Campaniile militare ale lui Vlad Țepeș
HTML-код
- Опубликовано: 24 ноя 2024
- Devenit celebru la 400 de ani după moartea sa, Vlad Țepeș este azi socotit printre cei mai importanți domnitori ai țărilor române. Andrei Pogăciaș ne povestește azi scurta și foarte sângeroasa trecere prin istoria lumii a acestui luptător neînfricat.
Țepeș a domnit destul de puțin, în trei reprize, dar a băgat spaima deopotrivă în sași, în inamicii săi din țară și în otomani. Foarte inventiv, de un curaj vecin cu nesocotința, extraordinar de viteaz, Vlad al III-lea și-a croit faima prin obiceiul său de a-și trage în țeapă inamicii. N-au scăpat de această soartă înspăimântătoare decât foarte puțini - pretendenții la tron proveniți din familii domnitoare, care au fost „doar“ decapitați.
Vlad Țepeș a făcut prăpăd în Transilvania și la sud de Dunăre, a avut curajul să pătrundă în Giurgiu deghizat în otoman, pentru a captura cetatea, și apoi să dea năvală în același fel în tabăra lui Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolelui, pentru a-l asasina pe sultan în mijlocul propriilor trupe. Celebrul atac de noapte de lângă Târgoviște a rămas în istorie, iar povestea luptelor dintre Mehmed și Țepeș a ajuns subiect de serial pe Netflix.
Extraordinara poveste a unui domnitor fără pereche de curajos și sângeros, în episodul de față al „Colecționarului de Istorie“. Vă mulțumim tuturor celor care ne susțineți financiar, pe Patreon ori aici. Ne puteți ajuta și cu un share, un like ori un comentariu „pentru algoritm“, dacă v-a plăcut și vi s-a părut interesant. :).
Facem aceste emisiuni cu pasiune, suntem de părere că istoria este cea mai frumoasă dintre poveștile omenirii și încercăm să o apropiem de public fără a o vulgariza. Nu ne propunem să facem lecții de istorie cu arătătorul la tablă și nici conferințe în care cineva ține monologuri în limbaj ursuz, ci niște șuete la care vă invităm și pe voi. La discuțiile noastre se mai pun și întrebări, mai spunem și câte o glumă, câte o observație personală și mai și râdem din când în când, ca între prieteni.
Partea mai complicată e că realizarea acestor emisiuni presupune costuri, efort, muncă, documentare, mult timp alocat. Deși, poate, e mai puțin evident, acestea nu pot funcționa din nimic.
Le mulțumim prietenilor de la PressOne.ro, în al căror studio înregistrăm.
Dacă vi se par interesante discuțiile noastre înregistrate video, ne puteți susține financiar aici: / colectionaruldeistorie
Mai multe povești despre episoade importante din istoria României și a lumii găsiți pe site-ul www.colectionaruldeistorie.ro
Pe Instagram ne găsiți la / colectionaruldeistorie
Contul nostru de Facebook este www.facebook.c...
Dacă doriți să ne scrieți, o puteți face pe matei.udrea@colectionaruldeistorie.ro
Nu aveti idee cat de mult ma bucur ca scoateti episoade asa frecvent. Multumim!
mare respect domniilor voastre pentru că prezentați istoria într-o manieră așa plăcută și pe înțelesul tuturor.
referitor la filmele românești; mă gândesc ca nu e corect să le desconsiderăm așa de mult. S-au făcut așa cum s-a putut la vremea respectivă. Multora dintre noi, acele filme, așa cum sunt, au stârnit o pasiune pentru istorie.
Cu filmele românești nu e o problemă de mijloace folosite, ci de infuzie cu propagandă. Miturile istorice sădite în perioada comunistă sunt atât de puternice pentru că era un program foarte bine articulat al statului. Spre exemplu, anumite filme erau date la televizor în acea perioadă din an când la școală se preda despre domnitorul/perioada respectivă. Iar falsurile trecute în manualele de istorie erau folosite în mod deliberat în filme și în cărțile care se găseau pe piață.
Foarte bine ca faceti parteneriate si sper sa fie de calitate in continuare, asa cum este cel cu Historia. Si mai salut dezvoltarea programului. Spor.
sunteti cei ma tari! La incheierea unui episod, il astept cu nerabdare, pe urmatorul... ca subiecte are multe, Istoria noastra. La mai mare!
Cel mai bun podcast! Un plus la sunet si la decor ! Felicitari domnilor!
Mulțumim.
Bravo baieti, felicitari! Va multumesc ca faceti istoria accesibila pentru toata lumea!
Prezentatorul e formidabil, are arta de a NU intrerupe invitatul, ceea ce e rarissim in peisajul mass media 🇹🇩
:)))
Oameni
.. asta pentru ca i s-a sugerat in comentarii la intalnirile precedente, inalniri pe care le-a stricat efectiv cu interventiile lui total neinspirate in discutie. Oricum, merita felicitari pentru ca si-a ascultat urmaritorii.
@elenapopescu5148
Am vazut podcasturi pe alte canale, unde publicul se plange de ani buni ca moderatorii intrerup aberant invitatii , dar nu s-a schimbat nimic
@@generaldhautpoul8388dar continua sa se uite. Ar trebui sa nu se mai uite si unsubscribe si sa vezi cum se rezolva.
Buna ziua stimabili, ca de fiecare data subiect interesant abordat profesionist . Multumesc stimabili !
Mulțumim! :)
Minunat! Mi-ati facut seara frumoasa!
Apare episodul, dam like, ne uitam. Asta e ordinea corecta.
Imi place maxim de dl. Pogacias. E genul de om cu care daca stai la o bere cu siguranta nu te plictisesti.
Ar fi frumoasa o editie doar despre cum se fac ilustratiile istorice, cu explicarea detaliilor si a surselor.
Imi veneau o gramda de intrebari in minte cand vedeam ilustratiile: Ce arme gasim/nu gasim la noi in arheologie si de ce nu gasim? Ce s-a mai pastrat si de ce nu s-a pastrat? Ce putem deduce din comparatiile cu vecinii si ce nu? Avea cavalerul scurt si de unde stim ca avea? Aveau petertii tencuiti in castel sau cu caramida? etc etc etc
E un gen de discutie care, desi e tehnica, poata fi grozav de interesanta. Exista niste videouri pe YT cu Tobias Capwel care descrie, vreo doua ore, o armura englezeasca de pe un efigiu si e absolut fascinant.
Istoricul Pogacias are meritul ca mai lamureste "jumatatile de adevar" cu care istoriografia romaneasca a impanat manualele scolare si alte mijloace de difuzare, cu scopul de a trezi sentimente patriotice in audienta.
De exemplu multi romani au ramas cu impresia ca domnitorul Brancoveanu a fost executat fie pentru ca a refuzat sa se converteasca la islam, fie pentru ca sultanul ravnea sa ii confiste averea uriasa pe care o acumulase.
Problema a fost lamurita: unul din hatmanii cazacilor ucraineeni a pus mana pe corespondenta lui Brancoveanu catre Rusia si a trimis-o turcilor, iar acestia au gasit in ea dovezi incontestabile de tradare (in sensul otoman al suzeranitatii asupra Tarilor Romane).
Alt exemplu: despre Stefan cel Mare, care a fost ridicat si la rang de sfant, s-a spus ca a construit cate o biserica dupa fiecare victorie si s-a indus ideea ca el cheltuia bani pentru a mentine credinta ortodoxa a moldovenilor in vremuri cand nu puteau inlatura dominatia otomana (asadar o gandire politica pentru generatiile viitoare).
Andrei ne-a lamurit ca bisericile ctitorite de Stefan erau de mici dimensiuni si nu erau destinate taranilor, ci familiei domnesti in timpul calatoriilor prin tara.
Pe scurt, ideea perpetuata in manualele scolare ca domnitorii romani au avut preocupari pentru generatiile viitoare ("Moldova nu e a mea... ci a urmasilor urmasilor...") se dovedeste punctual ca este un fals:
ei au luat decizii tinand cont de interesele proprii in situatia politico-militara a momentului si atat.
Da, dl. Pogacias face si o actiune de DEMITIZARE a istoriei nationale, nu ca Lucian Boia care si-a facut un tel din asa ceva, dar in sensul indreptarii unor interpretari patriotarde.
Mulțumesc !
Felicitari!
Info de foarte mare calitate!
Multumesc mult! Cu respect!
Multumesc!
Mulțumim, Andrei! Zic aici că pe fb nu pot comenta! Btw, mă uit și mănânc ghici ce?! Pogacele, of course
Abia astept, merge bine deseara ❤
Un episod despre Stefan del Mare va rog 👍👍👍👍
Se face. Vor fi chiar mai multe. N-avem cum să vorbim despre o domnie de 47 de ani în două ore.
Merita si episodul 2...n-are cum sa ramana doar atat
poate mai facem ;)
@andreipogacias4244 hai și cu Mateiaș Romanu regele Ungariei 😂 Respect mult și bafta in continuare ❤️
Bravo ! Felicitări
Superb
Ma bucura faptul ca ati schimbat settingul și ca l-ați făcut mai întunecat. Poveștile istorice se spun noaptea, pe întuneric 😜, mai ales despre Vlad Țepeș…
Asa da podcasturi 🥂🤗!
Multumesc mult, o placere de urmarit, ca intotdeauna!
❤❤❤
am cumparat revista historia si am fost placut surprins ca e foarte interesanta si nici nu e scumpa. si formatul pdf e convenabil.
initial am crezut ca va fi o revista academica. dar nu, e chiar ok, se poate citi si are multe poze.
ca si comparatie, e asemanatoare revistelor germane: geo epoche, spiegel geschichte, pm history, etc.
Historia e foarte bună. Contează mult și că scriu acolo specialiști veritabili. Dacă doriți, puteți încerca online și Colectionaruldeistorie.ro. S-ar putea să vi se pară interesant.
Suuuuper ❤🎉
Felicitări
Sa continuati
Haide cu episodul 🎉
Bravo !
🎉👍👍👍👍👍
intamplarea face ca ieri 02-noiembrei-2024 sa vizitez cetarea Neamt, pozele cu boierul si soldatii sunt afisati in aceasta pe epretii interior din cetate...
Este o descriere destul de detaliată despre trasul în țeapă în romanul lui Ivo Andrici, E un pod pe Drina.
Sfat: Dracula în sine este mai cunoscut în alte țări decât Vlad Țepeș, iar mulți sunt curioși de realitatea din spatele legendei. Traducerile în engleză ar putea aduce un mare boost acestui video.
Nice one gents!
Sa vedeti neaparat Anul Nou care n-a fost, este minunat!
Foarte frumos 🎉… cu Stefan cel Mare pe cand un podcast?
În curând.
@@colectionaruldeistorie Va veni Domnul Liviu Câmpeanu?
💪Vlad Tepes a fost bazat si puternic.
Da clar. I-a belit pe toti.
Tocmai, că nu prea era bazat. Dar a fost foarte curajos.
@@colectionaruldeistorie un curaj DEMENȚIAL
@@colectionaruldeistorie Da normal. Era bazat. avea sange in instalatie.
ce curaj? a dat dovadă de o cruzime patologică.. exacerbarea cruzimii este o consecință a unei frici adânc înrădăcinate
2:04:34 Acu', că ai zis asta, o să urmăresc dacă te ți de cuvânt 😉👍🤗
„ții” ;)... da, o să mă țin ;)
Masterclass👏👏
👍👍👍
bun bun bun!
Păcat că nu apar toate comentariile. Mă gândeam că ar fi fost interesantă o colaborare cu cei de la Corpus Draculianum.
Nimeni nu șterge nimic. Ce ați scris, aia apare.
ei au vlogul lor, noi, al nostru ;)
@@colectionaruldeistorie Departe de mine gândul de a vă acuza că ștergeți comentarii. Mă refeream la faptul că e posibil să fie o chestie care ține de youtube.
@@andreipogacias4244 Și ambele foarte interesante. Mă gândeam că o colaborare ar putea ajuta ambele canale să crească pentru că merită.
despre bataie dintre Vlad si Mehmed da , vorba lui Matei e o scena pentru public , care da culoare acelui serial sau film , asa cum au fost in toate filmele de gen , am zeci de exemple din filmele istorice , fapte care nu sunt adevarate dar care da acel lipici publicului , fara aceste scene filmul nu ar mai fi atat de atragator publicului
incercati data viitoare sa nu mai vorbeasca Andrei din spatele microfonului , practic sta ascuns dupa el ...
Arcas aici. E boala Hollywood trasul la distanta mare. Luptele erau MULT mai close.. gen.. 20 de metrii. Nu 200, nu 150. Sageata intradevar zboara atat si se infige, dar strict in scenariu de asediu, de pe metereze. Cand ai nevoie de cat de cat precizie, distanta nu e mai mare de 30 metrii. Eu merg la concursuri cu arc traditional de 30 lbs. Tinta la 40 metrii e super greu. Ca e mic. Am tras si cu arc de 60 lbs (arcul real asa era, alea de 90 era exceptiile, pentru o grupa mica de oameni. Tu trebuia sa tragi mult si bine. Eu am 1.88 m si dimensiunea unui urs brun, si dupa 30-50 de sageti trase cu 50 lbs, deja sunt gata, muerta pe ziua aia. Cu 30 lbs iti trag si 500, adica o zi completa de tragere, de dimineata pana seara. Na, scaleaza asta la puterea unui razboinic medieval). Repet, sageata zboara 200 metrii. Nu inseamna ca si OMOARA la 200 metrii
Asta a spus și Andrei, că scena din film e fantezistă. În același timp, cu tot respectul pentru pasiunea dvs, trebuie spus că în urmă cu 5-600 de ani bărbații erau mult mai scunzi, dar și mult mai vânjoși decât cei de azi. În plus, nu trebuie să comparați pasiunea dvs cu meseria acelor oameni. Războinicii acelor timpuri asta făceau încă din copilărie: trăgeau cu arcul. Aveau, așadar, o rezistență și o precizie deosebite.
@@colectionaruldeistorie Nu erau supra oameni. Analizand schelete de razboinici s-a descoperit ca UNII aveau umarul deformat de arcurile alea foarte tari. Dar azi din surse documentare se stie ca TOTI foloseau arcul, cavaleria, chiar si infanteria. Si nu prea a zis nimeni ca "wow ce arcuri slabe au razesii sau tatarii". De aici deducem ca gloata masiva tragea cu arcuri relativ slabe sau medii. Vezi video Shadiversity si Scholagladiatoria fix despre tema asta. S-au facut studii "reverse engineering", gen calcule ulterioare bazate pe reproducerea folosind tehnologia medievala al unor arcuri gasite in morminte. Lemnul in mare putrezise dar dadea indicii despre grosime si mod de tratare. Ma rog, bla bla calcule ce ma depasesc personal... rezultatul a fost o estimare de 50-60 lbs la un arc de razboi din zona balkanika si lumea otomana.
pentru algoritm :D stiti ca oricum imi plac materialele de pe canal :D
Salutare
Salutare!
Pogăciaș strike again ❤
@Colectionarul de Istorie Lasa aia... ditai muzeul de tortura de in Bruges, Belgia. Cine are drum. Muzeu mare
Nu am înțeles, cum adică, sunt două cetăți Chilia?
au fost, dar nu deodată :)
La Castelul de la Hunedoara, singura camera încărcată cu energie plăcută, am aflat ca era a domnițelor. Energie nasoala la zona de tortură. Ciudată la capela interioară. Nobilii asistau de sus la "liturghie", har nu prea era. Catolicii nu s au împăcat cu harul care le refuza plăcerea și puterea. Polovraci, peșteră, are ceva spirite ancestrale în ea.
@@ovidiulupu5575 sefule, Francisc din Assissi, Anton din Padova si multi altii de calibru similar,erau catolici dar nu aveau treaba cu placerea si puterea; erau lipsiti de har?
Dar basileul Vasile2 , care a scos ochii la 10 mii bulgari luati prizonieri (ortodocsi si ei) , avea sau nu avea har?
Pe ce limba a comunicat cu Ilona Silagyi, nevasta? Pe maghiara , Szeretlek Ilonka, asa ceva.
posibil, da, Țepeș era băiat școlit
o bombarda Vladuț bine pe unguroaikā 😂
o tragea in tzeapãnã
Vlad era fluent in maghiara (a stat 12 ani acolo, respectiv s-a invartit in jurul curtii regale maghiare de mic copil inainte sa plece la turci). Vezi video Corpus Draculianum
@@nagyzoliDa, stiu, Ilonka cand era nervoasa striga la Vlad, Bolond Olah ,asa ceva.
Primul
Asta e subiectul nediscutat pana acum?
:)))))))))))))) nu, ăla vine săpt aviatoare :)
buan ziua, tot respectul, in harta cu turcii morti de la iarna lui 1462 acolo este o gresala aala nu este orasul Orsova ci Harsova.
dacă ați fi ascultat ce vorbeam, chiar am spus asta...
@@andreipogacias4244 asa e m am grabit sa corectez, imi cer scuze!
Buna ziua dl. Pogacias. Imi cer scuze ca dau reply la acest msj dar nu ma lasa youtube-ul la dau comment separat la clip. Doresc sa va multumesc pt. faptul ca mi-ati de-"mistificat" multe evenimente istorice si sper sa o faceti in continuare. Tot respectul atat pt. dvs.cat si pt dl. moderator.
Ps. Doar ca o curiozitate personala, care eate totusi parerea dvs.personala despre Vlad Tepes? Unde il situati in "Panteonul" voievozilor/regilor romani?
Toate cele bune fin partea unui... român 😊🙏
@@walterkornyei7943 am mai zis-o, Țepeș e unul dintre cei mai importanți domnitori români, și mai interesanți... mare războinic, dar slab om politic...
f tare bluza de haloween 😊
btw… eu am o îndoialã cã Tepes ar fi fost crestin.
fatã de predecesori si succesori, n-a fãcut nicio bisericã sau mînãstire, nici danii cãtre Atos, etc
doar ce se mentioneazã cã s-ar fi botezat calolic spre sfîrsitul vietii.
are două ctitorii, nici n-a avut cînd să facă mai multe...
Matei ,
Știi vreun străin care sa spună: București?!?!
Ce mi place treaba asta "dupa Paste", era si religios bre!
Eu cred ca mehmed era în tabara dar banuind ca e țintă atacului, este preluat de gardă în alta zonă.
am zis-o și pe asta, știa că e ținta atacului, doar nu bucătarii
@andreipogacias4244 ați emis ipoteza ca era afara din tabără. Ar fi fost un semnal urat pentru armata sa stea în afara ei. Semn de neîncredere pe care nu și o permitea.
@@ovidiulupu5575 am emis citeva ipoteze, toate viabile.
Otomanii au avut pierderi de 50000 de soldați, au fost praduiti, slăbiți, Matias putea sa respire din partea turcilor vreo 10 ani pana se refaceau. I a zis lui Țepeș ca a făcut o treaba bună, îl arestează formal, nu poate sa îl repună deocamdată pe tron.Sa aștepte momente mai prielnice. Și desigur, îl proteja de atentate, avea garda și spioni în jur puși de Matias. Dacă Ștefan l ar fi ajutat pe Țepeș, sultanul ar fi fost învins. Dar erau polonezii, tatarii, intrigile lui Matias și din Polonia care îl țineau în șah.
Otomanii au avut pierderi grele, dar nu chiar atât de mari.
basme pt copii cu probleme la cap
Nu e normal să se zică, că "Chilia era în Dobrogea în timpul cela, nu în sudul Basarabiei"! Prun Basarabia în timpul cela era numită Țara Rumânească. Nici un colțișor de pământ între Nistru și Prut nu se numea Basarabia. Un istoric atât de reputat nu ar trebui să facă asemenea scăpări!
@@Murlica tinutul din nordul deltei Dunarii era sub stapanirea Tarii Romanesti in sec 14, de acolo numele Basarabia
ceea ce în antichitate se numea Pustiul Geților, apoi Bugeac, s-a numit din sec 14 Basarabia. din sec 19, termenul a fost aplicat întregii regiuni dintre Prut și Nistru, ca din anii 90 cel puțin să fie aplicat Rep Moldova... am explicat bine și pe scurt, nu căuta nod în papură ;)
🫶🏼🫶🏼🫶🏼
Oare Soliman Magnificul ar fi reusit sa ajunga la Viena daca in HU ar fi existat un lider de calibrul lui Iancu de Hunedoara ?
Nu știm. Discuții contrafactuale. La momentul respectiv, raportul de forțe era altul decât cel din timpul lui Iancu de Hunedoara. Imperiul Otoman ajunsese la apogeul puterii sale, în timp ce Ungaria nu mai era la fel de puternică.
@@colectionaruldeistorie
tocmai de aceea am intrebat; geniul Iancului contra geniului unui fatih , dar cu un raport de forte dezechilibrat .. 🤦♂️
La Mohacs regatul a fost tradat de croati si ardeleni, poate un alt rege reusea sa evite mizeria asta
Si daca primea ajutor de la habsburgi si polonezi ...
Dute băi frate și lasă-ne căci nu poți tu să-l defaimezi pe Vlad Țepeș. Toți domnitorii Români au avut cartea lor de jucat.Vlad Țepeș și-a ales cartea de a omorâ dușmanul într-un stil sadic tocmai pentru a băga frica în dușmani, și a reușit .Apropo:Te plătește bine Ungaria, Austria, Italia, sau Rusia pentru defăimarea istoriei României și a domnitorilor Români?
du-te și te internează undeva la o psihiatrie, că de prostie sigur nu te poți lecui ;L)
Așa, putem întreba și noi dacă vă plătește careva ca să vă bateți joc de limba română.
@colectionaruldeistorie de limba română încercați să vă bateți joc voi, nu eu,sau românii adevărați, dar n-o să reușiți, faptul ca te-a durut mesajele mele te-ai simțit și ai răspuns. Se vede clar căci ești angajatul țărilor pe care le-am enumerat în mesajele anterioare:UNGARIEI ,AUSTRIEI ,ITALIEI, RUSIEI,dar cel mai fidel îi ești, sunteți UNGARIEI.Sunteți prea mici pentru jocul asta prea mare.Și nu uita, România a fumat intruși ca voi.Aveți preț iar oamenii care au preț,nu valorează nici cât este negru sub unghie.Niciodată în viața voastră no să reușiți să faceți rău României și niciodată no să fiți voi mai deștepți ca istoricii Români poeți, scriitori,etc,petru căci ADN-UL nostru când era aici pe aceste meleaguri voi trăiați în stepe cu slănina sub șaua calului.Învățați să iubiți această țară care vă găzduiește și va suportă și a pus acest grai sfânt Românesc în gura voastră.
ADN - ul tau nu ar trebui perpetuat!@@TroyaAnatoliah-tj1gd
"Patriotele naționale" nu stăpânește ortografia și gramatica limbii române, dar are o logică de fier:
- dacă îi răspunzi înseamnă că te simți vinovat, deci recunoști că are dreptate
- dacă nu îi răspunzi e pentru că te-a lăsat fără replică, deci iarăși îi dai dreptate
Vorba lui Caragiale:
"Din această dilemă nu puteți ieși... Am zis!"
1:50:18 Mă, câtă ipocrizie! Nu ar trebui, întâi, să iasă americanii din Ucraina? Adică, boss, toți uitați de lovitura de stat din 2014! Aveți, mă, puțină onoare, puțin respect de sine!
Cu un astfel de creier, cum reusesti sa supravietuiesti zi de zi????
Americanii nici măcar n-au intrat în Ucraina, așa că n-au cum să iasă. Lovitură de stat a fost în 2014 doar în capul lui Putin și al propagandei rusești. Bineînțeles, toți ăia care vor să iasă de sub cizma Moscovei sunt manevrați de americani, de Satana, se dau lovituri de stat etc. Cea mai bună dovadă că ucrainenii nu-i vor pe ruși acolo este că în 2014 au eșuat loviturile încercate de FSB în Odessa, Harkov, Dnepr și alte orașe din estul țării. Iar felul în care luptă din 2022 încoace ucrainenii arată cât de mult îi iubesc pe ruși.
bietu de tine
Ma bucura faptul ca ati schimbat settingul și ca l-ați făcut mai întunecat. Poveștile istorice se spun noaptea, pe întuneric 😜, mai ales despre Vlad Țepeș…
:))