Ben New York’ta yaşıyorum. 25 yaşındayım hocam. Subway’de her gün 2 saatim geçiyor. Amerikalılar arasında sizin bu derslerinizi dinlerken öyle bir atmosferde buluyorum ki kendimi.. o kalabalık içinde dönüp şunu diyorum “ acaba bu insanlar içinde bunları dert edinen var mıdır? “
Kardesim Turkiye de ayni. İnsan suruleri dunyanin heryerinde ayni. Az sayida insan dusunebiliyor. Dusunup soru soran cevap arayan , hakikatin pesinde olan, cesaretli insan sayisi az. Sevgiler.
'Tarihi yaratan, fertle yığın arasındaki anlaşmazlıktır' der Cemil Meriç. Tarih boyunca, herhangi bir coğrafyada bunları dert eden 'yığınlar' -var- olmuş mudur? Sanmam..
Dücane bey tüm anlatılarınızdan vardığım sonuç,,insanın kendisine emek vermekten başka şansı yok. Aksi halde insan hep sömürgeleşecektir. Çok teşekkürler.
Hoca'nın anlattıklarını kana kana içercesine dinlerken , ruhum tamir görüyormuş gibi oluyor ,aklıma barış ve rahatlık akıyor.Var ol Hocam. Edit : Şu maruz kaldığımız hayatta size rastlamak ne büyük talih Hocam ,sağlık ve afiyet dilerim.
Sizin anlattıklarınızla zihinsel gelişimim hızlanıyor,geriye baktığımda cehaletimizin farkına varıyorum, iyi ki varsınız. Kimseye takılmadan bizi aydınlatmaya devam edin.
Kendisi 50 yaşından sonra anca akıllanabildi maalesef, devlet kurumlarına saldırının basın ayağı olan Yenişafak yazarlarından ve "Yeni Türkiye" arzusuyla gözleri kör bir şekilde kötülüğe destek veren yetmez ama evetçi liboşların peşindeydi...
Nadir katılmadığım görüşlerinizden müteşekkil bir program olmuş bu program !Makyevelli tamam da bu topraklarda bir Nasrettin hoca da vardır . Meramımı açıklamaya mevkiyi içtimaim izin vermiyor...Emekli olduktan sonra inşallah ! Ama ana fikrinizi anladım ...Saygılar .
Sizin derslerinizde ayrı bir huzur var. Tarihi,eski camilerde olunca hissedilen bir huşu gibi.. Özlem duyduklarımızı duyuyoruz, iyi ki varsınız. Sağlıcakla,teşekkürlerimizle..
Duygu ve düşünce şöleni gibi.. Ve Halden hale geçiren; kendimizi seyrettiren bir ders. (Le Prince’ı galiba yeniden okumalıyım; demiş. Sağolunuz. Var olunuz. 🍃🌷🍃
Kalıtım dedin beni bir biyolog olarak kalbimden vurdun değerli hocam.kitabın ortasından konuşup anlaşılamamanın verdiği ızdırabı nasıl tolere edip şu yüreğimin sıkışmasını engellicez...rahmetli babanızın dediği gibi bu gemiyi nasıl yanaştıracağız güvenli bir limana.dalgakıran yok,hava fırtınalı,gemi yılların yorgunluğunu taşıyor,kaptan yorgun..neyse... yüreğine emanet ol güzel insan...
Muhteşem bir açıklama idi.Çok bilgilendim ve gerçekleri dinlemekten de mutlu oldum.Yüreginize sağlık.Kendim olmak için çok mücadele verdim.Kendi yolumda ilerliyorum ,güçlüyüm mutluyum.Varlığınıza teşekkür ediyorum.Sagliklı yıllar diliyorum Hocam saygılar.
Nasıl yaptırabildiniz bilmiyorum, esasen çok da bilmem gerekmiyor. Bana ellili yaşlarıma oldukça yaklaşmışken “ not alma , kalem ve kağıt ile dinleme “ adabını kazandırdınız. Benim için büyük kazanç, karşılıksız paylaştığınız herşey için çok teşekkür ederim. Yolunuz düşerse sizi İzmir Karaburun’da misafir etmek isterim ağabey, kal sağlıcakla.
@@giraybasoz Merhaba Giray Bey; Karaburun esasen geniş bir coğrafya,hangi köy veya koy olarak düşünüyorsunuz. Deniz ‘e çok yakın yerler genelde gereksiz pahalı ve bir iki kış sonra göreceksiniz ki bakım maliyeti çok yüksek. Rüzgar ve fırtınaları ile meşhur bir yer Karaburun, köy yerleşim alanlarından tercih etmenizi öneririm.
@@giraybasoz şahsi fikrim olarak söylüyorum tabii bunları; Mordoğan bence coğrafi olarak katledilmiş bir bölge, saçma sapan binalar ile güzelim yeri çok kötü bir şekilde yerleşime açmışlar. Ben hiç değerlendirmedim açıkçası o bölgeyi, Karaburun’da merkeze yakın köyleri düşündüm Saip, Ambarseki köyü gibi( zaten evi de Ambarseki ‘de yaptım). Mutlaka gelip bölgeyi yerinde inceleyip öyle karar verin bence, imkan varsa iki hafta kadar kalıp inceleyin. İnsanlarına gelince fena insanlar değil açıkçası ama burada bir iş yaptırmak istiyorsanız ( tadilat, bakım, elektrik,su vs vs) bol miktarda sakinleştirici ilaç alın yanınıza. Elinizden geliyorsa bu tür işler sorun olmaz sizin için,güvenli bir bölge olduğunu düşünüyorum, hırsızlık vs ( en azından bizim köyde) bişey yaşamadım açıkçası. Kışları son derece sakin, sürekli yaşatan insan sayısı oldukça az ama benim tercihim de zaten böyle olmasıydı.
Maalesef büyüdüğüm ortamlarda eleştirel düşünceyi bir kenara bırakın doğru düzgün bir kitaplık bile yoktu dolayısıyla at gözlüklerinden kurtulmak bir hayli zor oluyor. Genç bir mühendisim fakat sizler gibi bilgisinin zekatını verenler sayesinde Aristo, Spinoza, Kant, Machiavelli okumaya başladım. Emeğinize sağlık, varolun hocam :)
Sayın Cündioğlu, konuşmanızın sonunda mezarlar ve mezar taşlarından bahsettiniz. Avrupa’da bulunan mezarlıkları filmlerinde görüyoruz, sanki bir bahçe gibi. Konuştuğunuz konuyla hiç alakası olmayan -son kısım hariç- bir paylaşım yapmak istiyorum. Yakınlarda yazar Burhan Sönmez’in Taş ve Gölge isimli romanını bitirdim. Bir mezar taşı ustasının mezarlar ve mezar taşları ile kurduğu bağı anlatan ve elbette pek çok karakterin yer aldığı bir roman. Belki okumak isteyen olabilir. Sadece paylaşmak istedim. Olana sığınmakla olması gerekene sığınmak arasındaki ayrımı hatırlattığınız için teşekkür ederim. Saygılarımla.
Selam, Dücane hocam tabiri caiz ise Bu nasıl bir kafa açma dir... Kursun asker, bırakın para alanlar didinsjn gibisinden . Vay bee ! Öyle bir açıdan bakmamızı sagladiniz ki, en azından benim için. Cok rahat ettim ve etkilendim. Yalnız bu işlerden nemalanmayan alimler, Allah yolunda olanlar basimin üstüne... E peki onları nasıl ayırt edeceğiz derseniz Allah in yardımı çok yakındır derim. Saygilar hocam
Hocam ; Adalet, liyâkat, iyi yaşam ve özgürlük ölçeği büyümesi gerekirken siyasi çıkar, menfaat ve acıma ölçeğimiz büyüyor…evet ahlâk gerçekten bir ölçek sorunu…ölçülemeyen haysiyetler sorunu… haysiyeti nasıl ölçebileceğiz?
Sevgili Dücane, önerdiginiz bencilligi tarif ederken kullandiginiz portakal bölüsme metaforunuzda tercih konusundaki tavriniz ne olurdu? Herkes payini aldiktan sonra kalan son portakala mi razi olurdunuz, yoksa portakallar bölüsülmeden birini secer miydiniz? Eger secmeyi tercih ederdiyseniz, bunu bölüsmenin hangi asamasinda, hangi portakaldan yana yapardiniz?
Kalıtım doğulan coğrafya kadar kader bence. İnsanın düşündüğünden çok daha fazla şeye etki etmeye kudreti vardır. Değiştiremedikleriyle uyumlanmayı da başarabiliyorsa insan artık o maya tutmuştur diyebiliriz. Aslında isyan bile kabulleniş ama kabullenmemeyi
Programlariniz icin cok teşekkür ederim.. Bilgi aktarılmak istermiş.. Aktarıcılığınıza sağlık.. Bir arkadaşıma sizden bahsederken eskiden karşı taraftaymış ama olsun..:) Emeğine saygı duyuyorum.. Düşünce, yorum ve sorgulamalarını seviyorum.. düşmanım olacaksa bile akıllı ve erdemli olmasını tercih ederim demiştim.. o da akıllı ve bilge bir kişi zaten düşman olmaz demişti☺️ Şahsi bir rica.. Suçlu ve Suçluluk duygusu konusunda da bir program yapmanız mümkün mü? Neden insan suç olarak görülene hiç bir katkısı olmasa da suçlu hiseder ve bu duygu insana neyi anlatmayı amaçlar? Ve Vicdan!! nedir??
Ustalığı elde etmek biraz da genetik faktörlere bağlı, talih ise çevre şartlarına. Bu durumda biyolojinin muhteşem ikilisi olan genetik ve çevre Makyavelin zorunlulukların üstesinden gelmek için önerdiği ustalık ve talihin de temelini oluşturuyor gibi. Bize de biyolojiyi Makyavelizm açısından bir kez daha düşünmek kalıyor.
Bağlanma yeteneğimi 21 yaşımdayken kaybettim. Bugünlerde 49. yaşıma doğru yol alıyorum. Hocam, Türkiye'de ne yazık ki "kaldırım" yok; zira benim tabirimle "kakdırım" var.
IQ seviyemiz hakkında: serotonin dopamin ve adrenalinin verdiği yoğunlukta haz vermediğinden biz Türkler de dopamin ve adrenalin bağımlısı olduğumuzdan, bi zahmet akla danışıp dediğini yapmak yerine ha bire duyguya danışıp 😂 ezberden gidip haz yaşamayı tercih ediyoruz, bu haz acıdan geliyor olsa bile, sonu hep hayalkırıklığı olsa bile, duygusal mirasyedi olmak! Kendi kisbimiz olan ussal davranışmaktan çok daha kolay ve de lezzetli 😂😂
Hocam ne alaka demeyin.Sizi izlerken içtiğiniz çayın ne çayı olduğunu merak ettim.Sizi dinlerken bu çaydan içmek istiyorum.Saygılar.Bilginizi ve çıkarımlarınızı paylaştığınız için teşekkürler teşekkürler 🙏
Kıymetli hocam çok severek ve keyifle dinliyor ve takip ediyorum. Katılıyormusunuz? Dediğiniz ve görüşleri sorduğunuz bir konuda görüş belirtmek istiyorum. Genetik dediğiniz bir çok şeyi artık çevre şartlarının belirlediği ve epigenetik ifadesinin ön plana çıktığı bir dönemdeyiz. Dolayısıyla bir çok şeyi, özellikle zekayı genetiğe bağlamak doğru değil kanaatindeyim. Dr. Birsen Sarıcı
IQ konusunda düşüncem doğru kültür ile yükseltilebileceği. Şark kurnazlığı IQ olmadan olmaz sorun kültürümüzün yetersiz olması. Zaten yıllarca okulla çatıştıktan sonra asıl sorunun kültürümüz olduğunu anladım ve sonrasında Atatürk'ü daha iyi anladığımı düşündüm. Devrimlerin amacı yeni bir kültür ile yeni bir toplum yaratmaktı eğitim yetersiz olsa bile kültür uzun vadede kendini korur diye okuyorum artık.
IQ, EQ vs. ziyade sosyal sermaye (network ve bunlara dair sosyal norm, degerler, kurallar vs) dusuk, bunun sonunda guven dusuk. Iki tur sosyal sermaye var. Biri tutkallayici, digeri koprulestirici. Bizde birinci tur, guclu. Mesela, dini cemaatler. Kendi disinda olana kapalilar ve guven duymazlar. Koprulestirici sosyal sermaye ise zayif. Zaten Erdogan ve devlet, o tur bir sosyal sermayenin gelismememesi icin elinden geleni yapti. Cunku halk tabakalari arasinda kopru kurulursa, karmasik networkler ve degisen ve yakinlasan sosyal normlar, ilkeler, kurallar olusursa, canlarina ot tikanacagini iyi biliyorlar. Devlet, bu ulkede bile isteye bu insan uretici gucunu, olasi siyasal etkilerinden dolayi sakatlamistir.
Hocam Timur ve Tijen bedel ödemediği için Nuri ve Nuriye ' yi anlamadı diyelim, bedel ödeyerek bugün iktidar ve gücü ele geçiren Nuri ve Nuriye, Timur ve Tijen' i anlamış mı oluyor, sizce empati yapabiliyorlar mı? Hadi diyelim ki, Timur ve Tijengiller ezan sesinden, türbandan rahatsızdı, peki empati duygusu gelişerek bugüne gelen Nuri ve Nuriyegillerin Timur ve Tijengillerin konser ve Festivallerinden duyduğu rahatsızlığın nedeni ne!
Umut tacirliği değil hocam yaptığınız, teselli de etmiyorsunuz farkındayız. Dediğiniz gibi yoldaşlık ediyoruz. Yalnız olmadığımızı bilmek yeterli oluyor.
Zekayı nasıl ölçüyorlar o önemli. Matematik ve dil üzerinden ölçülüyor. Direk olarak eğitim seviyesi ile bağlantılı. Eğitim seviyesi yükseldikçe otomatik olarak zekâ seviyesi de yükselmiş gibi görünüyor. Arabistan örneği çok ilginç. Kadınları da ölçüyor mu Arabistan.?
Hocam Ortadoğun parçalanmasını trajedisini geçtik Ukraynada Zelenskiyi özgürlük savaşçısımı olarak kabul etmemiz gerekiyor Başka türlü bir Siyaset Ukraynayı sonucu ne olursa olsun savaşa sokmayabilir miydi Türkiye yi de Rusyayla savaşa sokacak bir siyasi irade olabilmesinden korkmamalımıyız Ya da Güneydoğuda Amerika güdümünde bir pkk devleti kurulmasının beka meselesi olup olmayacığını aklımıza getirmemiz mi gerekiyor
Talih: bana göre tabî; kadın için: içindeki gizli erkeği de( eser miktardaki testosteronunu) erkek için de: içindeki gizli kadını ( eser miktardaki östrojenini) da olaya, davranışlarına katması Ona da, ötekine de söz hakkı vermesidir,bana göre tâbi hocam 😂 ! ÖTEKİ ne de söz hakkı verirsek ancak cazibe, ortaya çıkabilir, teşekkür ederim,derin düşünebilmemi sağladığınız için.
Çok dikkatimi çekiyor Hocam her videoda bir bardak çayı 1 saatten uzun sürede içebilmeniz bilinçli farkındalık seviyeniz sayesinde mi oluyor 😊 afiyet olsun
Hayallerimizin gerçekleşmesi için plan yapıyormuyuz, yoksa hiç anlama çabasına girişmeden , bir emek harcamadan umut etme noktasın seyirci halindemiyiz?
Sizden felsefe, tarih, sanat tarihi ve birçok konuda bilgi edindim, teşekkür ederim. Hocam Biyoloji okumalarınızı biraz daha artırmanızı rica edeceğim. IQ ile ilgili söylediklerinize birkaç ekleme yaparak başlamak istiyorum. Bu zeka testlerinin amacı insanların ne kadar zeki olduklarını ölçmek değil, yardım edilecek çocukları saptamaktı.. Amacından saptı zamanla.. “STEPHAN JAY GOULD - İNSANIN YANLIŞ ÖLÇÜMÜ” adlı kitabı okumanızı rica edeceğim.( Gould’un da özürlü bir çocuğu vardı.) Kalıtım o kadar karmaşık bir konu ki, tek bir genle veya tek bir kromozomla açıklayamadığımız gibi (lise yıllarında genelde sanki tek genle aktarılır gibi anlatılır, basit olması için), anneden veya sadece babadan gelen tek genle de açıklanabilen bir olay değil. Zeka sizin dediğiniz gibi sadece anneden geçiyorsa ve zeka kapasitemiz sınırlıysa, kadınlarımızı (annelerimizi) da aşağılamış oluruz… Ayrıca zeka ve birçok hastalık da genler ve çevrenin etkileşimi ile belirlenir. Tek genle belirlenen hastalık denince ilk aklıma renk körlüğü ve Huntington hastalığı geliyor..Ama kalp hastalıkları sadece genlerle değil, ne yediğiniz, içtiğiniz ve spor yapıp yapmadığınız gibi bir çok faktörün de etkisiyle ortaya çıkar. Türklük meselesini de kalıtımla algılayan zihinlerin yaptığı hata da budur. Genlerine baksalar hayal kırıklıkları büyük olurdu..
İnsanın belli başlı bazı özellikleri X kromozomu bazı özellikleri Y kromozomu üzerinde bulunuyor. Zeka da bunlardan birir ise ve X kromozomu üzerinde bulunuyorsa bu durumda anneden geçiyor diyebiliriz. (Eğer böyleyse) Bunun böyle olması neden kadını aşağılamak olsun? Bunu biz yaptık. Kadını baskıladık, cahil bıraktık, eve hapsettik, topluma çıkarmadık, okutmadık, onu geliştirmedik, dünyadan habersiz kaldı, bir bakış açısı kazanamadı, bunun sonucunda IQ düzeyi görece düşük kalmışsa bu bizim sorunumuz. Burada suçlu kadın mıdır. Koyunlar insan tarafından evcilleştirilmiş ve insana zorluk çıkarmaması için nesiller boyu uysal, itaatkar, aptal olacak şekilde evrilmişler. Koyun gibi yetiştirilen, nesiller boyu baskı altında ezilen, itaatkar olması için eğitilen kişilerin IQ’sunun düşeceğini düşünüyorum. Bir lidere, tarikat şeyhine çok itaatkar şekilde bağlananların düşünme yeteneği zayıflıyormuş gibi gelir bana. Onların zamanla aptallaştığını düşünüyorum. Akıl kullanılmayınca köreliyor.
Dediklerinize katılmakla beraber şu saptamayı yapmak isterim. Ne kadar kötü beslenilirse beslenilsin veya tam tersi eğer atalarınızdan gelen genetik hastalıklarınız mevcut ise bunu çevresel etmenlerle durdurmak mümkün değildir. Gen'den gelen zorunluklar her zaman üstün geliyor maalesef.
Hocam sanki "montaj" kelimesini agzindan kacirarak ilgili sahis "Talih" kaybetti gibi. Bu bir temenni mi , umut mu, hakikat mi bakalim zaman ne gosterecek.
empati kuramadılar, olanın üstünlüğü, olması gerekenin ikincilliği... Bu topraklarda (ve dünyada) insanlar güç için dillerini ve dinlerini değiştirdiler. Eğer hasbelkader 1945 ten sonra Atatürk Türkiye si G.Kore gibi gübrelenseydi ve Türkiye herşeyin ötesinde zengin bir ülke haline gelseydi şu an ne Kürt sorunu vardı ne siyasal islam. Herkes Atatürkçü idi şu an. Veya tam tersi zenginlik olsun da isterse şeriat olsun herkes döner. (1-2 nesil içinde) Zayıflar güç nerede ise oraya yelken açarlar, dillerini ve dinlerini değiştirmek gerekse bile. Türkiye nin yaşadığı çözülme şu an budur. Ya ülkeyi terk ederek ya da ülke içinde gücün olduğu kültüre öykünerek veya işbirliği yaparak.
Spor kulüplerinin önünde yer alan Fortuna (örneğin Fortuna Dusseldorf )kelimesinin anlamı olan talih ile örtüşmüyordu. Sizin dile getirdiğiniz Arapça kökeni ile direkt uyuşuyor. Bir şekilde bir araya gelen, ittihat, birlikte olma.
Ben New York’ta yaşıyorum. 25 yaşındayım hocam. Subway’de her gün 2 saatim geçiyor. Amerikalılar arasında sizin bu derslerinizi dinlerken öyle bir atmosferde buluyorum ki kendimi.. o kalabalık içinde dönüp şunu diyorum “ acaba bu insanlar içinde bunları dert edinen var mıdır? “
Kardesim Turkiye de ayni. İnsan suruleri dunyanin heryerinde ayni. Az sayida insan dusunebiliyor. Dusunup soru soran cevap arayan , hakikatin pesinde olan, cesaretli insan sayisi az. Sevgiler.
'Tarihi yaratan, fertle yığın arasındaki anlaşmazlıktır' der Cemil Meriç.
Tarih boyunca, herhangi bir coğrafyada bunları dert eden 'yığınlar' -var- olmuş mudur? Sanmam..
Yoktur .Dertlenmek bize mahsus
Bizim acı "kaderimiz"de bu "düşünmek".
Düşünmeyi, zihinsel derinliklere dalmayı acınası bir durum olarak mı görüyorsunuz
Dücane bey tüm anlatılarınızdan vardığım sonuç,,insanın kendisine emek vermekten başka şansı yok. Aksi halde insan hep sömürgeleşecektir. Çok teşekkürler.
🤝
Hoca'nın anlattıklarını kana kana içercesine dinlerken , ruhum tamir görüyormuş gibi oluyor ,aklıma barış ve rahatlık akıyor.Var ol Hocam.
Edit : Şu maruz kaldığımız hayatta size rastlamak ne büyük talih Hocam ,sağlık ve afiyet dilerim.
Sizin anlattıklarınızla zihinsel gelişimim hızlanıyor,geriye baktığımda cehaletimizin farkına varıyorum, iyi ki varsınız. Kimseye takılmadan bizi aydınlatmaya devam edin.
Bir entellektüeli canlı dinleme şansımız var. Ne büyük bir mutluluk..
Bu "entelektüel" %2 ve %5 e dua etsin
Kendisi 50 yaşından sonra anca akıllanabildi maalesef, devlet kurumlarına saldırının basın ayağı olan Yenişafak yazarlarından ve "Yeni Türkiye" arzusuyla gözleri kör bir şekilde kötülüğe destek veren yetmez ama evetçi liboşların peşindeydi...
Entellektüel olmanın şartı neler?Nasıl olunur?
Hocam o kadar net ve açık anlatıyorsunuzki zaman durdu sanki bir düşünce şöleninin içindeyim iyiki varsınız
Nadir katılmadığım görüşlerinizden müteşekkil bir program olmuş bu program !Makyevelli tamam da bu topraklarda bir Nasrettin hoca da vardır . Meramımı açıklamaya mevkiyi içtimaim izin vermiyor...Emekli olduktan sonra inşallah ! Ama ana fikrinizi anladım ...Saygılar .
Sizin derslerinizde ayrı bir huzur var. Tarihi,eski camilerde olunca hissedilen bir huşu gibi.. Özlem duyduklarımızı duyuyoruz, iyi ki varsınız. Sağlıcakla,teşekkürlerimizle..
ay sonuna kadar görüsemeyecekmisiz. kimin umurun da. izlenmemiş bir ton video var.
Teşekkürler Dücane bey.
Her Zamanki Gibi
Muhteşemdi.
Başka Cümle Kurmak Gelmedi İçimden...
Sayın hocam; “bunlar daha iyi günlerimiz” diye bir cümle söylediniz. Doğrusu ürperdim. 🥱
Iyi yayinlar olsun ilgiyle izliyoruz tesekkur ederiz
Hem bilgileniyorum.hem huzur buluyorum.muhteşemsiniz.
Duygu ve düşünce şöleni gibi..
Ve
Halden hale geçiren; kendimizi seyrettiren bir ders.
(Le Prince’ı galiba yeniden okumalıyım; demiş.
Sağolunuz. Var olunuz.
🍃🌷🍃
Kalıtım dedin beni bir biyolog olarak kalbimden vurdun değerli hocam.kitabın ortasından konuşup anlaşılamamanın verdiği ızdırabı nasıl tolere edip şu yüreğimin sıkışmasını engellicez...rahmetli babanızın dediği gibi bu gemiyi nasıl yanaştıracağız güvenli bir limana.dalgakıran yok,hava fırtınalı,gemi yılların yorgunluğunu taşıyor,kaptan yorgun..neyse... yüreğine emanet ol güzel insan...
Muhteşem bir açıklama idi.Çok bilgilendim ve gerçekleri dinlemekten de mutlu oldum.Yüreginize sağlık.Kendim olmak için çok mücadele verdim.Kendi yolumda ilerliyorum ,güçlüyüm mutluyum.Varlığınıza teşekkür ediyorum.Sagliklı yıllar diliyorum
Hocam saygılar.
Nasıl yaptırabildiniz bilmiyorum, esasen çok da bilmem gerekmiyor. Bana ellili yaşlarıma oldukça yaklaşmışken “ not alma , kalem ve kağıt ile dinleme “ adabını kazandırdınız. Benim için büyük kazanç, karşılıksız paylaştığınız herşey için çok teşekkür ederim. Yolunuz düşerse sizi İzmir Karaburun’da misafir etmek isterim ağabey, kal sağlıcakla.
@@giraybasoz Merhaba Giray Bey;
Karaburun esasen geniş bir coğrafya,hangi köy veya koy olarak düşünüyorsunuz. Deniz ‘e çok yakın yerler genelde gereksiz pahalı ve bir iki kış sonra göreceksiniz ki bakım maliyeti çok yüksek. Rüzgar ve fırtınaları ile meşhur bir yer Karaburun, köy yerleşim alanlarından tercih etmenizi öneririm.
@@giraybasoz şahsi fikrim olarak söylüyorum tabii bunları; Mordoğan bence coğrafi olarak katledilmiş bir bölge, saçma sapan binalar ile güzelim yeri çok kötü bir şekilde yerleşime açmışlar. Ben hiç değerlendirmedim açıkçası o bölgeyi, Karaburun’da merkeze yakın köyleri düşündüm Saip, Ambarseki köyü gibi( zaten evi de Ambarseki ‘de yaptım). Mutlaka gelip bölgeyi yerinde inceleyip öyle karar verin bence, imkan varsa iki hafta kadar kalıp inceleyin. İnsanlarına gelince fena insanlar değil açıkçası ama burada bir iş yaptırmak istiyorsanız ( tadilat, bakım, elektrik,su vs vs) bol miktarda sakinleştirici ilaç alın yanınıza. Elinizden geliyorsa bu tür işler sorun olmaz sizin için,güvenli bir bölge olduğunu düşünüyorum, hırsızlık vs ( en azından bizim köyde) bişey yaşamadım açıkçası. Kışları son derece sakin, sürekli yaşatan insan sayısı oldukça az ama benim tercihim de zaten böyle olmasıydı.
Değerli hocam, insanı gayet iyi tanırsınız. haksızlık etmeyiniz kendinize ve genel izleyicinize.
:)
:)
Umut etmeye çalışıyoruz.. Bir Gün Mutlaka ..... Sağ olun 🙏
Her şeyde bir hayır vardır. Dertlerimiz belki dermanımızdır. Güzel sohbet için teşekkürler. Saygılar.
Maalesef büyüdüğüm ortamlarda eleştirel düşünceyi bir kenara bırakın doğru düzgün bir kitaplık bile yoktu dolayısıyla at gözlüklerinden kurtulmak bir hayli zor oluyor.
Genç bir mühendisim fakat sizler gibi bilgisinin zekatını verenler sayesinde Aristo, Spinoza, Kant, Machiavelli okumaya başladım.
Emeğinize sağlık, varolun hocam :)
Tesekkürederim Sayin Dücanne Cündi hocam. Aydinlatici, bilgi verici ve ufuk açici dersiniz için.
Katlanmak ne demek şeref duyuyorum sizi dinlemekten.💐
Sayın Cündioğlu, konuşmanızın sonunda mezarlar ve mezar taşlarından bahsettiniz. Avrupa’da bulunan mezarlıkları filmlerinde görüyoruz, sanki bir bahçe gibi. Konuştuğunuz konuyla hiç alakası olmayan -son kısım hariç- bir paylaşım yapmak istiyorum. Yakınlarda yazar Burhan Sönmez’in Taş ve Gölge isimli romanını bitirdim. Bir mezar taşı ustasının mezarlar ve mezar taşları ile kurduğu bağı anlatan ve elbette pek çok karakterin yer aldığı bir roman. Belki okumak isteyen olabilir. Sadece paylaşmak istedim. Olana sığınmakla olması gerekene sığınmak arasındaki ayrımı hatırlattığınız için teşekkür ederim. Saygılarımla.
Selam, Dücane hocam tabiri caiz ise Bu nasıl bir kafa açma dir... Kursun asker, bırakın para alanlar didinsjn gibisinden . Vay bee ! Öyle bir açıdan bakmamızı sagladiniz ki, en azından benim için. Cok rahat ettim ve etkilendim. Yalnız bu işlerden nemalanmayan alimler, Allah yolunda olanlar basimin üstüne... E peki onları nasıl ayırt edeceğiz derseniz Allah in yardımı çok yakındır derim. Saygilar hocam
Hocam ;
Adalet, liyâkat, iyi yaşam ve özgürlük ölçeği büyümesi gerekirken siyasi çıkar, menfaat ve acıma ölçeğimiz büyüyor…evet ahlâk gerçekten bir ölçek sorunu…ölçülemeyen haysiyetler sorunu… haysiyeti nasıl ölçebileceğiz?
Sevgili Dücane, önerdiginiz bencilligi tarif ederken kullandiginiz portakal bölüsme metaforunuzda tercih konusundaki tavriniz ne olurdu? Herkes payini aldiktan sonra kalan son portakala mi razi olurdunuz, yoksa portakallar bölüsülmeden birini secer miydiniz? Eger secmeyi tercih ederdiyseniz, bunu bölüsmenin hangi asamasinda, hangi portakaldan yana yapardiniz?
Dücane bey, videoları postcast şeklinde de yükleyemez misiniz? İste sizi dinlerken youtoube şarj bırakmıyor😃
Vivaldi tarayıcısından telefonda RUclips izlerken ekranı kapatabilirsiniz, ses gelmeye devam eder... (Android'de böyle, iPhone'u bilmiyorum.)
Hocam erdem'deki "er" kısmı da erkeklikle ilişkili, virtu'daki "vir" de. "Erdem" çevirisi gayet uygun.
Emeğinize sağlık baştaki konuşmanızda da haklısınız
Ülkenin yüzünü güldürenlerdensiniz
Teşekkürler.
Duygularımızın netleşmesine tercüman oldunuz. Umutla gelecek günlerde buluşmak dileğiyle.
Her sohbet ayrı değerde 🌟 ''Kesin İnançlar Eric Hoffer'' bu kitap üzerine konuşsanız güzel olur 🌟🙏🦉
En az 3 kere daha izlenecekler arasında teşekkür ederim Hocam
Bir yılda 3 kezmi?
@@xelfelik.o.m kapasitene bağlı 😏
İyi tatiller diliyorum saygıdeğer hocam 😊
Kalıtım doğulan coğrafya kadar kader bence. İnsanın düşündüğünden çok daha fazla şeye etki etmeye kudreti vardır. Değiştiremedikleriyle uyumlanmayı da başarabiliyorsa insan artık o maya tutmuştur diyebiliriz. Aslında isyan bile kabulleniş ama kabullenmemeyi
Hocam, çok teşekkür ederim.
Sanırım en stoacı konuşmalardan biri oldu.
Programlariniz icin cok teşekkür ederim.. Bilgi aktarılmak istermiş.. Aktarıcılığınıza sağlık.. Bir arkadaşıma sizden bahsederken eskiden karşı taraftaymış ama olsun..:) Emeğine saygı duyuyorum.. Düşünce, yorum ve sorgulamalarını seviyorum.. düşmanım olacaksa bile akıllı ve erdemli olmasını tercih ederim demiştim.. o da akıllı ve bilge bir kişi zaten düşman olmaz demişti☺️ Şahsi bir rica.. Suçlu ve Suçluluk duygusu konusunda da bir program yapmanız mümkün mü? Neden insan suç olarak görülene hiç bir katkısı olmasa da suçlu hiseder ve bu duygu insana neyi anlatmayı amaçlar? Ve Vicdan!! nedir??
Ben de bu konuda bir yayın bekliyorum.Umarım yapar 🙏
Sadece Namuslu insanların yüzü kızarır, suçlu hisseder, sorumlu hisseder,,, pişkinlik arsızlık yapanların yerine utanır,,, DC
Teşekkür ederiz hocam... Çözümledik umut edelim çözümlensin sorun olan her ne varsa..
Ustalığı elde etmek biraz da genetik faktörlere bağlı, talih ise çevre şartlarına. Bu durumda biyolojinin muhteşem ikilisi olan genetik ve çevre Makyavelin zorunlulukların üstesinden gelmek için önerdiği ustalık ve talihin de temelini oluşturuyor gibi. Bize de biyolojiyi Makyavelizm açısından bir kez daha düşünmek kalıyor.
O kadar büyük bir acı ki. Bilgi ve görgüden biraz da olsa nasiplenen birinin acısı. Beklenti oluşunca her gün acı çekiyor insan.
aynen
Teşekkür ederim kıymetli hocam.. Ömrünüz ziyade olsun inş, sağlıkla, sıhhatle.. ❤🌷
Büyük ustasınız ,bilardo verdiğiniz örneklere o kadar iyi uyuyor ki bu işte mahir olmuş insanlar bu örnekleri çok daha iyi anlıyor..
Güzel bir söyleşiydi. Sağolun
Hocam uzun bir tatili fazlasıyla hak ettiniz. İyi tatiller
Bağlanma yeteneğimi 21 yaşımdayken kaybettim. Bugünlerde 49. yaşıma doğru yol alıyorum. Hocam, Türkiye'de ne yazık ki "kaldırım" yok; zira benim tabirimle "kakdırım" var.
Hocam ben bu videonuzu gece uyuyakaldiğımda açmışım iki üç videonuzu daha
Merhaba üstadım,spor salonunda ve pistte koşarkende dinleniyorsunuz.
🌸💮🌺🌼Teşekkür ederim.🌸💮🌺🌼
Üstadım çok teşekkürler,
Kıymetli hocam ne kadar mümkün bilemiyorum, talih konusunu ayrıca işlemeniz güzel olabilir.❤
Dürüst insan.çok yaşayın.teşekkürler.
IQ seviyemiz hakkında: serotonin dopamin ve adrenalinin verdiği yoğunlukta haz vermediğinden biz Türkler de dopamin ve adrenalin bağımlısı olduğumuzdan, bi zahmet akla danışıp dediğini yapmak yerine ha bire duyguya danışıp 😂 ezberden gidip haz yaşamayı tercih ediyoruz, bu haz acıdan geliyor olsa bile, sonu hep hayalkırıklığı olsa bile, duygusal mirasyedi olmak! Kendi kisbimiz olan ussal davranışmaktan çok daha kolay ve de lezzetli 😂😂
Sürü psikolojisine güzel örnek vermişsiniz👍🏻
Emeğine sağlık üstad ❤
Hocam ne alaka demeyin.Sizi izlerken içtiğiniz çayın ne çayı olduğunu merak ettim.Sizi dinlerken bu çaydan içmek istiyorum.Saygılar.Bilginizi ve çıkarımlarınızı paylaştığınız için teşekkürler teşekkürler 🙏
sağlam yayındı hocam
Dünün mazlumu bugünün zalimi oldu ne kadar da doğru! Oysaki 98' de ne kadar da sevinmiştik, dindarlar da başa geliyordu artık aah ah!
1:07:22 den sonra bir boşluk var! teknik bir tahihsizlik mi yaşanmış yoksa sonradan bir müdahale mi var?
Eyvallah akışta devamız gibi... 😊
Kıymetli hocam çok severek ve keyifle dinliyor ve takip ediyorum. Katılıyormusunuz? Dediğiniz ve görüşleri sorduğunuz bir konuda görüş belirtmek istiyorum. Genetik dediğiniz bir çok şeyi artık çevre şartlarının belirlediği ve epigenetik ifadesinin ön plana çıktığı bir dönemdeyiz. Dolayısıyla bir çok şeyi, özellikle zekayı genetiğe bağlamak doğru değil kanaatindeyim.
Dr. Birsen Sarıcı
Talihin elinde oyuncak oldum. Kader böyle imiş, buymuş alın yazım diye bir şarkı sözü de vardı...
IQ konusunda düşüncem doğru kültür ile yükseltilebileceği. Şark kurnazlığı IQ olmadan olmaz sorun kültürümüzün yetersiz olması. Zaten yıllarca okulla çatıştıktan sonra asıl sorunun kültürümüz olduğunu anladım ve sonrasında Atatürk'ü daha iyi anladığımı düşündüm. Devrimlerin amacı yeni bir kültür ile yeni bir toplum yaratmaktı eğitim yetersiz olsa bile kültür uzun vadede kendini korur diye okuyorum artık.
IQ ve EQ dan önemlisi MQ (moral quotient). Asıl bizde bu değer yerlerde sürünüyor. Bizim coğrafyanın en büyük problemi bu.
IQ, EQ vs. ziyade sosyal sermaye (network ve bunlara dair sosyal norm, degerler, kurallar vs) dusuk, bunun sonunda guven dusuk. Iki tur sosyal sermaye var. Biri tutkallayici, digeri koprulestirici. Bizde birinci tur, guclu. Mesela, dini cemaatler. Kendi disinda olana kapalilar ve guven duymazlar.
Koprulestirici sosyal sermaye ise zayif. Zaten Erdogan ve devlet, o tur bir sosyal sermayenin gelismememesi icin elinden geleni yapti. Cunku halk tabakalari arasinda kopru kurulursa, karmasik networkler ve degisen ve yakinlasan sosyal normlar, ilkeler, kurallar olusursa, canlarina ot tikanacagini iyi biliyorlar. Devlet, bu ulkede bile isteye bu insan uretici gucunu, olasi siyasal etkilerinden dolayi sakatlamistir.
Harikasınız hocam iyiki varsınız ufkumuzu açıyorsunuz.
Hocam Timur ve Tijen bedel ödemediği için Nuri ve Nuriye ' yi anlamadı diyelim, bedel ödeyerek bugün iktidar ve gücü ele geçiren Nuri ve Nuriye, Timur ve Tijen' i anlamış mı oluyor, sizce empati yapabiliyorlar mı?
Hadi diyelim ki, Timur ve Tijengiller ezan sesinden, türbandan rahatsızdı, peki empati duygusu gelişerek bugüne gelen Nuri ve Nuriyegillerin Timur ve Tijengillerin konser ve Festivallerinden duyduğu rahatsızlığın nedeni ne!
56:54 sorunun cevabını çok merak ettim
Teşekkür ederim.
Sağolun varolun dinlerim sakince öğrenmek anlamak iyidir
Umut tacirliği değil hocam yaptığınız, teselli de etmiyorsunuz farkındayız. Dediğiniz gibi yoldaşlık ediyoruz. Yalnız olmadığımızı bilmek yeterli oluyor.
Düccane hocam bu mezarlik konusunu boraz daha acabilir misiniz. Ucunu gosteriyorsunuz ama analtmiyorsunuz... Merakta birakmayin lütfen....
Zekayı nasıl ölçüyorlar o önemli. Matematik ve dil üzerinden ölçülüyor. Direk olarak eğitim seviyesi ile bağlantılı. Eğitim seviyesi yükseldikçe otomatik olarak zekâ seviyesi de yükselmiş gibi görünüyor. Arabistan örneği çok ilginç. Kadınları da ölçüyor mu Arabistan.?
Hocam
Ortadoğun parçalanmasını trajedisini geçtik Ukraynada Zelenskiyi özgürlük savaşçısımı olarak kabul etmemiz gerekiyor Başka türlü bir Siyaset Ukraynayı sonucu ne olursa olsun savaşa sokmayabilir miydi Türkiye yi de Rusyayla savaşa sokacak bir siyasi irade olabilmesinden korkmamalımıyız
Ya da Güneydoğuda Amerika güdümünde bir pkk devleti kurulmasının beka meselesi olup olmayacığını aklımıza getirmemiz mi gerekiyor
Talih: bana göre tabî; kadın için: içindeki gizli erkeği de( eser miktardaki testosteronunu) erkek için de: içindeki gizli kadını ( eser miktardaki östrojenini) da olaya, davranışlarına katması Ona da, ötekine de söz hakkı vermesidir,bana göre tâbi hocam 😂 ! ÖTEKİ ne de söz hakkı verirsek ancak cazibe, ortaya çıkabilir, teşekkür ederim,derin düşünebilmemi sağladığınız için.
Teşekkürler. 🌸
Hocam artık sizi aileden biri gibi hissediyoruz..Yokluğunuzda sohbetlerinizi özleyeceğiz..Teşekkür ederiz..Hürmetle..
Muhteşem....
Çok dikkatimi çekiyor Hocam her videoda bir bardak çayı 1 saatten uzun sürede içebilmeniz bilinçli farkındalık seviyeniz sayesinde mi oluyor 😊 afiyet olsun
Tanrı icin zaruret... Bir pencere daha aralandi zihnimde.tesekkurler
Cumhuriyet - Demokrasi
Topluluk - Toplum
Yerellik - Evrensellik
Çoğunlukçuluk - Çoğulculuk
Kölelik - Özgürlük
Birlik - Bireysellik
İlim - İrfan - eRDem (viRTue, ReDeem)
Hocam kabul edin anket şirketlerinin bu denli yanılması sizi de kızdırmış
"örgütlü aptallık" herkesi kızdırır.
Hayallerimizin gerçekleşmesi için plan yapıyormuyuz, yoksa hiç anlama çabasına girişmeden , bir emek harcamadan umut etme noktasın seyirci halindemiyiz?
bir tık hızlandırınca Ducane bey daha rahat anlaşılıyor
Saygilar
Şark kurnazlığı başlıkta ama sanki hic geçmedi, duymadım
Şimdi tekrar dinleyecem.
Sizden felsefe, tarih, sanat tarihi ve birçok konuda bilgi edindim, teşekkür ederim. Hocam Biyoloji okumalarınızı biraz daha artırmanızı rica edeceğim.
IQ ile ilgili söylediklerinize birkaç ekleme yaparak başlamak istiyorum. Bu zeka testlerinin amacı insanların ne kadar zeki olduklarını ölçmek değil, yardım edilecek çocukları saptamaktı.. Amacından saptı zamanla.. “STEPHAN JAY GOULD - İNSANIN YANLIŞ ÖLÇÜMÜ” adlı kitabı okumanızı rica edeceğim.( Gould’un da özürlü bir çocuğu vardı.)
Kalıtım o kadar karmaşık bir konu ki, tek bir genle veya tek bir kromozomla açıklayamadığımız gibi (lise yıllarında genelde sanki tek genle aktarılır gibi anlatılır, basit olması için), anneden veya sadece babadan gelen tek genle de açıklanabilen bir olay değil. Zeka sizin dediğiniz gibi sadece anneden geçiyorsa ve zeka kapasitemiz sınırlıysa, kadınlarımızı (annelerimizi) da aşağılamış oluruz…
Ayrıca zeka ve birçok hastalık da genler ve çevrenin etkileşimi ile belirlenir. Tek genle belirlenen hastalık denince ilk aklıma renk körlüğü ve Huntington hastalığı geliyor..Ama kalp hastalıkları sadece genlerle değil, ne yediğiniz, içtiğiniz ve spor yapıp yapmadığınız gibi bir çok faktörün de etkisiyle ortaya çıkar.
Türklük meselesini de kalıtımla algılayan zihinlerin yaptığı hata da budur. Genlerine baksalar hayal kırıklıkları büyük olurdu..
İnsanın belli başlı bazı özellikleri X kromozomu bazı özellikleri Y kromozomu üzerinde bulunuyor. Zeka da bunlardan birir ise ve X kromozomu üzerinde bulunuyorsa bu durumda anneden geçiyor diyebiliriz. (Eğer böyleyse)
Bunun böyle olması neden kadını aşağılamak olsun? Bunu biz yaptık. Kadını baskıladık, cahil bıraktık, eve hapsettik, topluma çıkarmadık, okutmadık, onu geliştirmedik, dünyadan habersiz kaldı, bir bakış açısı kazanamadı, bunun sonucunda IQ düzeyi görece düşük kalmışsa bu bizim sorunumuz. Burada suçlu kadın mıdır.
Koyunlar insan tarafından evcilleştirilmiş ve insana zorluk çıkarmaması için nesiller boyu uysal, itaatkar, aptal olacak şekilde evrilmişler.
Koyun gibi yetiştirilen, nesiller boyu baskı altında ezilen, itaatkar olması için eğitilen kişilerin IQ’sunun düşeceğini düşünüyorum.
Bir lidere, tarikat şeyhine çok itaatkar şekilde bağlananların düşünme yeteneği zayıflıyormuş gibi gelir bana. Onların zamanla aptallaştığını düşünüyorum. Akıl kullanılmayınca köreliyor.
Dediklerinize katılmakla beraber şu saptamayı yapmak isterim. Ne kadar kötü beslenilirse beslenilsin veya tam tersi eğer atalarınızdan gelen genetik hastalıklarınız mevcut ise bunu çevresel etmenlerle durdurmak mümkün değildir. Gen'den gelen zorunluklar her zaman üstün geliyor maalesef.
Mükemmel anlatım, varolun hocam
Anlattığınız konuyu Psikolog örneği ile bitirmeseydiniz keşke ....Bakış acılarımızı değiştirebilsek keşke...
Hocam buyuk olan portakali alirsak masadan ne olmus oluruz.
Hocam sanki "montaj" kelimesini agzindan kacirarak ilgili sahis "Talih" kaybetti gibi. Bu bir temenni mi , umut mu, hakikat mi bakalim zaman ne gosterecek.
Teşekkür ederim
Danke!
Hocam SES lütfen,duyulmuyor
'Anarşizm neyi savunur' Emma Goldman... 👌
Türkiye’de en büyük ideoloji
kadir mısıroğlu şu manda birşey söylemişti: 'aklına değil bahtına güveniyorum'
empati kuramadılar, olanın üstünlüğü, olması gerekenin ikincilliği...
Bu topraklarda (ve dünyada) insanlar güç için dillerini ve dinlerini değiştirdiler. Eğer hasbelkader 1945 ten sonra Atatürk Türkiye si G.Kore gibi gübrelenseydi ve Türkiye herşeyin ötesinde zengin bir ülke haline gelseydi şu an ne Kürt sorunu vardı ne siyasal islam. Herkes Atatürkçü idi şu an. Veya tam tersi zenginlik olsun da isterse şeriat olsun herkes döner. (1-2 nesil içinde)
Zayıflar güç nerede ise oraya yelken açarlar, dillerini ve dinlerini değiştirmek gerekse bile. Türkiye nin yaşadığı çözülme şu an budur. Ya ülkeyi terk ederek ya da ülke içinde gücün olduğu kültüre öykünerek veya işbirliği yaparak.
RUclips de aynı şark kurnazı reklam kitliyor
Kitaplık turu gelsin hocam 🤓
Spor kulüplerinin önünde yer alan Fortuna (örneğin Fortuna Dusseldorf )kelimesinin anlamı olan talih ile örtüşmüyordu. Sizin dile getirdiğiniz Arapça kökeni ile direkt uyuşuyor. Bir şekilde bir araya gelen, ittihat, birlikte olma.
Doktora yeterlilik için sizi dinliyorum.
Hocam, cok tesekkur ederiz