milletin parasını söğüşleyen islamcı hükümet çömez gençleri borsaya kaçırdı.şimdi orada kumar oynatıyor.onu bırak millet şimdi yabancı borsalara para yatırıyor,parasını korumak için.bu mu yerli milli ekonomi anlayışı.
İslamcı hükümet gelecek 20 yıl için Yahudi tefecilere % 8 dolar faizi ile borçlandı.Gelecek kuşaklar bunları çalışıp ödeyecekler.Sonra da biz neden fakir kalıyoruz diyecekler.Ama sorsan faize karşılar
benim açımdan videonun en can alıcı noktası, ebu suud ile tarihselciliğin yolunun kesişmesi oldu. Ebu Suud'un inanca müteallik konularda zahirci olup, akçeye dayalı, hukuka ve muamelata dayalı işlerde [hayata dokunan konularda] tarihselci ve pragmatist oluşu, önemli bir noktaydı. Teşekkürler sayın hocalarım. güzel bir seri oluyor. emeğinize yüreğinize sağlık.
Kutluyorum hocam. Tamâmen geçmiş gelecek zamanlara yönelik fâiz konusunu bütün yönleri ile tahlil edip sonuca bağlayan mükemmel bir çalışma. Derhal kitab hâlinde halkın istifâdesine sunarsanız büyük bir boşluğu "ebediyyen" doldurmuş olursunuz. Allah râzı olsun.
Çoook sağolasınız her iki ilim emektarları.bizi aydınlatmaya böyle kısa ve öz şekilde serilerle devam edin.emek ve alınteri ,din özelinde helal para ,evrensel adalet bazında hak kavramı çok önemli benim için .sömürmeden ve sömrülmeden .
Son cümle çok önemli. Ayet “ ne haksızlık yapın; ne zarara uğrayın” diyerek tarafların korunmasını istiyor. Bunu hoca değil; iktisat formasyonu olanlar yapar: prensip açık لا تظلمون ولا تظلمون
Mustafa hocam selamlar. Eski bir bankacı olarak düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Bence esas mesele zulüm ve adalet çerçevesinde ele alınmalıdır. Bu çerçevede riba bir insanın veya topluluğun bilgisizliğinden, yoksulluğundan, yoksunluğundan, hastalığından vb. bilimum dezavantajlı durumundan, çaresizliğinden faydalanarak menfaat temin etme durumudur. Bu çerçevede baktığımız zaman bankaların ribaya kaçan uygulamaları olmaktadır. Fakat bu uygulamalar teorik olarak mevduat ve kredi faizinden kaynaklanan uygulamalar değildir. Yukarıda bahsettiğim konunun baskın tarafı olarak yaptıkları uygulamalardır zaman zaman faiz de bu uygulamalara alet olmaktedır. Bu çerçevede de değerlendirmelerinizi merak ediyorum.
Aynen öyle çıkarım yapıyoruz.eskiden köylünün oğlu evlenecek veya başka sebeple para temin edecek olunca para faizsiz tarla içarsız formülü varmış çiçekçi formülü.yani tefeci formülü varmış birde ödünç varmış ama ondada oy verirken ödünç aldığın adamı izlemen gerekirmiş.bunun eşi aile büyüğün verirmiş ama kişiliğin rehin olurmuş.kısaca uygulamada aferin çok yaşa uygulaması küçük miktar olurmuş birgivi ekolü şimdiki cüppeli korkusu olduğu için deli mustafa hariç kimse açık cevaz veremiyor ama özelinde çok insan uyguluyor.hiç bir kürüm bağış toplarken helal kazançlıdan bağış alınır diyor mu. Nokta.
insanlığın sorularına kurandqn çözümler sunmak ya da en azından kuranı insanlara engel haline getirmemek iskam adına yapılabilecek en değerli. salih ameldir
Hocam çok faydalı bir seri oluyor. Naçizane şunu da eklemek gerekiyor diye düşünüyorum: Anlattığınız dönemde özellikle balkanlarda halk tefecilerin eline düşmüş durumda. Tarih kaynaklarında tefecilerin %20-30 gibi korkunç oranlarda kredi verdiği biliniyor. Para vakıfları böyle böyle bir ihtiyaç zemininde ortaya çıkıyor.
Hocam emeğinize,bilginize sağlık... Lakin diğer bazı yorumlarda da gördüğüm üzere anlatım dilinizi biz sade vatandaşın anlayabileceği düzeyde tutmanız mümkün müdür?
Riba; alanı da vereni de sıkıntıya sokan durumda söz konusudur, denilebilir mi? Yani, karşılıklı rıza ve makul gerçeklerle alış verişte riba söz konusu olur mu?
Hocam peygamber de Mekke'de yasakladığı selem akdine Medine'de izin vermedi mi? Sosyolojiye bu kadar bağlı şekillenen bir din için az bile ictihadda bulunulmuyor mu sizce? Nedir bu korkunun sebebi? Önümüzde böyle örnekler varken, Hz. Ömer'in ictihadları varken, Mekki ve Medeni ayetler bile üslup bakımından farklıyken neden biz müslümanlar da zamana ve zemine göre bu kadar esnek düşünemiyoruz?
Peki bankada vadeli hesap açıp mevduat faizi alanlar nasıl değerlendirilmeli, enflasyon nispetinde caizdir yaklaşımı geçerli mi burada, faizin bu çeşidi ne olacak..
Sizin görüşleriniz içinden kafama en az yatan konu bu faiz - Riba konusu acaba faiz nerde ribaya döner kilit nokta karsılıklı rızamı yoksa bazı bankalar rivayı mumla aratacak faiz uygulamaları ile ayrışırmı biraz ucu acık bi konu bu ya
MERHABALAR.. BİR SONRAKİ VİDEODA, Günümüz Bankacılık Uygulamaları Ele Alınırken, KREDİ MUAMELESİNİN NASIL YAPILDIĞI DEĞİL DE Kredi Olarak Verilen Paranın Nasıl Oluşturulduğuna Odaklanmak Daha İsabetli Olacaktır Diye Düşünüyorum. Anlattıklarınız Anlaşılır. Murabaha, Paranın Zaman Değeri, Enflasyon Farkı, İki Gerçek Kişi Arasındaki Borçlanmalardaki Durum Hepsi Tmm. Paranın Fiziki Olarak Var olduğu Kabulü Işığında borçlu ve alacaklı arasındaki denkleştirme yapılır.. Hepsi Tmm. Fakat Bugün Para Yaratma Kabiliyeti Olan Tüzel Kişilikler İle Karşı Karşıyayız. Bankaların Kredi Olarak Verdiği Paraların Nasıl Oluşturulduğu, Paranın Kaydi Bir Olgu Haline Geldiği, Yani Karşılığı Olmayan Paranın Kredi Olarak Kullandırılabildiği, Dolaşımdaki Fiziki Paranın Çok Çok Üzerinde Kredi Hacmine Ulaştığımız bilgileri Yani Bankaların Para Yaratma Fonksiyonu Dikkate Alındığında Konu Nasıl Ele Alınabilir Merak Etmekteyim. Dini Yönü Bir Kenara Ahlaki olarak Nasıl bir Yorum yapılabilir? Sonraki Videoda Değinebilir Misiniz?
Merhabalar, Faiz, Kur'an da geçmiyor değil mi? Riba var haram olan, şekliyle. Ya "namaz", tabiri geçiyor mu? "Peygamber" kelimesi de yok değil mi* Nereden çıkmış bu Kur'an da olmayan kelimeler?
Hocam selamlar.. Konunun günümüze dokunan bir yönü ise 100bin 500bin 5milyon gibi rakamları faizsiz banka gibi kurumlar dışında Müslüman din kardeşine kimsenin borç vermemesi, yada borç verecek bir müslümanın bulunmaması. Ev alacaksın, iş kuracaksın en yakının bile 5 yıl ödemeli borç verir mi??? Faize aşırı hassas olduğumuz kadar vergi kaçırmayı da gündemimize almalıyız derim, zira yoksul herşeyin vergisini kıt ücretiyle tıkır tıkır öderken, varlık sahipleri keyfince vergi kaçırabilmekteler..
Şimdi benim bir sorum var diyelim bankadan 500 bin tl kredi çektim 3 aylık vade ile faiz oranı 4,56 geri ödemesi 512 bin tl şimdi fazlalık sadece 12 bin tl yani az bir miktar şimdi ben altın da alsaydım 3 ay sonra en az 550 bin olurdu yani ben altın da alsam kredi de alsam yine karım olacak bir şartla ama vadesi 3 ay olmak şartıyla çünkü 3 ayda max 15 bin ekleniyor yani kat kat artırılmış faiz almıyorum bide kuranı Kerim’de Allah kat kat artırılmış faiz yiyenlerden bahsediyor yani ben bugün altın da alsam faizli kredi de çeksem aynı sonuçlar çıkıyor kredide max 15 bğn gelir altında da en az 15 bğn gelir Şimdi ben yine günah işlemiş oluyor mu eğer ben 3 ay vade değilde 12 ay yapsam hem geri Ödemesi çok olur hemde kat kat artırılmış faiz almış olurum o yüzden kıssa vade almak bence günah değil ve geri ödemesi max ana paraya 15 bin ekleniyor ve Buda kat kat artırılmış faiz olmuyor ben böyle düşünüyorum doğru mu anladım
Bugün için faizsiz sistem mümkün değil. Vade farkının faizden farkı ne? Yalana hile katmanın anlamı yok. Faizsiz sistemin yol bulması için enflasyonun tüm zamanlarda sıfır noktasında donması lazım.
O dahi yetmez Enflasyonun sıfır olacağı kesin dahi olsa, bugün tüketmek ile yarın tüketmek arasında insanın elde ettiği bir yarar vardır, ve faiz iktisatta bu yararın fiyatıdır. Buna reel faiz denir, nominal faiz, buna enflasyon beklentisi ve kredi alanın risk faktörü eklenmesi ile oluşur. Tanımı gereği reel faiz her zaman pozitif olmalıdır. Aksi insan fıtratına aykırıdır.
@@bulentkulkuloglu Dinin mantığı yönünden açıkladım. Faiz (فائض) artan, çoğalan, taşan anlamına gelir. Bu yönüyle malın satı alındığı tarihteki fiyatından daha fazla ödenen şey faizdir. Dünya üzerinde hiçbir para birimi, asli değere sahip değildir. Enflasyonu yüksek ülkelerde her beş yılda bir, paranın önüne bir sıfır atılmaktadır. Bugün çıkan en yüksek değerli banknot, on yıl sonra çöplerde dolaşmaktadır. Yani bu iş son derece girifttir; dinin çözeceği kadar basit değil. Zaten dinin kafası da çok karışık. Bir taraftan kul hakkını tabu haline getirirken diğer taraftan ganimeti teşvik ediyor. Ganimetin gasptan, hırsızlıktan farkı ne ? Yoksa kul hakkı derken kendi taraftarlarının mallarını güvenceye almak için sadece onların hakkını mı kastediyor?
@@sadettinozgun5888 bahsettiğiniz gibi paranın zamanla değerini yitirmesi zaten başlı başına bir sorun. Ancak paranın hiç değerini kaybetmediği ütopik bir durumda dahi, tüketimi veya üretimi/yatırımı öne alma bir faydadır. Her maddi/manevi fayda gibi bu faydanın da bir değeri vardır. Bunun fiyatının iktisat bilimindeki adı faizdir. Pek çok iktisat eğitimi almamış dindar kişi konu hakkında yorum yaparken bunu bilmeden yorum yapmakta. Ben de bu değerli videoya ve altındaki tartışmaya katkı yapabilmek adına bu bilgiyi ekledim. İktisadi açıdan sürdürülebilir ve makul olan reel faiz seviyesi 0 ile ekonomideki sürdürülebilir orta vadeli reel büyüme seviyesi arasındadır. Örneğin ortalama yıllık %3,5 büyüyebilen bir ekonomi için %3 oldukça makul bir reel faizdir.
Faizde rıza varmıdır? Ben ev alabilmek için bankadan aldığım kredinin faizini kabul ediyor ve bilerek alıyorum. Bir miktar fazla ödemeyi bilerek mal sahibi oluyorum. Fazla yada eksik ödemiyorum.
Hocam en ben müslümanım diyen zekat ayetlerine ne kadar sadıklı karzi hasen yapsin bakın ayette sana neyi paylaşacağını soruyorlar deki ihtiyaç fazlası ama bizim müslümanlar 40 da bir diye bir miktar çıkartmış yani kimse kimseye kazancsiz borç vermez zenginin malında fakirin hakkı vardır ayeti var öyle kişiler varki 50 dairesi var 1 tanesi ihtiyaç sahibine veriyor mu lafın kısası peygamber a.s dediği gb kişinin namaz ike olan ilişkisine değil dinar ile olan ilişkisine bakmak lazim
hocam, kur'an tüm zamanlara ve tüm insanlığa indiğine iman ediyoruz dolayısıyla kur'anda 'haram' denileni örfe, geleneğe uydurup bu kamu yararınadır deyip onun 'haramlığını ya da helalliğini' tartışmaya açmak ne kadar doğru? haşa tüm zamanlara kuran'ı indirmiş olan Allah, bu kamu yararını düşünmemiş olabilir mi?
Anlamaya çalıştığım bir konu için bilmediğim o kadar çok kelimeye maruz kaldım ki, bir şeyler öğrendiğimi söylemek çok zor. Özür dileyerek söylüyorum, Türkçe yayın yapıyorsanız bari lütfen Türkçe konulun. Ben de bilgisayar mühendisiyim ve bilgisayar ile ilgili muhtemelen sizin kesinlikle anlayamayacağınız bir çok terim kullanabilirim. Bizi anlayanlar bize gelsin düşüncesindeyseniz bari lütfen başlığa anlayan/bu dili bilen gelsin diye bir ibare koyun.
osmanlı dönemi faiz ebu suud efendi-çivi zade tartışma 1450 lerden itibaren para vakfı oluşuyor 6:00 her menfaat riba mı? 8:10 osmanlıda olan para vakıfları 9:00 ebu suud caizdir diyor
Şu an dünya daki çoğu ülkede faizler sıfıra yakın hatta japonya gibi pek çok ülke negatif faiz veriyor yani bankaya para yatırırsan banka senden üste para alıyor amaç ekonomiyi canlandırmak islam 7.yy da bunu insanlığa tebliğ etmiş doğrunun bu olduğu 21.yy da yeni yeni anlaşılıyor
japonya ya da sıfıra yakın faizli olan ülkeler, 7. yüzyıldaki islamı referans alarak bunu yapmıyor ki. ihracatları ithalattan fazla olduğundan, üretimlerin tüketimden fazla olunduğundan dolayı para bolluğunda oldukları için bu durumdalar. onlar da tüketim toplumuna evrilse, ekonomileri tamamen ithalata dönse, dövizsiz şuradan şuraya adım atamayacak vaziyete gelse, onlar da yüksek faizlerle çözüm üretmeye çalışırlar.
Yarın birgün şarap içmek, domuz eti yemek gibi konularda da aslında helaldir açıklaması bekliyorum. Aslında o şarap bu şarap değil, aslında o domuz bu domuz değil.
Uymadı mı uyduralım bir gelenek olmuş. Adını başka koy kimse anlamaz.. Örneğin Gecikme Cezası, Gecikme Zammı gibi tanımlar çok açık faizin başka türlü adıdır. Kimse faizle işim olmaz demesin. Elektrik, telefon, Su , Vergi ..vb gibi ödemelerde bir kere bile mi ödeme gününü kaçırdığınız olmuyor. işte o geç ödemeden kaynaklı bir sonra ki faturada hesaplanan fark faizin kendisidir.
@@hamiyetsari9026 Fikrim şu : Faiz ve enflasyon, doğa yasaları kadar hayatın gerçeğidir. Bir ülkede enflasyonun sıfır olması faizin sıfır olmasını sağlamaz. Bu kez sektör ve ürün bazında işlerin tek tek kalem kalem enflasyonunun sıfır olması gerekir ki , ithalata bağlı ürünler var, örn. mevsimlere göre değişen ürün rekolteleri var. Bu imkansızdır. Arz kısılırsa ürün fiyatı çıkar ve bu zincirleme faiz döngüsü yaratır. Tüm piyasa devletin kendisi olsa bile bu zor çünkü bu sefer paranın değer kaybından kaynaklanan zararı Devlet kamu zararı yazar ki zaten vergi alması nedeniyle onu da bizden tahsil ediyor olacaktır. Yani biz yine enflasyona karşı faiz ödüyor olacağız.
Riba ve Faiz serisinin ilk videosuna ulaşmak için: ruclips.net/video/mCEF2I3b5ig/видео.html
Fix faiz haram değil diyorlar doğru mu
Hocam İnstagramdan neden ayrıldınız?
@@mehmetakifkaptan1416 kendileri yerse haram değil.
milletin parasını söğüşleyen islamcı hükümet çömez gençleri borsaya kaçırdı.şimdi orada kumar oynatıyor.onu bırak millet şimdi yabancı borsalara para yatırıyor,parasını korumak için.bu mu yerli milli ekonomi anlayışı.
İslamcı hükümet gelecek 20 yıl için Yahudi tefecilere % 8 dolar faizi ile borçlandı.Gelecek kuşaklar bunları çalışıp ödeyecekler.Sonra da biz neden fakir kalıyoruz diyecekler.Ama sorsan faize karşılar
benim açımdan videonun en can alıcı noktası, ebu suud ile tarihselciliğin yolunun kesişmesi oldu. Ebu Suud'un inanca müteallik konularda zahirci olup, akçeye dayalı, hukuka ve muamelata dayalı işlerde [hayata dokunan konularda] tarihselci ve pragmatist oluşu, önemli bir noktaydı. Teşekkürler sayın hocalarım. güzel bir seri oluyor. emeğinize yüreğinize sağlık.
Kutluyorum hocam. Tamâmen geçmiş gelecek zamanlara yönelik fâiz konusunu bütün yönleri ile tahlil edip sonuca bağlayan mükemmel bir çalışma. Derhal kitab hâlinde halkın istifâdesine sunarsanız büyük bir boşluğu "ebediyyen" doldurmuş olursunuz. Allah râzı olsun.
Çoook sağolasınız her iki ilim emektarları.bizi aydınlatmaya böyle kısa ve öz şekilde serilerle devam edin.emek ve alınteri ,din özelinde helal para ,evrensel adalet bazında hak kavramı çok önemli benim için
.sömürmeden ve sömrülmeden .
Son cümle çok önemli.
Ayet “ ne haksızlık yapın; ne zarara uğrayın” diyerek tarafların korunmasını istiyor. Bunu hoca değil; iktisat formasyonu olanlar yapar: prensip açık
لا تظلمون ولا تظلمون
Bu Mustafa Hoca gerçekten değerli ve bilgili bi adam .Neden değerlerimizi düşünen üreten kafalarımızı kaçırıyoruz .onları niye tükaka yapıyoruz?
Efsane bir seri olacak belli
Birkaç ilahiyatçı dışında tirkiyede bu konuda müktesebatı olan ilahiyatçı yok
Cüppeligillerin kâfir damgası korkusu var işin açığı.
Mustafa hocam selamlar. Eski bir bankacı olarak düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Bence esas mesele zulüm ve adalet çerçevesinde ele alınmalıdır. Bu çerçevede riba bir insanın veya topluluğun bilgisizliğinden, yoksulluğundan, yoksunluğundan, hastalığından vb. bilimum dezavantajlı durumundan, çaresizliğinden faydalanarak menfaat temin etme durumudur. Bu çerçevede baktığımız zaman bankaların ribaya kaçan uygulamaları olmaktadır. Fakat bu uygulamalar teorik olarak mevduat ve kredi faizinden kaynaklanan uygulamalar değildir. Yukarıda bahsettiğim konunun baskın tarafı olarak yaptıkları uygulamalardır zaman zaman faiz de bu uygulamalara alet olmaktedır. Bu çerçevede de değerlendirmelerinizi merak ediyorum.
bu serinin 3. videosu sorunuzun cevabı olabilir
Teşekkürler hocam lütfen bizi bilgilendirmeye devam edin
Tesekkurler hocam bilgileniyoruz 👍👏👏
Merhaba Teşekkürler. Özet olarak banka mevduat ve kredi faizi helal midir?
Hocam hasılı kelam neticeyi Meram Faiz riba değilse o zaman haram da değil mi?Haram olan tefecilik sanırım doğru mu?
evet öyle diyorlar
Aynen öyle çıkarım yapıyoruz.eskiden köylünün oğlu evlenecek veya başka sebeple para temin edecek olunca para faizsiz tarla içarsız formülü varmış çiçekçi formülü.yani tefeci formülü varmış birde ödünç varmış ama ondada oy verirken ödünç aldığın adamı izlemen gerekirmiş.bunun eşi aile büyüğün verirmiş ama kişiliğin rehin olurmuş.kısaca uygulamada aferin çok yaşa uygulaması küçük miktar olurmuş birgivi ekolü şimdiki cüppeli korkusu olduğu için deli mustafa hariç kimse açık cevaz veremiyor ama özelinde çok insan uyguluyor.hiç bir kürüm bağış toplarken helal kazançlıdan bağış alınır diyor mu. Nokta.
@@ademsahin4640 birde ne dediğin anlaşılsa
@@hamiyetsari9026 kardeş birazda kültür olmalı insanda özür dilerim.burada lisan işe yarar.
@@ademsahin4640 padişahlık devrinde kaldı o lisan.
Serinin devamını bekliyoruz. Çok istifade iz oluyor emeğinize saglik
Hocam gelmisss. Hos gelmiss. !!!
insanlığın sorularına kurandqn çözümler sunmak ya da en azından kuranı insanlara engel haline getirmemek iskam adına yapılabilecek en değerli. salih ameldir
merhabalar.16:00 17:40 ta ki konuya göre konut kredisi kullanmak caiz mi oluyor ?
Hocam çok faydalı bir seri oluyor. Naçizane şunu da eklemek gerekiyor diye düşünüyorum: Anlattığınız dönemde özellikle balkanlarda halk tefecilerin eline düşmüş durumda. Tarih kaynaklarında tefecilerin %20-30 gibi korkunç oranlarda kredi verdiği biliniyor. Para vakıfları böyle böyle bir ihtiyaç zemininde ortaya çıkıyor.
Halka yayınlanmış . Lakin yine çok üst düzey akademik bir konuşma olmuş ...
Hocam emeğinize,bilginize sağlık... Lakin diğer bazı yorumlarda da gördüğüm üzere anlatım dilinizi biz sade vatandaşın anlayabileceği düzeyde tutmanız mümkün müdür?
Bizide bu muhabbette kattığınız içim teşekkür ederim!
Riba; alanı da vereni de sıkıntıya sokan durumda söz konusudur, denilebilir mi? Yani, karşılıklı rıza ve makul gerçeklerle alış verişte riba söz konusu olur mu?
Hocam peygamber de Mekke'de yasakladığı selem akdine Medine'de izin vermedi mi? Sosyolojiye bu kadar bağlı şekillenen bir din için az bile ictihadda bulunulmuyor mu sizce? Nedir bu korkunun sebebi? Önümüzde böyle örnekler varken, Hz. Ömer'in ictihadları varken, Mekki ve Medeni ayetler bile üslup bakımından farklıyken neden biz müslümanlar da zamana ve zemine göre bu kadar esnek düşünemiyoruz?
Peki bankada vadeli hesap açıp mevduat faizi alanlar nasıl değerlendirilmeli, enflasyon nispetinde caizdir yaklaşımı geçerli mi burada, faizin bu çeşidi ne olacak..
slm mustafa hocamızın faiz ile kitabı ne zaman cıkaaktır .
Sizin görüşleriniz içinden kafama en az yatan konu bu faiz - Riba konusu acaba faiz nerde ribaya döner kilit nokta karsılıklı rızamı yoksa bazı bankalar rivayı mumla aratacak faiz uygulamaları ile ayrışırmı biraz ucu acık bi konu bu ya
MERHABALAR..
BİR SONRAKİ VİDEODA,
Günümüz Bankacılık Uygulamaları Ele Alınırken, KREDİ MUAMELESİNİN NASIL YAPILDIĞI DEĞİL DE Kredi Olarak Verilen Paranın Nasıl Oluşturulduğuna Odaklanmak Daha İsabetli Olacaktır Diye Düşünüyorum.
Anlattıklarınız Anlaşılır. Murabaha, Paranın Zaman Değeri, Enflasyon Farkı, İki Gerçek Kişi Arasındaki Borçlanmalardaki Durum Hepsi Tmm. Paranın Fiziki Olarak Var olduğu Kabulü Işığında borçlu ve alacaklı arasındaki denkleştirme yapılır.. Hepsi Tmm.
Fakat Bugün Para Yaratma Kabiliyeti Olan Tüzel Kişilikler İle Karşı Karşıyayız. Bankaların Kredi Olarak Verdiği Paraların Nasıl Oluşturulduğu, Paranın Kaydi Bir Olgu Haline Geldiği, Yani Karşılığı Olmayan Paranın Kredi Olarak Kullandırılabildiği, Dolaşımdaki Fiziki Paranın Çok Çok Üzerinde Kredi Hacmine Ulaştığımız bilgileri Yani Bankaların Para Yaratma Fonksiyonu Dikkate Alındığında Konu Nasıl Ele Alınabilir Merak Etmekteyim. Dini Yönü Bir Kenara Ahlaki olarak Nasıl bir Yorum yapılabilir? Sonraki Videoda Değinebilir Misiniz?
Eskiden alınan zekat vergiye tekabül ediyordu, devlet isleri ve sosyal yardıma harcanıyordu. Öyleyse bu gün verdiğimiz vergi zekat sayılır mı?
Merhabalar,
Faiz, Kur'an da geçmiyor değil mi?
Riba var haram olan, şekliyle.
Ya "namaz", tabiri geçiyor mu?
"Peygamber" kelimesi de yok değil mi*
Nereden çıkmış bu Kur'an da olmayan kelimeler?
Hocam selamlar.. Konunun günümüze dokunan bir yönü ise 100bin 500bin 5milyon gibi rakamları faizsiz banka gibi kurumlar dışında Müslüman din kardeşine kimsenin borç vermemesi, yada borç verecek bir müslümanın bulunmaması. Ev alacaksın, iş kuracaksın en yakının bile 5 yıl ödemeli borç verir mi???
Faize aşırı hassas olduğumuz kadar vergi kaçırmayı da gündemimize almalıyız derim, zira yoksul herşeyin vergisini kıt ücretiyle tıkır tıkır öderken, varlık sahipleri keyfince vergi kaçırabilmekteler..
Hocam kripto paralar ile ilgili görüşleriniz nedir. Alınıp satılması yada yatırım amaçlı bekletilmesi Uygun mu
Hocam yatırım fonlarına para yatırmak haram mıdır peki
Şimdi benim bir sorum var diyelim bankadan 500 bin tl kredi çektim 3 aylık vade ile faiz oranı 4,56 geri ödemesi 512 bin tl şimdi fazlalık sadece 12 bin tl yani az bir miktar şimdi ben altın da alsaydım 3 ay sonra en az 550 bin olurdu yani ben altın da alsam kredi de alsam yine karım olacak bir şartla ama vadesi 3 ay olmak şartıyla çünkü 3 ayda max 15 bin ekleniyor yani kat kat artırılmış faiz almıyorum bide kuranı Kerim’de Allah kat kat artırılmış faiz yiyenlerden bahsediyor yani ben bugün altın da alsam faizli kredi de çeksem aynı sonuçlar çıkıyor kredide max 15 bğn gelir altında da en az 15 bğn gelir
Şimdi ben yine günah işlemiş oluyor mu eğer ben 3 ay vade değilde 12 ay yapsam hem geri Ödemesi çok olur hemde kat kat artırılmış faiz almış olurum o yüzden kıssa vade almak bence günah değil ve geri ödemesi max ana paraya 15 bin ekleniyor ve Buda kat kat artırılmış faiz olmuyor ben böyle düşünüyorum doğru mu anladım
Bugün için faizsiz sistem mümkün değil. Vade farkının faizden farkı ne? Yalana hile katmanın anlamı yok. Faizsiz sistemin yol bulması için enflasyonun tüm zamanlarda sıfır noktasında donması lazım.
O dahi yetmez
Enflasyonun sıfır olacağı kesin dahi olsa, bugün tüketmek ile yarın tüketmek arasında insanın elde ettiği bir yarar vardır, ve faiz iktisatta bu yararın fiyatıdır. Buna reel faiz denir, nominal faiz, buna enflasyon beklentisi ve kredi alanın risk faktörü eklenmesi ile oluşur. Tanımı gereği reel faiz her zaman pozitif olmalıdır. Aksi insan fıtratına aykırıdır.
@@bulentkulkuloglu Dinin mantığı yönünden açıkladım. Faiz (فائض) artan, çoğalan, taşan anlamına gelir. Bu yönüyle malın satı alındığı tarihteki fiyatından daha fazla ödenen şey faizdir. Dünya üzerinde hiçbir para birimi, asli değere sahip değildir. Enflasyonu yüksek ülkelerde her beş yılda bir, paranın önüne bir sıfır atılmaktadır. Bugün çıkan en yüksek değerli banknot, on yıl sonra çöplerde dolaşmaktadır. Yani bu iş son derece girifttir; dinin çözeceği kadar basit değil. Zaten dinin kafası da çok karışık. Bir taraftan kul hakkını tabu haline getirirken diğer taraftan ganimeti teşvik ediyor. Ganimetin gasptan, hırsızlıktan farkı ne ? Yoksa kul hakkı derken kendi taraftarlarının mallarını güvenceye almak için sadece onların hakkını mı kastediyor?
@@sadettinozgun5888 bahsettiğiniz gibi paranın zamanla değerini yitirmesi zaten başlı başına bir sorun. Ancak paranın hiç değerini kaybetmediği ütopik bir durumda dahi, tüketimi veya üretimi/yatırımı öne alma bir faydadır.
Her maddi/manevi fayda gibi bu faydanın da bir değeri vardır. Bunun fiyatının iktisat bilimindeki adı faizdir. Pek çok iktisat eğitimi almamış dindar kişi konu hakkında yorum yaparken bunu bilmeden yorum yapmakta. Ben de bu değerli videoya ve altındaki tartışmaya katkı yapabilmek adına bu bilgiyi ekledim. İktisadi açıdan sürdürülebilir ve makul olan reel faiz seviyesi 0 ile ekonomideki sürdürülebilir orta vadeli reel büyüme seviyesi arasındadır.
Örneğin ortalama yıllık %3,5 büyüyebilen bir ekonomi için %3 oldukça makul bir reel faizdir.
Bir tek ben mi birşey anlamadım? Günümüz bankalarının verdiği kredi riba mı değil mi?
iktisatçı arkadaş enflasyon faız ve kur uzerınden giderek olayı faiz ile ilişkilendirebilirdi bugunki faizın anlamını malesef hiç iyi açıklayamadı.
Para vakıflarından en çok kimler istifade etti acaba ?
Merhaba, Mustafa Öztürk hocamla instagram canlı yayını yapmak isterim. Dönüs yaparsaniz sevinirim.
Faizde rıza varmıdır? Ben ev alabilmek için bankadan aldığım kredinin faizini kabul ediyor ve bilerek alıyorum. Bir miktar fazla ödemeyi bilerek mal sahibi oluyorum. Fazla yada eksik ödemiyorum.
Harika konular. 👌👌👌
Hocam en ben müslümanım diyen zekat ayetlerine ne kadar sadıklı karzi hasen yapsin bakın ayette sana neyi paylaşacağını soruyorlar deki ihtiyaç fazlası ama bizim müslümanlar 40 da bir diye bir miktar çıkartmış yani kimse kimseye kazancsiz borç vermez zenginin malında fakirin hakkı vardır ayeti var öyle kişiler varki 50 dairesi var 1 tanesi ihtiyaç sahibine veriyor mu lafın kısası peygamber a.s dediği gb kişinin namaz ike olan ilişkisine değil dinar ile olan ilişkisine bakmak lazim
hocam, kur'an tüm zamanlara ve tüm insanlığa indiğine iman ediyoruz dolayısıyla kur'anda 'haram' denileni örfe, geleneğe uydurup bu kamu yararınadır deyip onun 'haramlığını ya da helalliğini' tartışmaya açmak ne kadar doğru? haşa tüm zamanlara kuran'ı indirmiş olan Allah, bu kamu yararını düşünmemiş olabilir mi?
22:42 - 23:11
emeginize saglik hocam.
Sonunda Ebu Suud hakkında hocanın söylediği bildiğin muhafazakar ahlak :)
İşitme ve anlama nasıl oluyor acaba..?Herkeste farklı..
Anlamaya çalıştığım bir konu için bilmediğim o kadar çok kelimeye maruz kaldım ki, bir şeyler öğrendiğimi söylemek çok zor. Özür dileyerek söylüyorum, Türkçe yayın yapıyorsanız bari lütfen Türkçe konulun. Ben de bilgisayar mühendisiyim ve bilgisayar ile ilgili muhtemelen sizin kesinlikle anlayamayacağınız bir çok terim kullanabilirim. Bizi anlayanlar bize gelsin düşüncesindeyseniz bari lütfen başlığa anlayan/bu dili bilen gelsin diye bir ibare koyun.
Hocam Faiz haram değildir diyin çıkın , Faizin yasak ve haram olması zaten rasyonel değildir. Ne bu gün nede geçmişte..
Ne zulüm ediniz ,Nede zulme uğrayınız.Doğru YOLA Devam.⚖️🤔
Kur'an bugünlere gelmeyelim diye nazil oldu.
Borç verirken enflasyon oranında fazla almak, yada para yerine altın endeksli geri almak faizmidir
Teşekkür ederim yorum yapmadan önce kitap okuyun her konuda geri kalma sebeplerimiz idrak edilsin
osmanlı dönemi faiz
ebu suud efendi-çivi zade tartışma
1450 lerden itibaren para vakfı oluşuyor
6:00 her menfaat riba mı?
8:10 osmanlıda olan para vakıfları
9:00 ebu suud caizdir diyor
Sn hocam son dem de, Ebu SUUD yorumunuza sesli güldüm..
Pragmatik Ebu Suud 😊
Hocam arapça kelime çok fazla kullanıyorsunuz.sade vatandaş sizi anlaması çok zor.
Hocam çok fazla sigara içmeyin lütfen. Sizin gibi değerli insanlara çok uzun süre ihtiyacımız olacak...Saygılar
Sonuç olarak ev almak için bankadan kredi almak caiz diye anladım
👍
Faiz faizdir dedikleri
Nanendir yedikleri
Yunus neylesin
Aklı katık edenleri
güzel demiş de nerde demiş göremedim?
Yumurtanın da uydurmalara başladınız. Akla küfretmek için. Ee şeytan yoldaş olmuş sizlere
Şu an dünya daki çoğu ülkede faizler sıfıra yakın hatta japonya gibi pek çok ülke negatif faiz veriyor yani bankaya para yatırırsan banka senden üste para alıyor amaç ekonomiyi canlandırmak islam 7.yy da bunu insanlığa tebliğ etmiş doğrunun bu olduğu 21.yy da yeni yeni anlaşılıyor
japonya ya da sıfıra yakın faizli olan ülkeler, 7. yüzyıldaki islamı referans alarak bunu yapmıyor ki. ihracatları ithalattan fazla olduğundan, üretimlerin tüketimden fazla olunduğundan dolayı para bolluğunda oldukları için bu durumdalar. onlar da tüketim toplumuna evrilse, ekonomileri tamamen ithalata dönse, dövizsiz şuradan şuraya adım atamayacak vaziyete gelse, onlar da yüksek faizlerle çözüm üretmeye çalışırlar.
Son cümle "not" olsun değil sanırım "kapak" olsun olacaktı. 🤭
Mustafa hocam...bu yazıyı size gönderiyorum...prof..İbrahim erol kozak
ses çok kısık
İslam günaha davet eden bir din.
Yarın birgün şarap içmek, domuz eti yemek gibi konularda da aslında helaldir açıklaması bekliyorum. Aslında o şarap bu şarap değil, aslında o domuz bu domuz değil.
Uymadı mı uyduralım bir gelenek olmuş. Adını başka koy kimse anlamaz.. Örneğin Gecikme Cezası, Gecikme Zammı gibi tanımlar çok açık faizin başka türlü adıdır. Kimse faizle işim olmaz demesin. Elektrik, telefon, Su , Vergi ..vb gibi ödemelerde bir kere bile mi ödeme gününü kaçırdığınız olmuyor. işte o geç ödemeden kaynaklı bir sonra ki faturada hesaplanan fark faizin kendisidir.
Hiç bir yaptırım uygulanmayacak mı keyfine mi bırakılmalı insanlar
@@hamiyetsari9026 Fikrim şu : Faiz ve enflasyon, doğa yasaları kadar hayatın gerçeğidir. Bir ülkede enflasyonun sıfır olması faizin sıfır olmasını sağlamaz. Bu kez sektör ve ürün bazında işlerin tek tek kalem kalem enflasyonunun sıfır olması gerekir ki , ithalata bağlı ürünler var, örn. mevsimlere göre değişen ürün rekolteleri var. Bu imkansızdır. Arz kısılırsa ürün fiyatı çıkar ve bu zincirleme faiz döngüsü yaratır. Tüm piyasa devletin kendisi olsa bile bu zor çünkü bu sefer paranın değer kaybından kaynaklanan zararı Devlet kamu zararı yazar ki zaten vergi alması nedeniyle onu da bizden tahsil ediyor olacaktır. Yani biz yine enflasyona karşı faiz ödüyor olacağız.
hile ile iş gören mihnet ile can verir
Güzel tekerleme.
Halkın sırtından geçinen Ruhban sınıfının para ekonomi hakkında söz sahibi olması komik.
Biz de ruhban sınıfı yok.
Bu , yakında zina konusunuda aciga kavusturur.
Tek posta atmak zina sayilmaz, ihtiyaçdan kaynaklaniyor" diyebilir.
ebussuud, musul yahudisidir...
Aynı zamanda Türkeşçidir..
Adam kuran Allah`ın kelamı olamaz diyor halâ dinleyen insanlar var.
Çocuk nasıl olur
Hem Allah verir hem de insanlar yapar
Biktim bu osmanlıdan ben arap coğrafyasını merek edoyom
Mustafa Öztürk zaten çok konuşan ancak az şey söyleyen biri iken birde mikrofona uzak konuşuyor.konuştuklarının çoğunluğunu anlayamadım.
Garip olan bu islami finans kuruluşlarının kar kredi oraniyla faizli bankaların oranı ayni
Bu oran neye gore belirleniyor anlayamiyorum
👍🏻