ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΜΠΛΕΞΙΜΟ | Quantum Entanglement

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 авг 2016
  • Quantum Entanglement (κβαντικό μπλέξιμο)
    .........................................................................
    ❤ FIND ME ON ❤
    ▶ Site
    www.kentroproetoimasias.gr/
    ▶ INSTAGRAM
    / aplafysiki
    ▶ FACEBOOK
    / aplafysiki

Комментарии • 113

  • @thanasisliosis2881
    @thanasisliosis2881 7 лет назад +10

    Μπράβο σου! Καταφέρνεις να μεταδώσεις δύσκολα νοήματα με απλά παραδείγματα. Ευχαριστούμε!

  • @ST-er8fe
    @ST-er8fe 8 лет назад +1

    τρομερό πραγματικά..συγχαρητήρια για το βίντεο

  • @vassilikithemeli4258
    @vassilikithemeli4258 4 года назад +1

    Εξαιρετική παρουσίαση και για τους λιγότερο ... μυημένους... Αν και όσο περισσότερο ασχολείται κάποιος τόσο περισσότερο εξοικειώνεται με τα ... ανοίκεια, που έρχονται σε αντίθεση με την διαισθητική μας αντίληψη και τον τρόπο που έχει συνηθίσει ο εγκέφαλός μας μέσα από τη διαδικασία της εξέλιξης να ερμηνεύει τον παρατηρήσιμο κόσμο. Ευχαριστούμε!

  • @angelikaar1030
    @angelikaar1030 4 года назад

    Συγχαρητήρια !!!!

  • @30_fillos73
    @30_fillos73 5 лет назад +6

    Ειλικρινα με την πρωτη φορα που τα ακουσα κατανοηθηκαν πληρως!!Ευχαριστω πολυ για την ευκαιρια να γλειτωνω χρονο μαθαινοντας πολυ ευκολα..

  • @dikayskate2525
    @dikayskate2525 2 года назад

    Όντως πολύ περίεργο φαινόμενο μπράβο για το βίντεο σου Σταύρο ήταν όντως χρήσιμο!!

  • @spiliosspilios9182
    @spiliosspilios9182 5 лет назад +2

    Μπράβο πολύ ωραία τα βίντεακια σου. Εσύ όπως ο αστρονιο η καθημερινή φυσική κ.τ.λ κάνετε πολύ καλή δουλειά, προσπαθώντας να μας μάθετε κάποια πράγματα!!

  • @manospatramanis5819
    @manospatramanis5819 6 лет назад +5

    Τηλεπάθεια σωματιδίων :D

  • @fanisattard5265
    @fanisattard5265 4 года назад

    Πολύ ωραία παρουσίαση όπως όλες !!! Αφήνοντας λοιπον τη φαντασία μου να δουλέψει , βλέπω ότι θα μπορούσαμε κάποτε να κατασκευάσουμε ειδικές συσκευές για προώθησή τους στο διάστημα , οι οποίες θα διέθεταν σύστημα επικοινωνίας με τη Γη βασισμένο στο φαινόμενο του κβαντικού εναγκαλισμού. Αυτές οι συσκευές θα ήταν σε τέτοια απόσταση, ώστε να παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση για τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις που "πλησιάζουν" τον πλανήτη ή/και το ηλιακό σύστημα, όπως επί παραδείγματι κάποια σοβαρή βαρυτική διαταραχή ικανή να προκαλέσει σεισμούς ή, δεν ξέρω τι άλλο. Φαντασθείτε μια αιφνίδια βαρυτική μεταβολή η οποία κάπως προκλήθηκε εκεί έξω και ταξιδεύει με πολύ μεγάλη ταχύτητα στο χώρο (ελπίζω με κάτι λιγότερο από την ταχύτητα του φωτός όπως λένε) ερχόμενη καταπάνω μας. Θα μπορούσε να την καταγράψει μια τέτοια συσκευή σε απόσταση ενός έτους ή ενός μήνα φωτός μακριά από το ηλιακό μας σύστημα και να ενημερώσει άμεσα τη Γη. Συνεπώς θα μας έθετε έγκαιρα σε συναγερμό για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε προς αντιμετώπιση της κατάστασης.

  • @thomaspappas4613
    @thomaspappas4613 2 года назад

    ❤️❤️❤️

  • @Mygaiasite
    @Mygaiasite Год назад

    Συγχαρητηρια το μόνο περίεργο το φωτόνιο να δημιουργεί ηλεκτρόνια ενώ ξέρω η αλλαγή τροχιάς του ηλεκτρονίου δημιουργηθεί κβαντικά δηλ φωτόνιο

  • @mitsosskordobeoglu5926
    @mitsosskordobeoglu5926 2 года назад +2

    Στην ουσία λέμε ότι δεν υπάρχει ο χρόνος παρά μόνο ο χώρος ?? Ακόμα και αυτό που θα λέγαμε υποθετικά ως ταξίδι στο παρελθόν ή ακόμα κ στο μέλλον αν θα ήταν εφικτό .. είναι στην ουσία ένα ταξίδι στον χώρο ?? Αυτό που εννουμε ως> κτλ δηλαδή δεν είναι τίποτα αλλο από πως να το πω δεν έχω κ πολύ σχέση με την φυσική ,,ας πούμε ένα κομμάτι του χώρου που μπορούμε να το αντιληφθουμε ?? Μήπως λέω χαζά???

  • @alexkyra6137
    @alexkyra6137 7 лет назад +21

    ο λαος ζητάει μόρφωση :)

    • @TheSoultanidis
      @TheSoultanidis Год назад

      Καλυτερα αγγλικοφωνα με υποτιτλους παρα ελληνικα. Νομιζω χανουν

  • @mariangellazacharaki3781
    @mariangellazacharaki3781 7 лет назад

    το γεγονος οτι διαλεξατε ενα ηλεκτρονιο και ενα ποζιτρονιο ως παραδειγμα εχει καποια σημασια; παρουσιαζουν τα σωματιδια με τα αντισωματιδια τους αυτη την ιδιοτητα;

  • @antonisg3995
    @antonisg3995 2 года назад +1

    Χωρίς να έχω της κατάλληλες γνώσεις. Μου δυμιουργείθικε η εντύπωση ότι την στιγμή που δημιουργούνται από το φωτόνιο ξεκινάει το ένα αριστεροστροφα και το άλλο δεξιόστροφα.

  • @kostaskrikos4153
    @kostaskrikos4153 3 года назад +1

    Μια απάντηση στην Κβαντική διεμπλοκή (quantum entanglement) είναι ότι στο δυσδιάστατο επίπεδο όριο του Σύμπαντος δημιουργούνται δύο κατάλληλα γεωμετρικά αντικείμενα τα οποία σχετίζονται μεταξύ τους (συζυγή) και των οποίων τα ολογράμματα αντιστοιχούν στο ηλεκτρόνιο και στο ποζιτρόνιο στο εσωτερικό του Σύμπαντος(Ολογραφική Αρχή).

  • @dethelonasoupo120
    @dethelonasoupo120 6 лет назад +4

    Έχω αρχίσει να προσπαθώ να καταλάβω την κβαντική, έστω μέσα από βιντεάκια στο youtube..αυτό με την κβαντική συσχέτιση που περιγράφεις πολύ όμορφα στο βίντεο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το περιγράφουν ως περίεργο όμως ειλικρινά. Μπορείς να μου απαντήσεις ? Κατά τη δική μου οπτική, τα 2 αυτά σωματίδια είχαν από πριν ένα καθορισμένο ρόλο, ήταν ή up ή down εκ των προτέρων, απλά δεν είχαν μετρηθεί εκ των προτέρων. Απλώς όταν μετρήσουμε το ένα, καταλαβαίνουμε αυτόματα ότι το άλλο έχει τον άλλο ρόλο, δε σημαίνει ότι το άλλο ξαφνικά αρχίζει να συμπεριφέρεται αντίθετα από το πρώτο, πάντα έτσι ήταν απλά τώρα το ξέρουμε κι εμείς.. Κάνω λάθος? Είναι θέμα φιλοσοφικό ή διαφορετικής ερμηνείας της φυσικής? Είναι θέμα πειράματος? Αλήθεια δεν το καταλαβαίνω.

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  6 лет назад +2

      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Σε ότι αφορά αυτό που με ρωτάς, τα σωματίδια δεν έχουν προκαθορισμενο spin πριν την μέτρηση. Βρίσκονται στην υπερθεση δύο καταστάσεων με πιθανότητα 50% να είναι σε spin up ή spin down. Η μέτρηση είναι αυτή που αναγκάζει την κυματοσυναρτηση να καταρρεύσει και τελικά να δώσει ένα από τα δύο αποτελέσματα.. και τότε η κυματοσυναρτηση του άλλου καταρρέει στο αντίθετο spin... :) Καλή συνέχεια.

    • @andreaskiriakou6520
      @andreaskiriakou6520 6 лет назад +6

      Το περιεργο(παράδοξο) είναι οτι αλλαζουν ταυτοχρονα, πχ οταν ενα μετρηθεί (η αναγκαστει να παρει σπιν απ) το αλλο, όσο μακρυα και να είναι, θα παρει σπιν νταουν ακαριαία. Αυτο το ακαριαιο είναι το παραδοξο, γιατι συμφωνα με το αξίωμα του Αινσταιν, τιποτα δεν μπορεί να μεταδοθει με ταχυτητα μεγαλύτερη εκεινη του φωτός. Πως λοιπόν ενώ βρισκονται τοσο μακρυα καταλαβαίνει το άλλο και αλλάζει ταυτόχρονα. Ο μονος τρόπος θα ήταν η πληροφορία να μεταδιδονταν με ενα φωτόνιο, αλλα συμφωνα με το αξιώμα του Αινσταιν η ταχύτητα του φωτονίου ειναι πεπερασμενη, θα αλλαζε σπιν μετα απο καποιο χρονικό διάστημα. Γι αυτο ο Αινσταιν δεν το πιστευε ότι είναι δυνατόν να συμβεί. Τελικά, πριν λίγα χρονια, πολλα πειράματα εδειξαν ότι όντως η αλλαγή γίνεται ταυτόχρονα (μάλλον αρκετοί ισχυρίζονται ότι μέτρησαν ακαριαια μεταβολη σε ενα ζευγος, που βασει της κβαντικής θεωριας οταν το ενα μέρος του ζευγους αλλαξει σπιν πρεπει και το άλλο να αλλαξει σπιν για διατήρηση του συνολικου αρχικου σπιν).
      Αυτο συμβαινει γιατι τα δυο μερη του ζευγους ανηκουν σε μία κυματοσυνάρτηση και όχι δύο διαφορετικές μετα την δημιουργια του ζευγους απο την αρχική οντοτητα (σωματίδιο). Ο Αινσταιν δεν δεχόταν την κβαντική θεωρία, και όλα αυτα του φαινόταν παράδοξα.

  • @christoslazidis7366
    @christoslazidis7366 7 лет назад

    Την στιγμή που το "κοιτάς" το ηλεκτρόνιο δεν του δίνεις όμως ενέργεια λόγω αλληλεπίδρασης φωτονίων ?Αρα έτσι δεν μπορείς να βρεις ποτέ την αρχική του θέση απλά να την , ας το πούμε, μαντέψεις λόγω της "σκιάς/ουράς και όπως αλλιώς θες " που αφήνει πίσω του . Εχω άδικο ?

  • @kostasvou9836
    @kostasvou9836 3 года назад +1

    Φίλε μου εσύ και πολλοί άλλοι φυσικοί που ασχολούνταν με τέτοια φαινόμενα μου έδωσαν το μεγαλύτερο κίνητρο στη ζωή μου

  • @ORTHODOX-PATH
    @ORTHODOX-PATH 6 лет назад

    Tο φως εχει μαζα,δλδ μπορεί να σπρωξει αντικειμενα?Καπου το ειχα δει και αναθεώρησα καποια πραγματα,παραγει ωση?

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  6 лет назад

      Το φως δεν εχει μάζα αλλα εχει ορμή , αυτο σημαίνει οτι μπορει να ασκήσει δυναμη στα υλικά σώματα. Για παράδειγμα στο φωτοηλεκτρικο φαινόμενο το φως εξάγει ηλεκτρόνια απο μέταλλα.

  • @0303leizar
    @0303leizar 7 лет назад

    ως της ανώτερης ταχύτητας της φύσης?

  • @alexdimopoulos769
    @alexdimopoulos769 4 года назад

    Καταπληκτικό βίντεο! Έχω μια ερώτηση: Η επιτυχής τηλεμεταφορά με χρήση ηλεκτρονίων που ακούγεται πως γίνεται στα εργαστήρια, έχει ως βάση αυτό το φαινόμενο; Δηλαδή, η τηλεμεταφορά αναφέρεται βασικά στην απόκτηση της πληροφορίας για την κατάσταση ενός σωματιδίου, μέσω ενός άλλου που είναι σε απόσταση από αυτό και βρίσκεται σε εναγκαλισμό μαζί του;

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад

      Δεν το ξέρω. Αλλά σίγουρα δεν έχει σχέση με το φαινόμενο του κβαντικού εναγκαλισμού.

  • @mariosbakoulouris7037
    @mariosbakoulouris7037 7 лет назад

    Γεια σας τρομερη δουλεια να ειστε καλα να κανετε και αλλα βιντεο, θα μπορουσατε να κανετε βιντεο με κβαντομηχανικη και θεωρεια του χαους

  • @satshowalexdimi4007
    @satshowalexdimi4007 5 лет назад +1

    Ερώτηση : ποια είναι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει η πληροφορία μεταξύ των δύο ηλεκτρονίων. ( πληροφορία μεταξύ ηλεκτρονίου-ποζιτρονίου ). Είναι μεγαλύτερη της ταχύτητας του φωτός ? Ευχαριστώ.

  • @0303leizar
    @0303leizar 7 лет назад

    μπράβο σας.τα βιντεο σας μου δινουν το κινητρο να ασχοληθω με την κβατομηχανικη.δεν ειναι απόδειξη της κατάργησης της ταχύτητας του φωτος.

    • @rayquaza1vs1deoxys
      @rayquaza1vs1deoxys 7 лет назад

      εχει περασει λιγος καιρος απο οταν εκανες αυτην την ερωτηση αλλα όχι, δεν ειναι. Σκεψου το συμπαν σαν μια σελιδα χαρτι με δυο κουκιδες οι οποιες αναπαρησθουν το ζευγαρι e+ και e-. Παρολο που η λογικη διχνει πως ο κοντινοτερος δυνατος δρομος για να τα ενωσεις ειναι μια ευθεια γραμη με ακρα τα δυο σημεια μας, στην πραγμτικοτητα μπορεις να διπλωσεις το χαρτι , να τα φερεις πλατη προς πλατη και να τρυπησεις το χαρτι για να τα ενωσεις.

    • @0303leizar
      @0303leizar 7 лет назад

      Το κενο ομως πως πως θεωρούμε οτι ειναι κορεσμενο ετσι ωστε να διπλώνει;η μήπως δεν ειναι;

    • @Vommes
      @Vommes 7 лет назад

      0303leizar δεν ειναι αποδειξη διοτι η ταχυτητα του φωτος ειναι η μεγιστη ταχυτητα με την οποια μπορει να μεταφερθει πληροφορια. Μεσω του quantum entanglement δεν μπορουμε να μεταφερουμε πληροφορια επειδη δεν μπορουμε να αλλαξουμε το spin του σωματιδιου και αρα να αλλαξουμε το spin του συσχετισμενου σωματιδιου με οποιαδηποτε αποσταση αναμεσα τους

  • @cornelsen2974
    @cornelsen2974 3 года назад

    Ποτέ δεν μπόρεσα να δεχτώ ότι μόνο κατά την μέτρηση τα μεγέθη των υποατομικών σωματιδίων παίρνουν την μια ή την άλλη τιμή.

  • @user-yh9vy4hs7y
    @user-yh9vy4hs7y 6 лет назад +3

    φιλε μου το βιντεο σου ειναι εκπληκτικο και ο τροπος που αφηγεισαι ειναι ακριβως αυτο που λειπει απο τα παρομοια βιντεο που κυκλοφορουν. Περα ομως απο τα συγχαρητηρια μου προς εσενα , θα ηθελα να συμβαλλω και εγω λιγο σε αυτο το βιντεο με τις πενιχρες μου γνωσεις. Αυτο που παραθετεις EPR paradox και το οποιο βεβαια δεν μπορει να εξηγηθει με τον κλασσικο τροπο σκεψης ειναι (οσο κι αν φαινεται περιεργο) αντικειμενο φιλοσοφιας. Ο πρωτος ο οποιος μιλησε φιλοσοφικα για αυτο το πραγμα ηταν ο Ηρακλειτος , ο πατερας της διαλεκτικης με την περιφημη . Η επιστημη εχει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ οτι αυτα τα δυο ερωτευμενα φωτονια αν και εχουν αντιθετο spin το ενα εναντι του αλλου , εντουτοις ειναι ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ. Λειτουργουν ως ΕΝΑ και η λεξη στην φιλοσοφια ειναι μια λεξη που πολλοι μεγαλοι φιλοσοφοι εχουν ασχοληθει με αυτη. . Εγω πιστευω οτι αν δεν υπηρχε αυτο το φαινομενο του EPR paradox δεν θα υπηρχε χωρος ουτε χρονος στο συμπαν. Οταν μπορεσεις να ανακαλυψεις πως λειτουργει αυτο το φαινομενο αυτοματως ο χωρος και ο χρονος θα παψουν να υπαρχουν και εκει πλεον μπαινεις μεσα στα της μεταφυσικης εως και της υπερφυσικης. Δεν ειναι τυχαιο που αυτο το EPR paradox ειναι η πεμπτουσια της φιλοσοφιας ολων εκεινων των μυστικων ομαδων που δρουν παγκοσμια (συμπεριλαμβανομενου και του τεκτονισμου). Χωρις το epr paradox δεν θα μπορουσε να λειτουργησει ενα ακομα φαινομενο που ονομαζεται κβαντικη τηλεμεταφορα. Εαν κανεις καποιο βιντεο για αυτο το φαινομενο θα σου εξηγησω πως αυτο το φαινομενο ΠΡΟΣΟΜΟΙΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ , ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΜΩΣ αυτο που ζουμε καθε μεγαλη παρασκευη και καθε μεγαλο σαββατο στις εκκλησιες μας με την σταυρωση και την ανασταση του Χριστου. Η θρησκεια ειναι επιστημη που δεν εχει ανακαλυφθει ακομα. Και οσοι την εχουν για θρησκεια ειναι τουλαχιστον βλακες. Δεν ειμαι τρελλος , ειμαι λιγο ψαγμενος γι'αυτο μπορει να τρελλοφερνω λιγο. Αλλα πραγματικα σου μιλαω τα εννοω αυτα που λεω

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  6 лет назад +2

      Διαφωνώ σε αρκετά από αυτά που λέτε αλλά σας ευχαριστώ για την συνεισφορά σας στο κανάλι και ειλικρινά πιστεύω ότι τα λέτε επειδή τα πιστεύετε και αυτό είναι σημαντικό στην ανταλλαγή ιδεών. Καλή συνέχεια :)

    • @videovmakr
      @videovmakr 5 лет назад +1

      den eise trelos eise trompas kai les malakies sthn fysiki ua prepei na isun trompas

  • @aldotzako
    @aldotzako 7 лет назад

    Κύριε Σταύρο μήπως θα μπορούσατε να φτιάξετε ενα βίντεο που θα εξηγείτε την συμβολή επιφανειακών κυμάτων (Στα πλαίσια της Γ λυκείου);Δυσκολεύομαι στην κατανόηση και το σχετικό βίντεο που έχετε αναρτήσει περιορίζεται στην λύση ασκήσεων συμβολής.Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • @JaKetodepa
    @JaKetodepa 7 лет назад +1

    το συγκεκριμενο φαινομενο, δεν εχει θα λεγαμε και μια δοση ντετερμινισμου? καθως συμβαινει αποδεδειγμενα και υπαρχει η υπονοια οτι δεν γινεται τυχαια?

    • @JaKetodepa
      @JaKetodepa 7 лет назад +2

      δηλαδη εξ αρχης τα 2 ποζιτρονια εχουν ντετερμινιστικο χαρακτηρα διοτι αποδεικνυεται πειραματικα οτι συμβαινει και θα εχουν παντα αντιθετο σπιν,παρόλο που η κατασταση τους ειναι υπο καθεστως πιθανοτητας 50%

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  7 лет назад

      Δεν το γνωρίζω.

  • @siaaaaa2129
    @siaaaaa2129 7 лет назад +1

    Μήπως μπορείτε να φτιάξετε και ένα βίντεο όπου θα μιλάτε για το μποζονιο του Higgs; :)

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  7 лет назад +3

      δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσεις..

  • @mtb-k2117
    @mtb-k2117 7 лет назад +1

    Μηπως θα μπορουσες να.μου πεις το προγραμα που χρησιμοεις επισης πολυ ωραιο βιντεο

  • @thanoskinigos3324
    @thanoskinigos3324 7 лет назад +1

    πως γίνεται να μην έχουν κάποιο σπιν την ωρα που δημιουργουνται και όταν τα πάμε στα δυο άκρα του σύμπαντος τοτε να έχουν κάποιο σπιν.Δηλαδή αν γίνει η μέτρηση αμέσως μετα την δημιουργία τους δεν θα έχουν κάποιο σπιν?Και αν έχουν τοτε δεν είναι λογικό όταν τα απόμακρυνουμε να συνεχίσουν να έχουν αντίθετα σπιν ?

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  7 лет назад

      +Thanos Kinigos εχουν Σπιν αλλα για να το βρεις χρειαζεται μέτρηση..εκείνη ειναι το θεμα..

    • @thanoskinigos3324
      @thanoskinigos3324 7 лет назад +1

      Απλα ρωταω κύριε Σταυρό αν το αντιθετο σπιν το έχουν απο την δημιουργία τους και το διατηρούν οταν τα απομακρυνουμε

  • @alexandrostheotokoglou4923
    @alexandrostheotokoglou4923 6 лет назад +2

    το spin ενος σωματιδιου μπορουμε επεμβατικα να το αλλαξουμε εμεις;και αν ναι,αλλαζει τοτε αυτοματως και του αλλου;ρωταω γιατι μπορει να ειναι ολα προκαθορισμενα και αρα να μην ειναι θεμα αλληλεπιδρασης

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  6 лет назад +2

      Μπορούν να αλλάξουν και με δική μας παρέμβαση..και τότε αλλάζει το σπιν και του άλλου.

    • @alexandrostheotokoglou4923
      @alexandrostheotokoglou4923 6 лет назад +2

      αυτο ειναι ο,τι εκπληκτικοτερο εχω ακουσει!αρα υπαρχουν αυτοματες αλληλεπιδρασεις στη φυση,αρα η ταχυτητα του φωτος δεν ειναι αξεπεραστη,αρα ουτε η σχετικοτητα ισχυει,αρα καταριπτεται η καθεστηκυια γνωση,η κοινη λογικη και η οπτικη των παντων!!!!

    • @andreaskiriakou6520
      @andreaskiriakou6520 6 лет назад

      ¨οχι ακριβώς, γιατι στην κβαντική φυσικη τα σωματίδια ερμηεύονται ως κυματοσυναρτησεις, συνεπως τα δυο διαχωρισμένα σωματίδια μπορουν να θεωρηθουν οτι περιγράφονται με μια μονον κυματοσυναρτηση, οποτε η αλλαγη στα δύο είναι μονον μία συνολική σε μια και μόνον κυματοσυνάρτηση. Κάθε κυματοσυνάρτηση περιγραφει την πιθανότητα που ανευρίσκεται το σωματίδιο, και αυτη η πιθανότητα τεινει προς το μηδεν στο άπειρο.

  • @chatzzz9063
    @chatzzz9063 4 года назад

    Απορία: τι ενώνει αυτα τα 2 σωματίδια δηλαδη,και γιατι ειναι αυτα τα 2 συγκεκριμένα; Ή απλα ζευγαρώνουν τα οανω με τα κάτω; Παρεπιπτόντως, ποου ωραίο βίντεο ❤️

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад

      Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό που ρωτάς :)

    • @chatzzz9063
      @chatzzz9063 4 года назад

      @@StavrosLouverdis Α, οκ τοτε, ευχαριστω, και παλι ωραία βίντεο

  • @mariosxatz2950
    @mariosxatz2950 4 года назад

    Τι θα γινόταν αν αυτο πείραμα γίνονταν το ένα στο κενό χώρο στο (διάστημα) το άλλο στην ατμόσφαιρα (Γη) πάλι θα ήταν διαφορετικά τα spin τους? Δεν ξέρω αν είναι σωστό αυτό που ρώτησα γιατί δεν έχω καμία σχέση με Φυσική απλά το παρακολουθώ.

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад

      Ναι δεν παίζει ρόλο το μέσο στο οποίο βρίσκονται.

  • @Jim-ve6nk
    @Jim-ve6nk 7 лет назад +1

    καλησπερα!επειδη δινω ενα σχολειο πολεμου για μεταπτυχιακο σε μισο χρονο για τους τανυστες τριτης ταξης , μπορειτε να κανετε ενα βιντεο οπου θα τους αναλυετε , η κανετε μονο για λυκειο?

  • @thomaspanagioidis1106
    @thomaspanagioidis1106 3 года назад +7

    Ενταξει στην ουσία δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε απόσταση.. με λίγα λόγια το ανεξήγητο ομολογεί το αυτονόητο... Πώς δηλαδή όταν χτυπάς το δάχτυλο το αντιλαμβάνεται όλο το σώμα;; Αν δεχθούμε το σύμπαν ως μια νοήμον μηχανή τότε αυτομάτως εξάγεται η απάντηση απο κάθε κόκκο απορίας που αναδύεται από το σκοτάδι της αντίληψης μας όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστασεις κβαντικής μηχανικής.. εξάλλου ο νοηματισμος του έρωτα ορίστηκε για να περιγράψει μια κατάσταση σύνολη και όχι μεμονωμένη.. δεν γνωρίζουμε αν εμπεριέχεται συναίσθημα στο φαινόμενο της κβαντικής εμπλοκής μεταξύ δύο σωματιδίων όμως ανάμεσα και σε δύο ανθρώπους δεν γνωρίζουμε αν το συναίσθημα είναι πληροφορίες (που είναι απλά δεν μπορούμε να το αποκωδικοποιήσουμε ) και όχι απλά μια αίσθηση ευφορίας και ευχαρίστησης που ναι μεν μας συνδέει αλλά μέχρις εκεί..
    Συγνώμη αν έγινα κουραστικός...
    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες
    Πολύ ωραίο!!!

  • @Aragmatiki
    @Aragmatiki 6 лет назад +1

    To φωτόνιο έχει S=1 φίλε άρα δεν θα έπρεπε το ηλεκτρόνιο και το ποζιτρόνιο να έχουν συνολικό S=1 ?
    H μάλλον εννοείς ότι έχεις γραμμικά πολομένο φως και άρα έχει προβολή spin =0 και άρα πρέπει και η συνολική προβολή των σπιν ηλεκτρονίου ποζιτρονίου να είναι 0 ?

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  6 лет назад

      Έχεις δίκιο αλλά κυρίως περιγράφω την αλληλεπιδραση των σωματιδίων και όχι τον μηχανισμό παραγωγής τους

  • @satyrossatyros4935
    @satyrossatyros4935 4 года назад

    Ειπατε οτι το σπιν του καθε σωματιδιου εχει 50 τοις εκατό πιθανότητες να είναι σπιν απ η σπιν νταουν, πως γνωρίζουμε ομως ότι το κάθε σωματιδιο δεν έχει ένα συγκεκριμένο σπιν εκ των προτέρων το οποίο φανερώνεται σε εμάς κατά την διάρκεια της μέτρησης ?ανεξαρτήτως αν είναι απ η νταουν

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад

      Προκύπτει από την επίλυση των εξισώσεων.

    • @satyrossatyros4935
      @satyrossatyros4935 4 года назад

      @@StavrosLouverdis α μάλιστα ,λέω μήπως πειραματικά είχε προκύψει κάτι τέτοιο, ευχαριστώ

  • @peris_gr8135
    @peris_gr8135 7 лет назад

    μπορειτε να μ πειτε πιο προγραμμα σχεδιασης χρησιμοιποιητε?

  • @smartdemocracy9630
    @smartdemocracy9630 4 года назад +2

    Σε κανένα βίντεο αλλά ούτε κείμενο και παρότι έχω και πτυχίο φυσικής δεν έχει εξηγηθεί πλήρως μα τελικά ούτε και μερικώς ούτε και κατελαχιστον μπορώ να πω το πώς δημιουργείται η κβαντική διεμπλοκη σε πρώτη φάση. Πάντα αυτό ξεπερνιέται ελαφρυα και πάμε στις εφαρμογές.

  • @eirinipapouli4438
    @eirinipapouli4438 7 лет назад +1

    Κάτι για 1η Γυμνασίου;; Θα βοηθούσε αρκετούς😉😉

  • @delsvak1673
    @delsvak1673 2 года назад

    Mic check 1, 2
    I repeat
    Mic check 1, 2

  • @user-cg4rj7zr2j
    @user-cg4rj7zr2j 6 лет назад

    Αν ισχύει αυτό η θεωρία της σχετικότητας δε μπορεί να ισχύει,σωστά;

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  6 лет назад

      Όχι δεν είναι σωστό.. Συνεχίζει να ισχύει

    • @andreaskiriakou6520
      @andreaskiriakou6520 6 лет назад

      Οχι, γιατι τα δυο σωματίδια μπορουν να θεωρηθούν ως μέρος μιας κυματοσυνάρτησης και όχι δυο διαφορετικων. Ο Αινσταιν δεν πιστευε στην περιγραφή σωματιδίων με κυματοσυναρτήσεις, συνεπως ήταν αδύνατο να δεχθει πως η πληροφορία θα διαδοθει ακαριαία.

  • @NikosPanagogiannopoulos
    @NikosPanagogiannopoulos 3 года назад

    δεν έχει αποδειχτεί το EPR!

  • @georgepan5430
    @georgepan5430 6 лет назад

    '

  • @shantilalg1707
    @shantilalg1707 4 года назад

    For more weirdness of quantum mechanics see: www.heraldopenaccess.us/fulltext/Alzheimers-&-Neurodegenerative-Diseases/The-Quantum-Theory-of-Entanglement-and-Alzheimers.php

  • @nikos4677
    @nikos4677 2 года назад +2

    ουτε ενα comment;

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  2 года назад

      Για κάποιο λόγο που δεν έχω καταλάβει το RUclips έχει αποκρύψει όλα τα σχόλια αυτού του βίντεο.

  • @alexandrosmakris8275
    @alexandrosmakris8275 4 года назад

    αρα η ταχυτητα του φωτος ειναι εντυπωσιακα μικροτερη απο την ταχυτητα αλληλεπιδρασηςμεταξυ των ερωτευμενων σωματιδιων,ετσι δεν ειναι;

  • @pavlosas6637
    @pavlosas6637 4 года назад +1

    να ρωτησω κατι που ισως να ναι ...χαζο....εφοσον λετε οτι οι αισθησεις μας δεν μπορουν να αντιλιφθουν ενα 4 διαστατο κοσμο...γιατι μεχρι τοσο μπορει....κλπ....αλλα υπαρχουν 4 διαστασεις...κ συμφωνα με αλλες θεωριες ισως κ 10 διαστασεις...κ η ερωτηση...εφοσον οι αισθησεις μας κανουν λαθος δεν ειναι πολυ πιθανο να ειναι λαθος κ η νοηση μας? οι μετρησεις τα μαθηματικα κ η φυσικη....κ η πραγματικοτητα αυτη που δεν αντιλαμβανομαστε να ειναι κατι αλλο εντελως διαφορετικο κ ακατανοητο?

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад

      Δεν είναι καθόλου χαζή η ερώτηση απλά δεν έχω απάντηση. Πάντως οι αισθήσεις μας τις περισσότερες φορές μας παραπλανουν οπότε καλύτερα να μην τις πολυ εμπιστευομαστε.

  • @vbladeful
    @vbladeful 7 лет назад

    το τελευταιο πιστευω οτι οφειλεται λογο του big bang οταν ολα ξεκινησαν το ενα ηταν spin up το αλλο spin down και απλα συνεχισαν να αλλαζουν μεχρι και σγμερα οπως και θα συνεχιζουν να αλλαζουν, αλλα μπορει να λεω πολυ μεγαλες βλακειες

  • @thanoskinigos3324
    @thanoskinigos3324 7 лет назад

    ο τροπος που το ερμήνευσε ο Αϊνστάιν με τα δυο γαντια ειναι πολυ πιο λογικος

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  7 лет назад

      οκ..καμία σχέση εγώ με τον Einstein.. προφανέστατα!!

    • @thanoskinigos3324
      @thanoskinigos3324 7 лет назад

      Stavros Louverdis δεν ηθελα να σας προσβάλλω απλα η κβαντομηχανική πιστευ. οτι εχει πολλες "τρυπες"

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  7 лет назад

      δεν απάντησα σαν να έχω προσβληθεί ..απλά διαπίστωσα το αυτονόητο..καλή συνέχεια.

    • @thanoskinigos3324
      @thanoskinigos3324 7 лет назад

      Stavros Louverdis οκ απλα να ξερεται οτι εκτιμώ πολυ την δουλεια σας και δεν εχω καποιο θεμα με το πως τα παρουσιάζεται και ενα μεγαλο Μπραβο που απαντατε στα μυνηματα μας

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  7 лет назад +1

      Σας ευχαριστώ και πάλι...να είστε καλά!!

  • @user-ko9hk1tl3n
    @user-ko9hk1tl3n 2 года назад

    @StavrosLouverdis στο 2:43 που λέτε ότι περνάει το ηλεκτρόνιο από το 1 τοίχωμα προς τα έξω, αποτελεί -αν δεν κάνω λάθος- και ένα "θεμελιώδες" πρόβλημα σε έναν νέο κλάδο, τη κβαντική βιολογία. Δεν έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με το τελευταίο ενδιαφέρον αντικείμενο, αλλά από το λίγο που έχω καταλάβει είναι ότι χρησιμοποιώντας τους νόμους της κβαντομηχανικής, προσπαθούμε να παρατηρήσουμε είναι πώς ένας μικροοργανισμός μπορεί να περάσει από τη μία πλευρά του τοίχου στην άλλη. Ένα τέτοιο θέμα παρατηρείται συνέχεια στη φύση, στον έμβιο μικρόκοσμο. Και πάλι, δυστυχώς δεν έχω βρει το χρόνο να ασχοληθώ περισσότερο με τον συγκεκριμένο κλάδο, αυτά που μόλις ανέφερα είναι όσα κατάλαβα από τα λίγα που έψαξα, αλλά θα προέτρεπα και εσάς και όποιν-α άλλον-η ενδιαφέρεται, να ασχοληθεί περαιτέρω, μιας και αποτελεί έναν νέο και ενδιαφέρον κλάδο. Αυτά. 🙂

  • @chrysigabriel543
    @chrysigabriel543 6 лет назад

    Wtfff

  • @politisklimis
    @politisklimis 3 года назад

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ, ΤΟ ΦΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΩΤΟΝΙΟ ΣΥΓΓΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟ, ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΑ ΟΠΩΣ Η ΥΛΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΥΛΗ;;; ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟ ΚΑΙ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΟ;;; ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ. ΑΔΕΡΦΕ, ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.!!! ΑΦΟΥ ΕΞΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΑ ΣΕ ΦΩΤΟΝΙΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ, ΟΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ. ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ;;; ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΝΩΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΩΣ ΜΑΚΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ; ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ.!!! ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.!! ΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ, ΚΑΙ 5 ΚΑΙ 10 ΚΑΙ ΧΙΛΙΕΣ ΔΕΚΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ.!!! ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ.!!! ΤΩΡΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΜΕΝΑ, ΤΟΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΜΕΝΑ.!!! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ;;;

  • @0307654123
    @0307654123 Год назад

    Τον όρο ''διεμπλοκή '' ξέρω εγώ ως πιό δόκιμο ...

  • @0303leizar
    @0303leizar 7 лет назад

    ως της ανώτερης ταχύτητας της φύσης?