siipiosumassahan vain luun katkeamisella on merkitystä ja ne sijaitsevat siinä siipien etulinjassa

    • @timomutila316
      @timomutila316 5 месяцев назад

      Kiitos, olennainen asia hyvän riistalaukauksen kannalta.