Ik heb het al es eerder gezegd; ze zijn perfect, en staan bij mij vér bovenin op nr 1 in de top. Lieve mensen ook. Het is steeds gewoon wachten op een nieuwe video 🙂
😅 ik ben Belgische (afkomst NL) en kijk alle dagen naar tuinmanieren!! Jurgen is eenTOPPER !! Maar....mijn man wil niet snoeien....Alle goede raad is welkom😅
Ik heb bij deze woning waar we sinds 9 April 2021 in wonen, heb ik mij vroeger trouwens altijd gewenst een tuin vol bloemen, mijn wens is uit gekomen, dankjewel wat leer ik hier veel,voeding ook al gekocht, en zie mee en mee meer wat de tuin doet, of welke planten ik nog te veplaatsen heb, omdat ze zo kort op elkaar ingeplant waren, maar dat komt helemaal goed, dankjewel 😁😍❤️🔥🌿🌷🌼🌳🌲🌹🦋🐝 ik ben hier in mijn eigen kleine paradijsje, zo vrolijk maken planten bomen en bloemen en alles wat erin leeft en samenleeft, love it 💚. En dan al die tips, van de eigen humoristische vaktuinman🦜🦚 😊🙌👍🌷🌹🦋thank you
Heggen afgelopen zondag flink gesnoeid, dus wie weet de laatste keer, ben bang van niet hoor, zal eind september nog wel een keertje moeten, geeft niks hoor, was weer super leerzaam en Caroline je blijft gezellig en vrolijk zo samen met Jurgen, bedankt weer 🥰
Hoe zit het met snoeien, droogte en aanhoudende hoge temperaturen? De beukenhaag hier zou eens grondig mogen gesnoeid worden, maar het is momenteel zo droog dat die hier en daar last krijgt van verdroogd blad (laatste regenbui dateert al van juni) Enerzijds denk ik dan dat de plant behoorlijk wat stress te verwerken krijgt met snoeien, anderzijds denk ik dat minder blad ook minder verdamping en dus meer reserve is?
zou je misschien een video kunnen maken over de aanhoudende droogte? mijn nieuwe laurieren en ook veel oudere en grote rhodo's hebben het op dit moment heel erg moeilijk, kan ze niet genoeg water geven
Voedt je planten met gft afval uit de keuken (wat je ook voor een composthoop gebruikt). In de blender met water erdoorheen, en rechtstreeks op de tuin. De wormen zullen je dankbaar zijn, en als dank het omzetten in voeding voor je planten. Helemaal gratis!!! Mijn astilbes doen het er prima op. Koffiedroes kan trouwens ook prima gelijk op de tuin.
Mijn vlinderstruiken zijn op het uitdrogen na,, heb ze water gegeven elke dag en bemest,,, moet ik ze nu snoeien of gewoon zo laten staan? Alleen vanboven aan de takken groene blaadjes en hele kleine bloempjes,, kan je mij een raad geven aub,, alvast bedankt grt Ingrid
Alle lange scheuten en uitgebloeide bloemen kunnen eruit. Een aantal klimrozen gaan dan nog voor een tweede bloei. Terugknippen tot zo'n 20 cm van de hoofdtwijgen
Ik lees op het internet tegenstrijdige berichten over het snoeien van de zoete kers. Op sommige sites staat deze pas in september/ oktober te snoeien omdat hij anders gaat bloeden en twee jaar geen bloesem/ kersen aan komen. Op andere sites lees ik juist weer dat het juist in de zomer moet. Wat kan ik het best doen?
Hoi ik heb een gras-vraagje; ik plan dit najaar de heraanleg van mijn grasmat. Op internet zie ik wel eens filmpjes over een alternatief op gras, namelijk klaver. Het zou veel dichter groeien waardoor er minder kans is op (ander) onkruid, maar een vijftal cm groeien waardoor je die grasmaaier aan de kant kan laten staan én veel beter bestand zijn tegen droogte. Is hier wat van aan of is het ook een beetje larie?
Ja, het samenspel tussen de Jürgen en de cameradame is geweldig! Zo natuurlijk, echt chemie. Je voelt dat ze het leuk hebben samen. Is het de partner van Jürgen? De camaeradame heeft overigens ook een prachtige stem. Ben zeer benieuwd naar het gezicht achter de camera 🫶🏼 Ga zo door!!!
Er zijn wel 100 middeltjes en manieren tegen mollen. De ene werkt beter dan de andere. Allemaal gebaseerd op het verjagen. Ze kunnen dan terugkomen. Vangen is het beste maar de minst vriendelijke manier. Er bestaan nog steeds mollenvangers.
Als redelijk trouwe kijker valt het mij op dat er weinig of geen aandacht is voor planten, die juist schrale grond nodig hebben. Ik heb een half wilde tuin, en ik moet daar zeker rekening mee houden. Nu ontstaat een beetje de indruk dat je altijd en overal meststoffen bij moet gooien. Misschien eens een keer aandacht aan besteden? Voor de rest niets dan lof hoor!
Idd Jurgen knippen, knippen, knippen. Alles wordt mooier, steviger en strakker! Even een vraagje: mijn herfstanemonen zitten vol blad en knoppen. Kun je wat blad wegknippen zodat je de lange stelen wat mooier ziet!
Hoi Jurgen, Even een vraag:- Ik heb een héle oude spirea van zeker 25 jaar oud.. Hoe kan ik die verjongen? Bovendien heeft hij last van een bladvlek schimmel? Ik heb al je "bio luis en schimmel weg" - fles gekocht. Wat kan ik nog meer doen? Al was het maar voor volgend jaar voorjaar !
Als je een struikspirea bedoelt, dan kun je deze na het vallen van het blad volledig bij de grond afknippen. Ca 5 cm boven de grond. Het feit dat ie meeldauw heeft geeft aan dat ie een gebrek heeft aan voeding. Compost erbij van de winter en vanaf eind februari onze tuinvoeding beginnen te strooien
Gezellige video weer 😊 ik had eigenlijk wel gedacht dat Jürgen iets over de aanhoudende droogte en watertekort zou zeggen?? Ons grasveld ziet er niet uit, beetje water helpt niet. Ik hoorde via ander kanaal dat iemand ipv gras een type klaver gaat uitproberen. Kost minder water. Klinkt als een top idee! Ik denk dat we wel moeten gaan anticiperen met deze lange droge periodes, wat jullie?
ik zou de beukenhaag grondig snoeien in de rustperiode. Dus in de wintermaanden. Als het gaat om lange scheuten alleen en dus een cosmetische snoei dan lekker nu doen !
Hoi Jürgen. Ik las iets over de zomer snoei van de olijf . Dit zou perse in augustus nog kunnen ? Het gaat over de lange uitlopers ….. maar tot waar zou ik deze moeten snoeien en hoe dan ? Groetjes 😊😊
Je kunt de lange scheuten tot ongeveer de helft terug snoeien. Dan moet ie daar vertakken. Iets korte mag zelfs ook nog. Door dit te doen hoe je de kroon langer compact
Ik wil in deze droge zomers van tegenwoordig mijn gras graag mooi groen en strak houden. Wat kan ik hier voor doen buiten de reguliere zaken als verticuteren, voeden en water geven. Zonder dat ik teveel water verspil?
veel meer dan dat kun je niet doen. Belangrijk is dat de grond onder het gazon voldoende bodemleven bevat. Om de 8 weken voeden met gazonvoeding is dan ook cruciaal.
Mijn (pluim)Hortensia's Limelights zijn helemaal bruin geworden van de hitte, ik dacht dat ze zo sterk waren. 😭 Ze krijgen altijd veel water en alsnog staan ze er somber bij, is er nog wat om ze op te peppen, of toch snoeien omdat de bruine (dode?) bloemen energie wegtrekken?
Jurgen help me! Eigenlijk doe je dat altijd al, want jullie zijn leuk maar vooral behulpzaam. Dit keer heb ik echter een specifieke vraag: Vorige week ben ik 5 dagen weggeweest en ik had gehoopt dat mijn scaevola wel genoeg had aan een pot met een waterreservoir van 4 liter. Maar helaas, compleet verdroogd. Nu la ik ergens dat je eenjarige zomerbloeier kan snoeien in dat soort situaties, maar hoe rigoureus mag dit en wat mag ik er dan nog van verwachten?
Ik heb twee lei photonia's. Er komen best scheuten aan. Groeit niet heel hard. Maar tussen de twee zitten lei-stokken en daar groeit ie amper heen. Hoe kan ik dat nou stimuleren? Ze staan er n jaar in
meteen beginnen met snoeien. Zeker bij vormsnoei. Hagen met name in de breedte kort houden. De lengtegroei in de hoogte zou je eerst nog wel even kunnen laten gaan :)
Jazeker, je ziet ze veel als leivorm maar dat moet je eerst geleiden met jonge twijgen en eigenlijk van jongs af aan. In een andere vorm knippen kan wel maar gaat zeker ten koste van de opbrengst (oogst)
Zou Jurgen een keer het wel of niet snoeien van een Kornoelje Cornus Kousa kunnen behandelen? Die struik heb ik bij jullie nog niet langs zien komen. Die van ons wordt veel te groot. Zowel in hoogte (tegen de 4 meter) als diameter (tegen de 2 meter). Heb ergens gelezen dat je deze normaal gesproken niet hoeft te snoeien. Als die dan toch te groot wordt dan zouden we hem op de verkeerde plek hebben gezet?
Nee hoor, omdat hij het zo goed doet staat hij zeker op de goede plek ! Snoeien kan nu maar ook in de herfst en wintermaanden. We hebben de Cornus kousa nog niet behandeld maar de snoeiwijze is dezelfde als elke andere heester. Hebben we filmpje over :) Het feit dat er op het kaartje staat ' niet snoeien' moet je niet te letterlijk nemen. In de eerste jaren hoeft het niet maar het mag wel :)
1 augustus en idd, het wordt weer tijd om de hagen nog eens te snoeien. Geraniums hadden een hele goede bloei maar zijn deze week precies in staking, het weer zal er wel mee te maken hebben. Maar het is nu net of er komt opnieuw een tweede bloei aan want er worden een heel pak nieuwe knoppen aangelegd ( er wordt altijd bloemen die uitgebloeid zijn weg geknipt.)
Waarschijnlijk is er een nest in de buurt maar dat kan lastig zoeken zijn, mocht je m vinden dan snel verwijderen. Een wespenvanger helpt ook voor een deel.
Even over voeding. Nou zag ik laatst een presentatie van Dr. Elaine Ingham over bodemleven e.d.. Zij stelt dat voeding geven alleen maar het bodemleven ontregelt. Misschien heb ik het verkeerd begrepen, want ik kan me niet voorstellen dat alles oneindig circulair is. Hoe zit dat nou?
omdat planten groeien, gazon valt hier ook onder, onttrekken zij voeding aan de bodem. En wij snoeien/maaien met regelmaat en voeren dit af. Als je dit voor een langere periode doet en niet bijvoedt in de vorm van organische korrels of de grond verbeterd met compost zal er een armoede ontstaan in de grond. Met als gevolg slechte planten en een slecht bodemleven. Het toevoegen van voeding met kunstmest ontregelt het bodemleven inderdaad. Daarom zijn wij daar zo op tegen :)
@@Tuinmanieren Een klein examentje is misschien wat veel maar bij overzicht (inzicht) vragen moet je altijd even nadenken. Leraren stellen dit soort vragen om te achterhalen of je de leerstof ook daadwerkelijk begrijpt. Maarja dat is best lastig op RUclips natuurlijk :)
Ik heb in de tuin heel veel last van droogte. Bomen laten nu al hun blad vallen, het gras is een stroveldje. En vaste planten moeten strijden om groen te blijven. Op kleigrond hé.. op 2 maanden tijd 7mm. Niet zo een topjaar is het voor mij in de tuin
Vooral de grond flink bedekt houden met mulch. Kale grond is niet tegen aan te bewateren. We hebben ook meer ondiepe gaten aangebracht tussen de gewassen (mini bergingsvijvertjes) en soms schaduwdoeken of witte lakens. We halen de grond haast niet open en voegen alleen maar meer materiaal toe zoals koffie,eierschalenpoeder, effectieve microorganismen, caviamest en nog veel meer. Meteen op de plek zelf en op kleine composthoopjes door de hele tuin. We hadden zware kleigrond waar je haast niet doorheen kwam. Maar nu ligt er inmiddels een grote organische losse compostlaag op. Als ik erin voel is het na 10 cm nog steeds vochtig. Het verwondert me nog steeds. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Druppelaars besparen veel water, samen met een mini watertoren en een mechanische tijdsregelaar?
Je praat altijd over voeden jurgen maar eigenlijk is dat allemaal niet nodig, kijk maar naar de voedselbossen die massaal opkomen in nederland en belgie! Alles puur natuur. Anders eens een filmpje maken over een voedselbos dat je kan bezoeken.😊😊
Daar zit een kern van waarheid in. Evenwel bevaart Jurgen een soort gulden middenweg. Hij promoot natuurlijke produkten en zeker geen giftige bestrijdingsmiddelen. Voedselbos is een goede volgende stap. 🙂
Een voedselbos moet ook voeding hebben, dat is een kwestie van handig aanplanten. Sommige planten en dieren (hertjes en konijnen die er poepen) zorgen voor die voeding. Je kunt voor je minder zelfvoorzienend aangelegde tuin gratis voeding maken door een emmer vol met brandnetels drie dagen te laten gisten in water. Twee maal per dag even roeren en als het begint te stinken, is het klaar. 1 op 10 verdunnen met water bij gebruik. Ik doe het over alle planten, ook over het gras. Geweldige resultaten.
Ja maar in je tuin kan je dit zo best mogelijk benaderen zodat je weinig meststoffen nodig heeft. Je portefeuille zal je ook dankbaar zijn. Compost en lavameel doen al wonderen.
@@sigridkingma961 Ik heb dat al eens gedaan met heermoes ,een gier maken aangezien er veel staat in m'n tuin. Tis eigenlijk gewoon afkijken hoe de natuur werkt. De natuur heeft de mens niet nodig maar wij hebben de natuur wel zo broodnodig!
Ik vind het samenspel tussen Jurgen en de cameravrouw erg grappig om te volgen. Informatief, doorspekt met wat humor. Erg geinig.
Dat is mijn reden ook!!
Leuk om te horen!
Ik heb het al es eerder gezegd; ze zijn perfect, en staan bij mij vér bovenin op nr 1 in de top. Lieve mensen ook. Het is steeds gewoon wachten op een nieuwe video 🙂
Kan je ook met deze warmte dan snoeien? Of brand de zon dan de snoeiwonden kapot?
😅 ik ben Belgische (afkomst NL) en kijk alle dagen naar tuinmanieren!! Jurgen is eenTOPPER !! Maar....mijn man wil niet snoeien....Alle goede raad is welkom😅
Ik heb bij deze woning waar we sinds 9 April 2021 in wonen, heb ik mij vroeger trouwens altijd gewenst een tuin vol bloemen, mijn wens is uit gekomen, dankjewel wat leer ik hier veel,voeding ook al gekocht, en zie mee en mee meer wat de tuin doet, of welke planten ik nog te veplaatsen heb, omdat ze zo kort op elkaar ingeplant waren, maar dat komt helemaal goed, dankjewel 😁😍❤️🔥🌿🌷🌼🌳🌲🌹🦋🐝 ik ben hier in mijn eigen kleine paradijsje, zo vrolijk maken planten bomen en bloemen en alles wat erin leeft en samenleeft, love it 💚. En dan al die tips, van de eigen humoristische vaktuinman🦜🦚 😊🙌👍🌷🌹🦋thank you
Wat een mooi shot in de volkstuin!die bloemen dansen in de wind&de mooie blauw lucht 🥰
:-)
Heggen afgelopen zondag flink gesnoeid, dus wie weet de laatste keer, ben bang van niet hoor, zal eind september nog wel een keertje moeten, geeft niks hoor, was weer super leerzaam en Caroline je blijft gezellig en vrolijk zo samen met Jurgen, bedankt weer 🥰
Gezellig dat je er weer bent, Ivonne!
Hoe zit het met snoeien, droogte en aanhoudende hoge temperaturen? De beukenhaag hier zou eens grondig mogen gesnoeid worden, maar het is momenteel zo droog dat die hier en daar last krijgt van verdroogd blad (laatste regenbui dateert al van juni) Enerzijds denk ik dan dat de plant behoorlijk wat stress te verwerken krijgt met snoeien, anderzijds denk ik dat minder blad ook minder verdamping en dus meer reserve is?
Ik ben altijd heel benieuwd naar jullie eigen tuin, zouden jullie die een keer kunnen laten zien 🙃 het zal wel een paradijsje zijn!
zou je misschien een video kunnen maken over de aanhoudende droogte? mijn nieuwe laurieren en ook veel oudere en grote rhodo's hebben het op dit moment heel erg moeilijk, kan ze niet genoeg water geven
Weer een mooie informatieve video Jur👍. Krijgen we de mysterieuze cameravrouw met goeie vragen ook een keer te zien? 😊
Nee helaas.. :-)))
@@Tuinmanieren Damn! 😂
Voedt je planten met gft afval uit de keuken (wat je ook voor een composthoop gebruikt). In de blender met water erdoorheen, en rechtstreeks op de tuin. De wormen zullen je dankbaar zijn, en als dank het omzetten in voeding voor je planten.
Helemaal gratis!!!
Mijn astilbes doen het er prima op. Koffiedroes kan trouwens ook prima gelijk op de tuin.
Ja! Leuk als je ook eens voor de camera komt. Wie is die oplettende dame!? 😊
Mijn vlinderstruiken zijn op het uitdrogen na,, heb ze water gegeven elke dag en bemest,,, moet ik ze nu snoeien of gewoon zo laten staan? Alleen vanboven aan de takken groene blaadjes en hele kleine bloempjes,, kan je mij een raad geven aub,, alvast bedankt grt Ingrid
Super leerzaam en toepasbaar!
Heerlijke video weer! Wat doe je met klimrozen? Hoeveel snoei je daar vanaf?
Alle lange scheuten en uitgebloeide bloemen kunnen eruit. Een aantal klimrozen gaan dan nog voor een tweede bloei. Terugknippen tot zo'n 20 cm van de hoofdtwijgen
@@Tuinmanieren Super, dank. Ik ga de lange scheuten tot 20cm terugknippen dan.
Hoe en wanneer snoei je de vlierbes?
Hoi Jurgen,ik heb heel veel paardenbloemen in mijn grasmat.
Is daar wat tegen te doen?
Ik lees op het internet tegenstrijdige berichten over het snoeien van de zoete kers. Op sommige sites staat deze pas in september/ oktober te snoeien omdat hij anders gaat bloeden en twee jaar geen bloesem/ kersen aan komen. Op andere sites lees ik juist weer dat het juist in de zomer moet. Wat kan ik het best doen?
Hoi ik heb een gras-vraagje; ik plan dit najaar de heraanleg van mijn grasmat. Op internet zie ik wel eens filmpjes over een alternatief op gras, namelijk klaver. Het zou veel dichter groeien waardoor er minder kans is op (ander) onkruid, maar een vijftal cm groeien waardoor je die grasmaaier aan de kant kan laten staan én veel beter bestand zijn tegen droogte. Is hier wat van aan of is het ook een beetje larie?
Ja, het samenspel tussen de Jürgen en de cameradame is geweldig! Zo natuurlijk, echt chemie. Je voelt dat ze het leuk hebben samen. Is het de partner van Jürgen? De camaeradame heeft overigens ook een prachtige stem. Ben zeer benieuwd naar het gezicht achter de camera 🫶🏼 Ga zo door!!!
Nee hoor.. we werken samen en dat is echt genoeg. We zouden elkaar de hersens inslaan als we ook nog levenspartner zouden zijn! :-))
@@Tuinmanieren 🤣
Een vraag over Bio bug, hoeveel zit er in een flesje en voor hoeveel vierkante meters gazon is dat?
Wat kun je doen als je heel erg veel last van mollen hebt, ook zit er bij ons in het gazon veel onkruid
Er zijn wel 100 middeltjes en manieren tegen mollen. De ene werkt beter dan de andere. Allemaal gebaseerd op het verjagen. Ze kunnen dan terugkomen. Vangen is het beste maar de minst vriendelijke manier. Er bestaan nog steeds mollenvangers.
Als redelijk trouwe kijker valt het mij op dat er weinig of geen aandacht is voor planten, die juist schrale grond nodig hebben.
Ik heb een half wilde tuin, en ik moet daar zeker rekening mee houden.
Nu ontstaat een beetje de indruk dat je altijd en overal meststoffen bij moet gooien. Misschien eens een keer aandacht aan besteden?
Voor de rest niets dan lof hoor!
Goed idee!
Idd Jurgen knippen, knippen, knippen. Alles wordt mooier, steviger en strakker! Even een vraagje: mijn herfstanemonen zitten vol blad en knoppen. Kun je wat blad wegknippen zodat je de lange stelen wat mooier ziet!
natuurlijk mag dat
@@Tuinmanieren Thx
Bijzonder goed programma, ik heb een vraag mag je pioenstruiken snoeien als de bloem is uitgebloeid ik bedoel ook de bladeren van de boompioen
de bloemen mogen er uiteraard uit. Lelijk blad mag ook weg. Gezond blad zou ik nog even laten staan.
Hoi Jurgen,
Even een vraag:-
Ik heb een héle oude spirea van zeker 25 jaar oud.. Hoe kan ik die verjongen? Bovendien heeft hij last van een bladvlek schimmel?
Ik heb al je "bio luis en schimmel weg" - fles gekocht.
Wat kan ik nog meer doen? Al was het maar voor volgend
jaar voorjaar !
Als je een struikspirea bedoelt, dan kun je deze na het vallen van het blad volledig bij de grond afknippen. Ca 5 cm boven de grond. Het feit dat ie meeldauw heeft geeft aan dat ie een gebrek heeft aan voeding. Compost erbij van de winter en vanaf eind februari onze tuinvoeding beginnen te strooien
Gezellige video weer 😊 ik had eigenlijk wel gedacht dat Jürgen iets over de aanhoudende droogte en watertekort zou zeggen?? Ons grasveld ziet er niet uit, beetje water helpt niet. Ik hoorde via ander kanaal dat iemand ipv gras een type klaver gaat uitproberen. Kost minder water. Klinkt als een top idee! Ik denk dat we wel moeten gaan anticiperen met deze lange droge periodes, wat jullie?
We gaan het er snel over hebben !!
Hallo Jurgen. Mijn appel en peren en pruimen bomen valt het fruit er zo af. Hoe kan dat ?? Kom maar eens een opname maken en uitleg geven .
Geweldig....heb heeeeel veeeel geleerd van Jurgen,maar zonder vrouw, half zo leuk....
ik zou de beukenhaag grondig snoeien in de rustperiode. Dus in de wintermaanden. Als het gaat om lange scheuten alleen en dus een cosmetische snoei dan lekker nu doen !
Leuke video weer, wil eigenlijk een struik echt voor de helft kleiner maken mag dit aangezien dan al het blad weg is?
Ik wil geen gras meer in me tuin 😢ben gebeten door een teek ben erg geschrokken wat kan ik gebruiken voor de gras om teek weg te jagen
Phoe.. dat weet ik eerlijk gezegd niet.
Hoi Jürgen. Ik las iets over de zomer snoei van de olijf . Dit zou perse in augustus nog kunnen ?
Het gaat over de lange uitlopers ….. maar tot waar zou ik deze moeten snoeien en hoe dan ?
Groetjes 😊😊
Je kunt de lange scheuten tot ongeveer de helft terug snoeien. Dan moet ie daar vertakken. Iets korte mag zelfs ook nog. Door dit te doen hoe je de kroon langer compact
Ik wil in deze droge zomers van tegenwoordig mijn gras graag mooi groen en strak houden. Wat kan ik hier voor doen buiten de reguliere zaken als verticuteren, voeden en water geven. Zonder dat ik teveel water verspil?
veel meer dan dat kun je niet doen. Belangrijk is dat de grond onder het gazon voldoende bodemleven bevat. Om de 8 weken voeden met gazonvoeding is dan ook cruciaal.
Niet te kort maaien
Mijn (pluim)Hortensia's Limelights zijn helemaal bruin geworden van de hitte, ik dacht dat ze zo sterk waren. 😭 Ze krijgen altijd veel water en alsnog staan ze er somber bij, is er nog wat om ze op te peppen, of toch snoeien omdat de bruine (dode?) bloemen energie wegtrekken?
Of zijn ze definitief kapot nu?
10:25 zon klein courgetteje schijnt lekker te zijn om te eten samen met (wat er van) de bloem (over is).
Ja de bloem!
Tot mijn verbazing mis ik mijn vrienden van de buxus-mot... Ben ik nu bijzonder of liggen er ook nog tuinierders in de loopgraven tegen deze motten?
De buxusmot is op z'n retour zo lijkt het. Er zijn intussen meer natuurlijke vijanden gekomen. Mussen vinden ze bijvoorbeeld ook ineens lekker.
Jurgen help me!
Eigenlijk doe je dat altijd al, want jullie zijn leuk maar vooral behulpzaam. Dit keer heb ik echter een specifieke vraag:
Vorige week ben ik 5 dagen weggeweest en ik had gehoopt dat mijn scaevola wel genoeg had aan een pot met een waterreservoir van 4 liter. Maar helaas, compleet verdroogd. Nu la ik ergens dat je eenjarige zomerbloeier kan snoeien in dat soort situaties, maar hoe rigoureus mag dit en wat mag ik er dan nog van verwachten?
je kunt m tot ca 10 cm terugknippen. Maar als hij helemaal verdroogd is is het niet zeker dat ie nog uitloopt. Veel water en voeding geven.
Ik heb twee lei photonia's. Er komen best scheuten aan. Groeit niet heel hard. Maar tussen de twee zitten lei-stokken en daar groeit ie amper heen. Hoe kan ik dat nou stimuleren? Ze staan er n jaar in
Je kunt de lange jonge scheuten leiden naar de bamboestokken en vastzetten met flexibel draad. Hebben wij in de shop :)
Hey Jurgen, wat met nieuwe aanplant van haagplanten/vormstruiken? Laat je deze de eerste jaren wat doorschieten of meteen de schaar erin?
Schaar erin 😁
meteen beginnen met snoeien. Zeker bij vormsnoei. Hagen met name in de breedte kort houden. De lengtegroei in de hoogte zou je eerst nog wel even kunnen laten gaan :)
Kun je fruitbomen ook vorm snoeien?
Jazeker, je ziet ze veel als leivorm maar dat moet je eerst geleiden met jonge twijgen en eigenlijk van jongs af aan. In een andere vorm knippen kan wel maar gaat zeker ten koste van de opbrengst (oogst)
Wanneer kun je Japanse esdoorn (acer dessectum) snoeien. Hij wordt namelijk te groot.
Dank je. Ruud
Dat kan nu, zorg wel dat je het model in stand houdt. Hebben we een filmpje over :)
Lonicera is toch kamperfoelie?
Stel ons die mevrouw met die lieve stem eens voor.👍👍👍👍
Hahahah! Nee, nee. die blijft geheim.
Zou Jurgen een keer het wel of niet snoeien van een Kornoelje Cornus Kousa kunnen behandelen? Die struik heb ik bij jullie nog niet langs zien komen. Die van ons wordt veel te groot. Zowel in hoogte (tegen de 4 meter) als diameter (tegen de 2 meter). Heb ergens gelezen dat je deze normaal gesproken niet hoeft te snoeien. Als die dan toch te groot wordt dan zouden we hem op de verkeerde plek hebben gezet?
Nee hoor, omdat hij het zo goed doet staat hij zeker op de goede plek ! Snoeien kan nu maar ook in de herfst en wintermaanden. We hebben de Cornus kousa nog niet behandeld maar de snoeiwijze is dezelfde als elke andere heester. Hebben we filmpje over :) Het feit dat er op het kaartje staat ' niet snoeien' moet je niet te letterlijk nemen. In de eerste jaren hoeft het niet maar het mag wel :)
Moet ik in de maand augustus verticuteren? Of alleen beluchten?
Verticuteren zeker. Maar zorg dat je gazon vochtig blijft.
1 augustus en idd, het wordt weer tijd om de hagen nog eens te snoeien. Geraniums hadden een hele goede bloei maar zijn deze week precies in staking, het weer zal er wel mee te maken hebben. Maar het is nu net of er komt opnieuw een tweede bloei aan want er worden een heel pak nieuwe knoppen aangelegd ( er wordt altijd bloemen die uitgebloeid zijn weg geknipt.)
:-)
Ik heb veel wespen in de aardbeien is daar wat aan te doen?
Waarschijnlijk is er een nest in de buurt maar dat kan lastig zoeken zijn, mocht je m vinden dan snel verwijderen. Een wespenvanger helpt ook voor een deel.
Even over voeding. Nou zag ik laatst een presentatie van Dr. Elaine Ingham over bodemleven e.d.. Zij stelt dat voeding geven alleen maar het bodemleven ontregelt.
Misschien heb ik het verkeerd begrepen, want ik kan me niet voorstellen dat alles oneindig circulair is.
Hoe zit dat nou?
omdat planten groeien, gazon valt hier ook onder, onttrekken zij voeding aan de bodem. En wij snoeien/maaien met regelmaat en voeren dit af. Als je dit voor een langere periode doet en niet bijvoedt in de vorm van organische korrels of de grond verbeterd met compost zal er een armoede ontstaan in de grond. Met als gevolg slechte planten en een slecht bodemleven. Het toevoegen van voeding met kunstmest ontregelt het bodemleven inderdaad. Daarom zijn wij daar zo op tegen :)
Ik heb goudsbloemen en korenbloemen
Terug geknipt er komen nu weer allemaal nieuwe knoppen in het werkt bij margrieten ook
Hoe kom ik ook alweer op de webshop, kan de link nog even worden gedeeld?
Staat in de tekst onder de video's en als je op het linkje in de video klikt. En hier: www.tuinmanierenshop.nl
Ik kijk uit naar de cursus! Misschien zijn overzichtvragen ook wel een leuk idee
Er is al een cursus Tuinontwerp. Wat bedoel je met overzichtsvragen?
@@Tuinmanieren Een klein examentje is misschien wat veel maar bij overzicht (inzicht) vragen moet je altijd even nadenken. Leraren stellen dit soort vragen om te achterhalen of je de leerstof ook daadwerkelijk begrijpt. Maarja dat is best lastig op RUclips natuurlijk :)
regen? wat is dat? Al heel lang niet meer gezien hier :(
6mm sinds half juni😞
Hahahaha
Kun je die rol ook in stukjes knippen? Dus dat je kleine oppervlaktes met gras kunt bedekken.
jazeker !
Ik heb in de tuin heel veel last van droogte. Bomen laten nu al hun blad vallen, het gras is een stroveldje. En vaste planten moeten strijden om groen te blijven. Op kleigrond hé.. op 2 maanden tijd 7mm. Niet zo een topjaar is het voor mij in de tuin
Ja we zien het meer.. beetje water geven af en toe.
Vooral de grond flink bedekt houden met mulch. Kale grond is niet tegen aan te bewateren. We hebben ook meer ondiepe gaten aangebracht tussen de gewassen (mini bergingsvijvertjes) en soms schaduwdoeken of witte lakens. We halen de grond haast niet open en voegen alleen maar meer materiaal toe zoals koffie,eierschalenpoeder, effectieve microorganismen, caviamest en nog veel meer. Meteen op de plek zelf en op kleine composthoopjes door de hele tuin. We hadden zware kleigrond waar je haast niet doorheen kwam. Maar nu ligt er inmiddels een grote organische losse compostlaag op. Als ik erin voel is het na 10 cm nog steeds vochtig. Het verwondert me nog steeds. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Druppelaars besparen veel water, samen met een mini watertoren en een mechanische tijdsregelaar?
Een goed gesnoeide appelboom is een boom , waar de de pet doorheen kunt gooien……..😂
😂
Kun je verliefd worden op bloemen?
Zeker weten.
Heel leuke video doede tip geniet nog van de zon groetjes 🌞👍🏖🪴🌿
🙏🏻🙏🏻
Laat de wilde bloemen alsjeblieft staan voor de inheemse insecten. Die hebben het al zo moeilijk. 😟
Zeker. Dat doen ze goed hoor, bij deze volkstuinen.
Hoeknip ik de skimia
ruclips.net/video/GWkUPSxY_xI/видео.html
Hoe zie je de voeding met deze extreem droge en hoge temperaturen? Wanneer voeden we het best het gazon?
mag elke dag van de week :) na het strooien water geven om de korrels uiteen te laten vallen en het proces op gang te brengen
Ik vergeet er bij te vertellen, dat de spirea in het voorjaar bloeit, en wit van kleur is.
Hoi Jürgen leuk filmpje weer wat geleerd
Leuk te horen.
Bij een goed gesnoeide appelbboom kun je zo de pet er doorheen kunnen gooien…….!
Hahahah! Yep
💐🍀
Buurman zei altijd ; de haag niet snoeien voor 1 juli , dan ben je er met 1 keer scheren vanaf.
Buurman en Buurman, altijd leuk !!
Je praat altijd over voeden jurgen maar eigenlijk is dat allemaal niet nodig, kijk maar naar de voedselbossen die massaal opkomen in nederland en belgie! Alles puur natuur. Anders eens een filmpje maken over een voedselbos dat je kan bezoeken.😊😊
Daar zit een kern van waarheid in. Evenwel bevaart Jurgen een soort gulden middenweg. Hij promoot natuurlijke produkten en zeker geen giftige bestrijdingsmiddelen. Voedselbos is een goede volgende stap. 🙂
Een voedselbos moet ook voeding hebben, dat is een kwestie van handig aanplanten. Sommige planten en dieren (hertjes en konijnen die er poepen) zorgen voor die voeding. Je kunt voor je minder zelfvoorzienend aangelegde tuin gratis voeding maken door een emmer vol met brandnetels drie dagen te laten gisten in water. Twee maal per dag even roeren en als het begint te stinken, is het klaar. 1 op 10 verdunnen met water bij gebruik. Ik doe het over alle planten, ook over het gras. Geweldige resultaten.
“Vrije” natuur en tuin zijn wel net even anders hè ;-)
Ja maar in je tuin kan je dit zo best mogelijk benaderen zodat je weinig meststoffen nodig heeft. Je portefeuille zal je ook dankbaar zijn. Compost en lavameel doen al wonderen.
@@sigridkingma961 Ik heb dat al eens gedaan met heermoes ,een gier maken aangezien er veel staat in m'n tuin. Tis eigenlijk gewoon afkijken hoe de natuur werkt. De natuur heeft de mens niet nodig maar wij hebben de natuur wel zo broodnodig!
Hoi Jürgen leuk filmpje weer wat geleerd