CNC dik işleme ile üretime uygun tasarım yapmak (part1)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 июл 2024
  • 0:00 Giriş. Konuklarımız Kadir KÖYMEN ve Burak KILIÇ.
    0:36 Kadir KÖYMEN, yayının amacının CNC makinelerinin kullanımını öğretmek değil, bu makinelere uygun tasarım yapmanın püf noktalarının anlatılacağını belirtti. CNC ve torna makinesinin nasıl çalıştığını gösteren videolarla bu iki üretim şekli arasındaki temel fark olan; CNC’de parça sabitken kesici ucun döndüğü ama torna da şekil alan parça dönüyorken, bıçağın sabit olduğu anlatıldı.
    4:59 CNC makinalar kaç eksende çalışır?
    Kadir KÖYMEN, CNC makinelerin X, Y, Z ekseninde çalıştığını anlattı. En yaygın kullanılan CNC makinelerinin 3 eksenli olduğu belirtti. 4-5 eksene sahip makinaların da olduğu anlatıldı.
    8:36 Kadir KÖYMEN, çizim üzerinde CNC makinelerin hareket kabiliyetlerinin keskin dönüşlere uygun olmadığı çizim üzerinde gösterdi. Gösterilen tasarımın kesici bıçak keskin köşeyi dönerken bıçağın yarı çapının köşede kendi ifadesini bırakacağı anlatıldı. Eğer keskin dönüşler alınmak isteniyorsa kesici ucun çok ince olmasının gerekli olduğunu anlattı. CNC makinelerinde en hassas konunun kesici ucun kalınlığı olduğu çünkü 6 mm'nin altına inildiği zaman hatta bazı üretimlerde 8-10 mm'nin altına inildiği zaman üretimin yavaşladığı çünkü kesici uca yandan yük bindiği için kırılmayı engellemek adına hızın düşürülüldüğü söylendi.
    13:06 CNC makineler için tasarım yaparken tutma payının önemi nedir?
    Kadir KÖYMEN, alüminyum blokların mengene ile cihaza bağlandığını ve tutma payı ne kadar fazlaysa olursa, işlem sırasında parça fırlaması, ezilmesi gibi durumlarla karşılaşılmayacağını anlattı. Tasarımların, güvenli tutma payını göz ardı etmeden yapılması gerekliliği örnek çizimler üzerinden anlatıldı. Tutma payı düşünülmeden yapılan tasarımları CNC ustalarının değişik parçalar geliştirerek çözebildiklerini ancak daha tasarım aşamasında bunun farkında olmanın çok daha hızlı, ucuz ve kaliteli üretim şansı yarattığı belirtildi. Kadir KÖYMEN tasarımcıların CNC’lerin tutma payları, takım kırılmaları, içteki çapları gibi detaylar bilmelerinin önemli olduğunu belirtti.
    20:21 CNC üretimde işler kaç aşamada bitirilir?
    Kadir KÖYMEN, önce üründe tutma payı bırakılıp ana forma şekil verildiğini sonrasında ikinci operasyon olarak malzemenin ters çevrilip tutma nedeniyle işlenememiş bölgenin uygun yerinden mengeneye bağlanarak işlenmemiş kısımına ikinci operasyonun uygulandığını anlattı. İkinci operasyondan sonra bıçağın her taraftan temizlemiş olduğu parçaya ulaşıldığını anlattılar. Burak KILIÇ, tornada ürünün arka kısmına ekstra işim uygulanmayacaksa parçanın tek seferde üretildiğini belirtti. Kadir KÖYMEN, CNC makinelere uygun tasarım yapan kişilerin ikinci operasyonda tutma problemleri yaşadıklarını ve özel mengenelerle bu problemin çözülebildiğini anlattı. Edelkrone parçalarının tutturulduğu mengene örnekleri gösterdi.
    31:48 Kadir KÖYMEN, 3 eksenli CNC makinaların 5 eksenli gibi kullanılabileceğini parcanın her bir yüzeyine farklı işlemler yapılabileceğini anlattı. Ancak her operasyonda farklı bir mengeneye bağlanacağı için pozisyonlama hatalarının olabileceğini belirtti. Kadir KÖYMEN 5 eksenli tezgahların parçayı kendisinin çevirebildiğini anlattı.
    35:51 Simültane eksen CNC nedir?
    Kadir KÖYMEN, simültane CNC’de bütün eksenlerin komplike çalışabildiğini çok farklı bıçakların kullanıldığını, çok sabırlı ve itinalı yapılması gereken bir işlem olduğunu anlattı. CNC tezgahın bu işlemle sınırlarının zorlandığını ve çok mecbur kalınmadıkça yapılmaması gerektiğini belirtildi.
    39:00 3 eksenden çıkmak zorunda kaldığımız anlar nelerdir?
    Kadir KÖYMEN, parçaya yanlardan delikler açılacaksa veya yanlardan boşaltmalar yapılacaksa 4 veya 5 eksene geçildiğini anlattı. Ürün tasarımcılarının CNC üretim teknolojisine hakim olması gerekliliğinden bahsedildi.
    43:46 Kadir KÖYMEN, parça tasarımlarında keskin köşelerin yumuşatılması gerektiğini çünkü yeni işlenen bir keskin köşeli bir parçanın elle tutulduğuna eli kesebileceğini belirtti. Bu yumuşatmaya pah kırmak denildiği anlatıldı.Pah kırmanın köşelerde ekstradan 45 derecelik yapılan yumuşatmalar olduğu belirtildi. Tasarım dilinde pah kırmanın ürünün kalite göstergesi, imzası olduğu söylendi.
    48:10 Burak KILIÇ, tasarımcılıkta kendini geliştirmek isteyenlerin ilk olarak üretim cihazlarının kabiliyetlerini öğrenmeleri gerektini, tasarım programlarının bir şekilde öğrenildiğini belirtti.
    49:00 Kapanış.
    #CNCdikişleme #endüstriyeltasarım #eTP
  • НаукаНаука

Комментарии • 40

  • @musabaybek1957
    @musabaybek1957 5 лет назад +1

    Üretim fikri olan ve pazara açılma hedefi güden gençler için bu tarz videolar gerçekten çok değerli. Bilgilerinizi ve tecrübelerinizi anlatarak bizleri olası hatalardan haberdar etmeniz çok iyi oldu. Tüm ekibe teşekkürler...

  • @okancandan1313
    @okancandan1313 2 года назад

    Bazıları için gereksiz olabilir ama bu sektör için özellikle Türkiye şartlarında sohbet havasında çok gerekli faydalı bir video

  • @tayyip5311
    @tayyip5311 6 лет назад +1

    çok iyi ler aşırı türkçe böyle bir içerik bulmak paha biçilemez üstelik opensource

  • @ardatasayar
    @ardatasayar 6 лет назад +1

    Muhteşem anlatılmış.Bir Cnc makinasında çalışan olarak keyifle izledim.

  • @gorkemkaya9723
    @gorkemkaya9723 Год назад

    Gerçekten mükemmel bir eğitim olmuş.

  • @ozgurabama9622
    @ozgurabama9622 6 лет назад +1

    edelkrone teknik paylaşımlar
    lezzetli bir yemek yedim, teknik paylaşımlarınızı lütfen devam ettirin

  • @zaferrfz
    @zaferrfz 6 лет назад

    Harika bir paylaşım. Böyle bir konuda işin hassasiyetlerine değinen Türkçe bir kaynak bulmak paha biçilemez. Muazzam bir hizmet sunuyorsunuz. Canı gönülden teşekkürler...

  • @metinsut
    @metinsut 6 лет назад +1

    elinize sağlık çok faydalı bir yayın olmuş.

  • @BetulKaplan
    @BetulKaplan 6 лет назад +1

    Çok faydalı bir video. Teşekkürler.

  • @nightbeezer
    @nightbeezer 6 лет назад +1

    Çok kıymetli bir yayın!

  • @osmansucu3854
    @osmansucu3854 6 лет назад

    Mühendislik açısında çok çok temel bilgiler ama başarılı anlatım

  • @cemtunc6699
    @cemtunc6699 5 лет назад

    çok güzel samimi bir anlatım olmuş. tebrik ediyorum. teşekkürler

  • @keremsonmez7604
    @keremsonmez7604 6 лет назад

    çok faydalı ve ihtiyaç duyulan bir içerik ağzınıza sağlık.

  • @kemalerennn
    @kemalerennn 6 лет назад +1

    Ağzınıza sağlık 😊

  • @MrUmuteroglu
    @MrUmuteroglu 6 лет назад +2

    abi harika bir içerik olmuş cnc makineleri ile ilgili güzel bilgiler öğrendim

  • @f_nc
    @f_nc 6 лет назад

    muhtesem bir video. elinize saglik.

  • @hakankalac
    @hakankalac 6 лет назад +1

    Çok teşekkürler 👍

  • @MimariTasarm3DCepheCizimi
    @MimariTasarm3DCepheCizimi 5 лет назад

    Teşekkürler. Devamını bekliyoruz...

  • @Abdullah-xk1mf
    @Abdullah-xk1mf 6 лет назад +4

    Bu çaba nedir biliyor musunuz, düşüncelerin somut nesnelerle buluşmasının gösterilmesi. Yani felsefenin ta kendisi. Mükemmel.

    • @ercanteke7597
      @ercanteke7597 5 лет назад +1

      Bu çaba sektörde usta kalmamaya başladı. Yeni yeni kişiler yetişsin ki yeni köleler çalışsın diye.

  • @OlanBitn
    @OlanBitn 6 лет назад

    helal olsun türkçe kaynak bulmak muazzam bir şey oldu

  • @757beko
    @757beko 6 лет назад +1

    Şimdiye kadar izlediğim videolar harikaydı, yoldayken keyifle dinliyorum. İstek konu programa ne kadar uygun bilmiyorum ama elektrik motorları ile mekanik parçaları kontrol etmeyi buradan dinlemek güzel olurdu, mekanik bir cihazın hızlı ve precise hareket etmesini görmek muhteşem bir şey. Servo motorlar üzerinde gelişmeye çalışıyorum.

  • @HasanKeskintas
    @HasanKeskintas 6 лет назад

    harika içerik çok teşekkür ederim.

  • @757beko
    @757beko 6 лет назад +3

    Tam da cnc leri araştırdığım günlerde ilaç gibi geldi.

  • @barskrm3852
    @barskrm3852 6 лет назад +1

    Nokta atışı içerik budur.

  • @onuryasa9086
    @onuryasa9086 6 лет назад +6

    Henüz üniversite sınavına hazirlanmama rağmen AutoCAD ,teknik resim , Solidworks ve inventor e hakim biri olarak keyifle izliyorum. torna ve freze tezgahı kullandım cnc nedir de bilirim Baksettiğim her programda ciddi gerçek işler de üretmisliğimiz var hedef Makine mühendisliği Here we come

  • @onuryasa9086
    @onuryasa9086 6 лет назад +3

    Kadir abi senin sayende kaliteli mühendisler yetisecek. Bir makine mühendisi adayi olarak sevgi ve ilgiyle izliyorum ve demek istediklerini anlıyorum ve bazende biliyorum bazende öğreniyorum

  • @furkanbakr4380
    @furkanbakr4380 6 лет назад +3

    Mükemmel bir video. Teşekkürler. CNC hakkında temel bilgiler öğrendik. Peki silindir şeklinde parça işlerken nasıl olacak. Torna makineleri hakkında da bilgi vermeniz mümkün müdür?

  • @Ali-te8gg
    @Ali-te8gg 5 лет назад

    Yeni Mühendis arkadaşlar bunlar temel uygulama bilgileri.10 kişi biraya gelip herhangi bir meslek lisesinde temel imalat yöntemleri atelye kursu talep edin ücretsiz. pratiğe dair çok şey ögrenirsiniz..

  • @orochi-x
    @orochi-x 6 лет назад +1

    En büyük problem, amatör de olsa CNC'yi kullanılabileceğimiz mekan problemi. Çözülmesi gereken 3D yazıcı gibi evde kullanılabilir hale gelmesi, ses izolasyonu ve talaş toplama problemleri konusunda fikirleriniz nedir? Mevcut çözümler nelerdir? (Ses Yalıtım Kabinleri vs.)

  • @alpagutsencer
    @alpagutsencer 6 лет назад +2

    İhsan abi bir bölümde pcb dizgi işlemlerini nasıl yaptığınızdan bahseder misiniz ? Kendi dizgi makineniz mi var yoksa yurtdışı kaynaklı mı çalışıyorsunuz ? Teşekkürler

  • @burakkaraman6243
    @burakkaraman6243 6 лет назад +1

    abi bir urun uretmek istesek bu urunun icinde plastik ve aliminyum var bunu cikartirken sanayiye gittigimizde iki farkli yeremi gidiyoruz yoksa bunlarin kisinide yapabilen yerler varmi ?? yani plastik icin enjoksyoncuya aliminyum icinde CNC yapan biyere mi gidiliyo yoksa urunu komple hazir bir halde cikartabiliyolar mi ???

  • @ahmet829
    @ahmet829 4 года назад

    Kadir bey Burak beyle birlikte harika bir çalışma yapmışınız.fakat yüzey temizliği polisaj veya kaplama boyama kullanılıyormu.mesela ferezedeki bazı çizikler titreşimli polisaj ile karıştırılıp daha kaliteli yüzeyler elde edilebilir.saygılar iyi çalışmalar

  • @gokhanylmaz9208
    @gokhanylmaz9208 4 года назад

    Not: 3 eksen diye konuşulan tezgah %99 2,5 eksendir. Aradaki farkı araştırıp öyle üretime yönelik dizayn yapmanızı tavsiye ederim.

  • @vasatbey
    @vasatbey 6 лет назад +1

    Akilli telefon uretseniz ne guzel olur be.

  • @muhammedmehmetocal664
    @muhammedmehmetocal664 5 лет назад

    O üretemediğiniz zırıldayan parçanın arkasına destek olarak kalıp metal kysanız veya parçayı tablaya dik değilde yataykoysanız olmazmıydı ?
    Cnc hakkında fazla bir tecrubem yok. Yanlış bir tavsiyede bulunduysam kusura bakmayın. Emeginize sağlık.

  •  6 лет назад

    CNC Makinesi alamayan ev kullanıcıları ve öğrencileri için aluminyum işlemeye yönelik uygun fiyatlı freze veya mini cnc makinesi ne önerirsiniz ? Firma veya link paylaşabilir misiniz ? İçerikleri sıkı bir şekilde takip ediyoruz. İyi ki varsınız ve ordasınız.

  • @ibrahimkahraman4588
    @ibrahimkahraman4588 5 лет назад

    bağlama örneklerini görebileceğimiz bi yer varmı

    • @Ali-te8gg
      @Ali-te8gg 5 лет назад

      Is kalıpları ile papuçla bağlama manyetik tabla gibi seçenekler var