Αυτή η συζήτηση είναι καλή αρχή για εισαγωγή στον Νίτσε. Λέγονται τα αυτονόητα για όσους τον έχουν σοβαρά διαβάσει, είναι όμως θετικό που ειπώνονται. Ο Χρήστος είναι καλά διαβασμένος. Αυτό που λείπει είναι μία πιο ποιητική ματιά σε αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, διανοητή και ποιητή. Εκπληκτική συζήτηση.
Όλες οι συζητήσεις που έχω δει μέχρι τώρα είναι εξαιρετικές, φως μέσα στο σκοτάδι. Θα ήθελα κι εγώ λοιπόν να σε ευχαριστήσω θερμά για το έργο σου. Καλή συνέχεια!
Πολύ ωραία εκπομπή και καταπληκτικό θέμα ο Νίτσε. Επί καμια εικοσαριά χρόνια τον διάβαζα και είχα την βεβαιότητα πως δεν τον καταλαβαινα , όμως από την αρχή μου φάνηκε πως με παρότρυνε να ξανασκεφτώ πάνω στις αξίες που θεωρώ "αυτονόητες" και στις αλήθειες που θεωρώ "αυταπόδεικτες", έως ότου ξεκαθαρίσω τι ανήκει σε μένα και τι μου φυτεύτηκε στο κεφάλι από την οικογένεια, το σχολείο, κλπ. Αυτό νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη προσφορά του Νίτσε στην ανθρωπότητα. και η συνεισφορά του στον αναρχισμό, διότι θεωρώ πως οι αναρχικοί είναι άνθρωποι που απορρίπτουν αυτά που τους δόθηκαν από την κούνια τους ως αλήθειες και σωστά, και προσπαθούν να διαχειριστούν την ζωή τους και να θεσμίσουν οι ίδιοι την κοινωνία τους, αναλαμβάνοντας όλους τους ρόλους:του Θεού, του ηγεμόνα, του νομοθέτη, του ειδικού, του Υπεράνθρωπου με λίγα λόγια. Άλλη σχέση του Νίτσε με τους αναρχικούς εγώ δεν βλέπω και πολλά από τα λόγια του είναι βαρύτατα επικριτικά προς αυτούς, όμως επειδή είναι ένα μεγάλο πνεύμα, δεν νομίζω ότι μπορούμε να τον απορρίψουμε επειδή δεν εκτιμούσε τους αναρχικούς . Τώρα, ο Νίτσε έχει γραψει πολλά και σε κάποια ύστερα έργα του κατά κάποιο τρόπο αναιρεί μερικά από όσα είπε στην νεότητα. Οι μελετητές του και οι αναγνώστες, επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις κρατάνε κάποια λόγια του και πετάνε άλλα (για το ίδιο θέμα). Ο Χρίστος Ηλιόπουλος αναφέρει το κομμάτι από τον Αντίχριστο όπου ο Νίτσε λέει για τους χριστιανούς ότι υπήρξε μόνο ένας χριστιανός κι αυτός βρισκόταν πάνω στον σταυρό (ο Χριστός ο ίδιος), ενώ εγώ κρατάω από την Αυγή το κομμάτι που λέει ότι ο Παύλος ήταν ο πρώτος χριστιανός, όλοι οι άλλοι πριν από αυτον ήταν απλώς αιρετικοί εβραίοι.
+Aspassia Man καλημέρα. Για τον Παύλο όμως το λέει με άλλη έννοια νομίζω. Το λέει με την έννοια ότι συστηματοποίησε τον χριστιανισμό, τον έκανε σχεδόν ιδεολογία, σύστημα.
+Aspassia Man ουτε με τον έναν θα καθαρίσεις ποτέ αλλα ούτε και με το άλλο. Οπότε, χαλάρωσε. Μέχρι το τέλος της ζωής μας παλεύουμε με παλιούς, νεότερους και σύγχρονους δαίμονες.
+Ο Ελευθεριακός (ELEFTHERIAKOS) Σωστό, διότι γενικά λέει πως ο Παύλος διαστρέβλωσε τον χριστιανισμό. Εγώ νομίζω όμως πως αυτά που είπε ο Χριστός δεν είναι -ισμός, είναι μόνο οι ιδέες του, δεν περιέχουν κανένα σύστημα ώστε να μπορούν να γίνουν -ισμός.
+Aspassia Man ο χριστός (αν υπηρξε) είπε κι έκανε αντιφατικά πράγματα για να μπορούν να συγκροτήσουν μια μοναδική και συγκεκριμένη δέσμη ιδεών. Ο Παύλος όμως και η εκκλησία κατάφεραν να κάνουν τα λόγια κάποιου "-ισμό". Σκέψου ότι οι πρώτοι χριστιανοί δεν πιστευαν ότι ο χριστός ήταν θεός ούτε πίστευαν στην βασιλεία των ουρανών, που θα την περίμεναν για να λυθούν τα επιγεια πρόβλήματά τους. Δεν ήταν ισμός γιατί δε θα μπορούσε να ήταν. Ο παμπόνηρος όμως Παύλος τα κατάφερε και τον έκανε ή τουλάχιστον ήταν πρωτεργάτης σε αυτό.
εξαιρετική συζήτηση... η οξυδερκής κριτική ματία του Χ.Ηλιόπουλου και οι φοβερες ερωτήσεις σου Ελευθεριακέ συνέβαλαν στην εμβύθιση μας στη Νιτσεική φιλοσοφια... συγχαρητήρια
Πιστεύω ....... η δεν πιστεύω . Αλλά ένα είναι σίγουρο πως στα 35 μου έχω πάθει ζημιά , και δεν θα είμαι ο μόνος αν δει αυτό το βίντεο. Πίστευε ή μη, αλλά επιβάλετε να έρευνας ........ εσυ εγώ όλοι μας . Με αυτό το βίντεο ...........απόλαυσα το τι πιστεύω
πολύ καλή συζήτηση δεν ήξερα τίποτα για τον νίτσε αλλά κατάλαβα πολλά και ποικίλα πράγματα κατάλαβα γιατί πολλοί αναρχικοί διαβάζουν και θαυμάζουν την νιτσεική σκέψη και από που πηγάζει ο ατομικισμός των αναρχικών (όχι όλων αλλά όσων έχω γνωρίσει) το σίγουρο είναι πως η νιτσεϊκή σκέψη είναι αυθαίρετη και το το λέει και ο ίδιος ο Νίτσε ακόμα και η ανωτερότητα που αναφέρει ο Νίτσε είναι αυθαίρετη. όπως αναφέρεται στο βίντεο ο Νίτσε δεν εμβάθυνε σε πολλά θέματα που δεν τον ενδιέφεραν το αποτέλεσμα είναι ότι και η σκέψη του και η φιλοσοφία του και η θεώρηση του Νίτσε είναι ελλιπής ...!!!!! μία φίλη μου είπε πως η κοινωνία αποτελείτε από άτομα άρα όταν το άτομο βελτιώνει τον εαυτό του βελτιώνετε και η κοινωνία κάτι που δεν υσχίει για να δούμε γιατί δεν υσχίει θα πρέπει να φανταστούμε άτομα χωρίς κοινωνία αν αφαιρέσουμε όλους τους κοινωνικούς θεσμούς το άτομο θα καταλήξει να επιστρέψει στον ζωώδες ψυχισμό του φανταστείτε να σταματήσουμε να έχουμε ιατρική ή super market ή δυνατότητα διάδοσης γνώσης να πρέπει να το άτομο να αυτοεκπαιδευτεί να καλύψει μόνο τους τις ανάγκες του κτλ κτλ κτλ οπότε καταλαβαίνουμε ότι χωρίς κοινωνία δεν υπάρχει άνθρωπος ή αν το θέσω αλλιώς τα ανθρωποειδή που δεν δόμησαν κοινωνίες απλά δεν επιβίωσαν . θα μπορούσε κάποιος να πει ότι να υπάρχουν κοινωνίες απλά να βελτιώνονται μέσω της ατομικότητας κάτι που είναι άτοπο γιατί όταν βελτιώνεις το εγώ σου δεν σημαίνει αυτή η βελτίωση θα είναι προς όφελος της κοινωνίας θα χρησιμοποιήσω μια παραβολή αν μια αγέλη λιονταριών έχει κανιβαλική τάση είτε είναι δυνατά ζώα είτε είναι αδύναμα ζώα θα φάνε το ένα το άλλο παρόλα αυτά μου κέντρισε το ενδιαφέρον να βρω και να διαβάσω νίτσε (νομίζω πως έχω κάπου ένα βιβλίο του) και αυτό είναι σίγουρα θετικό φιλικά πέτρος
Άλλη μια χρησιμότατη και διαφωτιστική συζήτηση για έναν αμφιλεγόμενο στοχαστή, που βοηθά να ξεδιαλύνουν έννοιες και να φωτιστούν σκοτεινά σημεία.Ευχαριστούμε για τη συζήτηση και να είσαι καλά να διεξάγεις και άλλες.
+xristos k σε ευχαριστώ για τα λόγια σου και επι τη ευκαιρία χρόνια πολλά. Μια διευκρίνηση: το "ελευθεριακός" είναι ψευδώνυμο, δεν είναι ουτε όνομα ούτε επιθετο και προσδιορίζει τη λέξη σοσιαλιστής, δηλαδή ελευθεριακός σοσιαλιστής σε αντίθεση με τους εξουσιαστές σοσιαλιστές ή μαρξιστές.
Ελευθεριακέ συγχαρητήρια και πάλι για την συζήτηση.Πες χαιρετίσματα στον αγαπήτο Χρίστο από έναν παλίο του μαθητή (τελικά ''Η Φάρμα των Ζώων'' έπιασε τόπο φίλε Χρίστο χεχε)
Δεν είμαι ιδιαίτερα καλός γνώστης της φιλοσοφίας του Νίτσε.Όμως,αν έχει δίκιο ο Χρίστος στα λεγόμενά του,αντιλαμβάνομαι μια αντίφαση στη Νιτσεϊκή φιλοσοφία. Ο Νίτσε αναφέρεται σαν εχθρός της διαλεκτικής και επίσης ότι θα μπορούσε,όσο το δυνατόν,να συνοψιστεί η φιλοσοφία του στην αλληγορία της μεταμόρφωσης της καμήλας.Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη αλληγορία είναι απόλυτα διαλεκτική.Είναι η λεγόμενη''άρνηση της άρνησης'' που είναι μια καθαρά διαλεκτική μέθοδος.Η καμήλα αρνούμενη τον εαυτό της γίνεται λιοντάρι και το λιοντάρι αρνούμενο τον εαυτό του γίνεται παιδί.Απλώς το καταθέτω σαν μια σκέψη που έκανα ακούγοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Thodoris Zannidakis Καλά εκανες και το καταθέτεις και σε ευχαριστώ αλλα δεν ισχυρίστηκε ο χρίστος ότι δεν έχει διαλεκτικό κομματι αυτη η μεταμόρφωση. Νομίζω ότι είπε το αντίθετο: ότι να μεν ο νίτσε δεν είναι δαλεκτικός ή λεει ότι δεν είναι ή δεν θέλει να είναι αλλα ότι τελικά είναι σε έναν βαθμό. Δεν είναι βέβαια ο απολυτως διαλεκτικός και σίγουρα πρέπει να συγκριθεί με το τί εννοουσαν ως διαλεκτικό στην εποχή του.
+Ο Ελευθεριακός (ELEFTHERIAKOS) Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά ήμουν εκτός Αθήνας και χωρίς πρόσβαση στο internet. Πιθανόν,να μην κατάλαβα καλά την τοποθέτηση του Χρίστου στο θέμα. Πιστεύω ότι όλοι οι μεγάλοι διανοητές όπως και όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι έχουν ,εκ των πραγμάτων,διαλεκτική σκέψη.
Νομίζω ότι ο Νίτσε μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτίστως ως μεταφυσικός φιλόσοφος και η φιλοσοφία του έγκειται σε μια εσωτερική σχέση του Εγώ με τον εαυτό του. Η πολιτική του θεώρηση μπορεί να τεθεί μόνο δευτερευόντως ως παρελκόμενο της σχέσης αυτής.
Όταν μπορέσουμε κι έρθει η ώρα, θα κάνουμε κι άλλη με παρεμφερή θεματολογία, αλλά θέλει δουλειά. Για αυτό που προτείνεις, δεν έχω ιδέα αν ο σ. Χρίστος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με τη σκέψη του Κροπότκιν.
Ελευθεριεκέ, Βρήκα στο διαδίκτυο μια εργασία του Ηλιόπουλου για διδακτορικό που λέγεται Nietzsche & anarchism: an elective affinity and a Nietzscean reading of the December 08 revolt in Athens, σε pdf, που την έχω αποθηκεύσει. Είναι το βιβλίο αυτό ή περίπου αυτό που έχει τυπώσει στην Ελλάδα; Ενδιαφέρον φαίνεται αυτό το μέρος για τον Δεκέμρβη ειδικώς. Ξέρεις τίποτα πάνω σε αυτήν την εργασία;
+Aspassia Man Καλημέρα, το πρώτο μέρος πρέπει να είναι λογικά το βιβλίο για τις επιρροές του Νίτσε στον αναρχισμό, αυτο δηλαδή που έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από την "ελευθεριακή κουλτουρα". Το δεύτερο μέρος δεν νομίζω να έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά. Αν θυμάμαι καΛά τού εΊχα κάνει μια ερώτηση και για την εξέγερση του '08 σχ σχέση με την Νιτσεική σκέψη.
+Ο Ελευθεριακός (ELEFTHERIAKOS) Η εργασία είναι 217 σελίδες κι από την 120η σελίδα και μετά είναι αφιερωμένη στον Δεκέμβρη, ιστορικό υπόβαθρο, κόμματα και μήντια της εποχής, η αντίληψη των αναρχικών επ' αυτού κλπ. Το μισό είναι για τον Δεκέμβρη. Τα γεγεονότα τα ξέρουμε βέβαια, αλλά, να, σήμερα εγώ ξανείδα ένα πρωτοσελιδο εφημερίδας με μια δήλωση της Αλέκας που έλεγε "αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να αποκαταστήσει την τάξη και να προστατεύσει την δημοκρατική ομαλότητα, τότε ας αναλάβουν οι πολίτες ή το ΚΚΕ". Δεν το έχω ξεχάσει τελείως, αλλά κάτά κάποιο τρόπο ναι, είναι από αυτά τα ξεφτιλίκια που θες και τα σβήνεις από το μυαλό σου. (Φαντάσου τι πάθανε όσοι ζούσαν και μάχονταν, τότε με την Βάρκιζα). Τέλος πάντων, θα το διαβάσω, ποτέ δεν ξέρεις τι καινούργιο θα βρεις σε ένα βιβλίο. Αυτά.
+Ο Ελευθεριακός (ELEFTHERIAKOS) εσύ γελάς, αλλά πόσος κόσμος πάει χαμένος εκεί μέσα. Και τέλος πάντων, έλεος, τόσος κόσμος έχει χύσει το αίμα του, έχει ποτίσει τα βουνά και τις κοιλάδες της Ελλάδας με το αίμα του για το ΚΚΕ, λίγη τσίπα από το ΚΚΕ δεν θα έβλαπτε. Δεν είμαστε αυθύπαρκτοι πάνω στην γη, είμαστε και οι αγώνες των προγόνων μας, τόσο εκείνοι που δικαιώθηκαν όσο κι όσοι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, κι είμαστε και γεννήτορες της επόμενης γενιάς, άρα η ευθύνη μας είναι συνολική κι απλώνεται στο διηνεκές.
+Aspassia Man Σωστα τα λες για την ευθύνη, αλλα το ΚΚΕ εχει εξαπολύσει και επιθέσεις εκίνη την περίοδο εναντίον ιδεολογικών του αντιπάλων απο τα αριστερά. Δεν είναι τόσο αθώο ως ηγεσία. Ο κόσμος του ναι (μεγάλο ποσοστό του) υπηρξε αγωνιστής και τελικά προδομένος.
Παλικάρια μου, χαίρομαι που υπάρχουν σκεπτόμενα άτομα σαν και εσάς αρχικά, αλλά... Η σκέψη πάντοτε πρέπει να συνδέεται με την εφικτή πράξη. Είναι σαν να συζητάτε πως ο άνθρωπος θα καταφέρει να πλοηγήσει ένα διαστημόπλοιο, ενώ σε πολλά ζητήματα η πλειοψηφία της κοινωνίας (για την οποία καλώς ή κακώς θα πρέπει να αναφερόμαστε) δεν έχει μάθει να περπατάει. Θα πρότεινα (με απόλυτα καλή πρόθεση) να επικεντρώσουμε τις σκέψεις μας, πως μπορούμε να πάμε την κοινωνία ένα βήμα προς τα εμπρός και να μη σπαταλάμε την σκέψη μας σε ουτοπικές (βάση της τωρινής πραγματικότητας) θεωρίες, οι οποίες δυστυχώς είναι ανεπίκαιρες.
Κάποτε ο άνθρωπος δεν σκεπτόταν καν ότι θα υπάρξει διαστημόπλοιο, ακόμα περισσότερο ότι θα ταξιδέψει στο δια΄στημα. Θα πρότεινα (κι εγω΄με απολυτα καλή πρόθεση) να επικεντρωθούμε στο πώς θα κάνουμε την ουτοπία λίγο περισσότερο εφικτή ώστε να μην θεωρείται ως τέτοια αλλα να ψίγματά της να γίνονται πραγματικότητα.
Ο Ελευθεριακός Ποιές οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί αυτό; Πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί; Εγώ θεωρώ είμαστε σε φάση που χρειαζόμαστε άμεσα κάποιες αλλαγές. Είναι θέμα επιτακτικής ανάγκης για μιας ανθρώπινης καθημερινότητας. Ίσως να το έθεσα λίγο υπερβολικά.. πολύ καλά κάνετε και αναλύεται θέματα τόσο βαθιά, απλά θεωρώ πρακτικότερο να δώσετε λίγο παραπάνω χρόνο, σαν παιδιά με σκέψη και αξίες (απ ότι μπορώ να καταλάβω), στην επίλυση προβλημάτων που "καίνε" το σήμερα.
orestis kor για δες το πρακατω. Συν΄δεσου και νομίζω ότι μπορεις να το "κατεβάσεις" www.academia.edu/1339021/%CE%9F%CE%B9_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%A0%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AD%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%88%CF%81%CE%B3%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A6%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B5_Anarchist_Aspects_in_the_Work_of_Friedrich_Nietzsche_
Ο Νίτσε ηταν μεγάλος και οπως ολοι οι μεγάλοι.....ιδιαίτερος,παράξενος.Ειχε τα προβλήματά του βεβαίως.Δεν είναι δυνατόν,πχ,επειδή ο χριστιανισμός ηταν αυτο που ήταν,να επιτίθεσαι με μένος σε ο,τι χριστιανικό.Δεν ειναι δυνατόν,δλδ,να μη βρίσκεις ουτε ενα θετικό σε ο,τι θεωρείς μίασμα,ασχετα αν ο χριστιανισμός(παυλισμός)ειχε παρα πολλά αρνητικά να του προσάψεις.Αλλά οταν ολο σου σχεδόν το εργο εχει επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του χριστιανισμού,εχεις τελικά,εγκλωβιστεί σε αυτη σου τη σκέψη.Είπα,μεγάλος=ιδιαίτερος,παράξενος......μεγάλος ομως!ΥΓ.Δέν με ενδιαφέρει ουτε ο χριστιανισμός οπως και καμμία θρησκεία.Ειναι ομως εργαλεία,σε κάποιες εποχές.Στην εποχή που ζούμε δλδ,μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις αντιχριστιανικές κορώνες των ναζιστών,ασχετα αν τωρα δηλώνουν χριστιανοί,τα γραπτά μένουν,και να δημιουργήσεις ενα κλίμα ωστε να καταλάβει και ο πλέον αμόρφωτος οπαδός τους,ο οποίος ειναι σχεδόν βέβαιος οτι ειναι χριστιανός,το πόσο υποκριτές ειναι οι συμμορίτες. Ωραία συζήτηση!
Δεν νομίζω ότι σχεδον ολόκληρο το εργο του νίτσε είχε επικεντρωθεί στην πολεμικη του στον χριστιανισμό. Όμως εχεις ενα μέρος δίκιου σε αυτα που ανφέρεις. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου και τα καλά σου λόγια τακη.
Απλά αυτο που ήθελα να τονίσω,ειναι πως οταν ενα μεγάλο κομμάτι της κριτικής σου,εχει ασκηθεί εναντίον κάποιων,οποιων,και αυτό σε εχει,εν πολλοίς,χαρακατηρίσει,ειναι δύσκολο να απαγκιστρωθείς απο αυτο.Αυτη,κατ'εμέ.ηταν η παγίδα.Οταν ομως βρίσκω μπροστά μου δυσκολίες,ειναι ενα απο τα πρόσωπα που θα ανατρέξω.
+independentael Να σαι καλα. Σε ευχαριστώ για τα τόσο καλά σου λόγια. Αν θες να συνεργαστούμε σε αυτό που προσπαθώ να κάνω είσαι ευπρόσδεκτος και το εννοώ. Είτε μου στέλνεις μήνυμα εδώ είτε email στο eleftheriahtipota@gmail.com.
@@ELEYTHERIAKOS Σε ευχαριστώ και εσύ το ίδιο! Στην υπόθεση αυτή λοιπόν, μια πρώτη ερώτηση θα ήταν· τί συμβολίζει ο εσταυρωμένος κι τί ο Διόνυσος για τον Νίτσε την περίοδο εκείνη που υπέγραφε άλλοτε ως ο πρότερος κι άλλοτε ως ο ύστερος; Και γιατί όχι ως Χριστός αλλά ως εσταυρωμένος; Γιατί επέλεξε την αναφορά με βάση τον τρόπο θανάτωσης ως τέτοιον; Και μια άλλη πιο γενική και θεωρητική ερώτηση θα ήταν αν υπάρχει εννοιολογική διαφορά ανάμεσα στους όρους αναρχία και αναρχισμός.
Αυτή η συζήτηση είναι καλή αρχή για εισαγωγή στον Νίτσε. Λέγονται τα αυτονόητα για όσους τον έχουν σοβαρά διαβάσει, είναι όμως θετικό που ειπώνονται. Ο Χρήστος είναι καλά διαβασμένος. Αυτό που λείπει είναι μία πιο ποιητική ματιά σε αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, διανοητή και ποιητή. Εκπληκτική συζήτηση.
Να σαι καλα γιωργο. Σε ευχαριστουμε
Όλες οι συζητήσεις που έχω δει μέχρι τώρα είναι εξαιρετικές, φως μέσα στο σκοτάδι. Θα ήθελα κι εγώ λοιπόν να σε ευχαριστήσω θερμά για το έργο σου. Καλή συνέχεια!
+sdespots Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλα σου λόγια και για την υποστήριξη.
Πολύ ωραία εκπομπή και καταπληκτικό θέμα ο Νίτσε. Επί καμια εικοσαριά χρόνια τον διάβαζα και είχα την βεβαιότητα πως δεν τον καταλαβαινα , όμως από την αρχή μου φάνηκε πως με παρότρυνε να ξανασκεφτώ πάνω στις αξίες που θεωρώ "αυτονόητες" και στις αλήθειες που θεωρώ "αυταπόδεικτες", έως ότου ξεκαθαρίσω τι ανήκει σε μένα και τι μου φυτεύτηκε στο κεφάλι από την οικογένεια, το σχολείο, κλπ. Αυτό νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη προσφορά του Νίτσε στην ανθρωπότητα. και η συνεισφορά του στον αναρχισμό, διότι θεωρώ πως οι αναρχικοί είναι άνθρωποι που απορρίπτουν αυτά που τους δόθηκαν από την κούνια τους ως αλήθειες και σωστά, και προσπαθούν να διαχειριστούν την ζωή τους και να θεσμίσουν οι ίδιοι την κοινωνία τους, αναλαμβάνοντας όλους τους ρόλους:του Θεού, του ηγεμόνα, του νομοθέτη, του ειδικού, του Υπεράνθρωπου με λίγα λόγια. Άλλη σχέση του Νίτσε με τους αναρχικούς εγώ δεν βλέπω και πολλά από τα λόγια του είναι βαρύτατα επικριτικά προς αυτούς, όμως επειδή είναι ένα μεγάλο πνεύμα, δεν νομίζω ότι μπορούμε να τον απορρίψουμε επειδή δεν εκτιμούσε τους αναρχικούς .
Τώρα, ο Νίτσε έχει γραψει πολλά και σε κάποια ύστερα έργα του κατά κάποιο τρόπο αναιρεί μερικά από όσα είπε στην νεότητα. Οι μελετητές του και οι αναγνώστες, επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις κρατάνε κάποια λόγια του και πετάνε άλλα (για το ίδιο θέμα). Ο Χρίστος Ηλιόπουλος αναφέρει το κομμάτι από τον Αντίχριστο όπου ο Νίτσε λέει για τους χριστιανούς ότι υπήρξε μόνο ένας χριστιανός κι αυτός βρισκόταν πάνω στον σταυρό (ο Χριστός ο ίδιος), ενώ εγώ κρατάω από την Αυγή το κομμάτι που λέει ότι ο Παύλος ήταν ο πρώτος χριστιανός, όλοι οι άλλοι πριν από αυτον ήταν απλώς αιρετικοί εβραίοι.
+Συμπλήρωση: έως τώρα ούτε με τον Νίτσε "καθάρισα", ούτε με το τι μου φυτεύτηκε στο κεφάλι.
+Aspassia Man καλημέρα. Για τον Παύλο όμως το λέει με άλλη έννοια νομίζω. Το λέει με την έννοια ότι συστηματοποίησε τον χριστιανισμό, τον έκανε σχεδόν ιδεολογία, σύστημα.
+Aspassia Man ουτε με τον έναν θα καθαρίσεις ποτέ αλλα ούτε και με το άλλο. Οπότε, χαλάρωσε. Μέχρι το τέλος της ζωής μας παλεύουμε με παλιούς, νεότερους και σύγχρονους δαίμονες.
+Ο Ελευθεριακός (ELEFTHERIAKOS) Σωστό, διότι γενικά λέει πως ο Παύλος διαστρέβλωσε τον χριστιανισμό. Εγώ νομίζω όμως πως αυτά που είπε ο Χριστός δεν είναι -ισμός, είναι μόνο οι ιδέες του, δεν περιέχουν κανένα σύστημα ώστε να μπορούν να γίνουν -ισμός.
+Aspassia Man ο χριστός (αν υπηρξε) είπε κι έκανε αντιφατικά πράγματα για να μπορούν να συγκροτήσουν μια μοναδική και συγκεκριμένη δέσμη ιδεών.
Ο Παύλος όμως και η εκκλησία κατάφεραν να κάνουν τα λόγια κάποιου "-ισμό".
Σκέψου ότι οι πρώτοι χριστιανοί δεν πιστευαν ότι ο χριστός ήταν θεός ούτε πίστευαν στην βασιλεία των ουρανών, που θα την περίμεναν για να λυθούν τα επιγεια πρόβλήματά τους.
Δεν ήταν ισμός γιατί δε θα μπορούσε να ήταν. Ο παμπόνηρος όμως Παύλος τα κατάφερε και τον έκανε ή τουλάχιστον ήταν πρωτεργάτης σε αυτό.
Ελευθεριακέ σε παρακολουθώ ανελλιπώς και θαυμάζω απεριόριστα τις προσεγγίσεις στα θέματα με τα οποία καταπιάνεσαι.
Εύγε!
Παναγιώτης Φάρμας σε ευχαριστώ Παναγιώτη για τα καλα σου λόγια, να είσαι καλα
Ο Ελευθεριακός Και εγώ σε ευχαριστώ.
αδερφε το καναλι σου εχει γινει το ναρκωτικο μου!εξαιρετικα ολα τα βιντεο!keep going!
+power to the people Σε ευχαριστώ πολύ, να εισαι καλα. Χαίρομαι που σου αρέσει τόσο πολύ.
+Ο Ελευθεριακός (ELEFTHERIAKOS) στα πανεπιστήμια ισχύει το μάθαινε και μη ερεύνα... αλλά και ο νους δεν καθορίζεται
εξαιρετική συζήτηση... η οξυδερκής κριτική ματία του Χ.Ηλιόπουλου και οι φοβερες ερωτήσεις σου Ελευθεριακέ συνέβαλαν στην εμβύθιση μας στη Νιτσεική φιλοσοφια...
συγχαρητήρια
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
πάρα πολύ ωραίο βίντεο
1 ώρα και 38 λεπτά πολύ καλά ξοδεμένα
σ'ευχαριστώ για τη προσπάθειά σου, φίλε
Σε ευχαριστώ, όλα τα εύσημα στον Χρίστο.
Πιστεύω ....... η δεν πιστεύω .
Αλλά ένα είναι σίγουρο πως στα 35 μου έχω πάθει ζημιά , και δεν θα είμαι ο μόνος αν δει αυτό το βίντεο. Πίστευε ή μη, αλλά επιβάλετε να έρευνας ........ εσυ εγώ όλοι μας .
Με αυτό το βίντεο ...........απόλαυσα το τι πιστεύω
πολύ καλή συζήτηση
δεν ήξερα τίποτα για τον νίτσε
αλλά κατάλαβα πολλά και ποικίλα πράγματα
κατάλαβα γιατί πολλοί αναρχικοί διαβάζουν και θαυμάζουν την νιτσεική σκέψη
και από που πηγάζει ο ατομικισμός των αναρχικών (όχι όλων αλλά όσων έχω γνωρίσει)
το σίγουρο είναι πως η νιτσεϊκή σκέψη είναι αυθαίρετη
και το το λέει και ο ίδιος ο Νίτσε
ακόμα και η ανωτερότητα που αναφέρει ο Νίτσε είναι αυθαίρετη.
όπως αναφέρεται στο βίντεο ο Νίτσε δεν εμβάθυνε σε πολλά θέματα που δεν τον ενδιέφεραν
το αποτέλεσμα είναι ότι και η σκέψη του και η φιλοσοφία του και η θεώρηση του Νίτσε είναι ελλιπής ...!!!!!
μία φίλη μου είπε πως η κοινωνία αποτελείτε από άτομα
άρα όταν το άτομο βελτιώνει τον εαυτό του βελτιώνετε και η κοινωνία
κάτι που δεν υσχίει
για να δούμε γιατί δεν υσχίει
θα πρέπει να φανταστούμε άτομα χωρίς κοινωνία
αν αφαιρέσουμε όλους τους κοινωνικούς θεσμούς το άτομο θα καταλήξει να επιστρέψει στον ζωώδες ψυχισμό του
φανταστείτε να σταματήσουμε να έχουμε ιατρική ή super market ή δυνατότητα διάδοσης γνώσης
να πρέπει να το άτομο να αυτοεκπαιδευτεί να καλύψει μόνο τους τις ανάγκες του κτλ κτλ κτλ
οπότε καταλαβαίνουμε ότι χωρίς κοινωνία
δεν υπάρχει άνθρωπος
ή αν το θέσω αλλιώς
τα ανθρωποειδή που δεν δόμησαν κοινωνίες
απλά δεν επιβίωσαν .
θα μπορούσε κάποιος να πει ότι να υπάρχουν κοινωνίες απλά να βελτιώνονται μέσω της ατομικότητας
κάτι που είναι άτοπο
γιατί όταν βελτιώνεις το εγώ σου δεν σημαίνει αυτή η βελτίωση θα είναι προς όφελος της κοινωνίας
θα χρησιμοποιήσω μια παραβολή
αν μια αγέλη λιονταριών έχει κανιβαλική τάση
είτε είναι δυνατά ζώα είτε είναι αδύναμα ζώα
θα φάνε το ένα το άλλο
παρόλα αυτά μου κέντρισε το ενδιαφέρον να βρω και να διαβάσω νίτσε (νομίζω πως έχω κάπου ένα βιβλίο του)
και αυτό είναι σίγουρα θετικό
φιλικά
πέτρος
Άλλη μια χρησιμότατη και διαφωτιστική συζήτηση για έναν αμφιλεγόμενο στοχαστή, που βοηθά να ξεδιαλύνουν έννοιες και να φωτιστούν σκοτεινά σημεία.Ευχαριστούμε για τη συζήτηση και να είσαι καλά να διεξάγεις και άλλες.
+Nikos. Papanikolopoulos να σαι καλα και σε ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σου λόγια.
Εξαιρετική συζήτηση.
+Anna Goundra Σε ευχαριστώ.
σωστό ο Νίτσε ήταν εχθρός του μηδενισμού....
Εξαιρετική παράθεση απόψεων και συζήτηση. Συγχαρητήρια.
να σαι καλά, σε ευχαριστούμε.
απο τα ποιο ενδιαφεροντα απλοουντ που εχετε κανει κυριε ελευθεριακε,ευχαριστουμε!!!
+xristos k σε ευχαριστώ για τα λόγια σου και επι τη ευκαιρία χρόνια πολλά. Μια διευκρίνηση: το "ελευθεριακός" είναι ψευδώνυμο, δεν είναι ουτε όνομα ούτε επιθετο και προσδιορίζει τη λέξη σοσιαλιστής, δηλαδή ελευθεριακός σοσιαλιστής σε αντίθεση με τους εξουσιαστές σοσιαλιστές ή μαρξιστές.
Ελευθεριακέ συγχαρητήρια και πάλι για την συζήτηση.Πες χαιρετίσματα στον αγαπήτο Χρίστο από έναν παλίο του μαθητή (τελικά ''Η Φάρμα των Ζώων'' έπιασε τόπο φίλε Χρίστο χεχε)
Giorgos Maratos ς
Δεν είμαι ιδιαίτερα καλός γνώστης της φιλοσοφίας του Νίτσε.Όμως,αν έχει δίκιο ο Χρίστος στα λεγόμενά του,αντιλαμβάνομαι μια αντίφαση στη Νιτσεϊκή φιλοσοφία.
Ο Νίτσε αναφέρεται σαν εχθρός της διαλεκτικής και επίσης ότι θα μπορούσε,όσο το δυνατόν,να συνοψιστεί η φιλοσοφία του στην αλληγορία της μεταμόρφωσης της καμήλας.Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη αλληγορία είναι απόλυτα διαλεκτική.Είναι η λεγόμενη''άρνηση της άρνησης'' που είναι μια καθαρά διαλεκτική μέθοδος.Η καμήλα αρνούμενη τον εαυτό της γίνεται λιοντάρι και το λιοντάρι αρνούμενο τον εαυτό του γίνεται παιδί.Απλώς το καταθέτω σαν μια σκέψη που έκανα ακούγοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Thodoris Zannidakis Καλά εκανες και το καταθέτεις και σε ευχαριστώ αλλα δεν ισχυρίστηκε ο χρίστος ότι δεν έχει διαλεκτικό κομματι αυτη η μεταμόρφωση. Νομίζω ότι είπε το αντίθετο: ότι να μεν ο νίτσε δεν είναι δαλεκτικός ή λεει ότι δεν είναι ή δεν θέλει να είναι αλλα ότι τελικά είναι σε έναν βαθμό. Δεν είναι βέβαια ο απολυτως διαλεκτικός και σίγουρα πρέπει να συγκριθεί με το τί εννοουσαν ως διαλεκτικό στην εποχή του.
Giorgos Maratos θα του πω. Σε ευχαριστώ.
+Ο Ελευθεριακός (ELEFTHERIAKOS) Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά ήμουν εκτός Αθήνας και χωρίς πρόσβαση στο internet. Πιθανόν,να μην κατάλαβα καλά την τοποθέτηση του Χρίστου στο θέμα. Πιστεύω ότι όλοι οι μεγάλοι διανοητές όπως και όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι έχουν ,εκ των πραγμάτων,διαλεκτική σκέψη.
Θοδωρή, αυτο είναι σωστό ως γενικό συμπέρασμα, με τη διαφορά ότι στη φιλοσοφία η διαλεκτική είναι είδικός "κλάδος".
Υπάρχει κάποιο email ή τηλέφωνο επικοινωνίας του κυρίου Ηλιόπουλου;
Ψάχνω το βιβλίο του απο την Ελευθεριακή Κουλτούρα αλλά δεν το βρίσκω πουθενά
cris.ilios@gmail.com
ελευθερία σκέψης =>ελευθερία έκφρασης =άνθρωπος
Νομίζω ότι ο Νίτσε μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτίστως ως μεταφυσικός φιλόσοφος και η φιλοσοφία του έγκειται σε μια εσωτερική σχέση του Εγώ με τον εαυτό του. Η πολιτική του θεώρηση μπορεί να τεθεί μόνο δευτερευόντως ως παρελκόμενο της σχέσης αυτής.
Thanasis Hajelias Δε νομίζω ότι η όποια πολιτική θεώρηση του Νίτσε τέθηκε ως πρωτεύουσα.
Giorgos Maratos Σε ευχαριστώ. Θα του τα πω.
Θα μπορούσε να διεξαχθεί με τον ίδιο συνεντευξιαζομενο και μια κουβέντα για τον Κροπότκιν, πιστεύω θα ήταν απίστευτα ενδιαφέρον
Όταν μπορέσουμε κι έρθει η ώρα, θα κάνουμε κι άλλη με παρεμφερή θεματολογία, αλλά θέλει δουλειά. Για αυτό που προτείνεις, δεν έχω ιδέα αν ο σ. Χρίστος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με τη σκέψη του Κροπότκιν.
μακριά από μάζα.... αριστερά πάντα... να δούμε... αναμένω..
+Μερκουρης Σβιναρας Aπό τα σχόλιά σου δεν έχω καταλάβει τίποτα για αυτό που προφανώς θες να πεις. Θες να το κάνεις "λιανά" για να συνεννοηθούμε;
Εγώ όποτε σκέφτομαι την μεταστοιχείωση των αξιών μου 'ρχεται στο μυαλό η πολιτιστική επανάσταση του Μάο σε πολιτικό επίπεδο.
Πως τα συνδειες αυτα, δηλαδη;
Ελευθεριεκέ, Βρήκα στο διαδίκτυο μια εργασία του Ηλιόπουλου για διδακτορικό που λέγεται Nietzsche & anarchism: an elective affinity and a Nietzscean reading of the December 08 revolt in Athens, σε pdf, που την έχω αποθηκεύσει. Είναι το βιβλίο αυτό ή περίπου αυτό που έχει τυπώσει στην Ελλάδα; Ενδιαφέρον φαίνεται αυτό το μέρος για τον Δεκέμρβη ειδικώς. Ξέρεις τίποτα πάνω σε αυτήν την εργασία;
+Aspassia Man Καλημέρα, το πρώτο μέρος πρέπει να είναι λογικά το βιβλίο για τις επιρροές του Νίτσε στον αναρχισμό, αυτο δηλαδή που έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από την "ελευθεριακή κουλτουρα". Το δεύτερο μέρος δεν νομίζω να έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά. Αν θυμάμαι καΛά τού εΊχα κάνει μια ερώτηση και για την εξέγερση του '08 σχ σχέση με την Νιτσεική σκέψη.
+Ο Ελευθεριακός (ELEFTHERIAKOS) Η εργασία είναι 217 σελίδες κι από την 120η σελίδα και μετά είναι αφιερωμένη στον Δεκέμβρη, ιστορικό υπόβαθρο, κόμματα και μήντια της εποχής, η αντίληψη των αναρχικών επ' αυτού κλπ. Το μισό είναι για τον Δεκέμβρη. Τα γεγεονότα τα ξέρουμε βέβαια, αλλά, να, σήμερα εγώ ξανείδα ένα πρωτοσελιδο εφημερίδας με μια δήλωση της Αλέκας που έλεγε "αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να αποκαταστήσει την τάξη και να προστατεύσει την δημοκρατική ομαλότητα, τότε ας αναλάβουν οι πολίτες ή το ΚΚΕ". Δεν το έχω ξεχάσει τελείως, αλλά κάτά κάποιο τρόπο ναι, είναι από αυτά τα ξεφτιλίκια που θες και τα σβήνεις από το μυαλό σου. (Φαντάσου τι πάθανε όσοι ζούσαν και μάχονταν, τότε με την Βάρκιζα). Τέλος πάντων, θα το διαβάσω, ποτέ δεν ξέρεις τι καινούργιο θα βρεις σε ένα βιβλίο. Αυτά.
+Aspassia Man χαχαχαχα, γελαω με τις παπαριές της αλεκας και του κκε γενικά. Επισης μου αρέσει το καυστικό χιούμορ σου
+Ο Ελευθεριακός (ELEFTHERIAKOS) εσύ γελάς, αλλά πόσος κόσμος πάει χαμένος εκεί μέσα. Και τέλος πάντων, έλεος, τόσος κόσμος έχει χύσει το αίμα του, έχει ποτίσει τα βουνά και τις κοιλάδες της Ελλάδας με το αίμα του για το ΚΚΕ, λίγη τσίπα από το ΚΚΕ δεν θα έβλαπτε. Δεν είμαστε αυθύπαρκτοι πάνω στην γη, είμαστε και οι αγώνες των προγόνων μας, τόσο εκείνοι που δικαιώθηκαν όσο κι όσοι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, κι είμαστε και γεννήτορες της επόμενης γενιάς, άρα η ευθύνη μας είναι συνολική κι απλώνεται στο διηνεκές.
+Aspassia Man Σωστα τα λες για την ευθύνη, αλλα το ΚΚΕ εχει εξαπολύσει και επιθέσεις εκίνη την περίοδο εναντίον ιδεολογικών του αντιπάλων απο τα αριστερά. Δεν είναι τόσο αθώο ως ηγεσία. Ο κόσμος του ναι (μεγάλο ποσοστό του) υπηρξε αγωνιστής και τελικά προδομένος.
εξαιρετικά ενδιαφέρον σχόλιο για το Νιτσε στο Εσχατη Στρατευση του Γερασιμου Λυκιαρδοπουλου. Δειτε το.
+Dimitris c.h Ευχαριστώ
πολύ ωραία κουβέντα!
fosil21 να σαι καλα
Παλικάρια μου, χαίρομαι που υπάρχουν σκεπτόμενα άτομα σαν και εσάς αρχικά, αλλά...
Η σκέψη πάντοτε πρέπει να συνδέεται με την εφικτή πράξη.
Είναι σαν να συζητάτε πως ο άνθρωπος θα καταφέρει να πλοηγήσει ένα διαστημόπλοιο, ενώ σε πολλά ζητήματα η πλειοψηφία της κοινωνίας (για την οποία καλώς ή κακώς θα πρέπει να αναφερόμαστε) δεν έχει μάθει να περπατάει.
Θα πρότεινα (με απόλυτα καλή πρόθεση) να επικεντρώσουμε τις σκέψεις μας, πως μπορούμε να πάμε την κοινωνία ένα βήμα προς τα εμπρός και να μη σπαταλάμε την σκέψη μας σε ουτοπικές (βάση της τωρινής πραγματικότητας) θεωρίες, οι οποίες δυστυχώς είναι ανεπίκαιρες.
Κάποτε ο άνθρωπος δεν σκεπτόταν καν ότι θα υπάρξει διαστημόπλοιο, ακόμα περισσότερο ότι θα ταξιδέψει στο δια΄στημα. Θα πρότεινα (κι εγω΄με απολυτα καλή πρόθεση) να επικεντρωθούμε στο πώς θα κάνουμε την ουτοπία λίγο περισσότερο εφικτή ώστε να μην θεωρείται ως τέτοια αλλα να ψίγματά της να γίνονται πραγματικότητα.
Ο Ελευθεριακός Ποιές οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί αυτό;
Πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί;
Εγώ θεωρώ είμαστε σε φάση που χρειαζόμαστε άμεσα κάποιες αλλαγές. Είναι θέμα επιτακτικής ανάγκης για μιας ανθρώπινης καθημερινότητας.
Ίσως να το έθεσα λίγο υπερβολικά.. πολύ καλά κάνετε και αναλύεται θέματα τόσο βαθιά, απλά θεωρώ πρακτικότερο να δώσετε λίγο παραπάνω χρόνο, σαν παιδιά με σκέψη και αξίες (απ ότι μπορώ να καταλάβω), στην επίλυση προβλημάτων που "καίνε" το σήμερα.
πώς ξέρεις ότι δε το κάνουμε κι αυτό με τις δυναμείς του ο καθενας; Το ενα δεν αποκλείει το αλλο
ελευθεριακε επειδη το βιβλιο εχει εξαντληθει υπαρχει καποιος τροπος να επικοινωνησω με το Χριστο, μηπως μπορεσει να μου βρει ενα αντιτυπο;
orestis kor για δες το πρακατω. Συν΄δεσου και νομίζω ότι μπορεις να το "κατεβάσεις" www.academia.edu/1339021/%CE%9F%CE%B9_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%A0%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AD%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%88%CF%81%CE%B3%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A6%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B5_Anarchist_Aspects_in_the_Work_of_Friedrich_Nietzsche_
ευχαριστω πολυ
Ο Νίτσε ηταν μεγάλος και οπως ολοι οι μεγάλοι.....ιδιαίτερος,παράξενος.Ειχε τα προβλήματά του βεβαίως.Δεν είναι δυνατόν,πχ,επειδή ο χριστιανισμός ηταν αυτο που ήταν,να επιτίθεσαι με μένος σε ο,τι χριστιανικό.Δεν ειναι δυνατόν,δλδ,να μη βρίσκεις ουτε ενα θετικό σε ο,τι θεωρείς μίασμα,ασχετα αν ο χριστιανισμός(παυλισμός)ειχε παρα πολλά αρνητικά να του προσάψεις.Αλλά οταν ολο σου σχεδόν το εργο εχει επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του χριστιανισμού,εχεις τελικά,εγκλωβιστεί σε αυτη σου τη σκέψη.Είπα,μεγάλος=ιδιαίτερος,παράξενος......μεγάλος ομως!ΥΓ.Δέν με ενδιαφέρει ουτε ο χριστιανισμός οπως και καμμία θρησκεία.Ειναι ομως εργαλεία,σε κάποιες εποχές.Στην εποχή που ζούμε δλδ,μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις αντιχριστιανικές κορώνες των ναζιστών,ασχετα αν τωρα δηλώνουν χριστιανοί,τα γραπτά μένουν,και να δημιουργήσεις ενα κλίμα ωστε να καταλάβει και ο πλέον αμόρφωτος οπαδός τους,ο οποίος ειναι σχεδόν βέβαιος οτι ειναι χριστιανός,το πόσο υποκριτές ειναι οι συμμορίτες.
Ωραία συζήτηση!
Δεν νομίζω ότι σχεδον ολόκληρο το εργο του νίτσε είχε επικεντρωθεί στην πολεμικη του στον χριστιανισμό. Όμως εχεις ενα μέρος δίκιου σε αυτα που ανφέρεις. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου και τα καλά σου λόγια τακη.
Απλά αυτο που ήθελα να τονίσω,ειναι πως οταν ενα μεγάλο κομμάτι της κριτικής σου,εχει ασκηθεί εναντίον κάποιων,οποιων,και αυτό σε εχει,εν πολλοίς,χαρακατηρίσει,ειναι δύσκολο να απαγκιστρωθείς απο αυτο.Αυτη,κατ'εμέ.ηταν η παγίδα.Οταν ομως βρίσκω μπροστά μου δυσκολίες,ειναι ενα απο τα πρόσωπα που θα ανατρέξω.
Ίσως και μια συζήτηση με τον Ήρκο Αποστολίδη να ήταν ενδιαφέρουσα.
Γεια σου Γιώργο. Είναι καλή ιδέα γενικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα με ενδιέφερε κάτι τέτοιο εμένα προσωπικά.
Όπως και να έχει έχεις πολύ καλό γούστο στα πρόσωπα που προσκαλείς για συζήτηση. Ανυπομονώ για νεα βιντεο συνέχισε έτσι!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Γιώργο. Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα συνεχίσω με όποιον ρυθμό μπορώ κι αν πάει, πήγε...
ευτυχώς που υπαρχετε ευτυχώς....
σπανιζουν οι τοσο εξαιρετικα ενδιαφερουσες συζητησεις στο γιουτιουμπ .. Η εξυπναδα βρισκεται στην απαντηση και η σοφια στην απαντηση - κιπ γκοινγκ!
+Angelos Potamias Το παλευω. Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου
εξαιρετικά ενδιαφέρον.
+independentael να σαι καλα. Χαίρομαι που σου άρεσε.
+Ο Ελευθεριακός (ELEFTHERIAKOS) χαίρομαι που υπαρχουν άνθρωποι που σε diy ατμόσφαιρα και αισθητική παράγουν ουσία ή με μια λέξη δημιουργούν.
+independentael Να σαι καλα. Σε ευχαριστώ για τα τόσο καλά σου λόγια. Αν θες να συνεργαστούμε σε αυτό που προσπαθώ να κάνω είσαι ευπρόσδεκτος και το εννοώ. Είτε μου στέλνεις μήνυμα εδώ είτε email στο eleftheriahtipota@gmail.com.
Κουβέντα που θα ήθελα να ήμουν παρόν, έστω κι άφωνος.
Να 'σαι καλά. Τι άλλες ερωτήσεις θα έκανες αν ήσουν εκεί?
@@ELEYTHERIAKOS
Σε ευχαριστώ και εσύ το ίδιο!
Στην υπόθεση αυτή λοιπόν, μια πρώτη ερώτηση θα ήταν· τί συμβολίζει ο εσταυρωμένος κι τί ο Διόνυσος για τον Νίτσε την περίοδο εκείνη που υπέγραφε άλλοτε ως ο πρότερος κι άλλοτε ως ο ύστερος; Και γιατί όχι ως Χριστός αλλά ως εσταυρωμένος; Γιατί επέλεξε την αναφορά με βάση τον τρόπο θανάτωσης ως τέτοιον;
Και μια άλλη πιο γενική και θεωρητική ερώτηση θα ήταν αν υπάρχει εννοιολογική διαφορά ανάμεσα στους όρους αναρχία και αναρχισμός.
Η δεύτερη ερώτηση είναι στο μυαλό μου και θα γίνει σε λίγο καιρό. Αν θες, αναμενε
Συνεχησε
πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα
+sugahtank Σε ευχαριστώ πολύ.