κρίταμα τουρσί και σαλάτα (rock samphire)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 июн 2018
  • To Crithmum maritimum ή rock samphire ή Κρίθμον το παραθαλάσσιον, είναι κοινώς γνωστό ως κρίταμο. Πρόκειται για ένα εδώδιμο άγριο φυτό που απαντάται στις χώρες της Μεσογείου και των δυτικών ακτών της Ευρώπης.
    Η ιστορία του κρίταμου χρονολογείται από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα διάσημοι γιατροί, όπως ο Διοσκουρίδης, ο πατέρας της φαρμακολογίας και ο περίφημος βοτανολόγος Πλίνιος αναφέρονται στο φυτό και τις πολύτιμες ιδιότητες του. Είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο, που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά, τονωτικά, ότι πρέπει για μια ωραία σαλάτα. Από την εποχή του Ιπποκράτη, το κρίταμο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα και μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για τη διουρητικές και αποτοξινωτικές τους ιδιότητες. Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον».
    Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ιώδιο, και οι βιταμίνες E, C και Κ και τα μεταλλικά άλατα. Επίσης περιέχει υψηλής ποιότητας αντιοξειδωτικές ουσίες και λιπαρά ωμέγα- 3 και χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική ως διουρητικό και καθαριστικό του αίματος, ενώ είναι και ευεργετικό για το συκώτι.
    Το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο του κρίταμου χρησιμοποιούνται στην κοσμητολογία. Το κρίταμο διαθέτει ένα εύρος ιδιοτήτων και εφαρμογών σε καλλυντικά προϊόντα. Παίζει ρόλο στη διέγερση του μηχανισμού επούλωσης του δέρματος και βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής κερατίνης προσφέροντας λάμψη στην επιδερμίδα και βελτιώνοντας τον τόνο. Επιπλέον, έχει επίδραση στην αποχρωμάτωση των καφέ κηλίδων του δέρματος. Πλούσιο σε αμινοξέα και φαινολικές ενώσεις, ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία και τονώνει αποτελεσματικά την ανανέωση του δέρματος παρέχοντας άριστα αντιγηραντικά αποτελέσματα.
    Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη. Χρησιμοποιούνται στις σαλάτες. Επίσης βλαστοί και άνθη τηγανίζονται και γίνονται ομελέτες. Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Σύμφωνα με τον Αντώνη Αλιμπέρτη στο βιβλίο του «Θεραπευτικά, αρωματικά και εδώδιμα φυτά της Κρήτης» το αιθέριο έλαιό του είναι πολύ καλό αφροδισιακό. Mε τα κρίταμα κάνει κανείς πολύ ωραίο αλάτι. Αρκεί να τα αποξηράνει και να τα τρίψει, έχουν κρατήσει την αλμύρα και γίνονται φοβερό καρύκευμα.
    .........................................
    Αν δεν έχεις κάνει ακόμα εγγραφή στο κανάλι...
    κάνε κλικ στο κόκκινο κουμπάκι που γράφει εγγραφή
    και κλικ στο καμπανάκι, για να ενημερώνεσαι
    κάθε φορά που ανεβάζω καινούριο βίντεο.
    ή εναλλακτικά
    Μπορείς να κάνεις εγγραφή στο κανάλι μου από εδώ
    bit.ly/2vRNyeS
    __
    Η σελίδα μου στο facebook / kokas.inshote
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии • 18

  • @user-kosbesis
    @user-kosbesis 6 лет назад +1

    Μπράβο Κόκα...έτσι γιατί τα έχουμε ξεχάσει όλα!!
    Πολύ καλό το βίντεο σου

  • @stamoulisanna7606
    @stamoulisanna7606 3 года назад

    Σε χαιρόμαστε γλυκά γιατί μας αγαπάς

  • @spyroskataras40
    @spyroskataras40 4 года назад

    Τι μείγμα στο βαζακι θέλει λίγο χοντρό αλάτι ξύδι νερό και λίγο σπορελαιο.αυτο είναι το μείγμα.αν το ξύδι είναι μπαλσαμικο γαμει και δερνει

  • @markossifis4610
    @markossifis4610 6 лет назад +1

    Δεν το ηξερα ευχαριστω για το ωραιο βιντεο και την πληροφορηση...παρτο μαζι σου στο ψαρεμα αμα πεινασεις

  • @user-bp7mj1oh8y
    @user-bp7mj1oh8y 3 года назад

    Πώς το φτιάχνουμε θέλουμε να δούμε όχι πως το τρως

  • @Kostas.Papandreou
    @Kostas.Papandreou 2 года назад +1

    Καλησπερα .!
    Εφτιαξα 3 βαζα, πριν απο 3 μηνες .Τα 2 ηταν ωραια τραγανα . Σημερα ανοιξα το 3 και εχουν μαλακωσει αρκετα τα κριταμα . Απο γευση ομως ηταν τα ιδια . Ξερουμε γιατι ? Αν τα αφηνα κανα 8 μηνο θα λιωνανε ?

    • @user-if8cn3qc5f
      @user-if8cn3qc5f 2 года назад

      Smhsymhshshmhmshsmhfģfsmhsmhsmhsmshsmhshmm
      Mģgffffffffģfffffffffffffffffģffffffffffffģfffffffffff

  • @petrostziagko3051
    @petrostziagko3051 Год назад

    Το να πετάς το νερό που βράζουμε τον κριταμο είναι ιεροσυλία.

  • @user-yc8by2ht1n
    @user-yc8by2ht1n 4 года назад

    Πολύ

  • @pateris1
    @pateris1 Год назад

    Σημείωσε ότι δεν βάζουμε αλάτι γιατί είναι ήδη αλμυρό από μόνο του