Lidlillä oli hyvän näköinen työkalupakki myynnissä juuri pyöräilyyn. Löytyi Hollowtech II avainta, kammen kiristystyökalua, ketjupiiskaa ja pakka-avainta yms... 30€ hintaan kävin hakemassa itselle varalle, jos sattuu menemään tai häviämään nuo aikaisemmat työkalut mitä on jo olemassa. Tietysti kerran hyvät ostetut työkalut kestää aina ja ikuisesti, mutta varsinkin uudelle harrastajalle tuo olisi hyvä paketti.
Kiitos hyvästä ja asiallisesta työkalujen tarve-esittelystä perusteluineen. Kieltämättä, momenttiavain on hyvä lisä, jolla saa varmuuden oikeasta kireydestä, erityisesti kuiturunkoisissa pyörissä. Momenttiavain täytyy muistaa käytön jälkeen aina palauttaa nollaan ettei jousi kuoleennu. Korjausteline on kyllä ehdoton. Se helpottaa olennaisesti työskentelyä.
Park Tool voi tuntua hintavalta, mutta mitään sen merkkistä työkalua en ole katunut enkä toiseen vaihtanut. Ovat todellakin toimivia ja kestäviä. Hyö kyllä tietää, mitä pyörän huollossa tarvitaan. Hyvä Risto!
Tee video talvipyöräilystä. Mitä pyörälle tarttee tehdä, että kovemmallakin pakkasella vaihteet ja jarrut pelaa. Ja mitä osia on hyvä voidella ja millä, et toimii eikä jää välille. Liikun paljon pyörällä, myös talvisin, niin olisi kiva kuulla miten saisin pyörän toimii hyvin myös kovemmalkakin pakkasella, eikä olis kohmeessa jo muutaman kilonetrin jälkeen.
No nyt on video kohdallaan. Ja jos ei korjattua itse saa tai huoltoa tehtyä. Tuotte tietysti Pyöräpajalle me kyllä huollamme ja korjaamme. Kevään tullen taas pyörien huollot lisääntyy. Kiitos jälleen Risto!
Hyvä video! Tuohon satulalaukkuun kannattaa ottaa mukaan sellaisia työkaluja, joilla pystyy tekemään tien päällä sellaisia korjaustoimia, jotka itse osaa tehdä siellä matkan varrella. Kannattaa myös varmistaa, että vaikkapa siinä monitoimityökalussa on sellaisia työkaluja, jotka sopivat juuri siihen omaan pyörään. Joskus olen ostanut kaupasta mukavan näköisen monitoimityökalun, mutta kun sen kanssa meni pyörän viereen niin eihän siinä ollut oikein mitään yhteensopivaa. Itse kuvittelisin vaihtavani renkaan tien päällä ja muun vian tullessa nilkuttavani jollain keinoin takaisin tai jos olisi isompi remontti niin soittaisin kyydin kotiin.
Huoltoteline olis kyllä hyvä, näin selkävikasena alkaa enemmän ja enemmän kaipaan mukavuutta. Ja kun siistejä tallioloja ei ole jne. Siinä olis mukava pyöritellä.
Red Cycling Products tekee kyllä hyvää tavaraa halvalla. En tiedä, onko hinnoittelun taustalla kiinalainen hikipaja-systeemi, mutta olen ostanut firman stemmeja, ohjaustankoja, kaksi takatelinettä, pari valosarjaa, etuhaarukan kaulan jatkoadaptereita, pyörälaukkuja, kaarilukkoja jne. ja ainoastaan yksi vaijerilukko oli huonolaatuinen.
Todennäköisiin teknisiin ongelmiin tien päällä: sisuri, rengasrauta (jonka pitää olla itse asiassa muovia!! :D), ketjun pikaliitin, pumppu ja multitool. Crankbrothers Multi-17 on osoittautunut todella hyväksi.
Kiitos kaikesta. Työkaluja löytyy aika hyvin. Tunturi pyöräni vaatii nyt hyvän huollon. Haaveilen kyllä pyörän vaihtoa. Piisaako lompsa? Rauhallisesti kyllä. Rataspakan avaaminen kunnon puhdistus jännittää. Ajettiin vain töihin ja takaisin. Huolto on palannut nuoruuden jälkeen eläkepäivillä. Aatos Paavola
Bikester jakaa tilauksia kahtia sen mukaan löytyykö tavara Suomen vai Saksan varrastolta. Kannattaa vähän katsoa, onko tuotteessa pika- vai normaalitoimitus. Pikatoimitus tulee Suomen varastolta Postin toimittamana ja normaalitoimitukset Saksasta Postnordin/Matkahuollon pakettina. Myös laskutus laitetaan puoliksi ja joskus olen saanut esim. venttiilikorkin omana toimituksena ja sitten se 50 kg:n lopputilaus paketti tulee perässä....
Jos joutuu ylläpitämään vanhoja romu.. korjaan vintage-pyöriä, niin kartioavaimet ja nelikanttikeskiön kampien irrotustyökalu ovat itse asiassa eniten käytettyjen erikoistyökalujen listalla paljon korkeammalla kuin tästä videolta voisi päätellä. Lisäksi BSA-keskiön irrotustyökalu on ollut monesti tarpeellinen, perinteisen kasettikeskiön vaihtaminen on helppo homma kunhan on työkalu. Uudemmissa pyörissä on keskiöiden kanssa sellainen standardiviidakko, että olen suosiolla teettänyt pyöräliikkeessä. Maastopyörässäni on FSA Comet kammet, jotka meinaavat löystyä ajaessa ja ne kiristetään 10mm kuusiokoloavaimella. jouduin lisäämään sellaisen metsään otettavaan työkalusettiin, kun yleistyökaluissa on vain 8mm asti
Kyllähän polkimetkin kannattaa irrottaa kerran vuoteen ihan lämpimikseen, että saa ne sitten irti myös kun on jokin tarve. Sama juttu kuin satulatolpan kanssa, teräs ja alumiini tykkäävät muodostaa oikein erinomaisen kestävän liiton.
Ostin Bachon räikkäruuvarin ja lisäksi ruuvarikärkisarjaboksin. On ihan törkeän näppärä kotihommissa ja fillarihuollossa, kun saa oikeanlaisen pään vaihdettua ja räikkäsysteemi on todella näppärä. Valokin löytyy kahvasta. Suosittelen.
Akkuporakoneen akulla toimiva rengaspumppu on hyvä. Minulla sellainen, jossa näppäilet laitteesen halutun ilmanpaineen ja sitten kun käynnistät laitteen se huolehtii ilman pumppaamisesta renkaaseen ko. paineeseen automaattisesti.
Nykyään on tullut myös noita usb ladattavia kuten esim Xiaomi air pump. Vajaa puolen kilon kapula. Aika hidas se on pyörän renkaaseen yli 4 minuuttia ja auton vähintään 20 minuuttia.
Ihan hyvä lista kyllä alkuun!, ehkä lisäisin sen Momentti avaimen vielä. Mutta pakko sanoa että pitkään pyöräilyä harrastaneena tuo tarvittavien asioiden lista on ihan loputon ja kuitenkin suurin osa on mitä oikeasti tarvitsee ja vähän toki "hifistelyjuttuja" myös. Kaikki mitä on tullut ajan mittaan hommattua, varusteista työkaluihin tuntuu määrän ja rahan puolesta toivottomalta alkaa kaikkea hankkimaan aloittelijan näkökulmasta mutta tietysti vähällä pääsee alkuun ja hankkii tarpeiden mukaan lisää!
Matkasetissä on itselläni myös 15/17mm kartioavain suorittamassa kiintoavaimen virkaa kevyempänä ja pienempänä versiona. Oman pyörän kanssa ei ole ollut ikinä mihinkään tien päällä tehtyyn remppaan käyttöä. Ei kuitenkaan ole ihan yksi eikä kaksi kertaa, kun olen pysähtynyt työmatkalla auttamaan jotakuta perus-yksi/napavaihteisella pyörällä liikkunutta, jolta on ketjut pudonneet. Noissa tapauksissa on ollut ihan aina kyse siitä, että ketjut ovat olleet aivan liian löysällä. Tuolla kartioavaimella on saanut kiristettyä takapyörän vähän kauemmaksi hahloissaan ja siten myös kiristettyä ketjut kuntoon. Tällä konstilla saa parissa minuutissa hyvää mieltä kanssapyöräilijöille ja eipähän tämän ketjut putoa enää seuraavan röykyn kohdalla. Ja ehkä autettu ei niin herkästi lopeta pyöräilyäkään.
Icetoolzilla löytyy Ocarina E219 tai Parktoolilla ATD-1.2 jotka on perus momentteihin hyviä. Kokemuksen kanssa mitään momenttiavaimia ei tarvi kun erikoispaikoissa tai hiilikuidun kanssa.
Sain joskus 15 vuotta sitten vaimoltani parhaan joululahjani ikinä, monitoimityökalu Victorinoxin Swisstool plussan. Se on ihan aina matkassa mukana ja pelastanut monessa tilanteessa. Sen mukana on vääntövarsi, johon saa pieniä vaihtoteriä molempiin päihin. Mukana tulee kohtuullinen setti ja kaupasta saa noita lisää. Tämän myötä en ole enää käyttänyt mitään muita kuusiokolo/torxavaimia kotosallakaan, kun tämä on niin kätevä ja mahtuu hyvin pieniinkin koloihin. Itse työkalun kaikki terät ovat yhä 15 vuoden käytön jälkeen lähes virheettömässä kunnossa, mikään terä ei lenksu ja lonksu ja kaikille niille on ollut paljon käyttöä niin kotona, pyöräillessä, autoillessa kuin vaikka mökilläkin. Jos matka suuntaisi autiolle saarelle, tämä olisi se mukaan valittava esine heti valkosuklaajäätelön ja muutaman vinyylilevyn jälkeen. Itse olisin laittanut vaijerileikkurit perustyökalusettiin mukaan. Vaijereita toki saa poikki sivuleikkureillakin tai vaikka oransseilla Fiskarsin saksillakin hätätilanteessa, mutta oikealla leikkurilla saa kyllä paljon siistimpää jälkeä. Sen sijaan ketjumittaria en ole edes harkinnut ikinä ostavani, kun omassa käytössä se olisi aivan täysin turha - kierrätän kolmea ketjua 500 km välein ja ajan voimansiirron aina loppuun, kuten taisin jonkun toisen videon kommentteihin jo laittaakin.
Hyvä video! Olisin laittanut ainakin jo toiseen aaltoon ketjulukkopihdit oman kokemuksen mukaan. Kilometrejä kun kertyy ja perushuoltoja tekee, niin ketjua vaan on vaihdettava ja irroitettava paljon.
Korjausteline on melkeinpä ensimmäinen mikä kannattaa hankkia, jos haluaa säästää hermoja ja alaselkää :). Muuten olen ostanut sitä mukaa työkaluja kun on tarve tullut.
Jos huoltaa laatupyöränsä hyvin, on matkatyökalut turhaa kuormaa. Pistosuojatut renkaat ei tarvise paikkoja eikä pumppua. Helpompaa kotona tarkistella kireydet ja osien kunto.
Näemmä ei edellinen kommenttini tullut läpi niin koitetaan uudestaan antaa oma mielipide aiheeseen (siistittynä versiona). - Uniorin siniset työkalut ovat hyviä ja halpoja. Toimivat niin ammatti- kuin kotikäytössä - Uniorin 1670/2BI pakkatyökalu on vaivattomampi ja helpompi käyttää kuin ketjuruoska/-piiska. Itse en vaihtaisi enää pois - Uniorin poljinavain on myös käytössä todettu muita paremmaksi ja käyttäjäystävälliseksi - Multitoolit kannattaa pitää vain metsässä/maantiellä mukana hätävarana ja kotiverstaalle hakea oikeasti hyvät työkalut. - Red Cycling productin tuotteista itsellä vain huonoja kokemuksia. Koska työnteko asiallisilla tyäkaluilla on paljon mukavampaa, suosittelen hankkimaan kerralla kunnolliset. Halpiksilla voi saada nopeastikin pahaa jälkeä aikaiseksi. - Verkkokauppoja kannattaa vertailla, eikä Brexit vaikuttanut CRC:n tai Wigglen hintoihin. Todettu on. Bikester ei aina välttämättä ole se paras ja halvin (itse en ole ekan kerran jälkeen sieltä mitään tilannut). Samoin aina pitää suositella sitä paikallista kivijalkakauppaa, koska sieltäkin varmasti saa tehtyä hyviä diilejä ja työkalut saa suoraan kouraan ilman odotusta. Ainakin täällä paikallinen myy juurikin Uniorin tuotteita kilpailukykyiseen hintaan , jolloin ei paljoa kannattane lähteä tilailemaan verkkokaupoista.
Kiitos. On mukavaa löytää infoa sopivasta aiheesta. 🚲 Kesä on kohta tuloillaan ja pyöräilyhaasteet samoin. Ajattelin, kun katsoin tätä, että voisin opetella hoitamaan pyöräni itse. Vaativammat työkalut puuttuu siis vielä, mutta tuo salkku, jossa olis niitä, tarjoaisi mahdollisuuden rauhassa työskennellä. Katsotaan, mitä kesä tuo. 🙂
Hyvin pitkälle samaa mieltä, varsinkin jos katsoo suht tuoretta kalustoa käyttävän pyöräilyharrastajan näkökulmasta. Jos taas huollettavana on X kpl vanhoja lastenpyöriä, esimerkiksi nelikanttikammen ulosvetäjä ja vaijeripihdit on ostsoslistalla paljon korkeammalla. Itse olen ostellut työkaluja yksitellen. Paljon halvemmaksi olisi tullut ostaa valmis setti ja täydentää sitä pikkuhiljaa.
Halvoissa työkaluissa säästää suhteessa kalliimpiin pelivälineisiin nähden vain jos niitä ei käytä😀. Ketjutulkki on esittelyistä työkaluista aidosti investointi, sillä se jos mikä maksaa itsensä takaisin.
Kuusiokoloavainsetti Park Toolilta ollut yksi parhaita ostoksia mitä on huoltoon liittyen tullut tehtyä. Se laatu tuntuu kun se metalli ei anna periksi, kuten halvempien rautakauppojen versiot
Jos löytyy räikkä/hylsysarjaa, niin siihen saa kätevästi hommattua pakka-avain hylsyjä, keskiökuppihylsyjä, hylsykärkiä (torx, hex). Nämä käteviä siksi että sopii sitten myös momenttiavaimeen.
Nippusiteet on moneen käyttöön kuten vanteiden rihtaamiseen. Runkoputkeen kiinnitettynä sen häntä toimii mittana. Tuo työ sillä tarkentuu. Vanhasta tuolista saa helposti työpenkin. Selkänoja pois ja putki pystyyn. Alapuolelle lisätty paksuus lujittaa. Myös satulaputken yläpäästään pulttaamalla tuoliin sen saa tehtyä. Jos paksuus on oikea, saa lukittua rungon.
Vuosien saatossa on tullut huomattua että usein löytyy parempia työkaluja jo ostettujen tilalle. Viimeisin hyvä esimerkki itselläni on prässi pressfit keskiölaakerin ja ohjainlaakerin asennukseen. Ostin joskus perinteisen X-Tool työkalun joka on saman näköinen kuin vastaavat Park Toolin työkalut. Noilla ei saa keskiötä pois vaan tarvitaan putki joka on päästä ristiin halkaistu. Viime vuonna ostin CeramicSpeed työkalu kitin jolla saa myös keskiön pois ilman lyönti työkaluja.
Pressfit keskiön vaihto tuli eteen niin puskista viime syksynä, että onneksi oli sorvi saapuvilla , ja materiaalia mistä tehdä sisäänpaino työkalu. Mutta hyvin onnistui scalpelliin , ja veikkaan että ei lähivuosina tarvia siihen syventyä.
Periaatteessa siihen käy mikä vain mitta, mutta tuo tulkki on helppo käyttää ja tulos näkyy heti. Uuden ketjun niitit ovat puolen tuuman välein. Siitä kun laskee 0,5% tai 0,75% venymän niin eroksi tulee aika pieniä lukuja. Eli pitää saada mahdollisimman monta lenkkiä ketjusta, jotta mittaus on riittävän tarkka.
@@Velogi Näin juuri. Tulkki on tosi kätevä kun ei tarvitse laskea ja miettiä. Työntömitalla olen mitannut esimerkiksi ao. ohjeen mukaan. Tärkeää ottaa mahdollisimman pitkä väli ettei luvut mene liian pieniksi. Tuumat voi muuttaa milleiksi laskemalla tai jos käytössä on digitaalinen työntömitta niin suoraan yksikköä vaihtamalla. 1) set the caliper at 5.6 in. 2) insert the inside measuring jaws between the chain rollers 3) extend the jaws to tension the chain and record the measurement new chain = 5.715 in. 1/2% stretch (equivalent to 1/16 in. over 12 in.) = 5.745 in. 3/4% stretch (equivalent to 3/32 in. over 12 in.) = 5.760 in. 1% stretch (equivalent to 1/8 in. over 12 in.) = 5.775 in.
noita ketjutyökaluja on sitten helkkarin monenlaista, kannattaa suosiolla lähteä parktool / tuohon redin suuntaan sen takia ainakin. Redejä itselläki ollut käytössä, aivan toimivia vehkeitä kotikäyttöön.
Kyselin viime videossa vähän jarrujenilmaussarjasta ja sanoit, että Bikesterista löytyy hyvään hintaan, niin olikohan tämä kyseinen video jo kuvattu, kun sitä ehdotit. :D Mun toive olisi ohjainlaakerin huoltovideo.
Eagle-kuskille vaihtajankorvakkeen oikaisutyökalu on hyvä hankinta. Vähän kun saa iskua, vaihteet ei enää toimi kunnolla ja ilman työkalua säätö on työn ja tuskan takana.
kiitos vinkeistäsi ostin parktoolin 20 sentin metalliset rengasraudat 20 vuotta taistelin niiden pikku muovi vääntimien kanssa talvirengas vaihtoja nyt menee kuin itsestään paikalle rengas
Vaimon Canyonissa ketjun jälkeen ensimmäinen vaihdettava kuluvaosa on keskiö. Osat on tilattu, mutta vielä ei ole päässyt asennushommiin. Onko Ristolla vinkkiä miten kotikonstein saa pressfit keskiön pois paikaltaan? Uuden keskiön ajattelin asentaa jonkinlaisella kierretanko virituksellä.
Oon kattellut noita huoltotelineitä, nyt kun tuli hommattua sähkömankeli. Kun vaakaputki on suht leveä, niin yltääkö noissa 50€ telineissä leuat kunnolla putken ympäri? Ja painaahan tuo aikalailla, onko hankala nostaa, vai olisko joku pukkiratkaisu parempi? Mä olen kyllä jäänyt koukkuun näihin sun videoihin, tosi hyviä vinkkejä tullut paljon.
Leuan koko lienee kaikissa suht sama, mutta sähköpyörän paino on kyllä monelle halvalle liikaa. Nostelua en itse koe ongelmaksi, mutta voi silti jokin muukin ratkaisu olla toimiva.
Melkeimpä kaikki löytyy maan ja taivaan väliltä, mutta muutakin raskasta kalustoa, ei pelkästään pyöräilyyn liittyvää. Yksi kysymys; kun olen nykyään unohtanut sisureiden paikkaamisen, siis onnistuuko synteettisen sisuri materiaalin paikkaaminen perinteisin konstein, tai onko siinä edes ideaa miettiä moista ajatelmaa nykyaikana?
Mun mielestä momenttiavain on pakollinen jos roplaa esim kuitu/kevytmetalliosia, kuten stemmiä. Jos palikassa on Nm speksit printattuna näkyville niin ne on siinä syystä ;)
On niitä ennen ollut, mutta nykyään kun vaijerin kuoret on sisältä muovia, nekin kuluu niin että kuoret on syytä vaihtaa silloin kuin sydänlankakin. Usein ne on myös kestovoideltu joka kestää vaijerin käyttöiän.
@@Velogi OK, kiitos tästä. Muistelin joskus mopoiässä nähneeni; kuin jonkinlainen injektioneula olisi tungettu sen spiraalimaisen sisäkuoren raosta. Sitten öljyä painettiin kuoren sisään. Nyt kaipaisi talvisin jotain apua, kun vaijerit jäykistävät. Silloin ennenvanhaan, minun mopoiässäni ei ainakaan maaseudulla ollut fiilareissa mitään vaijereista. Ainoat, mitkä silloin jäätyivät oli joskus loska kurakaariin ja sormet.
Itselläni oli vähän sama aihe mielessä. Hyvä olla jokin perus setti olemassa ja sitten niitä next level aineita kun enemmän innostuu huoltamaan. Ketjuöljyistä taitaa jotain asiaa Velogin videoilla ollakin kun käy arkistoa selaamassa.
@@lehtjug varmasti on mutta nykyään varsinkin maastopyörissä on paljon erillaisia rasvoja öljyjä joita tarvii aina kun jotain uusia osia asentaa tai ihan vaan huollossa
Mitäs sisältyy semmoisen uuden polkupyörän ensimmäiseen huoltoon? Ostin Kona Sutra pyörän vähän yli vuosi sitten. Lupasivat myymälässä ilmaisen huollon pyörään ensimmäisen vuoden aikana, mutta se aika meni jo ohi. Sanoivat ensimmäisen huollon ajankohdan olevan kun 500 km on ajettu. Nyt olen ajanut jo yli 600 km. Mitä uudesta pyörästä olisi hyvä huoltaa 500 km jälkeen?
Yleensä ensihuollossa lähinnä hienosäädetään vaihteet ja kiristellään paikat jotka potentiaalisesti heltiää ajossa. Ja rihdataan kiekot. Varmaan onnistuu vielä kun kysyt.
Unohtuikohan jotain hyvin oleellista suositella? Nimittäin momenttiavain!
Lidlillä oli hyvän näköinen työkalupakki myynnissä juuri pyöräilyyn. Löytyi Hollowtech II avainta, kammen kiristystyökalua, ketjupiiskaa ja pakka-avainta yms... 30€ hintaan kävin hakemassa itselle varalle, jos sattuu menemään tai häviämään nuo aikaisemmat työkalut mitä on jo olemassa. Tietysti kerran hyvät ostetut työkalut kestää aina ja ikuisesti, mutta varsinkin uudelle harrastajalle tuo olisi hyvä paketti.
Kiitos hyvästä ja asiallisesta työkalujen tarve-esittelystä perusteluineen. Kieltämättä, momenttiavain on hyvä lisä, jolla saa varmuuden oikeasta kireydestä, erityisesti kuiturunkoisissa pyörissä. Momenttiavain täytyy muistaa käytön jälkeen aina palauttaa nollaan ettei jousi kuoleennu. Korjausteline on kyllä ehdoton. Se helpottaa olennaisesti työskentelyä.
Park Tool voi tuntua hintavalta, mutta mitään sen merkkistä työkalua en ole katunut enkä toiseen vaihtanut. Ovat todellakin toimivia ja kestäviä. Hyö kyllä tietää, mitä pyörän huollossa tarvitaan. Hyvä Risto!
Tee video talvipyöräilystä. Mitä pyörälle tarttee tehdä, että kovemmallakin pakkasella vaihteet ja jarrut pelaa. Ja mitä osia on hyvä voidella ja millä, et toimii eikä jää välille. Liikun paljon pyörällä, myös talvisin, niin olisi kiva kuulla miten saisin pyörän toimii hyvin myös kovemmalkakin pakkasella, eikä olis kohmeessa jo muutaman kilonetrin jälkeen.
No nyt on video kohdallaan. Ja jos ei korjattua itse saa tai huoltoa tehtyä. Tuotte tietysti Pyöräpajalle me kyllä huollamme ja korjaamme. Kevään tullen taas pyörien huollot lisääntyy. Kiitos jälleen Risto!
Hyvä video! Tuohon satulalaukkuun kannattaa ottaa mukaan sellaisia työkaluja, joilla pystyy tekemään tien päällä sellaisia korjaustoimia, jotka itse osaa tehdä siellä matkan varrella. Kannattaa myös varmistaa, että vaikkapa siinä monitoimityökalussa on sellaisia työkaluja, jotka sopivat juuri siihen omaan pyörään. Joskus olen ostanut kaupasta mukavan näköisen monitoimityökalun, mutta kun sen kanssa meni pyörän viereen niin eihän siinä ollut oikein mitään yhteensopivaa. Itse kuvittelisin vaihtavani renkaan tien päällä ja muun vian tullessa nilkuttavani jollain keinoin takaisin tai jos olisi isompi remontti niin soittaisin kyydin kotiin.
Huoltoteline olis kyllä hyvä, näin selkävikasena alkaa enemmän ja enemmän kaipaan mukavuutta. Ja kun siistejä tallioloja ei ole jne. Siinä olis mukava pyöritellä.
Red Cycling Products tekee kyllä hyvää tavaraa halvalla. En tiedä, onko hinnoittelun taustalla kiinalainen hikipaja-systeemi, mutta olen ostanut firman stemmeja, ohjaustankoja, kaksi takatelinettä, pari valosarjaa, etuhaarukan kaulan jatkoadaptereita, pyörälaukkuja, kaarilukkoja jne. ja ainoastaan yksi vaijerilukko oli huonolaatuinen.
Todennäköisiin teknisiin ongelmiin tien päällä: sisuri, rengasrauta (jonka pitää olla itse asiassa muovia!! :D), ketjun pikaliitin, pumppu ja multitool. Crankbrothers Multi-17 on osoittautunut todella hyväksi.
Kiitos kaikesta. Työkaluja löytyy aika hyvin. Tunturi pyöräni vaatii nyt hyvän huollon. Haaveilen kyllä pyörän vaihtoa. Piisaako lompsa? Rauhallisesti kyllä. Rataspakan avaaminen kunnon puhdistus jännittää. Ajettiin vain töihin ja takaisin. Huolto on palannut nuoruuden jälkeen eläkepäivillä. Aatos Paavola
Bikester jakaa tilauksia kahtia sen mukaan löytyykö tavara Suomen vai Saksan varrastolta. Kannattaa vähän katsoa, onko tuotteessa pika- vai normaalitoimitus. Pikatoimitus tulee Suomen varastolta Postin toimittamana ja normaalitoimitukset Saksasta Postnordin/Matkahuollon pakettina. Myös laskutus laitetaan puoliksi ja joskus olen saanut esim. venttiilikorkin omana toimituksena ja sitten se 50 kg:n lopputilaus paketti tulee perässä....
Juu olen kanssa joskus saanut osan tavaroista eri lähetyksessä.
90-luvulla tuli oltua urheiluliikkeessä fillarihommissa. Silloin tuo kolmen kuusiokolon työkalu kulki nimellä "Mersu".
Jos joutuu ylläpitämään vanhoja romu.. korjaan vintage-pyöriä, niin kartioavaimet ja nelikanttikeskiön kampien irrotustyökalu ovat itse asiassa eniten käytettyjen erikoistyökalujen listalla paljon korkeammalla kuin tästä videolta voisi päätellä. Lisäksi BSA-keskiön irrotustyökalu on ollut monesti tarpeellinen, perinteisen kasettikeskiön vaihtaminen on helppo homma kunhan on työkalu. Uudemmissa pyörissä on keskiöiden kanssa sellainen standardiviidakko, että olen suosiolla teettänyt pyöräliikkeessä. Maastopyörässäni on FSA Comet kammet, jotka meinaavat löystyä ajaessa ja ne kiristetään 10mm kuusiokoloavaimella. jouduin lisäämään sellaisen metsään otettavaan työkalusettiin, kun yleistyökaluissa on vain 8mm asti
Hyvä vidi ja kohtuuhintaset tyäkalusetit! Niijja onnia myäs uuesta gulda sormuksest ni ;D eli kitooooos Ripelle infosta taas kerran ni
Kyllähän polkimetkin kannattaa irrottaa kerran vuoteen ihan lämpimikseen, että saa ne sitten irti myös kun on jokin tarve. Sama juttu kuin satulatolpan kanssa, teräs ja alumiini tykkäävät muodostaa oikein erinomaisen kestävän liiton.
Mä oon ostanu työkalun aina kun oon sitä tarvinnu. Viimeksi ostin polkimen kiristämiseen 12 mm hylsyn. Oli rautakauppa lähellä.
Ostin Bachon räikkäruuvarin ja lisäksi ruuvarikärkisarjaboksin. On ihan törkeän näppärä kotihommissa ja fillarihuollossa, kun saa oikeanlaisen pään vaihdettua ja räikkäsysteemi on todella näppärä. Valokin löytyy kahvasta. Suosittelen.
On hienon näköinen työkalusetti!😀
Akkuporakoneen akulla toimiva rengaspumppu on hyvä. Minulla sellainen, jossa näppäilet laitteesen halutun ilmanpaineen ja sitten kun käynnistät laitteen se huolehtii ilman pumppaamisesta renkaaseen ko. paineeseen automaattisesti.
Nykyään on tullut myös noita usb ladattavia kuten esim Xiaomi air pump. Vajaa puolen kilon kapula. Aika hidas se on pyörän renkaaseen yli 4 minuuttia ja auton vähintään 20 minuuttia.
Aikanaan -40v sitten, auto romuttamoissa kulkiissa henkilökunnalla on 4" Bachon jakari, varmaan avaimenperässä. Oli yleistyökalu laite.
Ihan hyvä lista kyllä alkuun!, ehkä lisäisin sen Momentti avaimen vielä. Mutta pakko sanoa että pitkään pyöräilyä harrastaneena tuo tarvittavien asioiden lista on ihan loputon ja kuitenkin suurin osa on mitä oikeasti tarvitsee ja vähän toki "hifistelyjuttuja" myös. Kaikki mitä on tullut ajan mittaan hommattua, varusteista työkaluihin tuntuu määrän ja rahan puolesta toivottomalta alkaa kaikkea hankkimaan aloittelijan näkökulmasta mutta tietysti vähällä pääsee alkuun ja hankkii tarpeiden mukaan lisää!
Matkasetissä on itselläni myös 15/17mm kartioavain suorittamassa kiintoavaimen virkaa kevyempänä ja pienempänä versiona. Oman pyörän kanssa ei ole ollut ikinä mihinkään tien päällä tehtyyn remppaan käyttöä. Ei kuitenkaan ole ihan yksi eikä kaksi kertaa, kun olen pysähtynyt työmatkalla auttamaan jotakuta perus-yksi/napavaihteisella pyörällä liikkunutta, jolta on ketjut pudonneet.
Noissa tapauksissa on ollut ihan aina kyse siitä, että ketjut ovat olleet aivan liian löysällä. Tuolla kartioavaimella on saanut kiristettyä takapyörän vähän kauemmaksi hahloissaan ja siten myös kiristettyä ketjut kuntoon. Tällä konstilla saa parissa minuutissa hyvää mieltä kanssapyöräilijöille ja eipähän tämän ketjut putoa enää seuraavan röykyn kohdalla. Ja ehkä autettu ei niin herkästi lopeta pyöräilyäkään.
Komppaan jo mainittua momenttiavainta, mutta tietenkin pyörään sopivilla pienillä momenteilla ja lisää perään kumi-/muovipäävasaran.
Pulttipyssy on hyvä vehje pakan aukaisuun. Ei tarvita ketjuruoskaa.
Icetoolzilla löytyy Ocarina E219 tai Parktoolilla ATD-1.2 jotka on perus momentteihin hyviä. Kokemuksen kanssa mitään momenttiavaimia ei tarvi kun erikoispaikoissa tai hiilikuidun kanssa.
Sain joskus 15 vuotta sitten vaimoltani parhaan joululahjani ikinä, monitoimityökalu Victorinoxin Swisstool plussan. Se on ihan aina matkassa mukana ja pelastanut monessa tilanteessa. Sen mukana on vääntövarsi, johon saa pieniä vaihtoteriä molempiin päihin. Mukana tulee kohtuullinen setti ja kaupasta saa noita lisää. Tämän myötä en ole enää käyttänyt mitään muita kuusiokolo/torxavaimia kotosallakaan, kun tämä on niin kätevä ja mahtuu hyvin pieniinkin koloihin. Itse työkalun kaikki terät ovat yhä 15 vuoden käytön jälkeen lähes virheettömässä kunnossa, mikään terä ei lenksu ja lonksu ja kaikille niille on ollut paljon käyttöä niin kotona, pyöräillessä, autoillessa kuin vaikka mökilläkin. Jos matka suuntaisi autiolle saarelle, tämä olisi se mukaan valittava esine heti valkosuklaajäätelön ja muutaman vinyylilevyn jälkeen.
Itse olisin laittanut vaijerileikkurit perustyökalusettiin mukaan. Vaijereita toki saa poikki sivuleikkureillakin tai vaikka oransseilla Fiskarsin saksillakin hätätilanteessa, mutta oikealla leikkurilla saa kyllä paljon siistimpää jälkeä. Sen sijaan ketjumittaria en ole edes harkinnut ikinä ostavani, kun omassa käytössä se olisi aivan täysin turha - kierrätän kolmea ketjua 500 km välein ja ajan voimansiirron aina loppuun, kuten taisin jonkun toisen videon kommentteihin jo laittaakin.
Hyvä video! Olisin laittanut ainakin jo toiseen aaltoon ketjulukkopihdit oman kokemuksen mukaan. Kilometrejä kun kertyy ja perushuoltoja tekee, niin ketjua vaan on vaihdettava ja irroitettava paljon.
Hyvä video taas. Itse kans hommannut matkan varrella mitä on tarvinnut.. halvemmalla olisi päässyt jos olisi jonkun järkevän setin ostanut aikanaan.
Korjausteline on melkeinpä ensimmäinen mikä kannattaa hankkia, jos haluaa säästää hermoja ja alaselkää :). Muuten olen ostanut sitä mukaa työkaluja kun on tarve tullut.
Itellä on keskiöavain, kasettipakan avain, ketjupiiska, ketjutyökalu ja ketjun pikaliittimen avauspihdit ns. "erikoistyökaluina"
Loput rautakaupasta/motonetistä. Momenttiavainta suosittelen, esim stemmiä varten.
Edit: unohdin "vintagepyörien" kalut: nelikanttikampien ulosvetäjä, nelikanttikeskiön irroitustyökalu ja kuulanapojen kartio-avaimet (kapeat kiintoavaimet)
Uutena tuttavuutena nestelevareiden ilmaussarja, mutta sitä lainataan kaverilta :P
Jos huoltaa laatupyöränsä hyvin, on matkatyökalut turhaa kuormaa. Pistosuojatut renkaat ei tarvise paikkoja eikä pumppua. Helpompaa kotona tarkistella kireydet ja osien kunto.
Näemmä ei edellinen kommenttini tullut läpi niin koitetaan uudestaan antaa oma mielipide aiheeseen (siistittynä versiona).
- Uniorin siniset työkalut ovat hyviä ja halpoja. Toimivat niin ammatti- kuin kotikäytössä
- Uniorin 1670/2BI pakkatyökalu on vaivattomampi ja helpompi käyttää kuin ketjuruoska/-piiska. Itse en vaihtaisi enää pois
- Uniorin poljinavain on myös käytössä todettu muita paremmaksi ja käyttäjäystävälliseksi
- Multitoolit kannattaa pitää vain metsässä/maantiellä mukana hätävarana ja kotiverstaalle hakea oikeasti hyvät työkalut.
- Red Cycling productin tuotteista itsellä vain huonoja kokemuksia. Koska työnteko asiallisilla tyäkaluilla on paljon mukavampaa, suosittelen hankkimaan kerralla kunnolliset. Halpiksilla voi saada nopeastikin pahaa jälkeä aikaiseksi.
- Verkkokauppoja kannattaa vertailla, eikä Brexit vaikuttanut CRC:n tai Wigglen hintoihin. Todettu on. Bikester ei aina välttämättä ole se paras ja halvin (itse en ole ekan kerran jälkeen sieltä mitään tilannut).
Samoin aina pitää suositella sitä paikallista kivijalkakauppaa, koska sieltäkin varmasti saa tehtyä hyviä diilejä ja työkalut saa suoraan kouraan ilman odotusta. Ainakin täällä paikallinen myy juurikin Uniorin tuotteita kilpailukykyiseen hintaan , jolloin ei paljoa kannattane lähteä tilailemaan verkkokaupoista.
Kiitos. On mukavaa löytää infoa sopivasta aiheesta. 🚲 Kesä on kohta tuloillaan ja pyöräilyhaasteet samoin. Ajattelin, kun katsoin tätä, että voisin opetella hoitamaan pyöräni itse. Vaativammat työkalut puuttuu siis vielä, mutta tuo salkku, jossa olis niitä, tarjoaisi mahdollisuuden rauhassa työskennellä. Katsotaan, mitä kesä tuo. 🙂
Hyvin pitkälle samaa mieltä, varsinkin jos katsoo suht tuoretta kalustoa käyttävän pyöräilyharrastajan näkökulmasta. Jos taas huollettavana on X kpl vanhoja lastenpyöriä, esimerkiksi nelikanttikammen ulosvetäjä ja vaijeripihdit on ostsoslistalla paljon korkeammalla. Itse olen ostellut työkaluja yksitellen. Paljon halvemmaksi olisi tullut ostaa valmis setti ja täydentää sitä pikkuhiljaa.
Halvoissa työkaluissa säästää suhteessa kalliimpiin pelivälineisiin nähden vain jos niitä ei käytä😀. Ketjutulkki on esittelyistä työkaluista aidosti investointi, sillä se jos mikä maksaa itsensä takaisin.
Kuusiokoloavainsetti Park Toolilta ollut yksi parhaita ostoksia mitä on huoltoon liittyen tullut tehtyä. Se laatu tuntuu kun se metalli ei anna periksi, kuten halvempien rautakauppojen versiot
Jos löytyy räikkä/hylsysarjaa, niin siihen saa kätevästi hommattua pakka-avain hylsyjä, keskiökuppihylsyjä, hylsykärkiä (torx, hex). Nämä käteviä siksi että sopii sitten myös momenttiavaimeen.
Nippusiteet on moneen käyttöön kuten vanteiden rihtaamiseen. Runkoputkeen kiinnitettynä sen häntä toimii mittana. Tuo työ sillä tarkentuu.
Vanhasta tuolista saa helposti työpenkin. Selkänoja pois ja putki pystyyn. Alapuolelle lisätty paksuus lujittaa. Myös satulaputken yläpäästään pulttaamalla tuoliin sen saa tehtyä. Jos paksuus on oikea, saa lukittua rungon.
Vuosien saatossa on tullut huomattua että usein löytyy parempia työkaluja jo ostettujen tilalle. Viimeisin hyvä esimerkki itselläni on prässi pressfit keskiölaakerin ja ohjainlaakerin asennukseen. Ostin joskus perinteisen X-Tool työkalun joka on saman näköinen kuin vastaavat Park Toolin työkalut. Noilla ei saa keskiötä pois vaan tarvitaan putki joka on päästä ristiin halkaistu. Viime vuonna ostin CeramicSpeed työkalu kitin jolla saa myös keskiön pois ilman lyönti työkaluja.
Pressfit keskiön vaihto tuli eteen niin puskista viime syksynä, että onneksi oli sorvi saapuvilla , ja materiaalia mistä tehdä sisäänpaino työkalu. Mutta hyvin onnistui scalpelliin , ja veikkaan että ei lähivuosina tarvia siihen syventyä.
Hyvä Risto!
Hyvä video! Ketjutulkin voi korvata myös monikäyttöisemmällä työntömitalla.
Mites työntömitalla selvitetään ketjun venymä? Oppia tarvitsevalle lisää tietoa kiitos!
Periaatteessa siihen käy mikä vain mitta, mutta tuo tulkki on helppo käyttää ja tulos näkyy heti. Uuden ketjun niitit ovat puolen tuuman välein. Siitä kun laskee 0,5% tai 0,75% venymän niin eroksi tulee aika pieniä lukuja. Eli pitää saada mahdollisimman monta lenkkiä ketjusta, jotta mittaus on riittävän tarkka.
@@Velogi Näin juuri. Tulkki on tosi kätevä kun ei tarvitse laskea ja miettiä.
Työntömitalla olen mitannut esimerkiksi ao. ohjeen mukaan. Tärkeää ottaa mahdollisimman pitkä väli ettei luvut mene liian pieniksi. Tuumat voi muuttaa milleiksi laskemalla tai jos käytössä on digitaalinen työntömitta niin suoraan yksikköä vaihtamalla.
1) set the caliper at 5.6 in.
2) insert the inside measuring jaws between the chain rollers
3) extend the jaws to tension the chain and record the measurement
new chain = 5.715 in.
1/2% stretch (equivalent to 1/16 in. over 12 in.) = 5.745 in.
3/4% stretch (equivalent to 3/32 in. over 12 in.) = 5.760 in.
1% stretch (equivalent to 1/8 in. over 12 in.) = 5.775 in.
noita ketjutyökaluja on sitten helkkarin monenlaista, kannattaa suosiolla lähteä parktool / tuohon redin suuntaan sen takia ainakin. Redejä itselläki ollut käytössä, aivan toimivia vehkeitä kotikäyttöön.
Canyonin omistajana torx-sarja vähintään yhtä tärkeä kun kuusiokolot.
Joo ,Löytyy aika monet noista työkaluista,hyvä video.!!
Kyselin viime videossa vähän jarrujenilmaussarjasta ja sanoit, että Bikesterista löytyy hyvään hintaan, niin olikohan tämä kyseinen video jo kuvattu, kun sitä ehdotit. :D Mun toive olisi ohjainlaakerin huoltovideo.
Eagle-kuskille vaihtajankorvakkeen oikaisutyökalu on hyvä hankinta. Vähän kun saa iskua, vaihteet ei enää toimi kunnolla ja ilman työkalua säätö on työn ja tuskan takana.
Jarrujen ilmaus sarjan ehkä lisäisin listaan.
kiitos vinkeistäsi ostin parktoolin 20 sentin metalliset rengasraudat 20 vuotta taistelin niiden pikku muovi vääntimien kanssa talvirengas vaihtoja nyt menee kuin itsestään paikalle rengas
Kiitokset toteutuneesta aihetoiveesta. Itseltä löytyykin pakista lähes kaikki tarvittavat työkalut. Eikä ohjevideoitakaan tarvitse kovin kaukaa etsiä.
Momenttiavain hiilarunkopyörälle
Vaimon Canyonissa ketjun jälkeen ensimmäinen vaihdettava kuluvaosa on keskiö. Osat on tilattu, mutta vielä ei ole päässyt asennushommiin. Onko Ristolla vinkkiä miten kotikonstein saa pressfit keskiön pois paikaltaan? Uuden keskiön ajattelin asentaa jonkinlaisella kierretanko virituksellä.
Kyllähän se käytännössä erikoistyökalun vaatii jolla se lyödään vastapuolelta käsin naputtamalla irti.
Se eturattaat pulttityökalu käy johonkin mtb-pyörän linkkuihin myös.
ite hommasin just vähän aikaa sit pyöränkorjaustelineen on kyllä äärettömän kätevä.
Mites momenttiavain , onko kuinka tarpeellinen?
Kyllä se olisi varmaan hyvä olla listalla, pienet momentit on hankalia tunnistaa käsivaralta.
Tuota vastaavaa pienempää työkalusarjaa saa Clas Ohlssonilta vajaalla 50 eurolla. Tuli sellainen joskus kesällä ostettua.
Ja LIDLissä oli viime syksynä sama setti n.40€. Hyvin on toiminu, mitä nyt ruoskan ketju on vähän krouvi 10-pakalle.
Oon kattellut noita huoltotelineitä, nyt kun tuli hommattua sähkömankeli. Kun vaakaputki on suht leveä, niin yltääkö noissa 50€ telineissä leuat kunnolla putken ympäri? Ja painaahan tuo aikalailla, onko hankala nostaa, vai olisko joku pukkiratkaisu parempi?
Mä olen kyllä jäänyt koukkuun näihin sun videoihin, tosi hyviä vinkkejä tullut paljon.
Leuan koko lienee kaikissa suht sama, mutta sähköpyörän paino on kyllä monelle halvalle liikaa. Nostelua en itse koe ongelmaksi, mutta voi silti jokin muukin ratkaisu olla toimiva.
Itse ostin suoraan Park Toolin PCS 10.2 tuota 28kg efättäriä varten. Kestää 36kg asti niin on vähän pelivaraakin ja tukeva.
Mitä suosittelet tekemään, levyjarru ääntää todella isosti "vingahtaen" jarruttaessa? Pitääkö vaihtaa palat? :) vaivai mitä tehdä? :D
putsaa brake cleanerilla levyt hyvin ja ota palat irti jos ei oo kauheen kuluneet ota hiomapaperia ja laita pöydälle ja ihan vähän hio palojrn pintaa
Melkeimpä kaikki löytyy maan ja taivaan väliltä, mutta muutakin raskasta kalustoa, ei pelkästään pyöräilyyn liittyvää. Yksi kysymys; kun olen nykyään unohtanut sisureiden paikkaamisen, siis onnistuuko synteettisen sisuri materiaalin paikkaaminen perinteisin konstein, tai onko siinä edes ideaa miettiä moista ajatelmaa nykyaikana?
Niille on omat paikkansa. Jos esim tubolito sisuri maksaa kolmekymppiä niin paikkaaminen kyllä kiinnostaa.
No sitten..jätän hifistelyt sikseen. Taidan saada jo koko pyörän sillä hinnalla..
Kuinka tärkeänä pidät momentti avainta? Ja mitä suositteet ?
Onhan se ainakin hiilikuituosien kanssa ja pienet ruuvit on tarkkoja toki aina. Itsellä Park Tool TW 5.2
Mun mielestä momenttiavain on pakollinen jos roplaa esim kuitu/kevytmetalliosia, kuten stemmiä. Jos palikassa on Nm speksit printattuna näkyville niin ne on siinä syystä ;)
Tuossa videota aiheesta ruclips.net/video/ijcMK9OjbNI/видео.html
Mulle tuli mieleen ei nyt ole työkalu mut nää venttiili adapterit..
Löytyykö vaijerien voitelusysteemejä?
On niitä ennen ollut, mutta nykyään kun vaijerin kuoret on sisältä muovia, nekin kuluu niin että kuoret on syytä vaihtaa silloin kuin sydänlankakin. Usein ne on myös kestovoideltu joka kestää vaijerin käyttöiän.
Jos haluaa vaijeria voidella niin aseöljy lienee tarpeeksi ohutta.
@@Velogi OK, kiitos tästä. Muistelin joskus mopoiässä nähneeni; kuin jonkinlainen injektioneula olisi tungettu sen spiraalimaisen sisäkuoren raosta. Sitten öljyä painettiin kuoren sisään. Nyt kaipaisi talvisin jotain apua, kun vaijerit jäykistävät.
Silloin ennenvanhaan, minun mopoiässäni ei ainakaan maaseudulla ollut fiilareissa mitään vaijereista. Ainoat, mitkä silloin jäätyivät oli joskus loska kurakaariin ja sormet.
Joo tiedän mitä tarkoitat - niissä vaijereissa olikin metallia se vaippa.
Monenttiavain täytyy olla jo huollonkin tähden
Telineen kun laitoin, niin on tullut huollettua pyörää paaaaaaljon enemmän.
tärkee asia mitä puuttuu on kunnon rasvat öljyt ja liuottimet joten niistä vois tehä ihan oman videon
Tämä on vähä niin kuin avaisi pandoran lipasta, jokainen suosittelee sitä mitä itse käyttää ja sitten on vielä ketjun vahaajat oma lukunsa.
@@vesimies6450 tarkotan nyt tälläsiä asennus rasvoja joita jokanen pyörä tarvii
Itselläni oli vähän sama aihe mielessä. Hyvä olla jokin perus setti olemassa ja sitten niitä next level aineita kun enemmän innostuu huoltamaan. Ketjuöljyistä taitaa jotain asiaa Velogin videoilla ollakin kun käy arkistoa selaamassa.
@@lehtjug varmasti on mutta nykyään varsinkin maastopyörissä on paljon erillaisia rasvoja öljyjä joita tarvii aina kun jotain uusia osia asentaa tai ihan vaan huollossa
Mitäs sisältyy semmoisen uuden polkupyörän ensimmäiseen huoltoon? Ostin Kona Sutra pyörän vähän yli vuosi sitten. Lupasivat myymälässä ilmaisen huollon pyörään ensimmäisen vuoden aikana, mutta se aika meni jo ohi. Sanoivat ensimmäisen huollon ajankohdan olevan kun 500 km on ajettu. Nyt olen ajanut jo yli 600 km. Mitä uudesta pyörästä olisi hyvä huoltaa 500 km jälkeen?
Yleensä ensihuollossa lähinnä hienosäädetään vaihteet ja kiristellään paikat jotka potentiaalisesti heltiää ajossa. Ja rihdataan kiekot. Varmaan onnistuu vielä kun kysyt.
Nimen perusteella sun olisi kannattanut ostaa teräsrunkoinen 30-luvun Pyrkijä eikä mitään hippien suunnittelemaa Konaa.
@@silentaction Nimen perusteella sun ois pitäny jättää kommentoimatta asiaa :D
Multa löytyy toi setti ja muuten ihan jees sillä hollow keskiöavaimella ei tee mitään.
👍💔
5v pyöriä huoltanut enkä omista vieläkään tota telinettä
Good for you 👍
Vaijerin katkaisupihdit. Jaa, olihan ne siellä mainittu.