Näin Käy Sun Lihaksille Jos Juokset Samaan Aikaan Kun Käyt Salilla

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 окт 2024
  • Tilaa kanava 👉 / @markusheino
    Kiitos kaikille katsojille ! 🫶
    bit.ly/Treenio...
    Mut löytää myös täältä
    / markusheinon
    / markusheino
    Yhteistyöt
    markus.h.heinonen@gmail.com / DM / markusheinon

Комментарии • 57

  • @concretefactory4922
    @concretefactory4922 День назад +31

    Näin kilpabodauksesta pitkänmatkanjuoksuun siirtyneenä voin sanoa että yli 10km lenkkeihin siirtymisen jälkeen on jalkojen lihakset sulaneet vauhdilla. Yläkroppa sulaa hitaammin mutta siihen vaikuttaa että sitä tulee vielä treenattua salilla. Jalkoja ei pysty, ei vaan palaudu tällä iällä enään juoksun lisäksi. Hyvä video👊
    Ja en ole naturaali, ollut viimeksi 15 vuotiaana, nyt 47 ja korvaustestolla nykyään mennään.

    • @mattukko
      @mattukko День назад +3

      Joo se on just näin. Sanotaankin, että alle 30min lenkki kasvattaa lihasta mutta sen yli, niin lihakset alkaa sulamaan. Kroppa asettautuu ns. juoksumoodiin.

  • @user-ej1dh3hb6l
    @user-ej1dh3hb6l День назад +29

    Kappas! Juuri tätä aihetta pyöritellyt mielessä viimeisen viikon ajan.
    Omalla kohdalla olen huomannut että punttien nostelu helpottuu kun on taustalla sitä aerobista kuntoa. Toinen huomionarvoinen asia on ulkonäkö, eli näyttää paremmalta kun ei ole kauheaa pöhötystä poskilla eikä vatsalla. Kolmas syy, että on yksinkertaisesti parempi olla kun tekee molempia eikä vain jompaakumpaa.

    • @reiska9840
      @reiska9840 День назад +1

      Samansuuntaisia fiiliksiä. Varsinkin hapenottokyvyn parantaminen vaikuttaa myös salilla. Sarjojen välinen palautuminen lyhenee oleellisesti ja sarjan aikainen tekeminen tuntuisi helpottuvan. Nämä ovat tietenkin yksilöllisiä tuntemuksia mutta sellainen fiilis tullut.

  • @olli999
    @olli999 23 часа назад +3

    Mikäli olen ymmärtänyt oikein kaiken sen mitä olen aiheesta lukenut, niin lihaskasvun taustalla isoin tekijä on se kuinka ”kovaa” treenaat. Englanniksi ukot käyttävät termiä ”mechanical tension”, ja idea on siis se, että toistot jossa joudut ponnistelemaan kovaa ovat ne tärkeimmät.
    Tietenkin se, kuinka kovaa pystyt kussakin sarjassa ponnistelemaan riippuu monesta asiasta, kuten yleisestä vireystilasta, kehon rasitustilasta yms. Eli: jos et ole esimerkiksi kunnolla palautunut aikaisemmasta treenistä, et pysty ponnistelemaan niin kovaa jolloin lihaskasvu ei ole maksimaalista.
    Haen tällä sitä, että cardio ei itsessään tapa lihaskasvua, mutta jos et palaudu esim pitkästä juoksulenkistä kunnolla ennen jalkatreeniä, on sillä jonkin asteen negatiivinen vaikutus potentiaaliseen lihaskasvuun. Jos treenaat jalat 2x viikossa, ja käyt siihen päälle vielä lenkillä, niin ei ihme ettei jalat kasva yhtä paljon kun kaverilla joka ei juokse. Ne eivät yksinkertaisesti ehdi palautua kaikesta rasituksesta, jolloin lihaskasvua aiheuttava treeni kärsii.

  • @xvnbm
    @xvnbm День назад +3

    Hyvän tietopaketin olet kasannut. Ehkä tässä voisi korostaa sitä, että todennäköisesti meta-tutkimus sisällä pitkittäistutkimuksia, jossa tilannetta seurataan pitkään eikä toinen ryhmä ei tee lainkaan aerobista harjoittelua. Käytännössähän nämä urheilijat todennäköisesti ovat tehneet myös aerobista harjoittelua elämässään aiemmin ja se tietenkin vaikuttaa siihen missä kunnossa heidän kroppansa on. Siten jos perinteinen salilla käyvä kaveri, joka ei harrasta lainkaan aerobista, voikin saada aerobisen lisäämisestä merkittävää hyötyä, koska hänen lähtötasonsa on niin huono siinä ja siten he saavat nopean alkukehityksen, joka lopulta tukeekin myös sitä kuntosaliharjoittelua. Vaikka meta-analyysi pitäisikin paikkansa myös tässä tilanteessa, niin todettu vaikutus on hyvin vähäinen ja tavallisen harrastelijan kohdalla eron merkitys on vielä marginaalisempi kokonaisuuteen nähden. On kuitenkin itsestään selvää, että monipuolisesti urheilemalla teet arjestasi itsellesi monipuolisemmin kevyempää. Onko se että nostat ehkä muutaman kilon enemmän painoja sen arvoista että kunto loppuu selvästi nopeammin kävellessä. Mielestäni on selvää, että aerobista liikuntaa ei kannata vältellä, vaikka kuntosali olisi pääasiallinen urheilumuoto mitä haluaa tehdä, mutta olennaisempi kysymys on että kuinka paljon sitä tekee ja missä vaiheessa se alkaa olemaan haitallista, koska tietenkin sekin piste tulee, jossa ne alkavat haittaamaan toisiaan. Tuo lihaskehityksen menettämisellä pelottelu on varmasti saanut paljon aikaan sitä, että monet salilla käyvät miehet ovat aerobisesti huonossa kunnossa, mikä tuskin on kokonaisuuden kannalta hyvä asia.

  • @ropsuka
    @ropsuka День назад +4

    Olen juuri miettinyt tätä, että kuinka ottaisin juoksun tai ylipäätään aerobisen reenin osaksi saliharjoittelua😊 Kiitos videosta Markus🔥

  • @RasmusSuomela
    @RasmusSuomela 22 часа назад

    Hyvä video. Aerobisella hyviä vaikutuksia terveyteen esim. sydämen toimintaan ja tämä vahvistaa sitä että ainakin kerran viikkoon omana päivänä kannattaa tehdä joku aerobinen setti ja se on hyvää tukevaa treeniä lihaskuntoharjoitteluun. Kiitos loistavasta yhteenvedosta Markus!

  • @tomihiltunen4902
    @tomihiltunen4902 День назад +6

    Kyllähän aerobista kannattaa ehdottomasti tehdä puntin lisäksi. Kokeilemalla selviää mikä on omalle kohdalle sopiva määrä palautumisen kannalta. Todella hyvä video👍👍

  • @rekohulk
    @rekohulk День назад

    Mielenkiintoinen ja hyvä video, mikä koskettaa itseäkin, kun viimeisen puolentoista vuoden aikana olen erinäköisten loukkaantumisten takia siirtynyt SM-tason voimanostosta juoksemaan maratoneja, tarkoitus edelleen säilyttää voimatasoja mahdollisimman korkealla. En tiedä oliko tutkimuksissa aina tehty voimatreeni ennen aerobista ja tulokset sen mukaan. Itse teen yleensä voimatreenin vasta juoksun jälkeen, mikä on tuntunut hyvin ylläpitävän voimatasoja ja aerobinen kunto juoksussa on parantunut huomattavasti viimeisen puolentoista vuoden aikana.

  • @Second247
    @Second247 21 час назад

    Suurin ongelma kestävyys- ja voimaurheilun yhdistämisessä on paino. Ei se että ne jotenkin taistelee toisiaan vastaan lihastasolla. Etenkin juoksu rankaisee painosta jokaisella askeleella aika paljon. Pyöräily on paljon helpompaa tässä suhteessa, mutta ylämäet ratkaisee lopullisen sijoituksen ja niissä paino on isossa roolissa. Sisäsoutu on sitten ihan paras vaihtoehto, MM-tason sisäsoutajissa on aika isokokoisia lihaskimppuja kun penkin laakerit on aika tunnottomia ylimääräiselle painolle.
    Itse siis pyöräilin ja voimanostin samaan aikaan. Sitten päätin että panostan pyöräilyyn ja jätän puntin melkein kokonaan pois, nyt semmoinen puolitoista vuotta on menty aivan minimaalisella puntilla (maastavetokin tippunut 250 kilosta 200 kiloon). No mitä kävi? No pyöräilykunto jatkoi tasaisen hidasta kehitystä, eli mitään selvää kehityksen kiihtymistä ei ollut havaittavissa. Kehityin edelleen sen 10 wattia anaerobisella kynnyksellä per vuosi jonka tein silloinkin kun treenasin punttia.
    Lähinnä merkittävää oli se että painoa sain parhaimmillaan 10 kiloa pois, suhteellinen teho nousi aika merkittävästi. Pyöräilijänä olen siis selkeästi parempi mutta se ei johdu siitä että en nosta painoja vaan siitä että olen keveämpi. Joka taas on enemmän ruokavaliokysymys. Vieläkin pitäisi laihtua se 10 kiloa... Mutta ruoka on niin hyvää.
    Pystyinkö treenaamaan pyöräilyä jotenkin kovempaa kun jätin puntin pois? No en, jo tuota aiemmin olin löytänyt keinon yhdistää kovat pyörä- ja punttitreenit niin että niistä sai liki maksimaalisen hyödyn.
    Mutta pyöräily on todella paljon parempi laji yhdistää voimailuun kuin juoksu. Vuoden tein sitäkin, ihan perseestä kun jalat oli niin hakatut koko ajan.

  • @johannahypponen6270
    @johannahypponen6270 23 часа назад

    Markus, sun tekemä sisältä on aivan omaa luokkaansa Suomen mittakaavassa! Niin hyvää infoa ja niin hyvin toteutettua !! Iso KIITOS JA KUMARRUS👍❤️😍🙏🤗

  • @Dantroleeni
    @Dantroleeni День назад +4

    Loistava, ajankohtainen video 👍 Sulta ois kiva nähdä video Hyroxista.

    • @Markusheino
      @Markusheino  День назад +1

      Kiitos ! Hyrox täytyy kyllä jossain vaiheessa käydä kokeilemassa, vaikka Wallballeja en vapaaehtoisesti hirveesti haluis tehä 😁

  • @jps8678
    @jps8678 День назад +7

    Hyvä videooo. Liike on lääke! Vierivä kivi ei sammaloidu! Kehosta tulee parempi mitä tahansa teet tai jätät tekemättä. Jos et liiku, kehosi auttaa sinua olemaan liikkumatta.

  • @mag7228
    @mag7228 День назад +1

    Rukouksiin vastaus! Miettinyt jonnin verran jo että siirtyisin tähän "hybridi urheiluun", mutta kun matskut on lähinnä ollu vain jenkki tasoo ja niihin en luota, niin mahtavaa saada sulta tästä lisää varsinkin nämä tutkimukset avarsi mieltä enemmän. Kiitos kattavasta vastauksesta. Kyllä se maalaisjärki tuntu olevan oikeassa kun voima ja cardio eri päiville :)

  • @somerandomguy8001
    @somerandomguy8001 21 час назад

    Hyvä video! Ite oon menossa armeijjaan tammikuussa ja haluan vähän nostattaa aerobista kuntoa, mutta kuiteskin käymällä pääsäntöisesti salilla. Eli suunnittelin ettö vaikka välipäivinä 2krt viikossa jotain lenkkeilyä tai muuta aerobista niin on intti ehkä hitusen helpompi

  • @TheAaro
    @TheAaro 21 час назад

    Teet jäbä hyvää kontenttia!

  • @MrTeemuV
    @MrTeemuV День назад +1

    Pelkkä voima vs aerobinen on ehkä liikaa yksinkertaistettu. Maksimivoima, kestovoima, räjähtävyys, lihaskasvu, taidot, liikkuvuus, eri kestävyysominaisuudet... Minä ainakin mielelläni kehittyisin tai edes ylläpitäisin kaikkia, mutta en harrastelijana jaksa suunnitella saati toteuttaa blokkeja systemaattisesti. Myös se on tärkeää, että treenaaminen on hauskaa, joten aika fiiliksellä mennään ja yritetään muistaa painottaa välillä vähän eri ominaisuuksia,

  • @Pele5v
    @Pele5v День назад +1

    Ihan yleisesti ottaen näin somen aikakaudella urheilusta on tehty todella vaikeaa ja monimutkaista, mitä se todellisuudessa ei ole varsinkaan tavan pulliaiselle. Treenaa usein ja monipuolisesti > yleiskunto kohoaa varmasti👍🏼

    • @Markusheino
      @Markusheino  День назад

      Niin se tuppaa olemaan, että kaikilla on se oma 'paras ja salainen' metodi ja eksoottiset aiheet saa aina eniten klikkejä, minkä vuoksi ne on yliedustettuina somen tarjonnassa.

  • @akselianttila4865
    @akselianttila4865 День назад

    kiitos informatiivisesta videosta!

  • @Jonas-ei8qf
    @Jonas-ei8qf День назад +2

    Hyvä ja informatiivinen video! Iso peukku 👍

  • @Topsiekku
    @Topsiekku День назад +1

    Jos puntissa haluaa olla hyvä niin kyllä se syö energiaa ja vaikuttaa palautumiseen jos joka päivä pitää itensiivistä aerobista vetää tunti joka päivä. Aina kompromissi. Normi kuntoilijalle hyvä sisällyttää molempia.
    Ite yrittäny löytää tasapainoa jalkojen palautumiseen siten että poljen kuntopyörää suht kevyellä vastuksella ja teen samalla käsipainolla hauis/olkapää/ojentaja treeniä, pitäen sykkeen 120-140 välillä puolen tunnin ajan.
    Siinä tulee tasasin välein sykkeen nousu ja lasku ja käsipaino sarjat polkemisen yhteydessä pystyy laskea älykellon sykehuipuista jos sattuu unohtamaan kuinka monta sarjaa tekikään.
    Raskas kyykky treeni kerran viikossa estää oikeastaan kaikki raskaammat jalkaliikkeet samalla viikolla. Jos aerobista tekee niin että kuormitus tulee lähinnä jalkojen kautta, on se kyl pois palautumisesta.
    Siksi tommonen jalat kevyesti plus käsiä kevyellä painolla yhtäaikaa kuntopyörässä on ollut ihan jees. Käsipainolla jotakin 10-20 toiston sarjoja yhdistelmäliikkeitä samalla kun polkee.
    Pelkällä kevyellä polkemis kuormalla olis vaikea saada sykkeen nousuja ja jos haluaa päästää jalat helpommalla, niin tuo käsien mukaan otto auttaa sykkeen nostoissa.

    • @misapasa
      @misapasa День назад

      Ei kai kukaan niin tyhmä ole, että olettaa pystyvänsä tunnin intensiivisen aerobisiin treeneihin ja kuvittelee vielä kehittyvässä, edes kestävyysominaisuuksissa. Tai no mitä sillä intensiivisellä tarkoitetaan? Kevyt, reipas, rasittava, kova? Kaikessa et voi kehittyä loputtomasti samaan aikaan. Siksipä jaksottelu on se juttu, joka erottelee tavikset huipuista.

  • @juusopaajanen3260
    @juusopaajanen3260 23 часа назад

    Tästä tuli mieleen Juha Mieto. Mietaa vetäs 80-luvulla maratonin aikaan 2:47:18. Painoa yli 100 kiloa ja helvetilliset lihakset. Minulla tehnyt tiukkaa saavuttaa 2500m cooper ja 100kg penkki 😅 no, eteenpäin.

  • @JariSatta
    @JariSatta День назад +1

    Juuri näin. Aiempi kestävyysurheiluhullutus auttaa salitreenissä.

  • @JoohanPomppas
    @JoohanPomppas День назад +5

    Crossfittereillä on minusta just passeli balanssi airobisen kunnon ja voiman välillä. Jätkät näyttää myös hyvältä.

    • @onkona6146
      @onkona6146 День назад +4

      Jep ja crossfittaajia tullaan aina clownaamaan käytännössä siitä, että kuinka helvetin hyviä urheilijoita ne on:D

    • @babar292
      @babar292 День назад

      ​@@onkona6146Joo, vähän niin kuin esim skientologejakin pilkataan basically siitä että ne on kaikkein viisaimpia ja korkea-arvoisimpia ihmisolentoja

    • @justjustjoo
      @justjustjoo 22 часа назад

      Itseasiassa hyvin monella crossfitterillä EI ole kovin hyvä aerobinen kapasiteetti verrattuna vaikkapa tenniksen tai lätkänpelaajiin. Minun mielestä Rafael Nadal on erittäin hieno esimerkki urheilijasta jolla on voimaa, kestävyyttä ja nopeutta. Vo2max kaverilla ilmeisesti n. 75ml/kg/min. Crossfittereiden keskiarvo miehillä tuskin edes 50ml/kg/min, kun cooper tuloksia katsoo.

  • @welmko4466
    @welmko4466 День назад

    Mielenkiintonen video aiheesta! Hyvin tuotu monta eri tutkimusta pöydälle mistä koostettu tuo data.

  • @Jari1973
    @Jari1973 21 час назад +1

    👍

  • @Petri_Pennala
    @Petri_Pennala День назад +2

    Mikäs sit on paras treeni tapa parantaa yläkropan kestävyyttä?

    • @keke9091
      @keke9091 День назад +1

      Uinti

    • @PenttiManner
      @PenttiManner День назад +1

      Sisäsoutu uinnin lisäksi...

    • @Markusheino
      @Markusheino  День назад +2

      Riippuu mistä kestävyyden muodosta puhutaan ja mitä varten? Pitkät sarjat ja emom tyyppiset treenit voi olla hyviä kehittämään lihaskestävyyttä. Jos puhutaan kestävyyslajeista, missä vaaditaan yläkropan kestävyyttä niin silloin se perus lajitreeni on paras (hiihto, uinti, soutu, jne.)

  • @Animal-yb1rr
    @Animal-yb1rr День назад

    en käy salilla enkä juokse mutta voisin käydä ja tykkään katsoa videoitasi

  • @Sleijjers
    @Sleijjers День назад +1

    Sunnuntai pelastettu!

    • @jps8678
      @jps8678 День назад

      AI. Löytykö yks bisse jääkaapist vai😂🤣😅😆 Palauttava? vitsi vitsi.

    • @Sleijjers
      @Sleijjers День назад

      @@jps8678 😂

  • @xvnbm
    @xvnbm День назад

    On se minustakin aika yllättävää että 100m ennätysmies juoksee alle 2700 cooperissa. Kuvittelisi että nyt ainakin 3000 menisi millä tahansa ammattiurheilijalla pois lukien massiiviset painonnostajat yms.

    • @Markusheino
      @Markusheino  День назад +3

      Cooper vaatii täysin eri ominaisuuksia kuin 100m sprintti, vaikka molemmissa juostaankin. Jotta voi olla Suomen nopein, täytyy olla suurin osa nopeita lihassoluja ja ne taas väsyy nopeasti pitkässä suorituksessa. Se on vähän sama kuin ihmettelisi, miksi kaikki maratoonarit ei penkkaa 100kg (vaikka 100kg penkki on vielä tilastollisesti helpompi kuin 3k cooper).

    • @xvnbm
      @xvnbm День назад +1

      @@Markusheino Ymmärrän pointtisi, mutta mielestäni tuo vertaus ei ole ihan osuva, koska maratonarit käytännössä haluavat polttaa kropastaan lihakset pois, koska ne ovat juoksemisen este ja siten 100kg penkki on heille todella haastava, vaikka keskivertomiehelle ei ehkä olekaan. Sen sijaan 3000 metriä cooperissa ei vaadi lihasten pois polttamista kuin ääritapauksissa, mutta rasvan polttamista toki useammin. Eli 100m juoksijalla tuskin on mitään fyysistä rajoitetta miksi ei voisi 3000 metriä cooperissa saada ja väittäisin, että tämä kyseinen yksilö juoksee huonomman coopertuloksen kuin 100m juoksijat yleensä hänen tasoluokassaan. Kyseessä on kuitenkin sama laji, vaikka tahti onkin ihan eri, joten tekniikka on varmasti helppo hioa kuntoon. Jos tuo oli häneltä yksittäinen suorite, niin sehän voi mennä pelästään huonon vauhdinjaonkin ja kokemattomuuden piikkiin. Uskoisin että hänen olisi aika helppo parantaa tulostaan ainakin 2900 pintaan jos ei sinne 3000.

    • @justjustjoo
      @justjustjoo 22 часа назад

      ​@@xvnbm"100m juoksijalla ei ole mitään fyysistä estettä juosta 3000m." -> Ehkä ei, mutta fysiologinen on. ~40ml/kg/min hapenkulutuksen taso vaatisi aivan maagisen hyvän juoksun taloudellisuuden 3000m tulokseen.

    • @xvnbm
      @xvnbm 21 час назад

      @@justjustjoo 3000m tuloksia juoksee lapset kouluissa. Kyllä juoksijalla pitäisi vastaava taso olla kuin lapsilla, vaikka se ei hänen erikoisalueelle menekään. Harvemmin pikajuoksijat niin isoja ovat varsinkaan Suomessa että se selittäisi noin huonoa tulosta.

  • @j3ss3jam3s5
    @j3ss3jam3s5 День назад +1

    Ootko naturaali ?.

    • @adam1045
      @adam1045 День назад +5

      on se

    • @j3ss3jam3s5
      @j3ss3jam3s5 День назад +1

      ​@@adam1045Respect.

    • @JoohanPomppas
      @JoohanPomppas День назад +4

      Testattu testeissä ja natuksi havaittu.

    • @MatthewzonMatthewzon
      @MatthewzonMatthewzon 21 час назад

      @@adam1045 Niin ne psykoosipotilaatkin varjelevat harhojaan kunnes peli vihelletään poikki.

  • @juuhelikkas8848
    @juuhelikkas8848 День назад

    Katabolia