Bravo din nou Emil! 👍Deşi văzusem si acel video acum imi este foarte clar ce ai făcut. Mai clar de atât nu se putea explica. Foarte inspirat pentru explicarea si pe hărtie .👏👏
Felicitări domnu Emil pentru explicații. Doresc să adaug o mică completare.Meseria de electrician este deosebit de frumoasă dar și periculossă.Gazul îl mirosim ,o țeavă dacă este spartă,vedem pe unde curge apa,dar curentul nu-l vedem.Trebie să constientizam mereu pericoul. Mare atenție la deconectarea prizei de pământ ,ne putem electrocuta . Vă doresc multă sănătate, Spor la muncă și mulți bani !
Foarte corect ca deconectarea prizei de pamant are risc de electrocutare. Mai ales in cazul de fata, unde era o scurgere mare de curent spre pamant, daca l-ar fi deconectat, tinand cu mainile goale, deodata, cu o mana tarusul, si cu cealalta mana conductorul dinspre casa, ar fi trecut curentul prin el. Asa ca mare atentie!
Foarte buna explicatia. Eu am cam inteles din primul clip. Am mai intalnit probleme asemanatoare. Cam cat ai taxat clientul pentru rezolvarea acestei probleme?
A explicat foarte bine de ce nu declanșa diferențialul.Atunci când curentul de defect este mai mic de 30 mA , nu-și face efectul.Propieterul era scturat dar curentul de defect sigur nu depășea 30 mA.
Ai înțeles eronat. Curentul intra pe fază în diferențial, se întorcea pe N, trecea de diferential incercand sa se intoarca în rețea, nu avea unde fiind PEN-ul deconectat, iar din blocul de măsură pleca spre priza de pământ.
Defectiunea dar si videoul mi-a inspirat o solutie alternativa de gasire a defectiunii: cu ajutorul unei camere termice deoarece la punctele de conexiune tot trebuie sa se vada daca e sub tensiune sau nu. De fapt stiu alte cazuri de la colegi cand asa au gasit de ex. sursa unei intoarceri de faza chiar la contor unde nu aveau acces din cauza plombei.
Bună dimineaţa Emil! Am o întrebare. Stiu că tu faci metrologia aparatelor de control la cei de la ARC BRAŞOV care par să fie cei mai buni. Cum se procedează? Ii suni si te programează înrtr-o zi anume si te intorci acasă in aceeaşi zi? Le laşi acolo si te întorci in altă zi după ele sau ai o altă modalitate de a le trimite. Îţi doresc o zi cu spor şi să-ţi meargă bine! 🙏👍
Am o întrebare. Daca, sa zicem, ai o impamantare de 3.10 ohm și ramai fara PEN, tratarea este făcută și tu ai curent în casa, nu ai nicio problemă și nici nu știi că nu ai PEN la branșament, dar pe strada este PEN. Practic, sa funcționezi muuult timp doar pe împământarea ta. Se degradează împământarea in timp din cauza curentului care trece prin ea? Eu așa am înțeles... Sper sa nu spun prostii. Aștept un răspuns. Mulțumim pentru informații și mult succes! Avem nevoie de profesioniști!
N-am experiență practică în situația descrisă de tine dar, "electrotehnic vorbind " ar trebui să ai o cădere de tensiune, la niște consumuri mai mari și electroeroziunea electrozilor este mai puternică în condițiile descrise de tine! Teoretic, practic poate confirma sau nu, cineva cu experiență în teren!
Multumesc pentru raspunsuri. Deci practic singura solutie este in sistem TT unde toate firele de impamantare sunt separate, legate direct la priza de pamant.
daca ai un curent de 6A pe faza cu ceva receptori conectati , pe conductoru PEN ce curent trebuie sa ai cati mA ? trebuie sa arate ceva decat deloc adica ioc :))
Eu nu am inteles de ce se stingea contorul dim moment ce opreai curentul in casa. Contorul de pe stalpul unde sunt alimentat eu are nulul legat separat iar casa mea are nulul direct din stalp. Daca la casa se intrerupe PENul din retea contorul nu se stinge ca e alimentat cu cablu separat de cel al casei.
Asa ma Gandeam si eu.Tratarea este in BMPT si in doza de legatura sa facut doar Echipotentializare, Dar lipseste Pamnatarea din BMPT care intradevar trebuia sa fie acolo, la Tratarea N. cumva sa facut numa pe jumate, si restul in doza de legatura. si atunci nu este Echipotentializare facuta in doza de legatura, doar iti da impresia ca este.
1.N-ar trebui făcută separarea PEN-ului în dreptul împământării sau să fie împământare și la BMPM? 2. Nu-mi este clar de ce nu a declanșat prin diferențial, câtă vreme erau momente, când proprietarul era "scuturat" la contactul cu electrocasnicele! Atunci diferențialul ar fi trebuit să lucreze, cred!
1. Nu îi musai să fie făcută separarea(tratarea) PEN in dreptul împământarii și nici nu îi musai sa fie împământare în bmpm deși e mai bine sa fie făcută separarea/tratarea PEN in bmpm 2 In cazul de fata diferențialul nu avea cum să decupleze din moment ce curentul care mergea pe faza prin diferențial se întorcea pe nul tot prin diferențial, abia în amonte de diferențial curentul de pe N mergea pe PE
Mai uita-te odata la film si la schema si asculta cu atentie ce spune Emil. Ideea e ca curentul vine pe faza L, trece prin diferential, intra in consumator, apoi iese din consumator pe neutru N, !! apoi iese si prin diferential pe N !! si abia dupa aia ajunge in punctul de separatie - nu conteaza ca separatia e in BMPM si legatura la impamantare e la cutia din mijloc, tot in scurt este separarea si tratarea. Deci intoarcerea pe PE este dupa iesirea din diferential. Ce era bine inainte de acest defect era ca cei care au facut impamantarea sa masoare si sa o aduca la sub 4 ohm, de preferat in jur chiar de 2 ohm. Daca nu sau momentan nu era posibil teoretic si provizoriu puteau lasa in sistem TT si la aparitia defectului ar fi fost ”lipsa nul”, se constata rapid si se remedia. Altfel solutia preventiva corecta pt. astfel de probleme sunt reviziile facute la timp cand electricianul face inspectie vizuala, verifica strangerile si masoara cu aparatele in diverse moduri si poate depista din timp astfel de contacte imperfecte si multe alte probleme.
Practic e gen tot o separare a pen-ului doar ca nu e făcută în bmpm . Problema e ca nu este in parametrii priza de pământ ca să se scurgă curentul de defect mai repede
ai spus ca a ajuns curent pe carcasa deoarece priza de pamant nu era sub 4ohmi. intrebarea mea e, odata ca s-a energizat PE, priza de pamant fiind in paralel cu masele receptorilor, chiar daca e impamantarea sub 4 ohmi, voltii nu tot ajung si pe carcasa? ca sa-mi sustin afirmatia as indrazni sa dau drept xemplu faptul ca atat omul se curenta de la carcase, cat si teava de gaz ducea cutentul spre pamant. practic atat priza de pamant car si teava de gaz cat si carcasa prin om erau 3 rezistente legate in paralel la pamant. si "electronii cum ai spus tu, iau ORICE cale inapoi spre sursa, nu doar impamantarea ca e sub 4 ohmi. prin fiecare difera curentul care trece prin ele corect? I=U/R nu? prin impamantare trece I=230/4, prin om trece I=230/1000 sa spunem, prin teava de gaz trece I=230/40 sa spunem, si asa mai departe. E corect ce spun? din ce am inteles eu, PE este cel mai important conductor intr-un circuit din punct de vedere al securitatii omului, ca el este conductorul destinat sa ofere curentului de defect o cale cat mai putin "rezistenta" de la receptor inapoi la sursa, astfel incat curentul care se intoarce prin el la sursa sa fie cat mai mare si astfel sa decoecteze protectia la supracurent. sa spunem ca avem o rezistenta (impedanta) a PE de 0.65ohmi eeci am avea un curent de I=230/0.65 nu? este corect ce spun eu aici? ca nu sunt electrician asa ca nu dati cu pietre, explicati sa inteleg si eu daca nu e asa. chiar sunt curios, ca toti zic ca priza de pamant este dumnezeu, da din ce am inteles eu, cam PE e dumnezeu daca am inteles bine si PPL e doar sf. Petru, imbunatateste PE, dar baza e PE.
In mare e corect ce ai scris. Insa cu cat valoarea prizei de pamant este mai buna, cu atat permite un curent mai mare de scurgere, si mai putin prin om. Curentul cauta intotdeauna calea cea mai usoara de scurgere. In al doilea rand, o rezistenta mica, permite un curent mare, care face sa declanseze protectiile, diferential sau mcb. Cu ultima parte m-ai pierdut. Ppl si PE este aproape acelasi lucru. Ppl = priza de pamant locala (sistemul de impamantare cu tarusi, fizic). Pe = denumire generica la impamantare, prin toti conductorii verde/galben.
Pentru a evita efectul situației prezentate(electrocutare) este necesara realizarea unei protecții prin controlul potențialului electric pe conductorul Pe și întreruperea tensiunii electrice prin de cuplarea contactor ului ce vine montat în circuitul principal al tabloului din cssa
Da. Nu ar fi greu de realizat... O bobina de masura curent pe PE. Dar nu stiu ce ar putea sa interpreteze valorile si sa dea comanda de deconectare... In principiu, diferentiala asta ar trebui sa faca, dar in unele cazuri are lipsuri si el...
Bună ziua, vă rog să îmi răspundeți la mine in această doză ca în desenul domnului Emil dacă unesc împamântarea cu Neutru de la BMPM, sare diferentialul din BMPM, în acest caz de ce nu sare,??? Eu încerc să fac tratarea neutrului în acest mod ca în desen dar sare din prima VĂ MULȚUMESC FRUMOS
In cazul de față, este legat cu priza de pământ conductorul galben-verde care este legat cu PEN-ul înainte de acel diferențial, iar prin diferențial trece L și N fără probleme.
Mai puteti explica o data de ce nu deconecta diferentialul? Adica din moment ce o parte din curent mergea pe PE tot trebuia sa apara o diferenta de cativa mA
Curentul intra pe L în diferențial, se întorcea pe N, trecea de diferențial înapoi spre rețea, deci practic diferențialul nu vedea nici un curent de scurgere spre PE. Ne având cum să plece pe PEN, fiind deconectat, pleca din piesa de separațoe spre PPL. PPL-ul adica priza locala de pamant, ne fiind în parametri, nu a putut prelua tot curentul în proporție de 100%, așa că o mică parte căuta prin bara de echipotențializare și apoi prin toți conductorii PE din toată instalația, alte căi de descărcare spre pământ. Dacă nici acum nu e clar e grav
@@ElectroProfesional Uită-te la user name-ul sau. "Dorel" in persoana. Hai Dorele, zii ce sistem folosim! (Stai chill Emile că nu mai primești niciun răspuns 😂)
Cu Pen-ul întrerupt și fără priza de inpamintare instalația nu funcționează dar vei regăsi tensiunea pe conductorul Pe și pe carcasele electrocasnicelor. Pentru a evita situația prezentata în videoclip trebuie făcută o automatizare (controlul potențialului electric pe conductorul Pe inpreuna cu montarea unui contactor adecvat montat în circuitul principal(a tabloului din casa)
Bravo din nou Emil! 👍Deşi văzusem si acel video acum imi este foarte clar ce ai făcut. Mai clar de atât nu se putea explica. Foarte inspirat pentru explicarea si pe hărtie .👏👏
Multumesc frummos ,Emil! Multumesc.Este o problema destul de delicata,explicata bine.Bravo.
Felicitări domnu Emil pentru explicații.
Doresc să adaug o mică completare.Meseria de electrician este deosebit de frumoasă dar și periculossă.Gazul îl mirosim ,o țeavă dacă este spartă,vedem pe unde curge apa,dar curentul nu-l vedem.Trebie să constientizam mereu pericoul.
Mare atenție la deconectarea prizei de pământ ,ne putem electrocuta .
Vă doresc multă sănătate,
Spor la muncă și mulți bani !
Curentul electric este cel mai parsiv si greu de identificat asasin! (si vorbesc serios)
Foarte corect ca deconectarea prizei de pamant are risc de electrocutare.
Mai ales in cazul de fata, unde era o scurgere mare de curent spre pamant, daca l-ar fi deconectat, tinand cu mainile goale, deodata, cu o mana tarusul, si cu cealalta mana conductorul dinspre casa, ar fi trecut curentul prin el. Asa ca mare atentie!
Exact așa este făcută și la mine tratarea ,care nu-i chiar conform
Foarte buna explicatia.
Eu am cam inteles din primul clip. Am mai intalnit probleme asemanatoare.
Cam cat ai taxat clientul pentru rezolvarea acestei probleme?
500 de lei
A explicat foarte bine de ce nu declanșa diferențialul.Atunci când curentul de defect este mai mic de 30 mA , nu-și face efectul.Propieterul era scturat dar curentul de defect sigur nu depășea 30 mA.
Ai înțeles eronat. Curentul intra pe fază în diferențial, se întorcea pe N, trecea de diferential incercand sa se intoarca în rețea, nu avea unde fiind PEN-ul deconectat, iar din blocul de măsură pleca spre priza de pământ.
Defectiunea dar si videoul mi-a inspirat o solutie alternativa de gasire a defectiunii: cu ajutorul unei camere termice deoarece la punctele de conexiune tot trebuie sa se vada daca e sub tensiune sau nu. De fapt stiu alte cazuri de la colegi cand asa au gasit de ex. sursa unei intoarceri de faza chiar la contor unde nu aveau acces din cauza plombei.
Zilele trecute mi-am achizitionat si eu o camera termica Android, pentru a ma ajuta in depistarea problemelor electrice.
Mai am o curiozitate, în cazul prezentat de tine! Care era valoarea impedanței externe Ze, în comparație cu valoarea de după remedierea defectului..?
Probabil nu l-a masurat, nu avea de ce.
Dar oricum nu s-ar fi putut masura, cu PEN-ul rupt. Cum masori cu conductorul rupt?
Pai imi dadea eroare fara PEN.
Dupa remediere, dupa ce au venit de la distributie nu am mai fost pe acolo.
Eu am fost chemat să identific problema.
👍👍👍
Bună dimineaţa Emil! Am o întrebare. Stiu că tu faci metrologia aparatelor de control la cei de la ARC BRAŞOV care par să fie cei mai buni. Cum se procedează? Ii suni si te programează înrtr-o zi anume si te intorci acasă in aceeaşi zi? Le laşi acolo si te întorci in altă zi după ele sau ai o altă modalitate de a le trimite.
Îţi doresc o zi cu spor şi să-ţi meargă bine! 🙏👍
Am o întrebare. Daca, sa zicem, ai o impamantare de 3.10 ohm și ramai fara PEN, tratarea este făcută și tu ai curent în casa, nu ai nicio problemă și nici nu știi că nu ai PEN la branșament, dar pe strada este PEN. Practic, sa funcționezi muuult timp doar pe împământarea ta. Se degradează împământarea in timp din cauza curentului care trece prin ea? Eu așa am înțeles... Sper sa nu spun prostii. Aștept un răspuns.
Mulțumim pentru informații și mult succes! Avem nevoie de profesioniști!
N-am experiență practică în situația descrisă de tine dar, "electrotehnic vorbind " ar trebui să ai o cădere de tensiune, la niște consumuri mai mari și electroeroziunea electrozilor este mai puternică în condițiile descrise de tine! Teoretic, practic poate confirma sau nu, cineva cu experiență în teren!
Salut! Tratarea neutrului se mai poate face in primul tablou dupa contor (pe contorul de la electrica am un RCBO de 32A)? Mersi!
Nu, nu se mai poate face. Nu mai poti lega impamantarea ta cu nulul de la retea, doar sa le pastrezi separate.
Salut.
Nu se poate. Ar sari RCBO-ul din bmp.
Multumesc pentru raspunsuri. Deci practic singura solutie este in sistem TT unde toate firele de impamantare sunt separate, legate direct la priza de pamant.
daca ai un curent de 6A pe faza cu ceva receptori conectati , pe conductoru PEN ce curent trebuie sa ai cati mA ? trebuie sa arate ceva decat deloc adica ioc :))
Ar trebui să fie tot 6A care pleacă pe conductorul PEN.
Eu nu am inteles de ce se stingea contorul dim moment ce opreai curentul in casa. Contorul de pe stalpul unde sunt alimentat eu are nulul legat separat iar casa mea are nulul direct din stalp. Daca la casa se intrerupe PENul din retea contorul nu se stinge ca e alimentat cu cablu separat de cel al casei.
Emil tratarea este in BMPM conductorul de intoarcere e PE pana la BMPM si este comun cu casa
Asa ma Gandeam si eu.Tratarea este in BMPT si in doza de legatura sa facut doar Echipotentializare, Dar lipseste Pamnatarea din BMPT care intradevar trebuia sa fie acolo, la Tratarea N. cumva sa facut numa pe jumate, si restul in doza de legatura. si atunci nu este Echipotentializare facuta in doza de legatura, doar iti da impresia ca este.
În cazul acesta, dacă împamântare a nu are sub 2 omi nu trebuia conectată cu Neutru,ADEVĂRAT?? MULȚUMESC
Da și nu. Concluzia ca e obligaroriu sa o faca in parametri
MULȚUMESC, SPOR ȘI SĂNĂTATE MULTĂ @@ElectroProfesional
1.N-ar trebui făcută separarea PEN-ului în dreptul împământării sau să fie împământare și la BMPM? 2. Nu-mi este clar de ce nu a declanșat prin diferențial, câtă vreme erau momente, când proprietarul era "scuturat" la contactul cu electrocasnicele! Atunci diferențialul ar fi trebuit să lucreze, cred!
1. Nu îi musai să fie făcută separarea(tratarea) PEN in dreptul împământarii și nici nu îi musai sa fie împământare în bmpm deși e mai bine sa fie făcută separarea/tratarea PEN in bmpm
2 In cazul de fata diferențialul nu avea cum să decupleze din moment ce curentul care mergea pe faza prin diferențial se întorcea pe nul tot prin diferențial, abia în amonte de diferențial curentul de pe N mergea pe PE
Mai uita-te odata la film si la schema si asculta cu atentie ce spune Emil. Ideea e ca curentul vine pe faza L, trece prin diferential, intra in consumator, apoi iese din consumator pe neutru N, !! apoi iese si prin diferential pe N !! si abia dupa aia ajunge in punctul de separatie - nu conteaza ca separatia e in BMPM si legatura la impamantare e la cutia din mijloc, tot in scurt este separarea si tratarea. Deci intoarcerea pe PE este dupa iesirea din diferential. Ce era bine inainte de acest defect era ca cei care au facut impamantarea sa masoare si sa o aduca la sub 4 ohm, de preferat in jur chiar de 2 ohm. Daca nu sau momentan nu era posibil teoretic si provizoriu puteau lasa in sistem TT si la aparitia defectului ar fi fost ”lipsa nul”, se constata rapid si se remedia. Altfel solutia preventiva corecta pt. astfel de probleme sunt reviziile facute la timp cand electricianul face inspectie vizuala, verifica strangerile si masoara cu aparatele in diverse moduri si poate depista din timp astfel de contacte imperfecte si multe alte probleme.
Practic e gen tot o separare a pen-ului doar ca nu e făcută în bmpm . Problema e ca nu este in parametrii priza de pământ ca să se scurgă curentul de defect mai repede
Sau anumite tevi nu erau echipotențializate si el atingea in acelasi timp si carcasa metalica si vreo teava nu?
Salut eu stiu ca daca ar fi avunt in tablou un releu monitorizare faza cu contactor el descide circuitul la lipsa nul ( practic pen este pe si n )
Releul nu ar fi deconectat, pentru ca avea "nul" de la impamantare.
Mai uita-te odata la clip.
ai spus ca a ajuns curent pe carcasa deoarece priza de pamant nu era sub 4ohmi.
intrebarea mea e, odata ca s-a energizat PE, priza de pamant fiind in paralel cu masele receptorilor, chiar daca e impamantarea sub 4 ohmi, voltii nu tot ajung si pe carcasa?
ca sa-mi sustin afirmatia as indrazni sa dau drept xemplu faptul ca atat omul se curenta de la carcase, cat si teava de gaz ducea cutentul spre pamant. practic atat priza de pamant car si teava de gaz cat si carcasa prin om erau 3 rezistente legate in paralel la pamant. si "electronii cum ai spus tu, iau ORICE cale inapoi spre sursa, nu doar impamantarea ca e sub 4 ohmi.
prin fiecare difera curentul care trece prin ele corect? I=U/R nu? prin impamantare trece I=230/4, prin om trece I=230/1000 sa spunem, prin teava de gaz trece I=230/40 sa spunem, si asa mai departe. E corect ce spun?
din ce am inteles eu, PE este cel mai important conductor intr-un circuit din punct de vedere al securitatii omului, ca el este conductorul destinat sa ofere curentului de defect o cale cat mai putin "rezistenta" de la receptor inapoi la sursa, astfel incat curentul care se intoarce prin el la sursa sa fie cat mai mare si astfel sa decoecteze protectia la supracurent.
sa spunem ca avem o rezistenta (impedanta) a PE de 0.65ohmi eeci am avea un curent de I=230/0.65 nu?
este corect ce spun eu aici? ca nu sunt electrician asa ca nu dati cu pietre, explicati sa inteleg si eu daca nu e asa. chiar sunt curios, ca toti zic ca priza de pamant este dumnezeu, da din ce am inteles eu, cam PE e dumnezeu daca am inteles bine si PPL e doar sf. Petru, imbunatateste PE, dar baza e PE.
Ce înseamnă PPL? PE înseamnă echipotentializare. Adică egalizare a potențialului .
In mare e corect ce ai scris.
Insa cu cat valoarea prizei de pamant este mai buna, cu atat permite un curent mai mare de scurgere, si mai putin prin om.
Curentul cauta intotdeauna calea cea mai usoara de scurgere.
In al doilea rand, o rezistenta mica, permite un curent mare, care face sa declanseze protectiile, diferential sau mcb.
Cu ultima parte m-ai pierdut.
Ppl si PE este aproape acelasi lucru.
Ppl = priza de pamant locala (sistemul de impamantare cu tarusi, fizic).
Pe = denumire generica la impamantare, prin toti conductorii verde/galben.
Pentru a evita efectul situației prezentate(electrocutare) este necesara realizarea unei protecții prin controlul potențialului electric pe conductorul Pe și întreruperea tensiunii electrice prin de cuplarea contactor ului ce vine montat în circuitul principal al tabloului din cssa
Da. Nu ar fi greu de realizat...
O bobina de masura curent pe PE.
Dar nu stiu ce ar putea sa interpreteze valorile si sa dea comanda de deconectare...
In principiu, diferentiala asta ar trebui sa faca, dar in unele cazuri are lipsuri si el...
Bună ziua, vă rog să îmi răspundeți la mine in această doză ca în desenul domnului Emil dacă unesc împamântarea cu Neutru de la BMPM, sare diferentialul din BMPM, în acest caz de ce nu sare,??? Eu încerc să fac tratarea neutrului în acest mod ca în desen dar sare din prima VĂ MULȚUMESC FRUMOS
In cazul de față, este legat cu priza de pământ conductorul galben-verde care este legat cu PEN-ul înainte de acel diferențial, iar prin diferențial trece L și N fără probleme.
, Vă Mulțumesc mult, Spor și sănătate multă
ELECTRICA - indiferent despre ce distribuitor vorbiti, TOTI sunt varza , varza, varza. Asa ca Emil, nu trebuie sa te miri de ce gasesti pe teren.
Mai puteti explica o data de ce nu deconecta diferentialul? Adica din moment ce o parte din curent mergea pe PE tot trebuia sa apara o diferenta de cativa mA
Mai ales cand se si curenta o persoana si se scurgea o cantitate de curent prin om
Curentul intra pe L în diferențial, se întorcea pe N, trecea de diferențial înapoi spre rețea, deci practic diferențialul nu vedea nici un curent de scurgere spre PE. Ne având cum să plece pe PEN, fiind deconectat, pleca din piesa de separațoe spre PPL. PPL-ul adica priza locala de pamant, ne fiind în parametri, nu a putut prelua tot curentul în proporție de 100%, așa că o mică parte căuta prin bara de echipotențializare și apoi prin toți conductorii PE din toată instalația, alte căi de descărcare spre pământ.
Dacă nici acum nu e clar e grav
Multumesc de lamuriri; spor in continuare 💪
Totuși curentul o ia pe sens unic? Când se atingea carcasa diferențialul trebuia să deconecteze . Spor@@ElectroProfesional
Greșeală mare .nu se leagă nulul cu inpamantarea.
Îmi poți explica și mie ce sistem se folosește în retelele electrice de joasa tensiune din România?
TT, IT sau TN-C
@@ElectroProfesional Uită-te la user name-ul sau. "Dorel" in persoana. Hai Dorele, zii ce sistem folosim! (Stai chill Emile că nu mai primești niciun răspuns 😂)
😂
Daca nu exista conexiune intre impamantare si PEN instalatia nu mai functiona.nu exista tensiune
Cu Pen-ul întrerupt și fără priza de inpamintare instalația nu funcționează dar vei regăsi tensiunea pe conductorul Pe și pe carcasele electrocasnicelor. Pentru a evita situația prezentata în videoclip trebuie făcută o automatizare (controlul potențialului electric pe conductorul Pe inpreuna cu montarea unui contactor adecvat montat în circuitul principal(a tabloului din casa)
Tensiune era,nu mai aveai curent.si aveai sistem TT. in cazul asta era un avantaj cu TT,in alte cazuri ai fi avut dezavantaje
Deci, decat o priza de pamant proasta mai bine deloc!
🤫🤫🤫👍👍👍🤔🤔🤔🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱 ACEI ELECTRICIENI NUAU AVUT CUNOȘTINȚA 100% !!! O ESPLICATIE PAS CU PAS PENTRU CINE DOREȘTE SĂ ÎNȚELEAGĂ !!!
Foloseste limba romana
Aia erau Pro 🇵🇸! Asa am auzit.