DollyPlus ürünü nasıl yapıldı? (part1)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 июл 2024
  • 0:00 Giriş. Konuklarımız Kadir Köymen ve Burak Altuntaş.
    1:29 DollyPlus nasıl bir ürün? Kadir Köymen, cihazın özelliklerini anlattı. Cihazın iki tekerleği var ve iki tekerlek birbirinden bağımsız olarak çalışıyor. Bu sayede kavisler, düz çizgiler ya da olduğu yerde dönme gibi hareket kabiliyetlerine sahip bir ürün. Cihaz bir tripodu her yere gezdiriyor. Üstünde ise pan ve tilt yapabilen bir kafa var. DollyPlus telefon üzerinden kontrol ediliyor; IOS ve Android sistem üzerinden kumanda edilebiliyor. Kadir Köymen, DollyPlus’ın özel bir ürün olduğunu ve motorize bir şekilde tripodu dolaştırabilen başka bir sistemin olmadığını anlattı.
    5:23 Kadir Köymen, en yaygın kullanılan motorun DC motor olduğunu belirtti. DC motorların güçlü oldukları ve çok tasarruflu çalıştıklarından bahsedildi. DC motorlara söz dinletmenin zor olduğuna değinildi. İhsan Kehribar, DC motorların mekanizmaları gereği sonsuz bir eksen etrafında, yuvarlak bir şaft çevresinde döndükleri için bu zorluğun ortaya çıktığını söyledi. Kadir Köymen, DC motorların pozisyon koruma kabiliyetlerinin olmadığını ve bu sorunun çözümü için step motorun farklı bir seçenek olduğunu anlattı.
    6:32 Kadir Köymen, DollyPlus sisteminde konum hassasiyetinin çok önemli olduğunu anlattı. DollyPlus’ın hareketlerinin çok kolay ve güçlü şekilde kontrol edilmesi gerektiği için DC Motor yerine pozisyon hassasiyeti yüksek olan ‘Step Motor’ tercih edildiği anlattı. Step motorların daha farklı problemleri olduğu daha fazla akımla çalıştıkları ve hızlandıkça torklarını kaybettiklerinden bahsedildi.
    7:41 Dollyplus’a endüstriyel pil takıldığı 15 voltluk ve 10 watt amper saatlik güçlü bir pil kullanıldığı anlatıldı.Kadir Köymen, güçlü bir pil kullanıldığı için Nema 23 Step Motorla sisteme hareket verildiğini belirtti.
    8:45 Kadir Köymen, motor terciğinden sonra DOLLYPLUS’ın mekanik tasarımını çizerek anlattı. Tripodun 3 noktadan yere bastığını ve tam anlamıyla eşkenar üçgen durumu olduğunu, tam kesişim noktasına kameranın nasıl konumlandırıldığı çizerek gösterdi.
    12:02 Step motorların encoder problemlerinden bahsedildi.
    Kadir Köymen, step motorların verilen komutları teorik olarak yapabildiğini ancak bazen pratikte yapamadıklarını anlattı. Sistemin doğru çalıştığını kontrol edebilmek için manyetik encoder kullanıldığı belirtildi. Kadir Köymen, encoder sisteminin açısal ölçüm yaptığını ve şaftın ne kadar döndüğünün anlaşılmasında önemli olduğunu anlattı.
    19:25 İhsan Kehribar, DollyPlus’ın tekerleklerinde ‘Differential Drive’ sisteminin kullanıldığını anlattı. Kısaca iki teker bire bir oranda giderse istikametin düz olacağı farklı oranlarda giderse cihazın dönebileceği anlatıldı. Tekerleklerin hareket özellikleri çizim üzerinde formüllerle aktarıldı.
    32:55 Kullanıcı kusursuz bir kavis çizemezse DollyPlus bu kavisleri nasıl muntazam hale getiriyor? İhsan Kehribar, kullanıcının çizdiği yola en yakın doğru çemberin oluşturulduğunu anlattı. İhsan Kehribar, datanın nasıl göründüğünü çizerek örnekledi. İlk ark öğretme algoritmasında encoderlerin okumasının offset alındığını sonrasında da tekerleklerin gidiş oranlarına bakılarak analiz yapıldığını belirtildi.
    37:17 Kadir Köymen, iki tekerlek üzerinde çok farklı hareketlerin yapılabileceğini ve cihazın hareket kabiliyetini arttırmak için augmented reality alt yapısından feyz alarak bir çizgi yaratma uygulaması geliştirdiklerini anlattı.
    41:34 DollyPlus’ı iterken cihaz düzlemde nerde olduğunu nasıl takip ediyor? İhsan Kehribar, “Dead Reckoning” adlı bir keyword olduğunu GPS sistemlerinin olmadığı zamanlarda gemilerde de kullanılan bir sistem olduğunu ve araştırması gerektiğini anlattı. Dead Reckoning sayesinde encoderlerin pozisyonlarını açısal olarak okuduklarını ve çizim üzerinde cihazın hareketi nasıl algıladığını çizim üzerinde anlattı.
    56:53 Bozuk zeminlerde cihaz nasıl bir performans veriyor?
    Kadir Köymen, bozuk zeminde normal olarak problemler olduğunu ve ürünün iç mekanlarda kullanım amacıyla tasarlandığını anlattı. Bu titreşimlerin post prodüksiyonda warp stabilizer kullanarak çok kolay bir şekilde giderilebileceğini söyledi.
    1:04:40 Optik çizgi takibi neden yapılmıyor? Kadir Köymen, kullanıcıları ray kurmaktan kurtarmaya çalışırken yere çizgi çizmekten de kurtarmak istediklerini belirtti. Augmented reality alt yapısının boşlukta yaptığı işlemin de aslında bir çizgi takibi olduğunu anlattı.
    1:06:44 Kapanış.
    #dollyplus #kamerakontrolsistemi #eTP
  • НаукаНаука

Комментарии • 40

  • @nevermind3309
    @nevermind3309 6 лет назад +16

    Senin bu yaptığını kimse yapmaz kadir abi helal olsun

  • @757beko
    @757beko 6 лет назад +1

    Fena mahçup oldum. Bu yaz, bu sene öğrendiklerimle artık daha çok üretmek zorundayım. Ağzınıza sağlık.

  • @emreozkan4195
    @emreozkan4195 6 лет назад

    gelmesini umduğum bir konuydu. görünce sevindim. teşekkür ederiz.

  • @enessahin6159
    @enessahin6159 6 лет назад

    Lütfen devamı gelsin. Ürünleriniz özelinde muhabbetleriniz çok akıcı ve güzel oluyor.

  • @vlkakn
    @vlkakn 6 лет назад +8

    Ürün geliştirme aşamasında yaşadıklarınızı bu kadar ayrıntılı bir şekilde aktarmanız çok güzel, zevkle takip ediyorum.Video'nun konusu dışında olacak belki ama şahsen benimde zorlandığım bir konu olduğu için sizede sormak istiyorum. Sanırım yönlendirilmiş akıl olarak tanımlayabileceğim durumu nasıl çözüyorsunuz yada çözebiliyor musunuz? Edelkrone ekip olarak vaktinin büyük bir bölümünü (nasıl tanımlıyorsunuz tam bilmiyorum ama) kamera yönlendirme işi üzerinde harcıyor. Akıl konu üzerine bu kadar yönlenmişken. Yeni ürün fikirleri zannediyorum ister istemez yine benzer alan etrafında yoğunlaşıyordur. Mesala bir sonraki yeni ürün fikrinin kameraya olan uzaklığı nedir? Çok geveze yazdım kusura bakmayın yorumu okuduysanız istemeden vakit çaldım üzgünüm..

  • @twitchub7761
    @twitchub7761 6 лет назад +26

    Az izleniyor ama umarım bırakmazsınız :)

    • @worms32
      @worms32 6 лет назад +1

      Ege Uzun ben bugün keşfettim daha bu kanalı, Bir sonraki video +1 :)

    • @enesekinci9410
      @enesekinci9410 6 лет назад

      Diğer kanallarına da bakmanızı öneririm.

    • @rasitgungor9591
      @rasitgungor9591 4 года назад +1

      bıraktılar be reis

    • @omercancall7594
      @omercancall7594 4 года назад +1

      Bıraktılarr....

  • @teslagandh2759
    @teslagandh2759 6 лет назад

    Abi Süper ya böyle kıymetli bilgileri bizimle paylaştığınız için sonsuz teşekkür ederiz. Bu ülke size minnettar.

  • @furkanduran9940
    @furkanduran9940 6 лет назад

    Gözümüzde büyüyen projeleri uygulamaya geçirmemiz için mükemmel bir video serisi başladı.Türkiye bu videolarla ve 521 kafasıyla gelişicek , teşekkürler hepinize.

  • @aliyolcu992
    @aliyolcu992 6 лет назад

    Çok güzel bir seri olacak inşallah ağzınıza sağlık bir ürün bu kadar iyi anlatılamazdı. (Mobil Taraftan da bahsederseniz tadından yenmez seri)

  • @HakkiOgrt
    @HakkiOgrt 5 лет назад

    Faydalı bir videoydu, teşekkürler.

  • @justswedish
    @justswedish 4 года назад

    çok teşekkürler

  • @1KingsVideo
    @1KingsVideo 6 лет назад

    Edelkrone ekibi, tek kelimeyle harikasınız.

  •  6 лет назад

    Bu çok değerli bilgileri paylaştığınız için çok çok teşekkürler. Bu paylaşımların değer kıymetini biliyoruz merak etmeyin :) Devamını sabırsızlıkta bekliyoruz. Nesneler arası otomatik focus olayındaki nesne tanıma olaylarınında teknik alt yapısını paylaşabilir misiniz? Derin öğrenme kullanıyor musunuz? Teşekkürler.

  • @burak8326
    @burak8326 6 лет назад

    Devamı gelsin lütfen

  • @atillaozann7679
    @atillaozann7679 4 года назад

    Seninle Gurur duyuyoruz aman yurt dışına gitme Ülkenin sana ihtiyacı var

  • @srknardc
    @srknardc 6 лет назад

    Hocam merhabalar, bu güzel bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Cihaza "arc" ı manuel olarak tanıtmak yerine arc üzerindeki 3 nokta tanıtılarak arc ı kendi oluşturması, kullanıcı için hem büyük kolaylık hem de daha yumuşak ve sürekli bir hareket sağlamaz mı?

  • @poyraztahan
    @poyraztahan 6 лет назад

    Bu tarz ürünlerinizin kamere bakış açısını belirlerken arkada bir vision procesing ya da machine learning kodunuz var mı? yoksa yapma aşamasında mısınız veyahut yapma planınız var mı?

  • @baturalpcelik
    @baturalpcelik 6 лет назад +5

    Vay anasını sayın seyirciler yav

  • @mustafabarsugur4063
    @mustafabarsugur4063 6 лет назад

    Doğukan Nomak ile yazılımcı sohbeti bekliyoruz :)

  • @cansar3384
    @cansar3384 6 лет назад

    En başta elle test sırasında sallantı yaşamışken yolu kullanıcıya tanımlarken sallantıyı nasıl optimize ettiniz? Hareketi basitleştirerek formüle etme yolu kullanım şartlarında sorun yaşatmıyor mu?

  • @ademkacar3146
    @ademkacar3146 5 лет назад

    Nema motor yerine "redüktörlü DC" motor kullanılamaz mıydı?

  • @muhammetkale8615
    @muhammetkale8615 6 лет назад

    Abi sesi daha yüksek verin lütfen :) kulaklıkla dinlemek zorunda kalıyoruz

  • @HasanKeskintas
    @HasanKeskintas 5 лет назад

    Bu yayınlar hangi program ile yapılıyor, hepsi ayrı kaydedilip kurgu mu yapılıyor yoksa canlı yayın sistemi gibi bir program mı var?

  • @evdekaldiayten
    @evdekaldiayten 6 лет назад

    28:38 Dolly eliptik ark tanımlayabiliyor mu? Tanımlayabiliyorsa eğer bu arkın minimum "x" cm kadarı kullanıcı hareketiyle çizildikten sonra anlıyor şeklinde bir limit var mı?

  • @tahaturkoglu9105
    @tahaturkoglu9105 6 лет назад

    Bir yol takip edildiğinde anladığım kadarıyla her iki tarafa yolun offsetini alıyorsunuz ( dolly'nin genişliğinin yarısı kadar). İki yol elde edip uzunluklarını ölçüp teker hızlarını ayarlıyorsunuz. Ama düzensiz bir yolda (son çizilen sarhoş eğride) kafam bir miktar karıştı. Bu durumda yolları bir çok parçaya bölerek ölçtüğünüzü anladım. Ama bu noktalar arasında bir miktar ivmelenmeler olmalı ki kimi zaman hızlansın kimi zaman yavaşlasın. işte tam burada işler karıştı. Bu kararı nasıl verdiriyorsunuz. Bir sonraki bölümde bu konuyu detaylandırırsanız çok sevinirim. Belki de çok yanlış anlamışımdır tabi. Bir kaç defa daha izlerim o videoya kadar :).

  • @giganticyufka
    @giganticyufka 6 лет назад

    Hiç cihazlarinizi kullanmadım bilmiyorum, time lapse için uzaktan bağlantı yapıyor musunuz, Uzun süren çekimler için cihaz veya önizleme nasıl takip edilebiliyor

    • @giganticyufka
      @giganticyufka 6 лет назад

      Teknik kısmını soruyorum tabi, bluetooth wi-fi mı radyo sinyali gibi bir düzenek mi? Magic lantern gibi yazılımlara bağlanabiliyor musunuz?

  • @Mars-hj8gu
    @Mars-hj8gu 6 лет назад

    Merhaba, 37:43'de bahsettiğiniz olay kayıt yoluyla yapılmaz mı? Örnek; kullanıcı, çizmek yerine cihazın gitmesini isediği rotada sürse ve bu bilgiler(yani yol) kaydedilip ürün tarafından tekrar edilse daha makul olmaz mı?

    • @sametefekan5504
      @sametefekan5504 6 лет назад

      Koray Can Yılmaz Zaten öyle yaptıklarını söylediler. Sürüş el ile yapılıyor okunan değer düzeltilip tekrar ediliyor.

    • @Mars-hj8gu
      @Mars-hj8gu 6 лет назад

      Sametefekan videonun devamında farkettim onu kardeşim sağol yine de

  • @aytekinerdogan3818
    @aytekinerdogan3818 6 лет назад +1

    edelkrone'a ilk stajyer mühendislik öğrencisini almak isterseniz, buralardayım:) stajyer almamanız üzücü... Ne kaçırdığını insan, anlattıklarınızı dinleyince farkediyor.

  • @oguzhan7924
    @oguzhan7924 6 лет назад

    Tekerin nasıl üretildiğinden hiç bahsedilmedi sonraki bölümde bir ufak ondan da bahsedersiniz belki. Tekerin üretimi nasıl oluyor, yapısı nedir, CNC gibi bir makinede mi üretiliyor, özel teker üretmek istesek ne yapmamız gerekecek vs.

    • @sametefekan5504
      @sametefekan5504 6 лет назад

      Oğuzhan parçalarının çok büyük kısmını alüminyum kullanarak cnc ile şekillendiriyorlar hele tekerler gibi özel bir yerde bu şekilde bir üretim yapmışlardır

  • @nevermind3309
    @nevermind3309 6 лет назад

    Up

  • @pusatberk4193
    @pusatberk4193 5 лет назад

    Hiç sattımı merak ediyorum

  • @demirozvideo7110
    @demirozvideo7110 4 года назад

    şaryöler kısmen çöpe gitmiş oluyor