Ik heb 5 vlinderstruiken. Die snoei ik in het voorjaar elk jaar terug tot 70/80 cm. En elke zomer zijn ze weer dik 3 meter hoog en behoorlijk vol en breed. Die doen het zo op deze manier hier al jaren super goed. Ontzettend veel bloei. En ook al heel aparte vlinders gezien. 🦋🐝🦋
Zeg Jur, wordt het niet de hoogste tijd dat je Kaat, jouw assistente, eens aan je volgers voorstelt? Ze is altijd aanwezig, maar het is een beetje ‘hoor je wel, maar zie je niet’. Doe er wat aan!
Heb je een nieuw t-shirt 😂, was best een beetje moe maar door jullie vlog weer helemaal bij de mensen, ga in September weer lekker veel planten verzetten en de border opnieuw indelen, zin in, alvast fijn weekend lieve schatten 🥰
Super leuk flimpje weer! Zouden jullie ook een keer een aflevering kunnen maken over microklaver? Ik zit erover na te denken om mijn grasmat te vervangen door klaver (houdt beter vocht vast dan gras en bindt stikstof), maar hoe begin ik en wat komt daarbij kijken? En hoe ziet dat er het grootste deel van het jaar uit? Hoe vaak moet het gemaaid worden of hoef je het niet te maaien? Ik heb ooit bij iemand in de tuin een klavermat ipv grasmat gezien en het zag er fantastisch uit. Ik reed langs, dus heb helaas niet kunnen aanbellen om te vragen hoe en wat. Misschien hebben jullie tips?
Leuk idee om microklaver te gebruiken! Dit is meestal een mix van de bestaande grassoorten en microklaver. De klaver bindt stikstof en geeft dit, gedurende het groeiseizoen, af aan het gras. De Kalium en Fosfor en Magnesium moet je er dan nog wel 2 x per jaar bijstrooien. Je kunt ook je bestaande grasmat doorzaaien met klaver, dit hoef je dus niet perse helemaal te vervangen. Het resultaat mag er zijn. Is even wennen qua beeld maar wij zijn voor :)
We hebben nieuwe graszoden laten leggen in april . Moet ik verticuteren ? Of hoeft het niet als je gras goed is nog ? En wanneer verticuteer ik dan wel . Het enige wat ik in mijn gras zie is heel soms wat onkruid . In de schaduw vind ik het gras wat kaal trouwens … bedankt alvast !
Ik heb een jonge appelboom op een schaduwrijkere plek staan (volle grond), nu maakt deze de hoofdtak lang en dun. Kan ik de stam verdikken door deze hoofdtak voor de helft te snoeien of beter gewoon zn gang laten gaan?
Er zijn wel goede filmpjes over zomersnoei. De hoofdtak kun je prima toppen. Voor verdere snoei: als je drie uitlopers van draagtakken overhoudt, hou je de boom compact en krijg je er vruchten aan.
Hallo Jur Ik heb een vijgenboom uit Turkije. Hij komt 35 Km van de Syrische grens. Ik heb hem al lang, maar nooit een eetbare vijg gehad. Ik snoei hem ieder jaar flink terug. Dit jaar heel veel blad maar niet 1 vijg. Wat doe ik verkeerd?
Hoi jurgen. Ik gebruik voor het gazon altijd jullie gazonvoeding , maar krijg daarna op verschillende plekker kleine donkere paddestoelen. Hoe kan dat? Het gras doet het overigens wel erg goed na de voeding
Goede avond,we hebben allemaal kleine witte beestjes buiten bij de planten,met water geven komen ze te voorschijn,ze springen niet,zijn geen springstaartjes,de planten gaan langzaam dood ze vreten aan de wortels, wat is het wat kan ik er tegen doen gr Maria
Dag Jurgen, veel dank! Sinds augustus hebben wij erg last van woelmuizen/spitsmuizen onder het gazon. Ze trekken het gehele gazon open. Heb jij wellicht goede tips? We hebben ultrasone verjagers, dat lijkt iets te werken (wordt daardoor wel, hopelijk tijdelijk, erger). We houden het gras ook kort, en geen afval/eten in de tuin. Het is erg jammer, de kale plekken zijn herstelbaar, maar de kuilen niet (maanlandschap). Alvast dank voor je reactie!!
Hey hallo, ik heb twee laurierkers boompjes in de tuin staan maar er zitten behoorlijk wat gaten en kale plekken in. Tot hoever kan ik deze terug snoeien zodat ze weer mooi vol worden? 😁😁
Beste Jur, kan je mij en je andere volgers misschien informatie geven over het verzorgen, snoeien, overwinteren... van oleanders in kuip? Al bedankt! Groetjes uit België
Zodra er vorst wordt voorspeld naar binnen zetten. In een lichte ruimte bij een graad of 10 a 12. Niet voeden, hij moet rusten. Als hij te groot is naar je zin kun je alvast een deel van de twijgen inkorten. Dan in maart kun je hem echt streng gaan snoeien. Dan ook starten met voeden en water geven.
Is me opgevallen dat de meeste vlinderstruiken, hoe goed je ze ook voeding en water geeft, er altijd een tikkie slordig uitzien rond deze periode. Ze laten het onderste gedeelte van hun blad vergelen en dat valt af terwijl ze al die energie naar boven stuwen voor nog meer bloemen. Die zijn dan wel kleiner maar mensen, wat een hoop vlinders komen daar nog op af! Misschien ligt het aan de droogte maar ik had dit jaar vrij weinig bladluis, terwijl ik er vorige zomer in omkwam en al lichtelijk in paniek raakte.
Hallo Jurgen en Kaat , ik heb 2 prachtige stokroos planten gekocht dit voorjaar. Mij is gezegd dat het een nieuw soort is die ieder jaar bloemen krijgt! het is een dubbele bloem echt prachtig. nu is de plant helemaal uitgebloeid, heb ik al wat ingedroogde zaden eraf gehaald. En de plant zelf is ook bijna dor /droog.. wat moet ik doen? afknippen of juist niet?? geen idee wat ik nu ermee moet doen. groetjes Bianca
Hoi Bianca, je kunt inderdaad het zaad oogsten en nu al in potjes of volle grond opkweken. De oude bloemstelen mogen weg. Het blad is inderdaad nu vaak al lelijk, wacht nog even en laat het rustig afsterven. De plant is nog niet klaar voor de winter.
Hi Caroline en Jurgen. Leuk hoor, je witte shirt met groene strepen. Of is het toch een groen shirt met wìtte strepen!?!? Dezelfde vraag kun je stellen bij een zebra, zwart met witte strepen of wit met zwarte strepen, maar dat terzijde. Leuk weer een levensteken van jullie te krijgen. Groeten, Martin
Jurgen, mag je nu na deze droogte maar voor een stevige regenbui ( donderdan & vrijdag word voorspelt) reeds herfstgazonmeststof strooien op dit de droge bodem van de tiuin of is dit nu nog te vroeg? Bedankt voor info. Groeten Willy (man)
Jurgen ik heb een vraag klopt het dat zonnebloemen goed tegen droogte kan want bij mij in de buurt is er een terrein waar ze zand storten maar daar staat al een aantal weken en zonnebloem die het heel goed doet terwijl de grond kurk droog is
Hoi Jur. Wij zitten met een prunus-probleem, samen met onze buren.. hij is erg hoog en smal geworden (zie foto’s) en diverse hoge-en zijtakken zijn afgestorven. Helemaal omkappen willen we hem niet, Hij heeft van onderen (metertje hoog) nog best frisse nieuwe takken. En hij is mooi met z’n rode blad. Dus denken wij dat de hoge takken (6-8 meter hoog schat ik..) vanaf een meter hoog, best afgezaagd zou kunnen worden zodat hij van onderen zich weer kan opbouwen. A. kan dat en B wanneer? Omdat het voor een groot deel dode takken zijn vrees ik dat ze omvallen bij een herfststorm. Ze staan naast ons huis en onze parkeerplek. Kun jij ons adviseren??
Mijn Aucuba had ook zwarte takken en hangende zwarte bladeren. Maar omdat de andere helft van de struik nog helemaal fris-groen was, dacht ik aan schimmel en heb meteen alle zwarte takken in de kliko gegooid. Maar wat ik wel vreemd vind is dat volgens de video het droogte is. Deze grond ligt nl de hele dag in de schaduw en ik sproei regelmatig. Enfin, in beide gevallen moet je de zwarte takken verwijderen, alleen ik heb daarna gespoten met Vital om de rest van de struik tegen voortgaande schimmel te versterken. Kan dat kwaad omdat het droogte blijkt te zijn?
Jazeker, je kunt deze nog snoeien. Na de snoei zullen er geen grote scheuten meer aankomen omdat het groeiseizoen nog maar een paar weken is en de lichtintensiteit lager aan het worden is.
Mijn Salix/ katjes wilg heeft al ruim een maand bruine bladeren en nu geen groen blad meer te zien, einde van de takken gaan nu ook dood. Wellicht ook door de droogte? Kan het nog goedkomen volgend jaar? Ik heb m al ruim 7 jaar staan en is nog nooit gebeurd.
Dit is zeker droogte ! Snoei de wilg in de komende winter lekker kort. En dan in het voorjaar even afwachten of en waar hij nog uitloopt. Nu nog wat extra water kan zeker geen kwaad.
Dag Jur, mijn walnotenboom (ik schat 20 jaar), heeft ongeveer een maand geleden al het blad verloren. Het blad begon al wel 6 tot 8 weken geleden bruin te worden. Vanaf dat moment heb ik er iedere dag, of twee, wel een paar emmers water omheen gegoten, maar dat mocht dus blijkbaar niet meer helpen… De noten hangen er nog in en zo’n 80% is niet meer verder gegroeid en inmiddels behoorlijk verschrompeld. Er zijn er maar een paar af gevallen. Vreemd genoeg zijn er een paar noten wel gewoon door gegroeid, maar inmiddels lijkt dat ook gestopt en lijken er een aantal die ook wat te verschrompelen… sommige uiteinden van takken zijn nog wel een beetje groen en in de ‘katjes’ waaruit de noten ontstaan voor volgend voorjaar, lijkt ook gewoon leven in te zitten. Boom staat de hele dag in de volle zon. Een rode hazelaar die op een meter of vier staat begint er wel tegenaan te groeien, die ga ik terug snoeien zodat er minimaal weer een meter tussen zit. Denk jij dat de walnoot het gaat overleven en denk je dat droogte de oorzaak is, een ziekte of een combi van beide? Heb je nog tips om de overlevingskans te bevorderen? Mijn dank is groot 🙏👊🏻
Ik gok dat het nog niet zo'n probleem is. Als de boom te lang droog heeft gestaan dan laat die de bladeren vallen zodat de boom het droogte seizoen langer kan overleven. De boom zal zonder bladeren ook weinig vocht gaan verbruiken dan met bladeren.
Hoi Jurgen. Even een vraagje die mij al een tijdje bezig houd. Ik heb in de tuin “last” van lichte grond, wat een speeltuin is voor onkruid. Nu heb je paar jaar geleden het nut uitgelegd van schors in je borders om dit terug te dringen. Maar is er nog een verschil tussen schors, houtsnippers, cacaodoppen en fijn lavasteen? En welke is nou het beste voor je tuin/natuur?
Schors verteert veel minder snel dan houtsnipper en dat is fijn. cacaodoppen zakken snel in elkaar en vormen een dunne dichte laag. Lavasteen is mooi maar wel ' aanwezig' maar dit kun je mooi vinden en dan is het prima. Mijn voorkeur, in de meeste gevallen, gaat uit naar schors.
Hoi, Jur, we kwamen terug van vakantie en ons rode bessen struikje heeft nog maar twee groene topjes en heeft al zijn bladeren laten vallen. Voor de rest geef ik er geen stuiver meer voor en na flink water geven is het telaat volgens mij. Kan ik de struik nog hoop geven of kan ik hem nu verwisselen voor een nieuwe?
Verwisselen voor een andere kan altijd. Maar geef hem nog een kans, planten zijn sterker dan je denkt. Hij kan zomaar van onderuit nog nieuwe scheuten maken.
Jur wanneer is de beste tijd om je gazon nog een keer te verticuteren. Mijn gazon heeft de hele dag zon. Meestal deed ik het eind augustus, maar nu beter later omdat er dan meer vocht in de grond is?
Hola Jur(gen) ik kan van jullie zooo genieten, van jou, maar óók van haar! Meesterlijk " Juhur, en hoe doe je dat dan....? Jur ...? En hoeveel dan? JURG.....VERTEL...,! HAHAHA, IK LIG IN EEN DEUK! Maar ik leer ook erg veel van jullie! Wij wonen in Spanje, Costa Blanca, dus behoorlijk zuidelijk. En wij wonen nu een aantal jaar in een huis MET een gaard......pffff!! En hier is géén tuinman te vinden met verstand van bomen, cq planten. Ja, je kan wel iemand vinden die de bomen komt kort zagen, maar vraag je, uuuhm, kan die pruim nu wel gesnoeid worden ( december!!) ...ja hoor, wanneer u wil. Zo kort als u maar wil! Ja, maar zo werkt het niet, he? Dus ik ben nu jullie nieuwe lid! Zo leuk! Tuurlijk hebben wij internet ( bedrijf van ons) en ik vraag vaak. Hoe te snoeien, hoeveel, en wanneer. Maar echt veel heb ik er niet aan, omdat wij hier geen vorst hebben, én toch ook wel pietsie andere boompjes. Wij wonen tussen de sinaasappelbomen, en hebben geen directe buren. Die bomen staan op plantages, die van onze buren zijn....Pepe, Vincent, Ramon, dus daar hebben we weinig van. Zelf hebben we een e nor me olijfboom, jaha, en hoe te snoeien, én wanneer? Ook nog ( oké daar gaan we dan) 3xcitroenbomen, 1x limoen, 1x djerek puroet, 1x vijg, 1x nectarine, 1x perzik, 2x sinaasappels, 1x gele grote pruim, 1x donkerblauw bruimenboom, converance perenboom, mispelrode, 3x pruimenboompjes met lichtgele pruimpjes, kakiboom, appelboom........owwww, én geen idee, hoe, wat en wanneer....o, ja diverse druiven, met en zonder pit, wit en blauw, dan nog de rozen....kortom....wanneer zeiden jullie dat jullie kwamen? 😁😁 nee, hoor ik snap túúrlijk dat je me niet in alles kan helpen, maar als ik af-en-toe wat mag/ kan vragen......dan ben ik al zo geholpen! Alle tuinmannen gaan uit met rekening te houden met vorst, maar daar hebben wij geen last van zo dicht bij de middellandse zee
Klinkt goed, heerlijk hoor ! De druiven mag je gaan snoeien zodra het blad eraf is. En dan meteen aanpakken. Allemaal. De fruitbomen uitdunnen zodat het licht goed op de te rijpen vruchten kan komen. Dit kan prima in de komende maanden. Opgaande twijgen sowieso verwijderen. Net als bij de appel en perenboom. Daar hebben we ook een filmpje over. Succes alvast met dit begin
Nen top kerel. Al ferm groene vingers gekregen door onze Nederlandse vriend! Keep it on, zalig die passie van jullie beide.
Ik heb 5 vlinderstruiken. Die snoei ik in het voorjaar elk jaar terug tot 70/80 cm. En elke zomer zijn ze weer dik 3 meter hoog en behoorlijk vol en breed. Die doen het zo op deze manier hier al jaren super goed. Ontzettend veel bloei. En ook al heel aparte vlinders gezien. 🦋🐝🦋
Zeg Jur, wordt het niet de hoogste tijd dat je Kaat, jouw assistente, eens aan je volgers voorstelt? Ze is altijd aanwezig, maar het is een beetje ‘hoor je wel, maar zie je niet’. Doe er wat aan!
Helemaal mee eens! Geweldig die interactie tussen die twee maar we zijn inmiddels wel heel benieuwd naar de cameravrouw!
Vind ik ook,ze verdiend het zeker.
Er zullen altijd vragen blijven. Trouwens, mysterieuze stemmen zijn ook leuk!
Ze heeft een keer een filmpje gemaakt
Ik weet niet of dat nu een heel goed idee is, ik ga erover nadenken en ohja....' Kaat' heeft natuurlijk ook een mening ....
Dank u wel voor uw deskundige uitleg! Ik heb al veel bijgeleerd
Leuk!
Belangrijke opmerking op het laatst over september over het verplaatsen van vaste planten! 💚
Altijd fijn om naar jullie te kijken
Bedankt xx
Mocht je een "Wat te doen in.." jaarkalender uitbrengen dan hoor ik het graag.
Geen jaartal maar iedere maand wat te doen.
Top video's. Ga zo door!
In de maak :-)
Heb je een nieuw t-shirt 😂, was best een beetje moe maar door jullie vlog weer helemaal bij de mensen, ga in September weer lekker veel planten verzetten en de border opnieuw indelen, zin in, alvast fijn weekend lieve schatten 🥰
Kan ik jullie tuinvoeding-korrels ook in de moestuinbak strooien?
Vlog over de moestuin, komt die ook nog n keer?
Super leuk flimpje weer!
Zouden jullie ook een keer een aflevering kunnen maken over microklaver? Ik zit erover na te denken om mijn grasmat te vervangen door klaver (houdt beter vocht vast dan gras en bindt stikstof), maar hoe begin ik en wat komt daarbij kijken? En hoe ziet dat er het grootste deel van het jaar uit? Hoe vaak moet het gemaaid worden of hoef je het niet te maaien? Ik heb ooit bij iemand in de tuin een klavermat ipv grasmat gezien en het zag er fantastisch uit. Ik reed langs, dus heb helaas niet kunnen aanbellen om te vragen hoe en wat. Misschien hebben jullie tips?
Leuk idee om microklaver te gebruiken! Dit is meestal een mix van de bestaande grassoorten en microklaver. De klaver bindt stikstof en geeft dit, gedurende het groeiseizoen, af aan het gras. De Kalium en Fosfor en Magnesium moet je er dan nog wel 2 x per jaar bijstrooien. Je kunt ook je bestaande grasmat doorzaaien met klaver, dit hoef je dus niet perse helemaal te vervangen. Het resultaat mag er zijn. Is even wennen qua beeld maar wij zijn voor :)
We hebben nieuwe graszoden laten leggen in april . Moet ik verticuteren ? Of hoeft het niet als je gras goed is nog ? En wanneer verticuteer ik dan wel . Het enige wat ik in mijn gras zie is heel soms wat onkruid . In de schaduw vind ik het gras wat kaal trouwens … bedankt alvast !
Kan ik nu nog bio-bugs kopen en gebruiken of is het beter dit in het voorjaar te doen?
Hoi Jürgen, over schade in het gazon: hoe zie je het verschil tussen droogteschade en schade door emelten?
afgelijnde plekken, met meer contrasterende plekken (waar sommige planten helemaal zijn doodgegaan door de vraat ( emelten)-
Ik heb een jonge appelboom op een schaduwrijkere plek staan (volle grond), nu maakt deze de hoofdtak lang en dun. Kan ik de stam verdikken door deze hoofdtak voor de helft te snoeien of beter gewoon zn gang laten gaan?
Zelfde vraag hier, dus ik volg even!
Er zijn wel goede filmpjes over zomersnoei. De hoofdtak kun je prima toppen. Voor verdere snoei: als je drie uitlopers van draagtakken overhoudt, hou je de boom compact en krijg je er vruchten aan.
Hallo Jur
Ik heb een vijgenboom uit Turkije. Hij komt 35 Km van de Syrische grens. Ik heb hem al lang, maar nooit een eetbare vijg gehad. Ik snoei hem ieder jaar flink terug. Dit jaar heel veel blad maar niet 1 vijg.
Wat doe ik verkeerd?
Mijn moerbeidakboom heeft veel gele bladeren met een bruin gespikkelde rand. Hoe kan dat? Ze zijn allebei aangetast. Wat te doen nu. Ze zijn 2 jaar.
Hoi jurgen. Ik gebruik voor het gazon altijd jullie gazonvoeding , maar krijg daarna op verschillende plekker kleine donkere paddestoelen. Hoe kan dat? Het gras doet het overigens wel erg goed na de voeding
Hoe heette die Iraanse lavendel nu? Ik ga nog een bak ik de tuin maken en wildeze dan graag aanplanten samen met een witte zonnehoed
Goede avond,we hebben allemaal kleine witte beestjes buiten bij de planten,met water geven komen ze te voorschijn,ze springen niet,zijn geen springstaartjes,de planten gaan langzaam dood ze vreten aan de wortels, wat is het wat kan ik er tegen doen gr Maria
Dag Jurgen, veel dank! Sinds augustus hebben wij erg last van woelmuizen/spitsmuizen onder het gazon. Ze trekken het gehele gazon open. Heb jij wellicht goede tips? We hebben ultrasone verjagers, dat lijkt iets te werken (wordt daardoor wel, hopelijk tijdelijk, erger). We houden het gras ook kort, en geen afval/eten in de tuin. Het is erg jammer, de kale plekken zijn herstelbaar, maar de kuilen niet (maanlandschap). Alvast dank voor je reactie!!
zou bio bug ook tegen mollen kunnen werken?
Sinds ik jaren geleden Fritillaria (Keizerskroon) geplant heb, was ik zeer snel v.d. mollen verlost, wel heb je meer kans op Emelten en Engerlingen
Hey hallo, ik heb twee laurierkers boompjes in de tuin staan maar er zitten behoorlijk wat gaten en kale plekken in. Tot hoever kan ik deze terug snoeien zodat ze weer mooi vol worden? 😁😁
Beste Jur, kan je mij en je andere volgers misschien informatie geven over het verzorgen, snoeien, overwinteren... van oleanders in kuip? Al bedankt! Groetjes uit België
Zodra er vorst wordt voorspeld naar binnen zetten. In een lichte ruimte bij een graad of 10 a 12. Niet voeden, hij moet rusten. Als hij te groot is naar je zin kun je alvast een deel van de twijgen inkorten. Dan in maart kun je hem echt streng gaan snoeien. Dan ook starten met voeden en water geven.
Ik heb compost dat zo goed als klaar is, kan ik dat nu nog over de tuin verspreiden?
Als het klaar is mag dat zeker. Daar waar je het goed kwijt kunt lekker strooien. Vindt het bodemleven zo fijn :)
Is me opgevallen dat de meeste vlinderstruiken, hoe goed je ze ook voeding en water geeft, er altijd een tikkie slordig uitzien rond deze periode. Ze laten het onderste gedeelte van hun blad vergelen en dat valt af terwijl ze al die energie naar boven stuwen voor nog meer bloemen. Die zijn dan wel kleiner maar mensen, wat een hoop vlinders komen daar nog op af! Misschien ligt het aan de droogte maar ik had dit jaar vrij weinig bladluis, terwijl ik er vorige zomer in omkwam en al lichtelijk in paniek raakte.
Hallo Jurgen en Kaat , ik heb 2 prachtige stokroos planten gekocht dit voorjaar. Mij is gezegd dat het een nieuw soort is die ieder jaar bloemen krijgt! het is een dubbele bloem echt prachtig. nu is de plant helemaal uitgebloeid, heb ik al wat ingedroogde zaden eraf gehaald. En de plant zelf is ook bijna dor /droog.. wat moet ik doen? afknippen of juist niet?? geen idee wat ik nu ermee moet doen. groetjes Bianca
Hoi Bianca, je kunt inderdaad het zaad oogsten en nu al in potjes of volle grond opkweken. De oude bloemstelen mogen weg. Het blad is inderdaad nu vaak al lelijk, wacht nog even en laat het rustig afsterven. De plant is nog niet klaar voor de winter.
Jur ,kun je ook een keer een aflevering maken over exoten zoals palmen, varens bamboes, zeldzame planten.
Super leuk en leerzaam !! Bedankt jur en kaat !!
Hi Caroline en Jurgen. Leuk hoor, je witte shirt met groene strepen. Of is het toch een groen shirt met wìtte strepen!?!? Dezelfde vraag kun je stellen bij een zebra, zwart met witte strepen of wit met zwarte strepen, maar dat terzijde. Leuk weer een levensteken van jullie te krijgen. Groeten, Martin
Jurgen, mag je nu na deze droogte maar voor een stevige regenbui ( donderdan & vrijdag word voorspelt) reeds herfstgazonmeststof strooien op dit de droge bodem van de tiuin of is dit nu nog te vroeg? Bedankt voor info. Groeten Willy (man)
Gewoon strooien
Jurgen ik heb een vraag klopt het dat zonnebloemen goed tegen droogte kan want bij mij in de buurt is er een terrein waar ze zand storten maar daar staat al een aantal weken en zonnebloem die het heel goed doet terwijl de grond kurk droog is
Yep, zijn goed bestand tegen droogte
Hoi Jur. Wij zitten met een prunus-probleem, samen met onze buren.. hij is erg hoog en smal geworden (zie foto’s) en diverse hoge-en zijtakken zijn afgestorven. Helemaal omkappen willen we hem niet, Hij heeft van onderen (metertje hoog) nog best frisse nieuwe takken. En hij is mooi met z’n rode blad. Dus denken wij dat de hoge takken (6-8 meter hoog schat ik..) vanaf een meter hoog, best afgezaagd zou kunnen worden zodat hij van onderen zich weer kan opbouwen. A. kan dat en B wanneer? Omdat het voor een groot deel dode takken zijn vrees ik dat ze omvallen bij een herfststorm. Ze staan naast ons huis en onze parkeerplek. Kun jij ons adviseren??
Foto’s krijg ik niet in het bericht geplakt gek genoeg. Heb ze verstuurd via messenger..😢
was alweer zeer goede info bedankt
Mijn Aucuba had ook zwarte takken en hangende zwarte bladeren. Maar omdat de andere helft van de struik nog helemaal fris-groen was, dacht ik aan schimmel en heb meteen alle zwarte takken in de kliko gegooid. Maar wat ik wel vreemd vind is dat volgens de video het droogte is. Deze grond ligt nl de hele dag in de schaduw en ik sproei regelmatig. Enfin, in beide gevallen moet je de zwarte takken verwijderen, alleen ik heb daarna gespoten met Vital om de rest van de struik tegen voortgaande schimmel te versterken. Kan dat kwaad omdat het droogte blijkt te zijn?
Nee, zeker niet, voeden is prima. inderdaad kan een schimmel ook dode takken opleveren. Je hebt goed gehandeld !
Een vraagje, Door omstandigheden heb ik mijn beukenhaag nog steeds niet kunnen snoeien... Kan ik dit nu nog altijd doen ?? En tot wanneer ?
Jazeker, je kunt deze nog snoeien. Na de snoei zullen er geen grote scheuten meer aankomen omdat het groeiseizoen nog maar een paar weken is en de lichtintensiteit lager aan het worden is.
Heel leuke vlog en een leuke tip geniet nog van de zon 🌻🌺🌾🌹
Mijn Salix/ katjes wilg heeft al ruim een maand bruine bladeren en nu geen groen blad meer te zien, einde van de takken gaan nu ook dood. Wellicht ook door de droogte? Kan het nog goedkomen volgend jaar? Ik heb m al ruim 7 jaar staan en is nog nooit gebeurd.
Dit is zeker droogte ! Snoei de wilg in de komende winter lekker kort. En dan in het voorjaar even afwachten of en waar hij nog uitloopt. Nu nog wat extra water kan zeker geen kwaad.
Dag Jur, mijn walnotenboom (ik schat 20 jaar), heeft ongeveer een maand geleden al het blad verloren. Het blad begon al wel 6 tot 8 weken geleden bruin te worden. Vanaf dat moment heb ik er iedere dag, of twee, wel een paar emmers water omheen gegoten, maar dat mocht dus blijkbaar niet meer helpen… De noten hangen er nog in en zo’n 80% is niet meer verder gegroeid en inmiddels behoorlijk verschrompeld. Er zijn er maar een paar af gevallen. Vreemd genoeg zijn er een paar noten wel gewoon door gegroeid, maar inmiddels lijkt dat ook gestopt en lijken er een aantal die ook wat te verschrompelen… sommige uiteinden van takken zijn nog wel een beetje groen en in de ‘katjes’ waaruit de noten ontstaan voor volgend voorjaar, lijkt ook gewoon leven in te zitten. Boom staat de hele dag in de volle zon. Een rode hazelaar die op een meter of vier staat begint er wel tegenaan te groeien, die ga ik terug snoeien zodat er minimaal weer een meter tussen zit.
Denk jij dat de walnoot het gaat overleven en denk je dat droogte de oorzaak is, een ziekte of een combi van beide? Heb je nog tips om de overlevingskans te bevorderen? Mijn dank is groot 🙏👊🏻
Ik gok dat het nog niet zo'n probleem is. Als de boom te lang droog heeft gestaan dan laat die de bladeren vallen zodat de boom het droogte seizoen langer kan overleven. De boom zal zonder bladeren ook weinig vocht gaan verbruiken dan met bladeren.
Denk dat je boom in survival modus is gegaan. Zeker omdat hij en blad laat vallen en energie steekt in nieuwe vruchten.
Bedankt voor jullie opinie, we gaan het volgend voorjaar meemaken… 🤞🏻
Hoi Jurgen. Even een vraagje die mij al een tijdje bezig houd. Ik heb in de tuin “last” van lichte grond, wat een speeltuin is voor onkruid. Nu heb je paar jaar geleden het nut uitgelegd van schors in je borders om dit terug te dringen. Maar is er nog een verschil tussen schors, houtsnippers, cacaodoppen en fijn lavasteen? En welke is nou het beste voor je tuin/natuur?
Schors verteert veel minder snel dan houtsnipper en dat is fijn. cacaodoppen zakken snel in elkaar en vormen een dunne dichte laag. Lavasteen is mooi maar wel ' aanwezig' maar dit kun je mooi vinden en dan is het prima. Mijn voorkeur, in de meeste gevallen, gaat uit naar schors.
Jürgen heb het eens over engerlingen! 😊half Nederland heeft er last van.
ruclips.net/video/cBcyGIgCyI8/видео.html
Hi Jur, ik heb een laurierstruik waar nu donkerrode bessen aan zitten, zijn deze giftig?
Ja
licht giftig, niet door de salade verwerken.
Hoi, Jur, we kwamen terug van vakantie en ons rode bessen struikje heeft nog maar twee groene topjes en heeft al zijn bladeren laten vallen.
Voor de rest geef ik er geen stuiver meer voor en na flink water geven is het telaat volgens mij.
Kan ik de struik nog hoop geven of kan ik hem nu verwisselen voor een nieuwe?
Verwisselen voor een andere kan altijd. Maar geef hem nog een kans, planten zijn sterker dan je denkt. Hij kan zomaar van onderuit nog nieuwe scheuten maken.
Jur wanneer is de beste tijd om je gazon nog een keer te verticuteren. Mijn gazon heeft de hele dag zon. Meestal deed ik het eind augustus, maar nu beter later omdat er dan meer vocht in de grond is?
goed gedacht, mocht je het nu willen doen, omdat de bodemtemperatuur lekker hoog is, moet je na het verticuteren even zelf wat water geven.
@@Tuinmanieren heb gister nog voeding gegeven maakt dat niet uit voor het verticuteren
Is tomaten plant vaste plant????🙈
Bedankt weer 👍
1:35 Insectenmest ? Zei je dat nou ècht ?
Lief!
bio-bug werkt prefect
Was weer top!!!
💚
Wat is je mening over Populier?
Populieren hebben ook rechten
@@Tuinmanieren het is echt een prachtige boom maar is er wat te doen tegen kernrot?
Hola Jur(gen) ik kan van jullie zooo genieten, van jou, maar óók van haar! Meesterlijk " Juhur, en hoe doe je dat dan....? Jur ...? En hoeveel dan? JURG.....VERTEL...,! HAHAHA, IK LIG IN EEN DEUK! Maar ik leer ook erg veel van jullie! Wij wonen in Spanje, Costa Blanca, dus behoorlijk zuidelijk. En wij wonen nu een aantal jaar in een huis MET een gaard......pffff!! En hier is géén tuinman te vinden met verstand van bomen, cq planten. Ja, je kan wel iemand vinden die de bomen komt kort zagen, maar vraag je, uuuhm, kan die pruim nu wel gesnoeid worden ( december!!) ...ja hoor, wanneer u wil. Zo kort als u maar wil! Ja, maar zo werkt het niet, he? Dus ik ben nu jullie nieuwe lid! Zo leuk! Tuurlijk hebben wij internet ( bedrijf van ons) en ik vraag vaak. Hoe te snoeien, hoeveel, en wanneer. Maar echt veel heb ik er niet aan, omdat wij hier geen vorst hebben, én toch ook wel pietsie andere boompjes. Wij wonen tussen de sinaasappelbomen, en hebben geen directe buren. Die bomen staan op plantages, die van onze buren zijn....Pepe, Vincent, Ramon, dus daar hebben we weinig van. Zelf hebben we een e nor me olijfboom, jaha, en hoe te snoeien, én wanneer? Ook nog ( oké daar gaan we dan) 3xcitroenbomen, 1x limoen, 1x djerek puroet, 1x vijg, 1x nectarine, 1x perzik, 2x sinaasappels, 1x gele grote pruim, 1x donkerblauw bruimenboom, converance perenboom, mispelrode, 3x pruimenboompjes met lichtgele pruimpjes, kakiboom, appelboom........owwww, én geen idee, hoe, wat en wanneer....o, ja diverse druiven, met en zonder pit, wit en blauw, dan nog de rozen....kortom....wanneer zeiden jullie dat jullie kwamen? 😁😁 nee, hoor ik snap túúrlijk dat je me niet in alles kan helpen, maar als ik af-en-toe wat mag/ kan vragen......dan ben ik al zo geholpen! Alle tuinmannen gaan uit met rekening te houden met vorst, maar daar hebben wij geen last van zo dicht bij de middellandse zee
Klinkt goed, heerlijk hoor ! De druiven mag je gaan snoeien zodra het blad eraf is. En dan meteen aanpakken. Allemaal. De fruitbomen uitdunnen zodat het licht goed op de te rijpen vruchten kan komen. Dit kan prima in de komende maanden. Opgaande twijgen sowieso verwijderen. Net als bij de appel en perenboom. Daar hebben we ook een filmpje over.
Succes alvast met dit begin
hoi 👍
Ola :)
Hoi Jürgen mooi filmpje weer jij zij in een ander filmpje dat je rustig aan moet doen in augustus met snoeien anders gaan ze dood zij jij
Dat geldt voor sommige bladverliezende planten. Die staan nog volop te assimileren en als je daar al het blad wegsnoeit kan dat problemen geven
👏👍🌟🍀💐