Ne elektrikten anlarım ne de fizikten fabrikada çalışan basit bir işçiyim video tesadüfen karşıma çıktı ve hiç sıkılmadan sonuna kadar izledim.Bu ülkede sizin gibi insanların var olduğunu bilmek içimi rahatlatıyor 2 çocuk babası bir küçüğünüz olarak elinizi öpmeyi kendime borç bilirim iyi ki varsınız.
Bence sandığınız kadar basit değilsiniz. Ülkedeki insanların kaçı alakasız olduğu konuyla ilgili 17 dk video izleyecek bir meraka ve ilgiye sahip? Türkçeniz de gayet iyi, %90'ın aksine bağlaçları ayrı yazmayı biliyorsunuz mesela. Bunu yapamayan akademisyenler gördüm ben
Bu videonuz, bana, internetin 20-25 yıl önceki, bilene sorulan, bilenlerin bildiğini paylaştığı, öğretici içeriklerle dolu halini, forumları hatırlattı. Teşekkürler.
Bir fizik öğretmeni olarak sonuna kadar izledim Mükemmel anlatım hocam. Kablo sabit yarıçaplı bir bobin değil. Değişken yarıçap girdap etkisi oluşturarak açık halde iken sadece ohmik direnç varken şimdi devre empedansı artar. Hatta makarnanın içindeki küçük bir demir parçası dâhi girdap etkisini artırır. İndüksiyon ocaklarının çalışma prensibi.
@@yangac iç kısımdaki metal girdap akımlarını artırır sadece. Metal olmasa değişken yarıçaplı iletken kablo yine girdap akımı oluşturur. Her türlü makarayı tam olarak açıp kullanmak gerekir diye düşünüyorum.
17 yıl öncesine götürdünüz hocam. o günlerde öğrencilerin genelinde hakim olan gerçek hayatta ne işimize yarayacak algısı yaratan konulardan birini ne güzel izah etmişsiniz.
Bir elektrik-elektronik mühendisi olarak sizi keşfettiğimden beri hayat kalitem arttı. fiziği bu kadar anlaşılır anlatmanız muazzam. Sevgiler, saygılar güzel bir tatil dilerim profesör.
@@m_________23212 zaten sayın profesör video da iğneleyici bir tavırla kendini eleştiriyor. Kendi kendine sorguluyor ve araştırıyor. Sıfatlara takılmayalım.
@@m_________23212 terzi kendi sokugunu dikemez, ama terziligindende birsey kaybetmez
5 месяцев назад
@@m_________23212 profesorler bir konuda kafayi kirmis dengesiz kisilerdir genelde. Inegin kuyruklu bir hayvan oldugunu bilmeyebilir yada ekmegin fiyatindan habersiz olabilirler.
Teorik farklı, pratik günlük kullanım farklı, profesor hata yapmaz her seyi bilir diye bir sey yok, bilmedigini gitmis hocasina sormus@@m_________23212
Merak çok önemli. Ne iş yapıyorsanız yapın eğitiminiz ne olursa olsun eğer merak etmiyorsanız ustalaşamazsınız.Hiç konum olmamasına rağmen keyifle izledim. Öğrencileriniz çok şanslı.
Güç elektroniği için güzel bir problem misali olmuş bu olay. Hesaplamada bir kaç ayrıntı unutulmuş, öncelikle alıcı cihaz doğrultucu içeriyor ve saf rezistif bir eleman gibi hesaplanamaz. Doğrultucu barındıran cihazlar için mühendislik eğitiminde öğrencilere güç tüketimi ve akım rejimi ile ilgili ek bilgiler veriyoruz. Burada trafo detayına girilse bile kabloda bir faz birde nötr hattı bulunuyor ve bunlar ters yönlü akımlar taşıyarak endüktif etkiyi sönümlüyor. Sadece bir hattı düşünüp bu iletkeni primer sargısı kabul ederseniz ikinci iletken sekonder gibi kalacaktır zaten. Burda fuko kayıplarına girmek gereksiz bir durum. İlla manyetik sistem olarak incelenecekse burdaki kablo sarılı vaziyette ortak mod hat filtresi gibi düşünülebilir sadece. Asıl can alıcı nokta sistemin akım rejimi ve çekilen harmonik bileşenlerin fazlalığı. Bu tip sistemler bir periyot işerisinde özellikle 90 ve 270 derecelerde darbe şeklinde yüksek akım çekerler. Mühendislik eğitiminde bu tarz yükleri hesaba katarken öğrencilere bu alıcılardan çekilen güç veya akımı, en kötü 6 en ideal 10 katsayıları ile çarpmalarını ve buldukları değere göre iletken, trafo, jeneratör ve şalt elemanlarını seçmelerini tembihliyoruz. Darbe şeklinde çekilen akım dolayısı ile kabloda kesikli süreler halinde ısıtma yapılıyor ancak akım darbe şeklinde ve yüksek değerlerde oluyor. Çok kaba şekilde burada akımı 10 ile çarparsak güç hesabında 30W yerine 3000W değeri oluşur, ısıtma işleminin kısmi zamanlarda yapıldığını hesaba katarsak bu değeri 10 a böldüğümüzde 300W lık bir ısıtma gücü ortaya çıkıyor ve bunun 200W lık kısmı sarılı kablolarda ısınmaya sebep oluyor. Elbette aracın gösterdiği güç şebekeden şekilen güç mü yoksa şarj gücü mü bakmak lazım, şarj gücü ise birde verimi hesaba katmak lazım.
@@a.kadir1987 normal omik soba dediğiniz cihazın gücüne bakmak lazım. Ancak doğrultuculu yük gibi olması imkansız çünkü doğrultucu diyot seçiminde bile kapasitif filtraj uygulanması durumunda yüksek akımlı diyotların seçilmesi gerekiyor. Şayet ohmik yük ile kapasitif filtrajlı doğrultuculu yükün etkileri birbirine yaklaşıyorsa bu sizin şebekenin çok ciddi şekilde harmonik yüklendiğini ve normal sinüs sinyalinden çok farklı bir voltaj şeklinin varolduğunu gösterir. Osiloskoptan bakınca sinüsün pozitif ve negatif tepe kısımları kesik ise iki yükün etkisi birbirine yaklaşır. Ancak sadece yaklaşabilir, her şekilde bahsedilen şekildeki doğrultuculu yükünüz daha yüklenmeye sebep olur. Şebeke voltajındaki bu bahsettiğim problem kapasitif filtrajlı doğrultuculu yüklerin yüklenme etkisini azaltır. Hesaplamadaki çarpanın 10 değerinden 6 lara hatta çok daha bozuk ise 5 veya daha feci şekilde 4 değerlerine yaklaşabilir. Bölye bir durumda şebekedeki motor, trafo ve iletkenler halihazırda problem yaşayacaktır.
Sizin gibi dürüst kaliteli öğreticilere okadar ihtiyaç varki gururdan kibirden uzak durarak sunan insanlardansin bende elektrikciyim sonsuz teşekkürler saygimi sunarım
yıllar önce istanbulda çalışırken bir müşteri tv kanallarında donmalar oldugu şikayeti ile iş yerini arayıp vervis istedi.müşterinin evine gittiğimde çanaktan ölçüm yaptım sinyal seviyesi gayet iyi ve normaldi.kablodan ölçüm yapmak için müşterinin evine girdim ve uydu cihazından kabloyu söktüm ve kendime çekince yaklaşık 10m kabluyu rulo şeklinde toplayıp bağladıgını gördüm.o an mevzuyu anladım ve kabloyu yeterli yerden uydu ayar cihazımla ölçüm dahi yapmadan kestim ve uydu alıcısına bağladım ve sorun çözüldü.bu tip durumlarda bobin etkisi yapar ve elektirik enerjisi ısı enerjisine dönüşür.sonuçta uydu alıcısında'da vertikal-13v ,horizontal-18v yayına göre degişen voltajlar lnb ye dogru gider ve rulo halindeki kabloda giden voltajın bir kısmı ısı enerjisine dönüşerek lnb ye yeterli voltaj ulaşamadıgı için donmalar meydana gelir.bilmeyenler için güzel bir video olmuş emeginize sağlık hocam.TB8BLY - 73'S.
Rulo halinde olmasının sorunu voltaj düşmesi değil öyle olsa horizantal yayınlarda sorun olur 14 volt vertikalde çalışırdı hatta 9 10 volt"a kadar sorun olmaz Sorun olan sargıda oluşan harmony etkisi Hatta analog uydu alıcıları zamanında gözle görülebilir bozulma yaşanıyordu Dijital yayında bahsettiğiniz ^kırılmalar oluşur veya hiç çalışmaz
İlk defa böyle bir videoyu uzun uzadıya kesintisiz dinledim.böyle bir videoya denk geldim. Neredeyse 15-18 sene önceki youtube videoları kadar kaliteli, içten (samimi sohbet havasında) ve öğretici yani matematiksel olarak açıklayan bir hocasınız. Gerçekten zerre kadar fizikle ilgilenmem elektrik işinde azbuçuk bilgim var, ama gayet güzel sade bir dille anlattığınız için teşekkür ederim. Sırf bu güzel anlatımınız ve sohbet havasıyla konuşmanızdan dolayıda kanalınıza abone olucağım. Şimdiden kolay gelsin hocam.
Hocam selamlar. Uzun yıllardır "elektrikçilik" yapan birisiyim. Elektrikçi arkadaşın bahsettiği "bobin etkisi" kavramını biz bir arada toplanmış uzatma kabloları için kullanıyoruz. Sadece kablo, priz ve fişten oluşan bir uzatma kablosunu da (kaynak makinası gibi yüksek akım çeken aletler kullanıyorsak) yere sererek kullanıyoruz. Temel olarak sizin de bahsettiğiniz ısının hapsolması olayı yüzünden seriyoruz esasen. Video için teşekkür ederim, hiç hesap edemeyeceğim bir şeyi öğrettiniz. Yeni videolarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim. İyi günler.
Hocam çok güzel bir video olmuş emeginize sağlık. Fakat şu noktanin atlandigini düşünüyorum. Sarili uzatma kablosu direkt olarak bir bobin gibi dusunursek hata ederiz. Kabloda iki adet ayri iletken var, faz kablosu ve notr kablosu. Bunlarin akim yonleri birbiri ile zit. Birinci sarimi fazdan yuke akan akimi tasiyan faz kablosu, ikinci sarimi ise yukten notre akan akimi tasiyan notr kablosu olusturur. Bunlar birbirine ayni geometride ve buyuklukte enduktans olustursa da zit yonlu emk olustururlar. Bu sebeple girisik induktans sanirim sifir olacaktir fakat girdap akimlari sebebi ile isi olusacaktir. Bu benim yorumum. Selamlar sayin hocam
Ben de senin gibi düşünüyorum. Elektrik makinalarindaki bobin telleri aynı yönde akım geçiriyor. Burada yük bağlandığı an fazda gelen akım nötrden dönüyor. Manyetik alan olmadığı zaten girdap akımı da oluşmaz. Ayrıca ortada girdap akımları oluşacak bir nüve yok@@kazmzengin5176
@@kazmzengin5176 Fazda akım yönünü anlıyorum ama yüke binmiş bir devrede nötrden geri gelen bir akım kalırmı tam bilemiyorum. ama şu zıt yönlü emk olayını paralel olarak laminelenmiş iletkenler ile çözülüyor.bildiğm kadarı ile japonyadaki elektrikli trenler (belki başka örnekde vardır) Eddy akımı frenleme sistemi yani zıt emk nin yarattığı ısı-direnç ilişkisi ile çalışmakta.. çok acaip bişeyyy
@@Throtmanni eddy currentlar bircok frenleme sisteminde kullanilirlar, bunlardan en bilinenleri otobus ve kamyonlardaki roterdar sistemleridir. Fugo freni bunun genel adidir aslinda
'bilim yapmak' bu adımlarla işlemesi gereken bir sistem. sadece bu konu için değil bir soruya/probleme yaklaşım açısından da çok değerli. emeğinize sağlık.
akademideki bilimsel düşünmeyi öğreten nadir insanlardansınız türkiyede veya dünyada bilimsel ilerleme devam edicekse siz ve sizin gibi akademisyenler sayesinde iyi ki varsınız
Doğan Hocam bende de Connectra markalı makaralı Hollanda malı bir uzatma kablosu var. Arkasındaki etikette şu bilgi var: Maksimum dayanıklılık (Maximum belasting): Tam açılmış iken (afgerold): 2200W 250V~ Sarılı iken (opgerold): 880W 250V~ Kablo uzunluğu 5m. Kablo: H05VV-F 3x1,0mm2 Böyle bir uyarı yapmaları faydalı oluyor.
yani faz ve nötr hatlarının arasındaki izolasyondan dolayı bu hatların oluşturduğu manyetik alan birbirini yok etmez ve bu sebeple oluşan endüktanstan dolayı ısınma meydana gelir diye anladım, doğrumu hocam?
@@mazlumsimseksoy5890 hayır yanlis anlamissiniz soylemeye calistigim bu aradaki bosluk enduktans olusturur ama 50hz de bu cok kucuk bir enduktans olusturur o yuzden ısınmaya katkisi cok cok azdir asıl buyuk katkıyı kablo direnci yapar
Kabloyu makaradan Açsak akımın karesi×kablonun Direnci sonucu Kablo ısınır. Ama yerde açık olduğu için soğur. Makarada sarılı iken kolay kolay soğumaz. Bütün mesele bu Degilmidir. Kablo makarada Sarılı iken kabloda İki yönlü bir akım Olacağından Kabloyu ısıtan sadece bakır kaybıdır.ve soğuma Güçlüğü. Makarada bir enduktans olmaz gibi geliyor bana. Bilginize sunulur.
Genelde böyle anlatımların olduğu videolarda sık sık atlayarak kilit noktaları yakalar videoyu 3-5 dakikada bitiririm. Bu videoyu izlerken ilk ilerleteyim dediğimde 17.dakikaya gelmişim farkında değilim. Sayın hocamız hem dolu hem mütevazi hem eğlenceli. Bu güzel anlatım için kendisine teşekkür ederim.
1988 de bu problemle karşılaştım. Matematik modellemesini yaptım fakat bir sonuca ulaşamadım. Sayın hocamız fuko girdap akımlarıyla yaptığı modelleme mükemmel. Teşekkür ederim..
Harikasın hocam ❤️ Ben de fizik ve elektrikle hiç alakası olmayan bir sosyal bilimci ve reklamcılık üzerine hayatını sürdüren bir kişi olarak, bağlantılarda görerek ve birkaç dakikalık izleyebileceğimi düşünerek videonun tamamını izledim. Çok keyifli, bilgilendirici ve ilginç şekilde ilgi çekici bir video olmuş. Hocamın tarzı ve tavrı ayrı sempatik geldi. Öğrencilerine ne mutlu, sanıyorum böyle bir hocadan ders almak çok verimli ve keyiflidir. Teşekkürler, ömrüne bereket ve sağlık hocam. ❤️
Hocam ben elektrikçiliğe çıraklıktan başlamış mektepli teknikerim, 35 yıl önce çıraklığa başladığımda sebebini tam öğrenmesemde ustamın "sarılı kablo bobin gibi olur,motor gibi olur,sakın sarılı bırakma" demesi ilk öğrendiğim şeydi.Anlaşılabilir ve güzel anlatımınız için teşekkür ederim.
eyvallahta ama bak yorumlarda aynı makarada nötr ve toprak kablosuda olduğu için sönümlüyor diyen bir vatandaş var. ayrıca hocada fizikçiler olarak elektrik iletimi hesaplarında o kadar iyi değiliz dedi
Merhabalar yorumlara göz atarken bu yorumu gördüm ve size birşey danışmak istiyorum elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisiyim 3. sınıfa geçiyorum dersler hallediliyor ama çok teoride kalıyor bu yüzden en azından dönem başlayana kadar elektrikle alakalı bir iş yapmak istiyorum ve tabiki pratikte birşeyler öğrenmek halihazırda son günlerde youtube'daki kaliteli kanallardan elektrik işlerini izleyip not alıyorum evde değiştirilebilir olanları değiştirip kendimce deniyorum. Sanayi ve elektrikçi gibi yerlerde tanıdıklar var aslında çevremde , elektrik işlerine bakan biri ve bunun yanında sanayide arabaların elektrik aksamları üzerine iş yapan tanıdıklarımda var uzun süredir bu sektörde olan biri olarak sizinde tavsiyenizi almak isterim çünkü elektrik işinde alan çok geniş ve çok kafa karıştırıcı oluyor bir yerden başlamak cevabınızı bekliyorum :)
@@alikaanguldal6557 Öncelikle tebrik ederim,istemek,öğrenmeye azim etmek başarmanın yarısıdır.Tavsiyem; hemen bu tatilde mühendislik öğrencisi olduğunu söylemeden bir elektrikçide çalışmaya başla,yaş ilerledikçe öğrenmek,bilmediğini söyleyebilmek,sormak zorlaşıyor.Çalışma azmi olan orta derecede mühendisliği kavramış biri elektriğin her dalında çalışabilir.Stajlarını elktrik üretim santralinde yapmanı ve 2-3 yıl böyle bir yerde çalışıp uzmanlığını ondan sonra belirlemeni tavsiye edebilirim. Yolunda bahtında açık olsun kardeşim.
egolu olmamanız ve elektrikçiyi küçümsememeniz çok güzel bir şey. iyi ustalar gerçekten saygıyı hak eder, genellikle söyledikleri şeyler de tecrübe ve deneyimle doğru çıkar, bu şekilde sizin gibi anlatamayabilirler ama işin pratiğini çokça yaptıkları için hesap yapmadan da olayı çözebiliyorlar, bence bir mühendis hem okulda hem ustaların yanında yetişmeli ki işin hem teorisini hemde pratiğini görsün. işini güzel yapan akademisyenden de ustalardan da ve diğer çalışanlardan da Allah razı olsun.
Bir Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi ve aynı zamanda amatör telsizci olarak size denk gelmiş tanımış olmak büyük mutluluk verdi, gerçetken kıymetli bir kanal. Umarım ilerleyen zamanlarda lisans öğrencileri için kamplar düzenlersiniz, katılmak için can atarım. esenlikler.
Ağzınıza sağlık, halkın anlayacağı dilde fiziksel bir konuyu anlatmanızdan dolayı teşekkür ederim. Ayrıca insanların ünvanlarına takılmamanız, alçak gönüllü olmanız sizi dahada yüceltiyor. Böyle erdemli karaktere sahip kişilere toplum olarak öyle çok ihtiyacımız var ki, videonuz bu konuda da bana bir umut verdi açıkçası....Birde sayın hocam, halkın anlayabileceği bir dilde sıfırdan başlayarak fizik dersleri serisi sizden bekliyoruz...Türk halkına fiziği sevdiren kişi olarak en büyük adayım sizsiniz şimdiden. Saygılar.
Hocam selamlar, Öncelikle bu şekilde gündelik hayattan bir konuyu analiz ediyor olmanız ve paylaşıyor olmanız çok kıymetli Kişisel yorumum olarak, en sonda bahsettiğiniz ortak enduktans (M) modelinde bir eksik daha var gibi görünüyor. Kullandığınız uzatma kablosunun birim uzunluğunda akım taşıyan iki kablo yer alıyor. Bu birim kabloyu analiz edecek olursak fazdan (+) çıkan akımın oluşturduğu manyetik alan yönü ile, nötr den dönen akımın oluşturduğu manyetik alan yönleri birbirine zıt olduğu için birbirini ideale yakın bir noktada nötrlemesini bekliyorum, bu da aslında sargının sarılı olduğu metal malzeme de manyetik alanın değişiminin ve eddy akımlarının ~0 olması demek. Sargının birim kesitinde ise hala kayıp olabilir, fakat 50Hz de bu küçük olacaktır Çizdiğiniz modelde aslında iki tane enduktans var, bir tanesi kaynaktan yükün + ucuna gidene kadar olan (L1 diyelim), ikincisi yükün - ucundan kaynağa dönene kadar (L2 diyelim). Bu iki enduktans birbiri ile kablo boyunca kuplajli. Dolayısıyla modele bunun dahil edilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum Bunu analiz ettiğimizde de bu oluşan ortak enduktansin kablonun birim kesitinde eskisinden daha küçük bir değere tekabül etmesi gerekiyor. Neticede ben de kablonun ısınmasında soğutamamanın etkisinin daha büyük olduğunu düşünüyorum, diğer kayıplar ; (sargı kesitinden akan eddy akımlarının kayıpları - AC direnç kaybı), ve ideal olmayan dünyada mükemmel ortak enduktansin oluşmadığı dolayısıyla sargilarin bulunduğu metal aksamlarda oluşan eddy akımlarının yarattığı kayıpların çok küçük olduğunu düşünüyorum. Yorumları olan varsa fikir alışverişinde bulunabiliriz 🙃
Çok keyifli bir video olmuş hocam, elinize sağlık. Ben makina mühendisiyim, Ereğli Demir Çelik fabrikasında çeliğin eritilmesi indüktif fırınlarda yapıldığını öğrenmiştim. Çelik gibi ferrik metallerin ısıl işleminde (örneğin silindirik bir çeliğin ucunun yüksek sıcaklıklara çıkartılıp yumuşatıldıktan sonra bir seri dövme işlemiyle şekillendirilmesi gibi) de indüktif bobinler sanayide sıkça kullanılıyor. Bu videonuz sayesinde bu fiziksel olayın teorik altyapısı kafamda netleşti. Teşekkür ediyorum.
bazen, bazı insanlarla daha erken tanışmış olmayı dilersin, doğan hoca da bugün öyle bi his uyandırdı bende. hiç alakamın olmadıgı bi alanda, merak duyusunun ve problem çözme arzusunun ne kadar güçlü etkisi oldugunu fark ettim üzerimde. teşekkürler hocam, artık takipteyim ben de.
bilim insanı olmak budur işte yaş farketmeksizin durmadan öğrenmek ve çevreyi gözlemlemek. gerçekten hayranlıkla izlediğim bir 17 dk oldu hocam çok teşekkürler
İnşaatlarda o makaradan sürekli kullanıyoruz ve hep açarak kullanırız. Bilime, bilgiye olan hastalığım yüzünden teknik detaylara girerek anlatılması çok hoşuma gitti. Çok teşekkür ederim.
Rastlantısal şekilde önüme çıkan videoyu soluksuz izledim. Bu kadar detay bilmesem de sanki belgeselde bir konuyu izliyormuşum gibi düşündürttü.İlgiyle izledim.Teşekkür ederim
anlatımınız çok akıcı. ıı'lamadan ve takılmadan konuşmak işinizde ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu da gösteriyor. elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisi olarak severek takip edeceğim bundan sonra
Aynısını elektrikçide çalışan bir çırakken yaşamıştım :D usta kafama vurup hilti çalışıyor git kabloyu yere ser bobin etkisi yapar diye harbiden gidip bakınca ısınmıştı
Tek kelimeyle muhteşem. Eğitimcilerin etkisine inanmazdım taki bu videoya kadar. Diğer taraftan bakarsam iyi ki gençken bu tarz bir hocayla karşılaşıp kazara fizikçi olup işsiz kalmamışım.
Bu kabloda akım taşıyan iki damar vardır. Birinden giden akım diğerinden döner. 2.5mm2 kesitindeki kablonun 1 metresinde 2 metre akım yolu vardır. Bobin olayında da akım yönleri ters, iç içe iki bobin düşünülmesi gerekir.
Aslında üç hat vardır. Birde toprak bağlantısı var. Bence giden ve gelen akım birbirini sıfırlaması lazım fakat kaynak Alternatif akım olduğu için iletim hızına bağlı olarak giden hatla gelen hat arasında hat boyunca manyetik kesişmeler vardır. ve topraklama hattına iki uçtan gelen akım etkisi gösterir. Bu yüzden sarılı olan kısımda daha çok olduğundan belli potansiyele kadar yükselen bir ısınma görülür diye düşünüyorum.
Bir fabrikada elektrikciyim. Yaklaşık40 metrelik bir mesafe arasında motor besleme kablomuz arızalanmıştı. Kablo havadan direkler arasından gittiği için ve yenisini oradan çekmeye zamanımız olmadığı için geçici olarak bir top 4x2,5 TTR kablonun gerekli kadarını yere serdik ve bağlantımızı yaptık. Daha sonra yukarıdan çekeceğimiz için kablo topunu kesmeden bağlantıyı yapıp geri kalan kısmı kablo kanalına attık halka halinde. Aradan sanırım bir gün geçti ve kablo kanalından dumanlar yükseldi. Motorun çektiği akım 10 amper civarıydı, 7,5 kw lık motor. Kablo kanalını açtığımızda o top halinde bıraktığımız kablo tamamen kavrulmuş ve alev alma derecesine gelmiş. Mühendis geldi ve aynısını söyledi; kabloyu tamamen açmadığınız için rezistans(bobin) görevi yapmış. Nitekim bir zaman sonra evde kaynak makinası ile çalışırken makara seyyar kabloyu tamamen açmayı unuttum. Ve kablo tamamen eridi. Ve o andan itibaren bu şekil yüksek amperli, güçlü işlerde mutlaka kabloyu tamamen sererim. Not: Videoyu 02:43 ' de durdurarak yorumu yazdım. Daha ilerisini dinlemedim. Şimdi dinlemeye gidiyorum. Sevgiler :)
Açıklamalarınızı keyif alarak dinledim, teşekkürler. Biraz tecrübeli elektrikçiler bir selenoide AC enerji verirken mutlaka ortasına bir metal koyulacağını yoksa kısa sürede bobinin yanacağını bilirler. Endüstride üzerinde eneji varken bir selenoid sökülünce hemen elimizdeki kalın bir tornavidayı içine sokarız... Meslek lisesinde hocamız; nüvenin hava olunca manyetik direncinin çok yüksek olacağını dolayısı ile empedansının çok yüksek olacağını ve bobinin üzerinde oluşan elektromanyetik enerjinin tekrar bobin üzerinde endükleneceğini, bununda ısınmayı katlanarak arttırarak bobini yakacağını söylemişti. Nüvenin ortasına bir metal koyduğumuzda metalin mıknatıslandığını görürüz. "Bence" fukolt ve histeresiz kayıpları bir miktar ısı olarak ortaya çıksada asıl enerji dönüşümü manyetik olak metal nüvede oluşur
O kadar harika bir video ki büyük bir keyifle dinledim. Emeğinize bilginize sağlık hocam. Bu tarz fiziğin günlük hayatımızın tam ortasında yer alan olguları irdeleyen bu videoların devamını bekliyorum... :)
Hocam hem eğitici ve eğlenceli bir video olmuş. Banada sarılı olmadan dolayı ısınma mantıklı geldi. Birde sarılı bobinin transformatör nüvesinde oluşan fuko ve histeris gibi kayıpların ısıya dönüşmesi olabilir diye düşündüm. Video sayesinde bende internette kısa bir araştırma yaptım. Bizi düşünmeye araştırmaya teşvik ettiğiniz için ayrıca tesekkurler
doğan bey selamlar. Mesleğim Elektrik. Bir şeyi dikkate almamışsınız. Modelinizde tek hat çizim yapmışsınız fakat; kablo içerisinden faz, nötr., ve toprak hattı gider. dolayısıyla bir hat üzerinden elektrik sağ el kuralına göre faz üzerinden örnek sağa doğru giderken hemen yanında sola doğru giden bir aynı akım vardır. üstelik bir ucu boşta ve diğer ucu toprak iletkenine bağlı olan bir toğraklama kablosundan bahsediyoruz. Modelinizi bir de buna göre kurunuz. Bahsettiğiniz nüve mantığı burada işlemez çünkü gidip dönen akımlardan dolayı magnetizma sıfırlanır. Fakat kablo içerisinde durum başka olabilir . Size ipucu. ;) kaçak akım rölesi çalışma mantığını inceleyiniz. Burada da temel mantık birbirine ters sarılan iki bobinden faz ve nötr geçirmektir.
Benzer bi olay ben de yaşamıştım. Evi komple bi tadilattan geçirirken bir ay bu makaralı kablolarla garajda buzdolabı ve portatif elektrik ocakla yaşamak zorunda kalmıştım. Kablo kalınlığı uygun olmasına rağmen 1500wattlık elektrik ocağı bile makarayı ısıtıyor ve kendi içindeki sigortasını attırıyordu (allahtan uzatmanın kendi sigortası varmış). Yani kablo ateş gibi oluyordu. Mühendis vs değilim ama acaba kabloların sarılı olmasından dolayı bir çeşit endüksiyon bobini gibi davranıp ısı mı üretiyor falan diye düşündüm (en son 20 sene önce lisede fizik dersinde elektrik üzerine bişeyler okuduğum için çok da bilinçli olmayan bi tahmin) Öyle kabloyu tamamen açarak çözmüştük sorunu.
Kullandığınız makara kablo büyük ihtimâl gerçek bakır kablo da değildir CCA bakır kaplı alüminyumdur, bir takipçi de bahsetmiş bundan, hatta o kadar hile yapıyorlar ki kesit alanıyla ilgili veriler de tutmuyor, 3x2,5 kesitte dedikleri kabloların kesiti 1,5-2 olabiliyor bazı dürüst satıcılar kaynak makinesi ya da yüksek akımlı işlerde kullanmayın diye uyarır bu özelliklerdeki makara kablolar için, eğer alüminyum ve kesiti de küçükse elektrikle ilgili bilgim kısıtlı ama direnci daha fazla oluyor ve daha çok ısınıyor doğal olarak, kablo tamamıyla açık olsa da yüksek akımlarda yanma ihtimali çok yüksek çünkü kabloyla ilgili verilen bilgilerle kablonun gerçekte akım taşıma kapasitesi çok düşük olabiliyor, bu tarz makaralı kablolar yüksek akımlı cihazlar için kullanılacaksa ucuza kaçmamak gerekiyor, sarılı olması konusuyla ilgili de özellikle metal makaraya sarılı ise yüksek akım çekilince izlediğim bir videoda aşırı ısınmadan makaranın yanmış olduğunu gösteriyorlardı bilimsel arka planına değinmeden, bu videoda da buna değinilmiş.
Amatör kullanıma yönelik piyasa uzatma sistemlerinin araç şarjı gibi uzun süreli yüke maruz kalacak kullanımlar için uygun olmadığını düşünüyorum. Şahsen profesyonel sanayi kullanımına yönelik ve tek parça (sarımsız) ve tek çıkış uzatma kabloları olası riskleri en aza indirecektir.
hocam harika bir yayın ders niteliğinde çok teşekkür ediyorum.kullandığınız kablo CCA'dır (bakır kaplı alüminyum) zaten saf bakır kabloya göre; yük akımı, sigorta akımı uzunluk arttıkça dirence bağlı ısınma gibi konularda çok daha problemlidir mekanik aşınması daha fazladır yani kabloyu her açıp sarmanızda alminyum çatlayacaktır.bilindiği üzere pütürleşen tozlaşan alüminyum aşırı yanıcıdır.çok acil aracınız için full saf bakır bir uzatma kablosu seçiniz.ayrıca kırsal alanda seçtiğiniz prizin bir güncel😉 sigortası olduğuna emin olunuz.aracınızın anlık yük değerlerinden emin değilseniz demeraj akımı ihtimalne karşı bir röle ve veya sigorta (aslında otomatik C-V sabit çıkış mini regülasyon daha iyi olur)ile kullanabilirsiniz bakır kabloyuda 3x3,5 yada 3x4,0 seçmeniz yararınıza olacaktır.saygılarımla severek izliyoruz öğretmenim🤗
var kardeşm yurt dışından getirtebilirsin ben kullanıyorum linkini atayım istiyorsan.eski elektrik-elektronik işiyle uğraşanlar blir bazı projelerin olmazsa olmaxıdır.
Merhaba hocam, bir makine mühendisi olarak siz hikayeyi anlatırken aslında cevabı direkt yapıştırdım kendimce,, indüksiyon etkisi. Sanayii de oldukça sık kullandığımız bir işlemdir. Çeliklerin karbon miktarına göre değişen frekanslarda alternatif akım ile yapılan bir işlem. Kalın bobinlerin ortasına çelik çubuğu sokarsınız ve 20-25 saniyede 800-1000 C civarına kadar ısıtabilirsiniz..
@@serdarksk Fırın değil dediğim. İndüksiyon ısıl işlem yapılan bobinler. Burada 50hz ve çekirdekte yoğun demir çekirdek yok. Bu sebeple aşırı ısınmamış.
@@clarion82 kardeşim bahsettiğin endüstride 100 yıldır kullanılan bir uygulama ( indiksiyonla ısıtma sistemleri) bunlara genel olarak indiksiyon firini denir. Firin deyince evdeki firinlar gibi bir şey kastetmedim.
15 yıllık elektrik ustası aynı zamanda mekatronik mühendisiyim. Yüksek güç tüketmek istediğimizde bu seyyarı boşaltırız azda olsa içinde metal var( prizlerin ve dönmesini sağlayan metal boru) burada hocam sizlerin bahsettiği gibi metal parçalar ısınmaya katkı sağlıyor. Bunların haricinde mütevazı tarzınız için teşekkürler hiç sıkılmadan keyifle kah tebessüm ederek kah dikkatlice sizi dinledim emeğinize yüreğinize sağlık 🤝
Hocam, Elektrik Elektronik mühendisi olarak size büyük bir hatadan bahsedeyim. Uzatma kablolarında giden akım ve dönen akım yan yana bulunan iki kablodan geçer. Giden akım ve dönen akımın oluşturduğu akılar birbirlerini sıfırlar bu da bobin etkisini sıfırlar(çok düşük olan kaçak indüktansı yok sayarsak). Bu durumda iletim hattı saf rezistif durumuna oldukça yakın olur. Bobin etkisinden çok daha fazla kapasitif etki vardır ve kayıp sayılacak ise onu kayba katmak çok daha efektif olabilir. Tabi kapasitif etki kablo sarılı değilken de fazlası ile mevcut ama kabloyu sardıkca daha daartış olur.
AC sistemde geri dönen akım diye birşey yoktur, dahs doğrusu Elektrik devrelerinde geri dönen akım diye birşey yoktur, faz ile nötr devre çalışınca bir olurlar ve aynı akım akar kapalı devreden ancak dediğiniz gibi faz ve nötr yan yana olduğu için bu kablolarda akan akımın yönleri sanal olarak tersmiş gibi gözükür ancak aynı devreden haliyle aynı akımdan bahsediyoruz işte bu komplexde sarılı makaranın bobin değil "bobin etkisi" oluşturmasını sağlıyor.
Valla hocam ne güzel mütevazi bir şekilde anlattınız, anladığım şu ki böyle yüklü şarj esnasında en kısa kabloyu yayarak kullanmalıyız, ne kadar kablo ve o kadar L ve M ve Watt oluşuyor buda maddi bir karşılık yaratıyor sonuçta , sağolun tanıdığıma memnun oldum
Hocam ben sefil bir Maden muhendisiyim ve elektrikten de neredeyse hiç çakmam diyebilirim. Videonuzu baştan sona izledim. Akademisyenliğin hayat boyu öğrenme olduğunu, öğrenmeyi öğrenmiş ve bunları içselleştirmiş gerçek bir profesörsünüz. Ego abidelerine ders olacak nitelikte. Kendinize iyi bakın hocam. İyi ki varsınız.
Hocam tecrübe aktarımlarınız gerçekten çok güzel ve başarılı, bu konuda çok teşekkür ediyorum. Bir tekniker olarak haddim değil ama özür dileyerek anlattığınız konuda bir ayrıntıya takıldım: faz iletkeni üzerinde oluşacak akımla aynı amper değerinde nötr iletkeni üzerinden de akım akması gerektiği için çift yönlü bir akım ve çift yönlü endüktans oluşacak. Bu endüktanslar ters yönlü ve aynı şiddette olduğu için birbirini nötrleyecek ve manyetik akı oluşamayacak. Bunun sonucu olarak "bobin etkisi" denilen şeyin gerçekleşmeyeceği kanaatindeyim. Bunun için bir deney yapmayı düşünüyorum. Sizdeki gibi makaraya sarılı bir prizin çıkışına, önce kablo sarılı şekilde daha sonra kablo açık şekilde bir ufo bağlayacağım. İki şekilde de üçlü prizin hem fiş hem priz tarafından gerilim ölçümü yapacağım. Eğer bahsedilen "bobin etkisi" söz konusu ise Kirchoff gerilimler kanunu gereği kablo sarılı iken üçlü prizde tahmini 40-50 volt civarı bir gerilim düşümü olacak. Deneyi ancak 10 gün sonra yapabileceğim ve sonucu buraya yazacağım. Bu deneyle alakalı öneriniz, gözden kaçırdığım bir ayrıntı var mıdır sizce?
Hocam alçak göüllü ve kibar bir insansınız biz elektriciler tecrüeyle bunu biliriz sizse çok daha fazla açıkladınız onun içın bir abone daha kazandınız selamlar
Fizik sevdalısı bir makine mühendisliği öğrencisi olarak videonuzdan çok verim ve ilham aldım, sadece bu problem üzerindeki aşamalı ilerleyişiniz bile beni cidden etkiledi hocam. Bu izlediğim ilk videonuz. Sizi radarıma aldım takipteyim hocam.
Sayın hocam bir elektrik-elektronik ordinary-usu olarak... Şaka şaka! On numara vidyo olmuş ama ben gayet sıradan biriyim, ordinary... Bir de 10:30'da bir sır vereyim mi dediğinizde "Bahçelinin zencili kaseti internete düştü, aha da link" diyeceksiniz sandım bir an, korktum. Allahtan çok sağ duyulu bir insansınız da ortalığı böyle sorumsuzca velveleye vermiyorsunuz. Yani en kısa anlatımıyla: İşte cesaret, işte feraset, işte fazilet, işte fedakârlık, işte mertlik, işte adam gibi adamlık!
Endüktif ısıtma, eskiden sanayide kullanılan ve bu işler ile ilgili kişkerin bildiği bir kavramdı, ancak günümüzde mutfaklara çoktan girdi ve sıkça rastlanır oldu. Bazı elektrikli ocaklar, rezistan etkisi ile değil, endüktif etki ile ısıtıyorlar tencereleri. Hangi tencereleri? Tabi ki metal ve buna uygun olan tencereleri. Ocak üzerinde ateş ve ısı olmadığı için ocağın üzeri de ısınmamaktadır. Küçük bir ek bilgi. Video için teşekkürler ❤
EN ÖNCE BELİRTMEM GEREKEN, BAŞLIĞINIZIN SAYESİNDE SİZİ TANIDIM. Hem hobi bazında elektronik ile uğraşıyorum, hem de çalıştığım firmada kaynak makinaları ve büyük taşlama makinaları kullanırken, belirttiğiniz gibi kabloları açarak kullanıyoruz. Nedenini bir şekilde biliyoruz ama tatmin edici bir sebep konusunda hep merak ediyordum. Sayenizde, ileri fizik bilgisini teğet geçerek, öğretmiş oldunuz. Çok doyurucu bir anlatım ve bilgi için teşekkürler.
5 месяцев назад+5
Hocam basitçe faz dışındaki nötr ve toprak hatlarının tellerinin karşılıklı indüklenme ile ısı açığa çıkarmasından bahsediyoruz değil mi? Bu durumda ısınma anlamında güç kabaca 3 katına mı çıkıyor?
Güzel video için teşekkür ederim. Burada kullanılan kablonun 3x2,5 olması yani diğer iletkenlerin de aynı dairesel halkada oldukları varsayılmalıydı. Yani ter gönde de endüktans oluşup birbirini nötr yapar diye düşünüyorum. Aksi durumda topraklama hattında bir gerilim oluşurdu. Özetle: kablo direnç etkisi nedeniyle ısınma olur, sarılı haldeyken kullanmamak gerek. Endüktif sorun olmaz kanaatindeyim. Saygılar
Hesaba eklenmesi gerekenler; •İletim hatlarında olduğu gibi kablonun dışındaki yalitkanın değerleri. •Girdap akımların hangi yönde hangi dalga boyunda olduğu. Yani kayıpları bulmak gerekir. Böylece ne kadar bobin özelliği verdiği daha yakın bir sonuçla bulunur diye düşünüyorum hocam. Yine kablo seriliyken de hesaplanırsa birinci değer, aynı kablonun yalıtımsız olarak bobin yapıldığı da düşünülürse üçüncü değer, yalıtımlı kablonun makarada sarılı hali ise ikinci değer olarak saptanır. Bu da bize yüzdelik olarak makarada sarılı kablonun ne kadar bobin olduğunu gösterir. Tabi yine tüketim miktarı önemlidir. Bu hesaplar yapılırken tüketim noktası sabit alınmalı ve o tüketim noktasına bağlı iken ne kadar bobin özelliği verdiğinin bulunduğu bilgisi unutulmamalı.
Açıklama çok güzel, bunun için teşekkür ederim. Isıtmaya önemli ölçüde katkıda bulunan şey, hala kablo makarası üzerinde sarılı olan kalan 20 m'lik kablonun endüksiyonudur. Muhtemelen, bunun kanıtı olarak aşağıdakileri yapabilirsiniz: Kalan 20 m'yi kablo tamburu üzerinde biraz farklı şekilde, yani kablonun bir dönüşü sağa, diğeri sola doğru sarın. 20m tamamen sarılana kadar tüm dönüşleri bu şekilde yapın. Daha sonra elektromanyetik etkileşimler birbirini iptal edecek ve indüksiyonun sonucu sıfır olacaktır. Sonuç olarak kablo makarasının eskisi kadar ısınmaması gerektiğini düşünüyorum!!!
Bobin etksi doğru bir tespit, bu durum normal bir bobin değil iki bobin gibi düşünün toprak hattını saymazsak Artı ve eksi akım söz konusu elektrik EKSÎ KUTUPTAN Artı kutup yönde HAREKET EDER. Sonuçta artı eksi kablolar üst üste sarılı olunca manyetik alan oluşur ve manyetik etkileşim sonucu ısı açıga kabloların Bakır oluşu Isı iletimini hızlandırır. Selam ve sevgiyle
Hocam bu örnek çoğaltılır. Mesela, havadaki elektrik tellerinin yer çekimine karşı koyması sonucu ısınma, mesafenin artması sonucu ısınma. Bir başka örnek; Veri kaybı. Ethernet kablolarındaki mesafe uzadıkça ağ hızının düşmesi. Bu son örnekte, çok az insanın fark edemeyeceği güç kaybı ile birlikte veri kaybının meydana gelmesine örnektir. Trafolardaki mıknatıs sayesinde elektriğin voltajının düşürülmesi mesela. Benim yıllardır üzerinde düşündüğüm insan vücudundaki elektrik çeşitleri. Bu çeşitliliği anlayamıyorum, nasıl birbirlerine karışmadan farklı görev yapıyorlar, çözemedim.
Bu bilgiyi böyle güzel bir yorum ile bizlerle paylaştığınız için size minnetdarım çok teşekkür ediyorum
3 месяца назад
16:13 de çok güldüm :D İnsanın işini sevmesi güzel bir şey. Ayrıca insanların fikirlerine saygı duyup öyle şey mi olur ondan olmaz demek yerine neden olabileceği hakkında araştırma yapmış olmak gerçekten ülkemizi ileriye taşıyacak bir düşünce.
Çok keyifli olan kısmız, profesörün bilmediğini kendi hocası olan diğer profesörden öğrenmesi ve elektrikçinin yorumuna değer vermesiydi. Anlatım tarzınız ayrıca harika ! Teşekkür ederim ve iyi bayramlar dilerim. 🎉 bayram tatilinde bu içerik çok iyi geldi :)
Sayın hocam, orada elektromanyetik alan olduğunu anlamanın, deney yaparak bir yöntemi var. Bir elektronikçi olarak bunu paylaşmak isterim. Aynı durumu tekrar yaparak, yani arabanızda makarayı tam açmadan şarj ortamında tekrarlayarak, kalan kablonun üzerinde 30-40 tur bakır sardığımız da mutlaka bir voltaj almanız gerekir. Her iki türde de kablonun tamamını sağdığımızda, bobin etkisini de direnç etkisini de kırarız ama makarayı açmadığınız da ısının, bobinden ve dirençten olması muhtemeldir. Yani bu durumda her iki kişide haklı. Hem direnç var, hem bobin var. Devre tasarlayan biri olaraktan hesap yapmadan da orada bobin etkisi oluşabileceğine inanıyorum. Yıllar içinde oluşan tecrübem, bu tecrübelerle düşününce bunun olması olasıdır.
Hocam bir akıl yürütme de benden olsun.😊 Bu tarz makaralı kablolar eger kaliteli ve standartlara uygun bir marka ise onu makarada sarılı iken yakmanız çok zor. O durumda kullanılacağı düşünülerek zaten üretici üzerine yapıştırdığı teknik etikette çekeceği max watt ı kablonun düz halinde çekeceği wattan daha düşük yazarlar yani bir güvenlik katsayıları var. Birde makarnanın üzerinde de bir termik sigorta koyarlar. O makara ısınınca atar zaten çalışmaz. Sizde aha sigorta attı dersiniz biraz beklersiniz yada kabloyu komple salarsınız ve sağlıklı şekilde kullanmaya devam edersiniz. Birde bende bu modelinize bir ekleme yapmak istiyorum. Çok teorik fiziğe girmeden bir hidrolik analoji yapmak istiyorum. Bu kabloyu bir boru olarak düşünürseniz ve içinden de elektronlar değilde su moleküllerinin aktığını varsayarsanız. Bu durumda sarılı bir boru yumağı suyunun akışına karşı ekstra direnç oluşturacaktır. Yani sizin düz kablo gibi düşünerek hedapladığınız kablonun direnç değerinden daha yüksek bir direnç değeri olacaktır. Şekilden dolayı. Zaten elektrik panolarında bu şekil bükülü kablolar kızılötesi kameralar altında büküm yerleri daha sıcak görünür. Özetle bu sorunun tek cevabı yok bence. Hocanızın bahsettiği indüktiv ısınma sorunu etkisi olabilir ama bence o etki çok küçük bir miktar olur çünkü bu makarnanın içindeki kablonun sarıldığı mil büyük ihtimal plastiktir. Ve dış kılıfıda alüminyum falandır. Yani demir kullanmamaları gerekir. En azından iyi ve mühendislik kuralları uygulayan bir firma bu detayları düşünür ve malzemesini ona göre seçer. Yani kısacası videonun başındaki o basit modelinize bence şekilden kaynaklanan ekstra dirençi de ekleyin ve sarılı vaziyetin ortaya çıkardığı ısı birikmesi bence oluşan ısının en büyük kaynağı. Saygılarımla
Değerli Hocam, çok güzel bir sohbet olmuş. İnsana bilimi sevdiren sizin gibi hocalarımız keşke daha çok sayıda olsaydı. Benim de aklıma burada hem çekirdeğin olası etkisi ve eddy current, hem de faz tarafında ve nötr tarafında aslında ters yönlü akımların aktığı iki ayrı bobin oluşması nedeniyle ortaya çıkacak daha karmaşık ilişkilerin de devreye girmiş olabileceği geldi. Bu durumda ya iki etkinin birbirini götürmesi, ya da birbirlerine karşı akımlar oluşturacakları varsayılarak devreye girecek ekstra elektriksel ve manyetik parametrelerle modelin daha da karmaşık bir hâl alması da mümkün. Kanalınızı çok yakın zamanda keşfettim ve hemen abone oldum tabii. Bu güzel video için çok teşekkür ederim.
Model Tabanli Muhendislik (Model Based Engineering) uygulamasi icin cok guzel bir ornek olmus. Gercek hayatta karsilasilan olaylari herkesin anlayabilecegi basit bir modelde anlatmak gercekten bir sanattir. Tesekkurler.
Doğan Bey yanılıyor olabilirim fakat yan yana iki damar şeklinde olan güç transfer kabloları bobin gibi davranmazlar. İki damarda akım yönleri zıt yönde olduğundan manyetik alan sıfırlanır. Eddy kayıplarının oluşması için değişken manyetik alan olmalıdır. Kablo tek damar sarılmış kablo topu olsaydı manyetik alan sözkonusu olurdu. Ozaman Eddy kayıpları oluşurdu. Çift damar besleme kablolarında bu durum söz konusu değildir. 3 fazlı kablolarda da aynı şekilde manyetik alan sıfırlanmaktadır. Ayrıca eddy kayıpları için kablonun bobin olması da gerekmez. Metalden yapılmış kablo taşıma ızgaraları da pekala eddy kayıpları oluşturur. Burada manyetik loop etkilidr. Isınma konusunda ise 30W az bir güç değildir, kablo makarasını kolayca ısıtabilir. Kabloya zarar verir mi bilemiyorum, ısı yayılımı için yüzey oldukça büyük...
Eline tornavida ve pense alanların elektrikçiyim diye gezdiği güzel ülkemde zerre kadar anlamadığım elektrik işlerini anlatmanızı zevkle sonuna kadar dinledim. Sorunları sonuna kadar takip edip bir neticeye varma güçünüz muhteşem. Elektrik ne kadar karışık ve çetrefilli işmiş. Başarılarınızın devam etmeniz dileğiyle sevgiler.
maşallah hocam Bende Elektrik ciyim sıkılmadan izledim olayin ciğerine kadar indiniz gerçekten Bizleri aydinlattiğiniz için çok teşekkür ediyorum boşuna saçlarinizi dökmemişsiniz ❤❤🤗🤗👏👏👏👏👏👏
Hocam, değerli paylaşımınızı sonuna kadar izledim, elinize sağlık, modellemeniz oldukça gerçekçi gözüküyor. Hesaplamalarınızda aklıma gelen, bu da hesaba katılsa daha iyi olurdu diye düşündüğüm bir konuyu da paylaşmak istedim. İlk yapmış olduğunuz hesaplamada kablonun km'deki direncini almışsınız. Bu direnç elektrik akımının, bir başka deyişle iletken üzerinde ilerleyen elektronların, iletken yüzeyine homojen şekilde dağılmış olduğu durumlar için geçerli olacaktır. Fakat, sarılı kablolarda, kablo etrafında oluşacak elektrik alan diğer kablodan geçen elektronların iletken yüzeyine homojen şekilde dağılmasını engelleyecek, neticede kablo direncini ciddi şekilde artıracaktır. Bu da ısıya dönen elektrik enerjisi miktarını artıracaktır. Böylece, makara merkezinde (nüvede) manyetik iletkenliği yüksek element bulunmasa dahi, yani indüksiyonla ısınma ihmal edilecek seviyelerde olsa dahi sanırım kablo sarımını ısıtacaktır. Örneğin üzerinden yüksek akım geçen kabloları düşük açıyla büktüğümüzde de benzer şekilde büküm noktalarında kablonun diğer kısımlarına oranla daha fazla ısınma oluşmaktadır. Saygılarımla...
Gerek basitçe işin dışın yüzünü gösterebilmek gerekse işin içinden olan kimselere formüller ile konuyu anlatabilmekte marifettir iltifata tabiidir hocam teşekkür ederiz iyi çalışmalar.
Gerçekten aramıza hoşgeldiniz,siz ve sizin gibilere çok ama çok ihtiyaç var ,videonuzu sonuna kadar izledim ve anladım da ,kendime bile hayret ettim ,ilk etapda tahtada sembolleri görünce anlamak adına ümidin kırılmıştı ama anladım ve çok sevdim ,fizik ve elektrik dersiniz ,lisede ki bilgilerime döndüm ve ne kadar da çok şey öğretmişler zamanında ama kullanmamışım dedim. Sağolun var olun ,teori ve pratik bu kadar güzel bir şekilde anlatılabilir ..Teşekkürler Prof. Hocam...
TA2TEL 73 hocam işin içerisine bir anda amatör telsizcilik girince bir mutluluk geldi. Çok başarılı bir video olmuş tebrikler. Bu sene elektrik elektronik mühendisliğine başlayacağım. Böyle bilgiler çok hoşuma gidiyor.
Geçen ay karavanda ailemle otururken, plastik kokusu sonrası elektriksiz kalmıştım, Keşke bu video daha önce karşıma çıksaydı :) bende açıyorum artık kabloyu sona kadar. Paylaşımınız için çok teşekkürler.
9:15 bu söylediğiniz o kadar önemli ki. Belki de Türkiye'deki ilerlemenin önündeki en büyük engellerden biri. Fikir sormama veya fikre saygı duymama. Ne patron çalışanına, ne öğretmen öğrencisine, ne müdür muavinine, ne baba çocuğuna, ne kişi eşine kimse kimseyle istişare etmiyor. Böylece klavuzumuz karga oluyor.
Çok güzel, olağan üstü bir problem nedir ve bir problemin bilimsel çözümü nasıl yapılır videosu. Problemin kendisinden öte hipotez, tez ve tartışma bu kadar güzel anlatılabilirdi. Teşekkürler sevgili hocam.
Emeğinize sağlık. Nefis bir açıklama olmuş. Film senaryosu gibi diyeyim. Başlangıçta çok basit bir modelleme yeterli gibi görünse de olayların açıklanması daha derin bir analiz gerektirmiş ama gereğinden daha karmaşık bir modelleme tuzağından da kurtulunmuş. Einstein'ın dediği gibi: "Make things as simple as possible, but no simpler. (İşleri olabildiğince basit halledin ama [gerektiğinden] daha da basit değil.)
Hocam sizi ilk defa izliyorum ve fizikle çok alakalı olmasam bile izlerken bayağı bir keyif aldım. Emeğinize sağlık resmen beni ekrana kitleyip bir abone kazandınız.
Ne elektrikten anlarım ne de fizikten fabrikada çalışan basit bir işçiyim video tesadüfen karşıma çıktı ve hiç sıkılmadan sonuna kadar izledim.Bu ülkede sizin gibi insanların var olduğunu bilmek içimi rahatlatıyor 2 çocuk babası bir küçüğünüz olarak elinizi öpmeyi kendime borç bilirim iyi ki varsınız.
muhteşem yorum. 0 kibir helal sana ustam
Kardeşim 5 vakit namazınıda kıl, cennet ehlinden olursun inşAllah
Bence sandığınız kadar basit değilsiniz. Ülkedeki insanların kaçı alakasız olduğu konuyla ilgili 17 dk video izleyecek bir meraka ve ilgiye sahip? Türkçeniz de gayet iyi, %90'ın aksine bağlaçları ayrı yazmayı biliyorsunuz mesela. Bunu yapamayan akademisyenler gördüm ben
Çocukların bahtı açık olsun, basit değil ama mütevazı olduğun kesin
@@ethemkardas7305 Ya sana ne birader adamın namazından? Adam belki müslüman bile değil. Bırakın artık, kendi doğrularınızı dayatma huyundan vazgeçin.
Bu videonuz, bana, internetin 20-25 yıl önceki, bilene sorulan, bilenlerin bildiğini paylaştığı, öğretici içeriklerle dolu halini, forumları hatırlattı. Teşekkürler.
Aynen ya o dönemler çok güzeldi. Aynı hisleri ben de hissettim gerçekten.
Sahi nerede o eski forumlar.
Ah be abi biz genciz o dönemleri yaşamak isterdim ben
Bir fizik öğretmeni olarak sonuna kadar izledim Mükemmel anlatım hocam. Kablo sabit yarıçaplı bir bobin değil. Değişken yarıçap girdap etkisi oluşturarak açık halde iken sadece ohmik direnç varken şimdi devre empedansı artar. Hatta makarnanın içindeki küçük bir demir parçası dâhi girdap etkisini artırır. İndüksiyon ocaklarının çalışma prensibi.
Baktım 😊kimse yazmış mı diye katılıyorum
Çok mantıklı.
Peki makarada hiç metal parça olmasa bu kabloyu açma sorunu ortadan kalkacak mı ?
@@yangac iç kısımdaki metal girdap akımlarını artırır sadece. Metal olmasa değişken yarıçaplı iletken kablo yine girdap akımı oluşturur. Her türlü makarayı tam olarak açıp kullanmak gerekir diye düşünüyorum.
@@feynmanxyzeddy akımları haricinde ısıyı hapsetme problemi de açılarak kullanılması gerekliliğini gösteriyor diye düşünüyorum
@@Aocrt kablonun düzenli değişen yarıcapla değişmesi akı manyetik akı değişimni artırır bu da indüksiyon emk demektir.
17 yıl öncesine götürdünüz hocam. o günlerde öğrencilerin genelinde hakim olan gerçek hayatta ne işimize yarayacak algısı yaratan konulardan birini ne güzel izah etmişsiniz.
Bir elektrik-elektronik mühendisi olarak sizi keşfettiğimden beri hayat kalitem arttı. fiziği bu kadar anlaşılır anlatmanız muazzam. Sevgiler, saygılar güzel bir tatil dilerim profesör.
@@m_________23212 videonun genel konusu da o zaten. Saha deneyimi ve kitabiyat farkları ve çözümleme anlayışı.
@@m_________23212 zaten sayın profesör video da iğneleyici bir tavırla kendini eleştiriyor. Kendi kendine sorguluyor ve araştırıyor. Sıfatlara takılmayalım.
@@m_________23212 terzi kendi sokugunu dikemez, ama terziligindende birsey kaybetmez
@@m_________23212 profesorler bir konuda kafayi kirmis dengesiz kisilerdir genelde. Inegin kuyruklu bir hayvan oldugunu bilmeyebilir yada ekmegin fiyatindan habersiz olabilirler.
Teorik farklı, pratik günlük kullanım farklı, profesor hata yapmaz her seyi bilir diye bir sey yok, bilmedigini gitmis hocasina sormus@@m_________23212
Merak çok önemli. Ne iş yapıyorsanız yapın eğitiminiz ne olursa olsun eğer merak etmiyorsanız ustalaşamazsınız.Hiç konum olmamasına rağmen keyifle izledim. Öğrencileriniz çok şanslı.
anlatım tarzınız mükemmel keşke tüm Profesörlerimiz sizin gibi detaycı ve anlatma isteği olan kişiler olsa..
Bir şey anlamadım ama hoca o kadar güzel anlatmış ki kendimi ''anlamış'' hissediyorum.
😂
😂😂
Güç elektroniği için güzel bir problem misali olmuş bu olay. Hesaplamada bir kaç ayrıntı unutulmuş, öncelikle alıcı cihaz doğrultucu içeriyor ve saf rezistif bir eleman gibi hesaplanamaz. Doğrultucu barındıran cihazlar için mühendislik eğitiminde öğrencilere güç tüketimi ve akım rejimi ile ilgili ek bilgiler veriyoruz. Burada trafo detayına girilse bile kabloda bir faz birde nötr hattı bulunuyor ve bunlar ters yönlü akımlar taşıyarak endüktif etkiyi sönümlüyor. Sadece bir hattı düşünüp bu iletkeni primer sargısı kabul ederseniz ikinci iletken sekonder gibi kalacaktır zaten. Burda fuko kayıplarına girmek gereksiz bir durum. İlla manyetik sistem olarak incelenecekse burdaki kablo sarılı vaziyette ortak mod hat filtresi gibi düşünülebilir sadece. Asıl can alıcı nokta sistemin akım rejimi ve çekilen harmonik bileşenlerin fazlalığı. Bu tip sistemler bir periyot işerisinde özellikle 90 ve 270 derecelerde darbe şeklinde yüksek akım çekerler. Mühendislik eğitiminde bu tarz yükleri hesaba katarken öğrencilere bu alıcılardan çekilen güç veya akımı, en kötü 6 en ideal 10 katsayıları ile çarpmalarını ve buldukları değere göre iletken, trafo, jeneratör ve şalt elemanlarını seçmelerini tembihliyoruz. Darbe şeklinde çekilen akım dolayısı ile kabloda kesikli süreler halinde ısıtma yapılıyor ancak akım darbe şeklinde ve yüksek değerlerde oluyor. Çok kaba şekilde burada akımı 10 ile çarparsak güç hesabında 30W yerine 3000W değeri oluşur, ısıtma işleminin kısmi zamanlarda yapıldığını hesaba katarsak bu değeri 10 a böldüğümüzde 300W lık bir ısıtma gücü ortaya çıkıyor ve bunun 200W lık kısmı sarılı kablolarda ısınmaya sebep oluyor. Elbette aracın gösterdiği güç şebekeden şekilen güç mü yoksa şarj gücü mü bakmak lazım, şarj gücü ise birde verimi hesaba katmak lazım.
Olay budur😊
Kısa ve net tebrikler... @@M_cfr
Bu kabloyu yükte doğrultucu olmayan normal omik bi sobaya takınca da aynı durum oluşuyor ama
@@a.kadir1987 normal omik soba dediğiniz cihazın gücüne bakmak lazım. Ancak doğrultuculu yük gibi olması imkansız çünkü doğrultucu diyot seçiminde bile kapasitif filtraj uygulanması durumunda yüksek akımlı diyotların seçilmesi gerekiyor. Şayet ohmik yük ile kapasitif filtrajlı doğrultuculu yükün etkileri birbirine yaklaşıyorsa bu sizin şebekenin çok ciddi şekilde harmonik yüklendiğini ve normal sinüs sinyalinden çok farklı bir voltaj şeklinin varolduğunu gösterir. Osiloskoptan bakınca sinüsün pozitif ve negatif tepe kısımları kesik ise iki yükün etkisi birbirine yaklaşır. Ancak sadece yaklaşabilir, her şekilde bahsedilen şekildeki doğrultuculu yükünüz daha yüklenmeye sebep olur. Şebeke voltajındaki bu bahsettiğim problem kapasitif filtrajlı doğrultuculu yüklerin yüklenme etkisini azaltır. Hesaplamadaki çarpanın 10 değerinden 6 lara hatta çok daha bozuk ise 5 veya daha feci şekilde 4 değerlerine yaklaşabilir. Bölye bir durumda şebekedeki motor, trafo ve iletkenler halihazırda problem yaşayacaktır.
Bu makara bir fazlı olduğuna göre sayaç bu endüktif yükü yazmayacak. Biz bu 200w fatura edilmeyecek enerjiyi kullanabilir miyiz?
Anlatımınız ne güzel açık, akıcı ve anlaşılır. Ağzınıza sağlık
Sizin gibi dürüst kaliteli öğreticilere okadar ihtiyaç varki gururdan kibirden uzak durarak sunan insanlardansin bende elektrikciyim sonsuz teşekkürler saygimi sunarım
yıllar önce istanbulda çalışırken bir müşteri tv kanallarında donmalar oldugu şikayeti ile iş yerini arayıp vervis istedi.müşterinin evine gittiğimde çanaktan ölçüm yaptım sinyal seviyesi gayet iyi ve normaldi.kablodan ölçüm yapmak için müşterinin evine girdim ve uydu cihazından kabloyu söktüm ve kendime çekince yaklaşık 10m kabluyu rulo şeklinde toplayıp bağladıgını gördüm.o an mevzuyu anladım ve kabloyu yeterli yerden uydu ayar cihazımla ölçüm dahi yapmadan kestim ve uydu alıcısına bağladım ve sorun çözüldü.bu tip durumlarda bobin etkisi yapar ve elektirik enerjisi ısı enerjisine dönüşür.sonuçta uydu alıcısında'da vertikal-13v ,horizontal-18v yayına göre degişen voltajlar lnb ye dogru gider ve rulo halindeki kabloda giden voltajın bir kısmı ısı enerjisine dönüşerek lnb ye yeterli voltaj ulaşamadıgı için donmalar meydana gelir.bilmeyenler için güzel bir video olmuş emeginize sağlık hocam.TB8BLY - 73'S.
Adam Kabloyu kesmek istememiś,rulo yapacağına açık olarak bıraksa imiş problem olmazdı.
Rulo halinde olmasının sorunu voltaj düşmesi değil öyle olsa horizantal yayınlarda sorun olur 14 volt vertikalde çalışırdı hatta 9 10 volt"a kadar sorun olmaz
Sorun olan sargıda oluşan harmony etkisi
Hatta analog uydu alıcıları zamanında gözle görülebilir bozulma yaşanıyordu
Dijital yayında bahsettiğiniz ^kırılmalar oluşur veya hiç çalışmaz
hocam bir elektrik elektronik mühendisliği öğrencisi olarak bilginize ve kibarlıgınıza hayranım gene enfes bir video olmuş
İlk defa böyle bir videoyu uzun uzadıya kesintisiz dinledim.böyle bir videoya denk geldim. Neredeyse 15-18 sene önceki youtube videoları kadar kaliteli, içten (samimi sohbet havasında) ve öğretici yani matematiksel olarak açıklayan bir hocasınız. Gerçekten zerre kadar fizikle ilgilenmem elektrik işinde azbuçuk bilgim var, ama gayet güzel sade bir dille anlattığınız için teşekkür ederim. Sırf bu güzel anlatımınız ve sohbet havasıyla konuşmanızdan dolayıda kanalınıza abone olucağım. Şimdiden kolay gelsin hocam.
Hocam selamlar. Uzun yıllardır "elektrikçilik" yapan birisiyim. Elektrikçi arkadaşın bahsettiği "bobin etkisi" kavramını biz bir arada toplanmış uzatma kabloları için kullanıyoruz. Sadece kablo, priz ve fişten oluşan bir uzatma kablosunu da (kaynak makinası gibi yüksek akım çeken aletler kullanıyorsak) yere sererek kullanıyoruz. Temel olarak sizin de bahsettiğiniz ısının hapsolması olayı yüzünden seriyoruz esasen. Video için teşekkür ederim, hiç hesap edemeyeceğim bir şeyi öğrettiniz. Yeni videolarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim. İyi günler.
Çok teşekkürler, saygılar, selamlar!
Hocam çok güzel bir video olmuş emeginize sağlık. Fakat şu noktanin atlandigini düşünüyorum. Sarili uzatma kablosu direkt olarak bir bobin gibi dusunursek hata ederiz. Kabloda iki adet ayri iletken var, faz kablosu ve notr kablosu. Bunlarin akim yonleri birbiri ile zit. Birinci sarimi fazdan yuke akan akimi tasiyan faz kablosu, ikinci sarimi ise yukten notre akan akimi tasiyan notr kablosu olusturur. Bunlar birbirine ayni geometride ve buyuklukte enduktans olustursa da zit yonlu emk olustururlar. Bu sebeple girisik induktans sanirim sifir olacaktir fakat girdap akimlari sebebi ile isi olusacaktir. Bu benim yorumum. Selamlar sayin hocam
Ben de senin gibi düşünüyorum. Elektrik makinalarindaki bobin telleri aynı yönde akım geçiriyor. Burada yük bağlandığı an fazda gelen akım nötrden dönüyor. Manyetik alan olmadığı zaten girdap akımı da oluşmaz. Ayrıca ortada girdap akımları oluşacak bir nüve yok@@kazmzengin5176
@@kazmzengin5176 Fazda akım yönünü anlıyorum ama yüke binmiş bir devrede nötrden geri gelen bir akım kalırmı tam bilemiyorum. ama şu zıt yönlü emk olayını paralel olarak laminelenmiş iletkenler ile çözülüyor.bildiğm kadarı ile japonyadaki elektrikli trenler (belki başka örnekde vardır) Eddy akımı frenleme sistemi yani zıt emk nin yarattığı ısı-direnç ilişkisi ile çalışmakta.. çok acaip bişeyyy
@@Throtmanni eddy currentlar bircok frenleme sisteminde kullanilirlar, bunlardan en bilinenleri otobus ve kamyonlardaki roterdar sistemleridir. Fugo freni bunun genel adidir aslinda
'bilim yapmak' bu adımlarla işlemesi gereken bir sistem. sadece bu konu için değil bir soruya/probleme yaklaşım açısından da çok değerli. emeğinize sağlık.
akademideki bilimsel düşünmeyi öğreten nadir insanlardansınız türkiyede veya dünyada bilimsel ilerleme devam edicekse siz ve sizin gibi akademisyenler sayesinde iyi ki varsınız
Doğan Hocam bende de Connectra markalı makaralı Hollanda malı bir uzatma kablosu var. Arkasındaki etikette şu bilgi var:
Maksimum dayanıklılık (Maximum belasting):
Tam açılmış iken (afgerold): 2200W 250V~
Sarılı iken (opgerold): 880W 250V~
Kablo uzunluğu 5m.
Kablo: H05VV-F 3x1,0mm2
Böyle bir uyarı yapmaları faydalı oluyor.
kablonun enduktansı makara olusundan olusmaz. onun yerine 2kablo arasındaki plastik izolasyondan dolayi 2 kablo arasinda 1-2mm bosluk vardir bu bosluktan dolayi asil enduktans olusur.Tabi kablo boyuda bir katki yapar.Eger kabloda birkac watt bile isinma varsa hic soguma olmazsa ilerde sicaklik cok artar ve izolasyonlari eritir.Bu yuzden acilip soguma imkani verilmelidir.
gördüğüm en sade ve net cevaplardan birisi, teşekkürler...
yani faz ve nötr hatlarının arasındaki izolasyondan dolayı bu hatların oluşturduğu manyetik alan birbirini yok etmez ve bu sebeple oluşan endüktanstan dolayı ısınma meydana gelir diye anladım, doğrumu hocam?
@@mazlumsimseksoy5890 hayır yanlis anlamissiniz soylemeye calistigim bu aradaki bosluk enduktans olusturur ama 50hz de bu cok kucuk bir enduktans olusturur o yuzden ısınmaya katkisi cok cok azdir asıl buyuk katkıyı kablo direnci yapar
Kabloyu makaradan
Açsak akımın karesi×kablonun
Direnci sonucu
Kablo ısınır.
Ama yerde açık olduğu için soğur.
Makarada sarılı iken kolay kolay soğumaz.
Bütün mesele bu
Degilmidir.
Kablo makarada
Sarılı iken kabloda
İki yönlü bir akım
Olacağından
Kabloyu ısıtan sadece bakır kaybıdır.ve soğuma
Güçlüğü.
Makarada bir enduktans olmaz gibi geliyor bana.
Bilginize sunulur.
Genelde böyle anlatımların olduğu videolarda sık sık atlayarak kilit noktaları yakalar videoyu 3-5 dakikada bitiririm. Bu videoyu izlerken ilk ilerleteyim dediğimde 17.dakikaya gelmişim farkında değilim. Sayın hocamız hem dolu hem mütevazi hem eğlenceli. Bu güzel anlatım için kendisine teşekkür ederim.
1988 de bu problemle karşılaştım. Matematik modellemesini yaptım fakat bir sonuca ulaşamadım. Sayın hocamız fuko girdap akımlarıyla yaptığı modelleme mükemmel. Teşekkür ederim..
Harikasın hocam ❤️ Ben de fizik ve elektrikle hiç alakası olmayan bir sosyal bilimci ve reklamcılık üzerine hayatını sürdüren bir kişi olarak, bağlantılarda görerek ve birkaç dakikalık izleyebileceğimi düşünerek videonun tamamını izledim. Çok keyifli, bilgilendirici ve ilginç şekilde ilgi çekici bir video olmuş. Hocamın tarzı ve tavrı ayrı sempatik geldi. Öğrencilerine ne mutlu, sanıyorum böyle bir hocadan ders almak çok verimli ve keyiflidir. Teşekkürler, ömrüne bereket ve sağlık hocam. ❤️
Hocam ben elektrikçiliğe çıraklıktan başlamış mektepli teknikerim, 35 yıl önce çıraklığa başladığımda sebebini tam öğrenmesemde ustamın "sarılı kablo bobin gibi olur,motor gibi olur,sakın sarılı bırakma" demesi ilk öğrendiğim şeydi.Anlaşılabilir ve güzel anlatımınız için teşekkür ederim.
eyvallahta ama bak yorumlarda aynı makarada nötr ve toprak kablosuda olduğu için sönümlüyor diyen bir vatandaş var. ayrıca hocada fizikçiler olarak elektrik iletimi hesaplarında o kadar iyi değiliz dedi
Merhabalar yorumlara göz atarken bu yorumu gördüm ve size birşey danışmak istiyorum elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisiyim 3. sınıfa geçiyorum dersler hallediliyor ama çok teoride kalıyor bu yüzden en azından dönem başlayana kadar elektrikle alakalı bir iş yapmak istiyorum ve tabiki pratikte birşeyler öğrenmek halihazırda son günlerde youtube'daki kaliteli kanallardan elektrik işlerini izleyip not alıyorum evde değiştirilebilir olanları değiştirip kendimce deniyorum. Sanayi ve elektrikçi gibi yerlerde tanıdıklar var aslında çevremde , elektrik işlerine bakan biri ve bunun yanında sanayide arabaların elektrik aksamları üzerine iş yapan tanıdıklarımda var uzun süredir bu sektörde olan biri olarak sizinde tavsiyenizi almak isterim çünkü elektrik işinde alan çok geniş ve çok kafa karıştırıcı oluyor bir yerden başlamak cevabınızı bekliyorum :)
@@alikaanguldal6557 Öncelikle tebrik ederim,istemek,öğrenmeye azim etmek başarmanın yarısıdır.Tavsiyem; hemen bu tatilde mühendislik öğrencisi olduğunu söylemeden bir elektrikçide çalışmaya başla,yaş ilerledikçe öğrenmek,bilmediğini söyleyebilmek,sormak zorlaşıyor.Çalışma azmi olan orta derecede mühendisliği kavramış biri elektriğin her dalında çalışabilir.Stajlarını elktrik üretim santralinde yapmanı ve 2-3 yıl böyle bir yerde çalışıp uzmanlığını ondan sonra belirlemeni tavsiye edebilirim. Yolunda bahtında açık olsun kardeşim.
egolu olmamanız ve elektrikçiyi küçümsememeniz çok güzel bir şey. iyi ustalar gerçekten saygıyı hak eder, genellikle söyledikleri şeyler de tecrübe ve deneyimle doğru çıkar, bu şekilde sizin gibi anlatamayabilirler ama işin pratiğini çokça yaptıkları için hesap yapmadan da olayı çözebiliyorlar, bence bir mühendis hem okulda hem ustaların yanında yetişmeli ki işin hem teorisini hemde pratiğini görsün. işini güzel yapan akademisyenden de ustalardan da ve diğer çalışanlardan da Allah razı olsun.
Bir Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi ve aynı zamanda amatör telsizci olarak size denk gelmiş tanımış olmak büyük mutluluk verdi, gerçetken kıymetli bir kanal. Umarım ilerleyen zamanlarda lisans öğrencileri için kamplar düzenlersiniz, katılmak için can atarım. esenlikler.
Elektrik fiziği ile ilgili bir videoyu sonuna kadar dikkatle seyredeceğimi hiç düşünmezdim. Harika, akıcı ve anlaşılır anlatım.
bu kadar eğlenceli bir izleme keyfi sunduğunuz için teşekür ederim hocam. akademik düzeyde fiziği sunuşunuz çok yalın ve güzel.
Ağzınıza sağlık, halkın anlayacağı dilde fiziksel bir konuyu anlatmanızdan dolayı teşekkür ederim. Ayrıca insanların ünvanlarına takılmamanız, alçak gönüllü olmanız sizi dahada yüceltiyor. Böyle erdemli karaktere sahip kişilere toplum olarak öyle çok ihtiyacımız var ki, videonuz bu konuda da bana bir umut verdi açıkçası....Birde sayın hocam, halkın anlayabileceği bir dilde sıfırdan başlayarak fizik dersleri serisi sizden bekliyoruz...Türk halkına fiziği sevdiren kişi olarak en büyük adayım sizsiniz şimdiden. Saygılar.
Hocam selamlar,
Öncelikle bu şekilde gündelik hayattan bir konuyu analiz ediyor olmanız ve paylaşıyor olmanız çok kıymetli
Kişisel yorumum olarak, en sonda bahsettiğiniz ortak enduktans (M) modelinde bir eksik daha var gibi görünüyor.
Kullandığınız uzatma kablosunun birim uzunluğunda akım taşıyan iki kablo yer alıyor. Bu birim kabloyu analiz edecek olursak fazdan (+) çıkan akımın oluşturduğu manyetik alan yönü ile, nötr den dönen akımın oluşturduğu manyetik alan yönleri birbirine zıt olduğu için birbirini ideale yakın bir noktada nötrlemesini bekliyorum, bu da aslında sargının sarılı olduğu metal malzeme de manyetik alanın değişiminin ve eddy akımlarının ~0 olması demek. Sargının birim kesitinde ise hala kayıp olabilir, fakat 50Hz de bu küçük olacaktır
Çizdiğiniz modelde aslında iki tane enduktans var, bir tanesi kaynaktan yükün + ucuna gidene kadar olan (L1 diyelim), ikincisi yükün - ucundan kaynağa dönene kadar (L2 diyelim). Bu iki enduktans birbiri ile kablo boyunca kuplajli. Dolayısıyla modele bunun dahil edilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum
Bunu analiz ettiğimizde de bu oluşan ortak enduktansin kablonun birim kesitinde eskisinden daha küçük bir değere tekabül etmesi gerekiyor.
Neticede ben de kablonun ısınmasında soğutamamanın etkisinin daha büyük olduğunu düşünüyorum, diğer kayıplar ; (sargı kesitinden akan eddy akımlarının kayıpları - AC direnç kaybı), ve ideal olmayan dünyada mükemmel ortak enduktansin oluşmadığı dolayısıyla sargilarin bulunduğu metal aksamlarda oluşan eddy akımlarının yarattığı kayıpların çok küçük olduğunu düşünüyorum.
Yorumları olan varsa fikir alışverişinde bulunabiliriz 🙃
Çok keyifli bir video olmuş hocam, elinize sağlık. Ben makina mühendisiyim, Ereğli Demir Çelik fabrikasında çeliğin eritilmesi indüktif fırınlarda yapıldığını öğrenmiştim. Çelik gibi ferrik metallerin ısıl işleminde (örneğin silindirik bir çeliğin ucunun yüksek sıcaklıklara çıkartılıp yumuşatıldıktan sonra bir seri dövme işlemiyle şekillendirilmesi gibi) de indüktif bobinler sanayide sıkça kullanılıyor. Bu videonuz sayesinde bu fiziksel olayın teorik altyapısı kafamda netleşti. Teşekkür ediyorum.
bazen, bazı insanlarla daha erken tanışmış olmayı dilersin, doğan hoca da bugün öyle bi his uyandırdı bende. hiç alakamın olmadıgı bi alanda, merak duyusunun ve problem çözme arzusunun ne kadar güçlü etkisi oldugunu fark ettim üzerimde. teşekkürler hocam, artık takipteyim ben de.
Hocam sizler gibi bilinçli ve hesap yaparak örnek vererek anlatan insanların artması lazım. Emeğinize sağlık..
bilim insanı olmak budur işte yaş farketmeksizin durmadan öğrenmek ve çevreyi gözlemlemek. gerçekten hayranlıkla izlediğim bir 17 dk oldu hocam çok teşekkürler
İnşaatlarda o makaradan sürekli kullanıyoruz ve hep açarak kullanırız. Bilime, bilgiye olan hastalığım yüzünden teknik detaylara girerek anlatılması çok hoşuma gitti. Çok teşekkür ederim.
Elinize sağlık hocam. İyi bir ustayla bir profesör aynı noktada buluşabiliyor, ikisi de kendi yöntemiyle aynı konuyu açıklamış.
Hiç alakam olmamasına rağmen merak ve beğenerek izledim hocam ağzınıza emeğinize sağlık. Gayet güzel açıklamışsınız.
Rastlantısal şekilde önüme çıkan videoyu soluksuz izledim. Bu kadar detay bilmesem de sanki belgeselde bir konuyu izliyormuşum gibi düşündürttü.İlgiyle izledim.Teşekkür ederim
anlatımınız çok akıcı. ıı'lamadan ve takılmadan konuşmak işinizde ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu da gösteriyor. elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisi olarak severek takip edeceğim bundan sonra
Aynısını elektrikçide çalışan bir çırakken yaşamıştım :D usta kafama vurup hilti çalışıyor git kabloyu yere ser bobin etkisi yapar diye harbiden gidip bakınca ısınmıştı
Tek kelimeyle muhteşem. Eğitimcilerin etkisine inanmazdım taki bu videoya kadar. Diğer taraftan bakarsam iyi ki gençken bu tarz bir hocayla karşılaşıp kazara fizikçi olup işsiz kalmamışım.
Bu kabloda akım taşıyan iki damar vardır. Birinden giden akım diğerinden döner. 2.5mm2 kesitindeki kablonun 1 metresinde 2 metre akım yolu vardır. Bobin olayında da akım yönleri ters, iç içe iki bobin düşünülmesi gerekir.
Aslında üç hat vardır. Birde toprak bağlantısı var. Bence giden ve gelen akım birbirini sıfırlaması lazım fakat kaynak Alternatif akım olduğu için iletim hızına bağlı olarak giden hatla gelen hat arasında hat boyunca manyetik kesişmeler vardır. ve topraklama hattına iki uçtan gelen akım etkisi gösterir. Bu yüzden sarılı olan kısımda daha çok olduğundan belli potansiyele kadar yükselen bir ısınma görülür diye düşünüyorum.
Bir fabrikada elektrikciyim. Yaklaşık40 metrelik bir mesafe arasında motor besleme kablomuz arızalanmıştı. Kablo havadan direkler arasından gittiği için ve yenisini oradan çekmeye zamanımız olmadığı için geçici olarak bir top 4x2,5 TTR kablonun gerekli kadarını yere serdik ve bağlantımızı yaptık. Daha sonra yukarıdan çekeceğimiz için kablo topunu kesmeden bağlantıyı yapıp geri kalan kısmı kablo kanalına attık halka halinde. Aradan sanırım bir gün geçti ve kablo kanalından dumanlar yükseldi. Motorun çektiği akım 10 amper civarıydı, 7,5 kw lık motor. Kablo kanalını açtığımızda o top halinde bıraktığımız kablo tamamen kavrulmuş ve alev alma derecesine gelmiş. Mühendis geldi ve aynısını söyledi; kabloyu tamamen açmadığınız için rezistans(bobin) görevi yapmış. Nitekim bir zaman sonra evde kaynak makinası ile çalışırken makara seyyar kabloyu tamamen açmayı unuttum. Ve kablo tamamen eridi. Ve o andan itibaren bu şekil yüksek amperli, güçlü işlerde mutlaka kabloyu tamamen sererim. Not: Videoyu 02:43 ' de durdurarak yorumu yazdım. Daha ilerisini dinlemedim. Şimdi dinlemeye gidiyorum. Sevgiler :)
Hocam TA2ETG 73😊 bir fizik öğretmeni ve amatör telsizci olarak size sevgim daha da arttı. 🎉
Yüksek Okul günlerime götürdü beni. Kendimi öğrenci gibi hissettim, sonuna kadar soluksuz izledim. Emeğinize sağlık Sayın Hocam.
16:08 Gülmekten yarıldım ya 😂😂😂
En eğlenceli videonuz bence bu hocam hiç sıkılmadan izledim :D
Açıklamalarınızı keyif alarak dinledim, teşekkürler. Biraz tecrübeli elektrikçiler bir selenoide AC enerji verirken mutlaka ortasına bir metal koyulacağını yoksa kısa sürede bobinin yanacağını bilirler. Endüstride üzerinde eneji varken bir selenoid sökülünce hemen elimizdeki kalın bir tornavidayı içine sokarız...
Meslek lisesinde hocamız; nüvenin hava olunca manyetik direncinin çok yüksek olacağını dolayısı ile empedansının çok yüksek olacağını ve bobinin üzerinde oluşan elektromanyetik enerjinin tekrar bobin üzerinde endükleneceğini, bununda ısınmayı katlanarak arttırarak bobini yakacağını söylemişti. Nüvenin ortasına bir metal koyduğumuzda metalin mıknatıslandığını görürüz. "Bence" fukolt ve histeresiz kayıpları bir miktar ısı olarak ortaya çıksada asıl enerji dönüşümü manyetik olak metal nüvede oluşur
O kadar harika bir video ki büyük bir keyifle dinledim. Emeğinize bilginize sağlık hocam. Bu tarz fiziğin günlük hayatımızın tam ortasında yer alan olguları irdeleyen bu videoların devamını bekliyorum... :)
Hocam hem eğitici ve eğlenceli bir video olmuş. Banada sarılı olmadan dolayı ısınma mantıklı geldi. Birde sarılı bobinin transformatör nüvesinde oluşan fuko ve histeris gibi kayıpların ısıya dönüşmesi olabilir diye düşündüm. Video sayesinde bende internette kısa bir araştırma yaptım. Bizi düşünmeye araştırmaya teşvik ettiğiniz için ayrıca tesekkurler
doğan bey selamlar. Mesleğim Elektrik. Bir şeyi dikkate almamışsınız. Modelinizde tek hat çizim yapmışsınız fakat; kablo içerisinden faz, nötr., ve toprak hattı gider. dolayısıyla bir hat üzerinden elektrik sağ el kuralına göre faz üzerinden örnek sağa doğru giderken hemen yanında sola doğru giden bir aynı akım vardır. üstelik bir ucu boşta ve diğer ucu toprak iletkenine bağlı olan bir toğraklama kablosundan bahsediyoruz. Modelinizi bir de buna göre kurunuz. Bahsettiğiniz nüve mantığı burada işlemez çünkü gidip dönen akımlardan dolayı magnetizma sıfırlanır. Fakat kablo içerisinde durum başka olabilir . Size ipucu. ;)
kaçak akım rölesi çalışma mantığını inceleyiniz. Burada da temel mantık birbirine ters sarılan iki bobinden faz ve nötr geçirmektir.
Aynısını ben yazacaktım yazmışsınız
manyetizma sıfırlanırmı? yoksa 2 katınamı çıkar?
@@kemalaltintas Bir birlerinin tam tersi şeklindeler biri sola dönüyor biri sağa buda oluşacak alanı yok ediyor.
Haklısınız. Hoca gözden kaçırmış. hatta uzun telefon hatlarında teller birbirine sarılır ki endüktans sıfırlansın diye.
Hocam çok güzel anlatmışsınız. Tam içimden bobin içinde nüve gibi bulunan demir aksamlar aklıma gelmişti ki o an siz bundan bahsettiniz.
Benzer bi olay ben de yaşamıştım. Evi komple bi tadilattan geçirirken bir ay bu makaralı kablolarla garajda buzdolabı ve portatif elektrik ocakla yaşamak zorunda kalmıştım. Kablo kalınlığı uygun olmasına rağmen 1500wattlık elektrik ocağı bile makarayı ısıtıyor ve kendi içindeki sigortasını attırıyordu (allahtan uzatmanın kendi sigortası varmış). Yani kablo ateş gibi oluyordu. Mühendis vs değilim ama acaba kabloların sarılı olmasından dolayı bir çeşit endüksiyon bobini gibi davranıp ısı mı üretiyor falan diye düşündüm (en son 20 sene önce lisede fizik dersinde elektrik üzerine bişeyler okuduğum için çok da bilinçli olmayan bi tahmin) Öyle kabloyu tamamen açarak çözmüştük sorunu.
Hayatta kulllandığımız cihazlarla karşılaştığımız olayları veya sorunları fizik gözüyle basitleştirerek ele aldığınız için emeğinize sağlık.
Kullandığınız makara kablo büyük ihtimâl gerçek bakır kablo da değildir CCA bakır kaplı alüminyumdur, bir takipçi de bahsetmiş bundan, hatta o kadar hile yapıyorlar ki kesit alanıyla ilgili veriler de tutmuyor, 3x2,5 kesitte dedikleri kabloların kesiti 1,5-2 olabiliyor bazı dürüst satıcılar kaynak makinesi ya da yüksek akımlı işlerde kullanmayın diye uyarır bu özelliklerdeki makara kablolar için, eğer alüminyum ve kesiti de küçükse elektrikle ilgili bilgim kısıtlı ama direnci daha fazla oluyor ve daha çok ısınıyor doğal olarak, kablo tamamıyla açık olsa da yüksek akımlarda yanma ihtimali çok yüksek çünkü kabloyla ilgili verilen bilgilerle kablonun gerçekte akım taşıma kapasitesi çok düşük olabiliyor, bu tarz makaralı kablolar yüksek akımlı cihazlar için kullanılacaksa ucuza kaçmamak gerekiyor, sarılı olması konusuyla ilgili de özellikle metal makaraya sarılı ise yüksek akım çekilince izlediğim bir videoda aşırı ısınmadan makaranın yanmış olduğunu gösteriyorlardı bilimsel arka planına değinmeden, bu videoda da buna değinilmiş.
Amatör kullanıma yönelik piyasa uzatma sistemlerinin araç şarjı gibi uzun süreli yüke maruz kalacak kullanımlar için uygun olmadığını düşünüyorum. Şahsen profesyonel sanayi kullanımına yönelik ve tek parça (sarımsız) ve tek çıkış uzatma kabloları olası riskleri en aza indirecektir.
hocam harika bir yayın ders niteliğinde çok teşekkür ediyorum.kullandığınız kablo CCA'dır (bakır kaplı alüminyum) zaten saf bakır kabloya göre; yük akımı, sigorta akımı uzunluk arttıkça dirence bağlı ısınma gibi konularda çok daha problemlidir mekanik aşınması daha fazladır yani kabloyu her açıp sarmanızda alminyum çatlayacaktır.bilindiği üzere pütürleşen tozlaşan alüminyum aşırı yanıcıdır.çok acil aracınız için full saf bakır bir uzatma kablosu seçiniz.ayrıca kırsal alanda seçtiğiniz prizin bir güncel😉 sigortası olduğuna emin olunuz.aracınızın anlık yük değerlerinden emin değilseniz demeraj akımı ihtimalne karşı bir röle ve veya sigorta (aslında otomatik C-V sabit çıkış mini regülasyon daha iyi olur)ile kullanabilirsiniz bakır kabloyuda 3x3,5 yada 3x4,0 seçmeniz yararınıza olacaktır.saygılarımla severek izliyoruz öğretmenim🤗
3*3,5 diye bir koblomu var
var kardeşm yurt dışından getirtebilirsin ben kullanıyorum linkini atayım istiyorsan.eski elektrik-elektronik işiyle uğraşanlar blir bazı projelerin olmazsa olmaxıdır.
Merhaba hocam, bir makine mühendisi olarak siz hikayeyi anlatırken aslında cevabı direkt yapıştırdım kendimce,, indüksiyon etkisi. Sanayii de oldukça sık kullandığımız bir işlemdir. Çeliklerin karbon miktarına göre değişen frekanslarda alternatif akım ile yapılan bir işlem. Kalın bobinlerin ortasına çelik çubuğu sokarsınız ve 20-25 saniyede 800-1000 C civarına kadar ısıtabilirsiniz..
Kardeşim indiksiyon fırınları çok yüksek frekansta çalışır burada 50hz var aynı durum değil
süper bir deney / akım geçen bobin ortasına çelik
ruclips.net/video/9DLsIUapaXk/видео.html
@@serdarksk Fırın değil dediğim. İndüksiyon ısıl işlem yapılan bobinler. Burada 50hz ve çekirdekte yoğun demir çekirdek yok. Bu sebeple aşırı ısınmamış.
@@clarion82 kardeşim bahsettiğin endüstride 100 yıldır kullanılan bir uygulama ( indiksiyonla ısıtma sistemleri) bunlara genel olarak indiksiyon firini denir. Firin deyince evdeki firinlar gibi bir şey kastetmedim.
15 yıllık elektrik ustası aynı zamanda mekatronik mühendisiyim. Yüksek güç tüketmek istediğimizde bu seyyarı boşaltırız azda olsa içinde metal var( prizlerin ve dönmesini sağlayan metal boru) burada hocam sizlerin bahsettiği gibi metal parçalar ısınmaya katkı sağlıyor. Bunların haricinde mütevazı tarzınız için teşekkürler hiç sıkılmadan keyifle kah tebessüm ederek kah dikkatlice sizi dinledim emeğinize yüreğinize sağlık 🤝
Hocam, Elektrik Elektronik mühendisi olarak size büyük bir hatadan bahsedeyim. Uzatma kablolarında giden akım ve dönen akım yan yana bulunan iki kablodan geçer. Giden akım ve dönen akımın oluşturduğu akılar birbirlerini sıfırlar bu da bobin etkisini sıfırlar(çok düşük olan kaçak indüktansı yok sayarsak). Bu durumda iletim hattı saf rezistif durumuna oldukça yakın olur. Bobin etkisinden çok daha fazla kapasitif etki vardır ve kayıp sayılacak ise onu kayba katmak çok daha efektif olabilir. Tabi kapasitif etki kablo sarılı değilken de fazlası ile mevcut ama kabloyu sardıkca daha daartış olur.
AC sistemde geri dönen akım diye birşey yoktur, dahs doğrusu Elektrik devrelerinde geri dönen akım diye birşey yoktur, faz ile nötr devre çalışınca bir olurlar ve aynı akım akar kapalı devreden ancak dediğiniz gibi faz ve nötr yan yana olduğu için bu kablolarda akan akımın yönleri sanal olarak tersmiş gibi gözükür ancak aynı devreden haliyle aynı akımdan bahsediyoruz işte bu komplexde sarılı makaranın bobin değil "bobin etkisi" oluşturmasını sağlıyor.
geri dönen akım yoksa kaçak akım koruma rölesi neye göre çalışıyor kirchhoff ac de yok mu?
Valla hocam ne güzel mütevazi bir şekilde anlattınız, anladığım şu ki böyle yüklü şarj esnasında en kısa kabloyu yayarak kullanmalıyız, ne kadar kablo ve o kadar L ve M ve Watt oluşuyor buda maddi bir karşılık yaratıyor sonuçta , sağolun tanıdığıma memnun oldum
Hocam ben sefil bir Maden muhendisiyim ve elektrikten de neredeyse hiç çakmam diyebilirim. Videonuzu baştan sona izledim. Akademisyenliğin hayat boyu öğrenme olduğunu, öğrenmeyi öğrenmiş ve bunları içselleştirmiş gerçek bir profesörsünüz. Ego abidelerine ders olacak nitelikte. Kendinize iyi bakın hocam. İyi ki varsınız.
Hocam tecrübe aktarımlarınız gerçekten çok güzel ve başarılı, bu konuda çok teşekkür ediyorum. Bir tekniker olarak haddim değil ama özür dileyerek anlattığınız konuda bir ayrıntıya takıldım: faz iletkeni üzerinde oluşacak akımla aynı amper değerinde nötr iletkeni üzerinden de akım akması gerektiği için çift yönlü bir akım ve çift yönlü endüktans oluşacak. Bu endüktanslar ters yönlü ve aynı şiddette olduğu için birbirini nötrleyecek ve manyetik akı oluşamayacak. Bunun sonucu olarak "bobin etkisi" denilen şeyin gerçekleşmeyeceği kanaatindeyim.
Bunun için bir deney yapmayı düşünüyorum. Sizdeki gibi makaraya sarılı bir prizin çıkışına, önce kablo sarılı şekilde daha sonra kablo açık şekilde bir ufo bağlayacağım. İki şekilde de üçlü prizin hem fiş hem priz tarafından gerilim ölçümü yapacağım. Eğer bahsedilen "bobin etkisi" söz konusu ise Kirchoff gerilimler kanunu gereği kablo sarılı iken üçlü prizde tahmini 40-50 volt civarı bir gerilim düşümü olacak. Deneyi ancak 10 gün sonra yapabileceğim ve sonucu buraya yazacağım. Bu deneyle alakalı öneriniz, gözden kaçırdığım bir ayrıntı var mıdır sizce?
@@mustafacavus7577 devam videosunda değindim biraz bu mevzuya
@@DoganErbahar Mustafa beyin dediği konu benim de kafama takılmıştı. Devam videosunu bulamadım linkini rica edebilir miyim acaba?
Elektrikçi ; makarnanın üzerindeki uyarıyı önceden okumuş ,bilgisi oradan geliyor.......
Hocam alçak göüllü ve kibar bir insansınız biz elektriciler tecrüeyle bunu biliriz sizse çok daha fazla açıkladınız onun içın bir abone daha kazandınız selamlar
amatör telsizcilik denince aklıma murat şen'i getirdi. keşke videolara geri dönse
Aynen süper videolar yapıyordu
Fizik sevdalısı bir makine mühendisliği öğrencisi olarak videonuzdan çok verim ve ilham aldım, sadece bu problem üzerindeki aşamalı ilerleyişiniz bile beni cidden etkiledi hocam. Bu izlediğim ilk videonuz. Sizi radarıma aldım takipteyim hocam.
Sayın hocam bir elektrik-elektronik ordinary-usu olarak... Şaka şaka! On numara vidyo olmuş ama ben gayet sıradan biriyim, ordinary...
Bir de 10:30'da bir sır vereyim mi dediğinizde "Bahçelinin zencili kaseti internete düştü, aha da link" diyeceksiniz sandım bir an, korktum.
Allahtan çok sağ duyulu bir insansınız da ortalığı böyle sorumsuzca velveleye vermiyorsunuz. Yani en kısa anlatımıyla: İşte cesaret, işte feraset, işte fazilet, işte fedakârlık, işte mertlik, işte adam gibi adamlık!
Endüktif ısıtma, eskiden sanayide kullanılan ve bu işler ile ilgili kişkerin bildiği bir kavramdı, ancak günümüzde mutfaklara çoktan girdi ve sıkça rastlanır oldu. Bazı elektrikli ocaklar, rezistan etkisi ile değil, endüktif etki ile ısıtıyorlar tencereleri. Hangi tencereleri? Tabi ki metal ve buna uygun olan tencereleri. Ocak üzerinde ateş ve ısı olmadığı için ocağın üzeri de ısınmamaktadır. Küçük bir ek bilgi. Video için teşekkürler ❤
Hocam bu nasıl anlatım yaa Bu ülkede tüm eğitimciler sizin gibi olsa binlerce Einstein ' ler yetişir
Ne einsteini 😂 adam tahtada kalmış gerçek dünyayla alakası yok slaytla ders anlatan hoca formatı
EN ÖNCE BELİRTMEM GEREKEN, BAŞLIĞINIZIN SAYESİNDE SİZİ TANIDIM.
Hem hobi bazında elektronik ile uğraşıyorum, hem de çalıştığım firmada kaynak makinaları ve büyük taşlama makinaları kullanırken, belirttiğiniz gibi kabloları açarak kullanıyoruz. Nedenini bir şekilde biliyoruz ama tatmin edici bir sebep konusunda hep merak ediyordum. Sayenizde, ileri fizik bilgisini teğet geçerek, öğretmiş oldunuz. Çok doyurucu bir anlatım ve bilgi için teşekkürler.
Hocam basitçe faz dışındaki nötr ve toprak hatlarının tellerinin karşılıklı indüklenme ile ısı açığa çıkarmasından bahsediyoruz değil mi? Bu durumda ısınma anlamında güç kabaca 3 katına mı çıkıyor?
Tam bir Kelebek Etkisi Bir Elektrikçi Bir Profesör Ve Bir Ertan Sinan Şahin
@@bilimbilin666ahahaha 😊
Faz ve nötr zaten sıfırlıyor ısınma sadece kablonun direncinden kaynaklı ısının hapsolması.
Güzel video için teşekkür ederim. Burada kullanılan kablonun 3x2,5 olması yani diğer iletkenlerin de aynı dairesel halkada oldukları varsayılmalıydı. Yani ter gönde de endüktans oluşup birbirini nötr yapar diye düşünüyorum. Aksi durumda topraklama hattında bir gerilim oluşurdu.
Özetle: kablo direnç etkisi nedeniyle ısınma olur, sarılı haldeyken kullanmamak gerek. Endüktif sorun olmaz kanaatindeyim. Saygılar
Hesaba eklenmesi gerekenler;
•İletim hatlarında olduğu gibi kablonun dışındaki yalitkanın değerleri.
•Girdap akımların hangi yönde hangi dalga boyunda olduğu.
Yani kayıpları bulmak gerekir.
Böylece ne kadar bobin özelliği verdiği daha yakın bir sonuçla bulunur diye düşünüyorum hocam. Yine kablo seriliyken de hesaplanırsa birinci değer, aynı kablonun yalıtımsız olarak bobin yapıldığı da düşünülürse üçüncü değer, yalıtımlı kablonun makarada sarılı hali ise ikinci değer olarak saptanır. Bu da bize yüzdelik olarak makarada sarılı kablonun ne kadar bobin olduğunu gösterir. Tabi yine tüketim miktarı önemlidir. Bu hesaplar yapılırken tüketim noktası sabit alınmalı ve o tüketim noktasına bağlı iken ne kadar bobin özelliği verdiğinin bulunduğu bilgisi unutulmamalı.
Açıklama çok güzel, bunun için teşekkür ederim.
Isıtmaya önemli ölçüde katkıda bulunan şey, hala kablo makarası üzerinde sarılı olan kalan 20 m'lik kablonun endüksiyonudur.
Muhtemelen, bunun kanıtı olarak aşağıdakileri yapabilirsiniz:
Kalan 20 m'yi kablo tamburu üzerinde biraz farklı şekilde, yani kablonun bir dönüşü sağa, diğeri sola doğru sarın. 20m tamamen sarılana kadar tüm dönüşleri bu şekilde yapın.
Daha sonra elektromanyetik etkileşimler birbirini iptal edecek ve indüksiyonun sonucu sıfır olacaktır. Sonuç olarak kablo makarasının eskisi kadar ısınmaması gerektiğini düşünüyorum!!!
Uzatma kablosundan yanık plastik kokusu getirmişliğimiz var hocam😊. Bobin etkisini merak ediyordum, videoyu tesadüfen gördüm. Çok güzel anlatmışsınız.
Bobin etksi doğru bir tespit, bu durum normal bir bobin değil iki bobin gibi düşünün toprak hattını saymazsak Artı ve eksi akım söz konusu elektrik EKSÎ KUTUPTAN Artı kutup yönde HAREKET EDER. Sonuçta artı eksi kablolar üst üste sarılı olunca manyetik alan oluşur ve manyetik etkileşim sonucu ısı açıga kabloların Bakır oluşu Isı iletimini hızlandırır. Selam ve sevgiyle
Son zamanlarda denk geldiğim en muhteşem video.
Ağzınıza, emeğinize sağlık Hocam.
Hocam bu örnek çoğaltılır. Mesela, havadaki elektrik tellerinin yer çekimine karşı koyması sonucu ısınma, mesafenin artması sonucu ısınma. Bir başka örnek; Veri kaybı. Ethernet kablolarındaki mesafe uzadıkça ağ hızının düşmesi. Bu son örnekte, çok az insanın fark edemeyeceği güç kaybı ile birlikte veri kaybının meydana gelmesine örnektir. Trafolardaki mıknatıs sayesinde elektriğin voltajının düşürülmesi mesela. Benim yıllardır üzerinde düşündüğüm insan vücudundaki elektrik çeşitleri. Bu çeşitliliği anlayamıyorum, nasıl birbirlerine karışmadan farklı görev yapıyorlar, çözemedim.
Bu bilgiyi böyle güzel bir yorum ile bizlerle paylaştığınız için size minnetdarım çok teşekkür ediyorum
16:13 de çok güldüm :D İnsanın işini sevmesi güzel bir şey. Ayrıca insanların fikirlerine saygı duyup öyle şey mi olur ondan olmaz demek yerine neden olabileceği hakkında araştırma yapmış olmak gerçekten ülkemizi ileriye taşıyacak bir düşünce.
Çok keyifli olan kısmız, profesörün bilmediğini kendi hocası olan diğer profesörden öğrenmesi ve elektrikçinin yorumuna değer vermesiydi. Anlatım tarzınız ayrıca harika ! Teşekkür ederim ve iyi bayramlar dilerim. 🎉 bayram tatilinde bu içerik çok iyi geldi :)
Vous avez écrit en francais? Vous vivez en France.? Moi je vis en France et ma chaine RUclips en francais: kfm électronique.
Sayın hocam, orada elektromanyetik alan olduğunu anlamanın, deney yaparak bir yöntemi var.
Bir elektronikçi olarak bunu paylaşmak isterim.
Aynı durumu tekrar yaparak, yani arabanızda makarayı tam açmadan şarj ortamında tekrarlayarak, kalan kablonun üzerinde 30-40 tur bakır sardığımız da mutlaka bir voltaj almanız gerekir.
Her iki türde de kablonun tamamını sağdığımızda, bobin etkisini de direnç etkisini de kırarız ama makarayı açmadığınız da ısının, bobinden ve dirençten olması muhtemeldir.
Yani bu durumda her iki kişide haklı.
Hem direnç var, hem bobin var.
Devre tasarlayan biri olaraktan hesap yapmadan da orada bobin etkisi oluşabileceğine inanıyorum.
Yıllar içinde oluşan tecrübem, bu tecrübelerle düşününce bunun olması olasıdır.
1983-1986 yılları Kırıkkale Endüstri Meslek Lisesi Elektrik bölümü, Elektroteknik dersini hatırlattı. Ne güzel yıllardı.
Hocam bir akıl yürütme de benden olsun.😊
Bu tarz makaralı kablolar eger kaliteli ve standartlara uygun bir marka ise onu makarada sarılı iken yakmanız çok zor. O durumda kullanılacağı düşünülerek zaten üretici üzerine yapıştırdığı teknik etikette çekeceği max watt ı kablonun düz halinde çekeceği wattan daha düşük yazarlar yani bir güvenlik katsayıları var. Birde makarnanın üzerinde de bir termik sigorta koyarlar. O makara ısınınca atar zaten çalışmaz. Sizde aha sigorta attı dersiniz biraz beklersiniz yada kabloyu komple salarsınız ve sağlıklı şekilde kullanmaya devam edersiniz.
Birde bende bu modelinize bir ekleme yapmak istiyorum. Çok teorik fiziğe girmeden bir hidrolik analoji yapmak istiyorum.
Bu kabloyu bir boru olarak düşünürseniz ve içinden de elektronlar değilde su moleküllerinin aktığını varsayarsanız. Bu durumda sarılı bir boru yumağı suyunun akışına karşı ekstra direnç oluşturacaktır.
Yani sizin düz kablo gibi düşünerek hedapladığınız kablonun direnç değerinden daha yüksek bir direnç değeri olacaktır. Şekilden dolayı.
Zaten elektrik panolarında bu şekil bükülü kablolar kızılötesi kameralar altında büküm yerleri daha sıcak görünür.
Özetle bu sorunun tek cevabı yok bence.
Hocanızın bahsettiği indüktiv ısınma sorunu etkisi olabilir ama bence o etki çok küçük bir miktar olur çünkü bu makarnanın içindeki kablonun sarıldığı mil büyük ihtimal plastiktir. Ve dış kılıfıda alüminyum falandır. Yani demir kullanmamaları gerekir. En azından iyi ve mühendislik kuralları uygulayan bir firma bu detayları düşünür ve malzemesini ona göre seçer. Yani kısacası videonun başındaki o basit modelinize bence şekilden kaynaklanan ekstra dirençi de ekleyin ve sarılı vaziyetin ortaya çıkardığı ısı birikmesi bence oluşan ısının en büyük kaynağı.
Saygılarımla
Değerli Hocam, çok güzel bir sohbet olmuş. İnsana bilimi sevdiren sizin gibi hocalarımız keşke daha çok sayıda olsaydı.
Benim de aklıma burada hem çekirdeğin olası etkisi ve eddy current, hem de faz tarafında ve nötr tarafında aslında ters yönlü akımların aktığı iki ayrı bobin oluşması nedeniyle ortaya çıkacak daha karmaşık ilişkilerin de devreye girmiş olabileceği geldi. Bu durumda ya iki etkinin birbirini götürmesi, ya da birbirlerine karşı akımlar oluşturacakları varsayılarak devreye girecek ekstra elektriksel ve manyetik parametrelerle modelin daha da karmaşık bir hâl alması da mümkün.
Kanalınızı çok yakın zamanda keşfettim ve hemen abone oldum tabii. Bu güzel video için çok teşekkür ederim.
Model Tabanli Muhendislik (Model Based Engineering) uygulamasi icin cok guzel bir ornek olmus. Gercek hayatta karsilasilan olaylari herkesin anlayabilecegi basit bir modelde anlatmak gercekten bir sanattir. Tesekkurler.
Doğan Bey yanılıyor olabilirim fakat yan yana iki damar şeklinde olan güç transfer kabloları bobin gibi davranmazlar. İki damarda akım yönleri zıt yönde olduğundan manyetik alan sıfırlanır. Eddy kayıplarının oluşması için değişken manyetik alan olmalıdır. Kablo tek damar sarılmış kablo topu olsaydı manyetik alan sözkonusu olurdu. Ozaman Eddy kayıpları oluşurdu. Çift damar besleme kablolarında bu durum söz konusu değildir. 3 fazlı kablolarda da aynı şekilde manyetik alan sıfırlanmaktadır. Ayrıca eddy kayıpları için kablonun bobin olması da gerekmez. Metalden yapılmış kablo taşıma ızgaraları da pekala eddy kayıpları oluşturur. Burada manyetik loop etkilidr. Isınma konusunda ise 30W az bir güç değildir, kablo makarasını kolayca ısıtabilir. Kabloya zarar verir mi bilemiyorum, ısı yayılımı için yüzey oldukça büyük...
Yanılmıyorsunuz, bileşke magnetik alan sıfırdır
Eline tornavida ve pense alanların elektrikçiyim diye gezdiği güzel ülkemde zerre kadar anlamadığım elektrik işlerini anlatmanızı zevkle sonuna kadar dinledim. Sorunları sonuna kadar takip edip bir neticeye varma güçünüz muhteşem. Elektrik ne kadar karışık ve çetrefilli işmiş. Başarılarınızın devam etmeniz dileğiyle sevgiler.
Ağzınıza sağlık, gerçekten olabildiğince anlaşılır ve değerli bilgiler paylaşmışsınız, teşekkür ederiz
maşallah hocam Bende Elektrik ciyim sıkılmadan izledim olayin ciğerine kadar indiniz gerçekten Bizleri aydinlattiğiniz için çok teşekkür ediyorum boşuna saçlarinizi dökmemişsiniz ❤❤🤗🤗👏👏👏👏👏👏
Hocam, değerli paylaşımınızı sonuna kadar izledim, elinize sağlık, modellemeniz oldukça gerçekçi gözüküyor. Hesaplamalarınızda aklıma gelen, bu da hesaba katılsa daha iyi olurdu diye düşündüğüm bir konuyu da paylaşmak istedim. İlk yapmış olduğunuz hesaplamada kablonun km'deki direncini almışsınız. Bu direnç elektrik akımının, bir başka deyişle iletken üzerinde ilerleyen elektronların, iletken yüzeyine homojen şekilde dağılmış olduğu durumlar için geçerli olacaktır. Fakat, sarılı kablolarda, kablo etrafında oluşacak elektrik alan diğer kablodan geçen elektronların iletken yüzeyine homojen şekilde dağılmasını engelleyecek, neticede kablo direncini ciddi şekilde artıracaktır. Bu da ısıya dönen elektrik enerjisi miktarını artıracaktır. Böylece, makara merkezinde (nüvede) manyetik iletkenliği yüksek element bulunmasa dahi, yani indüksiyonla ısınma ihmal edilecek seviyelerde olsa dahi sanırım kablo sarımını ısıtacaktır. Örneğin üzerinden yüksek akım geçen kabloları düşük açıyla büktüğümüzde de benzer şekilde büküm noktalarında kablonun diğer kısımlarına oranla daha fazla ısınma oluşmaktadır. Saygılarımla...
Elektrik konularını ne kadar üst seviyede bilmediğimi bir kere daha fark ettim ama baştan sona izledim, ağzınıza sağlık hocam, selamlar...
Gerek basitçe işin dışın yüzünü gösterebilmek gerekse işin içinden olan kimselere formüller ile konuyu anlatabilmekte marifettir iltifata tabiidir hocam teşekkür ederiz iyi çalışmalar.
Gerçekten aramıza hoşgeldiniz,siz ve sizin gibilere çok ama çok ihtiyaç var ,videonuzu sonuna kadar izledim ve anladım da ,kendime bile hayret ettim ,ilk etapda tahtada sembolleri görünce anlamak adına ümidin kırılmıştı ama anladım ve çok sevdim ,fizik ve elektrik dersiniz ,lisede ki bilgilerime döndüm ve ne kadar da çok şey öğretmişler zamanında ama kullanmamışım dedim. Sağolun var olun ,teori ve pratik bu kadar güzel bir şekilde anlatılabilir ..Teşekkürler Prof. Hocam...
TA2TEL 73 hocam işin içerisine bir anda amatör telsizcilik girince bir mutluluk geldi. Çok başarılı bir video olmuş tebrikler. Bu sene elektrik elektronik mühendisliğine başlayacağım. Böyle bilgiler çok hoşuma gidiyor.
Geçen ay karavanda ailemle otururken, plastik kokusu sonrası elektriksiz kalmıştım, Keşke bu video daha önce karşıma çıksaydı :) bende açıyorum artık kabloyu sona kadar. Paylaşımınız için çok teşekkürler.
9:15 bu söylediğiniz o kadar önemli ki. Belki de Türkiye'deki ilerlemenin önündeki en büyük engellerden biri. Fikir sormama veya fikre saygı duymama. Ne patron çalışanına, ne öğretmen öğrencisine, ne müdür muavinine, ne baba çocuğuna, ne kişi eşine kimse kimseyle istişare etmiyor. Böylece klavuzumuz karga oluyor.
Hocam açtım zevkine izledim. Maaşallah ne güzel bir anlatımınız ve mütevazi kişiliğe sahipsiniz. İyi kimsizin gibi insanlar var. Selamlar 🙋♂️
Çok güzel, olağan üstü bir problem nedir ve bir problemin bilimsel çözümü nasıl yapılır videosu. Problemin kendisinden öte hipotez, tez ve tartışma bu kadar güzel anlatılabilirdi. Teşekkürler sevgili hocam.
Emeğinize sağlık. Nefis bir açıklama olmuş. Film senaryosu gibi diyeyim. Başlangıçta çok basit bir modelleme yeterli gibi görünse de olayların açıklanması daha derin bir analiz gerektirmiş ama gereğinden daha karmaşık bir modelleme tuzağından da kurtulunmuş. Einstein'ın dediği gibi: "Make things as simple as possible, but no simpler. (İşleri olabildiğince basit halledin ama [gerektiğinden] daha da basit değil.)
akademisyen kelimesinin karsiligini gormemizi sagladiginiz icin tesekkurler hocam. arastiran, merak eden ve cozum icin ugrasan....
Hocam sizi ilk defa izliyorum ve fizikle çok alakalı olmasam bile izlerken bayağı bir keyif aldım. Emeğinize sağlık resmen beni ekrana kitleyip bir abone kazandınız.