Käytetyn polkupyörän ostaminen - mitä tulee huomioida?
HTML-код
- Опубликовано: 10 фев 2025
- Käytetyn polkupyörän osto on hyvä keino hankkia pyörä edullisesti. Mutta miten varmistut siitä, että hinta ja laatu kohtaavat? Tai minimoit riskin, että pyörä onkin varastettu?
Tilaa Velogin RUclips-kanava nähdäksesi lisää vastaavanlaisia videoita - ei maksa mitään! bit.ly/velogisub
Haluatko tukea kanavaa ja saada siltä lisäominaisuuksia? Tilaajana voit liittyä kanavan jäseneksi: bit.ly/velogisti
Tilaa myös Velogin Sisärenkaan maksuton uutiskirje sähköpostiisi: bit.ly/sisuri
"Onneksi pyörä on keksitty" paidat ja muut Velogi tuotteet: bit.ly/velogishop
Hieman eri valikoima uudessa kaupassa: bit.ly/velogimerch
Tekemällä ostoksesi ao. affiliate-linkkien kautta tuet Velogin toimintaa - hinta on sinulle silti sama!
Wiggle: tidd.ly/668b848d
Chain Reaction Cycles : tidd.ly/2DVdZFz
Wahoo: bit.ly/wahoovelogi
#OnneksiPyöräOnKeksitty
Erittäin hyvä ja hyödyllinen video, kiitos.
Kiitos videosta!
Ompa tullut tuollainen epäilyttävän halpa pyörä joskus eteen.. parkkipaikalta olis pitänyt käteisellä hakea.. ja sopivasti myyjän puhelinnumerokin oli myyntihetkellä kadoksissa.. en sitten hakenut kun ajattelin että lähtee vielä rahat ja jää pyöräkin saamatta :)
Mutta siinäpä moraalinen pulma.. ostaako satasella tonnin pyörä, jota ei varmasti ole varastettu.. 🤔
Meilä ostettiin Yliopistolle 50 Jopoa kampuspyöriksi, tietty niistä muuta on vuosien aikana kadonnut mutta paras myyjä oli se joka Torissa myi pyörää tarpeettomana, kuvissa näkyi yliopston nimi joka oli joka runkoon laitettu. Tietty olihan se varmaan totta että oli hänelle tarpeeton.
Hyviä vinkkejä. Katselen välillä kahvinjuonnin lomassa käytettyjen fillareiden myynti-ilmoituksia, ihan huvikseni vain, koska ei ole tarvista ostaa uusvanhaa fillaria juuri nyt. Yllättävän moni hintava yksilö on "juuri huollettu, ikäänsä nähden hyvässä kunnossa ja kaikki komponentit aikansa parasta." Sitten usein myyjän mukaan ainoa miinus näissä on että renkaat vaatii pumppausta. :D
Monesti tosiaan on että kun oltaisiin oikeasti nähty vähän vaivaa niin antaisi heti paremman vaikutelman.
Jos ite ei oo kokenut pyöräilijä ni kannattaa ottaa kaveripiiristä joku enemmän pyöristä tai muuten tekniikasta perillä oleva henkilö mukaan kun tietää että miten tulkita erilaisia ääniä ja merkkejä kuluneista tai rikkinäisistä osista. Se kaveri on myös siinä mielessä hyvä ottaa aina mukaan että se pystyy hillitsemään sun ostohaluja jos oot täysin sokaistunut siinä ostovaiheessa ja sun arviointikyky sen tuotteen kunnon ja hinnan suhteen pettää. Se kaveri kun ei oo lähtökohtasesti siellä ostamassa mitään niin se pystyy monesti ajattelemaan paljon rationaalisemmin kuin itse kun on löytänyt jonkun unelmien maasturin ja vielä omaan budjettiin sopivaan hintaan.
Mitä olen omia fillareita myynyt niin myyn ne sellaisessa kunnossa että itsekin kehtaa lähteä niillä lenkille. Huollettuna ja kuluvat osat kuten renkaat, ketju, takarattaat vähän ajettuna tai uudet. Myös lukkopolkimet uusilla klosseilla jos on ylimääräiset. Helpompi tehdä jatkossakin kauppoja kun on rehellisellä asenteella liikkeellä.
Näin moni pyöräharrastaja tekee, minkä vuoksi käytetty on tosiaan usein hyvä vaihtoehto.
Monesti ku oon ostanut käytetyn pyörän niin vaikka paikan päällä pyörä tuntuu rullaavan niin kyl monesti saanut säätää laakerit uusiksi. Mut onneks on työkalut jolla sai vanteet erittäin hyviksi. Samoin tuli keskiölaakeri vaihdettua. Samoin ku sekkasin napalaakerit niin ulkorenkaat tuli vaihdettua ku oli vähän liian isot renkaat sisuriin verrattuna. Mut nyt tuli vanhasta trekistä hyvä.
Hyvä video👍Itse ihmettelen kun noita pyöriä lojuu pitkin poikin kun käyn lenkillä.Varsinkin lasten/nuorten pyöriä!En tiedä onko välin pitämyyttä vai pöllittyjä!Pitäkää huolta pyöristä👍
Nuorisolla jää kyllä helposti pyörät hujan hajan.
Rungon tarkistus ei ole välttämättä vain silmämääräinen. Putken voi myös koputella läpi ja jos siellä on jotain oikeasti epäilyttävää, niin äänessä on 'säröä'. Tottakai sitä voi aiheuttaa myös sisäiset vaijerien viennit yms, mutta kuitenkin. Etenkin metallipyörissä rikkinäinen putki kuulostaa oudolta, samoin jos esimerkiksi maantiepyörässä haarukka on kuitua.
Itse olen kyllä onneksi törmännyt vain rehellisiin ja reiluihin myyjiin, joita toki suurin osa myyjistä onkin.
Hello! Hyvät vinkit käytetyn pyörän ostoon tuli Ristolta taas! Käytetty pyörä kannattaa ostaa..Jos kuitti ja takuu on voimassa. Itsekin ostin taas!? Kolmannen läskin talouteen. Heinäkuussa 2021 ostettu Tunturi Tomahawk lähimmästä marketista oli myyjä pyörän ostanut. ( Naishenkilö)Ja halvalla ostin niinku Sulo Vilen. No? Vein pyörän hyvään huoltoliikkeeseen ja vaihdettiin eturatas alkuperäinen 38 piikkinen 32 piikkiseen. Ja taakse vaihrettiin koko pakka ja pyörästä tuli 9- vaihteinen. ( ennen 8 vaihdetta) takavaihtaja vaihdettiin ( advent sarjaan ja tietysti etuvaihtajan vivut myös ( advent) ja vot! Nyt pyörällä pääsee kunnolla maastoonkin. Ja jälleenmyynti arvokin nousi.
Hyviä neuvoja, vaikken käytettyä ole koskaan hommannut. yhden maastopyörän sain kerran lahjoituksena, joka hieman epäilytti aluksi, mutta tarkemmin katsottuna olikin aika romussa kunnossa. Pienen kunnostelun jälkeen ajoin silläkin muutaman tuhat kilsaa.
Kiitos!
Loistava kiteytys 👍
2006 vuodesta asti ollu sama pyörä. Kerran oon tehny isomman huollon pyöränkorjausliikkeessä. Renkaita pitää välillä vaihtaa kun tulee reikiä. Mutta muuten oon ollu tyytyväinen yhteen pyörään. Mietin jos laittaisi tänä talvena nastarenkaat siihen nii voisi ajella myös talvella. Tai sitte antaa vaan olla pyörävarastossa kevääseen.
Go for it but take corners cautiously when driving on icy surfaces, even when using studded tires.
Mahtava video!
Hyvät neuvot voi villarinki ostossa tulla halavax ni ja kitoooooooos Ripe vidistä...ps. oli kirpiä ilima villaroia tännää ni 🙂💚🥁
Itselleni löysin tämän vuotisen 60km ajetun fillarin reilu 400e alella, ensihuoltoo vietävä liikkeeseen ku on niin hyvän hintane se vielä...
Hei, aiheeseen voisi sopia polkupyörärekisterin tarkistaminen onko pyörä ilmoitettu varastetuksi. Tässä olisi hyvä videon aihe niin useammat ihmiset ilmoittaisivat rekisteriin pyörän tietonsa.
Hyviä vinkkejä varmasti monelle.👍
Hyvä video ja hyviä neuvoja. Itse ostin käytetyn pyörän. No runko onkin liian iso. En sitä heti tajunnut. On alkanut häiritsemään kun ajoasento ei ole hyvä. Kyseessä on hybridipyörä. Crescent LTC 700. Liian etukeno ajoasento. Jos selkää nostaa ylöspäin niin kahvoihin ei ylety kuin etusormien ensimmäisillä nivelillä. Sitten ajotuntuma on liian herkkä. Johtunee siitä,että sarvikko on liian kapea 55,5cm. Saisi olla leveämpikin.
Kyllä näitä sattuu varsinkin silloin kun on ensimmäistä hankkimassa. Siinä ei kauheasti ole tehtävissä kuin laittaa pyörä takaisin kiertoon. Käytetyssä ei onneksi arvo häviä samalla tavalla kuin uudessa.
@@Velogi niin se on tehtävä. Mietin vaihtoehtoja, mutta ei tuosta sopivaa saa vaikka mitä tekisi. Eihän tuo mikään kallis pyörä ollut niin ei tule paljon tappioo.
Turhan pelottavaa hommaa itselleni tuo käytetyn pyörän ostaminen. Olen pysyttäytynyt uusissa pyörissä. Toki siellä varmasti valtaosa myyjistä ihan rehdillä asenteella liikkeellä, mutta eihän moni varmaan pyöränsä kuntoa kunnolla tiedä, ellei ole alan harrastaja. Jos sopiva myyjä ja pyörä löytyy, niin voi saada huippudiilinkin, mutta harvemmin se osaava hyvä myyjä ihan pilkkahintaan pyöräänsä on pois myymässä.
Yksi kerta tuli tori.fista nähtyä ilmoitus, jossa oli vain yksi kuva ja otsikkona "Tukku pyöriä halvalla" tjsp. Kuvassa oli siis monta pyörää yhtenä kasana nojaamassa seinää vasten. Heräsi siinä kohtaa kyllä pienet epäilykset, että mahtaakohan pyörät haettu lähimmästä pyöräparkista jollain kuormalavalla. :D
Kun itse olen ostamassa käytettyä pyörää, pyydän aina lisäkuvia, jos on vain yksi kuva myynti-ilmoituksessa saatavilla. Hyvä pointti kyllä se, että moni ei välttämättä uskalla antaa ihan tosta noin vain pyörää koeajattavaksi, pelkona että pyörä varastetaan heti. Esim. repun/avaimen tai vastaavan antaminen pantiksi on ihan hyvä ratkaisu, sillä tavoin ainakin saa vakuutettua myyjä, että ollaan ihan rehellisesti liikkeellä.
Jos pyörät ovat vanhoja ja huonokuntoisia niin on todennäköistä että ne on taloyhtiöiden pyörävarastoihin hylättyjä pyöriä tai poliisihuutokaupasta hommattu.
Hei! Tässä videossa näkyin nyt hyvin tuo takalokasuoja ja olen metsästänyt omaan täpäriin juuri tuollaista "siroa" kurasuojaa, mutta vaihtoehtoja on miljoona. Niin muistatko mikä lätkä tuossa Konassa on kiinni? Ja onko hinta/laatusuhde ok?
Muistaakseni SKS flap guard. Toimii ihan OK - tosin nastarengas ei sen kanssa mahdu pyörimään.
@@Velogi okei. Pitää katsoa, jos niitä löytisi vielä. Kiitos vastauksesta✌️
Kannattaa ostaa vain 2-3+ vuotta vanhoja pyöriä jotka saa sillä kolmasosa hinnalla tai vielä halvemmalla uudesta. Uudehkot käytetyt maksaa saman kuin ylivuotiset uudet liikkeessä.
Kannattas kanssa mitata iskarien paineet ja koittaa pumpata lisää?
Voihan käytetyn pyörän ostaa liikkeestä. Luulisi että ne on selvittänyt onko varastettu. Toinen mikä kannattaa tarkistaa, jos epäilee myyjää, on kysyä onko sulla takuukorttia, missä runkonumero ja sama pitäisi pyörästä löytyä. Kolmas että jos esim Tori.fi myyjän tili on vähän aikaa sitten perustettu ja myyjällä on useita pyöriä myynnissä ja kaikki edullisia.
Tästä on apua varmasti monella joka juuri harkitseen pyörän ostoa..
Yksi asia mistä huomata varastettu pyörä on, että onko runkonumero viilattu.
Kuiturungoissa taitaa olla joku tarran tapanen alunperin. Ainakin itellä cannondalessa. Voi ehkä teoriassa irrota itseksee
Halpoja Jopoja oli yllättävä paljon tarjolla, kun Jopoa etsiskelin. Muutamalla oli tosiaan jopa 2-3 Jopoa myynnissä...ei yhtään epäilyttävää! + huonot valokuvat pyöristä otettu sisustamattomissa asunnoissa!
Tekee pyörästä kauppakirjan sillon se vastuu varastetusta tavarasta jää myyjälle.
8:55 No joha lähti vauhilla
Liian suuret tsargat olemassa sille, että ostaa varastetun fillarin tai sitten ihan sellaisen, joka on loppuun veivattu.
Käytetty pyörä on nytkin alla.. Ja jos ei ihmeitä tapahdu , niin varmaan se seuraavaksi tuleva pivot on kanssa käytetty... Hyvin on pärjännyt. Oli kyllä sen verran reilu kaveri myyjänäkin , että jopa tehdastakuu hommat hoidettiin. Mikä nyt ei ole ihan varma juttu muuten.
Hei kaipailisin videota hiilikuiturunkoisen pyörän huollosta. Lähinnä just, mitä huomiota perus ja täysihuolloissa verrattuna alumiinirunkoon.
Eipäs siinä juuri muuta erikoista ole kuin huomioida komponenttien kiristysmomentit ettei ylitä niitä.
Hyvä video. Kysäsen tässä, että olisko sulla tietoa, että kun ostin pyörän, niin takavaihtaja pelitti ihan normisti. Mutta nyt sitten kun takavaihtaja on isoimmalla eli kasilla, niin kun siitä laitan vaihdetta pienemmälle, niin "naksujen" välit ovat isoilla vaihteilla (5-8) pienemmät kuin pienemmillä vaihteilla (1-4) Usein kun kasista vaihtaa pienemmälle huolimattomasti, niin menee vahingossa kaksi naksua. Onko vinkkiä mikä ongelma ja toivottavasti ymmärsit.
Kyllä se todennäköisesti säätöongelma tuokin on tai vaijeri ei liiku tarpeeksi herkästi. Itse vaihtaisin ensiksi vaijerin, jos sen iästä tai kunnosta ei ole tietoa.
@@Velogi Ok kiitos infosta
Millon lähtee kona vaihtoon paremman tieltä?
Se jää nähtäväksi ;-D
Ei oo varastettu möi just
Eka
Älä osta alumiinista käytettynä.
Ei kait se kategorisesti huono kauppa ole. Pyörän historia ja myyntikunto ratkaisee, oli runkomateriaali mikä hyvänsä. Olen itsekin ostanut alumiinisen käytetyn ja sillä pyörällä vasta alkoi kilometrit maistumaan.
@@Velogi jos on vähän tietoa ja kokemusta alumiinin kestosta ja rikkoutumistavasta, niin kiitos ei.
Alumiinisen nyt hyvin voikin, hiilikuidun kanssa olisin varovaisempi.