Η εκπαίδευση στη μελέτη της πολιτισμικής αειφ... 10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ι.Α.Κ.Ε.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • 10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Μετανάστευση, Ένταξη, Αειφορία και Ψηφιακές Τεχνολογίες
    Ηράκλειο, 16-19 Μαΐου 2024
    Εισήγηση
    Η εκπαίδευση στη μελέτη της πολιτισμικής αειφορίας: παραδείγματα συνεργειών μεταξύ σχολείου και τοπικής κοινωνίας
    Εισηγήτρια
    Πατσαρίκα Μαρία
    Περίληψη (Abstract)
    Τις τελευταίες δεκαετίες η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη έχει συζητηθεί στις διάφορες εκφάνσεις της, άλλοτε με έμφαση στην οικολογική της διάσταση και άλλοτε στην οικονομική και κοινωνική, με το ρόλο της εκπαίδευσης να είναι συνήθως υποστηρικτικός ως προς τις στοχεύσεις της αειφόρου ανάπτυξης. Η ανάδειξη του πολιτισμού ως βασική διάσταση της έννοιας της αειφορίας φέρνει στο επίκεντρο της συζήτησης διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις, κοινωνικές αξίες και προτεραιότητες, και αναδεικνύει τον πολιτισμό ως μια εξελισσόμενη διαδικασία, με τις έννοιες παράδοση και αλλαγή να συνδιαλέγονται κριτικά. Στο πλαίσιο αυτό, η εμπλοκή της σχολικής κοινότητας προσφέρει δυνατότητες για την έκθεση των μαθητών σε ποικίλες ερμηνείες του κοινωνικού βίου και την αναγνώριση της σχέσης αλληλεξάρτησης οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
    Ο σκοπός της εισήγησης είναι να αναδείξει ορισμένες από τις παραπάνω δυνατότητες που προσφέρει η συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε προγράμματα που διαπνέονται από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης μέσα από πραγματικές ερευνητικές δράσεις, και να συνεισφέρει με αυτόν τον τρόπο στην αξιοποίησή τους στην εκπαιδευτική πράξη. Θα παρουσιαστούν δύο μελέτες περίπτωσης στην Ελλάδα, συγκεκριμένα το ερευνητικό πρόγραμμα Ζωντανές Ιστορίες, το οποίο επικεντρώνεται στην περίοδο του σεισμού του 1953 στην Κεφαλονιά, και η δράση Παντού Εκκλησίες!, με την οποία διερευνήθηκε το πώς νοηματοδοτούν και χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των Κυθήρων εκκλησάκια υπό την κηδεμονία τους.
    Και στα δύο προγράμματα, εκπαιδευτικοί και μαθητές συνεργάστηκαν με τοπικούς φορείς και μελέτησαν την προφορική ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά των νησιών μέσα από μια διαγενεακή προσέγγιση. Το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία, η έμφαση που δόθηκε στην εμπειρική γνώση, αλλά και η επικέντρωση στη διερεύνηση πραγματικών ζητημάτων που αφορούν την τοπική κοινωνία ενίσχυσαν τη σύναψη διεπιστημονικών και διιδρυματικών συνεργειών. Κυρίως, προσέφεραν στους εμπλεκόμενους μαθητές μια συμπεριληπτική προοπτική προσέγγισης της αειφόρου ανάπτυξης με αίσθημα ευθύνης για την κοινωνία με τις σύγχρονες ανάγκες της αλλά και την πολιτισμική της παρακαταθήκη.
    Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
    Διεύθυνση: Έβανς 83-85 (Γραφείο Α11), Τ.Κ. 71201, Ηράκλειο Κρήτης
    Τηλ./Φαξ: 2815200045, Email: iakekriti@gmail.com
    Ιστότοποι: www.iake.gr & iake.weebly.com

Комментарии •