Bedankt voor het kijken naar Zembla. Wat is jouw mening over de situatie rondom het leerlingenvervoer in het speciaal onderwijs? Heb jij ervaringen of inzichten die je wilt delen? Laat het ons weten in de comments. We vragen je vriendelijk om respectvol en bij het onderwerp te blijven.
Ik heb ervaring van meer dan 20 jaar geleden. De chauffeur kwam toen altijd op tijd. Wel heb ik een tijd in een taxi gezeten waar ruzie werd gemaakt en een aantal keer gevochten is. De chauffeur is ook eens bedreigd. Dat was niet fijn om tussen te zitten. Ik heb zelf ook moeten vechten. Sowieso werd er altijd keihard geschreeuwd. Maar gelukkig was het niet altijd zo. Er waren ook periodes met rustige kinderen. Korte tijd heb ik ook met een oude vrouw in de taxi gezeten, wat best gezellig was. Het is maar net hoe het uitkwam denk ik.
Ik heb vroeger op t VSO gezeten. Ik ben t volledig eens met wat hier besproken word. U wilt echt mij ervaringen niet horen. Dingen die t daglicht niet .......
Ik vind het belachelijk dat mensen hierover klagen terwijl dit allemaal betaald wordt door belasting geld. Huur met een clubje ouders zelf een chauffeur in...Ben blij als ik straks kan emigreren.
zeer herkenbaar, het vervoer voor VGZ clienten die volwassen zijn is net zo. een - tussen die en die tijd - qua brengen en ophalen wordt standaard met meer dan 30 minuten overschreden, chauffeurs komen niet, wachten niet totdat de client instapt etc. wanneer je belt voor vervangend vervoer wordt je afgewimpeld met de zin ''het is druk, het kan niet''. De bedrijven lijken de mensen niet als mensen te behandelen, maar als poppetjes die geld opleveren.
Al het geld moet naar de EU, Oekraïne en gelukszoekers.. Maar onze jeugd kan gewoon stikken.. En niet alleen hun maar ook de ouders worden beetje bij beetje kapot gemaakt. Maar iemand die letterlijk 0,0% heeft bijgedragen aan de maatschappij krijgen alles hun gat ingeduwd. Beetje bij beetje worden meer en meer mensenrechten/wetten aan de laars gelapt.. Waarom hebben we nog een wetgeving? Om de normale burger te naaien/pesten.. Zolang de hoge meneren maar alles aanbesteden bij bedrijfjes van oompje lief waar ze zelf aandelen hebben. Mondkapjes deal?🤔
Helemaal mee eens Jeff! Aanbestedingen worden geleid door loze beloften van kwaliteit en geld. Niet alleen het leerlingenvervoer heeft hieronder te lijden. Ook het openbaar vervoer en het besloten busvervoer heeft hiermee te maken.
@erikvanlieshout3296 klopt helemaal vanaf de jaren 80 is het hard vooruit gegaan met capitaluame en gard achteruit met socialisme en samenwerkende zorg .. mensen hebben dit zelf gedaan!!! .. voortschrijdend inzicht is altijd nodig !!!!! Mansholt heeft ons rijk gemaakt met monocultuur maar gaf ook toe na 10 jaar dat het niet slim was .. nu 40 jaar verder komen we er niet vanaf ... zelfde met capitalisme ..
Google even salaris van chauffeur voor leerlingenvervoer , dan zie je dat die mensen minimum salaris krijgen en krijg je ook mensen die het werk niet serieus nemen…..
Soms ligt het ook aan chauffeurs die hun werk niet serieus nemen(de opleiding om met dit speciaal groep te werken is belachelijk simpel) maar naar mijn ervaring ligt de kern van het probleem aan de taxibedrijven die met zo min mogelijk chauffeurs/wagens zoveel mogelijk kinderen willen vervoeren. Of een tekort aan wagens/chauffeurs hebben. Ik heb dit werk 5 jaar geleden in loondienst gedaan en de problemen die ik dit filmpje benoemd zie worden zijn heel herkenbaar.
Toen ik kind was, werd ik ook met een touringcar naar de basisschool gebracht. Los van het feit dat het voor mij en veel andere kinderen overprikkelend was, is het personeel die de kinder ophaalt niet op de hoogte hoe je moet omgaan met kinderen met bijvoorbeeld autisme. Er wordt vanuit de chauffeurs ook veel agressie getoond omdat ze niet het geduld hebben om een kind te begrijpen en gerust te stellen.
Mijn kind van toendertijd 4 jaar met autisme en evenwichtstoornis werd aan zn arm de bus in getrokken omdat meneer die eigenlijk beter met pensioen moest niet even wilde uitstappen om hem de bus in te begeleiden. En als je ze er over aanspreekt zijn ze nog gepikeerd ook. Na meerdere klachten van mij is school eens naar het busvervoer gegaan om uit te leggen hoe ze met deze kinderen moeten omgaan. Ik woon in een flat, en het is ook al eens voorgekomen dat ik net te laat beneden stond omdat ik de juf aan de telefoon had en ze een kind van 4 gewoon bij iemand achtergelaten hadden beneden want ze moesten door. Of een ander klein kind die gewoon gedropt werd bij de school en weg gereden is. Dat de ouders die de kinderen zelf brengen het kind opgevangen hebben en de juf hebben geroepen. Dit kan toch niet.
Dit is onacceptabel en ik hoop dat je hier op juridisch vlak werk van hebt kunnen maken met hulp eventueel? Maar vooral ook erg voor jouw kind😢. @@nien615
Maar autisten zaten vroeger gewoon op normale scholen en dat ging prima. Tegenwoordig wordt je voor een scheel oog al op speciaal onderwijs geplaatst..
Ik heb in het verleden zelf ook leerlingenvervoer mogen doen in Twente. Eerst moest ik een aantal keer invallen bij de grootste taxi bedrijf die zich in Twente gevestigd heeft (Oldenzaal) daar werd al snel duidelijk dat er niet gekeken werd na wie er op een bepaalde route gezet word. De meeste chauffeurs weten echt niet hoe je met dit soort jongeren moet omgegaan worden. Daar word ook geen opleiding voor gegeven. Dat busjes te laat zijn is meestal te wijten aan de planning, er worden te veel ritten ingepland die gereden moeten worden voor het schoolvervoer. En dat weten ze. Ik had op een een of andere manier de gave dat ik wel goed wist om te gaan met dit soort kinderen. Ik deed altijd mijn best om de kinderen te begrijpen en op tijd te komen. Het viel mij ook op dat routes van schoolvervoer worden doorverkocht aan kleinere vervoerders. Dus ook hier zit een dikke handel in, ook dat zorgt ook voor de nodige problemen. Mocht je als journalist vragen hebben over hoe het er aan toe gaat mag je gerust contact met mij opnemen. Ik heb aantal jaren taxi vervoer gedaan in Valys, regio taxi en schoolvervoer. Gelukkig ben ik nu 7 jaar vrachtwagenchauffeur waardoor ik dit verhaal gewoon openlijk kan vertellen.
Vroeger was dit veel beter geregeld. Mijn broer ging naar het speciaal onderwijs en hij is acht jaar lang door dezelfde chauffeur en organisatie opgehaald. Als ze op vakantie ging kregen mijn ouders daarover een briefje en de vervanging was altijd dezelfde persoon. En heel soms waren ze wat later maar dan waren er ook altijd goede redenen (sneeuw, een kind die niet in wilde stappen) Schande dat dit zo achteruit gehold is 😢
Hoi Charlotte, bedankt voor je reactie en fijn om te horen dat het bij jouw broer allemaal zo goed is gegaan. In welke regio ging hij naar het speciaal onderwijs?
Nou, ik kan je vertellen dat toen ik in 93 op speciaal onderwijs zat werd ik met regelmaat vergeten of moest men zelf mij naar school brengen. Dit kwam zes tot zeven keer per maand voor. (Regio Nijmegen) Dit was in de periode 1993 t/m 1996
Ik ben zelf bijna 6 jaar chauffeur geweest in het leerlingenvervoer. Ik had een leuk clubje die ik naar en van school bracht maar 8 kinderen met een beperking in je bus is niet altijd makkelijk. Wat ik nooit begrepen heb is dat er chauffeurs ingezet worden die de taal niet machtig zijn. En vaak was de druk enorm I.v.m. regio vervoer/ deel taxi die vlak na het afzetten van de kinderen plaats vond. En vaak zijn het ook chauffeurs van boven de 50 die het maar als werk zien en maar rijden. Ik had zelf het idee dat ik een begeleider of een zorg ondersteuner was voor de kinderen. Dit kan een heel stuk beter. Succes
@@gmy33 klets niet. Gemeentes geven het geld teveel aan andere zaken uit. Gemeenten krijgen ook structureel te weinig geld. Dat is niet ineens met een nieuwe regering gekomen. Maar wel door de regeringen van de laatste 10+ jaren.
@@wimvanderwerf1912 dat is niet de discussie ..als je op ee partij stemt die erin gelooft dat mensen samen moeten werken om problemen op te lossen dan krijg je geen geprivatiseerde zorg met winst maximalisatie .. en ja ook veel minder ambtenaren die geen idee of voorbeeld hebben hoe je een samenleving goed Jan kate functioneren .. dat is ook echt moeilijk .. het is veel makkelijker het uithanden te geven aan iemand die zecht dat hij het kan ...
@wimvanderwerf1912 de laatste 14 jaar was rechts en alles voor privatisering !!! Weg goede betaalbare zorg weg betaalbare woningen weg v&d .. weg kleine kruideniers ..weg biodiversiteit.. en welkom een koud gif land waar mensen zIch kapot werken om boven water te blijven !!! En ja nu moet extreem rechts het gaan oplossen?? Er moet een jouwe stroming sociaal komen nadat PvdA gl en anderen het zwaar hebben laten afweten .. wat mij betreft mag het ook over rechts ... de echte strijd is een KLASSE strijd .. we moeten samenwerken om dat te verslaan .. pvv of sp maakt niet uit !!
Onze zoon gaat ook naar het speciaal onderwijs. Maar we zijn allebei minder gaan werken en een goedkope kleine autootje gehaald. We brengen hem liever zelf dan weten we dat hij veilig is
Schrijnend om te lezen dat jullie hierop reageren met gelukkig zijn er ouders die hun verantwoordelijkheid nemen. Dat doen(bijna) alle ouders. Ik heb twee kinderen die allebei om half negen op school moeten zijn 40 minuten uitelkaar. Met de beste wil van de wereld gaat mij dit niet lukken. Maar dit zijn ook de reacties vanuit de gemeente. Ondanks dat ik ze uitleg dat het fysiek niet mogelijk is op twee plekken te gelijk te zijn, neem ik mijn verantwoordelijkheid niet. Erg kortzichtig en kwetsend.
Dit komt echt door aan wie deze opdrachten worden aanbesteed. Ik ben zelf taxi chaffeur en ik zie met eigen ogen hoe schoolroutes voor de laagst mogelijk bedrag aan een willekeurig chaffeur wordt gegeven terwijl de opdrachtgevers hier goed voor worden betaald. De chaffeurs die deze ritten uitvoeren hebben geen eens ervaring met dit soort kinderen of een speciaal papiertje etc etc. Overheid moet ingrijpen in de taxi branche waaronder ook het leerlingenvervoer maar dat laten ze na helaas.
@@bzzbzzlive9521 ik kan je vertellen dat steeds meer gemeentes te weinig geld hebben waardoor zelfs ouders verplicht worden om minder te gaan werken ivm dat ze hun kind twee dagen zelf maar moeten gaan ophalen of je mag als ouder zijnde zelf voor deze extra kosten gaan opdraaien (voor twee dagen betreft dit bij ons ruim 166,- per maand)
Niet alleen het leerlingenvervoer is een hoofdpijndossier maar ook volwassenen met een beperking die afhankelijk zijn van vervoer hebben het lastig. De werkuren worden aangepast op de vervoersmogelijkheden in de sociale werkvoorziening waar ik werk. Het is extreem lastig om die efficiëntie/kosten/filevorming/vertragingen gestroomdlijnd te krijgen. Helaas zie ik geen oplossing. Dit is het resultaat van 'decentralisatie' en 'marktwerking' Zorgtaken horen NIET bij de gemeente, wel bij het rijk
Ik zie heel mensen in deze comments met ervaring van leerlingenvervoer, terwijl zij nooit op een taxi hebben gereden... Ik heb dit werk zelf ook gedaan en familielid nu nog steeds! De schuld word gegeven aan de chauffeurs.. Terwijl wij als taxi chauffeurs zo ons best doen voor de kinderen, wij hebben te maken met file met vertraging, vaak zijn ouders ook niet altijd op tijd. 10 minuten wachter per kind doe dat keer 6 is al een uur vertraging! Er zijn teveel kinderen en te weinig chauffeurs, de routes zijn super lang. Zelfs in theorie kan je niet op tijd komen laat staan in praktijk. Er zitten slechte chauffeurs tussen zeker! Maar ik heb hier niemand gehoord over de inzet van de chauffeurs die wel hun best doen. Ookal komen zij overal op tijd. Kunnen zij alsnog te laat komen.. Het is deel vervoer, het is geen prive vervoer.. Er moet rekening gehouden worden met elkaar. Diezelfde ouder die boos word, is ook de ouder die de taxi 10 minuten voor deur laat wachten. Normaal rij je weg. Na 5 minuten. Maar probeer maar eens een kind te laten staan en niet naar school te brengen. Wij chauffeurs hebben ook hart en daar word hier 0,0% rekening mee gehouden!! De problemen liggen bij de gemeente dat alles zo goedkoop mogelijk moet. Verwacht geen top kwaliteit qua op tijd komen als jij als chauffeur rekening moet houden met 8 verschillende ouders/adressen kinderen en nog verschillende scholen... Heel jammer dat er geen lof is voor de mensen die wel hun best doen... Ik en familielid zijn bij zowel taxibedrijf als ouders altijd geliefd geweest... Heel jammer dit allemaal hoop dat dit leest en de andere kant even bekijkt.
En alsjeblieft mensen besef dat dit speciale kinderen zijn! Die hebben extra tijd nodig, extra aandacht, luisteren niet altijd.. hebben daarnaast eigenlijk professioneel begeleiding nodig die zie niet kunnen krijgen. Dan komt het stukje goede/slechte chauffeur!! Wie werkt met zijn hart en zijn best doet voor de kinderen zonder enige proffesionele ervaring is een goede.. En dan heb je de mensen die zich blijven frustreren... Alsjeblieft beste mensen een beetje lof voor de chauffeurs die wel hun best doen !!
Ik ben echt blij om een comment als deze te zien, ik heb zelf ook 2 jaar als taxichauffeur gewerkt en ook veel (speciale)leerlingenvervoer gedaan. Wat mij inderdaad op viel is dat er teveel ritten zijn tegelijkertijd, in de spitsuren in een stad/dorp, waarnaast de ouders/kinderen ook niet altijd klaar staan. Het is ook lastig voor de ouders zeker met kinderen met beperking om dat alles ook te kunnen regelen, maar je wordt als chauffeur erop aangekeken. Terwijl het meestal door de planning van de ritten wegens drukte, de spits, en wachten op kinderen komt. En daarnaast vindt ik het bijzonder om te horen dat de chauffeurs maar op de kinderen moeten letten zodat ze kalm blijven. Tuurlijk kan dat wel tot een bepaald punt, maar kinderen luisteren lang niet altijd en je moet je kop ook bij het verkeer houden, want het is immers spits! Helaas is dit een eindeloos debat tussen ouders, gemeente, taxi-bedrijven en chauffeurs. En reken maar uit dat inderdaad in de spits 1 of 2 kinderen te laat buiten staan, je gelijk 15-20 minuten te laat bent. Een mogelijke oplossing zou zijn dat elke school geld krijgt per kind dat vervoert moet worden en dat die school een eigen "schoolbus" oid regeld.
Die mensen zeuren waarschijnlijk ook als de post 5 minuten later komt. Laat ze lekker. Dat de NPO hier nog meer belasting geld aan verspilt zegt genoeg.
Ik ben zelf taxi Chauffeurs en doe dit werk al sinds 2017, vervoer leerlingen voor een vervoerder in Rotterdam. Hier gaat het een en andere ook verkeerd, maar de meeste gaat gelukkig goedhet probleem zit hem niet alleen in de aanbestedingen, maar daarna. Hier praat je dan over verschillende factoren. Waarom moeten het taxi autos zijn, maak er gewone autos van want zo kun je de beste Chauffeurs er makkelijk bij zoeken en heb je ook geen problemen bij afmeldingen om een vervangende chauffeur te vinden, want nu moet je mensen in dienst nemen die of al een taxipas hebben of bereid zijn om die te gaan halen, er lopen Chauffeurs bij van boven de 70. Allebei de routes naar school gebeurt in de spits, zowel ochtend als middag, alles wat bij een gemeente hoort, heeft speciale banen en ontheffingen, maar verveorder van deze kinderen niet, staat in de file, maakt gevaarlijke situaties mee en dan nog 8 kinderen I je bus, de ene schreeuwt, de andere slaat....is niet echt prettig, deze Chauffeurs horen ook het recht te hebben om bus tram banen te kunnen gebruiken. De vervoerder moet vaak aan zoveel regels en afspraken voldoen dat de meeste geld daarin zit, wat blijft er dan iver voor de chauffeur, niets. De meeste hebben een contract van 24 uur max, zelden zie je contracten van 30 uur of meer, hoe kun je nou rondkomen met 24uur per week a 15 a 17 e/u bruto. En ik kan nog heel veel doorgaan, maar het probleem ligt echt aan de regelgevingen en het bedrag waarvoor dit gerealiseerd moet worden. Er zijn heel veel oplossingen maar die kosten allemaal veel meer geld.
Bedankt voor jouw ervaringen. Ik denk dat het probleem bij deze ouders ligt, ze willen het allemaal gratis, door de overheid, en die wil de kosten logischerwijs het laagst houden.
Ik stond voor de klas in het praktijkonderwijs. Een chaffeur kwam gewoon doodleuk tot 2 keer toe, halverwege de laatste les het lokaal binnen banjeren. Ik kom die en die ophalen, want ik moet er nog meer halen vandaag. De eerste keer vertelde ik hem dat hij geduld moest hebben. Toen hij de tweede keer geïrriteerd binnen kwam stampen, zei ik hem dat dit een school is en geen distrubutiecentrum.
Gelukkig ben ik in de jaren 90 en begin 2000 met leerlingenvervoer naar school gegaan vanwege mijn autisme zat ik op speciaal onderwijs. Toen was alles gewoon goed geregeld nooit problemen gehad. Ook van mijn ouders nooit gehoord over problemen met bureaucratie.
Ik snap niet helemaal hoe Connexion weg kan komen met het winnen van een aanbesteding, om dan vervolgens niet te kunnen leveren en alsnog de gemeente opdraait voor een oplossing en de kosten. Die rekening zou je toch, inclusief vies dikke schadeclaim, moeten kunnen doorsturen naar de partij de contractbreuk heeft gepleegd? Wat is de zin van een wettige verplichting als er toch geen consequenties aan verbonden zijn, of je die kunt ontlopen door een eeuwige gang naar de rechter? Maar het allerergste vind ik nog de relaas over de ambtenaren die lekker kil en zonder empathie opmerken dat men maar moet carpoolen. In mijn mening breken deze ambtenaren met de eed die ze moeten afleggen voor hun functie (ze werken niet in het algemeen belang voor onze samenleving en behandelen mensen niet met respect). Maar goed, dat zal uiteindelijk ook wel niet veel meer dan een symbolische functie hebben...
Het is geen contractbreuk. Zover ik het uit de video haal is het misgegaan met het maken van de contract en is er dus nooit een contract geweest voor de periode voor 1 januari.
Toevallig ben ik chauffeur en toevallig rij ik al bijna 10 jaar dit soort kinderen en of dagbesteding voor de oudere. Het is ook de gemeente & centrale die voor dit soort geintjes zorgen. De gemeente wil zo goedkoop mogelijk het vervoer geregeld hebben waardoor chauffeurs meer aannemen dan ze eigenlijk kunnen om het rendabel te maken. De centrales melken de chauffeurs nog verder uit & als dat nog niet genoeg is dwingt de gemeente mensen uit een uitkering en worden ze op zo’n wagen gezet door de centrale als tegenprestatie en tsja je raad het al Hun boeit het niet of het kind op school aankomt of niet. En ondertussen gaan ze maar lekker verder. Gister nog een trevvel bus gecrasht in Rotterdam met leerlingen aan boord terwijl hij geneens voorrang heeft
Ik heb ook jaren gepast vervoer gehad. Soms kwamen ze te laat en soms te vroeg. Maar verder geen problemen zoals deze kinderen. Dan spreek ik over de jaren 90’s.
Ik heb zelf, tussen 2004 en 2012, zorg en schoolvervoer gereden. Blijkbaar is er niks veranderd en heeft men in al die jaren daarna niks geleerd als het gaat om prijs kwaliteit verhouding. Laat ik het dan maar niet hebben over opleidingseisen van de chauffeur. In 2006 moest ik zonodig een chauffeursdiploma taxi halen om te mogen blijven rijden. Terwijl ik al jaren rond reed. Ik reed school/zorgvervoer, rolstoelgebonden personen, wel of niet gehandicapt of zwakbegaafd, naar scholen, ziekenhuizen en dagbesteding. Als chauffeur voldeed ik aan alle eisen, als begeleider voor deze groep mensen, de zwakkeren in de samenleving, had ik geen opleiding genoten. Het was altijd weer spannend als de aanbestedingsprocedures weer rond gingen. Kon je blijven of moest je ook over naar de andere aanbieder. Het gaf niet alleen veel onrust bij de gebruikers van het vervoer maar ook bij de chauffeurs, want ook die zijn slachtoffer van dit beleid. Houd ik mijn groep of niet. Beleid dat tot op de dag van vandaag nog steeds gaande is. Schandalig, dekt niet eens de lading. Maar we moeten een ding niet vergeten, het vervoer gaat ook op vele plaatsen wel goed en dat het hier zo enorm fout gaat heeft puur te maken met onwil. Als men de schouders er echt onder zet kan elk kind gebruik maken van goed georganiseerd vervoer uitgevoerd door zeer toegewijde chauffeurs. Goed kwalitatief school en zorgvervoer kost geld, heel veel geld. Je rijd mensen, geen pakketjes.
Je moet als chauffeur ook op de weg letten en moeilijk kinderen erbij wordt best lastig..we hebben een speciale juf erbij die de kinderen in bedwang houden.
Ik ben zelf chaffeur geweest in het leerlingenvervoer, het zijn weinig uren, veel mensen die dit werk met plezier altijd doen, maar hoe er wordt geloot tussen bedrijven enz. bedrijven alleen maar op alles bezuinigen enz. kwaliteit ging alleen maar omlaag. en ik heb hier maar max 2 jaar gewerkt. toen der tijd was het deels nog goed vergeleken met nu blijkbaar
Waarom sponseren ze niet gewoon scholen en huren scholen gewoon een buschauffeur en kopen een schoolbus zoals in sommige andere landen? Dit beleid komt omslachtig, koud en respectloos op mij over 🙄.
Ik kan me nog herrineren dat toen ik 25 jaar geleden op de basisschool zat er wel vaste chauffeurs waren die uitsluitend voor 1 of 2 scholen werkte (vast in dienst). Waarom dit veranderd is? Geen flauw idee. Maar je hebt gelijk dat is veel logischer
Omdat alle Nederlanders in deze video alles perfect willen hebben. Kinderen moeten op een bepaalde tijd opgehaald worden en niet te vroeg zodat de ouders niet te vroeg hoeven opstaan.
Ik werd vanwege een fysieke beperking naar het regulier onderwijs gebracht met leerlingenvervoer maar werd vaak gecombineerd met kinderen die naar de mythielschool moesten (ongeveer 30/40km verder) waardoor ik of naar school werd gebracht nadat deze kinderen afgezet waren dan kwam ik soms tegen 10h00 pas aan (als mijn lessen om 8h30 begonnen) of ik werd om 6h45 thuis opgehaald en rond 7h10 werd ik bij school afgezet en: red je maar. School nog dicht tot 7h30 en super koud op het plein, vooral in het najaar/winter. Ophalen zelfde verhaal of ze stonden klaar als ik nog les had of ze kwamen heel laat (konden pas tegen 18h00 komen) of ze kwamen gewoon niet, mn ouders kwamen me na werk halen (rond 17h15/17h30) of ik kon als ik geluk had meerijden met een docent die op hetzelfde dorp woonde. OV was lange tijd vanwege mijn fysieke situatie geen optie omdat de dichtstbijzijnde halte best een stuk lopen was over stoepen die enorm scheef liepen (wat met een rolstoel erg vermoeiend is). Dit gaat om de jaren 2006-2008
En de race naar laagste prijs is een strop om de chauffeurs, mijn moeder heeft de samenwerking met het taxi bedrijf stop moeten zeggen vanwege onder andere schrijnende arbeidsvoorwaarden, onmenselijke aanpak en gebrek aan communicatie en begrip
Ik heb autisme en een erg lage emotionele leeftijd en ik ging ook naar een speciaal onderwijs school, elke dag was het weer spanning want ik wist niet wie ik als busschauffeur had en of er andere kinderen zaten, waarom kunnen we ook niet gewoon 1 busschauffeur voor 1 bus zetten. Ik had voor bijna 1 jaar een hele aardige en fijne busschauffeur die echt om de kinderen gaf en die wou ook volgend jaar dezelfde rit doen en dat wouden wij ook, maar zij werd op een andere rit gezet en toen hadden we een busschauffeur die elke dinsdag en woensdag denk ik vrijhad want die was er toen nooit wat zorgde voor chaos. Ik ga op vrijdagmiddag naar een begeleiding en daar moet ik rond 15:45 zijn, normaal lukte dat maar een paar keer niet, 1 keer moesten we een ander kind naar ik denk bijna 30 minuten van de school wegbrengen, ver van waar we allemaal heen moestwn dus was ik om 16:30 pas bij begeleiding, het was zo overwelmend en een keer dat ik niet voor de middag ingepland stond voor een rare reden, dus moest uiteindelijk mijn moeder me ophalen. Een keer is de bus ook gewoon niet gekomen dus moesten onze ouders ons ophalen. Waarom is het voor kinderen die juist zoveel meer last hebben van dit soort prikkels zo moeilijk? Ik zou graag zien dat het voor alle kinderen die dit nodig hebben wat duidelijker is en wat meer rust geeft.
Zelf heb ik langere tijd op speciaal onderwijs gezeten van wege mijn autisme, toen maakte ik ook gebruik van leerlingenvervoer. Buiten problemen met de chauffeurs zelf heb ik in 7 jaar tijd nooit problemen gehad met de tijden waarop zij reden. Mijn oudere broer maakt nog steeds gebruik van leerlingenvervoer, hij is verstandelijk beperkt en heeft een vorm van autisme. Af en toe verschillen de tijden van ophalen en wegbrengen, maar dan gaat het over een klein kwartier.
Connexion was in de aanvang prima, met een vaste chauffeur. Later steeds andere chauffeurs, heel veel ruzie en treiterijen in die busjes. Het was een jarenlang durend drama voor mijn kind met zeer lange nasleep. Het was pure horror voor de gepestte kinderen
Gewoon zelf brengen/halen. Een chauffeur is er niet om op kinderen te passen, die is bezig met het autorijden. Je kan jezelf ook vrijwillig aanbieden om elke dag mee te rijden om de kinderen in bedwang te houden.
@@billiemunchenOh ja want iedereen kan gewoon ontslag nemen van werk toch? Omdat jij uit een rijk nest komt, geldt hetzelfde voor iedereen? Lekker makkelijk als jef bezos je vader is! En waar gaat dat kind van leven als papa of papa werkloos zijn? Denk je dat iedereen zomaar ff aanspraak maakt op een uitkering?
Ik werd vroeger ook met leerlingen vervoer naar school gebracht: alleen maar positieve ervaringen, want ja vroeger was dat gewoon netjes geregeld allemaal.
ik heb vroeger ook leerlingenvervoer gehad ben nu 36 dus reken maar uit. ongeveer 30 km naar amsterdam, gelukkig was het toen beter of ik heb geluk gehad. heb voor 5 jaar altijd de zelfde chauffeurs gehad (een ouder echtpaar). te laat op school of terug thuis kwam wel geregeld voor maar dat had te maken met file door drukte en/of slecht weer. en buiten de leerlingenvervoer is de openbaar vervoer in de loop der jaren uberhoud steeds slechter geworden.
Mijn broer had vroeger wel is een Taxi chaffeur voor school ivm dat mijn ouders geen huis bij een dove school konden krijgen. En dan was soms ophalen met Taxi en soms dan over in een busje zodat die wel een aansluit punt had maar tijden zijn veranderd en chaffeurs ook ik heb ook veel gehoord over ongepast gedrag van bepaalde chaffeurs. Je hoort ook een hmm mensenlijk maat te houden met kinderen die problemen hebben of niet. Helaas heb ik gehoord in me persoonlijk omgeving dat dit niet gebeurd. En ik heb zelfs iemand geholpen die ook problemen heeft als kind. (persoonlijk ben zelf lichte autist maar ik probeer te relativeren met een ander). Heb laatst wel gebeld of ik taxi mocht rijden voor een bedrijf ik hoop dat men mij misschien kan aannemen of helpen de documenten te halen. Iedereen is van Waarde. En ik zou graag frustratie verminderen op bepaalde vlakken. Teminste helaas ben op het moment geforceerd mensen te helpen zonder de juiste dingen steeds. En helaas is de maatschappij kei hard tegen mij maar ook de kinderen uiteindelijk. Het zal moeilijk zijn een goed systeem terug te krijgen dat er vroeger was. Maar kan ook zijn dat de vraag te hoog is en de prijzen te laag en dan wordt massa is kassa. vooral als voor laagste prijs moet steeds. Het ziet er uit als een eindeloze knel punten. deze Aflevering van Zembla.
Gelukkig ben ik niet van deze tijd. Want vroeger zeg maar rond 1990/ +2000. Toen was het veel beter geregeld dan nu in deze tijd. Ik heb zelf ook autisme maar door de jaren heen behoorlijk gegroeid. Ik woon inmiddels al bijna 10 jaar op mezelf mede dankzij ondersteuning en nog. Maar wij als deze groep om het zo maar even te noemen, staan we nou eenmaal buiten alles helaas😢
@@ZEMBLA_BNNVARA enorm bedankt voor jullie reactie, helaas ik daar niet veel herinnering aan. Niet omdat ik het niet wil maar ik was toen nogal jong zeg maar.
@@ZEMBLA_BNNVARA Er wordt ook vervoer gedaan naar KDC's (kinder dag centra) meestal zijn dit kinderen die te mobiel zijn om in een instelling te verblijven maar geestelijk te beperkt om naar een speciaal onderwijs te gaan. Deze groep heeft dezelfde problemen die hier geschetst worden maar ook hebben zij nog meer aandacht en regelmaat nodig waar dus tekort aan wordt gedaan. En dan krijg je dus gefrustreerde kinderen die materiele schade brengen aan de taxibus, tot gesneuvelde ruiten aan toe !
@@ZEMBLA_BNNVARA ook scheldende chauffeurs, mensen die afhankelijk van een rolstoel niet goed vast zetten waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. alles moet zo snel mogelijk.
Mijn dochter heeft slechts een keer gebruik gemaakt van vervoer van een vrijwilligers centrale om naar dagbesteding te gaan. Dit was zo slecht! Chauffeur die de taal niet spreekt en op zijn telefoon zit tijdens het rijden. Ik, als mantelzorg moeder, breng en haal haar nu zelf en moet mijn werkrooster er omheen plannen. Te gek voor woorden!
Meneer bezos je plaatst al meerdere commentaren met exact dezelfde aantijgingen. Ben je soms zelf een waardeloze chauffeur die inmiddels ontslagen en verbitterd is of stam je af van de oranjes? Waarom soliciteert iemand op een dergelijke functie als hij/zij het werk niet aan kan? Dat lijkt me een veel gepastere vraag. Je krijgt toch betaald om kinderen met speciale behoeften rond te rijden? Of verwacht jij dat ze gratis en voor niets krijgen uitbetaald? Wil je ook nog dat de ouders de chauffeur eerst nog even in het zonnetje zetten met een ontbijt voor hem/haar in hun eigen bed?
kunnen gemeenten dan niet bepaalde voorwaarden stellen aan de aanbesteding? (denk aan het rekening houden met indicaties, het thuis ophalen van leerlingen en het tijdig kunnen beginnen met het ophalen van de leerlingen.) Wanneer hier niet aan word voldaan regelt de gemeente een alternatief en het bedrijf mag dan voor de kosten opdraaien. want zoals ik het nu begrijp kan ik nu zonder consequenties mensen- en kinderrechten schenden als bedrijf zijnde.
Dit is gewoon niet te doen. Een klein busje met 8 kinderen die gaat echt niet nog veel meer rijden om kinderen op te halen die "goed bij elkaar passen" maar niet het dichtste bij elkaar/de route wonen, en je zit soms vast in het verkeer, en omdat deze kinderen niet normaal mee kunnen lopen zullen er vaker vertragingen zijn door gedrag, en het kan zijn dat een kind wat te laat klaar is, etc etc. Maar weet je, begin zelf zo een dienst. Er is schijnbaar veel vraag naar.
@@optimusprime5592Ouders kunnen ook dichter bij de school gaan wonen, en inderdaad flexi werken als je zo nodig allebei voltijd wil werken, moeder begint in de ochtend wat later zodat ze het kind naar school kan brengen en werkt wat later door, vader begint eerder zodat hij vroeg weg kan om het kind op te halen. Of je gaat van 36 uur per week naar 31 of 28, dat kan ook. Ik begin steeds meer een hekel te krijgen aan deze houding die ik vaker bij Nederlanders zie (ik woon al lang in het buitenland dus kijk nu met een andere blik naar NL). Mensen hebben een gehandicapt kind, logisch dat je je leven daarvoor moet aanpassen. Maar dat wil men niet, schijnbaar.
Triest. Ongetwijfeld doet NL dit beter dan bijna alle andere landen, maar we hebben er niks aan als we het niet echt volledig doen. En we niet bereid zijn daar geld aan uit te geven. Moeten die ouders zo minder gaan werken, is het gezin arm(er) en komt er minder belasting binnen voor de maatschappij.
'Ongetwijfeld doet NL dit beter dan bijna alle anderen landen'. Laat me niet lachen! Ten eerste zul je met zo'n instelling nooit verbetering eisen. Want ja dan zullen politici je eraan herrineren dat het "alsnog beter is dan niets of elders". Ten tweede leef je overduidelijk in een fantasiewereld! Ik woon in een zogenaamd ontwikkelingsland en hier is schoolvervoer zelfs voor gewone kinderen vaak beter geregeld! En kijk naar de landen om je heen. Je leeft echt op een roze wolk als je denkt dat NL het allemaal zo geweldig doet. Laat rut, flut en wild varkentje je maar lekker wijsmaken dat het allemaal geweldig verloopt daaro. Veel succes met alle ellende daar en veel beterschap. Hopelijk ontwaak je ooit uit jouw coma!
Ik denk dat de belastingdienst van die 5 uur minder geld krijgt dan de overheid kwijt is aan dat speciaal vervoer..... Zelf kiezen voor een kind is zelf onderhouden vind ik....
wanneer begon het niet van af 2021 fout te gaan ! komt door personeel te kort of ziekte .zoek maar uit heb zelf ook altijd met de taxi naar school maar rij nu zelf auto en bus zelfs b e gehaald en zat op vso school , ben toch wel blij dat ik me rijbewijs heb gehaald . ik ben vroeger keer geslagen zat nog maar net in de taxi dus dat ik probleem wat al jaren speelt
Bijna alles wat hier in deze uitzending, ben ik het 90% volledige mee eens. Het kan eigenlijk niet op deze manier, het doet mij best wel pijn om alles te moeten horen. Er wordt gewoon niet aan deze groep gedacht, maar geld gaat nou eenmaal voor😡.
Ik zat vroeger ook op een VSO ZMOK school(91-95), maar er was toen nog geen leerlingenvervoer. Gewoon een lijnbus van de VAD en Connexion, 2 uur heen, 2 uur terug. En omdat ik uit een Veluws gat kwam, altijd in m'n eentje. Met m'n 16de een brommer, en toen was het ineens 3 kwartier heen en 3 kwartier terug. Nog goedkoper ook.
mijn broer had dit ook , hierdoor kwam ik zelfs te laat omdat me ouders dan maar eerst hem moesten brengen ofc, en inkomen zou niet uit moeten maken.. dit is een kinder recht., geen bezuinigins punt, dan maar bezuinigen op andere dingen,, zoals dure laadpalen voor de rijken plaatsen, en andere onzinge dingen die opzich prima zijn maar die kunnen als we geld hebben/ dingen goed geregeld zijn, zoals dit
Ik heb zelf ook 2 jaar als taxichauffeur gewerkt en ook veel (speciale)leerlingenvervoer gedaan. Wat mij inderdaad op viel is dat er teveel ritten zijn tegelijkertijd, in de spitsuren in een stad/dorp, waarnaast de ouders/kinderen ook niet altijd klaar staan. Het is ook lastig voor de ouders zeker met kinderen met beperking om dat alles ook te kunnen regelen, maar je wordt als chauffeur erop aangekeken. Terwijl het meestal door de planning van de ritten wegens drukte, de spits, en wachten op kinderen komt. En daarnaast vindt ik het bijzonder om te horen dat de chauffeurs maar op de kinderen moeten letten zodat ze kalm blijven. Tuurlijk kan dat wel tot een bepaald punt, maar kinderen luisteren lang niet altijd en je moet je kop ook bij het verkeer houden, want het is immers spits! Helaas is dit een eindeloos debat tussen ouders, gemeente, taxi-bedrijven en chauffeurs. En reken maar uit dat inderdaad in de spits 1 of 2 kinderen te laat buiten staan, je gelijk 15-20 minuten te laat bent. Een mogelijke oplossing zou zijn dat elke school geld krijgt per kind dat vervoert moet worden en dat die school een eigen "schoolbus" oid regeld.
Mijn ouders (en ik tegenwoordig ook) zijn altijd van mening geweest dat er een begeleider in de bus moet zitten. Als chauffeur moet je op de weg letten. En je kan altijd kletsen en gezellige grapjes maken om de kinderen op hun gemak te stellen! Maar chauffeurs hebben zoveel druk op hun schouders liggen. En als er dan ruzie is of wat dan ook dan kun je dat als chauffeur gewoon niet oplossen. En bij een touringbus is de kans veel groter. Daar zouden ze 2 begeleiders moeten hebben ofzo. Zodat jij als chauffeur dan gewoon op de weg kan letten. Ik heb als kind veel ervaring. Ook vanwege m’n broertje. En het was vreselijk. En sommige chauffeurs trokken het zelf niet waardoor ze vooral mij echt een kutgevoel gaven. Maar gelukkig waren er ook een boel leuke chauffeurs waar ik nog steeds hele goeie herinneringen aan heb!💜💚 Die moet je namelijk ook niet vergeten. Maar ik heb er echt een boel gehad😅🙈
Snel een taxi, die bied dit soort ritten aan. Maar willen geen vaste chauffeurs. Ze geven de ritten in een "veiling" en daar moet je geluk hebben dat je de zelfde kinderen weer kan krijgen. Hoe goedkoper hoe beter voor SNEL EEN TAXI.
Inderdaad. 2 ouders met allebei een baan maar totaal geen opoffering doen voor je kinderen. Moeders zou gewoon part time kunnen gaan werken zoals vroeger maar nee ze willen ook uitgebreid op vakantie.
Er zijn genoeg taxichauffeurs die dit werk zouden willen doen op ZZP basis. Maar je kan ze meestal vinden in loondienst van 17 euro per uur. Zorg voor een screening voor de chauffeurs en doe het zzp. Ik ken genoeg kids die met mij willen meerijden maar bedrijven waar het wordt uitbesteed willen geen vaste chauffeurs. Hoe goedkoper hoe beter voor hun.
Ik heb zelf een zoon met zwaar autisme. Ik zelf zijn vader heb een blijvende hernia en wordt uiteindelijk bed liggend. Mijn vrouw heeft geen rijbewijs en ook heeft ze moeite met evenwicht te houden en kan net alleen fietsen zonder dat onze zoon van 7 achterop zou zitten. Dat niet alleen hij zou dan ook niet stil kunnen zitten. Nu moet hij van Zuid West Ede naar het noorden van Ede dicht bij het centrum. Ede wil geen bus afgeven voor onze zoon aangezien we medische moeten aan tonen waarom mijn vrouw hem niet kan brengen. We hebben al geprobeerd dat via huisarts te achterhalen maar kwam niks uit. Dus krijgt onze zoon geen bus vervoer naar zijn speciaal onderwijs en moet ik iedere dag hem weg brengen met mijn rug klachten want anders zou ik het ook niet weten hoe hij op school komt. Daar komt nog bij voor ik mijn hernia 3 jaar geleden kreeg werkte ik fulltime en toen zeiden ze dat werk geen excuus was voor een bus vervoer te krijgen voor onze zoon. Dus je moet dan maar ontslag nemen of zo. Het maakt mij kwaad en verdrietig tegelijk hoe gemeente Ede je dwars boomt terwijl je het beste wil voor je kind.😢
Ik heb t zelfde. Ik heb zelf heel veel medische problemen en heb zelf busvervoer omdat ik geen rijbewijs heb en chronisch ziek ben. Maar voor mn zoontje krijg ik geen busvervoer meer omdat hij maar ook net te "dichtbij" woont. Nu moet ik hem elke dag op de fiets naar school brengen terwijl ik dit op langer termijn gewoon niet kan. Gelukkig heb ik fijne vrienden en familie die het van me kunnen overnemen als het echt niet lukt. Je zit soms gewoon met je handen in t haar. Hij zat eerst verder weg op school en had gewoon busvervoer, maar omdat de school gefuseerd is wat niet mijn keus is geweest kan je t je f lekker opsoppen. Ook het speciaal onderwijs word zoooo gekort door gemeentes dat alle scholen omkiepen en er straks helemaal geen goed onderwijs is voor kinderen met beperkingen. Het is gewoon triest
Helaas zijn bijna alle gemeente 1 pot nat in NL. Ik hoor en zie dit van vele. Het is te triest voor woorden. En ik blijf dit herhalen zolang NL te veel opkijkt naar opoe Muricah gaat het alleen maar bergafwaarts. Veel sterkte aan jullie beide😢.
Sorry maar jullie houding hierin is echt het probleem. Het is JULLIE kind, dus JULLIE zorgen. Het gaat om een rit van een paar km denk ik, dus dat moet gewoon te doen zijn. Jullie kunnen een bakfiets/driewieler/tandem/aangepaste fiets kopen zodat je vrouw je zoon wel op de fiets mee kan nemen. Je kan een taxi inhuren. Je vrouw kan een rijbewijs halen. Ze kunnen met bevriende buren overleggen en vragen of zij bv een vaste dag in de week kunnen helpen of een Carpool zoeken bij ouders die ook een kind op de school hebben en dat je die een paar euro per keer betaalt voor de moeite. Je kan dichterbij de school gaan wonen. En als je werkt kan je flexibeler werk zoeken of aanvragen bij de huidige baas. Hopelijk hebben jullie niet meer kinderen want jullie lijken dit al niet aan te kunnen. .
Bij mij ging het 20 jaar geleden ook al zo. Ik was vaak helemaal in paniek omdat de taxi dan te laat was. Zo als in het filmpje ook gezegd word kon ik dan tot zeker aan de middag pauze niet meer mee doen met de lessen. Mijn moeder had zo iets van dit kan vele malen beter. Toen ik van school was is zij taxichauffeuse geworden. Als ze ziek was liet ze het de ouders weten zodat ze de kinderen voor kon bereiden op vervangend vervoer. Ze nam ook de tijd om met de ouders te communiceren als er iets was. Alles waar ze bij mijn vervoer tegen aan liep zorgde ze dat voor die ouders goed liep. Helaas is dat niet het gene wat het bedrijf interessant vond. Na een paar jaar was ze te oud en te duur en daarom werd ze ontslagen. Alle ouders van de kinderen die ze heeft gebracht waren daar boos om omdat dit de enige keer was dat ze een chauffeur hadden die de kinderen en de problematiek die daar bij komt begreep.
Kunnen we niet beter er voor zorgen dat er in elke gemeente meerdere locaties komen met speciaal onderwijs en dat de ouders dan zelf de kinderen moeten wegbrengen en ophalen. De hoeveelheid chauffeurs die je dan niet meer nodig hebt is gigantisch, die kan je dan vervolgens gebruiken voor extra leerkrachten. Ouders van normale basisschoolkinderen moeten immers ook zelf regelen dat hun kind op school komt. Ze moeten er dan ook voor zorgen dat de schooldag van deze kinderen 10 tot 12 uur duurt. Eventueel met vrije in en uitloop aan het begin en einde. Dat maakt het voor de ouders enorm flexibel om buiten hun werktijden om de kinderen weg te brengen, ook als er ouders tussen zitten die 20 km moeten rijden. De leerlingen hebben dan alleen gedurende de dag 2 verschillende leerkrachten. En als beide leerkrachten dan 8 uur werken krijgen de leerlingen in de middag uren meer aandacht en dan kunnen de leerkrachten ook enigszins normaal pauze houden.
Ik zie een gat in de markt. Hoe moeilijk is het om een gespecialiseerd vervoersbedrijf op te richten hiervoor. En dan met subsidie om dit electrisch of op waterstof te doen. Welke ambtenaar zou daar op tegen kunnen zijn
Probleem is dat veel aanbieders een heel laag bedrag op hun aanbestedingsaanvraag zetten, dan krijgen zij de opdracht en vervolgens blijken ze niet te kunnen wat ze beloofd hebben. Een gespecialiseerd bedrijf en subsidie (ook belastinggeld) zijn juist duurder en daar zullen de gemeentes waarschijnlijk niet mee akkoord gaan.
Deze mensen willen allemaal op de eerste rang, voor niets ook nog want ze willen dat de staatskas dit betaalt. Ze willen zelf niet hun kind naar school brengen, ze willen schijnbaar niet dichter bij de school gaan wonen, ze willen geen taxi inhuren, maar ze willen dat "gratis" (gesubsidieerd) vervoer niet te lang duurt, niet in een te grote bus is want ja dan is Sterre-Marije "te snel overprikkeld", maar de reis mag ook niet te lang duren, het moet altijd optijd zijn. Ik ben deze zeikerds zo zat. Als ik een kind had dat het 't beste doet in speciaal onderwijs, dan zou ik dicht bij de school gaan wonen zodat ik het kind zelf naar school kan brengen. NL is trouwens ook klein, die man die zeurt dat hij niet zelf zijn kind van Woerden naar Utrecht wil brengen/halen... Die zou in het buiten NL nergens overleven 😂 want daar is dat een kort kippen eindje.
Onze zoon gaat ook met leerlingenvervoer naar school. Wij hebben echter nooit problemen ondervonden. De taxis zijn altijd netjes op tijd en de chauffeurs doen over het algemeen hun werk met plezier. (Provincie Groningen)
Hoi Viking, wat fijn dat uw zoon nooit problemen heeft met het leerlingenvervoer en dat het dus goed geregeld is door zijn school. De voorbeelden uit de documentaire vinden plaats in de regio Utrecht.
Trauma’s aan de leerlingen vervoer! Ook veel gezellige ervaringen maar leerlingen vervoer is al dik 30 jaar een puinhoop! Heenweg lang rijden, de hele dag op school, dan lang onderweg naar huis, soms ook met files. En dan komt je kapot thuis. En in de avond dan misschien nog huiswerk. Ik weet niet beter dan dat ik altijd overprikkeld was. Op school, thuis. We hadden thuis ook vaak ruzie gewoon omdat ik helemaal overprikkeld was als ik thuis kwam. En het is zo belangrijk dat het er is! En sommige chauffeurs waren echt pareltjes! Maar sommige ja… leek het wel een straf als je mee moest. Altijd chagrijnig. Terwijl wij als kinderen ook niet voor onze plezier zo ver weg op school zitten. Maar dat komt omdat er te weinig speciaal onderwijs scholen zijn. Leerlingen vervoer moet blijven maar het is en blijft een puinzooi. Mijn ouders hebben zelfs een lange zware rechtszaak gehad tegen de gemeente over het leerlingen vervoer en we hadden gewonnen!!! En wat deed de gemeente? Helemaal niets. Terwijl deze hulpbehoevende kinderen die heel erg aan hun structuur gehecht waren. Zwaar verstandelijk beperkt, meervoudig beperkt met het syndroom van Down (mijn broertje) , zwaar autistisch. Die niet naar school konden omdat de gemeente vond dat ze maar met de grote bus naar school konden (met meer dan 40 stuiterende kinderen in de bus ipv het kleine busje.) Het is echt verschrikkelijk!
Hier ben ik even stil van. Moest ook een paar tranen weg vegen... Zorg in wat voor vorm dan ook moet niet op bezuinigd worden want het verziek de samenleving.
36:25 deze man zegt vervoer = vervoer meer niet.. absoluut fout. stel je eens voor dat je postbezorgers in busjes zou zetten om kinder vervoer te laten doen.. dat gaat helemaal mis!! als je ziet hoe gehaast gestresst en hard rijden en letterlijk alle regels overtreden in het verkeer.. 😂 deze mensen snappen letterlijk helemaal niks van het taxi vervoer.. en ook echt absolute wanbeleid van de gemeente, uit eindelijk gaat het om knaken en geld over de rug van deze kwetsbare doelgroep echt niet normaal.. wat nog beter was geweest om de subsidie rechtstreeks aan de ouders te geven elk jaar tijdens de belasting aangifte en de gemeente er volledig tussenuit te knippen, en dan gewoon vrije markt het werk laten doen zodat elk bedrijf het vervoer kan aanbieden in deze regio, ouders kunnen dan uit eindelijk de beste vervoerder zelf kiezen.
Het is mooi werk, mijn tante doet het momenteel, maar ze verteld ook over de verhalen waarmee ze kinderen ophaalt. De een heeft een mentale crash, de ander was nog niet klaar om te gaan etc. Zij neemt dan de tijd om te helpen te kijken of het mogelijk is het kind alsnog mee te nemen, of dat ze een rondje doet en eventueel het kind later ophaalt maar wel nog naar school kan gaan. Ik snap dan wel dat kinderen te laat komen (en hoe jammer dat ook is, het is dan wel met begrijpelijke redenen), maar zij gaat vroeger weg en heeft dat ook met de ouders overlegd, zodat er speeltijd kan zijn voor de kinderen wanneer ze problemen hebben. Maar niet iedere ouder heeft de tijd voor dit, wat ook begrijpelijk is, zoals de man zegt hier, het word niet vergoed als hij minder werkt. Maar hoe kan dit goed werken als er chauffeurs zijn die de taal niet spreken? Of het werk doen maar er niet zo betrokken in zijn (en dus kinderen skippen of vergeten). Het is zulk belangrijk werk voor die kinderen, ik hoop echt dat er betere situaties komen voor ze. Dit doet ze tevens na de kinderen, ook met ouderen nadat haar kinder route is gedaan. Ouderen die nog zelfstandig wonen haalt ze op voor dagbesteding. Ze gaat voor iedere persoon bij het ophalen een lijstje af van spullen die ze mee moeten hebben. Ze ruimt soms de tafel op van een oudere man die verward begint te raken, en soms voor het vertrek niet helemaal lekker gaat. Maar hier moet ze wel de tijd voor nemen.
Weer een mooi reportage Zembla-team! Dit onderwerp kwam ook kort aanbod bij het item over Indy en toen spoot de bureaucratie er al vanaf. Hopelijk komt er meer structuur en duidelijkheid voor de kinderen en de ouders in de nabije toekomst 🙏🏻
Is het niet beter gespecialiseerd onderwijs deel uit te laten maken van de "normale" onderwijsinstellingen? Of anders een aantal meer "normale" scholen?😢
@@IWontBuy-RP nou, minimaal 2F moeten ze hebben. Ik weet dat de partijen die in deze video worden genoemd zich hier vaak niet aanhouden. Ook ongure personen hebben ze met regelmaat in dienst, onze jongste zoon heeft een jaar leerlingenvervoer gehad maar daar zijn we mee gestopt omdat ze veel te vaak niet kwamen opdagen en zelfs tot twee keer toe iemand hadden ingezet die gevaarlijk rijgedrag vertoonde (kinderen los in de taxi liet zitten, met 80 door de wijk, etc etc)
Wij hebben jarenlang problemen ondervonden met het leerlingenvervoer van mijn zusje. Dit heeft ons uiteindelijk doen besluiten haar zelf te halen en te brengen. Ze werd vaak vergeten of met grote vertraging opgehaald, waarbij het soms 60 tot 90 minuten na afgesproken tijd duurde voordat er iemand kwam om haar op te halen. Ook het thuisbrengen verliep chaotisch: ze kwam standaard pas anderhalf uur na schooltijd thuis, terwijl de afstand tussen school en huis slechts 7 kilometer is. Daarnaast was de klantenservice bij het melden van deze problemen ronduit teleurstellend en verre van behulpzaam.
Als het gaat om maar 7 km, waarom deed je het vanaf begins af aan niet gewoon zelf?! Dat kan zelfs met de fiets (een speciaal aangepaste fiets als nodig). Mensen kunnen niet meer nadenken lijkt het.
@billiemunchen nee zo blijkt dat mensen idd niet meer kunnen nadenken, je vult al van alles zelf in zonder je af te vragen waarom het geen gewenste situatie is om haar zelf te brengen en of ze überhaupt kan fietsen of niet.
Jan Paternotte was heel begaan met deze kinderen toen de boeren protesteerden. Ik denk dat hem dat zo uit kwam. Tijd om op de bres te springen. Vroeger was dit echt beter geregeld. Zijn de chauffeurs überhaupt geschikt om met deze kinderen te werken? Of enkel sturen. Wat ik zo hoor het laatste. In en in triest.
Even een kleine aanpassing wat er gebeurt is niet goed te praten maar die busjes zijn ook afhankelijk van de verkeersdrukte daar kan je nou eenmaal weinig aan veranderen een van de dingen zou kunnen zijn dat ze over de busbaan en vluchtstrook mogen waar de lijnbus dit ook mag. Ook dat er minimaal 1 maand dezelfde chauffeur op dezelfde route zit zodat er minder verandering is en de chauffeur de route en leerlingen goed kent. Ook de lonen veel chauffeurs krijgen weinig tot minimumloon betaald waardoor je (slechte) mensen hebt die het niet uitmaakt.
Ja joh praat het k** gedrag van dit soort chauffeurs maar goed. Een kind op de achterbank vergeten na je ritten is zeker ook de schuld van het verkeer? Of niet soms?
volgens mij speelt dit al jaren en is deze ellende begonnen toen overheden begonnen zijn met openbare aanbesteding van leerlingenvervoer, wat min of meer betekent dat vrijwel altijd de goedkoopste inschrijving het vervoer gaat uitvoeren. En alleen maar erger geworden.
Ben eigenlijk ook wel van mening dat je dit niet steeds opnieuw moet worden aanbesteed. Omdat dit gewoon absoluut ongewenst is. Het moet ook niet altijd gaan om geld. Juist bij dit soort vervoer is rust en regelmaat essentieel. En als je dit dan toch doet zou je na mijn mening de chauffeurs mee over moeten nemen. Er zijn natuurlijk wel manieren te verzinnen om het naast aanbesteding toch stabiel te laten verlopen voor de kinderen.
Prima die aanbestedingen. Zorgt voor scherpte en marktwerking. Waarom moet in een aanbesteding altijd de prijs het zwaarst wegen? Belachelijk. Dan is al die tijd en geld besteed aan een aanbesteding niet nodig. Leg dan meteen de laagste prijs neer.
voor je eigen kinderen zorgen is wel heel ouderwets. Het Regime regelt het wel voor je. Meneer wil geen extra geldbesteden aan zijn kinderen dus moeten wij het maar betalen, ik raak de helft van mijn geld kwijt elke maand zodat meneer wat extra geld heeft. Deze mensen zijn een schande
Wat is mis is de vraag: hoe kan het dat de vorige aannemer van het leerlingenvervoer het wel voor elkaar kreeg en de nieuwe niet. In mijn ogen voldoet deze dan toch niet aan de aanbesteding. Als we het normaal gaan vinden als een aannemer iets aanneemt en het vervolgens niet waar maakt is het hek van de dam lijkt mij.
Mensen die in het vervoer leerlingen brengen en halen misschien tegen een lage loon zijn ook geen pakketjes. Heb respect ook voor hen, want zijn vervullen de plicht waar andere recht op hebben.
Ik heb autisme en had vroeger ook problemen met vervoer, buschauffeur had me keer vergeten, ging weg zonder mij En nog meer problemen Nu heb ik helemaal geen vervoer en moet begeleiding mij brengen, vind ik niet erg, hoef ik ten minste niet 1 en een half uur in de bus zitten
Ik vind al deze ouders enorm veeleisend, en dat terwijl ze hun kind niet zelf naar school WILLEN brengen (het zijn allemaal capabele mensen met zeker wel een auto als ik dat zo zie). Ik vind de houding van deze ouders echt walgelijk. Ze lijken te vinden dat een ander (de belastingbetaler) op moet draaien omdat zij een gehandicapt kind hebben en zij niet dichter bij de school willen wonen en zij niet flexi willen werken. Ik woon nu al lang in het buitenland. Deze houding van veel Nederlanders stoot mij steeds meer tegen de borst.
Mijn kleinzoon werd op zeeeeer jonge leeftijd op een verkeerd adres zomaar uit de bus gezet‼️Als laaiende oma heb ik de vervoerder keihard aangesproken.
De meneer met de baard legt uit dat er een afweging is gemaakt tussen prijs en kwaliteit, dat is ammer genoeg normaal. Hij legt uit dat er een legioen aan experts aan te pas komt om uit te vogelen welke het beste is. (is dit betaald uit dezelfde kluis?) Waarom hebben ze geen ondermaat berekend voor kwaliteit? Het gaat om kinderen met een beperking. The race to the bottom hebben decennia lang gedaan met de consequencties ver achter de horizon. Goedkope t-shirts en vervuilde rivieren.
Wetende dat de ene helft van de maatschappij een gesubsidieerde nieuwe Tesla of Boretti koopt als zij dat nodig vindt, schaam ik mij om Nederlander te zijn wanneer ik filmpjes als deze zie. *bewerking: toevoeging van ‘gesubsidieerde’
die jonge taxichaufeur die voor kwaliteit gaat die moet je aannemen dat is zo duidelijk als wat dan kost het maar wat meer maar worden de kids en de ouders met respect behandeld is er regelmaat hij laat zien dat hij hierin wilt investeren met cursusen voor zijn werknemers prima deal dat is die paar centen meer dan waard
Bedankt voor het kijken naar Zembla. Wat is jouw mening over de situatie rondom het leerlingenvervoer in het speciaal onderwijs? Heb jij ervaringen of inzichten die je wilt delen? Laat het ons weten in de comments. We vragen je vriendelijk om respectvol en bij het onderwerp te blijven.
Ik heb ervaring van meer dan 20 jaar geleden. De chauffeur kwam toen altijd op tijd. Wel heb ik een tijd in een taxi gezeten waar ruzie werd gemaakt en een aantal keer gevochten is. De chauffeur is ook eens bedreigd. Dat was niet fijn om tussen te zitten. Ik heb zelf ook moeten vechten. Sowieso werd er altijd keihard geschreeuwd. Maar gelukkig was het niet altijd zo. Er waren ook periodes met rustige kinderen. Korte tijd heb ik ook met een oude vrouw in de taxi gezeten, wat best gezellig was. Het is maar net hoe het uitkwam denk ik.
❤💯💯👍
Ik heb vroeger op t VSO gezeten.
Ik ben t volledig eens met wat hier besproken word.
U wilt echt mij ervaringen niet horen.
Dingen die t daglicht niet .......
Ik vind het belachelijk dat mensen hierover klagen terwijl dit allemaal betaald wordt door belasting geld. Huur met een clubje ouders zelf een chauffeur in...Ben blij als ik straks kan emigreren.
zeer herkenbaar, het vervoer voor VGZ clienten die volwassen zijn is net zo. een - tussen die en die tijd - qua brengen en ophalen wordt standaard met meer dan 30 minuten overschreden, chauffeurs komen niet, wachten niet totdat de client instapt etc. wanneer je belt voor vervangend vervoer wordt je afgewimpeld met de zin ''het is druk, het kan niet''. De bedrijven lijken de mensen niet als mensen te behandelen, maar als poppetjes die geld opleveren.
Andere titel: "Leerlingenvervoer zoveelste pijnlijke slachtoffer van de aanbestedingsplicht"
Al het geld moet naar de EU, Oekraïne en gelukszoekers..
Maar onze jeugd kan gewoon stikken..
En niet alleen hun maar ook de ouders worden beetje bij beetje kapot gemaakt.
Maar iemand die letterlijk 0,0% heeft bijgedragen aan de maatschappij krijgen alles hun gat ingeduwd.
Beetje bij beetje worden meer en meer mensenrechten/wetten aan de laars gelapt..
Waarom hebben we nog een wetgeving?
Om de normale burger te naaien/pesten..
Zolang de hoge meneren maar alles aanbesteden bij bedrijfjes van oompje lief waar ze zelf aandelen hebben.
Mondkapjes deal?🤔
"Marktwerking wat maakt het allemaal kapot ? "
Vroeger (1993) was dit probleem er al
Helemaal mee eens Jeff! Aanbestedingen worden geleid door loze beloften van kwaliteit en geld. Niet alleen het leerlingenvervoer heeft hieronder te lijden. Ook het openbaar vervoer en het besloten busvervoer heeft hiermee te maken.
@erikvanlieshout3296 klopt helemaal vanaf de jaren 80 is het hard vooruit gegaan met capitaluame en gard achteruit met socialisme en samenwerkende zorg .. mensen hebben dit zelf gedaan!!! .. voortschrijdend inzicht is altijd nodig !!!!! Mansholt heeft ons rijk gemaakt met monocultuur maar gaf ook toe na 10 jaar dat het niet slim was .. nu 40 jaar verder komen we er niet vanaf ... zelfde met capitalisme ..
Google even salaris van chauffeur voor leerlingenvervoer , dan zie je dat die mensen minimum salaris krijgen en krijg je ook mensen die het werk niet serieus nemen…..
Training on the job. Gegarandeerd !
Jesus Amper €27.000 per jaar 😮
Ja van pakketbezorger naar taxichauffeur naar schoolvervoer zeker. Simpel volk, lekker tijdelijk werk omdat ze zelfs dat niet volhouden..
Soms ligt het ook aan chauffeurs die hun werk niet serieus nemen(de opleiding om met dit speciaal groep te werken is belachelijk simpel) maar naar mijn ervaring ligt de kern van het probleem aan de taxibedrijven die met zo min mogelijk chauffeurs/wagens zoveel mogelijk kinderen willen vervoeren. Of een tekort aan wagens/chauffeurs hebben.
Ik heb dit werk 5 jaar geleden in loondienst gedaan en de problemen die ik dit filmpje benoemd zie worden zijn heel herkenbaar.
@@TetPrhet salaris is ook het probleem, je werkt meestal maar 4 tot 5uur per dag. 14,77 bruto per uur, etc etc
Toen ik kind was, werd ik ook met een touringcar naar de basisschool gebracht. Los van het feit dat het voor mij en veel andere kinderen overprikkelend was, is het personeel die de kinder ophaalt niet op de hoogte hoe je moet omgaan met kinderen met bijvoorbeeld autisme. Er wordt vanuit de chauffeurs ook veel agressie getoond omdat ze niet het geduld hebben om een kind te begrijpen en gerust te stellen.
💯💯👍
Mijn kind van toendertijd 4 jaar met autisme en evenwichtstoornis werd aan zn arm de bus in getrokken omdat meneer die eigenlijk beter met pensioen moest niet even wilde uitstappen om hem de bus in te begeleiden. En als je ze er over aanspreekt zijn ze nog gepikeerd ook. Na meerdere klachten van mij is school eens naar het busvervoer gegaan om uit te leggen hoe ze met deze kinderen moeten omgaan.
Ik woon in een flat, en het is ook al eens voorgekomen dat ik net te laat beneden stond omdat ik de juf aan de telefoon had en ze een kind van 4 gewoon bij iemand achtergelaten hadden beneden want ze moesten door. Of een ander klein kind die gewoon gedropt werd bij de school en weg gereden is. Dat de ouders die de kinderen zelf brengen het kind opgevangen hebben en de juf hebben geroepen. Dit kan toch niet.
Precies dat!
Dit is onacceptabel en ik hoop dat je hier op juridisch vlak werk van hebt kunnen maken met hulp eventueel? Maar vooral ook erg voor jouw kind😢. @@nien615
Maar autisten zaten vroeger gewoon op normale scholen en dat ging prima. Tegenwoordig wordt je voor een scheel oog al op speciaal onderwijs geplaatst..
Ik heb in het verleden zelf ook leerlingenvervoer mogen doen in Twente. Eerst moest ik een aantal keer invallen bij de grootste taxi bedrijf die zich in Twente gevestigd heeft (Oldenzaal) daar werd al snel duidelijk dat er niet gekeken werd na wie er op een bepaalde route gezet word. De meeste chauffeurs weten echt niet hoe je met dit soort jongeren moet omgegaan worden. Daar word ook geen opleiding voor gegeven. Dat busjes te laat zijn is meestal te wijten aan de planning, er worden te veel ritten ingepland die gereden moeten worden voor het schoolvervoer. En dat weten ze. Ik had op een een of andere manier de gave dat ik wel goed wist om te gaan met dit soort kinderen. Ik deed altijd mijn best om de kinderen te begrijpen en op tijd te komen.
Het viel mij ook op dat routes van schoolvervoer worden doorverkocht aan kleinere vervoerders. Dus ook hier zit een dikke handel in, ook dat zorgt ook voor de nodige problemen.
Mocht je als journalist vragen hebben over hoe het er aan toe gaat mag je gerust contact met mij opnemen. Ik heb aantal jaren taxi vervoer gedaan in Valys, regio taxi en schoolvervoer. Gelukkig ben ik nu 7 jaar vrachtwagenchauffeur waardoor ik dit verhaal gewoon openlijk kan vertellen.
Vroeger was dit veel beter geregeld. Mijn broer ging naar het speciaal onderwijs en hij is acht jaar lang door dezelfde chauffeur en organisatie opgehaald. Als ze op vakantie ging kregen mijn ouders daarover een briefje en de vervanging was altijd dezelfde persoon. En heel soms waren ze wat later maar dan waren er ook altijd goede redenen (sneeuw, een kind die niet in wilde stappen) Schande dat dit zo achteruit gehold is 😢
Hoi Charlotte, bedankt voor je reactie en fijn om te horen dat het bij jouw broer allemaal zo goed is gegaan. In welke regio ging hij naar het speciaal onderwijs?
@ZEMBLA_BNNVARA Drenthe, Gemeente de Wijk/Wolden. Van Koekange naar Hoogeveen. Maar dan praat ik wel over de jaren 90 tot ongeveer 2000
vroeger 20? jaar geleden toen de prijzen nog hoger lagen
Nou, ik kan je vertellen dat toen ik in 93 op speciaal onderwijs zat werd ik met regelmaat vergeten of moest men zelf mij naar school brengen. Dit kwam zes tot zeven keer per maand voor. (Regio Nijmegen)
Dit was in de periode 1993 t/m 1996
@@charlotte89726 vroeger ging niet ieder kind met een scheel oog naar de speciale school. Wat een betutteling.
Ik ben zelf bijna 6 jaar chauffeur geweest in het leerlingenvervoer. Ik had een leuk clubje die ik naar en van school bracht maar 8 kinderen met een beperking in je bus is niet altijd makkelijk. Wat ik nooit begrepen heb is dat er chauffeurs ingezet worden die de taal niet machtig zijn. En vaak was de druk enorm I.v.m. regio vervoer/ deel taxi die vlak na het afzetten van de kinderen plaats vond. En vaak zijn het ook chauffeurs van boven de 50 die het maar als werk zien en maar rijden. Ik had zelf het idee dat ik een begeleider of een zorg ondersteuner was voor de kinderen. Dit kan een heel stuk beter. Succes
Deze race naar de bodem is ambtelijk beleid.
Kapitalisme !!! Dan had je maar sociaal moeten stemmen ..
@@gmy33 klets niet. Gemeentes geven het geld teveel aan andere zaken uit. Gemeenten krijgen ook structureel te weinig geld. Dat is niet ineens met een nieuwe regering gekomen. Maar wel door de regeringen van de laatste 10+ jaren.
@@gmy33ze zien liever kunst wat nergens op lijkt.. vooral in utrecht..
@@wimvanderwerf1912 dat is niet de discussie ..als je op ee partij stemt die erin gelooft dat mensen samen moeten werken om problemen op te lossen dan krijg je geen geprivatiseerde zorg met winst maximalisatie .. en ja ook veel minder ambtenaren die geen idee of voorbeeld hebben hoe je een samenleving goed Jan kate functioneren .. dat is ook echt moeilijk .. het is veel makkelijker het uithanden te geven aan iemand die zecht dat hij het kan ...
@wimvanderwerf1912 de laatste 14 jaar was rechts en alles voor privatisering !!! Weg goede betaalbare zorg weg betaalbare woningen weg v&d .. weg kleine kruideniers ..weg biodiversiteit.. en welkom een koud gif land waar mensen zIch kapot werken om boven water te blijven !!! En ja nu moet extreem rechts het gaan oplossen?? Er moet een jouwe stroming sociaal komen nadat PvdA gl en anderen het zwaar hebben laten afweten .. wat mij betreft mag het ook over rechts ... de echte strijd is een KLASSE strijd .. we moeten samenwerken om dat te verslaan .. pvv of sp maakt niet uit !!
Onze zoon gaat ook naar het speciaal onderwijs. Maar we zijn allebei minder gaan werken en een goedkope kleine autootje gehaald. We brengen hem liever zelf dan weten we dat hij veilig is
Gelukkig nog mensen die wel eigen verantwoordelijkheid kennen en voor hun kinderen zorgen
Super dat er nog ouders bestaan die hun verantwoordelijkheid nemen voor hun bloed eigen kind waar ze zielsveel van houden. Geweldig ❤❤❤❤
Schrijnend om te lezen dat jullie hierop reageren met gelukkig zijn er ouders die hun verantwoordelijkheid nemen. Dat doen(bijna) alle ouders.
Ik heb twee kinderen die allebei om half negen op school moeten zijn 40 minuten uitelkaar. Met de beste wil van de wereld gaat mij dit niet lukken.
Maar dit zijn ook de reacties vanuit de gemeente. Ondanks dat ik ze uitleg dat het fysiek niet mogelijk is op twee plekken te gelijk te zijn, neem ik mijn verantwoordelijkheid niet. Erg kortzichtig en kwetsend.
En zo hoort het. Het is JULLIE kind. Fijn dat jullie dat wel over hebben voor je kind, in tegenstelling tot deze zeur ouders in de aflevering.
@@wgmbonantsVoorschoolse en naschoolse opvang voor de een of gedeeld? Als je het echt wil vind je een manier.
Dit komt echt door aan wie deze opdrachten worden aanbesteed. Ik ben zelf taxi chaffeur en ik zie met eigen ogen hoe schoolroutes voor de laagst mogelijk bedrag aan een willekeurig chaffeur wordt gegeven terwijl de opdrachtgevers hier goed voor worden betaald. De chaffeurs die deze ritten uitvoeren hebben geen eens ervaring met dit soort kinderen of een speciaal papiertje etc etc. Overheid moet ingrijpen in de taxi branche waaronder ook het leerlingenvervoer maar dat laten ze na helaas.
@@bzzbzzlive9521 ik kan je vertellen dat steeds meer gemeentes te weinig geld hebben waardoor zelfs ouders verplicht worden om minder te gaan werken ivm dat ze hun kind twee dagen zelf maar moeten gaan ophalen of je mag als ouder zijnde zelf voor deze extra kosten gaan opdraaien (voor twee dagen betreft dit bij ons ruim 166,- per maand)
Niet alleen het leerlingenvervoer is een hoofdpijndossier maar ook volwassenen met een beperking die afhankelijk zijn van vervoer hebben het lastig. De werkuren worden aangepast op de vervoersmogelijkheden in de sociale werkvoorziening waar ik werk.
Het is extreem lastig om die efficiëntie/kosten/filevorming/vertragingen gestroomdlijnd te krijgen. Helaas zie ik geen oplossing. Dit is het resultaat van 'decentralisatie' en 'marktwerking'
Zorgtaken horen NIET bij de gemeente, wel bij het rijk
Ik zie heel mensen in deze comments met ervaring van leerlingenvervoer, terwijl zij nooit op een taxi hebben gereden... Ik heb dit werk zelf ook gedaan en familielid nu nog steeds! De schuld word gegeven aan de chauffeurs.. Terwijl wij als taxi chauffeurs zo ons best doen voor de kinderen, wij hebben te maken met file met vertraging, vaak zijn ouders ook niet altijd op tijd. 10 minuten wachter per kind doe dat keer 6 is al een uur vertraging! Er zijn teveel kinderen en te weinig chauffeurs, de routes zijn super lang. Zelfs in theorie kan je niet op tijd komen laat staan in praktijk. Er zitten slechte chauffeurs tussen zeker! Maar ik heb hier niemand gehoord over de inzet van de chauffeurs die wel hun best doen. Ookal komen zij overal op tijd. Kunnen zij alsnog te laat komen.. Het is deel vervoer, het is geen prive vervoer.. Er moet rekening gehouden worden met elkaar. Diezelfde ouder die boos word, is ook de ouder die de taxi 10 minuten voor deur laat wachten. Normaal rij je weg. Na 5 minuten. Maar probeer maar eens een kind te laten staan en niet naar school te brengen. Wij chauffeurs hebben ook hart en daar word hier 0,0% rekening mee gehouden!! De problemen liggen bij de gemeente dat alles zo goedkoop mogelijk moet. Verwacht geen top kwaliteit qua op tijd komen als jij als chauffeur rekening moet houden met 8 verschillende ouders/adressen kinderen en nog verschillende scholen... Heel jammer dat er geen lof is voor de mensen die wel hun best doen... Ik en familielid zijn bij zowel taxibedrijf als ouders altijd geliefd geweest... Heel jammer dit allemaal hoop dat dit leest en de andere kant even bekijkt.
En alsjeblieft mensen besef dat dit speciale kinderen zijn! Die hebben extra tijd nodig, extra aandacht, luisteren niet altijd.. hebben daarnaast eigenlijk professioneel begeleiding nodig die zie niet kunnen krijgen. Dan komt het stukje goede/slechte chauffeur!! Wie werkt met zijn hart en zijn best doet voor de kinderen zonder enige proffesionele ervaring is een goede.. En dan heb je de mensen die zich blijven frustreren...
Alsjeblieft beste mensen een beetje lof voor de chauffeurs die wel hun best doen !!
Ik ben echt blij om een comment als deze te zien, ik heb zelf ook 2 jaar als taxichauffeur gewerkt en ook veel (speciale)leerlingenvervoer gedaan. Wat mij inderdaad op viel is dat er teveel ritten zijn tegelijkertijd, in de spitsuren in een stad/dorp, waarnaast de ouders/kinderen ook niet altijd klaar staan. Het is ook lastig voor de ouders zeker met kinderen met beperking om dat alles ook te kunnen regelen, maar je wordt als chauffeur erop aangekeken. Terwijl het meestal door de planning van de ritten wegens drukte, de spits, en wachten op kinderen komt. En daarnaast vindt ik het bijzonder om te horen dat de chauffeurs maar op de kinderen moeten letten zodat ze kalm blijven. Tuurlijk kan dat wel tot een bepaald punt, maar kinderen luisteren lang niet altijd en je moet je kop ook bij het verkeer houden, want het is immers spits! Helaas is dit een eindeloos debat tussen ouders, gemeente, taxi-bedrijven en chauffeurs. En reken maar uit dat inderdaad in de spits 1 of 2 kinderen te laat buiten staan, je gelijk 15-20 minuten te laat bent.
Een mogelijke oplossing zou zijn dat elke school geld krijgt per kind dat vervoert moet worden en dat die school een eigen "schoolbus" oid regeld.
Die mensen zeuren waarschijnlijk ook als de post 5 minuten later komt. Laat ze lekker. Dat de NPO hier nog meer belasting geld aan verspilt zegt genoeg.
Ik ben zelf taxi Chauffeurs en doe dit werk al sinds 2017, vervoer leerlingen voor een vervoerder in Rotterdam. Hier gaat het een en andere ook verkeerd, maar de meeste gaat gelukkig goedhet probleem zit hem niet alleen in de aanbestedingen, maar daarna. Hier praat je dan over verschillende factoren.
Waarom moeten het taxi autos zijn, maak er gewone autos van want zo kun je de beste Chauffeurs er makkelijk bij zoeken en heb je ook geen problemen bij afmeldingen om een vervangende chauffeur te vinden, want nu moet je mensen in dienst nemen die of al een taxipas hebben of bereid zijn om die te gaan halen, er lopen Chauffeurs bij van boven de 70.
Allebei de routes naar school gebeurt in de spits, zowel ochtend als middag, alles wat bij een gemeente hoort, heeft speciale banen en ontheffingen, maar verveorder van deze kinderen niet, staat in de file, maakt gevaarlijke situaties mee en dan nog 8 kinderen I je bus, de ene schreeuwt, de andere slaat....is niet echt prettig, deze Chauffeurs horen ook het recht te hebben om bus tram banen te kunnen gebruiken.
De vervoerder moet vaak aan zoveel regels en afspraken voldoen dat de meeste geld daarin zit, wat blijft er dan iver voor de chauffeur, niets. De meeste hebben een contract van 24 uur max, zelden zie je contracten van 30 uur of meer, hoe kun je nou rondkomen met 24uur per week a 15 a 17 e/u bruto.
En ik kan nog heel veel doorgaan, maar het probleem ligt echt aan de regelgevingen en het bedrag waarvoor dit gerealiseerd moet worden. Er zijn heel veel oplossingen maar die kosten allemaal veel meer geld.
Bedankt voor jouw ervaringen. Ik denk dat het probleem bij deze ouders ligt, ze willen het allemaal gratis, door de overheid, en die wil de kosten logischerwijs het laagst houden.
Ik stond voor de klas in het praktijkonderwijs. Een chaffeur kwam gewoon doodleuk tot 2 keer toe, halverwege de laatste les het lokaal binnen banjeren. Ik kom die en die ophalen, want ik moet er nog meer halen vandaag. De eerste keer vertelde ik hem dat hij geduld moest hebben. Toen hij de tweede keer geïrriteerd binnen kwam stampen, zei ik hem dat dit een school is en geen distrubutiecentrum.
Gelukkig ben ik in de jaren 90 en begin 2000 met leerlingenvervoer naar school gegaan vanwege mijn autisme zat ik op speciaal onderwijs. Toen was alles gewoon goed geregeld nooit problemen gehad. Ook van mijn ouders nooit gehoord over problemen met bureaucratie.
Ik snap niet helemaal hoe Connexion weg kan komen met het winnen van een aanbesteding, om dan vervolgens niet te kunnen leveren en alsnog de gemeente opdraait voor een oplossing en de kosten. Die rekening zou je toch, inclusief vies dikke schadeclaim, moeten kunnen doorsturen naar de partij de contractbreuk heeft gepleegd? Wat is de zin van een wettige verplichting als er toch geen consequenties aan verbonden zijn, of je die kunt ontlopen door een eeuwige gang naar de rechter? Maar het allerergste vind ik nog de relaas over de ambtenaren die lekker kil en zonder empathie opmerken dat men maar moet carpoolen. In mijn mening breken deze ambtenaren met de eed die ze moeten afleggen voor hun functie (ze werken niet in het algemeen belang voor onze samenleving en behandelen mensen niet met respect). Maar goed, dat zal uiteindelijk ook wel niet veel meer dan een symbolische functie hebben...
Het is geen contractbreuk. Zover ik het uit de video haal is het misgegaan met het maken van de contract en is er dus nooit een contract geweest voor de periode voor 1 januari.
Voor de functie ambtenaar en politie agent is de eerste functie eis ; psychopaat.
Toevallig ben ik chauffeur en toevallig rij ik al bijna 10 jaar dit soort kinderen en of dagbesteding voor de oudere.
Het is ook de gemeente & centrale die voor dit soort geintjes zorgen.
De gemeente wil zo goedkoop mogelijk het vervoer geregeld hebben waardoor chauffeurs meer aannemen dan ze eigenlijk kunnen om het rendabel te maken.
De centrales melken de chauffeurs nog verder uit & als dat nog niet genoeg is dwingt de gemeente mensen uit een uitkering en worden ze op zo’n wagen gezet door de centrale als tegenprestatie en tsja je raad het al
Hun boeit het niet of het kind op school aankomt of niet. En ondertussen gaan ze maar lekker verder.
Gister nog een trevvel bus gecrasht in Rotterdam met leerlingen aan boord terwijl hij geneens voorrang heeft
Ik heb ook jaren gepast vervoer gehad. Soms kwamen ze te laat en soms te vroeg. Maar verder geen problemen zoals deze kinderen. Dan spreek ik over de jaren 90’s.
Ik heb zelf, tussen 2004 en 2012, zorg en schoolvervoer gereden. Blijkbaar is er niks veranderd en heeft men in al die jaren daarna niks geleerd als het gaat om prijs kwaliteit verhouding. Laat ik het dan maar niet hebben over opleidingseisen van de chauffeur. In 2006 moest ik zonodig een chauffeursdiploma taxi halen om te mogen blijven rijden. Terwijl ik al jaren rond reed. Ik reed school/zorgvervoer, rolstoelgebonden personen, wel of niet gehandicapt of zwakbegaafd, naar scholen, ziekenhuizen en dagbesteding. Als chauffeur voldeed ik aan alle eisen, als begeleider voor deze groep mensen, de zwakkeren in de samenleving, had ik geen opleiding genoten.
Het was altijd weer spannend als de aanbestedingsprocedures weer rond gingen. Kon je blijven of moest je ook over naar de andere aanbieder. Het gaf niet alleen veel onrust bij de gebruikers van het vervoer maar ook bij de chauffeurs, want ook die zijn slachtoffer van dit beleid. Houd ik mijn groep of niet. Beleid dat tot op de dag van vandaag nog steeds gaande is. Schandalig, dekt niet eens de lading. Maar we moeten een ding niet vergeten, het vervoer gaat ook op vele plaatsen wel goed en dat het hier zo enorm fout gaat heeft puur te maken met onwil.
Als men de schouders er echt onder zet kan elk kind gebruik maken van goed georganiseerd vervoer uitgevoerd door zeer toegewijde chauffeurs. Goed kwalitatief school en zorgvervoer kost geld, heel veel geld. Je rijd mensen, geen pakketjes.
Je moet als chauffeur ook op de weg letten en moeilijk kinderen erbij wordt best lastig..we hebben een speciale juf erbij die de kinderen in bedwang houden.
Ik ben zelf chaffeur geweest in het leerlingenvervoer, het zijn weinig uren, veel mensen die dit werk met plezier altijd doen, maar hoe er wordt geloot tussen bedrijven enz. bedrijven alleen maar op alles bezuinigen enz. kwaliteit ging alleen maar omlaag. en ik heb hier maar max 2 jaar gewerkt. toen der tijd was het deels nog goed vergeleken met nu blijkbaar
Waarom sponseren ze niet gewoon scholen en huren scholen gewoon een buschauffeur en kopen een schoolbus zoals in sommige andere landen? Dit beleid komt omslachtig, koud en respectloos op mij over 🙄.
Ik kan me nog herrineren dat toen ik 25 jaar geleden op de basisschool zat er wel vaste chauffeurs waren die uitsluitend voor 1 of 2 scholen werkte (vast in dienst). Waarom dit veranderd is? Geen flauw idee. Maar je hebt gelijk dat is veel logischer
Omdat alle Nederlanders in deze video alles perfect willen hebben. Kinderen moeten op een bepaalde tijd opgehaald worden en niet te vroeg zodat de ouders niet te vroeg hoeven opstaan.
Ik werd vanwege een fysieke beperking naar het regulier onderwijs gebracht met leerlingenvervoer maar werd vaak gecombineerd met kinderen die naar de mythielschool moesten (ongeveer 30/40km verder) waardoor ik of naar school werd gebracht nadat deze kinderen afgezet waren dan kwam ik soms tegen 10h00 pas aan (als mijn lessen om 8h30 begonnen) of ik werd om 6h45 thuis opgehaald en rond 7h10 werd ik bij school afgezet en: red je maar. School nog dicht tot 7h30 en super koud op het plein, vooral in het najaar/winter. Ophalen zelfde verhaal of ze stonden klaar als ik nog les had of ze kwamen heel laat (konden pas tegen 18h00 komen) of ze kwamen gewoon niet, mn ouders kwamen me na werk halen (rond 17h15/17h30) of ik kon als ik geluk had meerijden met een docent die op hetzelfde dorp woonde.
OV was lange tijd vanwege mijn fysieke situatie geen optie omdat de dichtstbijzijnde halte best een stuk lopen was over stoepen die enorm scheef liepen (wat met een rolstoel erg vermoeiend is).
Dit gaat om de jaren 2006-2008
Aanbesteding is overal destructief.
Tja,
Je bent mantelzorger, chauffeur en politieagent, maar krijgt het salaris van een postbezorger.
En de race naar laagste prijs is een strop om de chauffeurs, mijn moeder heeft de samenwerking met het taxi bedrijf stop moeten zeggen vanwege onder andere schrijnende arbeidsvoorwaarden, onmenselijke aanpak en gebrek aan communicatie en begrip
Ik heb autisme en een erg lage emotionele leeftijd en ik ging ook naar een speciaal onderwijs school, elke dag was het weer spanning want ik wist niet wie ik als busschauffeur had en of er andere kinderen zaten, waarom kunnen we ook niet gewoon 1 busschauffeur voor 1 bus zetten. Ik had voor bijna 1 jaar een hele aardige en fijne busschauffeur die echt om de kinderen gaf en die wou ook volgend jaar dezelfde rit doen en dat wouden wij ook, maar zij werd op een andere rit gezet en toen hadden we een busschauffeur die elke dinsdag en woensdag denk ik vrijhad want die was er toen nooit wat zorgde voor chaos. Ik ga op vrijdagmiddag naar een begeleiding en daar moet ik rond 15:45 zijn, normaal lukte dat maar een paar keer niet, 1 keer moesten we een ander kind naar ik denk bijna 30 minuten van de school wegbrengen, ver van waar we allemaal heen moestwn dus was ik om 16:30 pas bij begeleiding, het was zo overwelmend en een keer dat ik niet voor de middag ingepland stond voor een rare reden, dus moest uiteindelijk mijn moeder me ophalen. Een keer is de bus ook gewoon niet gekomen dus moesten onze ouders ons ophalen. Waarom is het voor kinderen die juist zoveel meer last hebben van dit soort prikkels zo moeilijk? Ik zou graag zien dat het voor alle kinderen die dit nodig hebben wat duidelijker is en wat meer rust geeft.
Zelf heb ik langere tijd op speciaal onderwijs gezeten van wege mijn autisme, toen maakte ik ook gebruik van leerlingenvervoer. Buiten problemen met de chauffeurs zelf heb ik in 7 jaar tijd nooit problemen gehad met de tijden waarop zij reden. Mijn oudere broer maakt nog steeds gebruik van leerlingenvervoer, hij is verstandelijk beperkt en heeft een vorm van autisme. Af en toe verschillen de tijden van ophalen en wegbrengen, maar dan gaat het over een klein kwartier.
Connexion was in de aanvang prima, met een vaste chauffeur. Later steeds andere chauffeurs, heel veel ruzie en treiterijen in die busjes. Het was een jarenlang durend drama voor mijn kind met zeer lange nasleep. Het was pure horror voor de gepestte kinderen
Gewoon zelf brengen/halen. Een chauffeur is er niet om op kinderen te passen, die is bezig met het autorijden. Je kan jezelf ook vrijwillig aanbieden om elke dag mee te rijden om de kinderen in bedwang te houden.
@@billiemunchenOh ja want iedereen kan gewoon ontslag nemen van werk toch?
Omdat jij uit een rijk nest komt, geldt hetzelfde voor iedereen? Lekker makkelijk als jef bezos je vader is!
En waar gaat dat kind van leven als papa of papa werkloos zijn? Denk je dat iedereen zomaar ff aanspraak maakt op een uitkering?
@@billiemunchen🎯💯👍
Ik werd vroeger ook met leerlingen vervoer naar school gebracht: alleen maar positieve ervaringen, want ja vroeger was dat gewoon netjes geregeld allemaal.
ik heb vroeger ook leerlingenvervoer gehad ben nu 36 dus reken maar uit. ongeveer 30 km naar amsterdam, gelukkig was het toen beter of ik heb geluk gehad. heb voor 5 jaar altijd de zelfde chauffeurs gehad (een ouder echtpaar). te laat op school of terug thuis kwam wel geregeld voor maar dat had te maken met file door drukte en/of slecht weer. en buiten de leerlingenvervoer is de openbaar vervoer in de loop der jaren uberhoud steeds slechter geworden.
Mijn broer had vroeger wel is een Taxi chaffeur voor school ivm dat mijn ouders geen huis bij een dove school konden krijgen. En dan was soms ophalen met Taxi en soms dan over in een busje zodat die wel een aansluit punt had maar tijden zijn veranderd en chaffeurs ook ik heb ook veel gehoord over ongepast gedrag van bepaalde chaffeurs. Je hoort ook een hmm mensenlijk maat te houden met kinderen die problemen hebben of niet. Helaas heb ik gehoord in me persoonlijk omgeving dat dit niet gebeurd. En ik heb zelfs iemand geholpen die ook problemen heeft als kind. (persoonlijk ben zelf lichte autist maar ik probeer te relativeren met een ander). Heb laatst wel gebeld of ik taxi mocht rijden voor een bedrijf ik hoop dat men mij misschien kan aannemen of helpen de documenten te halen. Iedereen is van Waarde. En ik zou graag frustratie verminderen op bepaalde vlakken. Teminste helaas ben op het moment geforceerd mensen te helpen zonder de juiste dingen steeds. En helaas is de maatschappij kei hard tegen mij maar ook de kinderen uiteindelijk. Het zal moeilijk zijn een goed systeem terug te krijgen dat er vroeger was. Maar kan ook zijn dat de vraag te hoog is en de prijzen te laag en dan wordt massa is kassa. vooral als voor laagste prijs moet steeds. Het ziet er uit als een eindeloze knel punten. deze Aflevering van Zembla.
Gelukkig ben ik niet van deze tijd. Want vroeger zeg maar rond 1990/ +2000. Toen was het veel beter geregeld dan nu in deze tijd. Ik heb zelf ook autisme maar door de jaren heen behoorlijk gegroeid. Ik woon inmiddels al bijna 10 jaar op mezelf mede dankzij ondersteuning en nog. Maar wij als deze groep om het zo maar even te noemen, staan we nou eenmaal buiten alles helaas😢
Hoi Maurice, bedankt voor je reactie. Hoe zag het leerlingenvervoer eruit in jouw tijd?
@@ZEMBLA_BNNVARA hoe weet jij dat hij Maurice heet XD.
Dat zie je wanneer je op zijn logo klikt
Toen was de ellende ook al begonnen, 30 km lopen dagelijks🎉 👌
@@ZEMBLA_BNNVARA enorm bedankt voor jullie reactie, helaas ik daar niet veel herinnering aan. Niet omdat ik het niet wil maar ik was toen nogal jong zeg maar.
❤ “ze is wel een hele leuke dochter”
niet alleen leerlingvervoer, maar ook voor mensen die naar een dagbesteding gaan. het probleem is dat alles zo goedkoop mogelijk moet
Hoi Mebo, kun je meer vertellen over de problemen waar mensen die naar een dagbesteding gaan tegenaan lopen?
@@ZEMBLA_BNNVARA Er wordt ook vervoer gedaan naar KDC's (kinder dag centra) meestal zijn dit kinderen die te mobiel zijn om in een instelling te verblijven maar geestelijk te beperkt om naar een speciaal onderwijs te gaan. Deze groep heeft dezelfde problemen die hier geschetst worden maar ook hebben zij nog meer aandacht en regelmaat nodig waar dus tekort aan wordt gedaan. En dan krijg je dus gefrustreerde kinderen die materiele schade brengen aan de taxibus, tot gesneuvelde ruiten aan toe !
@@ZEMBLA_BNNVARA ook scheldende chauffeurs, mensen die afhankelijk van een rolstoel niet goed vast zetten waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. alles moet zo snel mogelijk.
@@r.w.4230ja, zover ik weet waren bij die rolstoel niet vastzetten al een of meerdere doden.
Het probleem is dat deze mensen geen opofferingen willen doen. Ze willen alles precies zoals zij het willen.
Wat een leuke vader! Hoe hij met zijn dochter omgaat! Prachtig!
Mijn dochter heeft slechts een keer gebruik gemaakt van vervoer van een vrijwilligers centrale om naar dagbesteding te gaan. Dit was zo slecht! Chauffeur die de taal niet spreekt en op zijn telefoon zit tijdens het rijden. Ik, als mantelzorg moeder, breng en haal haar nu zelf en moet mijn werkrooster er omheen plannen. Te gek voor woorden!
Het is jouw kind, toch?
Wacht. Chauffeur die de taal niet spreekt! Dat die zulke kinderen mag vervoeren. Vind ik eigenlijk wel heel kwalijk.
Meneer bezos je plaatst al meerdere commentaren met exact dezelfde aantijgingen.
Ben je soms zelf een waardeloze chauffeur die inmiddels ontslagen en verbitterd is of stam je af van de oranjes?
Waarom soliciteert iemand op een dergelijke functie als hij/zij het werk niet aan kan? Dat lijkt me een veel gepastere vraag.
Je krijgt toch betaald om kinderen met speciale behoeften rond te rijden? Of verwacht jij dat ze gratis en voor niets krijgen uitbetaald?
Wil je ook nog dat de ouders de chauffeur eerst nog even in het zonnetje zetten met een ontbijt voor hem/haar in hun eigen bed?
Jij wou toch kinderen?
kunnen gemeenten dan niet bepaalde voorwaarden stellen aan de aanbesteding? (denk aan het rekening houden met indicaties, het thuis ophalen van leerlingen en het tijdig kunnen beginnen met het ophalen van de leerlingen.) Wanneer hier niet aan word voldaan regelt de gemeente een alternatief en het bedrijf mag dan voor de kosten opdraaien. want zoals ik het nu begrijp kan ik nu zonder consequenties mensen- en kinderrechten schenden als bedrijf zijnde.
Dan heeft ieder kind een eigen taxi nodig. Waarom vergoed de gemeente niet vervoer door de ouder zelf, of bieden werkgevers wat flexibiliteit ..
Dit is gewoon niet te doen. Een klein busje met 8 kinderen die gaat echt niet nog veel meer rijden om kinderen op te halen die "goed bij elkaar passen" maar niet het dichtste bij elkaar/de route wonen, en je zit soms vast in het verkeer, en omdat deze kinderen niet normaal mee kunnen lopen zullen er vaker vertragingen zijn door gedrag, en het kan zijn dat een kind wat te laat klaar is, etc etc. Maar weet je, begin zelf zo een dienst. Er is schijnbaar veel vraag naar.
@@optimusprime5592Ouders kunnen ook dichter bij de school gaan wonen, en inderdaad flexi werken als je zo nodig allebei voltijd wil werken, moeder begint in de ochtend wat later zodat ze het kind naar school kan brengen en werkt wat later door, vader begint eerder zodat hij vroeg weg kan om het kind op te halen. Of je gaat van 36 uur per week naar 31 of 28, dat kan ook. Ik begin steeds meer een hekel te krijgen aan deze houding die ik vaker bij Nederlanders zie (ik woon al lang in het buitenland dus kijk nu met een andere blik naar NL). Mensen hebben een gehandicapt kind, logisch dat je je leven daarvoor moet aanpassen. Maar dat wil men niet, schijnbaar.
Wat denk je dat dat allemaal kost? Het slaat nu al nergens op hoeveel belasting geld dit kost en alle ouders blijven huilen.
We moeten een vak creëren op school om te leren wat een beperking in houdt, mensen weten totaal niet wat het betekent.
Triest.
Ongetwijfeld doet NL dit beter dan bijna alle andere landen, maar we hebben er niks aan als we het niet echt volledig doen. En we niet bereid zijn daar geld aan uit te geven.
Moeten die ouders zo minder gaan werken, is het gezin arm(er) en komt er minder belasting binnen voor de maatschappij.
'Ongetwijfeld doet NL dit beter dan bijna alle anderen landen'. Laat me niet lachen! Ten eerste zul je met zo'n instelling nooit verbetering eisen.
Want ja dan zullen politici je eraan herrineren dat het "alsnog beter is dan niets of elders".
Ten tweede leef je overduidelijk in een fantasiewereld! Ik woon in een zogenaamd ontwikkelingsland en hier is schoolvervoer zelfs voor gewone kinderen vaak beter geregeld! En kijk naar de landen om je heen. Je leeft echt op een roze wolk als je denkt dat NL het allemaal zo geweldig doet.
Laat rut, flut en wild varkentje je maar lekker wijsmaken dat het allemaal geweldig verloopt daaro. Veel succes met alle ellende daar en veel beterschap. Hopelijk ontwaak je ooit uit jouw coma!
Ik denk dat de belastingdienst van die 5 uur minder geld krijgt dan de overheid kwijt is aan dat speciaal vervoer.....
Zelf kiezen voor een kind is zelf onderhouden vind ik....
Inderdaad, ouders zelf verantwoordelijk maken voor hun kinderen. Waarom moet ik betalen voor iemand anders zijn kinderen?!
wanneer begon het niet van af 2021 fout te gaan ! komt door personeel te kort of ziekte .zoek maar uit heb zelf ook altijd met de taxi naar school maar rij nu zelf auto en bus zelfs b e gehaald en zat op vso school , ben toch wel blij dat ik me rijbewijs heb gehaald . ik ben vroeger keer geslagen zat nog maar net in de taxi dus dat ik probleem wat al jaren speelt
Waarom rijden die gemeenteleden zelf niet, kost misschien wel minder tijd 😅
en hier betalen we belasting voor wat een gekloot
Bijna alles wat hier in deze uitzending, ben ik het 90% volledige mee eens. Het kan eigenlijk niet op deze manier, het doet mij best wel pijn om alles te moeten horen. Er wordt gewoon niet aan deze groep gedacht, maar geld gaat nou eenmaal voor😡.
Ik zat vroeger ook op een VSO ZMOK school(91-95), maar er was toen nog geen leerlingenvervoer. Gewoon een lijnbus van de VAD en Connexion, 2 uur heen, 2 uur terug. En omdat ik uit een Veluws gat kwam, altijd in m'n eentje. Met m'n 16de een brommer, en toen was het ineens 3 kwartier heen en 3 kwartier terug. Nog goedkoper ook.
Wellicht niet voor VSO. Dit vervoer was er voor 1991. En beter geregeld.
mijn broer had dit ook , hierdoor kwam ik zelfs te laat omdat me ouders dan maar eerst hem moesten brengen ofc, en inkomen zou niet uit moeten maken.. dit is een kinder recht., geen bezuinigins punt, dan maar bezuinigen op andere dingen,, zoals dure laadpalen voor de rijken plaatsen, en andere onzinge dingen die opzich prima zijn maar die kunnen als we geld hebben/ dingen goed geregeld zijn, zoals dit
Zitten allemaal achter de pgb aan van deze kinderen,dat vind ik zo triest.
Ik heb zelf ook 2 jaar als taxichauffeur gewerkt en ook veel (speciale)leerlingenvervoer gedaan. Wat mij inderdaad op viel is dat er teveel ritten zijn tegelijkertijd, in de spitsuren in een stad/dorp, waarnaast de ouders/kinderen ook niet altijd klaar staan. Het is ook lastig voor de ouders zeker met kinderen met beperking om dat alles ook te kunnen regelen, maar je wordt als chauffeur erop aangekeken. Terwijl het meestal door de planning van de ritten wegens drukte, de spits, en wachten op kinderen komt. En daarnaast vindt ik het bijzonder om te horen dat de chauffeurs maar op de kinderen moeten letten zodat ze kalm blijven. Tuurlijk kan dat wel tot een bepaald punt, maar kinderen luisteren lang niet altijd en je moet je kop ook bij het verkeer houden, want het is immers spits! Helaas is dit een eindeloos debat tussen ouders, gemeente, taxi-bedrijven en chauffeurs. En reken maar uit dat inderdaad in de spits 1 of 2 kinderen te laat buiten staan, je gelijk 15-20 minuten te laat bent.
Een mogelijke oplossing zou zijn dat elke school geld krijgt per kind dat vervoert moet worden en dat die school een eigen "schoolbus" oid regeld.
Mijn ouders (en ik tegenwoordig ook) zijn altijd van mening geweest dat er een begeleider in de bus moet zitten. Als chauffeur moet je op de weg letten. En je kan altijd kletsen en gezellige grapjes maken om de kinderen op hun gemak te stellen! Maar chauffeurs hebben zoveel druk op hun schouders liggen. En als er dan ruzie is of wat dan ook dan kun je dat als chauffeur gewoon niet oplossen. En bij een touringbus is de kans veel groter. Daar zouden ze 2 begeleiders moeten hebben ofzo. Zodat jij als chauffeur dan gewoon op de weg kan letten. Ik heb als kind veel ervaring. Ook vanwege m’n broertje. En het was vreselijk. En sommige chauffeurs trokken het zelf niet waardoor ze vooral mij echt een kutgevoel gaven. Maar gelukkig waren er ook een boel leuke chauffeurs waar ik nog steeds hele goeie herinneringen aan heb!💜💚 Die moet je namelijk ook niet vergeten. Maar ik heb er echt een boel gehad😅🙈
Snel een taxi, die bied dit soort ritten aan. Maar willen geen vaste chauffeurs. Ze geven de ritten in een "veiling" en daar moet je geluk hebben dat je de zelfde kinderen weer kan krijgen. Hoe goedkoper hoe beter voor SNEL EEN TAXI.
Wat gaat er toch een hoop mis in NL 🤯
Inderdaad. 2 ouders met allebei een baan maar totaal geen opoffering doen voor je kinderen. Moeders zou gewoon part time kunnen gaan werken zoals vroeger maar nee ze willen ook uitgebreid op vakantie.
Er zijn genoeg taxichauffeurs die dit werk zouden willen doen op ZZP basis. Maar je kan ze meestal vinden in loondienst van 17 euro per uur. Zorg voor een screening voor de chauffeurs en doe het zzp. Ik ken genoeg kids die met mij willen meerijden maar bedrijven waar het wordt uitbesteed willen geen vaste chauffeurs. Hoe goedkoper hoe beter voor hun.
Ik heb zelf een zoon met zwaar autisme. Ik zelf zijn vader heb een blijvende hernia en wordt uiteindelijk bed liggend. Mijn vrouw heeft geen rijbewijs en ook heeft ze moeite met evenwicht te houden en kan net alleen fietsen zonder dat onze zoon van 7 achterop zou zitten. Dat niet alleen hij zou dan ook niet stil kunnen zitten. Nu moet hij van Zuid West Ede naar het noorden van Ede dicht bij het centrum.
Ede wil geen bus afgeven voor onze zoon aangezien we medische moeten aan tonen waarom mijn vrouw hem niet kan brengen. We hebben al geprobeerd dat via huisarts te achterhalen maar kwam niks uit.
Dus krijgt onze zoon geen bus vervoer naar zijn speciaal onderwijs en moet ik iedere dag hem weg brengen met mijn rug klachten want anders zou ik het ook niet weten hoe hij op school komt.
Daar komt nog bij voor ik mijn hernia 3 jaar geleden kreeg werkte ik fulltime en toen zeiden ze dat werk geen excuus was voor een bus vervoer te krijgen voor onze zoon.
Dus je moet dan maar ontslag nemen of zo.
Het maakt mij kwaad en verdrietig tegelijk hoe gemeente Ede je dwars boomt terwijl je het beste wil voor je kind.😢
Ik heb t zelfde. Ik heb zelf heel veel medische problemen en heb zelf busvervoer omdat ik geen rijbewijs heb en chronisch ziek ben. Maar voor mn zoontje krijg ik geen busvervoer meer omdat hij maar ook net te "dichtbij" woont. Nu moet ik hem elke dag op de fiets naar school brengen terwijl ik dit op langer termijn gewoon niet kan. Gelukkig heb ik fijne vrienden en familie die het van me kunnen overnemen als het echt niet lukt. Je zit soms gewoon met je handen in t haar. Hij zat eerst verder weg op school en had gewoon busvervoer, maar omdat de school gefuseerd is wat niet mijn keus is geweest kan je t je f lekker opsoppen.
Ook het speciaal onderwijs word zoooo gekort door gemeentes dat alle scholen omkiepen en er straks helemaal geen goed onderwijs is voor kinderen met beperkingen. Het is gewoon triest
Helaas zijn bijna alle gemeente 1 pot nat in NL. Ik hoor en zie dit van vele.
Het is te triest voor woorden. En ik blijf dit herhalen zolang NL te veel opkijkt naar opoe Muricah gaat het alleen maar bergafwaarts. Veel sterkte aan jullie beide😢.
Sorry maar jullie houding hierin is echt het probleem. Het is JULLIE kind, dus JULLIE zorgen. Het gaat om een rit van een paar km denk ik, dus dat moet gewoon te doen zijn. Jullie kunnen een bakfiets/driewieler/tandem/aangepaste fiets kopen zodat je vrouw je zoon wel op de fiets mee kan nemen. Je kan een taxi inhuren. Je vrouw kan een rijbewijs halen. Ze kunnen met bevriende buren overleggen en vragen of zij bv een vaste dag in de week kunnen helpen of een Carpool zoeken bij ouders die ook een kind op de school hebben en dat je die een paar euro per keer betaalt voor de moeite. Je kan dichterbij de school gaan wonen. En als je werkt kan je flexibeler werk zoeken of aanvragen bij de huidige baas. Hopelijk hebben jullie niet meer kinderen want jullie lijken dit al niet aan te kunnen.
.
Bij mij ging het 20 jaar geleden ook al zo. Ik was vaak helemaal in paniek omdat de taxi dan te laat was. Zo als in het filmpje ook gezegd word kon ik dan tot zeker aan de middag pauze niet meer mee doen met de lessen. Mijn moeder had zo iets van dit kan vele malen beter. Toen ik van school was is zij taxichauffeuse geworden. Als ze ziek was liet ze het de ouders weten zodat ze de kinderen voor kon bereiden op vervangend vervoer. Ze nam ook de tijd om met de ouders te communiceren als er iets was. Alles waar ze bij mijn vervoer tegen aan liep zorgde ze dat voor die ouders goed liep. Helaas is dat niet het gene wat het bedrijf interessant vond. Na een paar jaar was ze te oud en te duur en daarom werd ze ontslagen. Alle ouders van de kinderen die ze heeft gebracht waren daar boos om omdat dit de enige keer was dat ze een chauffeur hadden die de kinderen en de problematiek die daar bij komt begreep.
Kunnen we niet beter er voor zorgen dat er in elke gemeente meerdere locaties komen met speciaal onderwijs en dat de ouders dan zelf de kinderen moeten wegbrengen en ophalen. De hoeveelheid chauffeurs die je dan niet meer nodig hebt is gigantisch, die kan je dan vervolgens gebruiken voor extra leerkrachten. Ouders van normale basisschoolkinderen moeten immers ook zelf regelen dat hun kind op school komt.
Ze moeten er dan ook voor zorgen dat de schooldag van deze kinderen 10 tot 12 uur duurt. Eventueel met vrije in en uitloop aan het begin en einde. Dat maakt het voor de ouders enorm flexibel om buiten hun werktijden om de kinderen weg te brengen, ook als er ouders tussen zitten die 20 km moeten rijden. De leerlingen hebben dan alleen gedurende de dag 2 verschillende leerkrachten. En als beide leerkrachten dan 8 uur werken krijgen de leerlingen in de middag uren meer aandacht en dan kunnen de leerkrachten ook enigszins normaal pauze houden.
5:42 man was zo klaar met leerlingenvervoer, dat hij gwn een klachten centre heeft opgestart specifiek voor klachten van het leerlingenvervoer😂
Chauffeur taxi is geen pedagoog! Is niet zijn taak!
Uitgerekend Fred Teeven van de baantjes carousel die hier schijnheilig loopt te doen.
Vond het in de 2e kamer al een kwal en nu nog steeds!
Freddie t🐕f is een betere naam voor die kwal!
Ik zie een gat in de markt. Hoe moeilijk is het om een gespecialiseerd vervoersbedrijf op te richten hiervoor. En dan met subsidie om dit electrisch of op waterstof te doen. Welke ambtenaar zou daar op tegen kunnen zijn
Probleem is dat veel aanbieders een heel laag bedrag op hun aanbestedingsaanvraag zetten, dan krijgen zij de opdracht en vervolgens blijken ze niet te kunnen wat ze beloofd hebben. Een gespecialiseerd bedrijf en subsidie (ook belastinggeld) zijn juist duurder en daar zullen de gemeentes waarschijnlijk niet mee akkoord gaan.
Deze mensen willen allemaal op de eerste rang, voor niets ook nog want ze willen dat de staatskas dit betaalt. Ze willen zelf niet hun kind naar school brengen, ze willen schijnbaar niet dichter bij de school gaan wonen, ze willen geen taxi inhuren, maar ze willen dat "gratis" (gesubsidieerd) vervoer niet te lang duurt, niet in een te grote bus is want ja dan is Sterre-Marije "te snel overprikkeld", maar de reis mag ook niet te lang duren, het moet altijd optijd zijn. Ik ben deze zeikerds zo zat. Als ik een kind had dat het 't beste doet in speciaal onderwijs, dan zou ik dicht bij de school gaan wonen zodat ik het kind zelf naar school kan brengen. NL is trouwens ook klein, die man die zeurt dat hij niet zelf zijn kind van Woerden naar Utrecht wil brengen/halen... Die zou in het buiten NL nergens overleven 😂 want daar is dat een kort kippen eindje.
Onze zoon gaat ook met leerlingenvervoer naar school. Wij hebben echter nooit problemen ondervonden. De taxis zijn altijd netjes op tijd en de chauffeurs doen over het algemeen hun werk met plezier. (Provincie Groningen)
Hoi Viking, wat fijn dat uw zoon nooit problemen heeft met het leerlingenvervoer en dat het dus goed geregeld is door zijn school. De voorbeelden uit de documentaire vinden plaats in de regio Utrecht.
Ik ben blij dat ik al 10 jaar van school ben, bij mij was het ook altijd ellende en nu is het nog erger geworden
Trauma’s aan de leerlingen vervoer! Ook veel gezellige ervaringen maar leerlingen vervoer is al dik 30 jaar een puinhoop! Heenweg lang rijden, de hele dag op school, dan lang onderweg naar huis, soms ook met files. En dan komt je kapot thuis. En in de avond dan misschien nog huiswerk. Ik weet niet beter dan dat ik altijd overprikkeld was. Op school, thuis. We hadden thuis ook vaak ruzie gewoon omdat ik helemaal overprikkeld was als ik thuis kwam. En het is zo belangrijk dat het er is! En sommige chauffeurs waren echt pareltjes! Maar sommige ja… leek het wel een straf als je mee moest. Altijd chagrijnig. Terwijl wij als kinderen ook niet voor onze plezier zo ver weg op school zitten. Maar dat komt omdat er te weinig speciaal onderwijs scholen zijn. Leerlingen vervoer moet blijven maar het is en blijft een puinzooi.
Mijn ouders hebben zelfs een lange zware rechtszaak gehad tegen de gemeente over het leerlingen vervoer en we hadden gewonnen!!! En wat deed de gemeente? Helemaal niets. Terwijl deze hulpbehoevende kinderen die heel erg aan hun structuur gehecht waren. Zwaar verstandelijk beperkt, meervoudig beperkt met het syndroom van Down (mijn broertje) , zwaar autistisch. Die niet naar school konden omdat de gemeente vond dat ze maar met de grote bus naar school konden (met meer dan 40 stuiterende kinderen in de bus ipv het kleine busje.)
Het is echt verschrikkelijk!
Hier ben ik even stil van. Moest ook een paar tranen weg vegen... Zorg in wat voor vorm dan ook moet niet op bezuinigd worden want het verziek de samenleving.
36:25 deze man zegt vervoer = vervoer meer niet.. absoluut fout. stel je eens voor dat je postbezorgers in busjes zou zetten om kinder vervoer te laten doen.. dat gaat helemaal mis!! als je ziet hoe gehaast gestresst en hard rijden en letterlijk alle regels overtreden in het verkeer.. 😂 deze mensen snappen letterlijk helemaal niks van het taxi vervoer.. en ook echt absolute wanbeleid van de gemeente, uit eindelijk gaat het om knaken en geld over de rug van deze kwetsbare doelgroep echt niet normaal.. wat nog beter was geweest om de subsidie rechtstreeks aan de ouders te geven elk jaar tijdens de belasting aangifte en de gemeente er volledig tussenuit te knippen, en dan gewoon vrije markt het werk laten doen zodat elk bedrijf het vervoer kan aanbieden in deze regio, ouders kunnen dan uit eindelijk de beste vervoerder zelf kiezen.
Het is mooi werk, mijn tante doet het momenteel, maar ze verteld ook over de verhalen waarmee ze kinderen ophaalt. De een heeft een mentale crash, de ander was nog niet klaar om te gaan etc. Zij neemt dan de tijd om te helpen te kijken of het mogelijk is het kind alsnog mee te nemen, of dat ze een rondje doet en eventueel het kind later ophaalt maar wel nog naar school kan gaan. Ik snap dan wel dat kinderen te laat komen (en hoe jammer dat ook is, het is dan wel met begrijpelijke redenen), maar zij gaat vroeger weg en heeft dat ook met de ouders overlegd, zodat er speeltijd kan zijn voor de kinderen wanneer ze problemen hebben. Maar niet iedere ouder heeft de tijd voor dit, wat ook begrijpelijk is, zoals de man zegt hier, het word niet vergoed als hij minder werkt.
Maar hoe kan dit goed werken als er chauffeurs zijn die de taal niet spreken? Of het werk doen maar er niet zo betrokken in zijn (en dus kinderen skippen of vergeten). Het is zulk belangrijk werk voor die kinderen, ik hoop echt dat er betere situaties komen voor ze.
Dit doet ze tevens na de kinderen, ook met ouderen nadat haar kinder route is gedaan. Ouderen die nog zelfstandig wonen haalt ze op voor dagbesteding. Ze gaat voor iedere persoon bij het ophalen een lijstje af van spullen die ze mee moeten hebben. Ze ruimt soms de tafel op van een oudere man die verward begint te raken, en soms voor het vertrek niet helemaal lekker gaat. Maar hier moet ze wel de tijd voor nemen.
Connexion doet het hier in Bodegraven al ruim 3 jaar goed gelukkig,vaste chauffeur.
En de grap is ook nog dat alle partijen eigelijk wel willen maar niet kunnen. Terwijl het toch wel mogelijk is.
Weer een mooi reportage Zembla-team! Dit onderwerp kwam ook kort aanbod bij het item over Indy en toen spoot de bureaucratie er al vanaf. Hopelijk komt er meer structuur en duidelijkheid voor de kinderen en de ouders in de nabije toekomst 🙏🏻
Inderdaad, wist niet dat er zoveel geld wordt weggegooid omdat andere mensen geen opofferingen willen doen voor hun kinderen.
Is het niet beter gespecialiseerd onderwijs deel uit te laten maken van de "normale" onderwijsinstellingen?
Of anders een aantal meer "normale" scholen?😢
Hoeveel van die bestuurders zijn buitenlands? Dit zijn echt bezorgerspraktijken.
Nou, ik kan je vertellen dat ze verplicht Nederlands moeten kunnen
@erikvanlieshout3296 Ja, van welk niveau precies? Pre-basisschool?
@@IWontBuy-RP nou, minimaal 2F moeten ze hebben.
Ik weet dat de partijen die in deze video worden genoemd zich hier vaak niet aanhouden.
Ook ongure personen hebben ze met regelmaat in dienst, onze jongste zoon heeft een jaar leerlingenvervoer gehad maar daar zijn we mee gestopt omdat ze veel te vaak niet kwamen opdagen en zelfs tot twee keer toe iemand hadden ingezet die gevaarlijk rijgedrag vertoonde (kinderen los in de taxi liet zitten, met 80 door de wijk, etc etc)
Zijn deze scholen de afgelopen jaren/decennia ook gecentraliseerd? Uit kostenbesparing?
dit krijg je ervan door lekker goedkoop t’ rijden en alle wegen te versmallen om zogenaamd autos weg te pesten..
Wij hebben jarenlang problemen ondervonden met het leerlingenvervoer van mijn zusje. Dit heeft ons uiteindelijk doen besluiten haar zelf te halen en te brengen. Ze werd vaak vergeten of met grote vertraging opgehaald, waarbij het soms 60 tot 90 minuten na afgesproken tijd duurde voordat er iemand kwam om haar op te halen. Ook het thuisbrengen verliep chaotisch: ze kwam standaard pas anderhalf uur na schooltijd thuis, terwijl de afstand tussen school en huis slechts 7 kilometer is. Daarnaast was de klantenservice bij het melden van deze problemen ronduit teleurstellend en verre van behulpzaam.
Als het gaat om maar 7 km, waarom deed je het vanaf begins af aan niet gewoon zelf?! Dat kan zelfs met de fiets (een speciaal aangepaste fiets als nodig). Mensen kunnen niet meer nadenken lijkt het.
@billiemunchen nee zo blijkt dat mensen idd niet meer kunnen nadenken, je vult al van alles zelf in zonder je af te vragen waarom het geen gewenste situatie is om haar zelf te brengen en of ze überhaupt kan fietsen of niet.
Jan Paternotte was heel begaan met deze kinderen toen de boeren protesteerden. Ik denk dat hem dat zo uit kwam. Tijd om op de bres te springen.
Vroeger was dit echt beter geregeld. Zijn de chauffeurs überhaupt geschikt om met deze kinderen te werken? Of enkel sturen.
Wat ik zo hoor het laatste. In en in triest.
Even een kleine aanpassing wat er gebeurt is niet goed te praten maar die busjes zijn ook afhankelijk van de verkeersdrukte daar kan je nou eenmaal weinig aan veranderen een van de dingen zou kunnen zijn dat ze over de busbaan en vluchtstrook mogen waar de lijnbus dit ook mag. Ook dat er minimaal 1 maand dezelfde chauffeur op dezelfde route zit zodat er minder verandering is en de chauffeur de route en leerlingen goed kent. Ook de lonen veel chauffeurs krijgen weinig tot minimumloon betaald waardoor je (slechte) mensen hebt die het niet uitmaakt.
Ja joh praat het k** gedrag van dit soort chauffeurs maar goed.
Een kind op de achterbank vergeten na je ritten is zeker ook de schuld van het verkeer? Of niet soms?
volgens mij speelt dit al jaren en is deze ellende begonnen toen overheden begonnen zijn met openbare aanbesteding van leerlingenvervoer, wat min of meer betekent dat vrijwel altijd de goedkoopste inschrijving het vervoer gaat uitvoeren. En alleen maar erger geworden.
Je kind wordt gratis naar school gebracht en gehaald... en dan nog zeuren.. wat een gaaf land is dit toch.
Ben eigenlijk ook wel van mening dat je dit niet steeds opnieuw moet worden aanbesteed. Omdat dit gewoon absoluut ongewenst is. Het moet ook niet altijd gaan om geld. Juist bij dit soort vervoer is rust en regelmaat essentieel. En als je dit dan toch doet zou je na mijn mening de chauffeurs mee over moeten nemen. Er zijn natuurlijk wel manieren te verzinnen om het naast aanbesteding toch stabiel te laten verlopen voor de kinderen.
Vroeger toen ik met groepsvervoer naar school ging 20 a30 jaar terug was alles beter
Prima die aanbestedingen. Zorgt voor scherpte en marktwerking. Waarom moet in een aanbesteding altijd de prijs het zwaarst wegen? Belachelijk. Dan is al die tijd en geld besteed aan een aanbesteding niet nodig. Leg dan meteen de laagste prijs neer.
Wat is er in Nederland nog wel goed geregeld? We betalen miljarden aan belastingen en krijgen er alleen een bak ellende voor terug.
1:45 Leugens
Alles draait om geld. Geld gaat boven alles. Schijnbaar ook boven de rechten van een kind. Een triest systeem. Maar zo werkt het blijkbaar...
voor je eigen kinderen zorgen is wel heel ouderwets. Het Regime regelt het wel voor je. Meneer wil geen extra geldbesteden aan zijn kinderen dus moeten wij het maar betalen, ik raak de helft van mijn geld kwijt elke maand zodat meneer wat extra geld heeft. Deze mensen zijn een schande
Wederom geld boven mensen.
Wat is mis is de vraag: hoe kan het dat de vorige aannemer van het leerlingenvervoer het wel voor elkaar kreeg en de nieuwe niet. In mijn ogen voldoet deze dan toch niet aan de aanbesteding. Als we het normaal gaan vinden als een aannemer iets aanneemt en het vervolgens niet waar maakt is het hek van de dam lijkt mij.
Me moeder heeft al vaker me nicht moeten ophalen. Dit is echt een serieus probleem
Mensen die in het vervoer leerlingen brengen en halen misschien tegen een lage loon zijn ook geen pakketjes.
Heb respect ook voor hen, want zijn vervullen de plicht waar andere recht op hebben.
Wat een goeie video dit ik zelf heb ook met leerlingenvervoer moeten rijden ik herken dit zeker
belachelijk dat het allemaal zo moet
Die planner en de beste meneer van de gemeenteraad die hierover gaat lachen wel heel veel met de situatie.
Steekpenningen? Aandelen?🤔(walgelijk ja).
Ik heb autisme en had vroeger ook problemen met vervoer, buschauffeur had me keer vergeten, ging weg zonder mij
En nog meer problemen
Nu heb ik helemaal geen vervoer en moet begeleiding mij brengen, vind ik niet erg, hoef ik ten minste niet 1 en een half uur in de bus zitten
Vroeger was er empathie nu draait alles alleen maar om geld en niet om de kinderen.
Ik vind al deze ouders enorm veeleisend, en dat terwijl ze hun kind niet zelf naar school WILLEN brengen (het zijn allemaal capabele mensen met zeker wel een auto als ik dat zo zie). Ik vind de houding van deze ouders echt walgelijk. Ze lijken te vinden dat een ander (de belastingbetaler) op moet draaien omdat zij een gehandicapt kind hebben en zij niet dichter bij de school willen wonen en zij niet flexi willen werken. Ik woon nu al lang in het buitenland. Deze houding van veel Nederlanders stoot mij steeds meer tegen de borst.
Mijn kleinzoon werd op zeeeeer jonge leeftijd op een verkeerd adres zomaar uit de bus gezet‼️Als laaiende oma heb ik de vervoerder keihard aangesproken.
De meneer met de baard legt uit dat er een afweging is gemaakt tussen prijs en kwaliteit, dat is ammer genoeg normaal.
Hij legt uit dat er een legioen aan experts aan te pas komt om uit te vogelen welke het beste is. (is dit betaald uit dezelfde kluis?)
Waarom hebben ze geen ondermaat berekend voor kwaliteit? Het gaat om kinderen met een beperking.
The race to the bottom hebben decennia lang gedaan met de consequencties ver achter de horizon. Goedkope t-shirts en vervuilde rivieren.
Ik denk dat in de huidige arbeidsmarkt en wegennetwerk de doelen wellicht niet haalbaar zijn. Zeker niet budgettechnisch.
Wetende dat de ene helft van de maatschappij een gesubsidieerde nieuwe Tesla of Boretti koopt als zij dat nodig vindt, schaam ik mij om Nederlander te zijn wanneer ik filmpjes als deze zie.
*bewerking: toevoeging van ‘gesubsidieerde’
die jonge taxichaufeur die voor kwaliteit gaat die moet je aannemen dat is zo duidelijk als wat dan kost het maar wat meer maar worden de kids en de ouders met respect behandeld is er regelmaat hij laat zien dat hij hierin wilt investeren met cursusen voor zijn werknemers prima deal dat is die paar centen meer dan waard
"Het zijn geen pakketjes, geen pakjes boter"
2 tellen daarvoor: "je geeft je kostbaarste bezit mee"
Je kind is niet jouw bezit, mevrouw.
Alleen belasting innen gaat goed hè, nou ja bij brave burgers.
Waarom breng je haar zelf niet? "Omdat wij allebei werk hebben" man man man. Wat een vertroetelde samenleving is dit geworden.
Als je echt om je kind geeft. Breng je het zelf naar school.
Al het kleine en kwetsbare wordt vermorzeld.