Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisinde Polisomnografi (Uyku Testi)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 апр 2024
  • Horlama, uyku sırasında üst hava yolundan geçen havanın oluşturduğu gürültülü titreşime denilmektedir. Uyku apnesi ise horlamanın da eşlik ettiği 10 saniyeden daha fazla süren nefes alıp vermedeki durma durumudur.
    Toplumda horlama belli her dönem farklı zamanlarda görülebilmektedir. Uyku apnesi ise toplumun %5 ile %10'u arasında görülmektedir. Uyku apnesinin en yaygın nedeni aşırı kilodur. Bunun dışında anatomik yapılardaki bozukluklar da uyku apnesine neden olmaktadır. Boynun kısa olması, aşırı kiloluluk, cinsiyet, genetik faktörler, burun tıkanıklıkları, geniz ve bademciklerdeki büyüklükler gibi çeşitli patolojiler uyku apnelerine neden olabilmektedir.
    Obstrüktif uyku apnesi yani tıkayıcı uyku apnesi toplumda en sık görülen türdür. Bu uyku apnesi çeşidinde üst hava yolunu tıkayan veya daralmasına neden olan bir patoloji bulunmaktadır. Santral tip uyku apnesinde beyin kaynaklı ya da solunum refleksi kaynaklı bir problem bulunmaktadır. Bu ikisinin birleşiminin görüldüğü uyku apnesine ise karmatik uyku apnesi denilmektedir. Uyku apnesinin başlıca belirtileri uyku sırasında nefesin durması, gürültülü horlama, unutkanlık, sabah kalktığınızda baş ağrısının bulunması, gün içi uykululuk hali, depresyon, cinsel istekte azalma­dır.
    Uyku apneli hastalarda topluma nazaran tansiyon, kalp rahatsızlıkları, kalp yetmezliği gibi problemler daha sık görülmektedir. Ayrıca insülin direnci, şeker, metabolik sendrom gibi hastalıklar yine uyku apneli hastalarda topluma göre daha fazla görülmektedir. Endoskopik muayenelerde uyku apnesine neden olabilecek burun tıkanıklığı, septum deviasyonu, rinit, sinüzit tarzı rahatsızlıkların bulunup bulunmadığına bakılır. Sonrasında geniz eti büyüklüğü, bademcik büyüklüğü, dil kökü büyüklüğü değerlendirilir. En son gırtlak muayenesi yapıldıktan sonra hastanın değerlendirmesi tamamlanmış olur. Kesin tanı yöntemi ise uyku apnesinde uyku testi yani polisomnografi testidir. Polisomnografi testi hastanın bir gün hastaneden misafir edilmesiyle yapılan bir testtir. Bu testte hasta belirli noktalarına birden fazla kablo bağlamış ve bu kablolar sayesinde elektroensefalografi, elektromiyografi, elektrookulografi, elektrokardiyografik ölçümler yapılır. Sonrasında hastanın kan ve kandaki oksijen saturasyonları ve nabızları ölçülür. Hastanın beraberinde göğüs ve karın kaslarındaki hareketleri, bacak hareketleri, hastanın yatış pozisyonları, hastanın uykuda ne kadar yön değiştirdiği gibi ölçümler yapılır.
    Bunların hepsi bilgisayar ortamında kayıt altına alındıktan sonra bir değerlendirme sürecinden geçirilir ve hastanın uyku apnesinin nedeni ortaya konulur. Horlama veya uyku apnesinin tedavisinde ilk başta nedenin ortaya koyulması gerekmektedir. Polisomnografi sonucuna göre hastanın tedavisi planlanır. Eğer hastamızda bir aşırı kiloluluk durumu varsa öncelikle diyetisyen eşliğinde hastamızın kilo vermesi önerilir. Eğer uyku testi sırasında yapılan ölçümlerde hastanın pozisyona bağlı bir uyku bozukluğunun olduğu görülürse hastanın yatış pozisyonuyla ilgili gerekli düzenlemeler yapılır. Yapılan testlerde eğer cerrahi veya medikal tedavi ile düzeltilebilecek bir patoloji varsa bununla ilgili gerekli tedaviler düzenlenir. Testlerde herhangi bir tedavi ile düzeltilebilecek patoloji bulunmadıysa hastaya CPAP yani uyku maskesi tedavisi önerilir. Bu maske bir cihaza takılır. Bu cihaz hastanın nefes alıp verme sırasında nefesinin durduğunu algılar ve hastaya pozitif basınçla bir hava pompalar. Böylece hasta nefes almadığı dönemlerde nefes alması sağlanmış olur.
    Doç. Dr. Muhammet Fatih Topuz
    Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı
    Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi
    Bilgi ve randevu için 0216 681 30 30
    #Horlama #UykuApnesi #MedipolÇamlıca #Medipol

Комментарии •