Πάλι μαλώνουν τα αδέλφια, απίστευτο μάθημα διαλεκτικής. Ασφαλώς καί έχουν δίκιο αμφότεροι. Δώστε μας Αποστολίδηδες να βλέπουμε ως τον άλλο κόσμο. Εξαίρετοι σαν κάθε φορά.
ΣΤΗΜΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ,ΑΠΟΣΤΟΛΗΔΕΪΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ.ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΤΑΧΑΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ.ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΡΕΝΟ ΠΙΟΥ ΕΦΕΡΝΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΔΗΘΕΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΙ ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΕΣ ΦΑΝΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΣΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΦΙΛΙΚΗ ΠΑΡΕΟΥΛΑ,ΟΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ ΜΑΣ ,ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ.
I wish you one day to understand it my friend. I wish you and inviting you to learn Greek one day. Mr Apostolides is indeed one of the most prominent people of books and intellect that Greece has , and perhaps Europe.
Ευχαριστώ για την ομιλια σας ειχα αγορασει πριν χρόνια απο τίς εκδόσεις Κάκτος ένα βιβλιο τού Πλατωνα καί μου εκανε δώρο ο κυριος χατζόπουλος ένα βιβλίο τού Ρενου Αποστολίδη (τι γνορίζουν οι νεοέλληνες για τούς αρχαίους ελληνες) οταν πήγα σπίτι και τό ανοιξα κατάπληκτος είδα οτι ολες οι εσωτερικες σελιδες ηταν λευκές τότε κατάλαβα και συνέχισα με μανία τό διάβασμα είστε τυχεροί που είχατε τέτοιον εξαιρετικό ΠΑΤΕΡΑ.
Το τραγικό είναι ότι Δεν διδασκόμαστε ούτε Πλάτωνα, ούτε Σωκράτη, ούτε Αριστοτέλη για να κριθούν από τον κόσμο που καταλαβαίνει έτσι ώστε μαζί με την καλή η κακή κριτική να εκσυγχρονιστουν τα λεγόμενα τους όσο γίνεται. Έχουν μείνει σαν αγάλματα τα λεγόμενα τους, γιατί;;;;;
Όλοι θα ευχόντουσαν πριν την αιώνια λήθη να είχαν δύο κουβέντες με τον μεγάλο Ηράκλειτο! Ο ίδιος βέβαια διάλεγε τα παιδιά … γιατί τα παιδιά είναι αθώα και καλά… Εκεί ήταν η ελπίδα του! Ένα παιδί από την σκέψη του αυτή, ο Σωκράτης, παραστρατεί των Σοφιστών και κάθεται να μας τα πει… Εεεε… πες πες…και τι κατάλαβαν…οι Σοφιστές πασχίζουν να τον φέρουν στο μηδέν… Μα πρέπει, γιατί αυτοί είναι το πυρ πως θα γίνει το πράμα… Πρέπει να δίνουμε πάντα το αντίθετο του υποκειμένου όπως η φύση δίνει το αντίθετο του αντικειμένου σε εμάς για να υπάρξει στο τέλος κατανόηση του κόσμου και αμέσως αμέσως ισοφάριση για την παγκόσμια ισορροπία του κόσμου που μάθανε από τον Δάσκαλο τους το Ηράκλειτο! Εεε με τα χρόνια, ένας πες ..,, άλλος πες… Ο Νίτσε σιχάθηκε… Η ιδέα του φιδιού που τρώει τον εαυτό του κούρασε και στο φινάλε φινάλε ο δάσκαλος σας θα σας ο Ηράκλειτος θα σας πέταγε μια χειροβομβίδα μέσα στο δικαστήριο που πάτε να δώσετε ακόμα ένα σόου στροβιλισμού των ιδεών… Εεεε τώρα το έκανε ο Νίτσε… αλλά και αυτός…ως γερμανός δεν πιστεύω να έδωσε την ερμηνεία του Λόγου όπως θα την έδινε ο ίσως ο Αναξίμανδρος νωρίτερα ΙΣΩΣ… τι είπε δηλαδή ο Ηράκλειτος,λέει: τοῦ δὲ λόγου τοῦδ᾽ ἐόντος ἀεὶ ἀξύνετοι …κτλ Μα τι κάνει εδώ ο Ηράκλειτος για μισό λεπτό… τι θα πει του "δε¨ χωρίς το "μεν' στην εισαγωγή του τι κάνει εδώ … ξεκινάει να μας κάψει το μυαλό με λογικό άλμα στο δυϊσμό χωρίς το ένα μέρος… θα έλεγαν οι επόμενοι του .. εκτός του Παρμενίδη φυσικά γιατί έλεγε πως όλα είναι ον
Όπως ο ίδιος είπε για μεγάλους σαν τον Νίτσε - Όλοι μας έχουμε συγκεκριμένους λόγους να υπερβάλλουμε σε κάποια θέματα. Ίσως επειδή μεταφράζει κ Νίτσε (κ του αρέσει φουλ) να βρίσκεται σε μια μη συμβιβασμού περίοδο
Τρομερά ενδιαφέρον και πολύ ωραίος τρόπος παρουσίασης. Φαίνεται ότι και οι δυο τους αγαπάνε αυτό που κάνουν και γι'αυτό μας αρέσει τόσο πολύ η παρουσίαση. Είχε πάθος!
Πολύ σωστά. Αγαπάνε τέρμα αυτό που κάνουν κ απολαμβάνουν αυτό το ταξίδι της αναζήτησης της αλήθειας. Και φαίνεται πως είναι μια αγαπημένη ομάδα που είναι κ το κλειδί για την όλη πρόοδο όταν μιλάμε για φιλοσοφία κ γενικότερα επιστημονική γνώση κ μελέτη
Πάντως εγώ που θέλω να διαβάσω το βιβλίο για να μάθω για τους προσωκρατικούς, δεν έβγαλα άκρη αν αξίζει τον κόπο. Από θέατρο και μπλα μπλα πάντως χόρτασα.
Απολαυστικό όταν ακούς τον Ηράκλειτο σαν γεννήτορα των σκέψεων όμως ο Ηράκλειτος δεν είναι για τους πολλούς γι'αυτο κρύβεται ο λόγος του αυτός είπε αρμονιη αφανής φανερής κρειττον..
Ο πρωτος κυριούλης έχει τρομέρη έπαρση και ειναι εντελώς αντιπαθητικος. Ο δεύτερος έχει ξεκάθαρα μια ναυμαχία στο κεφάλι του και η σκέψη του δεν έχει καμία συνέχεια. Και οι δυο είναι κλασσικες περιπτώσεις που μπορει να έχουν διαβάσει δεκα χιλιάδες βιβλία μαζί άλλα δεν αντιλαμβάνονται.. Το στοιχείο αυτό φαίνετε απο το πως προσπαθούν να περάσουν τις θέσεις τους στο ακροατήριο, αλλα και απο την αδυναμία να εξηγήσουν ορισμένες έννοιες με απλότητα και σαφήνεια - Οχι απλοικότητα- . Δεν άντεξα και στη μια ωρα το έκλεισα. ΥΓ : Αν θέλει κάνεις να διαβάσει σοβαρή ανάλυση Προσωκρατικών που να ειναι ταυτόχρονα μεστή αλλά σε βάθος , προτείνω Bertrand Russel.
Βασιλης Τομανας, ο καλυτερος μεταφραστης του Νιτσε, και δεν ειναι πλεον τροτσκιστης.. αλιμονο αν επρεπε να πιστευεις ο,τι μεταφραζεις. Αν πηγαινε ετσι, ποτε κανενας δε θα μεταφραζε Φαλμεραγιερ στα ελληνικα, ουτε Λουθηρο στα ιταλικα. Γιατι πρεπει να ενστερνιζεσαι ο,τι μεταφραζεις;; τι ειναι η μεταφραση; καποιο ειδος προσευχης; τι ανακριβειες ειναι αυτες;
Ακριβώς! Πραγματικά από τις μεγαλύτερες αστοχίες που έχω ακούσει. Μπορείς να είσαι ένας εκπληκτικός μεταφραστής και να μην πιστεύεις σε τίποτα απολύτως, απλώς βαθιά να κατανοείς.
Ειναι το εμπορικο μερος να μας πισει οτι σαν μεταφραστης του Νιτσε ξεπερνα και τον Καζαντζακη. Κλασικο εμπορικο κολπο στο οποιο ο απλος μας λαος απαντα μαρξιστικολενιστικα: Το καλο μαγαζι κολαουζο δεν θελει.
Για τον μεγάλο Καζαντζάκη υπερβάλλουν λόγω επιρροής του πατέρα τους , του Ρένου Αποστολίδη που τον αντιπαθούσε .Αλλά για την ατάλαντη Μελίνα έχουν δίκιο ,σιγά την ηθοποιό .
Ειναι τυπικα νιτσικη χαιλ χιτλερ ξερεται τωρα αριοι κ.λ.π. Στην εγκυκλοπαιδια Ηλιος εχει κατι ανεκδοτες γελιογραφιες για την επαρση του Ντουτσε οταν επιτεθηκε στην Ελλαδιτσα μας. Οι λατινοι εχουν ενα γνωστο γνωμικο που μου διαφευγει αλλα εννοει τετοιοι ειναι οι καιροι τετοια φερνουν. Δηλαδη ο καιρος ζεχνει φασισμο φασιστες φερνει και ας ειναι και
Αν δεν μπορείς να μεταφράζεις κάποιον τον οποίον απορρίπτεις, τότε, φαντάζομαι, το ίδιο ισχύει και για την ερμηνεία, δηλαδή δεν μπορείς να προσεγγίζεις ερμηνευτικώς κάποιον συγγραφέα τις απόψεις τού οποίου δεν αποδέχεσαι. Τούτο, όμως, είναι πλήρως αντιεπιστημονικό και προσβάλλει τόσο την επιστήμη της Φιλολογίας όσο και της Φιλοσοφίας. Μεγάλοι στοχαστές, όπως ο Νίτσε, διατύπωσαν λανθασμένες κρίσεις για άλλους μεγάλους στοχαστές. Ελάχιστοι (έως κανείς) πλατωνιστές παγκοσμίως στηρίζονται στον Νίτσε. Επίσης, ο Σωκράτης σαφώς και δεν ήταν σοφιστής (μην συγχέετε τις σοφιστικές μεθόδους που χρησιμοποιεί σκοπίμως ο Πλάτων με την ουσία τού πράγματος), πώς μπορείτε να υποστηρίζετε κάτι τέτοιο; Επειδή έτσι ισχυρίστηκε ο Νίτσε; Στην έρευνα δεν υπάρχουν αυθεντίες, υποθέτω πως το γνωρίζετε αυτό, αφού είναι το πρώτο πράγμα που διδάσκεται ένας επίδοξος scholar τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (και υποθέτω πως είστε είτε ερευνητής Κλασικής Φιλολογίας είτε Φιλοσοφίας, αφού θίγετε τέτοια ζητήματα, ειδάλλως γιατί να θεωρήσουμε εύστοχες τις απόψεις σας;). Πρέπει πρώτα να εξετάσετε την παρουσία τού ιστορικού Σωκράτη μέσα στο πλατωνικό έργο και, έπειτα, να κατανοήσετε τις ποικίλες πλατωνικές αντινομίες (και όχι αντιφάσεις), για να είστε σε θέση να ομιλείτε περί αναλόγων ζητημάτων. Η διεθνής βιβλιογραφία είναι άπειρη και ανατρέπει τις άστοχες (και, εν πολλοίς, αλαζονικές) κρίσεις σας.
Προσωπικά θαυμάζω τον Καζαντζάκη λόγω της βαθιάς του αγάπης για την ανθρωπότητα και επειδή κατάφερε να συνδυάσει τη δυτική με την ανατολική σκέψη με διεισδυτικό τρόπο. Επίσης θαυμάζω τον Ηράκλειτο και τον Πλάτωνα, αλλά όχι ιδιαίτερα τον Νίτσε. Διάβασα πολλά βιβλία του Νίτσε και δεν μπορώ να πω ότι κέρδισα τίποτα αξιόλογο (μάλιστα περίμενα να μου αρέσει). Δεν εμπλούτισε την κοσμοθεωρία μου ακόμα και αν υποτίθεται ότι ήταν σημαντικός για τη διανόηση των τελευταίων αιώνων. Για να πω την αλήθεια μου φάνηκε σαν θυμωμένος έφηβος. Από γερμανόφωνους φιλοσόφους περισσότερη επίδραση πάνω μου είχε η σκέψη του Σοπενχάουερ και του Βιτγκενστάιν. Τέλος ο Ρώσος υπαρξιακός φιλόσοφος Λεβ Σετσώφ που κατά κάποιον τρόπο θεωρείται συνεχιστής του Νίτσε μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από τον ίδιο το Νίτσε.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι είναι "τίποτας" εφόσον εκτός από στοχαστής ήταν και λογοτέχνης. Αν δεν σου αρέσουν τα φιλοσοφικά του δοκίμια, υπάρχουν και τα μυθιστορήματα που είναι και πολλά περισσότερα. Επηρεάστηκε όντως από τον Νίτσε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ήταν λογοκλόπος. Όλοι οι συγγραφείς εμπνεύστηκαν από άλλους προγενέστερους. Από που και ως που μικρόνοος; Πού ακριβώς το στηρίζεις; Ήταν ακριβώς το αντίθετο, όπως έγραψα πριν ένιωθε βαθιά αγάπη για την ανθρωπότητα και εξέτασε πολλούς τρόπους σκέψης το οποίο διαφαίνεται σχεδόν σε κάθε σελίδα που έγραψε . Είναι αυτό δείγμα μικρόνοιας; Πώς γίνεται να ήταν βαθιά αντίθεος ενώ ασχολήθηκε με αυτές τις φιλοσοφίες που σχετίζονται με την πνευματικότητα και τη θεολογία; Έρχεσαι σε αντίθεση με αυτά που λες.
Τώρα διορθώνεις ότι ήταν μικρότατος αντί για τίποτας αλλά μετά λες ότι δεν προσέφερε τίποτα. Πάλι έρχεσαι σε αντίθεση. Σαφώς προσέφερε πολλά στη λογοτεχνία, βραβεύτηκε και ακόμα θαυμάζεται παγκοσμίως. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μηδενιστής. Πίστευε στη δύναμη του ανθρώπου και συχνά αναφέρεται στο χρέος της ανθρωπότητας απέναντι στον εαυτό της. Προσπάθησε να είναι ρηξικέλευθος αλλά δεν προσπάθησε να είναι Νίτσε. Αν υπάρχει κάποιος Έλληνας που το έπαιζε Νίτσε, αυτός είναι ο Δημήτρης Λιαντίνης. Είχε το ίδιο οργισμένο και αλαζονικό ύφος με τον Νίτσε ενώ εξύμνησε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό κατακρίνοντας την χριστιανική ηθική. Έχει πολλές περισσότερες ομοιότητες με τον Νίτσε απ' ότι ο Καζαντζάκης. Δηλαδή όταν λες "αντίθεος" εννοείς συγκεκριμένα "κατά του Χριστιανισμού". Τώρα καταλαβαίνω ότι τον αντιπαθείς απλά επειδή δεν ήταν χριστιανός και είχε αιρετικές απόψεις. Όλοι οι αστήριχτοι ισχυρισμοί περί έλλειψης ευφυίας και ταλέντου εκεί ανάγονται, δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Το τυφλό μίσος ενός δογματισμένου.
Δεν πήρε Νόμπελ, απ'ότι φαίνεται άνθρωποι σαν και εσένα τον διέβαλλαν ώστε να μην το πάρει. Έχει γραφτεί ολόκληρο βιβλίο για αυτό το θέμα με όνομα "Το χαμένο Νόμπελ" του Κώστα Αρκουδέα. Αυτό που εννοώ είναι ότι είσαι δογματικός Χριστιανός και τον μισείς επειδή αυτός δεν ήταν και άντλησε την πνευματικότητά του από διάφορες πηγές. Πάλι επιμένεις αστήριχτα ότι δεν είχε πραγματικό ταλέντο και τώρα έμμεσα προσβάλλεις και τον Φάινμαν (έλεος). Από που κι ως που "εμπαθείς" οι υποστηρικτές του Καζαντζάκη; Τί είναι αυτά που λες; Αν θες να δεις εμπάθεια κοίταξε καλύτερα τα ίδια σου τα σχόλια.
Τί το κακό στο να εξυμνείς τα σαρκικά πάθη των ανθρώπων; Το Νόμπελ το άξιζε ο Χέρμαν Έσσε αλλά σίγουρα και ο Καζαντζάκης για τουλάχιστον ένα από τα έργα του. Ο Καζαντζάκης επηρεάστηκε περισσότερο από τον Ταοισμό παρά από τη θεοσοφία (για αυτό και το σύμβολο Γιν-Γιανκγκ του Ταοισμού έγινε το logo των εκδόσεών του). Δεν αντιπαρέθεσες κανένα ουσιώδες επιχείρημα ως προς την έλλειψη ευφυίας και ταλέντου, απλά συνεχίζεις να κάνεις γενικές κατηγορίες γεμάτες έπαρση και νομίζεις ότι το θέμα έκλεισε.
Πλαγιαρισμός σημαίνει να κλέψεις κάτι αυτούσιο και να το παρουσιάσεις ως δικό σου. Ο Καζαντζάκης δεν έκανε κάτι τέτοιο. Όποιες ιδέες πήρε από αλλού τις επεξεργάστηκε και τις έδωσε τη προσωπική του χροιά, ενώ ούτως ή άλλως φανέρωσε ο ίδιος τους περισσότερους ανθρώπους που τον επηρέασαν. Την Οδύσσειά του δεν την έχω διαβάσει ακόμα οπότε δεν μπορώ να εκφράσω άποψη. Συνολικά το έργο του προτάθηκε 9 φορές για Νόμπελ, τουλάχιστον για τον Ζορμπά ή για το Χριστός Ξανασταυρώνεται ή τον Τελευταίο Πειρασμό έπρεπε να το πάρει (άλλωστε αυτά είναι και τα πιο αναγνωρισμένα του). Από το πρώτο σου σχόλιο επιμένεις ότι οι πραγματικές του ιδέες προέρχονται από τον σατανισμό. Είναι το κύριο σου επιχείρημα. Δεν ισχύει βέβαια ότι από εκεί άντλησε τις κεντρικές του ιδέες, απλά το λες επειδή έτσι γίνεται ευκολότερο να του επιτεθείς. Έχεις καταντήσει εντελώς γελοίος. Άλλο να εξυμνείς τα σαρκικά πάθη σε ένα λογοτεχνικό έργο και άλλο να είσαι γενικά σαρκολάτρης. Η λογοτεχνία υπάρχει για τον πειραματισμό και τη διερεύνηση. Βέβαια εσύ φαίνεσαι σχετικά φανατισμένος χριστιανός οπότε καταλαβαίνω γιατί αντιδράς αλλεργικά όταν βλέπεις κάτι τέτοιο.
3-38-3¨41 η αλήθεια δεν ειναι ουτε εκει ουτε εκει ουτε εκει..... η αλήθεια νοομισα θα πει βρισκετα στους sex pistolls ! ) οκ λιγπο Χιουμορ στη φιλοσοφια δεν βλαπετει ,,,χχχχ
Δεν ειναι χρεος σας να κάθεστε στο χαρακωμα και να βαράτε τον αντίλογο. Ο ίδιος ο Νίτσε και ο Σωκράτης αμφισβήτησαν τις γνώμες των ειδικών. Γόνιμα όμως και με καλή πρόθεση. Χωρίς φαντάσματα του παρελθόντος να στοιχειώνουν την συνείδηση τους. Εκπροσωπεύοντας απλά τον εαυτό τους και την σκέψη τους. Όσο για τον Καζαντζάκη απλά γελάω με αυτά που λέτε. Δεν ήταν διασκευή του Νίτσε γιατί πολύ απλά ο Καζαντζάκης είχε διαφορετικό μήνυμα να στείλει. Την αιώνια μάχη με το πνεύμα. Αν αποκαλύψετε και το "ψέμα του Θεού" θα γίνετε ανώτερα πνεύματα και θα βρεθείτε στα νησιά των Μακάρων! .
@@keeperofthereign ο Ρένος είχε το ύψος να το κάνει. Οι γνώστες έχουν άποψη και τεκμήρια. Πολλές φορές οι κρίσεις δεν είναι επιφανειακές αλλά βασίζονται σε βαθειές αναλύσεις.
@@petroskoofas7837Εγώ με το φτωχό μου μυαλό (ερευνητής στον τομέα της βιοϊατρικής) και γνώστης μόνο Ελληνικών (νέων και αρχαίων ως έναν βαθμό), Γερμανικών και Αγγλικών (και λίγο Ισπανικών και λίγων Σερβικών κ.α.) και έχοντας διαβάσει όλα τα κύρια έργα του Καζαντζάκη, πιστεύω ότι ο Καζαντζάκης (και όχι ο Καζαντζίδης, "υπάρχω" και τα σχετικά αραβικά άσματα) ήταν ο κορυφαίος νεοέλληνας συγγραφέας και έχω χεσμένο τον υπερ-αλλαζόνα Ρήνο που μπέρδεψε το übermensch του Φρειδερίκου με το überheblich (έχουν το ίδιο πρόθεμα βλέπεις). Αλλά εγώ βέβαια είμαι ο κανείς και αυτός ήταν φίρμα.
@@keeperofthereign Ήταν φιλόλογος, δημοσιογράφος και συντάκτης. Γενικά η ασχολία του αυτή ήταν. Προφανώς δεν λέω ότι είστε άσχετος και αυτός είναι "ο Θεός". Ούτε βέβαια συμφωνώ στο επίθετο κορυφαίος. Είναι μία από τις σημαντικές κορυφές και έχει σοβαρά κείμενα. Όσο για τα λάθη του και τις κόντρες τους δεν πρέπει να μας απασχολούν. Μεταξύ των ομμότεχνων πάντα επικρατεί και καλό είναι να επικρατεί, μία διαμάχη στις απόψεις. Εσείς ως επιστήμων το γνωρίζετε καλύτερα.
αν θελεις να μαθεις τι ωρα ειναι καλυτερη για να κοιμασε για την δικια σου υποκειμενικοτητα. Μεσα σου ειναι ναι! πχ.. Αν θες να μαθεις πως να εισαι και οχι να κανεις.Μεσα σου ειναι !
Μεγάλη έπαρση από Δαρδανό, Στάντη και Ήρκο. Εντάξει μάγκες. Κάνετε πολύ καλή δουλειά και άκρως επαγγελματική. Κατεβείτε όμως από το καλάμι και μην είστε μυαλοπώληδες. Φιλικά το λέω. Για το καλό σας. Σας διαβάζω , σας παρακολουθώ-και θα συνεχίσω να το κάνω επειδή εκτιμώ την δουλειά σας- αλλά το στυλ σας, ενοχλεί. Την αλήθεια δεν θα την μάθουμε ποτέ. Θα γνωρίζετε φαντάζομαι την άποψη του Μάρξ «Η φιλοσοφία είναι για τον πραγματικό κόσμο ό,τι είναι ο αυνανισμός για τη σεξουαλική πράξη.» Μερικές φορές την ασπάζομαι. Οπότε.... «Ας μείνομε και λίγο ανεξάρτητοι, δίχως να σκλαβωθούμε ούτε σε μιαν αλήθεια ούτε σε κάποια πλάνη». Κοσμάς Πολίτης , «Οι βεβαιότητες είναι ποιο επικίνδυνοι εχθροί της αλήθειας απ ότι τα ψέματα»Νίτσε.Αυτά.
Κρίμα που διέκοψαν τον Ηρκο για να δούμε τι ξέρει και τι δεν ξέρει το κοινό. Χάθηκε η ροή του λόγου και της συγκέντρωσης που κερδίζεται δύσκολα σε αυτές τις συζητήσεις. στο διαδίκτυο.. Δεν διακόπτουμε το συνομιλητή μας.
Mα ο Σωκράτης δεν άφησε τποτα γραπτό και μάλλον δεν ήξερε ουτε να γράφει ουτε να διαβάζει -λένε οι αρχαιολόγοι- τώρα τί σόι φιλόσοφος ήταν δεν καταλαβαίνω.
Τις απόψεις του Δαρδανού και του Ήρκου περί Καζαντζάκη τις έχω σχολιάσει σε άλλα βίντεο. Δε θα σταθώ εδώ στις αποψούλες τους. Θέλω όμως να πω δυο λόγια για την επικείμενη έκδοση του Ζαρατούστρα, έτσι, για να αντιλαμβάνεται το κοινό δυο πραγματάκια πιο συγκεκριμένα: Το έχω γράψει και αλλού, το καταθέτω όμως κι εδώ: Όλες, ή έστω κάποιες, από τις προηγούμενες νιτσεϊκές εκδόσεις του κυρίου Αποστολίδη ('Ο Αντίχριστος', 'Το Λυκόφως των Ειδώλων'), έχουν χρησιμοποιήσει μ.ά. ως βοήθημα (και αλίμονο αν δεν το είχαν κάνει, εφόσον μιλούμε για επιστημονική δουλειά), τον σχολιασμό του εμβληματικού Nietzsche-Kommentar υπό τη γενική επίβλεψη του Andreas Urs Sommer. Πραγματοποιήστε μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο προκειμένου να ενημερωθείτε περί τίνος πρόκειται. Ελέγξτε επίσης και τις εκδόσεις του κ. Αποστολίδη, εκεί που αναγράφεται η βιβλιογραφία, προκειμένου να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές. Τώρα. Το ερμηνευτικό υπόμνημα για τον 'Ζαρατούστρα', στα πλαίσια του Nietzsche-Kommentar, εκδόθηκε μόλις φέτος, παρακαλώ, τον Ιανουάριο του 2024 από την Katharina Grätz (Καταρίνα Γκρετς). Πρόκειται για δύο πελώριους τόμους (εκδ. De Gruyter) συνολικά 2.000 σελίδων. Πόσο χρόνο νομίζετε πως χρειάζεται ένας άνθρωπος, με όσο καλά γερμανικά κι αν ξέρει, προκειμένου να μελετήσει και να συμβουλευτεί ένα τέτοιο πόνημα (που σημειωτέον το περιμέναμε να κυκλοφορήσει ήδη από το 2020...), ώστε να συμπεριλάβει πορίσματα από αυτό το έργο στη δική του σύγχρονη και επιστημονική εργασία; Γιατί εξυπακούεται πως δεν νοείται πλέον εργασία στον πλανήτη πάνω στον 'Ζαρατούστρα' που να μη λάβει υπόψη της το υπόμνημα της Γκρετς. Ελπίζω να συμφωνούμε. Δεν είναι επομένως εύλογο και αυτονόητο πως ο κ. Αποστολίδης περίμενε να εκδοθεί αυτό το πόνημα, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για τη δίκη του έκδοση, η οποία είναι καλό και οφείλει να βασίζεται στην πλέον πρόσφατη νιτσεϊκη έρευνα; Μια τέτοια σκέψη εκ μέρους μου θεωρείται παράλογη; Κι όμως, όταν αυτά τα είχα γράψει σε κάποιο άλλο βίντεο, ο κ. Αποστολίδης με είχε χαρακτηρίσει "κακοήθη", γιατί δήθεν υπονοούσα πως σκοπεύει να... "κλέψει", να... "αντιγράψει" από την Γκρετς. Καμία σχέση, φυσικά. Εγώ ποτέ δεν υπονόησα κάτι τέτοιο. Δηλαδή από τα προηγούμενα υπομνήματα του Nietzsche-Kommentar που έχει συμβουλευθεί... "έκλεψε";... Σα να μην έφτανε όμως αυτό, έβαλε κάποιους από τους... "ακόλουθούς" του να μου απαντήσουν πως δεν πρόκειται καν (!) να χρησιμοποιήσει το υπόμνημα της Γκρετς, διότι -άκουσον άκουσον- το υπόμνημα αυτό α) δεν έχει τίποτα να προσφέρει (!) και β) ότι δεν πρόκειται για καινούργια κυκλοφορία (!) αλλά για... επανέκδοση! Παραθέτω από την απάντηση που έλαβα τότε, την οποία προφανώς υπαγόρευσε ο κύριος Αποστολίδης: «Ο σχολιασμός στον οποίο αναφέρεστε έχει κυκλοφορήσει εδώ και πολλά χρόνια και απλά τώρα επανακυκλοφόρησε. Συν ότι πρόκειται για έναν σχολιασμό που δεν φωτίζει κάτι στο έργο του Νίτσε.» Ακούτε; Αλήθεια, αυτός που επινόησε και αυτή που δέχτηκε να μου γράψει τέτοια κατάφωρα ψ έ μ α τ α, δεν ντράπηκαν;!.. Και μετά μας προτρέπει να διαβάσουμε «Πλάτωνα και ξανά Πλάτωνα»; Αυτό είναι το πνευματικό ήθος που έχει λάβει από το πλατωνικό Έργο; Απ' όπου και να το πιάσεις το θέμα, δυστυχώς β ρ ο μ ά ε ι. Ωστόσο, θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Αποστολίδης ότι η επιστημονική μεθοδολογία και δεοντολογία δ ε ν τ ο υ ε π ι τ ρ έ π ο υ ν να αφήσει απ' έξω το συγκεκριμένο εμβληματικό πόνημα είτε του αρέσει είτε δεν του αρέσει. Γι' αυτό καθυστερεί η έκδοση του 'Ζαρατούστρα', πάρτε το χαμπάρι! Αυτό είναι το ήθος του Ήρκου. Απλά αυτά δεν τα λέμε "στο κοινό μας".
Ειναι ο Σωκρατης μεγαλος φιλοσοφος που ιδρυει την γνωσεολογια και δημιουργειται ετσι η βαση του τροπου να διεξαγεις σημερα ερευνα και να βελτιωνεις συνεχως τις τεχνολογιες και μαλλον στα παντα που χρειαζεται να αναζητας την αληθεια; Ο μεγας Σωκρατης δεν περιμενε τον μικρουτσικο Νιτσε να μας πει ποιος ηταν. Το ομολογει ο ιδιος στην απολογια του λεγοντας οτι ουτε ρητορας ουτε φιλοσοφος ειναι. Μα τι ειναι τοτε; Αυτο που λεει παλι ο ιδιος ενας απλος ανθρωπος που παντα ψαχνει της απαντησεις, οχι σαν τον Νιτσε που τα ξερει ολα!! Οσο για τον Ηρακλειτο; Ο Νιτσε θα τον μελετησε απο καμμια μεταφραση σαν αυτες που κανει ο οικος σας και θα το εχασε στον δρομο.
Εγώ βρήκα την διακοπή ενδιαφέρουσα. Έδωσε μια διαφορετική οπτική/γνώμη πάνω στο θέμα - κ μίλησε κ λίγο πιο απλά/ξεκάθαρα. Στο κοινό υπάρχουν διάφορες ηλικίες όπως οι δύο νέοι μπροστά. Δεν είναι τόσο εύκολο να πιάνεις τα νοήματα σερί από βιβλίο Νίτσε ζωντανά σε μια αίθουσα. Στο RUclips με παύσεις γίνεται ευκολότερα
Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα λέγονται,αξίζει να την ακούσετε.Παλι καλά που βρίσκεται εκεί ο Σταντης... διότι τουλάχιστον βοηθα να γίνει ένας γόνιμος διάλογος.
Ο τύπος με τα γυαλία μιλάει για τα κίνητρα του Καζαντζάκη για τα οποία μετέφρασε Νίτσε. Δευ νομίζω ότι κάποιος σας τον Καζαντζάκη είχε κίνητρο το χρήμα, το να προσπαθείς να σπιλωσεις νεκρούς με τετοια έπαρση , πράγματι με απέτρεψε από το να παρακολουθησω τη συνέχεια ενός ξινού αγνώστου προς εμένα ομιλιτη καλό κουράγιο σε όσους δουν όλο το βίντεο
είμαι αναρχικός, αυτόνομος και πιστεύω ότι το μοναδικό κίνητρο για συσσωμάτωση είναι η βία που ως ελάχιστο αποτέλεσμα δίνει την πολιτεία και τον νόμο. Ένα νόμο που πραγματικά πρέπει να προστατεύει την όποια αδύναμη μειονότητα που εγκολπώνεται η πολιτεία που αναγνωρίζει αυτή την αδυναμία της. Στήν καθημερινή εφαρμογή της προσωπικής μου στάσης είμαι υποχρεωμένος να αποδεχθώ την μοναδικότητά μου αφού σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ και δεν μπορώ να συννενοηθώ σε κάθε περίπτωση που η κοινοτοπή μας ζωή μας υποχρεώνει να εφαρμόσουμε αποφάσεις που αφορούν ανάγκες πάνω και πέρα από την ελάχιστη ικανοποίηση των βασικών τέτοιων. Δεν αντιλαμβάνομαι την ανάγκη σας να γράψετε αυτό το βιβλίο αφού ως προηγούμενο και μάλλον προαπαιτούμενο είναι η ανάγκη να ακούσεις τις απαντήσεις στις όποιες ερωτήσεις σου στα Ελληνικά. Ο Σωκράτης επιθυμεί την μετάβασή του σε άλλη κατάσταση επειδή ενδεχομένως γνωρίζει πια τι συμβαίνει εκεί (η άποψή μου είναι ότι γνωρίζει). Ο Νίτσε (παρόλο που δεν τον έχω μελετήσει, όμως είμαι σίγουρος) δεν έχει αντιληφθεί την αλήθεια και αγωνίζεται να ερμηνεύσει τις προτάσεις και να απαντήσει στις ερωτήσεις. Αυτό είναι αδύνατο. Γιατί όταν σου αποκαλύπτεται η γνώση τότε δεν έχεις λόγο να γράψεις ή να ενημερώσεις γιατί ο φόβος της αποδόμησης της ύλης ανακατεμένος με την απέχθεια σου για τους αδαής που πρωταγωνιστούν να ανακηρυχθούν πρώτοι σε προτρέπουν στην σιωπή.
@@JinnDante κανονικά δεν ασχολούμαι με εξυπνάκηδες!... Η συμμετοχή σου όμως μου δίνει την ευκαιρία να παραθέσω ένα παράδειγμα ώστε ο τυχαίος αναγνώστης να καταλαβαίνει την καταγεγραμμένη ένσταση μου. Αν υποθέσουμε ότι είσαι ο κάτοχος (διευθυντής) ενός σούπερ μάρκετ (της αλήθειας), και εγώ είμαι ένας τακτικός πελάτης του συγκεκριμένου σούπερ μάρκετ (δηλαδή κάποιος παρατηρητικός επισκέπτης με σκοπό και προθέσεις), τότε τα κύρια χαρακτηριστικά της σχέσης εκάστου ενός από τους δυό μας είναι τα παρακάτω: Εσύ γνωρίζεις τα είδη που προσφέρονται στα ράφια, είσαι υπεύθυνος για την διάταξη, και έχεις τις απαραίτητες πληροφορίες των συστατικών αλλά και του κόστους τους. Κατέχεις την αλήθεια! Εγώ αφού πάρω τις απαραίτητες αποφάσεις, αυτές που ικανοποιούν τις ανάγκες μου θα γεμίσω το καρότσι μου και αυτή θα είναι πλέον η αλήθεια που μετά την απομάκρυνση από το ταμείο θα ενσωματώσω στην καθημερινότητά μου με σκοπούς την ικανοποίηση των αναγκών μου, των πραγματικών αλλά και των ψυχολογικών. Λοιπόν, η αλήθεια επειδή είναι μοναδική μία, δεν είναι δυνατόν να είναι η δικιά μου. Η αλήθεια είναι αυτή του διευθυντή, η δικιά σου και εγώ απλά έχω άποψη. Εμπεριστατωμένη,... αλλά άποψη. Μία άποψη που απλά την παρατηρείς. Δεν χρειάζεται να την μελετήσεις.
@@keeperofthereign με την σειρά που στα γράφω... πρώτα πρώτα το Γαλλικό αστικό δίκαιο, στην συνέχεια Μπακούνιν. Τέλος Μαρκούζε. Προκειμένου να κατανοήσεις βασικές έννοιες σε όσα απέκτησες από την τριβή σου με τα παραπάνω θα πρέπει να διαβάσεις Παπαδιαμάντη. Μόλις ενστερνιστείς τις πεποιθήσεις τους (τώρα μάλλον θα γνωρίζεις τι σε ωθεί στην άκρη και γιατί), πρέπει να διαβάσεις την παλαιά διαθήκη (τουλάχιστον την γένεση). Απαραίτητο επίσης βοήθημα προκειμένου να δώσεις τον ορισμό και την έννοια της αρχής και της αναρχίας μετά από τα παραπάνω είναι η βαθύτερη αντίληψη των "γραμμάτων" της νεκρώσιμου ακολουθίας. Και να ολοκληρώσεις διαβάζοντας από το πρωτότυπο ή από την μετάφραση του Κακριδή την θεογονία του Ησιόδου, αποφεύγοντας κάθε περιορισμό από τις καθημερινές ή παλαιότερες ερμηνείες και κυρίως να πάρεις κάθε πληροφορία τοις μετρητοίς αξιολογώντας την ως κυριολεκτική. Ότι καταλάβεις... Και αν νομίζεις ότι είναι πολλά ή άσχετα,.. τότε σου προτείνω να παρακολουθήσεις παλαιότερα ντοκιμαντέρ του νάσιοναλ τζεογκράφικ με άγρια ζώα στο περιβάλλον τους. Αυτό και χωρίς τα παραπάνω θα είναι αρκετό. Ως βοηθητικό λάκτισμα θα σου εμπιστευτώ το δικό μου ακρογωνιαίο συμπέρασμα, δεδομένου ότι εγώ είμαι αναρχικός ψυχή και σώμα: Η "ζωή", είναι αποτέλεσμα συσσωματώσεων, των ικανών με δυνατότητα νοημοσύνης με κοινωνική συμπεριφορά, ομάδων, (δεν εννοώ πρόσωπα ή άτομα) με διαφορετικούς σκοπούς και κοινό συμφέρον,.. την επιβίωση. Με τα βιώματα τους αυτές οι ομάδες, ως μια παρακαταθήκη ενός συνόλου ερεθισμάτων και συμπερασμάτων, με σκοπό κάθε φορά ένα βήμα προς την διαιώνισή τους, αναθεωρούν συνεχώς το κατεστημένο (έστω και για ελάχιστο χρόνο κατεστημένο) περιβάλλον τους, αντιδρώντας θετικά. Η αρχή είναι ο συστατικός παράγοντας της ύπαρξης και ο αναρχικός (ακόμα και ο κατά φαντασία) είναι ο καταλύτης παράγοντας, που χωρίς ουδεμία αποδοχή, σέβεται τους νόμους, (αμφισβητώντας την ικανότητα των οντοτήτων που τους κατέγραψαν να τους διαμορφώσουν) χωρίς να του επιβληθούν αλλά για την προώθηση των επιδιώξεων για εκπλήρωση των σκοπών τους, των συγκροτημένων κοινωνιών. Επειδή έστω και αν είναι μοναχικός (γιατί ο αναρχικός δεν μπορεί να είναι "σύντροφος" δεδομένου ότι οποιαδήποτε κοινωνική έκφραση τον αναγκάζει σε συμβιβασμούς) θεωρεί σημαντική την δημιουργία και ενστερνίζεται τις ανησυχίες κάθε νοήμονος όντος και κυρίως του δημιουργού όντος. (και δεν εννοώ τον θεό). Τέλος η προσωπική μου άποψη: Κάθε νοήμων και σκεπτόμενος άνθρωπος που νοιώθει "αναρχικός" δεν είναι δυνατόν να είναι κοινωνικό όν παρά μόνο κατά συνθήκη και για τους λόγους που σου ανέφερα παραπάνω... και δεν είναι δυνατόν να κατανοήσει την αναρχία διαβάζοντας θεωρίες κοινωνιολόγων των οποίων η "επιστήμη" αναγνώρισε το ταλέντο , αλλά αφού κατανοήσει την μοναδικότητά του και αναδεικνύοντας την προσωπικότητά του, όμως εντός του και όχι με τα κριτήρια και για λογαριασμό της οποιασδήποτε κοινωνίας για την οποία αφενός μεν αποδέχεται την ύπαρξή της ως αναγκαία αλλά αδιαφορεί και για την ποιότητά της και για την αλήθεια της. Η κοινωνία για τον αναρχικό είναι το σύνορο μεταξύ αυτής και του δικού του κόσμου. Ελπίζω να βοήθησα.
Μάλλον δεν έχεις διαβάσει Καζαντζάκη αγαπητέ μου... Εδώ είχε το θράσος να παραλήψει ολόκληρες παραγράφους από τον Ζαρατούστρα. Ώρα καλή στην πρύμνη σου και αέρα στα πανιά σου.
Πάλι μαλώνουν τα αδέλφια, απίστευτο μάθημα διαλεκτικής. Ασφαλώς καί έχουν δίκιο αμφότεροι. Δώστε μας Αποστολίδηδες να βλέπουμε ως τον άλλο κόσμο. Εξαίρετοι σαν κάθε φορά.
Δώσε πίτουρο και θά πάρεις πιτουρανθρωπους
ΣΤΗΜΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ,ΑΠΟΣΤΟΛΗΔΕΪΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ.ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΤΑΧΑΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ.ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΡΕΝΟ ΠΙΟΥ ΕΦΕΡΝΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΔΗΘΕΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΙ ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΕΣ ΦΑΝΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΣΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΦΙΛΙΚΗ ΠΑΡΕΟΥΛΑ,ΟΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ ΜΑΣ ,ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ.
Νιώθω πολύ τυχερός που έστω και αργά, σήμερα μέσα στα χρόνια, έπεσα κατάλάθος σε αυτό το υπέροχο κανάλι!
Ευχαριστώ πολυ για την δυνατότητα που μου δίνετε να συμμετέχω στην εξαίρετη αυτή συντροφια
I wish I could understand this! As a student of philosophy soon moving to Greece, I want to understand this!
I wish you one day to understand it my friend. I wish you and inviting you to learn Greek one day. Mr Apostolides is indeed one of the most prominent people of books and intellect that Greece has , and perhaps Europe.
Learn Greek then.
Just start with 2 books. Nietzsche's text about the preSocratic philosophy and the Greek translation about the same theme from Gutenberg publishing
You will
@stefanhansen5882 I have english subtitles for two of his book presentations in my channel. Hope this helps you!
Ευχαριστώ για την ομιλια σας ειχα αγορασει πριν χρόνια απο τίς εκδόσεις Κάκτος ένα βιβλιο τού Πλατωνα καί μου εκανε δώρο ο κυριος χατζόπουλος ένα βιβλίο τού Ρενου Αποστολίδη (τι γνορίζουν οι νεοέλληνες για τούς αρχαίους ελληνες) οταν πήγα σπίτι και τό ανοιξα κατάπληκτος είδα οτι ολες οι εσωτερικες σελιδες ηταν λευκές τότε κατάλαβα και συνέχισα με μανία τό διάβασμα είστε τυχεροί που είχατε τέτοιον εξαιρετικό ΠΑΤΕΡΑ.
Εξαιρετική ομιλία! Μπράβο!
Να ελευθερώσουμε το μυαλό• να το ξεπλύνουμε..
Ωραίος διάλογος και οι αντιμαχιές ως σαν αλατοπίπερο! Έξοχα!
Γεια σου Ηρκο!Ωραια διαλεξη.Γιαννα.
Το τραγικό είναι ότι Δεν διδασκόμαστε ούτε Πλάτωνα, ούτε Σωκράτη, ούτε Αριστοτέλη για να κριθούν από τον κόσμο που καταλαβαίνει έτσι ώστε μαζί με την καλή η κακή κριτική να εκσυγχρονιστουν τα λεγόμενα τους όσο γίνεται. Έχουν μείνει σαν αγάλματα τα λεγόμενα τους, γιατί;;;;;
Ηρκος και Σταντης μαζι ειναι οτι πιο απολαυστικο εχω παρακολουθησει ποτε !
Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν σπουδαίοι επιστήμονες θερμά συγχαρητήρια.
ΜΑΓΕΙΑ !!ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΑ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΝΑ ΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΖΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ..
Εξαιρετικοί όπως πάντα! Έτσι να ανοίγουν λίγο τα στραβαδια μας.
μας
Εξαιρετικοί. Να 'στε καλά.
Επιτέλους! Επιστημονική Μεθοδολογία στη Φιλοσοφία
το έχω δει 3 φορές και κάθε φορά που το βλέπω μαθαίνω και μια διαφορετική πτυχή της ιστορίας του Μεγα Αλέξανδρου
Άριστοι ευχαριστώ πολύ
Θέλουμε κ'άλλα βίντεο του Ήρκου και Στάντη
Φιλοσοφικο παρτυ στο παταρι....!! ευχαριστω πολυ !!
Τι καταπληκτικό δίδυμο!!! Γιατί δεν προβάλλονται κάθε μέρα στην τηλεόραση!!!!!!!!!!!
Mα δεν θέλουν την γνώση.......μας θέλουν βόδια.....κοιμισμένα....
Εξαιρετικοί!
Μακάρι όσοι θέλουν να διαβάσουν κείμενα ειδικά του Πλάτωνα και του Νίτσε να μην βλέπουν αυτά τα βίντεο ας πούμε ως προεπισκόπηση. Λυπηρα πολύ !
λυπηροί όσοι μονο-λυπούνται.
@@johnchrist2131😅
Ευχαριστούμε...μόνο αυτό !!
να κανετε και μια παρουσιαση για τον λιαντινη - θα εχει ενδιαφερον
@sandman ουτε στο μικρο του δαχτυλακι δεν τον φτανεις
@sandman εκεί που κατουρησε ο Λιαντινης βγήκες εσύ, νεροχελωνα.
@sandman εισαι αγραμματος και πηθικος
Ειρήνη
Ο Λιαντίνης δεν τόν γουσταριζε τόν Ρενό Αποστολίδη... τόν θεωρούσε ότι στο τέλος συμβιβάστηκε με αυτό που ερχόταν σε αντιπαράθεση...
Όλοι θα ευχόντουσαν πριν την αιώνια λήθη να είχαν δύο κουβέντες με τον μεγάλο Ηράκλειτο! Ο ίδιος βέβαια διάλεγε τα παιδιά … γιατί τα παιδιά είναι αθώα και καλά… Εκεί ήταν η ελπίδα του! Ένα παιδί από την σκέψη του αυτή, ο Σωκράτης, παραστρατεί των Σοφιστών και κάθεται να μας τα πει…
Εεεε… πες πες…και τι κατάλαβαν…οι Σοφιστές πασχίζουν να τον φέρουν στο μηδέν…
Μα πρέπει, γιατί αυτοί είναι το πυρ πως θα γίνει το πράμα…
Πρέπει να δίνουμε πάντα το αντίθετο του υποκειμένου όπως η φύση δίνει το αντίθετο του αντικειμένου σε εμάς για να υπάρξει στο τέλος κατανόηση του κόσμου και αμέσως αμέσως ισοφάριση για την παγκόσμια ισορροπία του κόσμου που μάθανε από τον Δάσκαλο τους το Ηράκλειτο!
Εεε με τα χρόνια, ένας πες ..,, άλλος πες…
Ο Νίτσε σιχάθηκε… Η ιδέα του φιδιού που τρώει τον εαυτό του κούρασε και στο φινάλε φινάλε ο δάσκαλος σας θα σας ο Ηράκλειτος θα σας πέταγε μια χειροβομβίδα μέσα στο δικαστήριο που πάτε να δώσετε ακόμα ένα σόου στροβιλισμού των ιδεών…
Εεεε τώρα το έκανε ο Νίτσε… αλλά και αυτός…ως γερμανός δεν πιστεύω να έδωσε την ερμηνεία του Λόγου όπως θα την έδινε ο ίσως ο Αναξίμανδρος νωρίτερα ΙΣΩΣ… τι είπε δηλαδή ο
Ηράκλειτος,λέει:
τοῦ δὲ λόγου τοῦδ᾽ ἐόντος ἀεὶ ἀξύνετοι
…κτλ
Μα τι κάνει εδώ ο Ηράκλειτος
για μισό λεπτό… τι θα πει του "δε¨ χωρίς το "μεν' στην εισαγωγή του
τι κάνει εδώ …
ξεκινάει να μας κάψει το μυαλό με λογικό άλμα στο δυϊσμό χωρίς το ένα μέρος…
θα έλεγαν οι επόμενοι του ..
εκτός του Παρμενίδη φυσικά γιατί έλεγε πως όλα είναι ον
Καλη Αρχή
1) οι σοφιστες ειχαν καταδικασει τη δουλεια, ο σωκρατης και ο πλατωνας οχι 2) παρακαλω θερμα τους ομιλητες να μεταφρασουν στιρνερ
Δεν άκουσα μια ομιλία του,που να μην χτυπάει το συγγραφικό έργο του Καζαντζάκη.Γιατί;
Όπως ο ίδιος είπε για μεγάλους σαν τον Νίτσε - Όλοι μας έχουμε συγκεκριμένους λόγους να υπερβάλλουμε σε κάποια θέματα. Ίσως επειδή μεταφράζει κ Νίτσε (κ του αρέσει φουλ) να βρίσκεται σε μια μη συμβιβασμού περίοδο
Πολυ επιθετικός λόγος. Δυσκολεύτηκα να παρακολουθήσω
Γίνονται ακόμη αυτές οι συναντήσεις στο πατάρι?
Τρομερά ενδιαφέρον και πολύ ωραίος τρόπος παρουσίασης. Φαίνεται ότι και οι δυο τους αγαπάνε αυτό που κάνουν και γι'αυτό μας αρέσει τόσο πολύ η παρουσίαση. Είχε πάθος!
Πολύ σωστά. Αγαπάνε τέρμα αυτό που κάνουν κ απολαμβάνουν αυτό το ταξίδι της αναζήτησης της αλήθειας. Και φαίνεται πως είναι μια αγαπημένη ομάδα που είναι κ το κλειδί για την όλη πρόοδο όταν μιλάμε για φιλοσοφία κ γενικότερα επιστημονική γνώση κ μελέτη
@thrylos32 υτυυτυυτυ4τυυυ
@thrylos32
Χωρίς Ντροπή 25:45 χίλια δύο μικρά νανάκια σε χαμένα θανάτου κρεβατάκια 27:00
Άντε το Κουμπο
5η εποχή
Τεχνολογία επιστήμη ημερολόγιο νηολόγιο παγκόσμιας μουσικής
Νέος κύκλος
Ύπαρξη συμβεβλημένων ιατρών κτλ
Παραξενο φυτό
Σκύλος 31:00
Αγάπη η συνάντηση αυτή
Καρφώνω στην τρίαινα ελπίδα κ χαρά με τεράστια τέρατα ξανιγομαι μπροστά......1:01:47 1:04:00 1:05:45
Σαν σήμερα έφυγε ο Ρένος από τη ζωή.Ποσο λείπει ο σχολιασμός του από τη σημερινή πραγματικότητα..
Πάντως εγώ που θέλω να διαβάσω το βιβλίο για να μάθω για τους προσωκρατικούς, δεν έβγαλα άκρη αν αξίζει τον κόπο. Από θέατρο και μπλα μπλα πάντως χόρτασα.
Μοιάζουν τόσο πολύ με τον πατέρα τους. Είναι τόσο εξελιγμένοι...
Ωραίο το χιούμορ που έχει ο Ηρκος όταν πειράζει τον αδελφό του 🙂
Εξαιρετικοί!!!
Τι να πω.. ορισμένοι γεννήθηκαν τυχεροί! και ορισμένοι όχι.
Οι συγκεκριμένοι γεννήθηκαν ευλογημένοι έχοντας από μικρά παιδιά έναν μεγάλο Αποστολίδη!
Απολαυστικό όταν ακούς τον Ηράκλειτο σαν γεννήτορα των σκέψεων όμως ο Ηράκλειτος δεν είναι για τους πολλούς γι'αυτο κρύβεται ο λόγος του αυτός είπε αρμονιη αφανής φανερής κρειττον..
Ο πρωτος κυριούλης έχει τρομέρη έπαρση και ειναι εντελώς αντιπαθητικος. Ο δεύτερος έχει ξεκάθαρα μια ναυμαχία στο κεφάλι του και η σκέψη του δεν έχει καμία συνέχεια. Και οι δυο είναι κλασσικες περιπτώσεις που μπορει να έχουν διαβάσει δεκα χιλιάδες βιβλία μαζί άλλα δεν αντιλαμβάνονται.. Το στοιχείο αυτό φαίνετε απο το πως προσπαθούν να περάσουν τις θέσεις τους στο ακροατήριο, αλλα και απο την αδυναμία να εξηγήσουν ορισμένες έννοιες με απλότητα και σαφήνεια - Οχι απλοικότητα- .
Δεν άντεξα και στη μια ωρα το έκλεισα.
ΥΓ : Αν θέλει κάνεις να διαβάσει σοβαρή ανάλυση Προσωκρατικών που να ειναι ταυτόχρονα μεστή αλλά σε βάθος , προτείνω Bertrand Russel.
ετσι ειναι συμφωνω φιλε
καλα το ειπες να εκνευρισεις τον Ηρκο
Βασιλης Τομανας, ο καλυτερος μεταφραστης του Νιτσε, και δεν ειναι πλεον τροτσκιστης..
αλιμονο αν επρεπε να πιστευεις ο,τι μεταφραζεις. Αν πηγαινε ετσι, ποτε κανενας δε θα μεταφραζε Φαλμεραγιερ στα ελληνικα, ουτε Λουθηρο στα ιταλικα.
Γιατι πρεπει να ενστερνιζεσαι ο,τι μεταφραζεις;; τι ειναι η μεταφραση; καποιο ειδος προσευχης; τι ανακριβειες ειναι αυτες;
Ακριβώς! Πραγματικά από τις μεγαλύτερες αστοχίες που έχω ακούσει. Μπορείς να είσαι ένας εκπληκτικός μεταφραστής και να μην πιστεύεις σε τίποτα απολύτως, απλώς βαθιά να κατανοείς.
Ειναι το εμπορικο μερος να μας πισει οτι σαν μεταφραστης του Νιτσε ξεπερνα και τον Καζαντζακη. Κλασικο εμπορικο κολπο στο οποιο ο απλος μας λαος απαντα μαρξιστικολενιστικα: Το καλο μαγαζι κολαουζο δεν θελει.
Keylanos Lokj Δεν διαφωνει το ποστ με αυτο που λες.
@Keylanos Lokj Για αυτό έγραψα "βαθιά να κατανοείς". Bιωματικά να κατανοείς. Η βάση του εμπειρισμού. (empiricism)
@@whoever_81 Η έννοια της κατανόησης χρησιμοποιείται στην ερμηνευτική μέθοδο του Dilthey όμως και είναι αντίθετη με τον εμπειρισμό.
Ο τροπος που κοντραρονται αυτα τα δυο αγορια εναι πολυ διασκεδαστικος.Ειστε θεοι. ( 37:27 )
Μάλλον άθεοι.
50:35
Τοση επαρση, σπανια βιντεοσκοπειται! Αξιοσημειωτο !.........................
Για τον μεγάλο Καζαντζάκη υπερβάλλουν λόγω επιρροής του πατέρα τους , του Ρένου Αποστολίδη που τον αντιπαθούσε .Αλλά για την ατάλαντη Μελίνα έχουν δίκιο ,σιγά την ηθοποιό .
σωστη !!!
Ειναι τοσο ψωνισμενος, που το μονο που θα ψωνιζε ειναι ο εαυτος του, και μαλιστα στη μαυρη αγορα!
έπαρση,εμπαθεια απιστευτη δυο φορες γελαει χλευαστικα στο ακουσμα των ονοματων του Μικη και του Καζαντζάκη δυο γιγάντων...
Ειναι τυπικα νιτσικη χαιλ χιτλερ ξερεται τωρα αριοι κ.λ.π. Στην εγκυκλοπαιδια Ηλιος εχει κατι ανεκδοτες γελιογραφιες για την επαρση του Ντουτσε οταν επιτεθηκε στην Ελλαδιτσα μας. Οι λατινοι εχουν ενα γνωστο γνωμικο που μου διαφευγει αλλα εννοει τετοιοι ειναι οι καιροι τετοια φερνουν. Δηλαδη ο καιρος ζεχνει φασισμο φασιστες φερνει και ας ειναι και
Αν δεν μπορείς να μεταφράζεις κάποιον τον οποίον απορρίπτεις, τότε, φαντάζομαι, το ίδιο ισχύει και για την ερμηνεία, δηλαδή δεν μπορείς να προσεγγίζεις ερμηνευτικώς κάποιον συγγραφέα τις απόψεις τού οποίου δεν αποδέχεσαι. Τούτο, όμως, είναι πλήρως αντιεπιστημονικό και προσβάλλει τόσο την επιστήμη της Φιλολογίας όσο και της Φιλοσοφίας. Μεγάλοι στοχαστές, όπως ο Νίτσε, διατύπωσαν λανθασμένες κρίσεις για άλλους μεγάλους στοχαστές. Ελάχιστοι (έως κανείς) πλατωνιστές παγκοσμίως στηρίζονται στον Νίτσε. Επίσης, ο Σωκράτης σαφώς και δεν ήταν σοφιστής (μην συγχέετε τις σοφιστικές μεθόδους που χρησιμοποιεί σκοπίμως ο Πλάτων με την ουσία τού πράγματος), πώς μπορείτε να υποστηρίζετε κάτι τέτοιο; Επειδή έτσι ισχυρίστηκε ο Νίτσε; Στην έρευνα δεν υπάρχουν αυθεντίες, υποθέτω πως το γνωρίζετε αυτό, αφού είναι το πρώτο πράγμα που διδάσκεται ένας επίδοξος scholar τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (και υποθέτω πως είστε είτε ερευνητής Κλασικής Φιλολογίας είτε Φιλοσοφίας, αφού θίγετε τέτοια ζητήματα, ειδάλλως γιατί να θεωρήσουμε εύστοχες τις απόψεις σας;). Πρέπει πρώτα να εξετάσετε την παρουσία τού ιστορικού Σωκράτη μέσα στο πλατωνικό έργο και, έπειτα, να κατανοήσετε τις ποικίλες πλατωνικές αντινομίες (και όχι αντιφάσεις), για να είστε σε θέση να ομιλείτε περί αναλόγων ζητημάτων. Η διεθνής βιβλιογραφία είναι άπειρη και ανατρέπει τις άστοχες (και, εν πολλοίς, αλαζονικές) κρίσεις σας.
ΚΥΡΙΕ ΥΡΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΤΥ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΦΕΡΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΞΕΡΕΤΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Oloi oi dikoi mou exoun opla
Ηρκος
Δε βρίζει τον Έγελο, βρίζει τη σκέψη του... Πες μας τι πίνεις...
Προσωπικά θαυμάζω τον Καζαντζάκη λόγω της βαθιάς του αγάπης για την ανθρωπότητα και επειδή κατάφερε να συνδυάσει τη δυτική με την ανατολική σκέψη με διεισδυτικό τρόπο. Επίσης θαυμάζω τον Ηράκλειτο και τον Πλάτωνα, αλλά όχι ιδιαίτερα τον Νίτσε. Διάβασα πολλά βιβλία του Νίτσε και δεν μπορώ να πω ότι κέρδισα τίποτα αξιόλογο (μάλιστα περίμενα να μου αρέσει). Δεν εμπλούτισε την κοσμοθεωρία μου ακόμα και αν υποτίθεται ότι ήταν σημαντικός για τη διανόηση των τελευταίων αιώνων. Για να πω την αλήθεια μου φάνηκε σαν θυμωμένος έφηβος. Από γερμανόφωνους φιλοσόφους περισσότερη επίδραση πάνω μου είχε η σκέψη του Σοπενχάουερ και του Βιτγκενστάιν. Τέλος ο Ρώσος υπαρξιακός φιλόσοφος Λεβ Σετσώφ που κατά κάποιον τρόπο θεωρείται συνεχιστής του Νίτσε μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από τον ίδιο το Νίτσε.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι είναι "τίποτας" εφόσον εκτός από στοχαστής ήταν και λογοτέχνης. Αν δεν σου αρέσουν τα φιλοσοφικά του δοκίμια, υπάρχουν και τα μυθιστορήματα που είναι και πολλά περισσότερα.
Επηρεάστηκε όντως από τον Νίτσε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ήταν λογοκλόπος. Όλοι οι συγγραφείς εμπνεύστηκαν από άλλους προγενέστερους.
Από που και ως που μικρόνοος; Πού ακριβώς το στηρίζεις; Ήταν ακριβώς το αντίθετο, όπως έγραψα πριν ένιωθε βαθιά αγάπη για την ανθρωπότητα και εξέτασε πολλούς τρόπους σκέψης το οποίο διαφαίνεται σχεδόν σε κάθε σελίδα που έγραψε . Είναι αυτό δείγμα μικρόνοιας;
Πώς γίνεται να ήταν βαθιά αντίθεος ενώ ασχολήθηκε με αυτές τις φιλοσοφίες που σχετίζονται με την πνευματικότητα και τη θεολογία; Έρχεσαι σε αντίθεση με αυτά που λες.
Τώρα διορθώνεις ότι ήταν μικρότατος αντί για τίποτας αλλά μετά λες ότι δεν προσέφερε τίποτα. Πάλι έρχεσαι σε αντίθεση. Σαφώς προσέφερε πολλά στη λογοτεχνία, βραβεύτηκε και ακόμα θαυμάζεται παγκοσμίως.
Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μηδενιστής. Πίστευε στη δύναμη του ανθρώπου και συχνά αναφέρεται στο χρέος της ανθρωπότητας απέναντι στον εαυτό της.
Προσπάθησε να είναι ρηξικέλευθος αλλά δεν προσπάθησε να είναι Νίτσε. Αν υπάρχει κάποιος Έλληνας που το έπαιζε Νίτσε, αυτός είναι ο Δημήτρης Λιαντίνης. Είχε το ίδιο οργισμένο και αλαζονικό ύφος με τον Νίτσε ενώ εξύμνησε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό κατακρίνοντας την χριστιανική ηθική. Έχει πολλές περισσότερες ομοιότητες με τον Νίτσε απ' ότι ο Καζαντζάκης.
Δηλαδή όταν λες "αντίθεος" εννοείς συγκεκριμένα "κατά του Χριστιανισμού". Τώρα καταλαβαίνω ότι τον αντιπαθείς απλά επειδή δεν ήταν χριστιανός και είχε αιρετικές απόψεις. Όλοι οι αστήριχτοι ισχυρισμοί περί έλλειψης ευφυίας και ταλέντου εκεί ανάγονται, δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Το τυφλό μίσος ενός δογματισμένου.
Δεν πήρε Νόμπελ, απ'ότι φαίνεται άνθρωποι σαν και εσένα τον διέβαλλαν ώστε να μην το πάρει. Έχει γραφτεί ολόκληρο βιβλίο για αυτό το θέμα με όνομα "Το χαμένο Νόμπελ" του Κώστα Αρκουδέα.
Αυτό που εννοώ είναι ότι είσαι δογματικός Χριστιανός και τον μισείς επειδή αυτός δεν ήταν και άντλησε την πνευματικότητά του από διάφορες πηγές. Πάλι επιμένεις αστήριχτα ότι δεν είχε πραγματικό ταλέντο και τώρα έμμεσα προσβάλλεις και τον Φάινμαν (έλεος). Από που κι ως που "εμπαθείς" οι υποστηρικτές του Καζαντζάκη; Τί είναι αυτά που λες; Αν θες να δεις εμπάθεια κοίταξε καλύτερα τα ίδια σου τα σχόλια.
Τί το κακό στο να εξυμνείς τα σαρκικά πάθη των ανθρώπων; Το Νόμπελ το άξιζε ο Χέρμαν Έσσε αλλά σίγουρα και ο Καζαντζάκης για τουλάχιστον ένα από τα έργα του. Ο Καζαντζάκης επηρεάστηκε περισσότερο από τον Ταοισμό παρά από τη θεοσοφία (για αυτό και το σύμβολο Γιν-Γιανκγκ του Ταοισμού έγινε το logo των εκδόσεών του). Δεν αντιπαρέθεσες κανένα ουσιώδες επιχείρημα ως προς την έλλειψη ευφυίας και ταλέντου, απλά συνεχίζεις να κάνεις γενικές κατηγορίες γεμάτες έπαρση και νομίζεις ότι το θέμα έκλεισε.
Πλαγιαρισμός σημαίνει να κλέψεις κάτι αυτούσιο και να το παρουσιάσεις ως δικό σου. Ο Καζαντζάκης δεν έκανε κάτι τέτοιο. Όποιες ιδέες πήρε από αλλού τις επεξεργάστηκε και τις έδωσε τη προσωπική του χροιά, ενώ ούτως ή άλλως φανέρωσε ο ίδιος τους περισσότερους ανθρώπους που τον επηρέασαν.
Την Οδύσσειά του δεν την έχω διαβάσει ακόμα οπότε δεν μπορώ να εκφράσω άποψη. Συνολικά το έργο του προτάθηκε 9 φορές για Νόμπελ, τουλάχιστον για τον Ζορμπά ή για το Χριστός Ξανασταυρώνεται ή τον Τελευταίο Πειρασμό έπρεπε να το πάρει (άλλωστε αυτά είναι και τα πιο αναγνωρισμένα του).
Από το πρώτο σου σχόλιο επιμένεις ότι οι πραγματικές του ιδέες προέρχονται από τον σατανισμό. Είναι το κύριο σου επιχείρημα. Δεν ισχύει βέβαια ότι από εκεί άντλησε τις κεντρικές του ιδέες, απλά το λες επειδή έτσι γίνεται ευκολότερο να του επιτεθείς. Έχεις καταντήσει εντελώς γελοίος.
Άλλο να εξυμνείς τα σαρκικά πάθη σε ένα λογοτεχνικό έργο και άλλο να είσαι γενικά σαρκολάτρης. Η λογοτεχνία υπάρχει για τον πειραματισμό και τη διερεύνηση. Βέβαια εσύ φαίνεσαι σχετικά φανατισμένος χριστιανός οπότε καταλαβαίνω γιατί αντιδράς αλλεργικά όταν βλέπεις κάτι τέτοιο.
Αλλαξε τον τιτλο του βιντεο σε "Προσωκρατικοι και Νιτσε" γιατι βαλαμε να ακουσουμε για Νιτσε και ολο ο αλλος μιλαει
κατι δεν παει καλα...
Όχι δεν πράξαμε σάν τήν πολιτεία του Σκότους και ούτε όπως τά Έγραψε ο Ένγκελς.
Πολύς θυμός στα σχόλια , διαβάστε και λίγο Στωϊκους αδέρφια χαχαχα
3-38-3¨41 η αλήθεια δεν ειναι ουτε εκει ουτε εκει ουτε εκει..... η αλήθεια νοομισα θα πει βρισκετα στους sex pistolls ! ) οκ λιγπο Χιουμορ στη φιλοσοφια δεν βλαπετει ,,,χχχχ
Όταν έχεις τό σύνδρομο τού Μεγαλέξανδρου καί είσαι τίποτας
ΤΡΕΛΛΟΣ ...ΕΝΝΟΕΙΣ ...ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΡΕΛΛΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ....?????
ΑΝΑΡΧΊΑ και ό Νίτσε;;; 🎩🔫
Δύσκολος ο Νίτσε.σπαζοκεφαλια
Δεν ειναι χρεος σας να κάθεστε στο χαρακωμα και να βαράτε τον αντίλογο. Ο ίδιος ο Νίτσε και ο Σωκράτης αμφισβήτησαν τις γνώμες των ειδικών. Γόνιμα όμως και με καλή πρόθεση. Χωρίς φαντάσματα του παρελθόντος να στοιχειώνουν την συνείδηση τους. Εκπροσωπεύοντας απλά τον εαυτό τους και την σκέψη τους. Όσο για τον Καζαντζάκη απλά γελάω με αυτά που λέτε. Δεν ήταν διασκευή του Νίτσε γιατί πολύ απλά ο Καζαντζάκης είχε διαφορετικό μήνυμα να στείλει. Την αιώνια μάχη με το πνεύμα. Αν αποκαλύψετε και το "ψέμα του Θεού" θα γίνετε ανώτερα πνεύματα και θα βρεθείτε στα νησιά των Μακάρων!
.
Σκύλιασε με τον Καζαντζάκη όλη η οικόγενεια. Προσωπικά τον λατρεύω! Μήπως ζήλευε ο μπαμπάς ρένος;
@@keeperofthereign ο Ρένος είχε το ύψος να το κάνει. Οι γνώστες έχουν άποψη και τεκμήρια. Πολλές φορές οι κρίσεις δεν είναι επιφανειακές αλλά βασίζονται σε βαθειές αναλύσεις.
@@petroskoofas7837Εγώ με το φτωχό μου μυαλό (ερευνητής στον τομέα της βιοϊατρικής) και γνώστης μόνο Ελληνικών (νέων και αρχαίων ως έναν βαθμό), Γερμανικών και Αγγλικών (και λίγο Ισπανικών και λίγων Σερβικών κ.α.) και έχοντας διαβάσει όλα τα κύρια έργα του Καζαντζάκη, πιστεύω ότι ο Καζαντζάκης (και όχι ο Καζαντζίδης, "υπάρχω" και τα σχετικά αραβικά άσματα) ήταν ο κορυφαίος νεοέλληνας συγγραφέας και έχω χεσμένο τον υπερ-αλλαζόνα Ρήνο που μπέρδεψε το übermensch του Φρειδερίκου με το überheblich (έχουν το ίδιο πρόθεμα βλέπεις). Αλλά εγώ βέβαια είμαι ο κανείς και αυτός ήταν φίρμα.
@@keeperofthereign Ήταν φιλόλογος, δημοσιογράφος και συντάκτης. Γενικά η ασχολία του αυτή ήταν. Προφανώς δεν λέω ότι είστε άσχετος και αυτός είναι "ο Θεός". Ούτε βέβαια συμφωνώ στο επίθετο κορυφαίος. Είναι μία από τις σημαντικές κορυφές και έχει σοβαρά κείμενα. Όσο για τα λάθη του και τις κόντρες τους δεν πρέπει να μας απασχολούν. Μεταξύ των ομμότεχνων πάντα επικρατεί και καλό είναι να επικρατεί, μία διαμάχη στις απόψεις. Εσείς ως επιστήμων το γνωρίζετε καλύτερα.
αν θελεις να μαθεις τι ωρα ειναι καλυτερη για να κοιμασε για την δικια σου υποκειμενικοτητα. Μεσα σου ειναι ναι! πχ.. Αν θες να μαθεις πως να εισαι και οχι να κανεις.Μεσα σου ειναι !
49:00 αυτο ζουμε
Μεγάλη έπαρση από Δαρδανό, Στάντη και Ήρκο. Εντάξει μάγκες. Κάνετε πολύ καλή δουλειά και άκρως επαγγελματική. Κατεβείτε όμως από το καλάμι και μην είστε μυαλοπώληδες. Φιλικά το λέω. Για το καλό σας. Σας διαβάζω , σας παρακολουθώ-και θα συνεχίσω να το κάνω επειδή εκτιμώ την δουλειά σας- αλλά το στυλ σας, ενοχλεί. Την αλήθεια δεν θα την μάθουμε ποτέ. Θα γνωρίζετε φαντάζομαι την άποψη του Μάρξ «Η φιλοσοφία είναι για τον πραγματικό κόσμο ό,τι είναι ο αυνανισμός για τη σεξουαλική πράξη.» Μερικές φορές την ασπάζομαι. Οπότε.... «Ας μείνομε και λίγο ανεξάρτητοι, δίχως να σκλαβωθούμε ούτε σε μιαν αλήθεια ούτε σε κάποια πλάνη». Κοσμάς Πολίτης , «Οι βεβαιότητες είναι ποιο επικίνδυνοι εχθροί της αλήθειας απ ότι τα ψέματα»Νίτσε.Αυτά.
Μήπως ψάχνετε χῶρο κυκλοφορίας για τό δικό σας καλάμι
και γι´αὐτό ἐστιάζετε στα καλάμια τῶν ὁμιλούντων και ὄχι στα λεγόμενά τους π ρ ω τ ί σ τ ω ς και κ υ ρ ί ω ς ;
Μήπως στό τρίγωνο ᾽᾽Λόγος-Ἀντίλογος-Σύνθεσις ᾽᾽ δυσκολεύεσθε στἠν Σύνθεση
ἐπειδή κολλᾶτε στον Ἀντίλογο τῶν ἄλλων πρός τόν δικό σας Λόγο;
Μήπως γι´αύτό δέν πήρατε εἴδηση ὅτι μεταξύ τῶν ὁμιλούντων ἀναπτύχθηκε μιά ἐκπληκτική θεατρική ἀντιπαράθεση πού ἔκανε τοὐλάχιστον ἐμένα νά νοιώσω ᾽᾽Θεατής ΕΠΙ Σκηνῆς᾽᾽ ;
Ἡ δημιουργική κυκλοφορία ἀπόψεων ὅσο και καλαμιῶν εἶναι θέμα Σύνθεσης . Νομίζω πώς μόνο ἔτσι πᾶμε καί τό μυαλό μας - και γιατί ὄχι καί τά καλάμια μας - πιό πέρα καί ἐνδεχομένως και ...πιό ἄνω.
Φιλικά τό λέω κι ἐγώ. Γιά τό καλό σας και γιά αὐτό ᾽᾽υἱοθετῶ ᾽᾽ και τό ὗφος σας πρός συνεννόηση.
Γερμανους εφερε ο Πολυνεικης ??
Κρίμα που διέκοψαν τον Ηρκο για να δούμε τι ξέρει και τι δεν ξέρει το κοινό. Χάθηκε η ροή του λόγου και της συγκέντρωσης που κερδίζεται δύσκολα σε αυτές τις συζητήσεις. στο διαδίκτυο.. Δεν διακόπτουμε το συνομιλητή μας.
Δεν τον αφησαν τον ανθρωπο να μιλησει για τον Νιτσε.
Mα ο Σωκράτης δεν άφησε τποτα γραπτό και μάλλον δεν ήξερε ουτε να γράφει ουτε να διαβάζει -λένε οι αρχαιολόγοι- τώρα τί σόι φιλόσοφος ήταν δεν καταλαβαίνω.
Πω πω χολή που σταζετε στα πρώτα 10 λεπτά... Και ποιοι είστε εσείς που κρίνετε όλους τους άλλους...
Euxaristo poli
ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ....ΑΛΛΑ ΠΙΑΣΤΕ ΑΛΛΗ ΑΡΧΗ......
Τι μένος αυτό, το εναντίον του Καζαντζάκη; Να το κοιτάξετε αυτό!
Τις απόψεις του Δαρδανού και του Ήρκου περί Καζαντζάκη τις έχω σχολιάσει σε άλλα βίντεο. Δε θα σταθώ εδώ στις αποψούλες τους. Θέλω όμως να πω δυο λόγια για την επικείμενη έκδοση του Ζαρατούστρα, έτσι, για να αντιλαμβάνεται το κοινό δυο πραγματάκια πιο συγκεκριμένα:
Το έχω γράψει και αλλού, το καταθέτω όμως κι εδώ: Όλες, ή έστω κάποιες, από τις προηγούμενες νιτσεϊκές εκδόσεις του κυρίου Αποστολίδη ('Ο Αντίχριστος', 'Το Λυκόφως των Ειδώλων'), έχουν χρησιμοποιήσει μ.ά. ως βοήθημα (και αλίμονο αν δεν το είχαν κάνει, εφόσον μιλούμε για επιστημονική δουλειά), τον σχολιασμό του εμβληματικού Nietzsche-Kommentar υπό τη γενική επίβλεψη του Andreas Urs Sommer. Πραγματοποιήστε μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο προκειμένου να ενημερωθείτε περί τίνος πρόκειται. Ελέγξτε επίσης και τις εκδόσεις του κ. Αποστολίδη, εκεί που αναγράφεται η βιβλιογραφία, προκειμένου να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές.
Τώρα. Το ερμηνευτικό υπόμνημα για τον 'Ζαρατούστρα', στα πλαίσια του Nietzsche-Kommentar, εκδόθηκε μόλις φέτος, παρακαλώ, τον Ιανουάριο του 2024 από την Katharina Grätz (Καταρίνα Γκρετς). Πρόκειται για δύο πελώριους τόμους (εκδ. De Gruyter) συνολικά 2.000 σελίδων. Πόσο χρόνο νομίζετε πως χρειάζεται ένας άνθρωπος, με όσο καλά γερμανικά κι αν ξέρει, προκειμένου να μελετήσει και να συμβουλευτεί ένα τέτοιο πόνημα (που σημειωτέον το περιμέναμε να κυκλοφορήσει ήδη από το 2020...), ώστε να συμπεριλάβει πορίσματα από αυτό το έργο στη δική του σύγχρονη και επιστημονική εργασία; Γιατί εξυπακούεται πως δεν νοείται πλέον εργασία στον πλανήτη πάνω στον 'Ζαρατούστρα' που να μη λάβει υπόψη της το υπόμνημα της Γκρετς. Ελπίζω να συμφωνούμε.
Δεν είναι επομένως εύλογο και αυτονόητο πως ο κ. Αποστολίδης περίμενε να εκδοθεί αυτό το πόνημα, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για τη δίκη του έκδοση, η οποία είναι καλό και οφείλει να βασίζεται στην πλέον πρόσφατη νιτσεϊκη έρευνα; Μια τέτοια σκέψη εκ μέρους μου θεωρείται παράλογη;
Κι όμως, όταν αυτά τα είχα γράψει σε κάποιο άλλο βίντεο, ο κ. Αποστολίδης με είχε χαρακτηρίσει "κακοήθη", γιατί δήθεν υπονοούσα πως σκοπεύει να... "κλέψει", να... "αντιγράψει" από την Γκρετς. Καμία σχέση, φυσικά. Εγώ ποτέ δεν υπονόησα κάτι τέτοιο. Δηλαδή από τα προηγούμενα υπομνήματα του Nietzsche-Kommentar που έχει συμβουλευθεί... "έκλεψε";...
Σα να μην έφτανε όμως αυτό, έβαλε κάποιους από τους... "ακόλουθούς" του να μου απαντήσουν πως δεν πρόκειται καν (!) να χρησιμοποιήσει το υπόμνημα της Γκρετς, διότι -άκουσον άκουσον- το υπόμνημα αυτό α) δεν έχει τίποτα να προσφέρει (!) και β) ότι δεν πρόκειται για καινούργια κυκλοφορία (!) αλλά για... επανέκδοση! Παραθέτω από την απάντηση που έλαβα τότε, την οποία προφανώς υπαγόρευσε ο κύριος Αποστολίδης: «Ο σχολιασμός στον οποίο αναφέρεστε έχει κυκλοφορήσει εδώ και πολλά χρόνια και απλά τώρα επανακυκλοφόρησε. Συν ότι πρόκειται για έναν σχολιασμό που δεν φωτίζει κάτι στο έργο του Νίτσε.»
Ακούτε; Αλήθεια, αυτός που επινόησε και αυτή που δέχτηκε να μου γράψει τέτοια κατάφωρα ψ έ μ α τ α, δεν ντράπηκαν;!.. Και μετά μας προτρέπει να διαβάσουμε «Πλάτωνα και ξανά Πλάτωνα»; Αυτό είναι το πνευματικό ήθος που έχει λάβει από το πλατωνικό Έργο; Απ' όπου και να το πιάσεις το θέμα, δυστυχώς β ρ ο μ ά ε ι. Ωστόσο, θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Αποστολίδης ότι η επιστημονική μεθοδολογία και δεοντολογία δ ε ν τ ο υ ε π ι τ ρ έ π ο υ ν να αφήσει απ' έξω το συγκεκριμένο εμβληματικό πόνημα είτε του αρέσει είτε δεν του αρέσει.
Γι' αυτό καθυστερεί η έκδοση του 'Ζαρατούστρα', πάρτε το χαμπάρι! Αυτό είναι το ήθος του Ήρκου. Απλά αυτά δεν τα λέμε "στο κοινό μας".
Ειναι ο Σωκρατης μεγαλος φιλοσοφος που ιδρυει την γνωσεολογια και δημιουργειται ετσι η βαση του τροπου να διεξαγεις σημερα ερευνα και να βελτιωνεις συνεχως τις τεχνολογιες και μαλλον στα παντα που χρειαζεται να αναζητας την αληθεια; Ο μεγας Σωκρατης δεν περιμενε τον μικρουτσικο Νιτσε να μας πει ποιος ηταν. Το ομολογει ο ιδιος στην απολογια του λεγοντας οτι ουτε ρητορας ουτε φιλοσοφος ειναι. Μα τι ειναι τοτε; Αυτο που λεει παλι ο ιδιος ενας απλος ανθρωπος που παντα ψαχνει της απαντησεις, οχι σαν τον Νιτσε που τα ξερει ολα!! Οσο για τον Ηρακλειτο; Ο Νιτσε θα τον μελετησε απο καμμια μεταφραση σαν αυτες που κανει ο οικος σας και θα το εχασε στον δρομο.
Καποιος τον χαρακτηρισε ως ''ποιητη μαυρα κορακια κλπ'' ΣΥΜΦΩΝΩ. Για ατομα που λενε '' ΑΑΑ τι ωραια σας θαυμαζω και δεν καταλαβα τιποτα''
@@johnfysmak1608 😂
Ο τρόπος με τον οποίο έκλεψε το λόγο ο ασπρομάλλης κύριος δεν ηταν ιδιαίτερα φιλοσοφικός και για αυτό δεν είδαμε όλο το βιντεο, κριμα
Εγώ βρήκα την διακοπή ενδιαφέρουσα. Έδωσε μια διαφορετική οπτική/γνώμη πάνω στο θέμα - κ μίλησε κ λίγο πιο απλά/ξεκάθαρα. Στο κοινό υπάρχουν διάφορες ηλικίες όπως οι δύο νέοι μπροστά. Δεν είναι τόσο εύκολο να πιάνεις τα νοήματα σερί από βιβλίο Νίτσε ζωντανά σε μια αίθουσα. Στο RUclips με παύσεις γίνεται ευκολότερα
Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα λέγονται,αξίζει να την ακούσετε.Παλι καλά που βρίσκεται εκεί ο Σταντης...
διότι τουλάχιστον βοηθα να γίνει ένας γόνιμος διάλογος.
Ο Στάντης όλο διακόπτει.
Ο τύπος με τα γυαλία μιλάει για τα κίνητρα του Καζαντζάκη για τα οποία μετέφρασε Νίτσε. Δευ νομίζω ότι κάποιος σας τον Καζαντζάκη είχε κίνητρο το χρήμα, το να προσπαθείς να σπιλωσεις νεκρούς με τετοια έπαρση , πράγματι με απέτρεψε από το να παρακολουθησω τη συνέχεια ενός ξινού αγνώστου προς εμένα ομιλιτη καλό κουράγιο σε όσους δουν όλο το βίντεο
'Ηρκος vs Στάντης: 0-1...
Συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ. ο Ηρκος δεν εχει ξεκαθαρισει ακομα τι θελει και τι ειναι
Ότι και να κάνετε το ελληνικό πνεύμα ήταν είναι και θα είναι είναι η αρχή και όχι
είμαι αναρχικός, αυτόνομος και πιστεύω ότι το μοναδικό κίνητρο για συσσωμάτωση είναι η βία που ως ελάχιστο αποτέλεσμα δίνει την πολιτεία και τον νόμο. Ένα νόμο που πραγματικά πρέπει να προστατεύει την όποια αδύναμη μειονότητα που εγκολπώνεται η πολιτεία που αναγνωρίζει αυτή την αδυναμία της. Στήν καθημερινή εφαρμογή της προσωπικής μου στάσης είμαι υποχρεωμένος να αποδεχθώ την μοναδικότητά μου αφού σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ και δεν μπορώ να συννενοηθώ σε κάθε περίπτωση που η κοινοτοπή μας ζωή μας υποχρεώνει να εφαρμόσουμε αποφάσεις που αφορούν ανάγκες πάνω και πέρα από την ελάχιστη ικανοποίηση των βασικών τέτοιων. Δεν αντιλαμβάνομαι την ανάγκη σας να γράψετε αυτό το βιβλίο αφού ως προηγούμενο και μάλλον προαπαιτούμενο είναι η ανάγκη να ακούσεις τις απαντήσεις στις όποιες ερωτήσεις σου στα Ελληνικά. Ο Σωκράτης επιθυμεί την μετάβασή του σε άλλη κατάσταση επειδή ενδεχομένως γνωρίζει πια τι συμβαίνει εκεί (η άποψή μου είναι ότι γνωρίζει). Ο Νίτσε (παρόλο που δεν τον έχω μελετήσει, όμως είμαι σίγουρος) δεν έχει αντιληφθεί την αλήθεια και αγωνίζεται να ερμηνεύσει τις προτάσεις και να απαντήσει στις ερωτήσεις. Αυτό είναι αδύνατο. Γιατί όταν σου αποκαλύπτεται η γνώση τότε δεν έχεις λόγο να γράψεις ή να ενημερώσεις γιατί ο φόβος της αποδόμησης της ύλης ανακατεμένος με την απέχθεια σου για τους αδαής που πρωταγωνιστούν να ανακηρυχθούν πρώτοι σε προτρέπουν στην σιωπή.
Δεν είσαι αναρχικός, χατζημπερδεμενος εισαι. Με το συμπάθιο φίλε.
παρόλο που δεν τον έχω μελετήσει, όμως είμαι σίγουρος . Εκει το εχασες το παιχνιδι
@@JinnDante κανονικά δεν ασχολούμαι με εξυπνάκηδες!...
Η συμμετοχή σου όμως μου δίνει την ευκαιρία να παραθέσω ένα παράδειγμα ώστε ο τυχαίος αναγνώστης να καταλαβαίνει την καταγεγραμμένη ένσταση μου.
Αν υποθέσουμε ότι είσαι ο κάτοχος (διευθυντής) ενός σούπερ μάρκετ (της αλήθειας),
και εγώ είμαι ένας τακτικός πελάτης του συγκεκριμένου σούπερ μάρκετ (δηλαδή κάποιος παρατηρητικός επισκέπτης με σκοπό και προθέσεις),
τότε τα κύρια χαρακτηριστικά της σχέσης εκάστου ενός από τους δυό μας είναι τα παρακάτω:
Εσύ γνωρίζεις τα είδη που προσφέρονται στα ράφια, είσαι υπεύθυνος για την διάταξη, και έχεις τις απαραίτητες πληροφορίες των συστατικών αλλά και του κόστους τους.
Κατέχεις την αλήθεια!
Εγώ αφού πάρω τις απαραίτητες αποφάσεις, αυτές που ικανοποιούν τις ανάγκες μου θα γεμίσω το καρότσι μου και αυτή θα είναι πλέον η αλήθεια που μετά την απομάκρυνση από το ταμείο θα ενσωματώσω στην καθημερινότητά μου με σκοπούς την ικανοποίηση των αναγκών μου, των πραγματικών αλλά και των ψυχολογικών.
Λοιπόν,
η αλήθεια επειδή είναι μοναδική μία,
δεν είναι δυνατόν
να είναι η δικιά μου.
Η αλήθεια είναι αυτή του διευθυντή, η δικιά σου
και εγώ απλά έχω άποψη.
Εμπεριστατωμένη,... αλλά άποψη.
Μία άποψη που απλά την παρατηρείς.
Δεν χρειάζεται να την μελετήσεις.
Τι θα πρότινες να διαβάσει κάποιος ως εισαγωγή στον αναρχισμό;
@@keeperofthereign με την σειρά που στα γράφω...
πρώτα πρώτα το Γαλλικό αστικό δίκαιο,
στην συνέχεια Μπακούνιν.
Τέλος Μαρκούζε.
Προκειμένου να κατανοήσεις βασικές έννοιες σε όσα απέκτησες από την τριβή σου με τα παραπάνω θα πρέπει να διαβάσεις Παπαδιαμάντη.
Μόλις ενστερνιστείς τις πεποιθήσεις τους (τώρα μάλλον θα γνωρίζεις τι σε ωθεί στην άκρη και γιατί),
πρέπει να διαβάσεις την παλαιά διαθήκη (τουλάχιστον την γένεση).
Απαραίτητο επίσης βοήθημα προκειμένου να δώσεις τον ορισμό και την έννοια της αρχής και της αναρχίας μετά από τα παραπάνω είναι η βαθύτερη αντίληψη των "γραμμάτων" της νεκρώσιμου ακολουθίας.
Και να ολοκληρώσεις διαβάζοντας από το πρωτότυπο ή από την μετάφραση του Κακριδή την θεογονία του Ησιόδου, αποφεύγοντας κάθε περιορισμό από τις καθημερινές ή παλαιότερες ερμηνείες και κυρίως να πάρεις κάθε πληροφορία τοις μετρητοίς αξιολογώντας την ως κυριολεκτική.
Ότι καταλάβεις...
Και αν νομίζεις ότι είναι πολλά ή άσχετα,..
τότε σου προτείνω να παρακολουθήσεις παλαιότερα ντοκιμαντέρ του νάσιοναλ τζεογκράφικ με άγρια ζώα στο περιβάλλον τους. Αυτό και χωρίς τα παραπάνω θα είναι αρκετό.
Ως βοηθητικό λάκτισμα θα σου εμπιστευτώ το δικό μου ακρογωνιαίο συμπέρασμα,
δεδομένου ότι εγώ είμαι αναρχικός ψυχή και σώμα:
Η "ζωή", είναι αποτέλεσμα συσσωματώσεων, των ικανών με δυνατότητα νοημοσύνης με κοινωνική συμπεριφορά, ομάδων, (δεν εννοώ πρόσωπα ή άτομα) με διαφορετικούς σκοπούς και κοινό συμφέρον,.. την επιβίωση.
Με τα βιώματα τους αυτές οι ομάδες, ως μια παρακαταθήκη ενός συνόλου ερεθισμάτων και συμπερασμάτων, με σκοπό κάθε φορά ένα βήμα προς την διαιώνισή τους, αναθεωρούν συνεχώς το κατεστημένο (έστω και για ελάχιστο χρόνο κατεστημένο) περιβάλλον τους, αντιδρώντας θετικά.
Η αρχή είναι ο συστατικός παράγοντας της ύπαρξης και ο αναρχικός (ακόμα και ο κατά φαντασία) είναι ο
καταλύτης παράγοντας, που χωρίς ουδεμία αποδοχή, σέβεται τους νόμους, (αμφισβητώντας την ικανότητα των οντοτήτων που τους κατέγραψαν να τους διαμορφώσουν) χωρίς να του επιβληθούν αλλά για την προώθηση των επιδιώξεων για εκπλήρωση των σκοπών τους, των συγκροτημένων κοινωνιών.
Επειδή έστω και αν είναι μοναχικός (γιατί ο αναρχικός δεν μπορεί να είναι "σύντροφος" δεδομένου ότι οποιαδήποτε κοινωνική έκφραση τον αναγκάζει σε συμβιβασμούς) θεωρεί σημαντική την δημιουργία και ενστερνίζεται τις ανησυχίες κάθε νοήμονος όντος και κυρίως του δημιουργού όντος. (και δεν εννοώ τον θεό).
Τέλος η προσωπική μου άποψη:
Κάθε νοήμων και σκεπτόμενος άνθρωπος που νοιώθει "αναρχικός" δεν είναι δυνατόν να είναι κοινωνικό όν παρά μόνο κατά συνθήκη και για τους λόγους που σου ανέφερα παραπάνω... και δεν είναι δυνατόν να κατανοήσει την αναρχία διαβάζοντας θεωρίες κοινωνιολόγων των οποίων η "επιστήμη" αναγνώρισε το ταλέντο , αλλά αφού κατανοήσει την μοναδικότητά του και αναδεικνύοντας την προσωπικότητά του, όμως εντός του και όχι με τα κριτήρια και για λογαριασμό της οποιασδήποτε κοινωνίας για την οποία αφενός μεν αποδέχεται την ύπαρξή της ως αναγκαία αλλά αδιαφορεί και για την ποιότητά της και για την αλήθεια της.
Η κοινωνία για τον αναρχικό είναι το σύνορο μεταξύ αυτής και του δικού του κόσμου.
Ελπίζω να βοήθησα.
H ithiki
Dinei oria
Ότι να ναι λετε
η αγνοια κατεστρεψε την Ελλαδα - GREKILI
O Ηρκος είναι αντίγραφο του πατέρα του .Διακρίνω έπαρση , φανατισμό και δογματισμό
Αν αφαιρέσεις το Νίτσε από τον Καζαντζάκη δεν έχει να σου πει τίποτα... Μάλιστα. Και εκεί πήγα να δω άλλο video.
Στο καλό.
Τον άρχοντα των δαχτυλιδιών..;
Μάλλον δεν έχεις διαβάσει Καζαντζάκη αγαπητέ μου...
Εδώ είχε το θράσος να παραλήψει ολόκληρες παραγράφους από τον Ζαρατούστρα.
Ώρα καλή στην πρύμνη σου και αέρα στα πανιά σου.
Εξαιρετικοί!