Bilgem Çakır ile mühendislik tarihimiz, folklorümüz üzerine konuştuk

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 июл 2024
  • 0:00 Giriş ve bölüm kahramanları Bilgem Çakır ve Doğukan Nomak.
    3:50 Sizi Yalın Kod YouTUBE kanalından bilgi ve tecrübelerinizi aktarmaya ve bir şeylerin doğrusunu anlatmaya iten şey nedir?
    Bilgem Çakır, bunu iki taraflı düşündüğünü ve insanların mühendislik kariyerlerini iyileştirebilecekleri, nelere yatırım yapabilceklerini, neleri nasıl önceliklendirebileceklerine dair kişisel tecrübelerini paylaştığı bir kanal olduğunu aktardı. İşin bu tarafını adete bir mentorluk olarak gördüğünü ve kariyerinin başında olan kişilere bazı fikirleri vermek, insanların düşünmeye fırsat bulamadığı şeyleri bir dakika buda var diye düşünmelerine tetikliyici olmanın amacı olduğunu anlattı. Bir başka önemli amacının; software organizasyonlarında batıdaki büyük şirketlerin daha verimli ve başarılı olabileceklerine dair çözülmüş problemleri ve yaklaşımları Türkiye'deki organizasyonlara da iletmek olduğunu söyledi. Asıl amacının ekosistemi iyileştirmek olduğunu belirtti.
    6:15 Bu bilgileri paylaşmanızın yol göstermenizin ve mentorluk yapmanızın arkasındaki sebepleri neler? Bilgem Çakır, bunun arkasındaki sebep olarak ekosistemi önemsediğini ve milliyetçi bir tarafta olduğunu, Türkiye'deki insanların, şirketlerin, organizasyonların yazılım ve mühendislik konularında daha iyi olmasını istediği için sorgulamadığı bir motivasyon beslediğini anlattı. Türkiye'de finansal bir bağı olmasa bile, Türkiye'de çalıştığı (Vestel, Beko, Sobee) dönemde edindiği bilgi, tecrübe ve yapma imkanı bulduğu projelerin kendisini şuandaki konumuna getirdiğini ve önünü açtığını anlattı. Bu koşulların daha çok oluşması için mühendislik ekosisteminin büyümesi çabasınında öncü olabilecek kişilere düştüğü için böyle bir motivasyonu olduğunu söyledi.
    13:35 Kadir Köymen, folklor kültürü konusunda geçmişte gurur duyulan olaylarda, mühendislerin etki ve katkılarıyla ortaya çıkan şeylerin üstü örtülmüş olduğu için göremediğimizi anlattı. Kadir Köymen; aslında bunları fark edip konuşulmasının ve bunlarla gurur duymamız gerektiğini söyledi. Bilgem Çakır, folklor kültürü konusunda en kritik ilave söyleyeceği şeyin; mühendisin projede yetiştiğini ve en büyük aşılması gereken handikabın mühendislerin proje yapmasının önünü açmak olduğunu söyledi. Aklına bir şey koyan mühendisin önünde durulamayacağı belirtildi. Devrim arabaları örneğinin bu yüzden önemli olduğu belirtildi.
    17:56 Bir işbirliğine gerek var mı? Mühendislere birilerinin görev veriyor olması kaçınılmaz bir şey mi? Kim mühendisleri yönlendirmeli? Bilgem Çakır “birileri bir şeyler istemeli mi?” konusunun mühendislerin elinde olmadığını ama üst seviyede proje ve fırsatları görme, o fırsatları iyi değerlendiren, mühendislerden daha iyi market datasına sahip, pazardaki trendleri gören ancak kod yazmakla vb işlerle ilgisi olmayan insanların doğru ürünün inşa edilmesini isteyebileceklerini anlattı. O seviyeye gelmesek bile bir şirketin hali hazırda ürünü varsa ve onu çalıştırmakta yada geliştirmekte alt modülleri başka firmalardan almak yerine, kendimiz geliştirelim gibi mühendislerinde savunabileceği konular olduğunu anlattı.
    23:24 Türkiye'de mühendislere güven ve ilgi neden yok? Bilgem Çakır güvenin mühendisten kaybedilmesinden ziyade organizasyonların iş yapma modellerinin bu duruma sebep olduğunu anlattı. Türkiye'de ve her ülkede iş yapma modellerinin ticaretten geldiğini sonrasında seri üretim yapmayı öğrendiğimizi ardından AR-GE ve inovative ürün yapmayı öğrendiğimiz konuşuldu. Bilgem Çakır, "biz cumhuriyetle ticareti öğrendik ve ilk holdingler kuruldu sonra 80'lerde tekstille gelen fabrikalaşma, 90'larda elektroniğe yansıması ve 2000'lerde AR-GE ve inovasyona başladık” dedi. Bilgem Çakır, fabrikalaşma tarihi yeni olduğu için firmaların AR-GE'ye güvenmediğini, genç mühendislerinde ufak hata ve gecikmeleriyle güveninin kolay oluşmadığını anlattı.
    28:30 İnovasyona neden daha yeni geliyoruz? Neden cumhuriyeti başlangıç noktası olarak alıyorsun? Bilgem Çakır, İstanbul'u feth etmek için toplar yapıldığını ancak sonrasında top endüstrisi haline getiremediğimizi örnek verdi. Cumhuriyeti başlangıç noktası saymasındaki nedenin ise o dönemde üretimin biraz daha sistematikleşmeye başladığını ve bunun için cumhuriyeti başlangıç noktası aldığını söyledi. Finansman mekanizmasının gelişmesinin ve risk sermayedarlığının yeni yeni oluştuğunu belirtti. Bunun daha önceden oluştuğunu göremediğimiz için inovative işler yapamıyor oluşumuzun arasında bir korelasyon olduğunu anlattı.
    38:15 Bilgem Çakır, Amazon'da kullanılan 14 liderlik prensibinden biri olan "disagreement and commit”i ve bunun önemini anlattı. Firma içinde bir projede en alt kişinin en üst kişiye karşıt fikrini dillendirebildiği bir sistem olduğunu belirtti. kinci aşamada (commit) fikirlerini rahatça dile getiren kişinin tartışmanının sonucunda fikrinin doğru bulunmaması halinde diğer seçilen fikrin başarısı için elinden geleni yapma profesyonelliği olduğunu anlattı. Firma içinde bu sistemin çok yararlı olduğu vurgulandı.
    46:15 Kapanış.
  • НаукаНаука

Комментарии • 31

  • @harununal7432
    @harununal7432 6 лет назад +14

    arkadaş şu videoyu izledim ve şu an kimseyle konuşma istemiyorum. sanki insanlar günlük ve bayağı cümlelerle konuyu sulandıracaklarmış gibi. oturup kendi kendime tefekkür etmek istiyorum. teşekkürler

  • @mustafasoyer
    @mustafasoyer 6 лет назад +12

    mühendis, mühendislik, problem çözmek, kendilerinden bir şey istemeden yapan, çözen insanlar, demokrasi.... bu beyinlerin fikir çarpıştırması ve bize hizmet etmesi. uyandırdığınız her fikirde yükümüz büyük, teşekkürler

  • @muratdndr
    @muratdndr 3 года назад

    28:30 Mükemmel bir soru...

  •  6 лет назад +10

    eyvallah canlar ❤️

  • @bahadr4331
    @bahadr4331 6 лет назад

    Bilgem Çakır ile fikirlerimiz ve zihin yapımız çok uyuşuyor, benzer örneklemeleri de çevremde anlatıyorum o açıdan kendim gibi birine rastlamış olmak muhteşem. Kadir'e de teşekkürler bizi buluşturduğu için ancak böyle bir fırsat yakalanmışken hazırlıksız ve sorulara çalışılmadan sanki doğa üstü bir şey soruyormuş ve bu zormuş gibi göstermek zihniyetini bırakmalıyız,Türkiyede bu çok yapılıyor. Nasıl soru sorulduğu, şekli ve tarzı ve kalitesi soran kişi hakkında çok derin bilgiler verir. Bu açıdan özünde kaliteli ama sunuşta kalitesiz sorular için kınıyorum. Ayrıca amerikadan gelen özünde iyi şeyler yapmak isteyen insaları gereksiz yüceltmeyin adamların muhteşem kimyalarını bozmayın, pir pir yapan müritleri hikayesine döndürmeyin. Herşey rağmen görülüyor ki Bilgem Çakır açık ara önde. Teşeklürler Bilgem.

  • @metinsut
    @metinsut 6 лет назад +1

    yayın için teşekkürler, çok keyifliydi.

  • @nazimilhan1783
    @nazimilhan1783 6 лет назад

    türkiye nin bilgem çakıra daha çok ihtiyacı var daha çok bilgemler dilerim saygılar

  • @fbfrkdmr
    @fbfrkdmr 6 лет назад

    Ne muhteşem bir sohbet, teşekkürler kafamızı açtığınız için.

  •  6 лет назад

    Süper program olmuş. Teşekkürler.

  • @sinanordu7504
    @sinanordu7504 6 лет назад

    Kral insanlarsınız. Sizin varlığınız ülkenin yeni folklorü olacağını düşünüyorum ;) Takiptesiniz.

  • @mahtansir8775
    @mahtansir8775 6 лет назад

    Resmen izlemek için programımı aksattım. Pişman mıyım? Hayır.
    Çok teşekkürler bize daha fazla Bilgem Çakır verdiğiniz için. Sizinle beraber dinlemek ayrı bir zevkti..

  • @pusatberk4193
    @pusatberk4193 6 лет назад

    Teşekkürler...

  • @zeynepaydn6833
    @zeynepaydn6833 5 лет назад

    bilgem bey hamiyetinizi tebrik ederim. Allah razı ola

  • @baltin80
    @baltin80 6 лет назад +2

    Hocam cok guzel bir video olmus ama sorulari soran arkadasin bir turlu soramamasi sac bas yoldurdu :) Bilgem Cakir nasil anlamis sorulari tebrik ederim.

  • @merthisoglu375
    @merthisoglu375 6 лет назад

    NİCE 👌

  • @efyland
    @efyland 5 лет назад

    Bitmemeliydi. Nasıl biter bu video. Dünyanın en güzel videosunu nasıl 50 dakikada bitirirsiniz? :'(

  • @YalcnKarpuzcuYK
    @YalcnKarpuzcuYK 6 лет назад

    Emeğinize sağlık ama verimlilik açısından intronun bitiş zamanını da eklerseniz güzel olur

  •  6 лет назад

    Aynen söylediğiniz gibi, "alıcısı var" :)

  • @PoyrazAlkan
    @PoyrazAlkan 6 лет назад +1

    #8:17 de Ekositemi anlatırken bu sistemi önemsemenin adını ne olarak koyacağını bilmediğini söyledi hocam Bunun adı ADAM lıktır.

  • @emre.erdemir
    @emre.erdemir 5 лет назад

    Bu çalışmaları başka kişilerle de devam ettirebilsek çok güzel olmaz mıydı?

  • @3DMESLEK
    @3DMESLEK 6 лет назад

    Hocam artık oyun eğitim videoları bekliyoruz sizden :)

  • @yunusozkaran3988
    @yunusozkaran3988 6 лет назад

    46:46 Kadir abi açız aç !

  • @skysailor74
    @skysailor74 6 лет назад

    ufuk açıcı.

  • @gokalpcicek3486
    @gokalpcicek3486 6 лет назад

    Bu risk sermayedarligi yani "venture capital" ile ilgili güzel bir belgesel var "something ventured" diye.ruclips.net/video/cmlcCXtcF2c/видео.html Link sadece trailer iceriyor ama icerigi okuyan tamamini bulur zaten. Bu arada harika program olmus,tesekürler.

  • @mustafaavc9805
    @mustafaavc9805 6 лет назад +2

    Apple en çok benzeyen firmami 😂😂😂 Nihat Doğan i Frank Sinatra ya benzetmek gibi olmadimi yaa.Siyah tişört giyerek Steve jobs olunmaz ama Cem Yılmaz belki.Ucuncu elemanın patron sen okadar güzel soru soruyorsun ki demeside bana yok artık dedirtti.

    • @bahadr4331
      @bahadr4331 6 лет назад +1

      Mustafa Arzu iyi özetlemişsin😁😁

  • @aslan2097
    @aslan2097 6 лет назад

    keyifli bir sohbetti ancak bence bir tık kaç pikseldir konusundaki tavır + masada 3 kişinin oturup ikisinin daha çok konuşması hoş olmamış. Bilgemin disagreement comment konusundaki söyledikleri çok doğru ve güzel ancak Türkiye gerçeklerine pek uymuyor, edelkrone gibi bir firmada bile patronluk taslama + aganın sözünün üstüne söz söylememe + agayı incitmeme gözüne batmama gibi durumlar sezinliyorum ...

  • @nightbeezer
    @nightbeezer 6 лет назад

    Genelde hep devletle başladığını sanılır gelişimin ama medeniyet ticaretle başlar