Kijkersvraag: de Kubie

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 сен 2024
  • Alles over de Kubie en spanningsverlagende tranformatoren in het algemeen.
    Kubie: www.kubie.nl/
    Artikel RD: www.rd.nl/arti...
    Buitenland: archive.ph/LkeP3
    Reactie RD: www.rd.nl/arti...
    Buitenland: archive.ph/EYGna
    (twijfelachtige claims hier; heeft iemand dat TÜV rapport waar ze naar verwijzen, dat lijkt niet op hun website te staan)
    Artikel SolarMagazine over de NEN: solarmagazine....
    Urgenda punt 52: www.urgenda.nl...
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/...
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Комментарии • 190

  • @KetelKlets
    @KetelKlets  3 дня назад +10

    _There is no free lunch_ en dat geldt ook voor energie. Gaat een apparaat minder energie (kWh) gebruiken door een lagere netspanning, dan lever je *altijd* iets in: een trager draaiende motor, een tragere oven, lagere lichtopbrengst bij lampen, lager volume bij bepaalde versterkerklasses of een stofzuiger met minder zuigkracht. Echte besparingen behaal je dus met minder gebruik van de betreffende apparaten, het toepassen van nieuwere technieken (DC motoren, LED, andere manieren van verwarming enz.) en uiteraard zoveel mogelijk je eigen energiebehoefte opwekken (of goedkoop inkopen met je energiecontract).

    • @gert-janberends2431
      @gert-janberends2431 3 дня назад

      Stel dat je 230VAC naar 24VDC, 12VDC en 5VDC transformeerd en dan alle adapters en voedingen weg sloopt in huis weg sloopt, heb je dan theoretisch niet minder verliezen? (natuurlijk ga je dan veel meer betalen aan bekabeling maar dan wordt het in huis wel een stuk veiliger).
      Daarnaast gaat bij een schakelende voeding de stroom niet om hoog maar wordt de dutycycle aangepast als de spanning omlaag gaat.

    • @theaudiofool5475
      @theaudiofool5475 3 дня назад +2

      ​@@gert-janberends2431 Nee want DC verliezen zijn groter dan AC verliezen

    • @retiredjan4714
      @retiredjan4714 3 дня назад

      @@gert-janberends2431 Bij converteren naar DC heb je *altijd verlies !* het rendement schommeld ,meestal, tussen 75 en 95% . Het beste (opgegeven) rendement is bij nominale belasting (de opgeven stroom), bij lagere belasting ook een lager rendement :( Tevens gaat de stroom (I) omhoog waardoor de verliezen in de bedrading to nemen (P=IxR).
      bv:
      Ledstrip 12VDC 2A wordt gevoed door de bijbehorende adapter verbruikt 12*2/0.95 = 25.26 Watt
      als je nu een veel zwaardere adapter gebruikt dan wordt dat verbruik zelfs 12*2/0.75 = 32 Watt
      terwijl je *niet meer* licht krijgt maar wel een *hogere rekening*

    • @jcobnl
      @jcobnl 3 дня назад +1

      Theoretisch zou het wel kunnen, maar om hetzelfde vermogen te gebruiken bij een lagere spanning zou de stroom omgekeerd evenredig hoger moeten zijn, wat uiteindelijk zorgt voor grotere verliezen in de bedrading. De wereld heeft ooit wisselspanning bedacht omdat het makkelijk te transformeren is, zeker in de hoogspanning (lagere stromen, dus minder verlies). Nu zouden we ook gelijkspanning kunnen transformeren, maar dat is lastig zonder elektronische sturing.

    • @theaudiofool5475
      @theaudiofool5475 3 дня назад

      ​@@jcobnl precies wat ik zeg toch?

  • @markmol9315
    @markmol9315 3 дня назад +11

    Al verschillende gevallen gezien in verschillende dorpen waarbij de buren dus dik in de 260v zitten... En dan niet 1 in een straat, nee meerdere. In deze wijken de trafo dus op 10kv niveau al flink lager gezet, deze mensen gaan straks weer bellen dat ze een te lage spanning in de winter hebben. Levensgevaarlijk die dingen en snel verbieden!!

  • @user-pl2tk2ib4g
    @user-pl2tk2ib4g 3 дня назад +13

    En de (ijzer) verliezen van de transformator, ook al staat die 's avonds uit.

  • @321kosan
    @321kosan 3 дня назад +7

    Buiten de netcode… wil je dat ding wel tussen je omvormer en het net hebben….. als we door dat kleine transformatortje 3500 watt vermogen gaan pompen…. Zal het ding goed warm worden denk ik.
    Zonde van de energie trouwens!!
    Voor hoe veel vermogen is dat ding gemaakt??
    Dit ding is gewoon levensgevaarlijk!! Dit moet echt niet op de markt komen…. Want dat gaat echt grote ellende geven!!
    Dus mensen wees verstandig en doe dit niet!!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад

      Ze hebben hem in 1x35A, 1x40A en 1x50A of 3x25A en 3x35A. Ze claimen een efficiëntie van 99,45% (zie: www.kubie.nl/winkel/kubie-one-35/ ) al lijkt me dat wel erg hoog.

  • @mlies37
    @mlies37 3 дня назад +15

    ik snap niet dat je als vakmens meewerkt aan het installeren van zo’n asociaal product

    • @breevper
      @breevper День назад

      @@mlies37 waarom het asociaal weet ik niet moet goed voor m’n eigen spullen zorgen is dat asociaal? Het probleem is niet dat de mensen er wat aan kunnen doen maar je gaat oplossingen verzinnen als netbeheerders geen af verachter lopen met verzwaren en verbeteringen

    • @mlies37
      @mlies37 День назад

      @@breevper als je niet teruglevert is het niet asociaal (maar wel nutteloos). Als je wel teruglevert drijf je de netspanning op boven de limiet en dat is asociaal.

    • @breevper
      @breevper День назад

      @@mlies37dan verschillen we van inzicht denk ik. Want wij worden opgescheept met problemen waar we dus een oplossing voor moeten maken en dat doen we dan en niet met de armen over elkaar wachten

    • @mlies37
      @mlies37 День назад

      @@breevper het is een beetje als over de vluchtstrook razen als een oplossing zien voor het fileprobleem

    • @breevper
      @breevper День назад

      @@mlies37 slechte vergelijking

  • @wimphilipsen2651
    @wimphilipsen2651 3 дня назад +6

    Hoe langer iemand nodig heeft om iets simpels als de werking van een trafo uit te leggen. Des te groter de kans is dat je naar onzin zit te luisteren.
    En je weet: als het te mooi is om waar te zijn dan is het ook te mooi om waar te zijn. Houd je geld maar in je zak.

  • @rpvermeulen
    @rpvermeulen 3 дня назад +4

    Was weer een goed en duidelijk verhaal KK! En ik zit me weer een tikkeltje jaoers te verbazen over al de super-geordende gereedschappen achter je. Dat wekt vertrouwen!.

  • @jeroen1836
    @jeroen1836 3 дня назад +3

    Goed verhaal! Mensen gebruik je ver……👍👍

  • @thanks2hans
    @thanks2hans 3 дня назад +2

    volgens mij gaat je redenering btje scheef... met 1 kubie t hele net opkrikken naar 270v gaatnie gebeuren maar tis natuurlijk wel een doekje voor t bloeden....je moet zoveel mogelijk zelf gebruiken wat je opwekt en je blijft in ieder geval wel produceren en grid connected als de buren uitvallen

  • @jcobnl
    @jcobnl 3 дня назад +10

    Goed advies, koop geen Kubie. 600 Euro voor een trafo vind ik sowieso erg veel, maar je hebt er inderdaad niks aan.
    Wel twee opmerkingen: 1. Kijkers adviseren/informeren om softwarematig de Umax van je inverter te verhogen is niet verstandig en 2. Slimme meters kunnen standaard gewoon spanningen meten en doorgeven, ongeacht de SMR-versie. (anders zou 'ie ook niet kunnen meten)

    • @jcobnl
      @jcobnl 3 дня назад +2

      Nog een aanvulling: De netbeheerders doen er zo'n beetje alles aan om de elektriciteit een beetje schoon bij de klanten te bezorgen: laatst nog het tf-signaal eraf gehaald, het net wordt zo'n beetje overal gemonitord, in vergelijking met de rest van de wereld hebben we minimale uitval, kritieke infrastructuur is dubbel uitgevoerd.
      En wat doet zo'n beetje heel Nederland? We vervuilen er maar op los. Ik heb het in dit geval over netvervuiling. Goedkope Chinese omvormers en opladers, 's avonds alle grootverbruikers aan, de auto aan de lader, wasmachine en vaatwasser aan, want salderingsregeling. En dan zouden we ook nog met trafo's (ook een bron van blindvermogen) en/of met een softwaretweak de omvormer moeten aanpassen? Waarvoor? voor die paar Euro's extra teruglevering? Een beetje jammer. De klant is niet langer alleen de afnemer, maar ook de producent. Daar zou ook een stukje verantwoordelijkheid bij moeten horen. Voordat we gaan escaleren met allerlei maatregelen of handhaving zouden we zelf daar iets mee moeten doen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад

      @@jcobnl Een trafo die zorgt voor blindvermogen, hoe dan? Er zitten geen elco's in die voor faseverschuiving zorgen. Of doel je op pakketverliezen?

    • @Max1weber
      @Max1weber 3 дня назад

      @@jcobnl mooi gezegd

    • @jcobnl
      @jcobnl 2 дня назад +1

      ​@@KetelKletsDoor inductieve belasting, het zijn immers spoelen, en die zorgen in meer of mindere mate voor dat de spanning voorijlt op de stroom. Eigenlijk het omgekeerde van een condensator.

    • @boymen15
      @boymen15 2 дня назад

      Eindelijk iemand die het snapt

  • @johanmeereboer3233
    @johanmeereboer3233 2 дня назад +2

    Goeiedag ik ben 25 jaar elektrotechnicus is gewoon een travo en dat ding hoort in grijze bak thuis zonde van het geld niet doen gewoon wasdroger aanzetten of je boiler of warmtepomp verzin zelf maar 😊

  • @raskalthefirst
    @raskalthefirst 3 дня назад +3

    Dit soort producten moeten toch een grap zijn... toch?!??!?
    Een HAVO scholier met Natuurkunde in het pakket kan je al uitleggen waarom dit een slecht idee is, en niets gaat opleveren...

    • @theaudiofool5475
      @theaudiofool5475 3 дня назад +3

      @@raskalthefirst een VMBO'er techniek ook als hij/zij opgelet heeft tijdens natuurkunde of electro techniek😂

    • @GBOAC
      @GBOAC 2 дня назад

      Tja sommige mensen willen in dat soort dingen geloven. Denk maar aan de BioStabil 2000®, maar dan voor in de meterkast in plaats van om je nek. TellSell had vroeger ook die wonderbaarlijke werveldingen die je in de luchtinlaat van je auto moest schroeven en wel 10% brandstof zouden besparen...

  • @troncooo409
    @troncooo409 3 дня назад +10

    Wat is de efficiëntie van de Kubie? Dit kan nooit 100% zijn. Het apparaat staat warmte te produceren. Geschakelde voedingen worden juist gebruikt op een hogere efficiëntie te halen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад

      Volgens henzelf 99,45% (zie: www.kubie.nl/winkel/kubie-one-35/ ) maar dat lijkt me wel erg aan de hoge kant.

    • @SuperHve
      @SuperHve 3 дня назад +2

      De Kubie staat 24 uur een klein deel vermogen te vernietigen ook bij import die je betaald.
      Voordeel je meterkast blijft vorstvrij op koude dagen.😄

    • @retiredjan4714
      @retiredjan4714 3 дня назад +2

      @@KetelKlets opgegeven rendement is bij *vollast* (van de transformator). Lagere belasting == lager rendement.

  • @pizzablender
    @pizzablender 3 дня назад +3

    Het ding is in ieder geval dom geconstrueerd qua efficiëntie als ik de draden zo bekijk. Denk dat de "stroom besparen" insteek wordt verteld opdat het product niet van de markt wordt gehaald.
    Ik zou zeggen, wie dit gebruikt, verdient het om afgesloten te worden van het net.

  • @hendrikleegwater6527
    @hendrikleegwater6527 3 дня назад +2

    Als je omvormers van 10 tot vier uur uitvallen zoals ik hier in de straat hoor dan is het makkelijk praten van die kletser !

  • @PaulRademaker
    @PaulRademaker 3 дня назад +4

    Weer een prima verhaal Rick.

  • @j.p.hendrix4389
    @j.p.hendrix4389 2 дня назад +1

    Al die keurmerken op hun website slaan (in het beste geval) op de transformator, maar niet op de use case van die transformator. De transformator op zich zal wel veilig zijn voor de spanningen en stromen waar dat ding voor ontworpen is, maar dat wil niet zeggen dat je dat ding niet buiten spec of op een onbedoelde manier kunt gebruiken, daar zeggen al die keurmerken niets over. Afgezien daarvan is natuurlijk vragen om problemen met de netbeheerder en de verzekering.

  • @Rammit_Inha_Assol
    @Rammit_Inha_Assol 2 дня назад +1

    Meteen illegaal verklaren! (en buiten dit, 600 euro betalen voor een trafo😂😂😂😂)

  • @marcelpalmen
    @marcelpalmen 3 дня назад +5

    Hallo ketelklets, ik kijk altijd met veel plezier naar jouw filmpjes, maar in dit filmpje wordt wel een hoop gekletst wat kant noch wal raakt.
    Als iemand een kubie gebruikt waardoor zijn netspanning 20V lager wordt, dan zorgt dat er voor dat, dat zijn omvormer niet uit valt, maar dat betekent niet dat zijn omvormer opeens 253V begint uit te sturen en dat aan de uitgang van de kubie dan 273V komt te staan. Zou dat wel zo zijn dan zou die omvormer de stroom voor de hele wijk/dorp moeten leveren en dat kan hij echt niet. De spanning die een omvormer uit geeft hoeft maar maar een heel klein beetje boven de netspanning te liggen om zijn vermogen kwijt te kunnen. De kans dat je mry rrn kubie schade berokkent aan de apparatuur van de buren is dan ook bijzonder klein (het zou wat anders zijn als iedereen er een heeft en je buurman is de enige die er geen heeft).
    Volgens mij is het zelfs zo dat als jouw omvormer normaal niet uit valt, er helemaal geen effect aan de netkant is. Bij veel mensen valt de omvormer uit omdat de kabel tussen de omvormer en de meterkast lang en dun is. bij 4 kW ben je met een kabel van 2,5 mm2 die een lengte heeft van 25m al zo'n 6V kwijt. dat betekent dat je omvormer uit valt omdat die 253V meet terwijl de spanning in je meterkast maar 247V is.Je kunt beter investeren in een dikkere kabel/kortere route dan in een Kubie.
    Energie besparen doe je inderdaad helemaal niet met een Kubie. Het toerental van een motor wordt bepaald door de netfrequentie en in veel mindere mate door de spanning. Als een motor een bepaald vermogen nodig heeft om een last aan te drijven, dan gaat die motor meer stroom opnemen (P = U x I, als U lager wordt dan moet I groter worden), apparaten zoals waterkokers hebben een bepaald vermogen bij een bepaalde spanning. Bij een lagere spanning hebben ze een lager vermogen en zullen ze dus langer aan moeten staan om het water aan de kook te brengen, het uiteindelijk opgenomen vermogen blijft gelijk, hij doet er alleen wat langer over.
    Voor alle duidelijkheid, ook ik ben geen voorstander van de kubie

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад +2

      273V zal niet gehaald worden, want dan moet dat op het net al aanwezig zijn, maar >253V is wel degelijk mogelijk, sterker nog, als iemand een Kubie aanschaft om dit specifieke probleem te mitigeren, dan gaat de Kubie wel degelijk boven de netcode uit terugleveren, wat niet mag.

    • @Frank1x1
      @Frank1x1 3 дня назад +2

      Bij alle buren stop het op 253v, de kubie eigenaar kan dan nog door.. dus dan zal het 254v of 255v worden.. Veel verder kom je niet, omdat de rest van de omvormers stopt.
      Wanneer de hele wijk zo'n ding gaat aanschaffen gaat het inderdaad niet goedkomen!
      Erg onverstandige aankoop..

    • @wimphilipsen2651
      @wimphilipsen2651 3 дня назад

      Wat een geklets, waarschijnlijk hebben we hier met de leverancier te maken. Haarlemmer olie.

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr 3 дня назад

      Om energie te kunnen terugleveren zal de spanning tov het net altijd hoger moeten zijn anders draait de stroomrichting niet om. De kubie houdt de beveiliging van de omvormer voor de gek en de netspanning zal gewoon stijgen zoals dat bij iedere zonnepanelen installatie het geval is. Heel simpel indien er 10kW vanuit het net naar een straat gaat zonder zonnepanelen, treed er een bepaald spanningsverlies op(wet van ohm). Indien in deze straat zonnepanelen 5kW gaan leveren, zelfs wanneer het vermogen binnen de straat wordt opgenomen, zal de spanning stijgen omdat er immers 5kW minder uit het net hoeft te komen en het spanningsverlies tov het net halveert.

    • @AE31011
      @AE31011 3 дня назад +1

      Als hij wel die 254V blijft uitsturen en misschien met veel panelen nog veel meer dan krijgt je eigen apparatuur die spanning ook voor de kiezen. Ook al kan het er tegen, het is niet goed voor de levensduur.
      Misschien is er wel een reden om die 253V als grens te houden.

  • @henknicovandenberg1211
    @henknicovandenberg1211 День назад +1

    Ik zou als adviseur een Kubie zeker niet aanraden; dat om te beginnen.
    1. Ik zet vraagtekens bij het omzettingsrendement.
    2. Besparen op het energieverbruik lijkt mij in veruit de meeste gevallen niet aan de orde.
    3. De enige situatie die ik me kan voorstellen dat het nut zou hebben bij zonnepanelen is als er tussen jouw woning en de eerste woning die dichter bij het transformatorhuisje een relatief grote spanningsval is, van bijvoorbeeld een paar volt en dat jouw buren geen zonnepanelen hebben, anders verplaats je het probleem.
    4. Het door de spanningsverlaging beschermen van de elektrische apparatuur in huis zou ook nog een voordeel kunnen zijn.
    5. Overigens is het mijnsinziens niet zo dat een Kubie de uitgaande spanning met 10 - 20 Volt verhoogt. De spanning hoeft slechts iets boven de 253 Volt te liggen waardoor de omvormer wel kan terugleveren.
    Maar nogmaals, ik zal het niet adviseren.
    Vraag: het plaatje, is dat willekeurig gekozen of is dat echt de inhoud van een Kubie?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  День назад +1

      @@henknicovandenberg1211 Dat is echt een Kubie zonder kap.

  • @YvdB
    @YvdB 2 дня назад +1

    Goeie business. Zo'n trafo koop je voor 3 tientjes.

  • @Dhrpedro
    @Dhrpedro 2 дня назад +1

    Ik heb een antieke radio, die durf ik niet meer aan te sluiten op 230v, hier zou zo'n trafo een uitkomst zijn. Maar dan enkel lokaal, niet je hele meterkast.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 дня назад +1

      Voor zulke toepassingen koop je een variac. Die heb ik ook voor mijn buizenradio's (ik kan er zelfs hele oude op 127V mee aansturen). Is tevens handig wanneer je de gloeispanning rustig wilt laten opkomen bij oude buizen.

  • @SolAce-nw2hf
    @SolAce-nw2hf 3 дня назад +1

    Als we hier ooit richting de 253 volt gaan dan neem ik wel een hybride omvormer met thuisaccu. Die levert dan inderdaad niet meer terug, maar slaat de energie nog wel op voor later.

  • @Daandirkkees
    @Daandirkkees 3 дня назад +2

    600 euro, inkoop 80 euro😮
    Daarbij gewoon niet doen. Ellende idd

    • @breevper
      @breevper День назад

      @@Daandirkkees graag link van site waar die te koop is😂😂

  • @jerom5202
    @jerom5202 2 дня назад +1

    Interessante post!
    Je geeft aan de kabel te ptimaliseren, nu heb ik een 5 aderige kabel liggen, waarvan blauw, bruin en aarde gebruikt wordt, mag je overige zwart en grijs gebruiken om zo bv 5 kwadraat te maken?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 дня назад +2

      Ja dat mag, als het maar ter uitbreiding van dezelfde fase/groep is. Het is niet toegestaan om die twee aders op een andere groep aan te sluiten (P+N) want dat mag niet door dezelfde kabel lopen.

    • @jeroen5098
      @jeroen5098 2 дня назад

      @@KetelKlets Dank voor je reaktie!

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 2 дня назад

    Als je niet hier maar in Italy op vakantie een Omvormer kocht is die ook hoger, maar dan jou apparatuur daar goed tegen?
    In landen waar geen 220 maar 240 de norm was wat nu 230 is geworden zit je gewoon 10 volt hoger en geen 20.
    Als je boven de 253 volt kwam gaan de panelen uit, en zal het er iets onder dalen, en gaan ze weer proberen of ze erop mogen.
    Bij 245 volt of lager kun je weer beperkt leveren in kleine set.
    De grote met 10 of meer nieuwe panelen of 15 panelen van 10 jaren oude kunnen vaak dan wel weer aan...
    De 8x 400Wp gaan pas weer aan als je 242 volt hebt.
    Maar een grote 3fase op 400 volt heeft met 3 fase omvormer hetzelfde probleem, moet minimaal 360 volt hebben en bij 440 volt moet deze uitvallen.
    Die hebben dus geen 2x23= 46 volt ruimte maar 80 volt over 3 fase.
    Als je geen Budget 230 Volt omvormer maar de duurdere 400 Volt 3 fase kocht is de uitval minimaal en hij kan als er goede software in zit zien op welke van de 3 fase de spanning laagste is en die iets meer gaan leveren en de hoogste knijpen.
    Beste is een Thuisaccu, ook als je 0 panelen zou hebben en wel Dynamische contract?
    Boven de 240 Volt ga je deze Accu laden voor flut prijzen en soms enkele keer geld toe.
    Onder de 220 Volt is vaak de stroom extreem dure en ga je leveren.
    Koken, €bike laden of wassen hoeft niet eens...
    In & Verkoop Dynamische stroom leverde bij voldoende accu veel geld op elke dag.
    Met de P1 poort in gebruik + uitlezing op je Smartphone kun je ook in flat 10 hoog nog verdienen aan de thuisaccu.
    Je kunt je Homewizard eruit halen en verkopen, zit al in de betere Thuis accu met regelaars.
    Wel moet je kijken of je Thuisaccu regelaar voor 230 of 400 volt gemaakt is..... 1 of 3 fase dus.
    En als je panelen hebt, als je veel gaat laden zal bij jou thuis de stroom iets dalen en onder de 253 grens blijven.
    Steek eens een Volt meter in je muur!
    Dan een Strijkijzer dat gelijk aan gaat en vaak vonken trekt bij insteken , 2300 watt stond op onderzijde!
    En ik zie dat de stroom bij meerdere keren stekker in / uit dat die 3 tot 7 volt schommelde om iets later weer stabiel en 2 volt lager te worden.
    Dus koop geen Kubie van €599,- maar een Strijkijzer van €9,98 bij de Action!
    Net iets lagere spanning voor minder geld en strak gestreken overhemden voor een Bank Medewerker?

  • @ItParadyske
    @ItParadyske 3 дня назад +1

    Die omvormer van mij kon alleen kort na opstart worden aangepast, zo gauw ie een paar uur heeft gedraaid is de mogelijkheid te veranderen geblokkeerd.

  • @breevper
    @breevper 2 дня назад +1

    Dit verhaal klopt niet. Ik heb zelf een Kubie werkt top. Zo terug verdient!!!! Als je in plaats van 5 kw op een dag 20 kw doet is snel reken soms met oude meter. Dan nog als ik 253 in huis aan volt heb met kubie meet ik geen 273 net spanning. Dat heb ik nooit gemeten want een omvormer zit altijd een x aantal volt hoger dan de net spanning anders kunnen ze het niet het net op duwen dus net spanning word geen eens 253 en dan vallen eerst de buren uit want die gaan vanzelf uit😂. Netbeheerder stedin langs geweest maar niks van gezegd. Kunnen ze niet want is na de hoofdschakelaar. Ze mogen daar geen beperkingen op leggen en vind dat wat er binnenshuis gebeurt zo moet blijven met al die instantie. Dat moeten we echt niet willen dat die bepalen wat er daar mee gebeurt. Trouwen Kees klets garantie vervalt als je aan netspanning omvormer zit dus dat is geen slim advies.

    • @GBOAC
      @GBOAC 2 дня назад

      Wat hij zegt is dat als men algemener een Kubie neemt, die ervoor gaan zorgen dat de netspanning wel er overheen gaat. Met een zwaluw is het nog geen zomer, dus als jij de enige bent met dat ding ga je het probleem niet op zien treden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  День назад

      @@breevper Reken me eens voor hoe je 'zo' die € 600,- (ex installatie) hebt terugverdient?

    • @breevper
      @breevper День назад

      @@KetelKlets is niet zo moeilijk ik wek jaarlijks 5000 totaal op maar zou denk ik de helft minder op halen als ik geen kubie had dus is dat 2500 kw keer 0,25 cent is de opbrengst dus dat is ongeveer een jaartje. Lang leve de oude meter

  • @KanedaNLD
    @KanedaNLD 2 дня назад

    De kalkmaneet voor het stroom net.
    Had nog niet over dit product gehoord.
    Ik weet wel dat als je als bedrijf het net vervuild, je daar vlink voor beboet kunt worden. Ik verwacht dat dit niet anders is.

  • @henkkalter3892
    @henkkalter3892 3 дня назад

    Gevaarlijk dat wel, maar de netbeheerder laat de spanning zo hoog oplopen dat de mensen naar dit soort dingen gaan grijpen. Wie is dan de schuldige?

  • @eelcosterringa1374
    @eelcosterringa1374 2 дня назад

    Overspanning het net opdouwen? Remote afschakelen in de meter deze lui!

  • @suffestuffie
    @suffestuffie 2 дня назад

    Je zou een stuk professioneler overkomen als je het hebt over spanning ipv voltage, ketel klets ;)

  • @PresidenteHollanda
    @PresidenteHollanda 3 дня назад +1

    Voor alle duidelijkheid, we hebben zonnepanelen genomen om;
    1. Proberen het milieu te helpen en mocht dat financieel iets positief uitvallen, dan berust ik mij daarin*
    2. Er zelf zoveel mogelijk knikker bij dit spel aan over te houden, zelfs ten koste van anderen ... ikke .. ikke ... ikke
    *streep door wat niet van toepassing is

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад

      Dat is een vreemde voorstelling van zaken, beide kunnen namelijk gelijktijdig waar zijn. De opmerking 'ten kostte van anderen' is het valselijk aanpraten van een schuldgevoel. Als ik een product *niet* koop, dan is dat ook ten kostte van de leverancier. Daar kan ik echter niet mee zitten eerlijk gezegd. Of als ik de baan wel krijg en de andere kandidaat niet, tja, zo gaan die dingen nu eenmaal; de volgende keer kan het andersom zijn. Welkom in het echte leven zou ik zeggen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen én zijn eigen huishoudboekje.

  • @RamonSmits
    @RamonSmits 3 дня назад +3

    Dit is keihard illegaal! Je mag echt niet zo hoog terugleveren. Ik ben erg nieuwsgierig wat de boetes zijn

    • @RamonSmits
      @RamonSmits 3 дня назад

      Het product is idd een stepdown converter voor oude apparatuur maar zeker niet voor terugleveren

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад +1

      @@RamonSmits Zelf stellen ze dat het product is toegestaan omdat _het geen opwekker is_ . Tja, zo ken ik er nog wel een paar. Overigens kent een trafo geen stroomrichting, die werkt per definitie twee kanten op.

    • @RamonSmits
      @RamonSmits 3 дня назад

      @@KetelKlets het product is legaal en heeft zeker legale en echt zinvolle toepassingen enkel deze toepassing lijkt zeker niet toegestaan. En idd afhankelijk van de richting en aansluiting is het een step up of step down trafo

    • @pizzablender
      @pizzablender 3 дня назад

      @@RamonSmits Ik weet het niet, vast monteren in een huishouden? Lijkt me wel tegen NEN-huppeldepup in gaan eerlijk gezegd.

    • @RamonSmits
      @RamonSmits 3 дня назад

      @@pizzablender nee hoor, als step down trafo legaal als je van het grid naar bv 220V wilt of zelfs naar 110V Zat toepassingen zoals aansluiten oude electrische of buitenlandse apparatuur of zelfs als isolator om geen last te hebben van gelijkstroom lekkages. Echter, hier wordt het feitelijk een step up als je gaat terugleveren

  • @jankorf8021
    @jankorf8021 3 дня назад +1

    Wat er gebeurt als de hele straat het heeft?
    Bij ons heeft bijna iedereen er 1
    Niets de spanning is de straat word wel hoog en bij de mensen die het niet hebben valt omvormer eruit

    • @pizzablender
      @pizzablender 3 дня назад

      Dus de Kubie mensen zorgen dat de niet Kubie mensen hun zonnepanelen uitvallen. Wat een gezellige straat zeg.

  • @apjvandenberg9605
    @apjvandenberg9605 2 дня назад

    Netcode kun je niet zomaar aanpassen, is evengoed illegaal en bij bijv. sma niet mogelijk zonder grid guard code, die je als particulier niet van hen krijgt. Bovendien hebben je buren en jijzelf dan evengoed een probleem met hogere spanning.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 дня назад

      Bij Goodwe, APsystems, SolarEdge en zelfs Enphase is het goed mogelijk, soms zelfs met de standaard app. En dan praten we over 2V o.i.d. erbij zetten, dat kan al veel uitmaken, of compensatie voor AC kabelverliezen.

  • @joopvanbreda8921
    @joopvanbreda8921 3 дня назад

    Goedemiddag Rick,
    Hartelijk dank voor het duidelijke verhaal.
    De getrokken conclusie is ook die hier is getrokken.
    Wat betreft eventuele aanpassing van de grenswaarde van de omvormers. Door menigeen wordt dit betiteld als fout en het daarmee "illegaal" maken van de omvormer omdat deze niet meer zou voldoen aan de netcode.
    Maar de grens vd 253V/440V betreft de spanningswaarde bij teruggelevering op het netwerk. Alleen de omvormer meet de uitgangsspanning bij het verlaten van de omvormer. Zeker bij installaties met een (te) lange kabel en (te) dunne kabel tussen omvormer en meterkast, kan hier door het spanningsverval juist net dat stukje benodigde winst liggen om uitval vd omvormer te voorkomen.
    Maar zoals je aangaf is het (laten) aanpassen vd omvormer altijd goedkoper dan het installeren van een Kubi. Waarbij met de Kubi algauw op gladijs wordt begeven.

  • @BartWyns-e1l
    @BartWyns-e1l 3 дня назад +2

    Als je de Kubie daarvoor gebruikt is dat wel heel egoistisch!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад +4

      Als het over geld gaat is iedereen egoïstisch.

    • @wildwilco
      @wildwilco 3 дня назад +1

      de netbeheerder wil ook tegenwoordig niet meer de netspanning lokaal verlagen.
      ik had een anderhalf jaar geleden een veel te hoge basis netspanning (gemeten midden in de nacht wanneer het niet waait) van 238 volt. door deze hoge basisspanning gingen nagenoeg alle omvormers in de buurt uit zodra de zon begon te schijnen. TOEN hebben ze nog wel gehoor gegeven, en tegenwoordig is de netspanning in de avond 220-225 volt. hierdoor komt de piekspanning op een super zonnige dag niet boven de 245 volt.
      kennissen van mij hebben dezelfde problemen en de netbeheerder weigert tegenwoordig netspanning te verlagen lokaal. de reden hierachter ongetwijfeld geld, of druk vanuit de grote zonneparken en energieleverancier maffia.
      als lokaal de basis netspanning mooi wordt verlaagd naar 220 volt, dan zullen de omvormers nergens meer uitvallen. (of in ieder geval veel minder snel)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад

      ​@@wildwilco De reden is dat ze het nu regionaal aanpakken door aanpassing van de lokale trafo's (allemaal tegelijk) of het leggen van extra kabels.

    • @Max1weber
      @Max1weber 3 дня назад

      ​@@KetelKletsja en dat is zo jammer

    • @Max1weber
      @Max1weber 3 дня назад

      ​@@wildwilconee reden is simpelweg de kabels in de grond

  • @ElektroTechNL
    @ElektroTechNL 3 дня назад

    Zou ik inderdaad niet doen. Anders gewoon off grid gaan dat lijkt me dan een beter idee.😊

  • @rienvanhoesel
    @rienvanhoesel 2 дня назад

    En een 230V 40A Spanningsstabilisator??
    Input voltage: 140 ... 270 V AC
    Input frequency: 50 Hz
    Output voltage: 220 V AC ± 8 %, sinusoidal wave form.
    Dan kan je misschien wel niet aan het net leveren maar je panelen schakelen niet uit en de opwek kan je zelf gebruiken, dat is dan goedkoper dan dat je panelen uitschakelen en dat je stroom moet inkopen.
    En die kost ook geen 600 Euro!!!

    • @GBOAC
      @GBOAC 2 дня назад

      Denk nou even twee tellen na over wat er in een zonnepanelen-omvormer zit: precies zo'n sinusomvormer (het is geen stabilisator). En die kan enkel terugleveren (basiskennis Natuurkunde) als die een hogere aanspanning genereert dan op het net aanwezig is. Dat mag maar tot 253 volt. Wat jij nu voorstelt is als een tuinslang achter een tuinslang hangen... Dat gaat geen verschil opleveren.

    • @rienvanhoesel
      @rienvanhoesel 2 дня назад

      ​@@GBOAC Het is wel een Spanningsstabilisator, als die tussen de hoofdschakelaar en de aardlekschakelaars wordt geplaatst dan maakt het niet uit dat er 250 volt binnen komt want die wordt terug gebracht naar 230 volt waardoor mijn panelen niet uitschakelen en wel degelijk door gaan met produceren, en die opwek kan ik wel degelijk in mijn eigen huis gebruiken.

    • @GBOAC
      @GBOAC 2 дня назад

      @@rienvanhoesel als jij de opwek in je huis kan gebruiken, geeft het niet dat er 250 volt binnenkomt, want je eigen verbruik brengt dan dat voltage verder omlaag. Het rekensommetje kan niet uit dat je een extra spanningsomvormer nodig hebt als jij minder opwekt dan je nodig hebt. Het probleem ontstaat pas bij overschot.

  • @D1N02
    @D1N02 3 дня назад

    Prisoners dilemma:p

  • @deursloten
    @deursloten 3 дня назад

    Dus dat wordt geen KIWI.

  • @ernstlemm9379
    @ernstlemm9379 3 дня назад

    600 euro is wel heel veel voor zo n trafo. Meestal is 100VA ruim voldoende om een paar volt te winnen. Hij is van toepassing als de garantie van de installateur nog van toepassing is en je gebruikt het stiekem.
    Overigens ben ik van mening dat het energiebedijf wel heel makkelijk zijn verantoording voor de te hoge netspanning afwentelt op de klant die betaalt voor beschikbaar aansluitvermogen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад +1

      Op heel veel plekken zijn ze al trafo's aan het aanpassen om de netspanning stabieler te krijgen: ruclips.net/video/W4YIxD_WG74/видео.html

  • @rudolf6018
    @rudolf6018 3 дня назад

    ruclips.net/video/bhyq5ALXljQ/видео.html&ab_channel=DeGroeneNerds wat vind je hier van

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад

      Op zich leuk maar warm water blijft laagwaardige opslag. Energie uit een thuisaccu kun je zowel laag- als hoogwaardig toepassen, denk bij dat laatste aan verlichting, computer, tv enz.

  • @bartcox274
    @bartcox274 3 дня назад

    zoals je zei: bij een lagere spanning is de stroomsterkte hoger om hetzelfde vermogen te benutten / het ding is leuk voor de bedenker, niet voor de koper

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад

      Niet bij ohmse weerstanden, maar die heb je eigenlijk niet zonder thermostaat, dus ook daar win je er niks mee.

  • @Frank1x1
    @Frank1x1 3 дня назад +4

    Solaredge heeft het leuker opgelost, je installateur kan nu je omvormer het opgewekte vermogen laten verlagen/afbouwen als je in de buurt van de 253v komt.
    Als voorbeeld 100% bij 251v en stapsgewijs afbouwen naar 0% bij 253v
    Zo verlaag je de overgangsweerstand van je kabel door er minder stroom door te sturen.
    En ja.. je produceert minder dan als je 100% doorkan, maar het uitvallen zal beduidend minder zijn volgens solaredge.
    Denk ook aan slijtage van vermogensrelais etc.

    • @retiredjan4714
      @retiredjan4714 3 дня назад

      En vergeet niet "panelen worden heter" als deze hun vermogen niet kunnen afgeven.
      *Uitgeschakelde panelen kunnen brand veroorzaken*

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад +2

      @@retiredjan4714 Bron? Ik ben wel benieuwd hoe er brand kan ontstaan als er geen stroom loopt.

    • @retiredjan4714
      @retiredjan4714 3 дня назад

      @@KetelKlets Het is niet de stroom maar het vermogen van zon wat omgezet word in warmte ipv afgegeven stroom. Bron: fabrikant panelen en brandverzekering denk hierbij aan de ingebouwde panelen. Tevens gaat ook de veroudering zeer snel.
      PS ik ben absoluut *voor* PV

    • @Max1weber
      @Max1weber 3 дня назад +2

      @@retiredjan4714 vertel eens hoe dan? Er is geen circuit... Wel potentiaal verschil maar geen gesloten circuit

    • @retiredjan4714
      @retiredjan4714 3 дня назад

      @@Max1weber DAT is juist het probleem *alle* energie wordt omgezet in warmte.

  • @antoniusvandermeijde5054
    @antoniusvandermeijde5054 3 дня назад

    Hoi Rik, een vraagje
    Ik wil 12 panelen op het dak gaan leggen maar is dit nog rendabel.
    Als ik bij de energieleveranciers kijk zie ik hele lage teruglever vergoeding en een hoge teruglever boete.
    Is dit omdat we nu nog in de salderingsregeling zitten en wordt het daarna andere bedragen, anders verdien je je panelen toch nooit terug

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад

      De eerste energieleveranciers bieden nu alweer vaste contracten aan zonder terugleverboete, dus wie weet wordt het een concurrentievoordeel. En op dynamische tarieven zit nooit een terugleverboete.

    • @pizzablender
      @pizzablender 3 дня назад

      @@KetelKlets De "oranje" dynamisch leverancier rekent 1.21 cent per kWh terugleveropslag. Of is die "boete" een maandelijks bedrag? Want dat sloeg nergens op eigenlijk.

    • @deursloten
      @deursloten 3 дня назад

      Ja ls je ze zelf op het dak leg.

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 3 дня назад +1

      Je kunt de vraag ook andersom stellen (maar vreemd genoeg doet niemand dat): als ik géén zonnepanelen op mijn dak leg, hoeveel levert dat op.
      Blijkbaar vind niemand het logisch dat dakpannen minder geld opleveren dan zonnepanelen, ook al is het niet meer zoveel euro als even geleden.

    • @antoniusvandermeijde5054
      @antoniusvandermeijde5054 2 дня назад

      @@KetelKlets oké, maar volgens mij heeft het alleen nog zin als je je eigen opbrengst voor de meter houdt, dus apparatuur gebruiken als de zon schijnt en overschot in een accupakket, of is het nog steeds rendabel om terug te leveren.

  • @killykilroy
    @killykilroy 3 дня назад

    Jij bent ook de eerste due die hogere spanning voor je kiezen krijgt. De andere gebruikers op het net hebben dan altijd een iets lagere spanning dan jij. Dus je hebt zelf de meeste kans op schade.
    Wat wel grappig zou zijn is je panelen met kubie op een door jou ongebruikte fase te zetten, en je huis op 1 van de twee anderen ;-)
    Dan schuif je het probleem naar de dichtstbijzijnde andere gebruiker op die fase.
    Verder weet ik zeker dat ze dat vrij snel in de gaten zullen hebben.

    • @lestar123
      @lestar123 3 дня назад

      Inderdaad, dat is in eerste instantie zelf om problemen vragen. Stel dat een woning 3 fase heeft, neem dan een 3 fase omvormer voor 600 euro extra. Dan zit je altijd beter dan 1 fase + Transformator

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад +1

      Besef wel dat de Kubie meteen na je hoofdschakelaar zit, dus die hogere spanning zie je niet binnen de woning, alleen maar daarbuiten.

    • @killykilroy
      @killykilroy 3 дня назад

      @@KetelKlets Da's waar. Ik ging er van uit dat je hem alleen tussen de grid en pv zou zetten. Moet trouwens een flinke travo zijn als hij je hele huis moet kunnen 'trekken'. Maar je hebt gelijk. Overigens zou het voor mij geen oplossing zijn. Gisteren had ik 203 volt in de avond en 263 gedurende dag. Dat zijn dan wel de uitschieters hoor. Dan houd ik s'avonds helemaal niks meer over ;-). Dan zou je die travo automatisch moeten regelen, haha.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад

      @@killykilroy Oef, beide waardes liggen buiten de netcode (207V-253V), ik zou je netbeheerder eens bellen.

    • @Frank1x1
      @Frank1x1 3 дня назад

      ​@@killykilroy
      Dit is echt niet goed, gaat het in je meterkast wel goed ??

  • @computerjantje
    @computerjantje 3 дня назад +1

    shi* ik moet nu heel snel zo'n ding aanschaffen. Ik kende het apparaat al maar nu er hier over gemeld wordt zal de kubie morgen wel uitverkocht zijn. Bij mij schakelt de omvormer elke dag bij goede zon uit en staat de hele middag in en uit te schakelen. Behalve enorm veel minder opbrenst staat het relais de hele middag (iedere 10 minuten ongeveer) te klikken. Sunleaves kijkt dan op mijn omvormer op afstand en zegt dat de netbeheerder het moet oplossen dus komt zelf met niets. Het vreemde vind ik overigens dat mijn hoogste piekspanning volgens homewizard nog nooit boven de 251.4 is uitgekomen. De kabel van omvormer naar meterkast is ongeveer 7 meter. Ik heb trouwens bij aanleg om een extra dikke kabel gevraagd omdat dit "wie schakelt er eerst uit" toen al in het nieuws was. Geen extremen per fase, oost west ligging, het maakt dus allemaal niet uit blijkbaar. Zit Sunleaves mij nu te bedonderen dat ze niets kunnen? Of is het willen en moet ik zelf een manier zien te vinden de landcode te veranderen zoals hier in de video terloops vermeld. Als dat werkelijk zo eenvoudig is had me dat gemakkelijk 500 euro opbrenst gescheelt met mijn 30 panelen deze zomer.

    • @patrickvandijk4078
      @patrickvandijk4078 3 дня назад +1

      Zorg voor minimaal 4mm2, dikker is beter in deze. Vraag je installateur om curtailment in te stellen op je omvormer. Bij SolarEdge kan dat in ieder geval.

    • @pizzablender
      @pizzablender 3 дня назад

      Met salderen eraf of (in anticipatie) terugleverkosten is die opbrengst toch een stuk minder lijkt me.

    • @computerjantje
      @computerjantje 3 дня назад

      @@patrickvandijk4078 curtailment is fijn voor de buren omdat dan niet de straat uitschakelt maar mijn panelen omlaag schakelen. Dat ga ik dus uit principe al niet doen. Veel aangedragen oplossingen werken alleen als iedereen ze doet en ik ga zeker niet het brave jongetje uit de klas spelen terwijl verder iedereen alleen naar eigen belang kijkt. Maar dank voor je reply, ik ga eens kijken of Sunleaves me met de kabel genaait heeft want Homewizard meet aan de meterkast en daar is mijn voltage nog nooit boven 251.4 gekomen. En volgens mij schakelt de omvormer uit bij 254volt. eerst maar eens uitzoeken hoe de terloops genoemde landcode veranderen gedaan moet worden.

    • @computerjantje
      @computerjantje 3 дня назад +1

      @@pizzablender ik wil alleen al een kubie uit principe omdat de netwerkbeheerder de problemen ook lekker naar ons terugschuift :) Ik hoop dat er veel kubies verkocht worden.

    • @computerjantje
      @computerjantje 3 дня назад +1

      @@patrickvandijk4078 dank voor je reactie. curtailment wil ik niet hebben. Als ik dat heb maar de buren niet dan mats ik dus de straat die niets doet terwijl mijn panelen omlaag schakelen. Nope ik wil niet het braafste jongetje van de klas zijn.

  • @Thunderbirdsmodels
    @Thunderbirdsmodels 3 дня назад

    Dit is van dezelfde categorie als die magneet die je om de waterleiding moet doen om zogenaamd zacht water te krijgen, waarvan bewezen is dat het niet werkt. Enige voordeel van dat ding is dat ie anders dan de Kubi geen schade toebrengt. Het blijft een cowboywereld waar dit soort producten nog steeds zijn toegestaan .

    • @Evanijoe
      @Evanijoe 3 дня назад

      Bedrijven als bol en amazon zijn de grootste boosdoeners die websites staan vol met duizenden nep producten.
      Van onschuldige zaklapjes die 100x hun verlichtingssterkte opgeven tot producten ongekeurd en extreem onveilig zijn. De combinatie met een lading nepreviews maakt het er ook niet beter op.....

  • @janbardoel5340
    @janbardoel5340 3 дня назад

    Gezien de omvang van de trafo kan hij zeker geen 3 of 4 kW aan.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 дня назад +1

      Hij heeft een rating van 35A (8kW).

    • @marcowinkelman77
      @marcowinkelman77 3 дня назад +2

      Het is een autotrafo, de extra (bv 10 V) wikkeling aan de net kant staat in serie met de primaire wikkeling, dus niet het gehele vermogen maar alleen het verschil in spanning tussen in- en uitgang x de stroom moet hij aankunnen. Dus bv 200 VA

    • @bitcointabs7173
      @bitcointabs7173 2 дня назад

      @@marcowinkelman77 Aha, dat verklaart. Ik vond de transformator er ook wat klein uitzien...

  • @MartinMaat
    @MartinMaat 3 дня назад

    Een beetje rommelen met de netcode kan wel. Er staat nog een spanningsval over de kabel van je omvormer naar je meterkast. De spanning waarop de omvormer uitschakelt ziet de meterkast niet. Je kan dit makkelijk meten: vergelijk bij zonnig weer de spanning die je omvormer aangeeft met de spanning op de fase waar je omvormer op is aangesloten in je huis. Dit scheelt natuurlijk per installatie. Bij mij loopt er ruim dertig meter 4 mm² kabel tussen de omvormer en de meterkast en is de spanningsval fors als de omvormer 5 kW staat te pompen. Als ik het uitreken (ik heb lui een calculatiepagina op het internet gebruikt) kom ik op 6 V. Het is natuurlijk zonde om die ruimte niet te benutten.
    In een SolarEdge omvormer ben je al van de meeste ellende af als je virtueel naar Cyprus verhuist. Let op, er staat twee keer Cyprus in. Na wijziging kun je de grenswaardes controleren en zie je wel of je de goede hebt.
    In een Goodwe is het nog mooier. Die kan op Nederland blijven staan en dan kun je individuele grenswaardes aanpassen met de SolarGO app (wachtwoord 1111). Je kunt hiermee de waardes afstemmen op je gevoel voor avontuur.

    • @Max1weber
      @Max1weber 3 дня назад +3

      Er is een reden voor die uitval voltage hè

    • @huishouddeskundige
      @huishouddeskundige 3 дня назад +1

      Is die kabel van 4 mm misschien iets te dun.?

    • @MartinMaat
      @MartinMaat 3 дня назад

      @@huishouddeskundige 4 mm² is best al stevig (letterlijk en figuurlijk). Het moet ook nog verwerkbaar blijven.

    • @MartinMaat
      @MartinMaat 3 дня назад

      @@Max1weber De korte versie: die norm gaat er van uit dat de omvormer in de meterkast hangt. Voor veel installaties is dat niet het geval. Daarvoor geldt dat je de afslagspanning van de omvormer kunt verhogen en dat de invoedspanning achter je meter dan nog steeds binnen de norm zal vallen.

    • @Max1weber
      @Max1weber 3 дня назад

      @@MartinMaat welke norm?