Daikin vesi ilmalämpöpumppu, onko eroja? Kaikki samaa tekniikkaa eri kuorissa?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 фев 2024
  • Meille tuli harvinainen tilaisuus kurkistaa useampaan toisistaan eroavaan tekniikkaan pintaa syvemmälle niin, että koneet olivat samaan aikaan paikalla.
    Olemme asentaneet vesi-ilmalämpöpumppuja vuodesta 2007 ja nähneet niiden kehityskulun nykypäivään. Jos laitteessasi on vikaa tai haluat uuden (eteläsuomen alueella), ota ehdottomasti yhteyttä niin jutellaan asiasta.
    Vesi-ilmalämpöpumppu on suosituin ja paras ratkaisu eteläsuomessa, kun tarvitaan uusi keskuslämmitys. Laitteissa ja asentajissa on kuitenkin eroja, joten mikä tahansa ei välttämättä ole viisas valinta.
    Sivuillamme on hinnat asennettuna:
    www.lampotilamestarit.fi/vesi...
  • ХоббиХобби

Комментарии • 8

  • @jarkkohyytiainen7215
    @jarkkohyytiainen7215 5 месяцев назад

    Kiintoisaa. Osaatteko avata millä logiikalla sulatukset tapahtuu? Oma 3 R sulattelee pahimmissa keleissä ainakin kerran tunnissa, joka tietysti romauttaa sekä hyötysuhteen, että tehontuoton. Mahtaakohan tuota pystyä DCOM väylän tietojen perusteella ennakoimaan?

    • @ilmalampopumput
      @ilmalampopumput  5 месяцев назад +1

      Perustuuko hyötysuhteen "romahtaminen" johonkin mittaukseen vai arveluun? Tunnin sulatusväli on VILP laitteelle aika hyvä. Väylästä todennäköisesti pystyy havaitsemaan ainakin sen, alkaako sulatukselle olemaan tarvetta kun sulatus tapahtuu. Ulkoyksikössä takana töröttävä ulkoanturi kannattaa suojata jäätyvältä vedeltä, jäätynyt anturi ainakin vääristää lämmityskäyrää ja voi vaikuttaa sulatuksiinkin.

    • @jarkkohyytiainen7215
      @jarkkohyytiainen7215 5 месяцев назад

      @@ilmalampopumput Ajatukseni perustuvat mittausdataan pohjautuvaan tuntumaan. Valitettavasti en ainakaan vielä ole tuota tarkemmin laskenut. Minulta löytyy, pieniä katkoksia lukuunottamatta, DCOM väylän arvot pumpun 2 vuoden käyttöajalta ja lisäksi vastaavat tiedot ulkoiselta sähkönsyöttöön kytketyltä mittarilta erikseen ulkoyksikölle ja vastuksille.
      Yhdestä sulatuksesta noin arvoja alla, pidätän itselläni virheen varan, eli olen voinut tulkita arvoja väärin.
      Ulkolämpötila -0,5
      Sulatussyklin kesto noin 7 minuuttia + vaiheittainen tehon nosto noin 1 minuutti
      Sulatuksen aikana lämmityskierrosta poistuu energiaa ehkä noin 2,25kW (piikki noin 10kW) teholla, lisäksi kompressori käyttää ulkoista energiaa noin 0,5 kW teholla
      Pikaisesti arvaillen seuraavat 8 minuuttia menee edellisten takaisin tuottamiseen. Eli tunnista noin 15 minuuttia tuhrautui tähän ja sitten noin 45 tehdään sitä hyötyä.
      Jos kiinnostaa enemmän, niin voidaan tutkia dataa yhdessä tai voin sitä toimittaa tutkittavaksi.

    • @ilmalampopumput
      @ilmalampopumput  5 месяцев назад

      @@jarkkohyytiainen7215 Olet tehon suhteen oikeilla jäljillä. Sivuiltamme voidaan katsoa suoraan teho maksimi vs. sulatukset sisältävä pätöteho esimerkiksi Altherma 3R LT08. Hetkellinen huipputeho on 9kw 0C ulkolämpötilassa ja se muuttuu 6.5kw pätötehoksi kun huomioidaan sulatuksen negatiivinen teho ja käyntikatkot.
      Tämä vaikutus pätee kaikkiin laitteisiin, mikään VILP ei voi olla sulattamatta. Mutta kaikki valmistajat eivät sitä avoimesti ilmoita tai varsinkaan jälleenmyyjät, jotka eivät välttämättä edes tiedä asiasta. Oleellisin osa vaikutuksesta tulee lämmityksen katkoajasta, sulatettava vesimäärä on litran luokkaa joka on pienempi paha. Hyvin harva vesi-ilmalämpöpumppu on kuitenkaan mitoitettu nollakelillä maksimiteholle, joten asunnossa tätä kapasiteettimuutosta ei pitäisi huomata lainkaan, koska kone ei käy ns. tappia vasten ja vaje kompensoidaan reservistä.
      Standardin mukaiset testit jossa ko. mittaukset ovat tehty, muistaakseni 85% suhteellisessa ilmankosteudessa. Rankka keli koneen kannalta on sumuinen 100% kostea nollakeli jolloin tehon pudotus on aavistuksen isompikin ja voi vastata tilannetta jossa olet itse toimintaa tarkkaillut. Ero maksimi vs "integroitu" eli häviöt sisältävä teho pienenee pakkasen kiristyessä eli vaikutus on merkittävin noin -5C ja +2c välimaastossa. Isolla pinta-alalla varustetussa LT11 luokassa pätöteho ja maksimiteho onkin jo samat 7kw -20C pakkasella, sulatuksia ei silloin välttämättä tule lainkaan tai ne ovat harvassa.
      Hyötysuhteen puolesta ei kannata tuijottaa yksittäisiä tilanteita vaan ratkaisevaa on koko vuoden yhteenlaskettu arvo. Altherman ruudulta sitä voi kuka tahansa katsoa säännöllisesti. Antoteho kwh vs ottoteho kwh 12kk = SCOP
      Olemme tutkineet pitkän toimintahistoriamme aikana tuhansia tunteja logeja vesi-ilmalämpöpumpuista, ei tarvitse lähettää uutta materiaalia. Veloitusta vastaan voimme toki niitä puntaroida jos epäilet laitteessa olevan jotain vikaa.
      Tehokäyriä löytyy mm. täältä:
      www.lampotilamestarit.fi/vesi-ilmalampopumppu/daikin-altherma-lt08.php

    • @jarkkohyytiainen7215
      @jarkkohyytiainen7215 5 месяцев назад

      @@ilmalampopumput kiitokset kattavasta vastauksesta. Ei ole tarvetta maksulliselle analyysille. Kunhan mielenkiinnosta seurailen tilannetta ja kenties kirjoittelen parin vuoden kokemuksista jossain välissä yhteenvedon. Kaikkinensa kone on ajanut asiansa ihan ok.
      Tosiaan nollakelissä toteutuva teho ei ole ongelma. Enemmän tehon rajat tulevat vastaan tuolla -20 paikkeilta, mutta siellä syy ei toki ole enää sulattelu.
      Vielä kerran kiitos hyvästä sisällöstä ja vastauksista!

    • @jarkkohyytiainen7215
      @jarkkohyytiainen7215 5 месяцев назад

      @@ilmalampopumput SCOP laitteen käyttöönotosta lähtien jää aavistuksen alle kahden. Laite on Helsingissä ja ollut käytössä runsaan 2 vuotta. Tuossa on mukana käyttöveden teko ja sulanapitokaukalo saattolämmityksineen. Alussa oli kyllä jonkin verran ongelmia asennuksen jäljiltä. Edelleen, ilmeisesti tähän seinäboksimalliin ja ulkoiseen käyttövesivaraajaan liittyen, toiminta on hieman hassua. Esim käyttövettä tehdään kesälläkin kohtalaisen usein lisävastuksilla.
      Tuotettu 26311 kWh (tässä voi olla virhettä, en tiedä miten tuo huomio lisälämmittimen käytön, vastus on 3-vaiheinen, oletan, että laite ymmärtää vain 1-vaiheisen vastuksen, eli voi laskea tältä osin väärin)
      Käytetty sähkö 14197 kWh