Ömer'in her konuda (özellikle ülkemizde ateş topuna dönmüş konularsa) alıp soğutup doğru kıvama getirip kendince eğrisini büğrüsünü yontarak önümüze kendi yorumlarıyla tek bir fire vermeden servis etmesi muazzam.
Muhafazarlığa saplanıp kalmak yerine evrensel değerler nedir onları araştırmalıyız. Yoksa demokrasinin de anlamı olmaz. Öyle bir sistem olmalı ki insan ne kadar kötü olursa o kadar haklı olmalıdır.
Tarih öğretmeni emeklisiyim. SİZ gençleri zevkle dinliyorum. O kadar derinlikli araştırıp, güzel hazırlanıp, sohbet tarzı anlatiminizla,ve enerjinizle UMUT IŞIĞI oluyorsunuz. AKADEMİSYEN OLARAK en güzel yerlerde görmek isterim, SENİ.. ÖMER, YAŞAR, ABDÜLVAHİT, Çok güzel gençlerimizsiniz. EMEĞİNİZE sağlık...
Sizi izlemeye Yavuz Yiğit'in bu videonuzu tavsiye etmesi üzerine başlamıştım Birçok videonuzu izleyip beğendikten sonra buraya not düşmeye geldim. İlgim olmayan konuları bile dinlemekten keyif alıyorum. Teşekkürler :)
Şuana kadar okuduğunuz kitapları veya okunması gerektiğini düşündüğünüz kitapları bir pdf listesi yapıp bizle paylaşsanız çoooook güzel olur hem bizler de sizleri dinlerken konulara daha hakim oluruz.
Bu işi çok iyi yapıyorsunuz. Gösterdiğiniz farklı bakış açıları ufkumu genişletdi. Sizin sayenizde 2. Üniversite olarak siyasal bilimler okumayı düşünüyorum. Çok teşekkürler
kitap önerileri video serisine başlasanız ne güzel olur.
Месяц назад
Akademisyenlerden daha güzel anlatmışsınız tebrik ederim, halkın anlayabilmesi için sade ve anlaşılır bir dil kullanılmalı. Akademik anlatım yerine böylesi daha faydalı olacaktır. Umarım herkes örnek alır.
Açıkçası Ömer'i tek başına izleyemiyordum. Hatta bu videoyu da tek Ömer var diye 3 gün sonra izleyebildim. Çünkü yüksek ses tonu, çok fazla heyecanlı anlatışi, jest ve mimik fazla kullanmasi anlattıklarının önüne geçip beni dinlerken/izlerken yoruyordu. Ama bu video da çok daha dingin Ömer gördüm, anlatışi beni hiç yormadi Teşekkür ederim. Beni yanlış anlamanızı da istemem. Soruya gelince, yeni bir şeyler denemekten gerçekten keyif alırım. Ama geçenlerde bu nereye kadar böyle devam edicek ki ömür, zihnim ve günden güne eskiyen ben'e bu kadar çok yeni şey ne kadar iyi gelir ki diye düşünüyordum. Bu video da üzerine iyi geldi. Sanırım bu konuda muhafazakârlasmam iyi gelebir.
Harika bir video olmuş.Özellikle muhafazakarlığın bir mizaç olduğuna,diğer ideolojilerle eklemlendiğine değinilmesini çok faydalı buluyorum çünkü bu birçok şeyi açıklıyor. Hadise'nin de dediği gibi"Denenmişi denemek yok.Hiç olmadı kitabımda,olduramazsın"
Çok akıcı bir bölüm yine👍 Küçük bir ekleme: Muhafazakarlığın kendi içinde değişmez ideolojik doktrinleri olmadığını, farklı ülke veya zamanlarda muhafazakarlığın farklı fikirleri savunmak olduğu doğru. Fakat bu belirsizlikten ve farklı bağlamlarda bu duruşu tam tanımlayamamaktan dolayı son dönemlerde muhafazakarlık, uluslararası discourseda batı merkeziyetçiliğinin de etkisiyle klasik liberal görüşleri savunmak olarak ifade edildi. Artık muhafazakarlık derken kastedilen; serbest piyasa ekonomisini, liberal demokrasiyi, kültürün ve tarihin benimsenmesini (batıda bu söylemde Aydınlanma'ya ve Rönesans'a çok yer verilir), geleneksel dini ve ailevi değerlerin korunmasını savunmak haline geldi. Bu anlamda en gözde modern muhafazakarlardan biri Roger Scruton'dur. Kitapları, konuşmaları batıda baya tutulur. Yanlış hatırlamıyorsam Ömer'in söyledigi iyi şeylerin kolayca yıkıldığı hakkındaki söz de onundu. Son olarak "Marx'ı Engels'i okuturlar" diye başlayan rantına da çok katılıyorum👍
Sorduğunuz soru daha çok alışkanlıklarla, sabit kalmakla ve konfor alanından çıkma cesaretini gösterememekle alakalı geldi bana. Denemediğimiz bir şeyin şu an olduğumuz durumdan daha iyi olmayacağının garantisini kim verebilir ki? Bence şu an Türkiyedeki sorunlardan biri de bu halk mevcut sistemin kötü de olsa devam etmesini istiyor çünkü değişikliklerden kaos barındırdığından şüpheyle yaklaşıyor. Her şeyin bir zamanı olduğuna inanıyorum sistem ne kadar iyi olursa olsun zamanı geldiğinde ve zamana ayak uydurmak için değişiklikliğin zorunlu olduğuna inanıyorum
Alakası bile yok, yaşadığı topluma ve ona göre değişen bir durum bu. Diyelim ki düzenli olarak müslümanlara işkence edilen bir toplumda yaşıyorsun. Bu durumda teorik açıdan bir müslüman radikal olmak zorunda. Tüm dünyanın şeriatla yönetildiği bir dünyada ise öyle bir şey olmaz. Ki dindardan kastın müslüman ise bu dediğim geçerli. Daha birçok din var, bir Yahudi için bu durum çok farklı ele alınabilir.
Bazı kelimelerin ve davranışların anlamı zamanla değişiyor. Bence toplum nasıl kabul ediyorsa o şekilde kullanıp o şekilde anlamalıyız. Yine de bakış açım değişti çok teşekkür ederim
Muhazakar bir mizaca sahip olup olmama konusunda kendimce şöyle bir çıkarım yapabilirim. Öncelikle elimdeki seçeneklere bakarım bu seçeneklerden biri farklı olanı deneme konusunda beni daha çok motive ederse ve bilinçli bir değişim olacaksa muhafazakarlıktan uzaklaşırım ama daha önce denediğim, sevdiğim ve içselleştirdiğim bir seçenekse değişime olan hevesim kırılır ayrıca değişimi bu noktada gereksiz görürüm sonuç olarak da muhafazakar bir tutum sergilerim. Kısaca " if it is not necessary to change,it is necessary not to change" :))
Yine çok açıklayıcı harika bir video. Teşekkür ederiz 🎈 Diğer arkadaşlarımızı da görmek isteriz ayrıca. Ahmet, Akif, Vahit ve Safa arkadaşımızı göreve çağırıyorum 🙃❤️
Arkadaşlar daha sonraki bölümlerden birinde göç, mülteci/sığınmacı konusunu işleyebilir misiniz? Olaya tarihi, siyasi, ekonomik açıdan bakıp geçmişteki örnekleri incelemek güzel olabilir. Geçenlerde bir tez okumuştum ve başlığından da anlaşılacağı üzere konuyu ele almak geleceğimiz için faydalı olabilir. (THE WEAPONIZATION OF MIGRATION: EXAMINING MIGRATION AS A 21st CENTURY TOOL OF POLITICAL WARFARE) Olaya siyaseten yaygara kopararak değil de rasyonel bir bakış açısı ile bakılacaksa bunu 49W yapar diye düşünüyorum. Kind Regards, seviliyorsunuz..
Bunu herkese yapmam ama Ömer'in siyasi görüşünü kestirmeye çalışıyorum olmuyor. Bir gün sosyal medya hesaplarının derinine inicem ama karşılaşacaklarımla korkuyorum hahaghs.
Bu mesele Kaos'tan Kozmos'a; Mitos'tan Logos'a; Parmenides'ten Herakleitos'a; Sofistler'den Sokrates'e; Platon'dan Aristoteles'e yani Antik Yunan'dan günümüze gelmeden tam olarak anlaşılamaz.
İstesem de muhafazakar kalamıyorum. Örneğin; Birkaç defa sağ elim ile sağ yanağımı kaşıdıktan sonra sağ omuzum ile kaşımaya çalışıyorum istemsiz :D Ya da ; Hep aynı markete gittiğimi fark ettiğim anda başka nerede yakın market var diye aramaya çıkıyorum
Tepeden inme devrim, dönüşüme toplumun karar vermesi kısmı bana çok ezber bilgi geliyor. Finlandiya tek bir kişinin çabası ve aklına göre dönüştü, dönüşüme toplum karar vermedi.
videoyu yeni izledim o yüzden geç bir yorum ama bizim muhafazakar dediğimiz insanlar günümüz düzenini savunmuyor ki, önceki yüzyıllardaki idare ve yönetim şekillerini istiyorlar. söylediğiniz anlamda zaten toplumun %90'ı muhafazakar.
Ömer abiye katılmıyorum. Verdiği örnekler çok yumuşak mesela niye şöyle bir örnek yok “ Gerdek gecesi sonrası kanlı çarşafı sergileme” video tarafsız başlayıp yavaşça Ömer abinin tarafa kayıyor. Yaşar abinin tutumu bana daha iyi geldi.
Ömer'e sormak isterim: değişim gerekli değilse değişmemek gereklidir dedi. Peki değişim ne zaman gerekli olur? Bunun toplumsal bir ölçütü yok sonuçta. Bu görüşe sığınarak değişimden sonsuza dek kaçalım o zaman değişim olursa daha kötü olabilir diye. Hatta mevcut hükümeti destekleyelim kötü ama diğerleri başa gelince ya daha kötü olursa diye
Tabi bunun da objektif ölçüsünü bulmak zor ama bazı örneklerde anlaşabiliriz gibi. Almanya değişmeyebilir ama türkiye gibi ülkelerin değişmesi gereklidir. Bizim gidecek daha çok yolumuz var. Statüko iyiyse değişime direnmek anlamlı statüko çok sorunluysa tabi ki onu korumak bizi bi yere götürmez. Batıdaki devrimci hareketler/büyük reformlar belli bir zamanda muhtemelen de toplumda artık bu düzen sürdürülemez hissinin hakim olduğu zamanlarda ortaya çıktı. Yani şunu demek istiyorum bugünden bakınca reform hareketi ilerici ve iyidir diyebiliriz ama reform hareketinin başarısı/iyiliği çıktığı zamanla da ilişkilidir. Toplumda 10. yy'da böyle bi taban/değişim eğilimi yoksa zaten o zaman reform da başarılı olamaz. Biraz totolojik bir anlatıya gidiyoruz ama bir şeyin başarısı doğallığıyla da doğrudan alakalı gibi geliyor bana.
Bir seyin daha kolayı ya da daha iyisi bile varsa her zaman kendi bildiğimi yaparım o daha güvenilir gelir...aynı yollardan gitmek gibi mesela daha kısa yol olsa da en iyi yol bildiğim yoldur diye yolumu değiştirme ihtiyacı hissetmiyorum :/
Kurallar ve kurum o ülkenin tarihini yansıtıyor ve sadece o ülkeye özgü ise Türkiye Cumhuriyeti de kurulurken bazı ülkelerin bazı kuralları veya kurumlarını örnek alarak kurulmamış mıydı? Bu durumda dediğinize gelirsek bu adapteler bizde işlemez mi demek oluyor?
Tam aradığım anlatım ve kitle, bir sorum var: kendimi bir centrist olarak görüyorum bu türkçe terminolojideki muhafazakar anlamına gelmiyor mu? türkçe terminolojideki karışıklıklardan dolayı conservatism-tutuculuk, centrism-muhafazakarlık olması gerekirken anlam kayması yaşanmış gibi geliyor :P
Kadıköy-Kartal metrosunda otururken; yanımda iki tane dayı vardı. Biri hükümete artık oy vermeyeceğini ve muhalefete şans verilmesi gerektiğini söylerken; diğeri de muhafazakar olduğunu bu yüzden muhalefete oy vermeyeceğini söylemişti. Destur alarak dedim ki "Dayıcım sen tam olarak neyi muhafaza ediyorsun? Dolap mısın sen?". Cevap veremedi. Heh, umarım o muhafazakar dayı izler bu videoyu. Güzel bir video olmuş.
Vay bee, kaderde Ömer’e katılmamak da varmış. Bir grup Osmanlı eliti dediğin vatanseverlerin verdiği kararlar sayesinde bugün Afganistan olmaktan kurtulduk. Dolayısıyla insan güdülmeye ihtiyaç duyan bir varlık çıkarımınızdan hareketle doğru ve olması gereken kararları onun adına veren bir yapının her daim varlığı olmalı. Muhafazakarlık iyiye ulaşıldığında olmalı
o elitin çoğu Cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal tarafından tasfiye edildi. O elitin ciddi bir kısmı muhafazakârdı, evrimci ilericilik taraftarıydı. Mustafa Kemal değildi. O elit tek kategoride eritilemeyecek kadar çeşitli.
Şunu da eklemeden geçemeyecem, elit denilen insanların neredeyse tamamı ya yetim ya öksüz insanlar. Doğdukları toprakların neredeyse tamamı ülke sınırları dışında kaldı. Dolayısıyla elit kelimesi bende bir eli yağda bir eli balda insanları çağrıştırdığı için haksızlık gibi geliyor. Ha illa elit arıyorsanız saraya, İngiliz gemisiyle ülkeyi terkedenlere bakmalısınız
ben çok kadar muhafazakârım ama aslında aynı konu içerisinde bile muhafazakâr kalamıyorsun misal ideoloji olarak komunistsin diyelim devrim olana kadar devrimcisindir ama sonrasında kurulan sistemin muhafazakarı oluyorsun hakiki anarşistler dışında herkes belli noktada muhafazakâr ama başka şeylerin muhafazakarıyız o yüzden sanki aramızda devrimci bi kesim var gibi davranıyoruz halbuki herkes aynı muhafazakarlık bi tutum olduğu için bence çok da takmamak lazım asıl olan ideolojidir.yani bu konu düz karakter meselesi gibi ama siyasi arena karaktere göre değil ideolojiye göre işliyor yani misal sinirli biri olmak nasıl siyasi bir pozisyon değilse muhafazakarlık da değildir kanımca
Ben yeni deneyimlere açık bir insanım,muhazakârlık ve karşıtı olan radikallik arasında bir yerde olmak gerektiğini aksi takdirde fazla radikalliğin ilkesizliğe ,fazla muhafazakarlığın ise yobazlığa neden olduğunu düşünüyorum.
Ömer Bey, Öncelikle bir Müslüman olarak sana seni mutlu edecek bir dua ile sesleniyorum. Allah seni İslam ile şereflendirsin İslam'ı kalbinin derinliklerine yerleştirsin. En zeki ve akılı Müslüman olarak yaşayasın ve ölesin. Seni "Afganistan için En İyisi: Taliban Nasıl Kazandı?" isimli video ile tanıdım. Sonra diğer bir kaç videonu seyrettim. Bu video sana seslenmemi sağladı. Kader hakkında İslami hiçbir kavram kullanmadan İslam'a uygun açıklamalar yaptın. Müslümanların birçoğu senin gibi kaderi açıklayamıyor. Ayrıca senin okuduğun okul ve senin yaşadığın yaşam tarzına sahip birçok insan hem zeki hem kültürlü olmasına rağmen İslam a karşı kasıtlı düşman ve kasıtlı cahiller. Aynısını Müslümanlar da yapıyor tabi ki Perde gerisinden, dahil olmadan yaptığın değerlendirmeleri çok beğendim. Seninle tanışmayı gerçekten çok isterim. İslam ehli olmanı çok isterim. Allah nasip etmez ise İslam a düşman olmadan ömrünü hep objektif tamamlamanı dilerim Kolay gelsin. Videoların devamını bekliyorum. İslam hakkındaki görüşlerini ayrıca merak ediyorum Teşekkürler.
Bu da bir nevi muhafazakarlığa aykırı. Her şeyin ılımlısı ve radikal olmayanı makbuldür. Radikal dindarlık ta, tıpkı radikal laiklik gibi sakıncalı. Ömer zaten müslüman, ama farklı olan farklı olana toleranslı, misyoner değil. Entelektüeller dine karşı değiller, ama dindar olanlar herkesi tahakküm altına almaya çalıştığı için etkiye tepki oluşuyor. Misal son 2 haftadır bazı İslamcılar haddini iyice aştı. spor yapan kızlara mi dersin, konser veren kadın sanatçılara mı dersin vs. hepsine kıyafetleri üzerinden karışıldı. En son Eskişehir'de festivale yasak konuldu. bir Tügva yönetim kurulu sırf başörtülü olduğu için Vali yapıldı, liyakat sıfır. Bunları göz önünde bulundurursak hakksızsınz. Günümüzde muhafazakar mağdur değil, zorba. Bu sebepten dindarlaşmak yerine hoşgörülü olmak daha iyi, din yüzeysel değil, kalben inanmamak mühim. Maalesef kibire kapılmışsınız...
@@Asaf.muhammed bu bölümleri bitirdikten sonra iş imkanı gerçekten zor. Ama yinede soruna cevap olsun;Uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, Tarih. En başlıca 3 bölüm bu.
Edmund Burke. Bahsedilen kitap da "Reflections on the Revolution in France". "Fransız Devrimi Üzerine Düşünceler" olarak Türkçe'ye de çevrilmiş olması lazım.
Ömer'in her konuda (özellikle ülkemizde ateş topuna dönmüş konularsa) alıp soğutup doğru kıvama getirip kendince eğrisini büğrüsünü yontarak önümüze kendi yorumlarıyla tek bir fire vermeden servis etmesi muazzam.
çok sağ olun böyle düşünmenize sevindim :)
Gerçekten duygularına yenilmeyip çelişkiyi hemen fark ediyor Ömer.
nitelikli bir yorum, tebrikler
Muhafazarlığa saplanıp kalmak yerine evrensel değerler nedir onları araştırmalıyız. Yoksa demokrasinin de anlamı olmaz. Öyle bir sistem olmalı ki insan ne kadar kötü olursa o kadar haklı olmalıdır.
@@Nightwalker2025 arkadaş " Öyle bir sistem olmalı ki insan ne kadar kötü olursa o kadar haklı olmalıdır." yukarıda böyle bir cümle mi yazdınız ?
Bu videonun kurgusu ayrı bir güzel olmuş
Tarih öğretmeni emeklisiyim.
SİZ gençleri zevkle dinliyorum.
O kadar derinlikli araştırıp, güzel hazırlanıp, sohbet tarzı
anlatiminizla,ve enerjinizle UMUT IŞIĞI oluyorsunuz.
AKADEMİSYEN OLARAK en güzel yerlerde görmek isterim, SENİ..
ÖMER, YAŞAR, ABDÜLVAHİT,
Çok güzel gençlerimizsiniz.
EMEĞİNİZE sağlık...
5:10 "evrimsel değişim önemli, devrimsel değil." güzel laf yazdım kenara üstat.
Motom, "özetle; çalışıyorsa devam" :) Ben de ciddi bir muhafazakar bir kişilikmişim, onu anladım :)
Ömer Gemalmaz yine kalite dökülüyor.
Her videoda yeni bir şeyler öğrenmek ön yargıları yıkmak yanlışlarını görmek çok güzel teşekkürler 49W
Sizi izlemeye Yavuz Yiğit'in bu videonuzu tavsiye etmesi üzerine başlamıştım Birçok videonuzu izleyip beğendikten sonra buraya not düşmeye geldim. İlgim olmayan konuları bile dinlemekten keyif alıyorum. Teşekkürler :)
Teşekkür ediyorum Türkiye'deki bu kirli algırlyı kırdığınız için. Çok güzel açıklamışsınız, tebrikler.
Çok değerli bir kanal keşfettiğimi düşünüyorum. Aklımdaki sorulara cevap oldunuz. Teşekkür ederim ❤
Arka plan çok güzel, muhabbat zaten çok iyi seviyorum bu kanalı...
Şuana kadar okuduğunuz kitapları veya okunması gerektiğini düşündüğünüz kitapları bir pdf listesi yapıp bizle paylaşsanız çoooook güzel olur hem bizler de sizleri dinlerken konulara daha hakim oluruz.
Ne oldu pdf işi??
"değişim gerekmemekteyse, gereken değişmemektir"
Çok keyifli bi sohbet olmuş 😊
Bugün de muhafazakar olduğumu öğrendim🤹🏼♀️
Her gün etrafımızda duyduğumuz bu tarz terimleri asıl gerçek tarafıyla bizlere açıkladığınız çok teşekkürler. Çok keyifli bir video olmuş
Bu işi çok iyi yapıyorsunuz. Gösterdiğiniz farklı bakış açıları ufkumu genişletdi. Sizin sayenizde 2. Üniversite olarak siyasal bilimler okumayı düşünüyorum.
Çok teşekkürler
kitap önerileri video serisine başlasanız ne güzel olur.
Akademisyenlerden daha güzel anlatmışsınız tebrik ederim, halkın anlayabilmesi için sade ve anlaşılır bir dil kullanılmalı. Akademik anlatım yerine böylesi daha faydalı olacaktır. Umarım herkes örnek alır.
Kişilik ve politik eğilimler arasında bence bir bağlantı var.
Muhafazakar terimini ne kadar yanlış kullandığımı farkettim,meğer muhafazakar dediğim insanlar değil de asıl kendim muhafazakarmışım
Açıkçası Ömer'i tek başına izleyemiyordum. Hatta bu videoyu da tek Ömer var diye 3 gün sonra izleyebildim. Çünkü yüksek ses tonu, çok fazla heyecanlı anlatışi, jest ve mimik fazla kullanmasi anlattıklarının önüne geçip beni dinlerken/izlerken yoruyordu. Ama bu video da çok daha dingin Ömer gördüm, anlatışi beni hiç yormadi Teşekkür ederim. Beni yanlış anlamanızı da istemem.
Soruya gelince, yeni bir şeyler denemekten gerçekten keyif alırım. Ama geçenlerde bu nereye kadar böyle devam edicek ki ömür, zihnim ve günden güne eskiyen ben'e bu kadar çok yeni şey ne kadar iyi gelir ki diye düşünüyordum. Bu video da üzerine iyi geldi. Sanırım bu konuda muhafazakârlasmam iyi gelebir.
Keyifli bir videoydu 🙌
Harika bir kanal gerçekten bayılıyorum şu ideoloji serisine
Her zamanki gibi yine şahane olmuş. Ellerinize sağlık ☺️
Harika bir video olmuş.Özellikle muhafazakarlığın bir mizaç olduğuna,diğer ideolojilerle eklemlendiğine değinilmesini çok faydalı buluyorum çünkü bu birçok şeyi açıklıyor. Hadise'nin de dediği gibi"Denenmişi denemek yok.Hiç olmadı kitabımda,olduramazsın"
Sevdim ben sizi ne kadar güzel.
Çok iyiydi. Kendimle ilgili tam bir karar veremedim ama. Teşekkürler 🎉
Çok akıcı bir bölüm yine👍
Küçük bir ekleme:
Muhafazakarlığın kendi içinde değişmez ideolojik doktrinleri olmadığını, farklı ülke veya zamanlarda muhafazakarlığın farklı fikirleri savunmak olduğu doğru. Fakat bu belirsizlikten ve farklı bağlamlarda bu duruşu tam tanımlayamamaktan dolayı son dönemlerde muhafazakarlık, uluslararası discourseda batı merkeziyetçiliğinin de etkisiyle klasik liberal görüşleri savunmak olarak ifade edildi. Artık muhafazakarlık derken kastedilen; serbest piyasa ekonomisini, liberal demokrasiyi, kültürün ve tarihin benimsenmesini (batıda bu söylemde Aydınlanma'ya ve Rönesans'a çok yer verilir), geleneksel dini ve ailevi değerlerin korunmasını savunmak haline geldi.
Bu anlamda en gözde modern muhafazakarlardan biri Roger Scruton'dur. Kitapları, konuşmaları batıda baya tutulur. Yanlış hatırlamıyorsam Ömer'in söyledigi iyi şeylerin kolayca yıkıldığı hakkındaki söz de onundu.
Son olarak "Marx'ı Engels'i okuturlar" diye başlayan rantına da çok katılıyorum👍
Sorduğunuz soru daha çok alışkanlıklarla, sabit kalmakla ve konfor alanından çıkma cesaretini gösterememekle alakalı geldi bana. Denemediğimiz bir şeyin şu an olduğumuz durumdan daha iyi olmayacağının garantisini kim verebilir ki? Bence şu an Türkiyedeki sorunlardan biri de bu halk mevcut sistemin kötü de olsa devam etmesini istiyor çünkü değişikliklerden kaos barındırdığından şüpheyle yaklaşıyor. Her şeyin bir zamanı olduğuna inanıyorum sistem ne kadar iyi olursa olsun zamanı geldiğinde ve zamana ayak uydurmak için değişiklikliğin zorunlu olduğuna inanıyorum
Ezberleri bozduğunuz için vaktimi ayırıyorum size.. Bu devrimci yanınızı muhafaza etmeye devam ediniz efenim.. 😂😂🙏🏻
Dindar biri muhafazakar olmak zorunda ama muhafazakar biri dindar olmak zorunda değildir.
Alakası bile yok, yaşadığı topluma ve ona göre değişen bir durum bu. Diyelim ki düzenli olarak müslümanlara işkence edilen bir toplumda yaşıyorsun. Bu durumda teorik açıdan bir müslüman radikal olmak zorunda. Tüm dünyanın şeriatla yönetildiği bir dünyada ise öyle bir şey olmaz. Ki dindardan kastın müslüman ise bu dediğim geçerli. Daha birçok din var, bir Yahudi için bu durum çok farklı ele alınabilir.
Muhafazakarlık ancak bu kadar yumuşatılabilir bu kadar sempatikleştirilerbilirdi. Her akşam yatıp sabah kalkıyorum demek ki muhafazakarım..
Çok güzeldi.🌹🌹
Çok güzel bir anlatım olmuş
Bazı kelimelerin ve davranışların anlamı zamanla değişiyor. Bence toplum nasıl kabul ediyorsa o şekilde kullanıp o şekilde anlamalıyız.
Yine de bakış açım değişti çok teşekkür ederim
Edmund Burke abimizle beni tanıştırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Şimdiden fikirlerini benimsedim. Bu adam benim adamım yaaa.
Muhazakar bir mizaca sahip olup olmama konusunda kendimce şöyle bir çıkarım yapabilirim. Öncelikle elimdeki seçeneklere bakarım bu seçeneklerden biri farklı olanı deneme konusunda beni daha çok motive ederse ve bilinçli bir değişim olacaksa muhafazakarlıktan uzaklaşırım ama daha önce denediğim, sevdiğim ve içselleştirdiğim bir seçenekse değişime olan hevesim kırılır ayrıca değişimi bu noktada gereksiz görürüm sonuç olarak da muhafazakar bir tutum sergilerim. Kısaca " if it is not necessary to change,it is necessary not to change" :))
49w RUclips türkiyenin geleceği parlak bir kanalı
❤️
Intro müziği geri geldiyse, muhteşem kafa açıcı bir video geliyordur..
Çok sevdim ben sizi çok tuttum 👍👍👍
Yine çok açıklayıcı harika bir video. Teşekkür ederiz 🎈 Diğer arkadaşlarımızı da görmek isteriz ayrıca. Ahmet, Akif, Vahit ve Safa arkadaşımızı göreve çağırıyorum 🙃❤️
ben de diğer arkadaşları görmek istiyorum :))
Minimalizm adına bir şeyler bekliyoruzz
Arkadaşlar daha sonraki bölümlerden birinde göç, mülteci/sığınmacı konusunu işleyebilir misiniz? Olaya tarihi, siyasi, ekonomik açıdan bakıp geçmişteki örnekleri incelemek güzel olabilir. Geçenlerde bir tez okumuştum ve başlığından da anlaşılacağı üzere konuyu ele almak geleceğimiz için faydalı olabilir. (THE WEAPONIZATION OF MIGRATION: EXAMINING
MIGRATION AS A 21st CENTURY TOOL OF POLITICAL WARFARE) Olaya siyaseten yaygara kopararak değil de rasyonel bir bakış açısı ile bakılacaksa bunu 49W yapar diye düşünüyorum. Kind Regards, seviliyorsunuz..
Teşekkürler kaynak önerisi için :). Bu konuda bir tartışma çekeceğiz, şu an hazırlanıyoruz
@@mehmetyasaraltundag ne demek. Belki kaynağı beğenmezsiniz ancak Türkiye case'i ele alındığı için data anlamında işe arar bir şeyler de çıkabilir.
Bana kalsa ben hep 8 yaşında kalirdim hiçbir şey degismesin isterdim o kadar muhafazakârım nxbxhx
Elinize sağlık
Bunu herkese yapmam ama Ömer'in siyasi görüşünü kestirmeye çalışıyorum olmuyor. Bir gün sosyal medya hesaplarının derinine inicem ama karşılaşacaklarımla korkuyorum hahaghs.
video güzeldi teşekkürler:)
Muhafazakarlık bana göre balığı sorgulamadan bütünüyle hatta pişirmeden yemek gibi birşey.
o güne gelirken de risk alıp geleneği yıkmışlar ve bu risk alınmaya devam edilmezse gelişim durur
güzzel kanal, sevgilerr.
Ömer gibi kral bir insan zor gelir
Bu mesele Kaos'tan Kozmos'a; Mitos'tan Logos'a; Parmenides'ten Herakleitos'a; Sofistler'den Sokrates'e; Platon'dan Aristoteles'e yani Antik Yunan'dan günümüze gelmeden tam olarak anlaşılamaz.
İstesem de muhafazakar kalamıyorum. Örneğin; Birkaç defa sağ elim ile sağ yanağımı kaşıdıktan sonra sağ omuzum ile kaşımaya çalışıyorum istemsiz :D Ya da ; Hep aynı markete gittiğimi fark ettiğim anda başka nerede yakın market var diye aramaya çıkıyorum
Teşekkür ederim.
Tepeden inme devrim, dönüşüme toplumun karar vermesi kısmı bana çok ezber bilgi geliyor. Finlandiya tek bir kişinin çabası ve aklına göre dönüştü, dönüşüme toplum karar vermedi.
videoyu yeni izledim o yüzden geç bir yorum ama bizim muhafazakar dediğimiz insanlar günümüz düzenini savunmuyor ki, önceki yüzyıllardaki idare ve yönetim şekillerini istiyorlar. söylediğiniz anlamda zaten toplumun %90'ı muhafazakar.
Ömer abiye katılmıyorum. Verdiği örnekler çok yumuşak mesela niye şöyle bir örnek yok “ Gerdek gecesi sonrası kanlı çarşafı sergileme” video tarafsız başlayıp yavaşça Ömer abinin tarafa kayıyor. Yaşar abinin tutumu bana daha iyi geldi.
Ömer'e sormak isterim: değişim gerekli değilse değişmemek gereklidir dedi. Peki değişim ne zaman gerekli olur? Bunun toplumsal bir ölçütü yok sonuçta. Bu görüşe sığınarak değişimden sonsuza dek kaçalım o zaman değişim olursa daha kötü olabilir diye. Hatta mevcut hükümeti destekleyelim kötü ama diğerleri başa gelince ya daha kötü olursa diye
Tabi bunun da objektif ölçüsünü bulmak zor ama bazı örneklerde anlaşabiliriz gibi. Almanya değişmeyebilir ama türkiye gibi ülkelerin değişmesi gereklidir. Bizim gidecek daha çok yolumuz var. Statüko iyiyse değişime direnmek anlamlı statüko çok sorunluysa tabi ki onu korumak bizi bi yere götürmez. Batıdaki devrimci hareketler/büyük reformlar belli bir zamanda muhtemelen de toplumda artık bu düzen sürdürülemez hissinin hakim olduğu zamanlarda ortaya çıktı. Yani şunu demek istiyorum bugünden bakınca reform hareketi ilerici ve iyidir diyebiliriz ama reform hareketinin başarısı/iyiliği çıktığı zamanla da ilişkilidir. Toplumda 10. yy'da böyle bi taban/değişim eğilimi yoksa zaten o zaman reform da başarılı olamaz. Biraz totolojik bir anlatıya gidiyoruz ama bir şeyin başarısı doğallığıyla da doğrudan alakalı gibi geliyor bana.
Değişim istemek bile ‘değişim’ sürecinin kalıcılığını istediğinden her fikir muhafazakardır
Her zaman yeni olanı farklı olanı denerim
Ben yeni şeyler denemek isteyen ama ruhu muhafazakar olan bir bireyim :d
Bir seyin daha kolayı ya da daha iyisi bile varsa her zaman kendi bildiğimi yaparım o daha güvenilir gelir...aynı yollardan gitmek gibi mesela daha kısa yol olsa da en iyi yol bildiğim yoldur diye yolumu değiştirme ihtiyacı hissetmiyorum :/
Güzel bir video olmuş elinize sağlık 👍🏻👍🏻
kısaca milletimizin feraseti
Kurallar ve kurum o ülkenin tarihini yansıtıyor ve sadece o ülkeye özgü ise Türkiye Cumhuriyeti de kurulurken bazı ülkelerin bazı kuralları veya kurumlarını örnek alarak kurulmamış mıydı? Bu durumda dediğinize gelirsek bu adapteler bizde işlemez mi demek oluyor?
Ömer bey her şey bir yana yine çok yakışıklısınız
Ben çok muhafazakarım sürekli 49w izliyorum
Edmund Burke'e bir portreler patlatın n'olur?🤗
Mesela diyorsunuz bu kişinin görüşleri açık okunması gerekiyor vs. Konulara göre bir kitap listesi paylaşabilir misiniz lütfen
Tam aradığım anlatım ve kitle, bir sorum var: kendimi bir centrist olarak görüyorum bu türkçe terminolojideki muhafazakar anlamına gelmiyor mu?
türkçe terminolojideki karışıklıklardan dolayı conservatism-tutuculuk, centrism-muhafazakarlık olması gerekirken anlam kayması yaşanmış gibi geliyor :P
Kadıköy-Kartal metrosunda otururken; yanımda iki tane dayı vardı. Biri hükümete artık oy vermeyeceğini ve muhalefete şans verilmesi gerektiğini söylerken; diğeri de muhafazakar olduğunu bu yüzden muhalefete oy vermeyeceğini söylemişti.
Destur alarak dedim ki "Dayıcım sen tam olarak neyi muhafaza ediyorsun? Dolap mısın sen?". Cevap veremedi. Heh, umarım o muhafazakar dayı izler bu videoyu.
Güzel bir video olmuş.
Muhafazakarlık: Aman Ali Rıza Bey ağzımızın tadı bozulmasın...
Muhafazakar durağan kültür.
Vay bee, kaderde Ömer’e katılmamak da varmış. Bir grup Osmanlı eliti dediğin vatanseverlerin verdiği kararlar sayesinde bugün Afganistan olmaktan kurtulduk. Dolayısıyla insan güdülmeye ihtiyaç duyan bir varlık çıkarımınızdan hareketle doğru ve olması gereken kararları onun adına veren bir yapının her daim varlığı olmalı. Muhafazakarlık iyiye ulaşıldığında olmalı
o elitin çoğu Cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal tarafından tasfiye edildi. O elitin ciddi bir kısmı muhafazakârdı, evrimci ilericilik taraftarıydı. Mustafa Kemal değildi. O elit tek kategoride eritilemeyecek kadar çeşitli.
Şunu da eklemeden geçemeyecem, elit denilen insanların neredeyse tamamı ya yetim ya öksüz insanlar. Doğdukları toprakların neredeyse tamamı ülke sınırları dışında kaldı. Dolayısıyla elit kelimesi bende bir eli yağda bir eli balda insanları çağrıştırdığı için haksızlık gibi geliyor.
Ha illa elit arıyorsanız saraya, İngiliz gemisiyle ülkeyi terkedenlere bakmalısınız
Eeee o zaman neden böyle bir devrime ihtiyaç duyuldu ?
Osmanlı yeterince muhafazakar değil miydi ?
Bu kadar muhafazakarım.
Ordan görünmüyor olabilir…
ben çok kadar muhafazakârım
ama aslında aynı konu içerisinde bile muhafazakâr kalamıyorsun misal ideoloji olarak komunistsin diyelim devrim olana kadar devrimcisindir ama sonrasında kurulan sistemin muhafazakarı oluyorsun hakiki anarşistler dışında herkes belli noktada muhafazakâr ama başka şeylerin muhafazakarıyız o yüzden sanki aramızda devrimci bi kesim var gibi davranıyoruz halbuki herkes aynı
muhafazakarlık bi tutum olduğu için bence çok da takmamak lazım asıl olan ideolojidir.yani bu konu düz karakter meselesi gibi ama siyasi arena karaktere göre değil ideolojiye göre işliyor yani misal sinirli biri olmak nasıl siyasi bir pozisyon değilse muhafazakarlık da değildir kanımca
canım bu durumda bende muhafazakarım emeğine sağlık
Az daha uzun olabilir mi videolar, 10 dk çok kısa
Bu videoyu izlemeden önce %30 muhafazakardım , izledikten sonra %80 muhafazakar oldum. Çünkü Ömer bambaşka bir adam.
mizaç olarak hiç muhafazakar değilmişim
2.30 larda bahsi geçen yazarın adı neymiş anlamadım yazar mısınız yanıt olarak
2:01 Edmund Burke. Eğer sorduğunuz o ise. "Okutmazlar" diye bahsedilen o yani. Ben de okumadım🙃
Ben yeni deneyimlere açık bir insanım,muhazakârlık ve karşıtı olan radikallik arasında bir yerde olmak gerektiğini aksi takdirde fazla radikalliğin ilkesizliğe ,fazla muhafazakarlığın ise yobazlığa neden olduğunu düşünüyorum.
Ultra muhafazakarmışım onu anladım DXDXFXFXFXFXFCFXDFF
Bu video muhafazakar kavramına ne kadar dar Bi açından baktığımı fark ettirdi bana
Girişteki müzik nedir bilen var mı ? @49W
"Der Kurdi im Benza"
Muhafazar erkeklerde küpe takıyormuş
49w'nun uluslararası ilişkiler, siyaset tarih falan takılıcaz deyip daha cok izleniyo diye türkiye gündemine dönmesi çok özell
muhafazakar olmak yenilikçi olmamak mı? ben böyle anlamamıştım
Gerekli bir değişimi kabul eder sadece
😊
Ömer Bey, Öncelikle bir Müslüman olarak sana seni mutlu edecek bir dua ile sesleniyorum. Allah seni İslam ile şereflendirsin İslam'ı kalbinin derinliklerine yerleştirsin. En zeki ve akılı Müslüman olarak yaşayasın ve ölesin.
Seni "Afganistan için En İyisi: Taliban Nasıl Kazandı?" isimli video ile tanıdım. Sonra diğer bir kaç videonu seyrettim. Bu video sana seslenmemi sağladı.
Kader hakkında İslami hiçbir kavram kullanmadan İslam'a uygun açıklamalar yaptın. Müslümanların birçoğu senin gibi kaderi açıklayamıyor.
Ayrıca senin okuduğun okul ve senin yaşadığın yaşam tarzına sahip birçok insan hem zeki hem kültürlü olmasına rağmen İslam a karşı kasıtlı düşman ve kasıtlı cahiller. Aynısını Müslümanlar da yapıyor tabi ki
Perde gerisinden, dahil olmadan yaptığın değerlendirmeleri çok beğendim. Seninle tanışmayı gerçekten çok isterim.
İslam ehli olmanı çok isterim. Allah nasip etmez ise İslam a düşman olmadan ömrünü hep objektif tamamlamanı dilerim
Kolay gelsin. Videoların devamını bekliyorum.
İslam hakkındaki görüşlerini ayrıca merak ediyorum
Teşekkürler.
Bu da bir nevi muhafazakarlığa aykırı. Her şeyin ılımlısı ve radikal olmayanı makbuldür. Radikal dindarlık ta, tıpkı radikal laiklik gibi sakıncalı. Ömer zaten müslüman, ama farklı olan farklı olana toleranslı, misyoner değil. Entelektüeller dine karşı değiller, ama dindar olanlar herkesi tahakküm altına almaya çalıştığı için etkiye tepki oluşuyor.
Misal son 2 haftadır bazı İslamcılar haddini iyice aştı. spor yapan kızlara mi dersin, konser veren kadın sanatçılara mı dersin vs. hepsine kıyafetleri üzerinden karışıldı. En son Eskişehir'de festivale yasak konuldu. bir Tügva yönetim kurulu sırf başörtülü olduğu için Vali yapıldı, liyakat sıfır. Bunları göz önünde bulundurursak hakksızsınz. Günümüzde muhafazakar mağdur değil, zorba. Bu sebepten dindarlaşmak yerine hoşgörülü olmak daha iyi, din yüzeysel değil, kalben inanmamak mühim. Maalesef kibire kapılmışsınız...
mizaç olarak muhafazakarım ama politik açıdan değişimden yanayım
ömer gene based
ömer abi güzel ufuk açıcı konuşuyon ama birileri devrim yapıp kendi tarihini başlatmadan yeni düzenleri nasıl tadacaz ?
Yeni şeyler denemeyi bütçeme bakıp deniyorum(yani deneyemiyorum:))muhafazakar miyim?:))))
Ömer, Twitter'daki Cemre Demirel hesabı sana mı ait?
Celal Şengur bile bu kadar açık ve net bir şekilde anlatamazdı
Abi bu bilgileri elde etmek icin hangi kitapları okumak gerekli ya da unide hangi bölümü okumak gerekli ?
@@Asaf.muhammed bu bölümleri bitirdikten sonra iş imkanı gerçekten zor. Ama yinede soruna cevap olsun;Uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, Tarih. En başlıca 3 bölüm bu.
@@Asaf.muhammed sosyoloji, siyaset, tarih bölümleri bu açıdan harika ama günün sonunda işsiz kalma ihtimalin de çok yüksek.
@@omergemalmaz6710 Evet biliyorum iş anlamında istemiyorum zaten kendimi geliştirmek açısından sordum. 🙏🏻
@@fpsoyuncu4562 teşekkür ederim
Börk'ün* ismi nasıl yazılıyor ya? Hangi börk* bu?🤔🤔🤔🤔
Edmund Burke. Bahsedilen kitap da "Reflections on the Revolution in France". "Fransız Devrimi Üzerine Düşünceler" olarak Türkçe'ye de çevrilmiş olması lazım.
@@tanberkak6188 Çok teşekkür ediyorum.
@@zeynelabidinturk1749 Rica ederim :)
6:01 Muhafazakar olmadığımı fark ettim
Ukraynada ne oluyor? Vidyo çekmişiniz gerçi 1 ay önce şimdi farkettim.