Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 сен 2024

Комментарии • 110

  • @gokhansahin326
    @gokhansahin326 5 месяцев назад +1

    Merhabalar sitemizin kapalı otoparkında yeterince araç park yeri olmasına rağmen gerek misafir araçlar gerek komşuların birden fazla araç kullanımı yüzünden otopark dolu oluyor işim nedeniyle eve geç geldiğimden yer bulamıyorum her daire ye en az bir otopark yeri belirlenmesi hususunda yönetimle görüştüğümde bana bunu yapılamıycağı belirtip olumsuz geri dönüş yapıldı bunla ilgili yer belirlenmesi gibi bir durum söz konusu olabilirmi kanunen hakkım varmı cevaplarsanız çok sevinirim

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  5 месяцев назад

      Sitenizin yapı ruhsatı tarihi, belediye kayıtlı onaylı mimari projesi ve tapu sicilinde bulunan yönetim planı incelemeden sorunuza net yanıt vermek mümkün değildir. Mimari projede ya da yönetim planında bağımsız bölümlere tahsis yapılmış olabilir. Bu durumda yönetim söz konusu tahsisi işaratlemek ve uygulamak durumundadır. Zaman zaman kapalı otopark alanlarının bağımsız bölümlere eklenti olarak tapu siciline işlendiği durumlar da vardır. Bu durumda eklenti olarak işlenen bağımsız bölüm dışında ilgili otoparkı başka kimse kullanamaz.
      Ancak inceleme yapmadan yukarıdaki durumların geçerliliği iddia edilemez.
      Bu kayıt ve belgelerin hiç birisinde tahsis (ya da eklenti) yoksa dahi yönetim planında otopark yerlerinin tahsis yapılamayacağına ya da numaralandırılamayacağına ilişkin hüküm yok ise numaralandırma işleri genel kuruld/ toplu yapıda iseniz ve toplu yapı temsilciler kurulu var ise bu kurulda alınabilir.
      Tüm bağımsız bölümlere park yeri mevcut ise gerek misafir araçlar gerekse birden fazla araç bırakan malik ya da kiracılara karşı haklarınızın korunması yönetiminizin görevidir.
      Bu cevapta yer almayan ve çözüm önerileri ileten "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu yazımızı www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkinden edinebilirsiniz.

  • @oguzinli643
    @oguzinli643 8 дней назад

    Hocam merhaba 25 dairelik bir apartmandayim otopark 5 6 araçlık herkes kullanamadığı icin otopark kullanimini kapatmak istiyolar bu yasal mıdır ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 дней назад

      Merhabalar, 25 dairelik bir apartmanda 5 veya 6 araçlık yer olması kimin kullanacağı hakkında sorun yaratacaktır. Ayrıca ayrılan bu sayı otopark yönetmeliğine de uygun değil. Muhtemelen bina 2028 öncesi ruhsat almış veya 2004 yılı sonrası imal edilmiş olmasına rağmen büyükşehir sınırlarında değil. Eğer "mevcut otopark yeri" belediyedeki ruhsat eki olan onaylı mimari projede "otopark yeri" olarak görünmüyorsa "otopark yeri" olarak kullandırılması sorunluluğu yoktur.
      Eğer "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkindeki yazımızda bir çözüm bulunamıyorsa ve projede otopark yeri değil ise kat malileri kurulu kararı ile otopark kullanımına kapatılabilir.

  • @osmansinankaragoz8222
    @osmansinankaragoz8222 Год назад

    Ozan bey hayırlı günler. bizim site 4 bloklu toplamda 72 daire herbir blok farklı m2 ler. sadece B blok ta kapalı otopark var ve 13 araç kapasiteli. bazı kat malikleri araç alım satım işi yapıyor ve . 1 daire 3 araç diğer daire 4 araç park ediyor. ve araçların çoğu aylardır hiç hareket etmiyor. bu olay huzursuzluğa neden oluyor. hafta sonu toplantı yapılacak. anladığım kadarıyla genel uygulama ilk gelen park eder ve her daire 1 araç park edebilir. bunun disinda kapalı otopark için kura yapalım teklifi daha önce birkaç kez reddedildi. 3. bir secenek olarak kapalı oto park kat malikleri arasında yapılacak bir ihale ile kiraya verilebilir mi. site yönetimine gelir kaydedilir mi?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Otopark yerlerinin bağımsız bölümlere yetmemesi halinde: Bu yazımızda ifade edilen otopark yönetmeliği çerçevesinde İmar Kanunu’na uygun olarak imal edilmiş anagayrimenkullerin / toplu yapıların otopark yeri sayısı tüm bağımsız bölümlere yetmeyebilir. Bu durumda bina / toplu yapı yönetimi ile kat malikleri / temsilciler kurulu otopark yönetmeliğini esas alarak karar vermelidir. Dolayısı ile bağımsız bölümlerin tür ve metrekarelerine göre otopark yeri hakları da değişecektir. Örneğin bir otoparkta 180 m² üzerindeki bir dairenin iki otopark hakkı bulunurken 120 m²’ye kadar olan bağımsız bölümlerin her ikisi için bir otopark yeri hakkı olabilir. Mevcut otopark yeri sayısının yönetmelikte yazan bağımsız bölüm metrekareleri vs. ile uyumsuz olması ve her bir bağımsız bölüme en az birer adet otopark yeri düşmemesi durumlarında, bu soruna yönetim planı ile çözüm getirilmediği hallerde yönetimin getireceği en doğru çözüm otopark yönetmeliğini uygulamak için otopark giriş çıkış sistemini Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42. maddesi kapsamında maliklerin salt çoğunluğunun oyu ile devreye almak olmalıdır. Otopark giriş çıkış sistemlerinde bağımsız bölümler gruplanmak sureti ile aynı anda içeride bulunacak araç sayısı sistem marifeti ile işletilebilir. Otopark yerlerinin yetmemesi durumu söz konusu ise dolayısı ile yönetimlere bu konuda çok sayıda şikayet ulaşacağından yönetimin kat malikleri arasındaki adaletli kullanımı sağlamak, usulsüz kullanımları önlemek için otopark giriş çıkış sistemini OGS veya tag ile giriş çıkışlar yerine “Plaka Tanıma Sistemi” ile işletmesi de tavsiye edilebilir.
      Daha fazla bilgi için "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu blog yazımızı www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkinde okuyabilirsiniz.
      İlgili yerlerin yönetim tarafından kiraya verilmesi için ise tapu siciline kayıtlı yönetim planında "ortak yerlerin kiraya verilmesi için yönetime yetki verilmiş ise yönetim bu yerleri kiralamaya yetkilidir. Ancak yönetim planında böyle bir yetki düzenlenmemiş ise bu defa kat malikleri kurulunda tüm maliklerin ( sadece toplantıya katılanların değil, tüm bağımsız bölüm malik sayısının) tamamının oybirliği ile yönetime ortak yerlerin liraya verilmesi için yetki verilmesi gerekir.
      "Ortak Alanların Kiraya Verilmesi" ile ilgili daha detaylı bilgi için ise www.apsiyon.com/blog/ortak-alanlarin-kiraya-verilmesi linkindeki blog yazımızı okuyabilirsiniz.

  • @gulsonmez6000
    @gulsonmez6000 3 месяца назад

    Merhaba bir binada otopark sayısı yeterli değilse nasıl tahsis edilir? Yada yeterli değilse tahsis edilebilir mi?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 месяца назад

      Otopark sayısı yeterli değilse dolayısı ile her daireye tahsis yapılamaz. Binanın yapı ruhsat tarihinde bulunduğunuz şehir otopark yönetmeliği gereğince , 2018 yılı sonrasında ise 22.02.2018 tarihli 30340 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan "Otopark Yönetmeliği" ve 25 Mart 2021 tarihli, 31434 Sayılı Resmi Gazetede "Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" gereğince meskenlerde 80 m² altı her 3 daire için 1 adet, 80 m² den 120 m²’ye kadar (120 m² hariç) her 2 daire için 1 adet, 120 m²’den 180 m²’ye kadar (180 m²) hariç her daire için 1 adet ve 180 m² ve üzeri her daire için 2 adet olmak üzere yine Dükkân, Mağaza, Banka lar için her bağımsız bölüm için en az 1 adet olmak kaydıyla 40 m² için, market, süpermarketler için 40 m² için 1 adet olmak üzere otopark imal edilir.
      O halde örneğin yapı ruhsatında 80 m² altı her 3 daire için 1 adet veya 80 m² den 120 m²’ye kadar (120 m² hariç) her 2 daire için 1 adet otopark imal etme yükümlüğü var ise dolayısı ile bu dairelere tak başlarına tahsis yapılmaz. Ancak bir otopark yeri ilgili dairelerin numaraları yazılarak ilk gelen ilk park eder şeklinde tahsis edilebilir.
      ,
      Ancak yapı ruhsatında daha büyük dairelerin 120 m²’den 180 m²’ye kadar (180 m²) hariç her daire için 1 adet ve 180 m² ve üzeri her daire için 2 adet olmak üzere bu sayılardan fazla otopark hakkı olması durumunda bu dairelere otopark yerleri tahsis edilebilir ve diğer daireler park etmez.
      Tahsisin yapılma şekli ve daha fazla bilgi için "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu blog yazımızı www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkinden inceleyebilirsiniz.

  • @omerpekduru8563
    @omerpekduru8563 2 месяца назад

    Merhaba Ozan bey,binamızda 11 daire ve bir adet dükkan var,kapalı garajımız var,daireler 115 ile 130 mt kare fakat kapalı garajımızı kullanamıyoruz,müteahit burası benim depomdur diye kullandırmıyor.Biz daireleri alırken müteait bu durumdan bize söz etmemişti yasal olarak burası benim diyor,farajı kullanabilirmiyiz tşkler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 месяца назад

      Belediyenizdeki yapı ruhsatı eki olan mimari projenizi incelediğinizde kapalı garajın ortak yer olduğu ve bağımsız bölüm metrekarelerine göre dükkan ve dairelere ayrıldığı görülecektir. Tek istisnası garajın bir bölümü de olsa emsale dahil edilip bağımsız bölüm olarak kayıtlanmasıdır.
      Müteahhit tapu siciline kayıtlı yönetim planında garajın kendisine ait olduğunu belirtmiş olabilir. Ya da sizlerle yaptığı arsa paylı inşaat sözleşmesi ya da ekinde de işlenmiş olabilir. Yönetim planındaki kanuna aykırı maddelerin iptai mümkün olup, kat maliklerinden herhangi biri dava açabilir.
      Öncesinde bir uzmana mimari proje ve yönetim planı inceletip, ihtarname ve dava aşamasında konuda uzman bir avukattan görüş almanızı öneriyoruz.
      "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkinden otopark paylaşımına ait daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    • @omerpekduru8563
      @omerpekduru8563 2 месяца назад +1

      @@Apsiyon çok tsk ederim.

  • @halilkose2527
    @halilkose2527 14 дней назад

    Açık site otoparkına kamyon parkı mümkünmü

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  14 дней назад

      Öncellikle bu konuda tapu sicilindeki yönetim planına bakınız. Ardından genel kurul kararı alınmış mı? Onu incelemek gerekir.
      Sitenin yönetim planında bir yasak, ya da genel kurul /toplu yapılarda temsilciler kurulunda bir yasaklama yok ise mümkün olabilir.
      Çoğu yönetim planında otopark yerleri ile ilgili olarak "araç,binek otomobil, oto veya otomobil" ifadesi geçtiğinden kamyon, tır veya karavanların site açık otoparklarına par etmesi uygun değildir.

  • @Emel4Ekim
    @Emel4Ekim Месяц назад

    Merhaba, Oturduğum sitenin yönetim planında her bağımsız bölüm 1 araçlık yeri kullanır diyor. Benim aracım yok, ancak yalnız yaşayan biri olarak beni ziyarete gelen birinci dereceden iki akrabam var ve bunlar bana geldiklerinde arabalarıyla gelirler. Ancak, çoğunlukla tek gelirler, yani asla iki araçla gelmezler. Sorum şu: Bazı dairelerin 2 ve hatta 3 arabası olması nedeniyle, açık ve kapalıda yer kalmıyor diye, bir kaç sene önce siteye misafir araç girişini yasakladılar, yani misafir araçlar dışarıda park etsin dediler. Bana gelen iki aracın plakası hep aynı, kaydedin ve içeri girmesine izin verin diyorum(çünkü misafirlerim bazen yatıya da kalirlar), fakat kabul edilmiyor. Benim aracımın olmamış olması ve diğerinin birden fazla aracının olması neticesinde uygulanan bu çözüm yolunu adil bulmuyorum ve bu konudaki görüşünüzü merak ediyorum.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Месяц назад +1

      Tabi ki durumunuz adaletli değil. Site yönetimlerinin mülkiyet hakkını kısıtlamaması gerekir. Eğer aynı anda tek araç park imkanınız var ise birden fazla aracı olan bağımsız bölümlerin nasıl birden fazla aracı kayıt oluyorsa sizin de nadir gelen akrabalarınızın araçlarını sizin beyanınız ile otoparka alınmasını sağlamalılar.
      Bu konuda ikna edemez iseniz önce arabulucu sonra sulh hukuk mahkemesine başvurabilirsiniz.
      Otopark giriş çıkış sistemlerinde bağımsız bölümler gruplanmak sureti ile aynı anda içeride bulunacak araç sayısı sistem marifeti ile işletilebilir. Otopark yerlerinin yetmemesi durumu söz konusu ise dolayısı ile yönetimlere bu konuda çok sayıda şikayet ulaşacağından yönetimin kat malikleri arasındaki adaletli kullanımı sağlamak, usulsüz kullanımları önlemek için otopark giriş çıkış sistemini OGS veya tag ile giriş çıkışlar yerine “Plaka Tanıma Sistemi” ile işletmesi de tavsiye edilebilir.
      “Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?” konulu blog yazımıza www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkinden,
      Plaka tanıma sistemini
      www.apsiyon.com/plaka-tanima-sistemi ,
      HGS sistemini www.apsiyon.com/otopark-hizli-gecis-sistemi linkinden inceleyebilirsiniz.

    • @Emel4Ekim
      @Emel4Ekim Месяц назад

      @@Apsiyon Bilgilendirici yanıtınız için çok teşekkür ederim, var olun

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Месяц назад

      @@Emel4Ekim Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @sarya1111
    @sarya1111 Месяц назад

    Hocam 4 bloklu 60 daireli bir sitedeyim. 10 yıllık bu sitede henüz site yönetimi kurulmamış. Bildiğim kadarıyla projede arsanin ortasinda boylu boyunca 60 araclik otopark gösterilmiş ancak yapılmamıştır. Şimdi sorum şu: yeteri kadar alan olduğu icin ben ve bazi komşularım projede belirlenen yerlere etrafını değil ama üzerini kapatacak şekilde otopark alanı olusturabilir miyiz?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Месяц назад

      Her ne kadar sundurma ruhsat projesi değişikliği gerektirmiyorsa da söz konusu imalatı yapabilmeniz için tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğunun onayına ihtiyacınız var. (Bir malikin ortak yerlerde inşaat onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptırabilmesi (KMK. 19/2))
      Eğer olur da site yönetimi kurulursa ve imalatı faydalı yenilik ve ilaveler çerçevesinde değerlendirip tüm maliklerin kullanımına amaçlı genel kurula sunarsa tüm maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile yapmak mümkün olur. (Faydalı yenilik ve ilavelerin yapılması (KMK. 42/1))
      “Nitelikli Oy Çokluğu Nedir, Nitelikli Oy Çokluğu Gerektiren Yönetim İşleri Nelerdir?” konulu blog yazımız için www.apsiyon.com/blog/nitelikli-oy-coklugu-nedir-nitelikli-oy-coklugu-gerektiren-yonetim-isleri-nelerdir linkine erişebilirsiniz.

    • @sarya1111
      @sarya1111 Месяц назад

      @@Apsiyon çok teşekkür ederim zaman ayırıp cevap verdiğiniz için

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Месяц назад

      @@sarya1111 Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @yuceyonetimhizmetleriltd.s1902
    @yuceyonetimhizmetleriltd.s1902 2 года назад +2

    ağzınıza sağlık hocam. sağolun varolun

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @NezihaHasan-r1r
    @NezihaHasan-r1r 4 месяца назад

    Merhabalar,
    4 yıl önce siteden villa aldım.
    Alırken gösterdikleri otopark komşuya ait olduğu anlaşıldı.
    Binalar 2018 önce yapılmış,fakat her evin yanında ev sahibinin kedinsinin ve yalnız kendisinin kullandığı otopark yeri var,ben hariç.
    Belediye onaylı mimari projeye baktımızda benim evin yanı boş ve açık parke döşeli görünüyor,aynı site sakinlerinin kullandığı otopark yerleri gibi.Fakat projede açık görülen yere önceki yönetici tarafından yeşil çit çekilmiş.Yani kapatılmış.
    Yöneticinin proje değiştirme hakkı var mı?
    Komşumun manzarası bozuluyormuş.
    (Sitede manzara diye bir şey yok,benim pencerelerden ben 10-14 araç görüyorum)
    Bana 2 bina ötede yer gösteriliyor.
    Ben yaşlıyım ve bana uzak.
    Güvenlik açısından da uygun değil.
    Ne yapmam gerekir?
    Saygılar

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 месяца назад

      Eski hale (projeye uygun) getirilmesi için noterden yönetime ihtarname çekiniz, 30 gün süre veriniz. İhtarnamenize dönüş olmaz ise ilk genel kurulda konuyu gündeme getiriniz. Genel kurula kadar bekleyemem derseniz önce arabulucu, uzlaşma olmaz ise sulh hukuk mahkemesine eski hale getirme talebi yapınız.
      Daha fazla bilgi için
      "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkinde
      ve
      "Sitelerde, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan ve Komşuluktan Kaynaklanan Uyuşmazlıklarda Zorunlu Arabuluculuk" konulu www.apsiyon.com/blog/sitelerde-kat-mulkiyeti-kanunundan-ve-komsuluktan-kaynaklanan-uyusmazliklarda-zorunlu-arabuluculuk linkindeki blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

  • @demirs9992
    @demirs9992 Месяц назад

    bakanlık eklenti otoparklara elektrik şarj ünitesi çekerken yönetimden onay alınmasına gerek olmadığını açıkladı. peki sadece yönetim planında tahsis edilen otoparklar bu yönetmelikten faydalanabilir mi?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Месяц назад

      ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan "Site ve Apartmanlarda Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Kurulumu" bir genelge değil görüş bildirimidir. Hukuki olarak Kat Mülkiyeti Kanunu 19.,42 ve 43. maddeleri bağlamaz.
      Görüş yazısındaki "herhangi bir inşai faaliyete konu olmayan, kapalı mekân teşkil etmeyen ve blok olarak montajlı bir şekilde naklen getirilen, yangın ve elektrik tedbirleri alınmış olan ve sökülür takılır seyyar bir elektrikli cihaz niteliğindeki elektrikli araç şarj ünitelerinin "ruhsat gerektiren bir yapı niteliğinde olmadığı" bir görüş olup, bu görüş hukuken doğru kabul edilse dahi;
      Herhangi bir malik yönetim planında kendisine ortak yer olan otoparktan otopark yeri tahsisi yapılmış dahi olsa kendine ait şarj ünitesini kurulumu için (kendi bağımsız bölümünün elektrik tesisatından enerji alsa ve eklentisi ile 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 19'uncu maddesinde yer alan "Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz..." hükmüne aykırı hareket eder. Madede sayılan "inşaat, onarım ve tesisler" de ruhsat gerektirmese, basit tadilat kapsamında sayılsa dahi yeter sayı sağlanmadan yapılamaz, "değişik renkte dış badana veya boya" ise zaten ruhsat gerektirmeyen bir işlemdir. O halde KMK 19. madde bir işlemin ruhsat gerektirip gerektirmediği ile ilgili değildir. Elektrikli şarj ünitesi de bu kapsamdadır.
      Herhangi bir malik kendi eklentisi dahilinde dahi olsa bağımsız bölümün ve tüm bağımsız bmlümlerin kurulu gücü dikkate alınmadan "Elektrik İç Tesisat Yönetmeliğine" göre kat maliklerinden onay almadan elektrikli şarj ünitesi bağlamamalıdr. Burada bir malikin menfaati değil, yarın tüm maliklerin elektrikli araç sahibi olduğu öngörüsü ile hareket edilmelidir.
      Bakanlığın görüş yazısı bireysel üniteler için değil, ortak kullanılan üniteler için doğru kabul edilmelidir. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun , 42'nci maddesinde "Kat malikleri, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır..." hükmü birlikte değerlendirildiğinde; inşai faaliyete konu olmayan ve ruhsat gerektiren bir yapı niteliğinde olmadığı değerlendirilen şarj ünitelerinin kurulum işleminin, Kat Mülkiyeti Kanunun 19. Maddesinde belirtilen "ortak alanlarda inşaat yapılması" kapsamında olmaması nedeniyle, maliklerinbeşte dördünün rızasının aranmasına gerek bulunmadığı" ifadesi doğrudur.
      Özetle; Bakanlık bu görüşünü açıklamasa dahi durum bu şekilde idi. Herhangi bir farklılık oluşmamıştır.

    • @demirs9992
      @demirs9992 Месяц назад

      @@Apsiyon cevabınız için teşekkürler ancak görüşünüzde bazı tutarsızlıklar var. siz bu bir genelge değil dediniz ancak bakan bey bunun bir genelge olduğunu ilişkin tweet attı. şarj ünitelerinin ruhsat gerektiren bir yapı olup olmadığı konusunda bunun bir görüş olduğunu söylediniz ama bu hususta bilginiz yok sanırım zira bir ruhsat gerekiyorsa bu husus ilgili mevzuatlarda belirtilir. son olarak kurulu gücün dikkate alınması gerektiği konusuna katılmakla birlikte bunun için kat maliklerinden izin alınması gerekmeyip ilgili elektrik kurumunun görüşü yeterli olmalıdır. cevabınızı çok yapıcı bulmasamda emeğiniz için teşekkürlerimi sunarım.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Месяц назад

      Görüşte bir tutarsızlık yok. Şüphesiz Bakan Bey E-17576483-045.01-993667 sayılı yazının genelge olmadığını ve normlar hiyerarşisini biliyordur. Sorunuza yanıtımızda şarj ünitelerinin ruhsat gerektirdiğini ifade etmedik. Zaten konu ruhsat gerektirip gerektirmediği değildir.
      Ancak bir tek kat malikinin ortak otopark yerine elektrik kablosu çekip bir şarj ünitesine bağlaması Kat Mülkiyeti Kanunun 19. maddesi ile ilgili olup, tüm maliklerin faydalanması adına şarj ünitesi kurulması kararı ise 42. maddesi ile ilgilidir.
      Yapı ruhsatının eki olan elektrik iç tesisat projesine aykırı iş ve işlemler yangın tehlikesi oluşturur. Elektrik İç Tesisatı Yönetmeliğine ve Binaların Yangından Korunması Yönetmeliğine aykırıdır.
      Elektrikli aracını bağımsız bölümünün elektrik sayacından şarj etme gibi bir bireysel uygulama ileride tüm bağımsız bölüm maliklerinin elektrikli araç kullanımına geçeceği düşünüldüğünde Elektrik İç Tesisatı Yönetmeliğine ve Binaların Yangından Korunması Yönetmeliğine de aykırı olacaktır. Binanın trafo yükünün bir bağımsız bölüm için önemi olmayabilir ancak çok sayıda münferid şarj ünitesinin binanın elektrik kapasitesi tarafından karşılanması mümkün olmayacak, ekipmanlar ve kablo riskleri dolayısı ile de yangın tehlikesi ortaya çıkacaktır.
      Yukarıda sayılan kanun ve mevzuatlarda değişiklik yapılmadan bireysel araç şarj ünitesi kurulumu hiç bir tesiste görüşümüze göre mümkün olmayıp, bu görüşümüzü şu sıralar konut elektriği ticari elektrikten ucuz olduğu için ısrarla bireysel ünite kurmaya çalışan elektrikli otomobil sahiplerinin kat maliklerinin açacağı davalara muhatap olup, söküm sebebi ile masrafa girmemeleri için belirtiyoruz. Şüphesiz diğer kat malikleri de kendi hakları konusunda bilgi sahibiler ve bu davalar açılmaktadır.
      Mahkeme kararları ve Yargıtay hukuk genel kurulu kararları dışında yürütmeye bağlı bakanlığın cevabı yargı kararı gibi algılanmamalıdır. Bunun için kanun değişikliği ya da yönetmelik yapılması gerekir. Bu mevzuat değişikliği olmadığı sürece bakanlık kararı açılan davaları etkilemeyecektir. Konu hala hukuken gri alandadır.
      Konuyu yargı kararlarını izleyerek karar vermemiz gerekecektir.
      Yapıcı olmak adına yanlış yönlendirmeyi gereksiz buluyoruz.

    • @demirs9992
      @demirs9992 Месяц назад

      @@Apsiyon bilgilendirme için tekrar teşekkür ediyorum👏

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Месяц назад

      @@demirs9992 Biz de değerli yorumlarınız için teşekkür ediyoruz.

  • @dodoruh7436
    @dodoruh7436 7 месяцев назад

    Merhaba bir şey danışmak istiyorum. Tek bloklu bir apartmanda oturuyorum, sitenin çevresinde kare şekilde açık otopark ve her daire için 1 araçlık park yeri var. Benim 5 motosikletin var ve motosikletlerim yan yana duruyor tek araçlık park yerine çizgileri ihlal etmeden sığıyor. Yönetici beni en fazla 2 motor koyabilirsin kanun var vs diyerek taciz etmeye başladı. Hukuken bu konuda kim haklı emsal olarak gösterebileceğim bir şey var mı?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 месяцев назад

      Merhabalar,
      5 adet yada birden fazla motorsikletin parkı ile ilgili bir emsal karar bulunmaz.
      Ancak yöneticinizin ifade ettiği kanun maddesi de söz konusu değildir.
      Önemli olan "kendilerine tahsis edilen kapalı ya da açık otopark alanı sınırı dahilinde, başka bir aracın geçişini daraltıp engellemeyecek şekilde, eğer sığıyor ise hem arabasını hem de motosiklet aracını bu alana koyabilir. Bu noktada önemli olan, diğer araçlara zarar vermemek, onların geçişini veya manevrasını kesinlikle etkilememek olacaktır. "
      Park yerine aynı şartlar dahilinde 2 yada 3,4,5 motor sığıyorsa tabi ki park edilebilir.
      Daha fazla bilgiyi aşağğıdaki 2 blog yazısından edinebilirsiniz. İfadelerdeki kapalı otopark için yazılanlar açık otoparklar için de geçerlidir.
      "Site Kapalı Otoparklarına Motosiklet Park Edilebilir Mi?
      www.apsiyon.com/blog/site-kapali-otoparklarina-motosiklet-park-edilebilir-mi
      "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?"
      www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir

  • @muslumbal3175
    @muslumbal3175 6 месяцев назад

    Oturduğum sitede 11 daire için kapalı park alanı yok diğer daireler için ise var toplamda 400 üstünde daire var sitede ve aidat herkesten eşit alınıyor ben neden otopark verilmediği halde benden aynı aidatı alıyorsunuz dedim onlar yönetim kararı deyip çekiliyorlar mahkemeye vereceğim dediğimde ver sonuç alamazsın diyorlar ne yapmalıyım hocam

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  6 месяцев назад

      Anagayrimenkulün ruhsat tarihine göre bağımsız bölümlere düşen otopark adetleri değişebilir.
      Detayları aşağıdaki linkte mevcut ancak sırası ile bağımsız bölümünüze düşen otopark sayısını tespit edebilmek için aşaıdaki adımları izleyiniz.
      1. Tapu fotokopiniz ve kimliğiniz ile belediyenizin inşaat ve ruhsat müdürlüğüne müracaat ediniz. Yapı ruhsatı ve onaylı projelerini talep ediniz. Küçük bir masraf ile bir cd ye , bir usb ye kaydedip veya henüz tarama yapılmayan bir belediyeniz varsa biraz daha masraf ile ozalit kopyasını size temin edeceklerdir.
      Mimari projenin kapağının hemen arka sayfasında bağımsız bölümlerin metrekarelerine göre kaç adet otopark yeri ayrıldığı yazıyor olacaktır.
      Böylece her bağımsız bölüme kaç otopark yeri düştüğünü veya birden fazla bağımsız bölüm bir otopark yerini kullanacak ise bu detaylara erişmiş olacaksınız.
      Her bir bağımsız bölüme düşen otopark sayısının o bağımsız bölümün metrekaresi ile ilgili olduğunu unutmayalım.
      Binanınızın yapım yılına ve hangi şehirde bulunduğunuza göre değişebilmek kaydı ile genellikle örneğin bağımsız bölümünüz 80 m² altında ise diğer 80 m2 altında bağımsız bölümler ile 3 daire için 1 adet otopark yeri ayrılmış olabilir.
      2. Eğer toplam otopark sayısı toplam bağımsız bölüm sayısının altında ise bu durumda sizin bağımsız bölümünüze otopark hakkı yok diyebilmek için kat malikleri arasındaki anlaşmaya bakmak gerekir.
      O anlaşma var ise tapu siciline kayıtlı yönetim planıdır.
      Tapu müdürlüğünüze başvurarak (kimliğiniz ve tapu bilgileriniz ile) yönetim planı ve eklerinin (varsa otopark paylaşımına ilişkin bir kroki arıyoruz) kopyasını talep edeceksiniz. Döner sermaye bedeli ödeyerek ( yönetim planı sayfa sayısına bağlı olarak değişir) yönetim planının kopyasını alacaksınız.
      Yönetim planı ve metinleri içinde otopark paylaşımına ilişkin yazılı olanları okuyoruz.
      Böylece neden sizin bağımsız bölümünüze otopark verilmediğini tespit edebileceğiz.
      Eğer yönetim planında sizin bağımsız bölümünüz ile diğer 11 bağımsız bölüme otopark yeri verilmediğine ilişkin bir madde VAR ise yönetim planının iptali davasını açacaksınız.
      Eğer yönetim planında sizin bağımsız bölümünüz ile diğer 11 bağımsız bölüme otopark yeri verilmediğine ilişkin bir madde YOK ise o taktirde yönetim sizin otoparkı kullanmanızı engelleyemez.
      Eğer daha önce herhangi bir genel kurulda veya toplu yapılarda temsilciler kurulunda da sizin bağımsız bölümünüz ile diğer 11 bağımsız bölüme otopark yeri verilmeyeceğine ilişkin bir karar bulunuyorsa bu karar hukuksuzdur. O taktirde ne kadar süre geçerse geçsin genel kurulun ilgili maddesinin iptali davasını açacaksınız.
      Eğer yukarıdakilerin hiç biri bulunmuyor ve yönetiminiz sizin bağımsız bölümünüz ile diğer 11 bağımsız bölüme otopark yeri kullanımını engelliyorsa bu kararları hatalıdır.
      Eğer da sizin bağımsız bölümünüz ile diğer 11 bağımsız bölüm yükleniciden (müteahhid) satış vaadi sözleşmesi ile bağımsız bölümlerini satın almış iseler sözleşmelerde otopark yeri ile ilgili bir madde aramanız da gerekebilecektir.
      Dha fazla bilgi için: "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkindeki blog yazımızdan faydalanabilirsiniz.

  • @DorukZorbey
    @DorukZorbey 4 месяца назад

    Merhaba hocam 12 dairelik evde 6 otopark yeri var benim evde kiraci vardi en son ben geldim simdi sen en son geldin herkesin yeri belli once gelen kapmis deniliyor bu isi tek basima nasil halledebilirim yani normelde ilk gelen koyar kimsenin yeri olmamasi lazim yuz yuze bakiyoruz kavga etmek istemiyorum napmam gerekiyo tsk ler.simdiden .

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 месяца назад

      Öncelikle "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkinde bulunan yazımızdaki tüm detaylar geçerlidir.
      "Önce gelen kapmış" hukuka aykırı bir söylem dava açma hakkınız vardır.
      Aşağıdaki maddeleri inceleyip sonra bir avukat ile dava açabilirsiniz. 11 bağımsız bölüme ihtarname çekerek masraf yapmak isterseniz o da mümkündür. Boş olan herhangi bir yere park edebilirsiniz.
      Otopark yerlerinin;
      a) eklenti olarak tapunuza işli olması,
      b) eklenti olarak işli değilse ortak yer olan otopark yerlerinin tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planına göre size tahsislendirilmiş olması,
      c) eklenti ya da tahsisli değil ancak genel kurul kararına göre kullanım hakkı paylaşılmış ya da
      d) hiç bir tapu kaydı ya da genel kurul kararı olmadan yönetimce numaralandırılmış olmasına bağlı olarak yanıtlar değişebilir.
      a) Eklenti olması hali: 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) nun 6. maddesine göre "Bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan kömürlük, su deposu, garaj, elektrik, havagazı veya su saati yuvaları, tuvalet gibi eklentiler, ait olduğu bağımsız bölümün bütünleyici parçası sayılır ve o bölümün maliki, eklentilerin de tek başına maliki olur.
      Eklentiler kat mülkiyeti kütüğünün (Beyanlar) hanesine kaydedilir ve bunlardan anayapının oturduğu zeminin dışında kalanlar kadastro planında veya tapu haritasında ayrıca gösterilir.
      Bağımsız bölüm üzerinde kat mülkiyetiyle ve diğer kat maliklerinin haklariyle bağdaşması mümkün olmayan irtifaklar kurulamaz.
      Bağımsız bölümlerin başkasına devri, kayıtlanması veya kiralanması halinde, eklentiler ve ortak yerler de kendiliğinden devredilmiş, kayıtlanmış veya kiralanmış olur."
      Bağımsız bölümünüz kirada ise otopark yerinin kullanım hakkı kiracınızındır.
      b) Yönetim planında tahsis edilmiş olması hali: Otopark yerleri yönetim planında veya yönetim planı eki krokide bağımsız bölümlere tahsis edilmiş ise hakkaniyete aykırı bu durum için yönetim planının ilgili maddesinin iptali davası açılmalıdır.
      c) Genel kurul kararına göre paylaşım yapılması hali: Bu durumda genel kurul kararında kullanımı paylaşılmış olan otopark yerlerine ilişkin kararın iptali davasını açabilirsiniz. Söz konusu kat malikleri kurulu kararı mutlak butlanla hükümsüz olup, süre koşulu (zaman aşımı) yoktur.
      d) Yönetimce numaralandırılmış olması hali: Yönetime ihtarname gönderebilir, haksız işgale son verilmesini talep edebilirsiniz.
      Tüm durumlarda el atmanın önlenmesi davası için arabulucu ve sulh hukuk mahkemesi aşamalarını takip edebilirsiniz.
      Konuda uzman bir avuat ile çalışmanızı tavsiye ederiz.

  • @ilhan317
    @ilhan317 6 месяцев назад

    Sayın Hocam merhabalar...bazi bina sakinleri talebi üzerine sitemizdeki yeşil alanı otopark yapmak istiyorlar ... yapılabilir mi nereye başvuru yapmam gerek .... teşekkürler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  6 месяцев назад

      Belediyede kayıtı onaylı mimari projeyi incelemek için imar ve inşaat müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

  • @orteka42
    @orteka42 7 месяцев назад

    Hocam park yeri numaralandirma garj girisinin sol tarafindan mi başlar çunku sag tarafa dönüs yada park alani yok ,diger sorum numaralama siralamasi örnek. ... 1 2 3 4 5 6 7 8 9
    18 17 16 15 14 13 12 11 10 yoksa karsitarafa gelen numaralar böyle mi gitmeli?
    10 11 12 13 14 15 16 17 18

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 месяцев назад

      Bu konuda blok girişlerine yakın otopark yerlerinin engelli araçlarına ayrılması dışında bir düzenleme yoktur. Çoğu zaman mimari durum gözönüne alarak numaralandırılma yapılır. Numaralar sıralı olarak belli bir yönde ilerlemek durumunda da değildir. Katlarda yer alan bağısız bölüm numaralarına göre, şerefiye için ödenen fazla bedellere göre, bağımsız bölümlerin büyüklük ve değerlerine, arsa paylarına göre de blok girişine yakın alandan başlayarak numaralandırma yapılabilir.

  • @user-yz4gc6en2e
    @user-yz4gc6en2e 4 месяца назад

    Bilgilendirme için tesekkürler bizde sadece mimari projede her dairede 3 bloklu sitenin 2 blok altında daire numaraları ile gözükmekte bu baslı basına yeterlidir diye anladım dpgrumudur

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 месяца назад +1

      Belediye onaylı mimari projede bağımsız bölümlerin kullanacaı araç yerleri belirlenmiş ise işaretlenmiş olan daire numaralarına göre araçlar park edecektir.
      Daha fazla detay için "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkindeki blog yazımızdan faydalanabilirsiniz.

  • @erensencag
    @erensencag 10 месяцев назад

    Merhabalar hocam benim sitemde öncelikle 2 araç parkedebilirsiniz dediler kayıt yaptırdık ve sitedeki diğer dairelere göre en yüksek aidatı ödüyoruz. Şimdi tek araca indirdik diyorlar ancak ben 3+1 de oturuyorum şuan 1+1 ile bebim park alanım aynı. Ancak ben onların 3 katı aidat ödemeye devam ediyorum. Konu hakkında hakkım nedir ne yapmam gerekiyor. Bu arada sitenin başka hiç bir etkinliği yok 3+1 ile 1+1 dairenin farklı bir imkanı yok sadece aidat farkı var. Teşekkürler🙏

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  10 месяцев назад

      Ortak gider ve avans payına (aidat) etki eden faktör sadece otopark yeri sayısı değildir. Muhtemelen arsa payına bağlı olarak giderler bölünüyor. 3+1 de 1+1 in 3 katı arsa payına sahip olabilir.
      Mülk sahibi iseniz tapu sicilinden yönetim planını edinip genel giderlerin paylaşımının doğru yapılıp yapılmadığını tespit edebilirsiniz.
      Otopark yeri sayısı ile ilgili konuya gelince. Öncelikle binanın yapı ruhsat tarihine bağlı olmak üzere ,
      " ve 25 Mart 2021 tarihli, 31434 Sayılı Resmi Gazetede "Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" gereğince
      3+1 dairenizin metrekaresi 180 m² ve üzeri değilse halihazırda 2 otopark hakkı yönetmeliğe göre yoktur. Ancak 1+1 dairelerin bir otopark hakkı var mı onun araştırılması gerekir. Yönetmelik üzerinde sayıda otopark yeri imal edilmiş ve her bir daireye birer otopark yeri ayrılmış olabilir. Bunu incelemek için de belediyede yapı ruhsat müdürlüklerinde onaylı mimari proje incelemesi, tapu müdürlüünde de yönetim planı ve varsa otopark tahsis ekine bakıp karar verilebilir.
      "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir blog yazımıza müracaat edebilirsiniz.

  • @serdalkirac2326
    @serdalkirac2326 Год назад

    Hocam giriş kattayim acik otoparka girip çıkanlar salon camimin önünden geçiyorlar bunu bilerek aldım ama yatak odamın camide acik otoparka bakıyor ben acik otopark olduğu için aldım dairemi ki yeşil alan olursa çoluk çocuk gürültüsü beni rahatsız etmesin.simdi binadaki halk acik otoparka cardak yapacaklar yani yatak odamın önü saati belirsiz sinirsiz şekilde toplu oturmalar çay sohbetleri cocuk gürültüleri bisiklet sesleri beni unutmayacak ben hem geçişler daha çok olduğu için salonda oturamayacagim gidip yatayım desem yatak odamda yapamayacağım ben istemiyorum benim hakkım.ne olacak bu yasalmi .saygilar

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Belediyenize kimlik ve tapu fotokopiniz ile giderek ruhsat projesi eki olan mimari projeyi edininiz. Açık otopark olarak ifade ettiğiniz alanın mimari projede o şekilde görünüp görünmediğini inceleyiniz.
      Açık otopark olarak görünüyorsa otoparkın başka amaçla kullanılması mümkün değildir. Kararın alındığı genel kurulda itiraz ediniz, kabu edilirse öncelikle arabulucuya başvurarak uzlaşmama durumunda sulh hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz.
      Mimari projede açık otopark ibaresi yok ise çardağın aşağıdaki özelliklerinden dolayı faydalı yenilik ve ilave olarak değerlendirilmesi, tüm maliklerin sayı ve arsa payı çoğunluğunun kararı ile (sadece toplantıya katılanların değil bağımsız bölüm maliklerinin tümünün sayı ve arsa payı çoğunluğunu) yapılması mümkündür.
      Bu durumda itiraz edebilirsiniz. Ancak dava açmanızı önermiyoruz. Durumu kabullenmeniz gerekecektir.
      Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 4. Maddesine göre sundurma; “yağmurdan, güneşten ve rüzgârdan korunmak için yapı yaklaşma mesafesini ihlal etmemek kaydıyla, binaya bitişik olarak hafif malzemeden yapılan bölme duvarları olmayan üç tarafı açık örtüler” olarak tanımlanmıştır.
      3194 sayılı İmar Kanunu’nun 21. maddesine göre, bazı istisnalar hariç olmak üzere yapı yapmadan önce belediye veya il özel idaresinden ruhsat almak zorunludur.
      Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin “Yapı Ruhsatı Gerektirmeyen İnşai Faaliyetler'' başlıklı 59. maddesinde; “Basit tamir ve tadiller, balkonlarda yapılan açılır kapanır katlanır cam panel uygulamaları, korkuluk,pergola, çardak/kameriye ve benzerlerinin yapımıile bölme duvar, bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak, çatı ve benzeri elemanların tamiri ve pencere değişimi ruhsata tabi değildir.” hükmü bulunmaktadır.
      Danıştay kararlarında ise genel olarak ; taşıyıcı sistemi ahşap malzemeden, üzeri hafif ve basit malzeme ile örtülen sundurma örneğin demir profil ayaklar ve yine demir profiller üzerine ahşap malzeme ile yapılan, üstünün de polikarbonat v.b polyester malzeme ile kapatılan sundurmanın aşağıdaki şartları taşıdığı takdirde ruhsat gerektirmeyen imalat olarak kabul edilmiştir.

  • @sertacsn
    @sertacsn 2 месяца назад

    Merhaba hocam, apartmanimizda 4 daire var ve 4 adet girişleri ayri kapali otopark var, buradaki otoparkları paylaştırmak istiyoruz ancak 1 kişi itiraz ediyor. Yani 4te 3ü paylaşım istiyor. Bu durumda itiraz eden kişi gelmese de notere gidip kura cekip buralari dairelere paylastirabilir miyiz? Birde notere gitmeden önce ve sonra neler yapılmalıdır? Yani öncesinde karar almak gerekir mi? Yada sonrasında tapu siciline işletilmesi gerekir mi?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 месяца назад +1

      Öncelikle belediyede onaylı mimari projede söz konusu otopark yerlerinin bağımsız bölümlere özgülenip özgülenmediğine bakınız. Hali hazırda eklenti olabilir. Bu hali tapu sicilinden de teyid edebilirsiniz.
      Eğer herhangi bir özgüleme yapılmadı ise yönetim planında tahsis edilmiş olabilir. Tapu sicilindeki yönetim planında bu şekilde bir tahsis yok ise tapu sicilindeki yönetim planına ek bir madde ile tahsis işlemi yapabilirsiniz.
      Ancak tapu sicilinde kayıtlı yönetim planının değiştirilmesi veya ek madde ilavesi için tüm maliklerin beşte dördünün imzası gerekir. Sizde kabul edilenler yönetim planı değişikliği için yeterli değil. Tapu sicili değişikliği kabul etmeyecektlr.
      Sonrasında aşağıdaki hususların tespiti ve uygulaması için bu konularda uzamanlaşmış bir avukata başvurmanızı öneriyoruz.
      Bu durumda yönetim planı değişikliği kararı için olağanüstü genel kurul çağrısı yapın, tüm maliklere elden imzalı ya da taahhütlü posta ile en az 15 gün önce ellerinde olacak şekilde yazılı tebliğ edin. Olağanüstü genel kurulda kararı alın. Sonra yönetici kararı noterde tasdik ederek tapu siciline başvursun. Tapu işlemi yapmayacaktır. Sonrasında tahsis isteyen kat maliklerinden birisi veya diğer 3'ü değişiklik kararının alınacağı yeter sayıya ulaşılamadığından sulh hukuk mahkemesine başvursun.

    • @sertacsn
      @sertacsn 2 месяца назад

      @@Apsiyon yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Месяц назад +1

      @@sertacsn Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Месяц назад +1

      @@sertacsn Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

    • @sertacsn
      @sertacsn Месяц назад

      ​@@Apsiyongeçenlerde notere gittik kura çekme durumunu sormak için ama müteahhite satarken yerleri taahhüt ettiysen eğer noterde kura çekip dönülmez bir yola sokmayın, taahhüt edilen yerleri yani hangisi kime ait olduğu söylendiyse evler satılırken, ona göre mimara proje üzerine islettirin, inşaat mühendisine de onaylattirin yeter, boşuna kura cekecez diye uğraşmayın, bu yeterli olur dedi. Sizce bu yeterli olur mu?

  • @EsrefArslan-nv3og
    @EsrefArslan-nv3og 4 месяца назад

    Çok güzel teşekkür ederiz ..benim bir sorum olacak ? Plaka tanıma sistemi yapıldı ama yönetici araç lar kendi üzerine olacak diyip ruhsat kontrolu yapmak istiyor bu ne kadar doğru yada yönetici nin almış olduğu karar bağlayacımıdır araçı site ye almayabilirmi

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 месяца назад +1

      Tapuya kayıtlı olan yönetim planında otopark alanın kullanımı ile ilgili hükümler geçerli olmak kaydı ile bir malik veya kiracının sadece kendi üzerine kayıtlı olan aracı kullanıyor olması hayatın olağan akışına aykırıdır.
      Yönetici bir bağımsız bölümün maliki ya da kiracısı veya herhangi bir şekilde bağımsız bölümden faydalanan kişinin ortak yerlerden bağımsız bölüme girişini engelleyemez ise bu kişilerin zilyetleri altındaki aracın otopaka girişini engelleyemez.
      Bir örnek vermek gerekirse, bir arabanın sahibi olan kişi (gerçek ya da tüzel) o aracın hem maliki hem zilyedidir. Bu otomobili kullanan tüzel kişilik temsilcisi müdür ya da şirket çalışanı veya şoför gibi başka kişiler de, araba kendi hakimiyetleri altında iken, zilyet sayılırlar.
      Site yönetimi otoparktan faydalanacak araçların malik veya kiracılar tarafından kulanılmasını sağlamak üzere bu plakaların kendilerine bildirlmesini, mail atılmasını veya bir form doldurulmasını doğal olarak talep edebilir,eksik bilgi olan araçları plaka tanıma sistemine tanıtmayarak girişini geciktirebilir. Ancak araç malikliğini şart koşamaz.
      Daha fazla detay için "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkindeki blog yazımızdan faydalanabilirsiniz.

    • @EsrefArslan-nv3og
      @EsrefArslan-nv3og 4 месяца назад

      Teşekkür ederim

  • @sertacterzi6018
    @sertacterzi6018 Год назад

    Merhaba! Hocam bizim 2 aracımız var site yönetimi araçlar yan yanayken foto çekmiş ve bir araç konulacak kuralına uymadığımız için 100 tl para cezası kesmiş. Kesebilir mi buna hakkı var mı ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Öncelikle cezanın kaynağının tapu sicilindeki yönetim planından mı? Yoksa genel kurul yada temsilciler kurulu kararına mı dayandığını inceleyiniz. Yönetim planı veya genel kurul / temsilciler kurulu kararına dayanmadan site yönetim kurulu veya site yöneticisi ceza kararı aldı ise zaten bunun bir geçerliliği olamaz.
      Park yasağı durumunda site yönetimleri tarafından kesilen cezaların hukuka uygunluğuna ilişkin farklı görüşler vardır. Biz Apsiyon Akademi'nin görüşünü aşağıdaki yazı linkinde sizinle paylaşıyoruz.
      Aracın fotosu çekilebilir bunda bir sorun yok.
      Cezanın hukuksuz olduğunu düşünüyorsanız ste yönetime itiraz edebilirsiniz. Ceza ortadan kaldırılmadığı taktirde mahkemeye başburarak itiraz edebililrsiniz. Ya da cezayı ödemeyerek size açılacak icra takibine de itiraz edebilirsiniz.
      Daha fazla yazılı bilgiyi "Site Yönetimleri Araçlar İçin Hatalı Park Cezası Kesebilirler Mi?" konulu www.apsiyon.com/blog/site-yonetimleri-araclar-icin-hatali-park-cezasi-kesebilirler-mi linkindeki yazıdan edinebilirsiniz.

  • @tufaneke1969
    @tufaneke1969 Год назад

    Hocam merhaba bizdeki durumda benzer. 12 daire var. 6 araçlık park yeri var. Bu Yerler yönetim planında tahsisli değil. Aracımız yok ancak bir misafirimiz geldiğinde otoparkı kullansın istiyoruz. Biz sonradan taşındık Yönetim otopark kumandası vermek istemiyor. Karar defterine misafir araç parkedemez kararı aldıklarını iddia ediyor. Böyle bir karar alınabilir mi? Bu durum kumanda vermemesine gerekçe olabilir mi? Aydınlatırsan sevinirim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад +1

      Kat malikleri kurulu misafir araçların otoparkı kullanmamasına yönelik karar alabilir. 12 bağımsız bölüme karşılık 6 otopark yeri bulunması durumunda bu karar çok doğal olarak alınır.
      Aracınız olsa idi size otopark kumandası vermek zorunda idiler.
      Daha fazla bilgiyi "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkindeki blog yazımızdan edinebilirsiniz.
      Yönetimlerin otoparkı yukarıdaki usullere göre işletmek için personel sayısının, bütçesinin yeterli olmadığı durumlarda ise bağımsız bölümlerin sayısına yetmeyen otopark alanları için “ilk gelen ilk park eder” kuralını işletmekten ve en az bir araçtan fazla parkları önlemeye çalışmaktan başka bir çözümü yoktur. Ortak yerlerden faydalanılmasına ilişkin anlaşmazlıkların mahkemeye taşınması durumunda hakimin Kat Mülkiyeti Kanunu, yönetim planı, mimari proje ve otopark yönetmeliği çerçevesinde vereceği karar söz konusu olacaktır.
      Otopark yerlerinin kullanımı konusunda yönetim planının çözüm getirmediği hallerde yönetim planına otopark ile ilgili bir maddeyi eklemek/değiştirmek için tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğu gerekecektir. Bu şekilde kabul edilen bir yönetim planı değişikliğini anagayrimenkul yöneticisi olarak noterde onaylatarak tapu siciline tescil edebilir, ileride konunun yargıya taşınması halinde hakimin maliklerin çoğunun lehine karar vermesini de sağlayabilirsiniz.
      Ortak yerlerin kullanılmasından doğan sorunlar bulunuyorsa ve kiracı iseniz; kiracı olarak yukarıdaki kararların verilmesi hakkında herhangi bir söz hakkınız maalesef bulunmamaktadır. Siz konuyu bağımsız bölümün mülk sahibine iletecek ve gerek tapudan alınacak belgelerin gerekse kiracısı olduğunuz bağımsız bölümün haklarının korunmasını kendisinden talep edeceksiniz. Eğer bir mesken ya da ticari bağımsız bölümün bir hakkı var ve kullanılamıyorsa neticede kira bedeli de düşük olacaktır. Dolayısı ile bu durum sizin olduğu kadar mülk sahibinizin de problemidir.

  • @nesringuven8364
    @nesringuven8364 8 месяцев назад

    Site yoneticisiyim 77 dairelik sitede 45 araçlık yer var,hgs koydum, iki araci olan malikler sorun cikartiyor biz de her araca 1 otopark hakki verdik.yonetim planinda oylr birşey yok

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 месяцев назад

      İki aracı olan maliklerden ziyade binanın yapım yılındaki otopark yönetmeliği çerçevesinde yapılarınızın ruhsat projesinde belirtilmiş olan otopark sayıları ile daire büyüklüklerini dikkate almanız doğru olur.
      İki aracı olan maliklerden ziyade, iki araç hakkı olan bir bağımsız bölüm var mıdır? Onu dikkate almak gerekir.
      Bu konuda detayı bilgi için "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır? " konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkindeki yazımızdaki ruhsat tarihinizdeki hükümlere göre daire büyüklükleri esastır

  • @yarenkaya3578
    @yarenkaya3578 Год назад

    Merhabalar, Otoparkımız siteye uygun değil ve sürekli problemler çıkıyor. Bizim iki aracımız var sadece 1 araç sokabiliyoruz içeriye Komşumun aracı yok ben kendi üstüme kayıt ettirebilirim dedi ve gruptan yazdığında ruhsat istendi ve kabul edilmedi. İkimizde kat malikiyiz Komşum otopark hakkını bana verebilir mi? Bunu nasıl yönetime kabul ettirebilirim

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Otopark yerleri yönetim planına göre tahsisli ise doğal olarak aracı olmayan komşu diğerine park hakkı verebilir. Ancak bu durumda yönetime bunu izah edecek olan siz değil park yerini size vermek isteyen komşunuz olacaktır.
      Bununla beraber yönetim planında yazılı olan otopark yeri hususları incelenmelidir. Yönetimin uygulaması yönetim planındaki gerekçeye dayanıyor olabilir. Bu durumda yönetim planı değişmeden sorunun çözümü mümkün değil.
      Daha fazla bilgiyi Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır? konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkindeki blog yazımızdan edinebilirsiniz.

  • @hasankeskin1002
    @hasankeskin1002 11 месяцев назад

    Hocam on dairedekiler ön tarafa arka dairedekiler arka tarafa koyması gerektiğine ilişkin bi zorunluluk var mı birde ne yönetim planında ne de yönetim ce alınmış bir karar omadan sözlü olarak yapılan yer tahsisinde arabası olmayan biri buraya koymayın boş kalacak diye bilir mi arka tarafa koymamak için ön tarafta sözlü olarak tahsis edilen birisinin yerine koyuyorum

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  11 месяцев назад

      İfade ettiğiniz gibi bir zorunluluk yoktur. Yönetim planında bir tahsis yok ise ve genel kurul kararı ile bir karar alınmamış ise diledğiniz yere park edebilirsiniz.
      Daha detaylı bilgi için "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkindeki yazımızı referans alabilirsiniz.

  • @zerrinakyol7928
    @zerrinakyol7928 2 года назад

    Merhabalar arabamız yok üst kat komşumuzula maalesef ki bahçede oturma tartışması yaşadık bizim bahçede oturmamızı istemiyor aynı zamanda tam benim salon camının
    öntarafında bahçede ve kendisi yaklaşık 4 yıldır arabamız olmadığı için otoparkımızı kullanıyor ve ben tartışmadan sonra otoparkımızın kullanılmaması gerektiğini söyledi ısrarla arabalarını bizim otoparkımıza park ediliyor bununla ilgili ne yapabiliriz teşekkürler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Zerrin hanım otopark yeri yönetim planında tarafınıza tahsis edilmiş ise yönetiminiz ile görüşünüz, park edilmemesini belirtiniz. Yine yönetim ile görüşerek diğer araçların hasar almasını engelleyecek malzemelerden engel konulmasını , maliyetin tarafınızdan karşılanacağını talep edebilirsiniz.
      Aracını fazla kullanmayan bir komşunuz ile görüşüp aracını size tahsis edilmiş olan otopark yerinde sürekli park etmesini de rica edebilirsiniz.

  • @Kastamonudron
    @Kastamonudron 2 года назад

    Mevcut olan ortak garaja (garajlar bireysel değil karışık çekiyoruz) sundurma yapılacak 5/4 oy çoğunluğu mu gerek yoksa saf çoğunluk mu gerekir ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Sundurmanın aşağıdaki özelliklerinden dolayı faydalı yenilik ve ilave olarak değerlendirilmesi, tüm maliklerin sayı ve arsa payı çoğunluğunun kararı ile ( sadece toplantıya katılanların değil bağımsız bölüm maliklerinin tümünün sayı ve arsa payı çoğunluğunu) yapılması mümkündür.
      Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 4. Maddesine göre sundurma; “yağmurdan, güneşten ve rüzgârdan korunmak için yapı yaklaşma mesafesini ihlal etmemek kaydıyla, binaya bitişik olarak hafif malzemeden yapılan bölme duvarları olmayan üç tarafı açık örtüler” olarak tanımlanmıştır.
      3194 sayılı İmar Kanunu’nun 21. maddesine göre, bazı istisnalar hariç olmak üzere yapı yapmadan önce belediye veya il özel idaresinden ruhsat almak zorunludur.
      Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin “Yapı Ruhsatı Gerektirmeyen İnşai Faaliyetler'' başlıklı 59. maddesinde; “Basit tamir ve tadiller, balkonlarda yapılan açılır kapanır katlanır cam panel uygulamaları, korkuluk,pergola, çardak/kameriye ve benzerlerinin yapımıile bölme duvar, bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak, çatı ve benzeri elemanların tamiri ve pencere değişimi ruhsata tabi değildir.” hükmü bulunmaktadır.
      Danıştay kararlarında ise genel olarak ; taşıyıcı sistemi ahşap malzemeden, üzeri hafif ve basit malzeme ile örtülen sundurma örneğin demir profil ayaklar ve yine demir profiller üzerine ahşap malzeme ile yapılan, üstünün de polikarbonat v.b polyester malzeme ile kapatılan sundurmanın aşağıdaki şartları taşıdığı takdirde ruhsat gerektirmeyen imalat olarak kabul edilmiştir.
      Sundurmanın , İmar Kanunu’nda düzenlenen yapı tanımı kapsamında inşa edilmemiş olması, etrafının açık olması, güneş ve yağmurdan korunma ile gölgelik amacına yönelik yapılmış olması, bu amacı aşacak nitelikte yapılmaması , örneğin kapalı alan oluşturmaması, bina cephesini değiştirmeyecek şekilde, taşıyıcı sisteme zarar vermeyecek şekilde monte edilecek, hafif yapı malzemeleri ile yapılmış olması önemlidir. Sundurmanın yapıldığı taşınmazın bulunduğu ildeki İmar Yönetmeliğinin incelenmesi, belediyesinden görüş alınması, kullanılacak malzemenin , genişlik- uzunluk ve yüksekliğinin açıkça belirlenmiş olması sonradan yapılacak şikayetlerin ve açılacak davaların önüne geçecektir.

  • @gurcanhizli
    @gurcanhizli Год назад

    Yeni yapılacak binamız için daire metrekarelerinde farklılık bulunmaktadır. Bazı daireler 120 metrekarenin üstünde, bazı dairelerde 120 metrekarenin altındadır. Yeni değişen otopark yönetmeliğine göre 120 metrekare üstündeki her daireye otopark şartı getirildi. Fakat yeni yapılacak apartmanımızda her daireye otopark, daire metrekare farklarından dolayı olmayacaktır. Binamız bittikten sonra 120 metrekare üstündeki her daire, şahsına ait otopark ister mi? Yoksa 120 metrekare üstü ve altı bütün daireler eşit şekilde otoparkı kullanma hakkına mı sahip olur? Yönetmeliğe göre hangisi doğrudur? Sorunun ilk başta çözüme kavuşması ileride sorun yaşanmamasını sağlayacaktır.

    • @gurcanhizli
      @gurcanhizli Год назад

      Yönetim planında herkese eşit yazılsa bile daha sonra mahkemeye verilip 120m2 üstü daire var diye kendine özel otopark isteyebilir mi?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      İlgili yapının yapı ruhsatı tarihi, ve yapı ruhsatı eki olan onaylı mimari projesindeki esaslar geçerlidir.
      Her halükarda 22.02.2018 tarihli 30340 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan "Otopark Yönetmeliği" ve 25 Mart 2021 tarihli, 31434 Sayılı Resmi Gazetede "Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" gereğince meskenlerde 80 m² altı her 3 daire için 1 adet, 80 m² den 120 m²’ye kadar (120 m² hariç) her 2 daire için 1 adet, 120 m²’den 180 m²’ye kadar (180 m²) hariç her daire için 1 adet ve 180 m² ve üzeri her daire için 2 adet olmak üzere yine Dükkân, Mağaza, Banka lar için her bağımsız bölüm için en az 1 adet olmak kaydıyla 40 m² için, market, süpermarketler için 40 m² için 1 adet olmak üzere otopark imal edilir.
      Otopark kullanım haklarının da güncel yönetmeliğe göre belirlenmesi en doğrusudur.
      Bununla beraber binanız yeniden imar edilecekse yapılacak yönetim planına tüm bağımsız bölümlere ayrı bir otopark yeri ayrılmadığı, mevcut ... adet otopark yerinde uzun süreli parklama yapılamayacağı ve maliklerce ortak kullanılacağı yazılabilir. Her ne kadar bu madde 120 m2 ve üstü dairelerin 1 otopark hakkını ortadan kaldıramayacak olsa da önce yönetim planının ilgili maddesinin iptal edilmesi gerekecektir.
      Daha fazla bilgi için "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir yazısından okuyabilirsiniz.

  • @cansugokce5744
    @cansugokce5744 2 года назад

    6 kişilik bir apartmanda oturuyoruz ve biz Apartmana en son gelen kişiyiz apartmanda sadece 4 kişilik otopark yeri var , ve biz park ettigimiz zaman aracınızı alın ilk biz geldik bu apartmana orası bizim park yerimiz diyor ve gece yarısı bile zile basıyor aracınızı alın diye sizce bu durumda ne yapmak gerekir?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад +1

      Sözkonusu 4 otopark yerinin tüm bağımsız bölümlere yetmemesi halinde öncelikle tapu sicilinde kayıtlı yönetim planını edinerek incelemelisiniz. Eğer yönetim planında otopark yerleri belirli dairelere tahsis edilmemiş ise bağımsız bölümlerin sayısına yetmeyen otopark alanları için “ilk gelen ilk park eder” kuralını işletmekten ve en az bir araçtan fazla parkları önlemeye çalışmaktan başka bir çözüm yoktur. Ortak yerlerden faydalanılmasına ilişkin anlaşmazlıkların mahkemeye taşınması durumunda hakimin Kat Mülkiyeti Kanunu, yönetim planı, mimari proje ve otopark yönetmeliği çerçevesinde vereceği karar söz konusu olacaktır.
      Yönetim planında kendi bağımsız bölümüne tahsis yapılmamış ise "bu apartmana ilk biz geldik otopark yeri bizim" diyen komşunuzun söyleminin bir önemi yoktur.
      Daha detaylı bilgiye videodan ve www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkindeki blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

    • @cansugokce5744
      @cansugokce5744 2 года назад

      @@Apsiyon ağzına sağlık hocam çok sağolun

  • @NezihaHasan-r1r
    @NezihaHasan-r1r 4 месяца назад

    Teşekkürler!
    Sağolun!
    Saygılar.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 месяца назад

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @abidinkzlkaya1813
    @abidinkzlkaya1813 2 года назад

    Bir şey sormak istiyorum size cevaplarsanır çok memnun olurum 🙏 134 dairelik bir sitede 20 araçlık kapalı otopark bulunmaktadır ve ben hem arabam hem de motorsiklet sahibiyim, sitede kapalı otoparka yeterli olmayan motor yeri ayrılmasına karşın motorumu açık alana park etmek istemediğim ve hırsızlık olaylarının önüne geçmek sebebiyle 1 araçlık park yerine parketmek zorunda kalıyorum. Site yönetimi motorsikletimi oraya park ettirmeme konusunda baskı uyguluyor, kanunen bu durum nasıldır

    • @abidinkzlkaya1813
      @abidinkzlkaya1813 2 года назад

      Arabamı dışarı park ediyorum

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Sorunuzun yanıtını site Kapalı Otoparklarına Motosiklet Park Edilebilir Mi? www.apsiyon.com/blog/site-kapali-otoparklarina-motosiklet-park-edilebilir-mi yazımızdan okuyabilirsiniz.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Sorunuzun yanıtını site Kapalı Otoparklarına Motosiklet Park Edilebilir Mi? www.apsiyon.com/blog/site-kapali-otoparklarina-motosiklet-park-edilebilir-mi yazımızdan okuyabilirsiniz.

  • @aestheticman2662
    @aestheticman2662 Год назад

    Super!
    Cok tesekkur ederiz.
    Kiracilarin otopark kullanma hakki ile ilgli video yaptiniz mi? Yaptinizsa linki verir misiniz?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Yönetim planında aksi bir hüküm yok ise bağımsız bölümlerin kiralanması halinde, eklentiler ve ortak yerler de kendiliğinden kiralanmış olur.
      Dolayısı ile videomuzda ve "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu ruclips.net/video/fB4skbfkI1U/видео.html linkindeki videomuzda ve www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkindeki blog yazımızda kat malikleri için geçerli tüm esaslar kiracılar için de geçerlidir.
      Kiracıların otopark kullanma hakki ile ilgili video yapmadık. Önerinizi dikkate alıyor ve yakında bu konulu bir video çekeceğimizi ifade ediyoruz. Video yayına girene kadar bu yazımız dışında açıklanmasını istediğiniz bir husus var ise bize buradan yazabilirsiniz.
      Harika yorumlarınız için biz teşekkür ederiz.

    • @aestheticman2662
      @aestheticman2662 Год назад

      @@Apsiyon Sevgili Apsiyon ekibi, ilginiz ve aydınlatıcı yazılarınız için minnettarız.
      İzmir'de ofisiniz/şubeniz var mı? Eğer hizmetinize ihtiyaç duyarsak ya da sizi başkalarına tavsiye etsek iletiim kurmak mümkün mü?

  • @defnedemirkiran4305
    @defnedemirkiran4305 Год назад

    Teşekkürler hocam emeğinize sağlık

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @bohemianrapsody5692
    @bohemianrapsody5692 2 года назад

    Merhaba Hocamiza nasil ulasabiliriz?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      akademi@apsiyon.com mail adresinden ulaşabilirsiniz.

  • @uguraksu1907
    @uguraksu1907 2 года назад

    hocam sayı ayrı kapalı açık konusu ayrı bunu nasıl pay edecegız ?

    • @halleypark1249
      @halleypark1249 2 года назад

      TAVSİYEM BELEDİYE ŞMAR MÜDÜRLÜĞÜNDEN BİNANIN YAPI RUSATINI ALIN İŞTE BURADA HANGİ DAİRE İÇİN KAÇ OTOPARK YERİ AYRILMIŞ YAZILI BU RUHSATA GÖRE İMAR KANUNU 37.MADDE VE 44. MADDE İLE İBB OTOPARK YÖNETMELİĞNDE BELİRTİLEN TABİ BİNA İMAR RUHSATI TARİNE BAKIN O TARİHTE GEÇERLİ OLAN OTOPARK YÖNETMELİĞİ DAİRELERE METRE KARESİNE GÖRE ZORUNLU AYRILMASI GEREKEN OTOPARK MİKTARLARI YAZILI YANİ SİZİN DAİRENİZ 80 METRE KARE ALTIYSA İŞİNİZ ZOR 4 DAİREYE 1TANE OTOPARK YERİ ,,YOK 121 METRE KARE İSE 1 ADET ZORUNLU AYRILMASI GEREKEN OTOPRK YERNİZİ ZATEN VAR BİNA KAPI NUNARALARI SIRASINA GÖRE DENK GELEN OTOPARK YERİ SİZİNDİR...
      İSTANBUL OTOPARK YÖNETMELİĞİwww.ibb.istanbul › otopark-yonetmeligi

    • @halleypark1249
      @halleypark1249 2 года назад

      Madde 37 - İmar planlarının tanziminde planlanan beldenin ve bölgenin şartları ile müstakbel ihtiyaçlar gözönünde tutularak lüzumlu otopark yerleri ayrılır. Otopark ihtiyacı bulunan bina ve tesislere lüzumlu otopark yeri tefrik edilmedikçe yapı izni, otopark tesis edilmedikçe de kullanma izni verilmez.

    • @halleypark1249
      @halleypark1249 2 года назад

      İMAR KANUNU (1) - Mevzuatwww.mevzuat.gov.tr

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Açık veya kapalı otoparkların sayısını beraberce değerlendireceksiniz. Açık ve kapalı otoparklar toplam sayıya dahil olacak. Daha detaylı bir okuma için "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkindeki blog yazımıza göz atabilirsiniz.

  • @MustafaKaya-zl8gx
    @MustafaKaya-zl8gx 2 года назад

    Ağzınıza sağlık hocam teşekkürler benim sorum dükkan eğer bir binaya bağlı ise tapuda o dükkan sahibi de bu otopark alanından yararlanabilir mi? Yararlanıyor ise araba parkı dışında malzeme ticari depo vs.. Gibi kullanım hakkı olur mu?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Videoda anlattığımız üzere tabi ki dükkanların da otopark hakkı vardır. BU konuda detayları videomuzda anlattık. "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir linkindeki blog yazımızdan da faydalanabilirsiniz.
      Video ve yazımızda ifade ettiğimiz üzere "Bağımsız bölümlere ayrılan otopark yerleri, bu yerlerin eklenti veya ortak yer niteliğinde olup olmaması, yönetim planında bağımsız bölümlere tahsis yapılıp yapılmaması , ticari bağımsız bölümlerin (iş yerlerinin, dükkanların, ofislerin vs.) kapalı veya açık otoparkta otopark hakkının bulunup bulunmadığı, bulunmuyorsa sebebi ve ikame olarak işyerlerine tahsis edilen araç yerlerinin konumu gibi bilgiler anagayrimenkulün bağlı bulunduğu tapu müdürlüğünde tescil edilmiş yönetim planında yazılı olabilir. Diğer taraftan belediyede bulunan onaylı mimari projede de otopark alanına ait kısımda bağımsız bölümlere eklenti olarak verilmiş ise bağımsız bölüm numaraları yazılı olacaktır."
      Dükkan önlerinin bir bölümünün varsa otopark yeri yapılarak dükkanlara tahsis edilmesi uygulaması doğaldır. Hatta bu durum parsel sınırlarını aşacak şekilde kamuya ait olan alanlarda apartman altlarında bulunan dükkanlara belediye tarafından işgaliye bedeli alınmak sureti ile de kullandırılmaktadır. Önemli olan başkalarının geçişine engellemeyecek şekilde, hakkaniyetli tahsis yapılmasıdır.
      Yazımızdaki ve videodaki yönlendirmeleri izleyerek otopark hakkınızın bulunup bulunmadığını araştırabilirsiniz. Dükkanın otopark hakkı olsa da park etmek haricinde malzeme ticari depo vs.. gibi kullanım hakkı dolayısı ile olmayacaktır. Otoparklar başka amaçla kullanılamaz.

  • @Lowhype33229
    @Lowhype33229 9 месяцев назад

    Hocam kapalı otoparkta alan kiralama usullerine değinebilir misiniz?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  9 месяцев назад

      Merhabalar, bu konuda bir blog yazısı yazıp video çekeriz. Detayları www.apsiyon.com/blog/ortak-alanlarin-kiraya-verilmesi yazısından edinebilirsiniz.