Çok iyi bilgiler. Buffer noktasına bir örnekte kendi aracımdan vermek istedim bir sene sonunda 12bin km civarında en yüksek kaybın yaşanması beklenirken, sevriste yapılan ölçümlerde batarya sağlığı %100 çıktı. Servisten konuyla ilgili bilgi aldığımda aynen ilk iki senede genelde bufferdan fazla yıpranma yaşanmadığı bilgisini aldım. Net batarya eskimesi 2 sene ve yaklaşık 20-25bin km sonrasında hissediliyor. Bu konuyla ilgili farklı biliglerde vardı ve hatta bazı firmaların ilk model serilerde yüksek buffer kullanırken bataryalardan aldıkları olumlu eskime değerlerinden sonra buffer oranını azaltarak halen %70lik batarya garanti ömrünü sağlayabildikleri için yeni modellerde aynı batarya ile daha fazla net kullanım kw larını pazarladıkları konusunda da bilgiler var.
Kia/Hyunadi grubundan bir bilgide ben paylaşayım. Geçen seneye kadar batarya değişimini, bataryanın tamamı olarak gerçekleştirirken bir kaç ay önce batarya baketi düzeyinde değişimlere başlandı. Bir sorun yaşandığında serviste artık bataryanın tamamı değil sadece sorun olan batarya paketi değişimi yapilabiliyor. Bu bilgi ile bir sonraki noktada olası bir arızada sadece modül değişimi ile dahi müdahale edilebileceği ön görülebilir.
Hocam videolarınız çok öğretici ve çok önemli konulara değiniyorsunuz fakat bir video eleştirisi olarak değerlendirirseniz mikrofonu bu şekilde ağzınıza tuttuğunuzda görüntü ve videoya odaklanma açısında hoş bir görüntü olmuyor. Yakanıza takarsanız ya da daha yakın bir yere daha başarılı olacaktır diye düşünüyorum. İyi günler dilerin
Çok faydalı bir içerik olmuş teşekkürler. Elektrikli araçlarin Türkiye'de 10-15 bin km bir servise polen filtresi değişimi için çağırılması hakkında ne yapabiliriz. 3 kuruşluk polen filtresini değiştirip cam suyunu tamamlayıp 5-6 binlik faturaya sıvıları tamamlandı mi yazıyorlar. Yazıklar olsun. Araç satılırken bunları söylemiyorlar biz sorunca yüzler aşılıyor birden.
@@İlker.G Teşekkürler. Evet, bazı markalarda üstelik abartılı fiyatlar isteniyor. Kullanıcı da garanti bozulmasın diye her yıl servise götürmek zorunda kalıyor. Tesla, Togg gibi bazı markalarda bu zorunluluk yok. Volvo gibi bazı markalarda ise bu ücretsiz. Ben kullandığım Mg ile ilgili ilk izlenimlerim videomda bunu eleştirmiştim. Hepimiz bu duruma tepki göstermeliyiz sizin gibi.
@ElektrikliyleYollarda Ben servise gitmeyelim demiyorum hocam. Yapılan işleme biçilen fiyat absürt isyanimiz buna. Bugün polen filtresi ne kadar 1 diyelim 1 de işçilik dersin 2 buna 5-6-... Fatura kesilmesine itiraz ediyorum. Benim bildiğim servise çağıran Kia Hyundai Stellantis WV siz de mg4 dediniz geriye Tesla Togg kaldı. Alınabilir olanlar
@@14my61 Elektrikli araçlarda kullanılan aküler markadan markaya göre değişmekte. Özellikle bazı markalar lfp akü kullanmaya başladılar. Klasik içten yanmalı markalar ise bilinen içten yanmalı araçlarda kullanılan aküler kullanıyorlar. Dolayısıyla lfp akü kullanılan araçlar çok daha uzun ömürlü olurken, diğerleri içten yanmalıdakine benzer ömüre sahip olurlar. Ama bu konuda ayrıntılı bilgiye sahip değilim. İlk fırsatta araştıracağım. Soru için teşekkürler Murat bey.
Güzel bilgiler için teşekkürler. Benim aklıma takılan bir şey var; örneğin bugün için 2024 model bir ev aracımız var. Menzil 300km. 5-6 yıl sonra daha uzun menzil içeren bir batarya çıktı diyelim aynı marka araçlara. Bizim 2024 model araca yeni batarya takılabilir mi?
@@bigbossares Teşekkürler. Evet ama sadece batarya değişimi değil, bms, yazılım ve bazı diğer ara parçalarında değişmesi gerektiği için maliyetli olacağı için mantıklı ve ekonomik olmaz. Ama ilerleyen yıllarda teknolojik gelişme neyi gösterir şimdiden bir şey söylemek sadece olasılık belirtmek olur. Yani teorik olarak mümkün ama pratik olarak ekonomik değil.
@ElektrikliyleYollarda teşekkürler cevabınız için.O zaman ki şartlar belki daha olumlu olabilir teknolojisinin gelişimini düşünürsek. Belki aynı marka model devam ederse daha uyumlu ve ekonomik olabilir.
Merhaba nasılsınız? Paylaşımlar ve emeğiniz için çok teşekkürler 🙏 Volvo EX40 aracımı dün teslim aldım. Batarya verimliliğini (kapasitesi) menüde nereden kontrol edeceğimi bulamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim 🙏
@@erdemsimsek2859 Teşekkürler Erdem bey. Bunu okumadan önce mailinizi yanıtlamıştım. Batarya verimliliği ile kast ettiğiniz batarya kapasitesi imiş tahmin ettiğim gibi. Bu hiç bir marka araçta gösterilmiyor maalesef. Bazıları yıllık bakıma gidildiğinde bu konuda bilgi verirken çoğu marka bu konuda bilgi vermiyor. Obd cihazıyla ölçüm yapabilirsiniz ya da basit bir yöntemle yaklaşık bir ölçüm yapabilirsiniz. Aracı %1'e %2'ye kadar kullanıp şarj edip, aracın aldığı kwh değerine göre hesap yapabilirsiniz.
Evet benim 53bin km oldu tesla lr kullanmaya bağlı olarak sanki kmde fazla dusme yok sadece tahmini ve kullan.adan hissettiğim 3 ila 5 arası kayıp var gibi ama gene 250 km lik aynı yolu aynı menzille alıyorum hep %50 gudiş %55 dönüş
@@atillaonur3913 Teşekkürler, Atilla bey, kendi deneyim/kullanım durumunuzu paylaştığınız için. Zaten, teorik ve pratik paylaşımlardan gördüğümüz kadarıyla ilk 100.000 sonrası bu azalma epey bir azalıyor olacak. Elektrikli iyidir, candır. Keyfini çıkarıyoruz hep birlikte. 😊
@@ohanguler3866 Teşekkürler Orhan bey. Evet, değiştirilebiliyor. Hatta diğer parçalarda onarım yaptıranlarda olabiliyor. Apple gibi global çalışma tarzları var.
@@YusufDal99 Evet zarar verir, ancak o şekilde uzun süre tutulmaması halinde önemsenmeyecek kadar azdır bu zarar. %100'de bir kaç saatten fazla durmaması kaydıyla %100'e getirip kullanabilirsiniz. Hatta belli aralıklarla %100'e kadar getirip hemen yola çıkmak gerekir. Batarya balansının sağlanması için. Bu konuda lfp ve nmc bataryalarla ilgili paylaşımımı izleyebilirsiniz.
@@Murat34Erdogan Evet aslında çoğu zaten uzun yollara uzanan garantiye sahip. Ama genellikle çoğu insanda batarya ömrü ve maliyeti ile ilgili bir kaygı var. Aynı zamanda bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var.
Sizden ilham alıyorum ❤
@@ozoren Olur mu Engin hoca, tam tersine 😊. Sadece ben değil tüm elektrikli kullanıcısı RUclipsrlar sizden ilham alıyor. Seviliyorsunuz. 🥰🙋♂️
@@ElektrikliyleYollarda Kavga etmeyin ikinizden de ilham alıyorum 😂
@ElektrikliYollar 😉🥰
Çok iyi bilgiler.
Buffer noktasına bir örnekte kendi aracımdan vermek istedim bir sene sonunda 12bin km civarında en yüksek kaybın yaşanması beklenirken, sevriste yapılan ölçümlerde batarya sağlığı %100 çıktı.
Servisten konuyla ilgili bilgi aldığımda aynen ilk iki senede genelde bufferdan fazla yıpranma yaşanmadığı bilgisini aldım. Net batarya eskimesi 2 sene ve yaklaşık 20-25bin km sonrasında hissediliyor.
Bu konuyla ilgili farklı biliglerde vardı ve hatta bazı firmaların ilk model serilerde yüksek buffer kullanırken bataryalardan aldıkları olumlu eskime değerlerinden sonra buffer oranını azaltarak halen %70lik batarya garanti ömrünü sağlayabildikleri için yeni modellerde aynı batarya ile daha fazla net kullanım kw larını pazarladıkları konusunda da bilgiler var.
@@brikardii Teşekkürler katkınız ve bilgilendirme için. Hyundai İoniq 5 kullanıcısı bir arkadaşa da servis benzer bilgiyi vermişti.
@@ElektrikliyleYollarda model paylaşmak doğru olur mu bilemediğim için belirtmemiştim. Aracım ioniq 5. 🙂👍🏻
@brikardii Teşekkürler. 🙏
Bende 2023 eylül çıkışlı c4x var 41 bi km de obd ile bağlandım batarya sağliğı 98,125. Yani batarya eskimesi %1.875
@@kadirozturk3452 Çok teşekkürler, bilgilendirme ve katkınız için Kadir bey. Çok iyi değer.
hocam ne güzel anlatmışsınız. Teşekkürler. Ayrıca uslubunuz içinde teşekkürler.
@@ilkerackgoz5851 Teşekkürler İlker bey, sağolun.
Çok teşekkürler Erol Bey emeğinize sağlık.
@serkanozboyar2961 Teşekkürler Serkan bey.
Kia/Hyunadi grubundan bir bilgide ben paylaşayım. Geçen seneye kadar batarya değişimini, bataryanın tamamı olarak gerçekleştirirken bir kaç ay önce batarya baketi düzeyinde değişimlere başlandı. Bir sorun yaşandığında serviste artık bataryanın tamamı değil sadece sorun olan batarya paketi değişimi yapilabiliyor. Bu bilgi ile bir sonraki noktada olası bir arızada sadece modül değişimi ile dahi müdahale edilebileceği ön görülebilir.
@@brikardii Teşekkürler katkınız için. Modül veya hücre bazında değişimler kullanıcı için büyük avantaj sağlayacaktır maliyet anlamında.
Ayrıca bir süre daha İstanbuldayım. Bodruma döndüğümde sizinle irtibata geçmeyi planlıyorum. Çok selamlar 🖐️
@@erdemsimsek2859 Tabi ki Erdem bey. Selamlar. 🙋♂️
Emeğine sağlık Erol abi🙏🙋🏻♂️
@@MrEngink61 Teşekkürler 😊🙏🙋♂️
Beklediğm video 🙏
@@BurakDeniz-y8f Teşekkürler 😊
Eqs 450 2021 model 83000 de aldığımda batarya sağlığına baktırarak satın aldım %98.7 çıkmıştı
@@Ümit-k4n Teşekkürler bilgi ve katkı için. Çok çok iyiymiş gerçekten.
Hocam videolarınız çok öğretici ve çok önemli konulara değiniyorsunuz fakat bir video eleştirisi olarak değerlendirirseniz mikrofonu bu şekilde ağzınıza tuttuğunuzda görüntü ve videoya odaklanma açısında hoş bir görüntü olmuyor. Yakanıza takarsanız ya da daha yakın bir yere daha başarılı olacaktır diye düşünüyorum. İyi günler dilerin
@@talatkizilaslan3143 Teşekkürler öneriniz için. Sağolun, sonraki paylaşımlarımda dikkat edeceğim.🙏
Çok güzel bir yayın oldu 🥰🥰
@@Ceylinaz.Almina 🥰
elinize sağlık abi :)
@@ozanseyhanevcar Teşekkürler, selamlar 🙏🙋♂️
Teşekkürler hocam
@@aytugcelik5018 Teşekkürler, sağolun.
Çok faydalı bir içerik olmuş teşekkürler.
Elektrikli araçlarin Türkiye'de 10-15 bin km bir servise polen filtresi değişimi için çağırılması hakkında ne yapabiliriz.
3 kuruşluk polen filtresini değiştirip cam suyunu tamamlayıp 5-6 binlik faturaya sıvıları tamamlandı mi yazıyorlar. Yazıklar olsun.
Araç satılırken bunları söylemiyorlar biz sorunca yüzler aşılıyor birden.
@@İlker.G Teşekkürler. Evet, bazı markalarda üstelik abartılı fiyatlar isteniyor. Kullanıcı da garanti bozulmasın diye her yıl servise götürmek zorunda kalıyor. Tesla, Togg gibi bazı markalarda bu zorunluluk yok. Volvo gibi bazı markalarda ise bu ücretsiz. Ben kullandığım Mg ile ilgili ilk izlenimlerim videomda bunu eleştirmiştim. Hepimiz bu duruma tepki göstermeliyiz sizin gibi.
@ElektrikliyleYollarda
Ben servise gitmeyelim demiyorum hocam. Yapılan işleme biçilen fiyat absürt isyanimiz buna. Bugün polen filtresi ne kadar 1 diyelim 1 de işçilik dersin 2 buna 5-6-... Fatura kesilmesine itiraz ediyorum.
Benim bildiğim servise çağıran Kia Hyundai Stellantis WV siz de mg4 dediniz geriye Tesla Togg kaldı. Alınabilir olanlar
@IlkerGucuk1 Evet çok haklısınız. Maalesef çok abartılı fiyatları.
Engin Ozoren den selamlar.
@@xsend11 Aleykümselam, sağolsun, Engin hocayı severiz, Ender bey.😊
Elektrikli araçlarda batarya dışında bulunan akülerin ömürleri ve maliyetleri ne kadar? Bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim?
@@14my61 Elektrikli araçlarda kullanılan aküler markadan markaya göre değişmekte. Özellikle bazı markalar lfp akü kullanmaya başladılar. Klasik içten yanmalı markalar ise bilinen içten yanmalı araçlarda kullanılan aküler kullanıyorlar. Dolayısıyla lfp akü kullanılan araçlar çok daha uzun ömürlü olurken, diğerleri içten yanmalıdakine benzer ömüre sahip olurlar. Ama bu konuda ayrıntılı bilgiye sahip değilim. İlk fırsatta araştıracağım. Soru için teşekkürler Murat bey.
@ElektrikliyleYollarda Çok teşekkür ederim yanıt için, severek ve bilgilenerek izliyoruz sizi.
Güzel bilgiler için teşekkürler. Benim aklıma takılan bir şey var; örneğin bugün için 2024 model bir ev aracımız var. Menzil 300km. 5-6 yıl sonra daha uzun menzil içeren bir batarya çıktı diyelim aynı marka araçlara. Bizim 2024 model araca yeni batarya takılabilir mi?
@@bigbossares Teşekkürler. Evet ama sadece batarya değişimi değil, bms, yazılım ve bazı diğer ara parçalarında değişmesi gerektiği için maliyetli olacağı için mantıklı ve ekonomik olmaz. Ama ilerleyen yıllarda teknolojik gelişme neyi gösterir şimdiden bir şey söylemek sadece olasılık belirtmek olur. Yani teorik olarak mümkün ama pratik olarak ekonomik değil.
@ElektrikliyleYollarda teşekkürler cevabınız için.O zaman ki şartlar belki daha olumlu olabilir teknolojisinin gelişimini düşünürsek. Belki aynı marka model devam ederse daha uyumlu ve ekonomik olabilir.
Merhaba nasılsınız? Paylaşımlar ve emeğiniz için çok teşekkürler 🙏
Volvo EX40 aracımı dün teslim aldım. Batarya verimliliğini (kapasitesi) menüde nereden kontrol edeceğimi bulamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim 🙏
@@erdemsimsek2859 Teşekkürler Erdem bey. Bunu okumadan önce mailinizi yanıtlamıştım. Batarya verimliliği ile kast ettiğiniz batarya kapasitesi imiş tahmin ettiğim gibi. Bu hiç bir marka araçta gösterilmiyor maalesef. Bazıları yıllık bakıma gidildiğinde bu konuda bilgi verirken çoğu marka bu konuda bilgi vermiyor. Obd cihazıyla ölçüm yapabilirsiniz ya da basit bir yöntemle yaklaşık bir ölçüm yapabilirsiniz. Aracı %1'e %2'ye kadar kullanıp şarj edip, aracın aldığı kwh değerine göre hesap yapabilirsiniz.
Evet benim 53bin km oldu tesla lr kullanmaya bağlı olarak sanki kmde fazla dusme yok sadece tahmini ve kullan.adan hissettiğim 3 ila 5 arası kayıp var gibi ama gene 250 km lik aynı yolu aynı menzille alıyorum hep %50 gudiş %55 dönüş
@@atillaonur3913 Teşekkürler, Atilla bey, kendi deneyim/kullanım durumunuzu paylaştığınız için. Zaten, teorik ve pratik paylaşımlardan gördüğümüz kadarıyla ilk 100.000 sonrası bu azalma epey bir azalıyor olacak. Elektrikli iyidir, candır. Keyfini çıkarıyoruz hep birlikte. 😊
Emeğiniz için teşekkürler. Buradan alınmış teslanın bataryasını, y.dışına gidip değiştirtebiliyor muyuz acaba?
@@ohanguler3866 Teşekkürler Orhan bey. Evet, değiştirilebiliyor. Hatta diğer parçalarda onarım yaptıranlarda olabiliyor. Apple gibi global çalışma tarzları var.
Aracı ac şarjda 100&100 e kadar şarj etmek batarya ömrüme zarar verirmi
@@YusufDal99 Evet zarar verir, ancak o şekilde uzun süre tutulmaması halinde önemsenmeyecek kadar azdır bu zarar. %100'de bir kaç saatten fazla durmaması kaydıyla %100'e getirip kullanabilirsiniz. Hatta belli aralıklarla %100'e kadar getirip hemen yola çıkmak gerekir. Batarya balansının sağlanması için. Bu konuda lfp ve nmc bataryalarla ilgili paylaşımımı izleyebilirsiniz.
🎉🎉🎉
@@Gezgin_Ayaklar 🥰
Güzel anlatmışın abi ama zaten çoğu 8 yıl garantili değilmi
@@Murat34Erdogan Evet aslında çoğu zaten uzun yollara uzanan garantiye sahip. Ama genellikle çoğu insanda batarya ömrü ve maliyeti ile ilgili bir kaygı var. Aynı zamanda bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var.
Polatlıdan selamlar. @ozoren gönderdi 😂
@@tuncaysuu Sevgiler, hoşgeldiniz😊 Tuncay bey. Severiz Engin hocayı, selamı yeter.
Emeğinize sağlık. Çok manipülatif bir konu 😂 Yine güzel bir derleme olmuş
@@ElektrikliYollar Teşekkürler İsmail Bey.