Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΟΥ SCHROEDINGER | ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 дек 2024

Комментарии • 180

  • @sideris2510
    @sideris2510 4 года назад +111

    Κυριε Σταύρο σας βλέπω απο το λύκειο και κοντεύω να πάρω πτυχίο, συνεχίστε αυτό που κάνετε έχει σημασία. Η επικοινωνία της επιστήμης στην Ελλάδα πρέπει να εδραιωθεί επιτέλους.

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад +6

      Ναι έτσι πιστεύω και εγώ 😊

  • @vassilikithemeli4258
    @vassilikithemeli4258 4 года назад +37

    Τα μαθηματικά είναι φακός, που επεκτείνει τις αισθήσεις σου! Πάρα πολύ όμορφο!

  • @StavrosLouverdis
    @StavrosLouverdis  4 года назад +25

    Ελπίζω το βίντεο να αποτελέσει αφορμή για να γνωρίσετε την κβαντομηχανική 😊
    * Απαραίτητη διευκρίνηση κυρίως προς τους συναδέλφους Φυσικούς :
    Είναι απλή παρουσίαση και όχι (προφανώς) εις βάθος μελέτη της σύγχρονης κβαντομηχανικής.
    * Η απόδειξη της εξίσωσης βρίσκεται στο πανεπιστημιακό βιβλίο ''Εισαγωγή στην Ατομική Φυσική'' των Κακουλίδου - Μαυρομιχαλάκη - Ροζάκη (2η έκδοση 1991).
    * Ο συμβολισμός στην παραγώγιση (dot, κατά Newton) αφορά μόνο παράγωγο ως προς τον χρόνο και κακώς τον χρησιμοποίησα εδώ.
    Καλή Παρακολούθηση σε όλους 🔥

  • @bratantm9385
    @bratantm9385 4 года назад +16

    Φοβερός όπως πάντα ,μακάρι να είχα τέτοιο καθηγητή στο μάθημα και όχι απλά εναν καθηγητή που παρουσιάζει τύπους από το πουθενά χωρίς να εξηγρι τη βάση τους

  • @demetraad1739
    @demetraad1739 3 года назад +4

    ειστε ο λογος που οχι απλα περασα ενα μαθημα στην σχολη της Χημειας αλλα με κανατε να θυμηθω γιατι επελεξα να σπουδασω χημεια την στιγμη που ηθελα να τα παρατησω.

  • @chipotle2417
    @chipotle2417 4 года назад +12

    Η παρομοίωση με τα Μαθηματικά ως τον φακό σε ένα σκοτεινό δωμάτιο είναι μακράν από τις πιο στοχευμένες προσεγγίσεις που έχω ακούσει μέχρι στιγμής! Ευχαριστούμε για το βίντεο!!

  • @Thramboss
    @Thramboss 4 года назад +8

    Καταπληκτικό βίντεο.Μέχρι στιγμής είναι η καλύτερη εξήγηση που έχω βρει για την εξίσωση Schrödinger

  • @Once_nerd
    @Once_nerd 4 года назад +1

    Τα μαθηματικά ειναι ενα εργαλείο που μας βοηθά να καταλάβουμε τον κόσμο.

  • @tamara7853
    @tamara7853 4 года назад +3

    Εξαιρετικό ! Δεν είμαι φυσικός, κι έτσι με βοηθανε πολύ οι εξηγήσεις που δίνεις για το κάθε βήμα και τους τύπους. Εξαιρετικά και τα σχόλια στο τέλος! Κι αλλά τέτοια, κβαντομηχανικής, παρακαλώ!

  • @vaggelisapril3558
    @vaggelisapril3558 3 года назад +16

    Είμαι 15 χρόνων δεν κατάλαβα πολλά άλλα μου φάνηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτά που είπατε μέχρι και το τελευταίο λεπτό συγχαρητήρια πολύ καλή η δουλειά σας!!

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  3 года назад +7

      Να είσαι καλά Βαγγέλη και να συνεχίσεις την αναζήτηση σου :)

    • @dp6487
      @dp6487 2 года назад

      Όταν ήμουν σαν εσένα διάβασα το βιβλίο "Κβαντική Φυσική και Πραγματικότητα: ερευνώντας για τη γάτα του Σραίντινγκερ", John Gribbin.
      Η πιο εμπνευσμένη μη τεχνική εξιστόρηση της κβαντομηχανικής που είδα μέχρι σήμερα.
      Θα αλλάξει την οπτική σου για τον κόσμο και την επιστήμη.
      Δεν χρειάζεται να έχεις τεχνικές γνώσεις για να το παρακολουθήσεις.

  • @sv3glx
    @sv3glx 4 года назад +7

    Δάσκαλε, έχω δει σχεδόν όλα τα βίντεο σου. Αυτό, πολύ μακράν το καλύτερο! Εύγε! Ελπίζω να συνεχίσεις με κβαντομηχανική.

  • @Leonidarius
    @Leonidarius 4 года назад +4

    Προσωπικά πιστεύω οτι το πραγματικό νόημα του βίντεο είναι απο το 11:50 και μετά. Ειναι πραγματικά λυπηρό πόσο εύκολα πείθεται ο κόσμος όταν ακούει επιστημονικές λέξεις (κβάντο- ενέργεια, ηλεκτρομαγνητικο, βιο- κλπ) απο κάθε λογής απατεώνες που τις χρησιμοποιούν αυθαίρετα προς όφελός τους. Ευτυχώς χάρη στο RUclips η επικοινωνία της επιστήμης είναι πανεύκολη απο αξιόλογα κανάλια σαν το δικό σου Στάυρο που μας προσφέρετε τόση γνώση. Το πρόβλημα είναι να ξεκολλήσει ο κόσμος απο τα σκουπίδια της τηλεόρασης και να μάθει πως να μαθαίνει....

  • @74Giannis
    @74Giannis 2 года назад

    Εξαιρετικός! Με κάνατε να ανοίξω βιβλίο που είχα να το ανοίξω απο το 3ο έτος του Πανεπιστημίου. Και πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

  • @ektorpapadimitriou942
    @ektorpapadimitriou942 4 года назад +6

    Ευχαριστώ για το βίντεο, μια ιδεα να προτινω, πιστευω πως θα ηταν πολυ ωραιο εαν εκανες περισσoτερα βιντεο για το calculus για να μας βοηθησει να καταλαβουμε ΠΟΛΛΑ περισσοτερα πραγματα για την φυσικη

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад

      Σε ευχαριστώ και θα δω τι μπορώ να κάνω.

  • @γιωργοςπανακης-κ5δ
    @γιωργοςπανακης-κ5δ 4 года назад +2

    Ίσως το καλύτερο σας βίντεο. Κάντε και άλλα τέτοια βίντεο πχ για το πώς λύνεται η εξίσωση του Schrödinger

  • @beatim
    @beatim 4 года назад +2

    Πολύ όμορφη και οργανωμένη παρουσίαση!

  • @Krisnamourti
    @Krisnamourti 2 года назад +1

    Η μεταδοτικότητα είναι η μητέρα της γνώσης ! Είναι ένα χάρισμα . Σας ευχαριστούμε πολύ

  • @panagiotiskallergis4968
    @panagiotiskallergis4968 4 года назад +2

    Πολύ ωραίος. Ειδικά στο τελευταίο κομμάτι σχετικά με τα μαθηματικά και τη φύση
    Ευχαριστούμε

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад

      Ευχαριστώ πολύ :)

    • @panospeters8195
      @panospeters8195 2 года назад

      Κύριε Σταύρο είμαι εκτός κλίματος του βίντεο όχι όμως και της σαγήνης που προσφέρει η επαφή με τα θεμέλια της σύγχρονης Φυσικής και επιστήμης γενικότερα. Είμαι μεγάλος πια για να ωφεληθώ δημιουργικά από τέτοια θέματα, αλλά δυστυχώς είχα την ατυχία λόγω κακής αυτογνωσίας στη νεανική ηλικία να ασχολούμαι με πράγματα που δεν κατανοούσα ,όπως τα μαθηματικά,μόνο κ μόνο για την αισθητική τους ομορφιά, λογική και συμμετρία .Ετσι αν και ασχολήθηκα δεν μπόρεσα να σπουδάσω κάτι σχετικό. Μόνο βιβλία περιγραφικά των εφαρμογών της κβαντικής θεωρίας αλλά καί της γενικότερης Εξελικτικής Αντίληψης εκτός των άλλων μελέτησα, πλησιάζοντας πιο πολύ την πραγματική μου κλίση που ήταν η Φιλοσοφία! Δεν θέλω να κουράσω άλλο! Τα μαθηματικά μου είναι αρκετά για να αναγνωρίσω μια εξίσωση διαφορικής η ολοκληρωματικής υφης αλλά ανίκανα να συνδέσουν λογικά τα σύμβολα με τα πραγματικά φαινόμενα. Δεν είχα ποτέ μαθηματικά πάνω από 12! Θα σας ζητήσω λοιπόν να εξηγήσετε λίγο σε άλλο βίντεο αυτά που με κάποια "ασύμμετρη" ευκολία λέτε ότι για τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές γενεσιουργός αιτία ήταν η κβαντομηχανική! Επίσης μια παρατήρηση στο ζήτημα αυτό δυστυχώς φιλοσοφικής υπαρξιακής φύσεως: Πώς αφού ο εξελιγμένος στις σαβάνες ανθρώπινος εγκέφαλος δεν γεννήθηκε για μαθηματικούς συλλογισμούς υπό το κράτος της εξελικτικής πίεσης, έδωσε μέσω της σύγχρονης Φυσικής, τεχνολογικά προϊόντα που κατ εξοχήν υπηρετούν τις συνειδητές επιδιώξεις και ορέξεις( πχ Οικονομία και Χρήμα), του ανθρώπου και όχι τις ασυνείδητες εξελικτικές του τάσεις αλλά πολύ περισσότερο τις πνευματικές ή και θρησκευτικές δομές της νόησης του? ( πχ φαινόμενο της κβαντικής Διεμπλοκής σε σχέση με το δόγμα της πανταχού παρουσίας του Θεού). Ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας συγχαίρω για την εκπαιδευτικής σας δεινότητα!

  • @ΑποστόληςΜητραντζούλης-τ2υ

    Είμαι 11 ετων και το κανάλι σας το λατρεύω

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  3 года назад

      Να είσαι καλά φίλε μου!! Σε ευχαριστώ πολύ 🙂

  • @ΘεόδωροςΧαρ
    @ΘεόδωροςΧαρ 4 года назад +9

    Τον έχω ιδιαίτερη αγάπη τον κύριο...Ασχολήθηκα για πρώτη φορά μαζί του στην Χημεία και όχι στην Φυσική κι από τότε έχω φάει σκάλωμα με αυτά που έκανε και τα μελετάω και τα αναζητώ συνέχεια....Πολύ ωραία παρουσίαση, διευκρινίζει πολλά που σε πολλά Αγγλικά σάιτ δν μπορείς να βγάλεις άκρη...Ευγε

  • @ΓιάννηςΠαρασκευάς-ε7β

    Συγχαρητήρια, ωραία περιγραφή ! Με πήγατε μερικά χρόνια πίσω. Θυμάμαι πόσο είχα ενθουσιαστεί το πρώτο τρίμηνο του πρώτου έτους όταν είδα για πρώτη φορά την συγκεκριμένη εξίσωση αλλά και το φαινόμενο "Quantum tunneling". Φυσικά θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι είναι φαινόμενο όλων των κυμάτων, αν και μας φαίνεται εντυπωσιακό και περίεργο επειδή ζούμε στον μακρόκοσμο.

  • @peterkorantzas178
    @peterkorantzas178 2 года назад

    Δεν παρακολουθώ. Πάνε χρόνια που τα ξέχασα. Αλλά έχεις like.

  • @subnigra
    @subnigra 2 года назад

    Νιωθω υπερηφανος οταν ανακαλυπτω τετοιου ειδους βιντεο, με τετοια θεματολογια και "Ελληνικης Παραγωγης". Συγχαρητηρια για την προσπαθεια σας. Ενας λατρης(ερασιτεχνης) των θετικων επιστημων και της κοινης λογικης. Με ολο τον σεβασμο, μια μικρη παρατηρηση. Οι λεξεις που χρησιμοποιειτε απο το 15:15 μεχρι το 15:30 για να σχηματισετε τις συγκεκριμενες προτασεις δεν ανηκουν σε εσας, καλο και ηθικο θα ηταν απλως να αναφερετε το ονομα αυτου που το ειπε. Lawrence Krauss...ισως και μετα το 15:30 να συνεχιζετε η ιδια παραλειψη και με τον τροπο που εκφραζεστε και κουνατε τα χερια σας. για να μας δειξεις οτι το σκεφτεσαι εκεινη τη στιγμη, μαλλον δεν ειχες καμμια τετοια προθεση.(Χρησιμοποιησα Ενικο αριθμο γιατι με το καλημερα στο βιντεο χρησιμοποιεις Ενικο και μαλλον ειμαστε φιλοι).

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  2 года назад

      Κρίμα να θέλετε να πείτε κάτι καλό και τελικά να έχετε αυτή την passive aggressive στάση. Λέτε στα σοβαρά να αντέγραψα τον Lawrence Krauss και μάλιστα να είμαι τόσο μικροπρεπής ώστε να μην το αναφέρω κιόλας; Γιατί; Για να κάνω τον σπουδαίο; Αυτό καταλάβατε από το βίντεο; Κρίμα και πάλι.

  • @Anastasia-pj4iw
    @Anastasia-pj4iw 3 года назад

    Φοβερός .Ευχαριστούμε που μας εμπνέεις να συνεχίσουμε.

  • @ΜατθαίοςΟρφανιώτης
    @ΜατθαίοςΟρφανιώτης 4 года назад +1

    Εξαιρετικό! Με γυρισες πολυ πισω, στα χρόνια του Χατζηιωάννου, του Λαχανα κ του Κατσανέβα!

    • @Mhmikos
      @Mhmikos 4 года назад +2

      Και εσύ πανεπιστήμιο Αθηνών ; Τι μου θύμισες τώρα ,ωραίες εποχές, 88 - 92, πτυχίο πήρα το 93 ,γω παρακολουθούσα Χατζηιωάννου κάποιοι άλλοι ήτανε στο τμήμα του Λαχανά και τον Κατσανέβα τον είχα νομίζω φροντιστήριο φυσική ενα, τα γουστάρα τότε αυτά τα αφηρημένα , μετά ομολογώ ξενέρωσα, πως είναι ο κύριος Σταύρος ;καμία σχέση πλέον.

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад +1

      Τους είχα και εγώ, σε ευχαριστώ πολύ!!

  • @Once_nerd
    @Once_nerd 4 года назад +25

    Κάτι τέτοια βίντεο σ κάνουν να νομίζεις οτι η φυσική του λυκείου είναι παιχνίδι. Επίσης ειναι ενδιαφέρον και όσο ασχολείσαι όντως η φυσική του λυκείου ειναι απλή. Αρκεί να σου κινήσει το ενδιαφέρον να ασχοληθείς

  • @dimitrispapadimitriou3547
    @dimitrispapadimitriou3547 4 года назад +1

    Παρά πολυ καλο βιντεο! Κατανοητό και πολυ Καλα εξηγημένο!

  • @dimitrisvasileiadis5834
    @dimitrisvasileiadis5834 4 года назад +3

    Επίσης εξαιρετική δουλειά σε άλλα πράγματα υλης τρίτης λυκείου και πανεπιστημίου τα καταλαβαίνω πολυ καλα συγχαρητήρια συνεχίστε ετσι!

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад

      Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ!!

  • @pilotf18
    @pilotf18 4 года назад +1

    Εξαιρετικό! Συγχαρητήρια για το έργο σου!

  • @salikometka5596
    @salikometka5596 2 года назад

    Μπράβο Σταύρο εξαιρετικός οπός πάντα

  • @EgorGiOs
    @EgorGiOs 4 года назад +1

    Εξαιρετικό βίντεο!Μπράβο και πάλι Μπράβο!!!!

  • @ΚώσταςΤζαβάρας-σ5ν
    @ΚώσταςΤζαβάρας-σ5ν 4 года назад +7

    Ακόμα μια απλή και ενδιαφέρουσα ερμηνεία Σταύρο.Επίσης πολύ σωστές οι διευκρινήσεις μεταξύ του ρόλου της επιστήμης και της ψευδοεπιστήμης.

  • @artstudio3641
    @artstudio3641 4 года назад +13

    Συγχαρητήρια!!! Τρομερό βίντεο !!! Εννοείται πως πρέπει να φτιάξετε και άλλα βίντεο παρόμοιου τύπου.( Εννοώ με βάση την κβαντομηχανική)..!!!!

  • @ΓΕΩΡΓΙΟΣΦΩΤΙΟΥ-λ8ψ
    @ΓΕΩΡΓΙΟΣΦΩΤΙΟΥ-λ8ψ 2 года назад

    Καλημέρα. Μου αρέσει πάρα πολύ το video σας

  • @0303leizar
    @0303leizar 4 года назад +8

    κύριε Σταύρο αφου πρωτα δωσω συγχαρητήρια στους απανταχού υποψηφιους φοιτητές να σας ανακοινωσω τα μορια μου. 14.480 και να σας θυμισω οτι ειμαι 41 χρονων παντρεμένος με δύο παιδιά. η κινητήρια δύναμη που μου δώσατε με βοηθησε να πετυχω τους στόχους μου μεχρι τωρα και με τις υποχρεώσεις που εχω. συνεχίστε να ερμηνεύετε τα παιδια και να του αποδειξετε οτι με πεισμα και υπομονή ολα γίνονται. ΥΓ θα συνεχίσω να σας παρακολουθώ.

    • @fighter1975
      @fighter1975 4 года назад

      Συγχαρητήρια εγώ έβγαλα 16090

    • @fia2619
      @fia2619 4 года назад

      Fighter197 τι πεδιο;;

    • @constantins.3916
      @constantins.3916 4 года назад

      Εγώ 19000

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад +2

      Σε ευχαριστώ πολύ και μεγάλο Μπράβο για την δύναμη σου!!!

    • @0303leizar
      @0303leizar 4 года назад

      @@fia2619 επαλ μηχανολογων

  • @AlexPagidas4
    @AlexPagidas4 4 года назад +1

    Πολυ καλο βιντεο! Μια παρατηρηση στα μαθηματικα, ο συμβολισμος με τις τελειες ως παραγωγους χρησιμοποιειται για χρονικες παραγωγους, οχι για παραγωγο θεσης. Συνεχιστε την καταπληκτικη δουλεια! Μπραβο σας!!

  • @ΕιρηνηΞενακη-η5τ
    @ΕιρηνηΞενακη-η5τ 3 года назад

    Εξαιρετικος!!!

  • @enzibrb
    @enzibrb 4 года назад

    Μπράβο, ευχαριστώ!

  • @stevelamprou
    @stevelamprou 2 года назад

    Ωραίο. Αναμένουμε βίντεο και για την εξίσωση του Dirac (ή ίσως Klein-Gordon πρώτα). Ευχαριστώ.

  • @Detonat0r
    @Detonat0r 4 года назад

    Συγχαρητήρια δάσκαλε!!!

  • @ΙωαννηςΜπίρμπας-μ7ρ

    Εξαιρετικό βίντεο!

  • @stephencolumbus8566
    @stephencolumbus8566 Год назад +1

    Γιατι διαιρουμε με 2π?

  • @petroslitos3595
    @petroslitos3595 4 года назад +2

    Πολυ καλο βιντεο οπως παντα!!
    Μηπως θα μπορουσατε να κανετε βιντεο σχετικα με Πυρηνικη Φυσικη κλπ;

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад

      Ίσως αν είναι κάτι που μπορεί να παρουσιαστεί.

  • @ΑλέξανδροςΠόποβιτς
    @ΑλέξανδροςΠόποβιτς 3 года назад +1

    συγχαρητήρια για το περιεχόμενο θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση πάνω στο φαινόμενο tunneling , το σενάριο όπου ο ήχος καθώς διέρχεται από αντικείμενα (τοίχους κλπ) και φτάνει στα αυτιά μας αλλά με μειωμένη ένταση( πλάτος ταλάντωσης) είναι απόρροια του φαινομένου tunneling?

    • @georgiosdoumas2446
      @georgiosdoumas2446 2 года назад

      Όχι , νομίζω είναι καθαρά μηχανική εξήγηση, δεν χρειάζεται να πιάσουμε τον μικρόκοσμο για να τα εξηγήσουμε αυτά, απλώς ταλαντώνονται τα μόρια του αέρα και μεταδίδεται ο ήχος, και εξασθενεί κάμποσο πχ στα 10 μέτρα αέρα , μετά θα περάσει 10 εκατοστά τοίχου , και θα αρχίσουν να ταλαντώνονται τα μόρια του τοίχου, και μετά , σε αυτά τα 10 εκατοστά τοίχου, θα έχει εξασθενήσει όσο και στα 10 μέτρα αέρα, και μετά θα φτάσει στα αυτιά σου.

  • @eleftheriossimos8882
    @eleftheriossimos8882 4 года назад +1

    Μπράβο κύριε Σταύρο πολύ καλό βίντεο!Μια παρατήρηση μόνο όσον αφορά τις μετρήσεις ακριβείας της κβαντομηχανικής.Απότι ξέρω οι μετρήσεις της έχουν να κάνουν με πιθανότητες.Εδώ είναι και το παράδοξο,δηλαδή πως είναι δυνατον μια απάντηση οτι έχεις τόσες πιθανότητες να θεωρείται ακριβής.παράδειγμα.οταν στρίβω το νόμισμα η απάντηση οτι θα φέρω γράμματα είναι ακριβής και οχι οτι θα φερω 50 τοις εκατο γράμματα.επίσης πάω να κάνω μια εγχείρηση,η απάντηση οτι θα είναι επιτυχημένη ειναι ακριβής και όχι οτι εχω 90 τοις εκατο πιθανοτητα να ειναι επιτυχημένη.Ειναι οτι καλυτερο εχουμε ναι ειναι οτι καλυτερο μπορουμε δεν ξέρω παντως νομιζω πως ο στοχος ειναι καποια στιγμη να μπορουμε να προβλεψουμε τι θα φερει το νομισμα ή να μας πει ο γιατρος οτι καναμε τις εξετασεις και εισαι στο 10 τοις εκατο πηγαινε σπιτι σου γιατι θα πεθανεις στην εγχειρηση,ομως ο Heisenberg το απαγορεύει.Αυτο νομιζω ηταν και το προβλημα του Einstein θεωρούσε την κβαντομηχανική ελλιπη θεωρια και δεν μπορούσε να δεχτεί την τυχαιότητα.

  • @captainsxs3847
    @captainsxs3847 3 года назад

    Γεια σας κ. Σταύρο . Έχω μια απορία , για ποιον λόγο στον λεπτό 5:08 γίνεται Κ εις το τετράγωνο και όχι Κ εις το τετράγωνο / 2m ;

    • @moviemaster8458
      @moviemaster8458 2 года назад

      Γιατί είναι γινόμενο κλασμάτων

  • @ferryke-OnlyOne
    @ferryke-OnlyOne 4 года назад

    Καλησπέρα σας !! 11:31 γιατί μέσα στο σκαλοπάτι δεν έχουμε ημιτονοειδης γραφική παράσταση;

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад +2

      Αυτό δείχνουν οι λύσεις, εκθετική μείωση της πιθανότητας.

  • @nikospantehis7269
    @nikospantehis7269 4 года назад

    Πολύ Καλό Βίντεο!
    Υ.Γ.
    Αναμένουμε το Βίντεο του ί

  • @dimitrisparaskevopoulos2590
    @dimitrisparaskevopoulos2590 4 месяца назад

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ..ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ....Η ΕΞΙΣΩΣΗ Ε=cp ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ m=0? H ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΡΕΝΤΙΓΚΕΡ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΟΜΩΣ? ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΥ ΛΑΘΟΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • @apostolosgiovanakis3771
    @apostolosgiovanakis3771 3 года назад +1

    Συγχαρητήρια για το βίντεο σας!!! Είμαι προπτυχιακός φοιτητής φυσικής και θα ήθελα να μάθω γιατί αυτή η απόδειξη που παρουσιάζετε δεν θα μπορούσε να είναι η απόδειξη της εξίσωσης του Schrödinger και όπως λέτε αναρωτιέμαι γιατί δεν αποδεικνύεται;

  • @AA-pm6ix
    @AA-pm6ix 4 года назад

    💜😇 Keep it up!

  • @george9336
    @george9336 2 года назад

    6:03 θέλουμε να το δούμε αυτό το βίντεο

  • @RobertinioFTW
    @RobertinioFTW 2 года назад

    Υπάρχει και μια ερώτηση σχετικά με αυτό αν είναι το ίδιο ηλεκτρόνιο e~που θα είναι στην δεξιά πλευρά ή να υπάρχει ταυτόχρονα και στα δύο σημεία ?

  • @bryanparis7779
    @bryanparis7779 2 года назад

    Συγχαρητηρια, συγχαρητηρια, συγχαρητηρια!
    (απο εναν ανθρωπο που ασχολειται με Μαθηματικα)

  • @little_branch7197
    @little_branch7197 4 года назад +4

    Μάλαμα τα λόγια στο τέλος του βίντεο..! Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο για τη ζωή του Schrödinger?

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад +1

      Δεν το ξέρω αλλά στο Google έχει πάρα πολλές πληροφορίες.

  • @ikouve
    @ikouve Год назад

    Ωραίο βίντεο! Έκαμα εγγραφή εννοείται!

  • @angel1999999999
    @angel1999999999 4 года назад +1

    Πολύ ωραίο βιντεακι !! Πολύ ενδιαφέρουσα η κβαντο !! Συνέχισε τα βιντεάκια μ αυτήν

  • @giangian126
    @giangian126 3 года назад

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ

  • @konnoskarav534
    @konnoskarav534 2 года назад +2

    Sheldon Cooper entered the chat

  • @demhs
    @demhs Год назад

    ως προς τι παραγωγίζετε ακριβώς; ως προς x ή ως προς t?

  • @ksista48482
    @ksista48482 2 года назад

    Όταν παραγωγιζετε την εξίσωση κυματοσυνάρτησης το κάνεις πως προς το Χ μόνο;

  • @panagiotisseremetis671
    @panagiotisseremetis671 3 года назад

    Απολαμβανω να παρακολουθώ τα βιντεο σου.

  • @giorgossarinakis6000
    @giorgossarinakis6000 4 года назад +2

    paragogisate ws pros x stis kimatosinartisis Ψ(x,t) swsta? o simbolismos omws pou xrisimopoiisate me tin teleia den einai gia paragogo ws pros ton xrono t?

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад +2

      Ναι έχεις δίκιο και κακώς τον χρησιμοποίησα. Είναι ο συμβολισμός του Newton και αφορά αποκλειστικά την παραγωγο ως προς τον χρόνο. Σε ευχαριστώ για την παρατήρηση.

  • @harrydelalis8893
    @harrydelalis8893 2 года назад

    Κύριε σταύρο πολύ ωραία δουλειά. Μια απορία έχω μόνο στο 2.30. Καταλαβαίνω ότι οι μεγάλες μάζες έχουν αμελητέο μήκος κύματος. Παρόλα αυτά στην εξίσωση p=h/λ που λέμε ότι το λ είναι πολύ μικρό για μεγάλες μάζες, δεν θα έχουμε όμως μεγαλύτερη ενέργεια λόγω του μικρότερου μήκους κύματος? Άρα γιατί είναι αμελητέο τελικά ? Μικρότερο μήκος κύματος σημαίνει μεγαλύτερη ενέργεια. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

  • @ΤριαντάφυλλοςΜπαμπατζης

    Μου άρεσε πάρα πολύ. Πρώτη φορά σε βλέπω, θέλω να κάνω μια ερώτηση.
    Τι είναι ακριβώς το κάθε πεδίο.

  • @andreasgewrgakakos3748
    @andreasgewrgakakos3748 4 года назад +1

    Άμα φτιάξεις και κανάλι gaming σε παντρεύομαι
    Πολύ καλό βίντεο !!!

  • @SiEmG
    @SiEmG 2 года назад

    Πρώτη φορά σε βλέπω, είσαι φοβερός σαν δάσκαλος και σαν τύπος. Ένα σαμπ ακόμα στο 4 παρακαλώ! Είμαι απο άλλο πεδίο και μου τα είπες πολύ ξεκάθαρα, τα έβαλες και σε σωστά πλαίσια, δεν κομπιάζεις και έχεις ωραία φωνή (να προφητέψω ότι έχεις σχέση και με μουσική ή κάτι κάνεις με τον ήχο;;;). Απολαυστικό βίντεο. Και εγώ κριντζάρω με τον τρόπο που κακοποιείται η λέξη κβαντικός/ή. Το μόνο που έχω να πω είναι ό,τι σχετικά με τη σχέση της συνείδησης και της κβαντικής, υπάρχει μία ενδιαφέρουσα πρόταση του νομπελίστα και τεράστιου Penrose και του αναισθησιολόγου Hameroff, με τη βοήθεια ενός Ινδού καθηγητή του Anriban Bandyopadhyay (κάπως έτσι), που υποθέτουν ό,τι η συνολικά τα κβαντικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στα microtubials μέσα στους νευρώνες, είναι συνολικά σαν μια "ενορχήστρωση" που είναι η αιτία του φαινομένου της συνείδησης, και μάλιστα αυτά τα κβαντικά φαινόμενα είναι ταυτόσημα αυτού που αναφέρουν ως bang ή σημεία/στιγμές proto-consciousness. Μάλιστα είχαν και μία γνωστή αντιπαράθεση με τον Tegmark πάνω σε αυτό (υπάρχει βίντεο). Έχει πολύ ενδιαφέρον. Η προσέγγισή τους απορρίπτει το computationalism paradigm για την συνείδηση και το κλασικό paradigm του cognition ως αποτέλεσμα ενός κλειστού συστήματος νευρώνων ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Best!

    • @georgiosdoumas2446
      @georgiosdoumas2446 2 года назад

      Τι σημαίνει κριντζάρω? Πες το στα Ελληνικα΄να σε καταλάβουμε!

  • @ΑντώνηςΒαχαβιόλος-γ4τ

    Καλησπέρα! Έχω ακούσει ότι αυτή η εξίσωση δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε μεγαλύτερα άτομα.

  • @coolheis7469
    @coolheis7469 Год назад

    Εξαιρετικη εξηγηση συγχαρητήρια. Μια παρατηρηση να κανω απλα. Οσον αφορα την παραγωγο το dot χρησιμοποιείται κατα συμβαση σε παραγωγο ως προς το χρονο και οχι ως προς το χωρο. Το ξερω οτι ειναι λεπτομερεια και δεν επηρεαζει καπου οπως το δουλεψατε απλα για τα τυπικα.

  • @dimitrisvasileiadis5834
    @dimitrisvasileiadis5834 4 года назад

    Αααχ είμαι Δευτέρα Λυκείου αλλα οι γνώσεις μου στην αλγεβρα υστερούν σε μερικα σημεία για να κατανοήσω πλήρως υο αριστούργημα!

  • @noobillster3906
    @noobillster3906 4 года назад

    Μπορείς να δείξεις την απόδειξη της αρχής της απροσδιοριστίας?

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад

      Έχω βίντεο που την περιγράφω.

  • @ΠέτροςΠαύλοςΝπ
    @ΠέτροςΠαύλοςΝπ 4 года назад

    Απλός λιτός και απέριττος!
    Για το i θέλει όντως δικό του βίντεο συμφωνώ

  • @bazingaTv
    @bazingaTv 4 года назад

    Τι γινεται οταν εχουμε να κανουμε με φωτονια τα οποια δεν εχουν μαζα? επειδη βλεπω διαιρουμε με την μαζα

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад +2

      Υπάρχει η γενική απόδειξη (δεν μπορούσε να γίνει εδώ)

  • @giorgospsr8076
    @giorgospsr8076 4 года назад +2

    Αφου πεταξατε την σποντα, περιμενουμε και βιντεο για τον αριθμό i, ωστε να μας βοηθησετε να καταλάβουμε την εννοια των μιγαδικών αριθμών.

  • @athinakirgianni3717
    @athinakirgianni3717 4 года назад

    Γεια σας κυριε Σταυρο! Θα ηθελα πραγματικα να μου απαντησετε αν εχετε καποια φροντιστηρια στα οποια να διδασκετε εσεις ο ιδιος και αν ναι πού βρίσκονται , γιατι πραγματικα το εχω μεγαλη αναγκη....

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад +1

      Ότι πληροφορίες χρειάζεσαι μπορείς να τις βρεις στο διαδίκτυο. Τα σχόλια σε βίντεο του καναλιού δεν είναι ο κατάλληλος χώρος.

  • @Anastasia-pj4iw
    @Anastasia-pj4iw 3 года назад

    Έχω μια απορία. Ο λόγος που τελικά το ηλεκτρονικό κατάφερε να περάσει μέσα από το εμπόδιο, είναι επειδή συμπεριφέρεται και ως κύμα;

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  3 года назад

      Ναι, επειδή είναι ένα κύμα πιθανότητας (σύμφωνα με την κβαντομηχανική).

  • @nikolasfotaras6520
    @nikolasfotaras6520 4 года назад

    Μετά από το πέρας της εξεταστικής σε τμήμα φυσικής κάτι τέτοια βίντεο σε παθιάζουν ακόμα περισσότερο

  • @mrhatman675
    @mrhatman675 4 года назад

    Ωραίο αλλά έχω να κάνω μια ερώτηση αυτό σε ποια χρόνια του πανεπιστημίου το μαθενεις αν μπεις ηλεκτρολόγους μηχανικούς?

    • @iasonaspao
      @iasonaspao 4 года назад +2

      Στο ΕΜΠ: 2ο εξαμηνο, Δομή και Ηλεκτρικές Ιδιότητες των Υλικών, 4ο εξαμηνο Κυματική και Κβαντική Φυσική. (αναλυτικοτερα εδω: shmmy.ntua.gr/wiki/index.php/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1 )

  • @phoenixhas32iq
    @phoenixhas32iq 3 года назад

    Δεν καταλαβα τιποτα αλλα το βιντεο ηταν τοσο ενδιαφερων που το ειδα ολοκληρο.. Βεβαια δεν κερδισα τιποτα παρακολουθωντας το, αλλα καποια στιγμη στο μελλον ελπιζω να επιστρεψω και να το καταλαβω πληρως. Οπως και να εχει συνεχιστε την εξαιρετικη δουλεια που κανετε!!

  • @ΧρήστοςΜαντόπουλος-ζ8σ

    Ρε μαγκες, ξέρει κανείς να προτείνει, είμαι ανάμεσα σε Φυσικό στα Γιάννενα η στη Πάτρα . Έχει φοιτήσει κανείς σε αυτές τις σχολές και αν ναι τι πιστεύει για αυτες.

  • @geoellinas
    @geoellinas 3 года назад +5

    Καλύτερα να χρησιμοποιούσατε τόνο στην παραγώγιση αντί κουκίδας, διότι η κουκίδα αφορά σε χρονική παράγωγο. Πρόκειται βέβαια για σύμβαση αλλά έτσι για να μη δημιουργείται σύγχυση. Κατά τα άλλα, όλα άψογα.

  • @ΦιλιπποςΧαρωνιτης
    @ΦιλιπποςΧαρωνιτης 2 года назад

    Και εγγραφή έχω κάνει και λαικ κάνω και πολύ καλά τα λες αμερόληπτα Μασάι καλα

  • @constantins.3916
    @constantins.3916 4 года назад +1

    Ωραία πράγματα αλλά χωρίς αποκατάσταση .
    Ωραίο hobby πάντως .

    • @kostasgamer1345
      @kostasgamer1345 4 года назад +2

      Στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη αποκατάσταση

    • @bratantm9385
      @bratantm9385 4 года назад +1

      Όρεξη να χεις και δουλειά βρίσεις

    • @constantins.3916
      @constantins.3916 4 года назад +1

      5€ /1 hour

    • @constantins.3916
      @constantins.3916 4 года назад +1

      Που ακριβώς στο εξωτερικό ;

    • @kostasgamer1345
      @kostasgamer1345 4 года назад +1

      Στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής υπάρχουν πάρα πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπως και σε χώρες της Ευρώπης όπως την Γερμανία, την Αγγλια, την Ελβετία και άλλες

  • @ALEKOS1973
    @ALEKOS1973 3 года назад

    Θα ήθελα απλά να αφήσω ένα μεγάλο ευχαριστώ

  • @bouzouksistrixordos
    @bouzouksistrixordos 2 года назад +1

    Που να ξέρατε οτι δύο χρόνια μετά θα ήταν στην ύλη των Πανελλαδικών

  • @KonBlo
    @KonBlo 4 года назад +1

    Το μικρότερο μήκος κύματος του ηλεκτρονίου στα δεξιά του δυναμικού φρέατος ή εμποδίου, Σταύρο, έχει να κάνει με την μικρή πιθανότητα να βρεθεί εκεί κι όχι με την ενέργειά του, έτσι δεν είναι;

  • @Κωνσταντίνος-ν7υ
    @Κωνσταντίνος-ν7υ 4 года назад +2

    ΒΙ - ΝΤΕ - Α - ΡΑ

  • @moviemaster8458
    @moviemaster8458 2 года назад

    Παρόλο που πάω γ γυμνασίου κατάλαβα μέ την πρώτη τα παντα🤣 περίεργο μου φαίνεται

  • @κατεριναντουλια-β3ε
    @κατεριναντουλια-β3ε 6 месяцев назад

    Όλο το θέμα είναι η σταθερά του Πλανκ,μετά ακολουθείς τις κυματοσυναρτησεις

  • @andreaskiriakou6520
    @andreaskiriakou6520 2 года назад

    η εξισωση δεν ειναι νομος...ειναι μια μαθηματικη εκφραση η οποια λυνει ορισμενα προβληματα φαινομενων, αλλα δεν ειναι αρκετη για να τα επιλυσει ολα

  • @petronios7
    @petronios7 4 года назад +1

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ Η ΦΥΣΙΚΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

  • @konstantinospapafilakis9598
    @konstantinospapafilakis9598 4 года назад

    Ανέβασε και άλλα βίντεο πέρα από κλασσική μηχανική

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 года назад

      Θα προσπαθήσω 😊

    • @konstantinospapafilakis9598
      @konstantinospapafilakis9598 4 года назад

      @@StavrosLouverdis Το λέω γιατί δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο η Γενική Σχετικότητα, Κβαντομηχανική, Κβαντική Θεωρία Πεδίου (τα ξέρω όλα αυτά)

    • @konstantinospapafilakis9598
      @konstantinospapafilakis9598 4 года назад

      @@StavrosLouverdis Επίσης σε ευχαριστώ πολύ γιατί χάρη σε εσένα εξοικειωθηκα,στην αρχή,με την φυσική😊😊

  • @κατεριναντουλια-β3ε
    @κατεριναντουλια-β3ε 6 месяцев назад

    Κβαντική θεραπεια;😂😂😂😂δλδ;

  • @dimitrismarkos2466
    @dimitrismarkos2466 Год назад

    Καλησπέρα Μήπως έχεις να μου προτείνεις κάποιο βιβλίο με εκλαϊκευμένη γλώσσα ώστε να μπορεί κάποιος ερασιτέχνης σαν και μένα να κατανοήσει τις βασικές αρχές της κβαντικής φυσικής Υπόψιν το βαφτιστήρι μου τελειώνει το μαθηματικό και μου έδωσε ένα βιβλίο πάνω στην κβαντομηχανική γεμάτο τύπους.. του λέω βρε Χρηστάκη με τρολάρεις φαντάζομαι Επίτηδες το έκανες για να γελάσεις