Toetsvorm kiezen en toetsontwikkeling - Toetsproces Stap 3

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 фев 2025
  • 👨‍💻 Op de community voor leraren vind je meer bruikbare theorie en een groep gelijkgestemde leraren om samen mee te leren! Ga naar: eenmeesterinle...
    🎥 Voor meer video's zoals deze meld je aan voor de nieuwsbrief via: eenmeesterinle... of bezoek de website via: www.eenmeesteri....
    🏁 WAT JE LEERT IN DEZE VIDEO:
    Na het kijken van deze video ken je een aantal verschillende toetsvormen en hun functie op basis waarvan je een toetsvorm kiest. Ook kun je een aantal algemene handvatten voor de ontwikkeling van toetsvragen benoemen.
    💬 SAMENVATTING:
    Stap 3 in het toetsproces is een toetsvorm kiezen en de toetsontwikkeling. Bij de keuze van een toetsvorm is het belangrijk aansluiting te zoeken bij het leerdoel. Op deze manier toets je waarover je onderwezen hebt en kun je een uitspraak doen of de gestelde doelen behaald zijn. Vaak biedt de taxonomie die je gebruikt hebt bij het opstellen van de leerdoelen aanknopingspunten voor het soort toets. Zo geeft de taxonomie van Bloom bijvoorbeeld suggesties voor vorm en bijbehorende vraagsoorten. In deze video behandelen we zes verschillende toetsvormen namelijk, Gesloten vragen, Open vragen, een mondelinge toets, een authentiek assessment, toetsen met Groepswerk en toetsen met alternatieve toetsvormen.
    Gesloten vragen zijn goed geschikt om kennis van leerlingen te toetsen. Sommige leraren denken dat het stopt bij het toetsen van kennis, dat is echter niet zo. Gesloten vragen zijn ook geschikt voor hogere cognitieve vaardigheden te toetsen.
    Open vragen zijn de geschikte toetsvorm als je hogere cognitieve vaardigheden wil toetsen.
    Mondelinge toetsen zijn geschikt als het uitdrukkingsvermogen van de leerling opgenomen is in de leerdoelen of om te compenseren voor bijvoorbeeld taalvaardigheid of toetsangst.
    authentieke assessments zijn bedoeld om op basis van gedrag van de leerling te kunnen beoordelen of complexe hogere orde vaardigheden behaald zijn. Een assessment is dus uitermate geschikt om te toetsen of de stof beheerst is op een toepassingsniveau.
    Groepswerk; kan gebruikt worden als het aanleren van het functioneren in een groep of ander samenwerkingsverband een centrale rol speelt in het onderwijs. Deze toetsvorm is niet geschikt voor het toetsen van geïsoleerde kennis en vaardigheden van de individuele leerling.
    De zesde toetsvorm zijn een aantal alternatieve toetsvormen; zoals een concept map, interview, presentatie, taakverslag of tijdsspecificatie, Rollenspel, STAR interview en een open-boektoets.
    Deze vormen kunnen gebruikt worden om de toetsing te diversifiëren en het leergedrag van de leerlingen te veranderen. Zodra de toepassing van kennis wordt gevraagd in de toets zullen leerlingen hun inspanning daarop gaan richten. Het is dan ook aan te raden in je onderwijs een grote variatie aan toetsvormen te gebruiken.
    Een aantal richtlijnen die je kunt gebruiken bij het maken van een toets zijn: Hanteer de stappen van het toetsproces, Begin bij de doelen, Gebruik een toetsmatrijs, Start met inkoppers, Ontwerp altijd een beoordelingsformulier, Reguleer de toetsomstandigheden, Plan inzage, Ontwerp met collega’s, kalibreer, zorg voor transparantie.
    🏷️ Volg mij ook op je favoriete kanaal:
    Nieuwsbrief: eenmeesterinle...
    Community: eenmeesterinle...
    Twitter: / bastenberg
    LinkedIn: / bastenberg
    Instagram: / eenmeesterinleren
    🔗 KOPPELING GENERIEKE KENNISBASIS:
    Domein A - De school als leeromgeving ➝ didactisch handelen van de docent
    Subdomein A8 - Toetsen en evalueren
    Kernconcepten: A8.2 - Toetsontwikkeling, A8.3 - Toetsvormen

Комментарии •