Net een enorme brand gehad. EPS parels waren vorige maand net in de muur gespoten. Na de brand afgelopen week een roetonderzoek gehad plus spouwmuur is ook bekeken. De EPS parels waren on-aangetast!. En het is erg heet geweest in het pand.
De kans dat deze parels in brand vliegen is ook niet zo groot zolang deze door stenen muren zijn ingesloten. Voor een dak is dat heel anders omdat een brand omhoog kruipt. Het argument van fabrikanten is vervolgens dat zodra het dak in brand staat de woning toch al min of meer verloren is waardoor het niet veel meer uitmaakt. Dat het wel wat uitmaakt hebben we recent gezien toen een hele rij woningen via het dak in de hens ging.
Dan heb je geluk gehad of een mooi verhaal verzonnen. Ik heb bij de isolatie van mijn muren wel gekeken naar de brandbaarheid en die EPS parels komen er bij mij absoluut niet in.Ook niet die zogenaamd branklasse B parels. Ik heb er glaswol vlokken in laten doen. Die isoleren net zo goed of beter en branden niet. Volgens mij mag EPS isolatie in nieuwbouw niet gebruikt wrden en officieel in renovaties (zoals hier) ook niet. Maar omdat je het meestal als particulier zelf laat doen controleert niemand het. Naast de brandbaarheid is er nog een gevaar met EPS parels. Als ze heet worden smelten ze en kunnen giftige gassen uitstoten. Als ze smelten kan potentieel een brandende straal gesmolten materiaal ontstaan. Lekker dan, zeg maar. Met brandklasse moet je oppassen. De certificeringstest wordt op een heel bepaalde manier gedaan en fabrikanten ontwikkelen producten die in de test goed scoren maar die in jouw muur toch levensgevaarlijk kunnen zijn. brandexperts waarschuwen daar al jaren voor. EPS is brandbaar, smelt en stoot giftige gassen uit. Dat is gewoon wat het doet. Om brandklasse B te bereiken met dat spul hebben ze er waarschijnlijk een coating omheen gedaan die die effecten tegenwerkt tijdens een standaard certificeringstest. Dat wil helemaal niet zeggen dat ze veilig zijn als ze bij jou in de spouw zitten of in de omstandigheden zoals tijdens een brand in jouw huis voor kunnen komen. Blijf dus altijd je gezonde verstand gebruiken als je er onderzoek naar doet Een slechte brandklasse is een slechte brandklasse maar een goede klassering wil niet altijd zegggen dat het materiaal veilig is. Ik heb heel veel websites gevonden waar "moeilijk brandbaar" of "brandveilig" materiaal werd aangeboden dat als je met wat moeite de brandklasse tevoorschijn haalde toch brandklasse E had. Als je de keuze hebt moet je volgens mij altijd de meest brandveilige optie kiezen. EPS parels isoleren trouwens helemaal niet zo goed. Andere kunststof isolatie zoals PIR en PUR isoleren veel beter. EPS zit in de buurt van steenwol en glaswol. Niet slecht, maar geen reden om extra risico te nemen. PUR is trouwens ook heel brandbaar en PIR (heb ik zelf getest) brandt wel maar gaat na een paar seconden uit. Er vormt een dicht laagje roet op dat de vlam afsluit.
Heb zelf bij een fabrikant van EPS gewerkt op het laboratorium alwaar ook brandtesten werden gedaan. EPS met brandblusser E hoort niet voor isolatie te worden gebruikt, daar is een speciale EPS voor waar een brandvertrager in is verwerkt. Het zal wel gaan branden maar is ook zelfdovend.
Als je een snelle winst wilt boeken dan zou je je meubilair e.d. moeten laten impregneren met brandvertragers. Er zijn diverse Europese landen waar meubels niet mogen worden verkocht zonder brandvertragers maar als je er hier in Nederland naar vraagt dan kijkt de gemiddelde medewerker je aan alsof hij water zien branden.
Wacht is even. Je hebt het over pfas???? Die zooi moet je echt niet in huis hebben. En al helemaal niet gebruiken in spuitvorm voor waterafwerende zaken mensen! Let op die troep. In mijn familie veel ellende door die fabriek hier.
Dank je voor deze uitleg. Er zijn al teveel on gelukken met brandbare isolatie gebeurd. In Dubai is een hotel afgebrand door brandende isolatie. Ik heb daar voor de nieuwbouw van een hotel een vertegenwoordiger van EPS isolatiemateriaal uitgenodigd, omdat hij beweerde, dat zijn materiaal onbrandbaar was. Met een sigarettenaansteker kreeg ik het zo in de brand. Man werd afgeserveerd.
De brandbaarheid van EPS en XPS is vrij algemeen bekend. Om de actie af te blazen vind ik eerlijk gezegd wel wat impulsief. Je moet een afweging maken tussen risico op bijdrage van branding wikkeling van de EPS in relatie tot wooncomfort en verduurzaming van de woning. Ik weet niet hoeveel m2 gevel je wilde laten isoleren. Maar, er zit al voor het overgrote deel onbrandbare minerale wol in je spouw en wil daar slechts 4cm EPS aan toevoegen. EPS is weliswaar licht ontbrandbaar, maar er zit maar erg weinig energie in opgeslagen. Met andere woorden als het verbrand, komt er ook maar relatief weinig warmte bij vrij en omdat je ook slechts 4cm toevoegt, is de bijdrage aan de brand niet erg groot en weegt m.i. niet op tegen de voordelen die je wilde behalen door het inspuiten van het materiaal. Daar komt ook nog bij dat de EPS in de spouw niet zo snel vlam vat. Alles bij elkaar is de bijdrage van de EPS aan extra risico bij brand erg minimaal.
2de om iets laat te branden moet er wel zuurstof bij kunnen... das het verschil met die toren of het dak waar zoals gesteld de isolatie aan de buitenzijde ipv ingesloten zit (spouwmuur) dus ja als je de keuze hebt zou ik zeker voor de versie met een betere scherming kiezen maar tegelijk denk ik niet dat dat alle huizen welke hiermee reeds voorzien zijn nu meteen een gigantisch risico lopen.
Het klopt wat je zegt over BTW, als er geen werkelijke diensten geleverd zijn mag er geen BTW geheven worden. De ondernemer hoeft het immers ook niet af te dragen. Eigenlijk is het belachelijk dat dit nog toegestaan is, hier laat het bouwbesluit echt wel grove steken vallen i.m.h.o. Goed dat je deze video hebt gemaakt.
De EPS parels zitten opgesloten tussen twee stenen muren. Meubels en andere spullen in je huis vind ik een groter gevaar dan deze EPS parels. Eén stenen muur van ~10 cm dik geeft vaak al meer dan genoeg bescherming tegen branddoorslag.
Veel iets oudere spouwmuren zijn de bovenkant open, en dan is 'vuurinslag' in je spouwmuur een groot risico en nauwelijks te blussen... Google ook eens op deze zin: Kleine EPS-bolletjes zijn een plaag: 'Je blijft vegen'
Als ik hier de reacties lees, vind ik het wel zorgwekkend. Eps parels die (veilig) tussen 2 muren zitten, zodat eea brandveilig is. Tuurlijk Dream on. Deze korrels zijn zeer brandgevaarlijk. Vooral opgesloten tussen 2 muren. (Lees bijna niet te blussen) brand in een woning geeft hoge temperaturen waardoor tussen de gevel geen open vuur nodig hoeft te zijn om vlam te vatten. In Zwolle konden we bij gebouw vermate tijdens een grote brand de hel. buitengevel afbreken. Vreselijk veel schade en een zeer gevaarlijke situatie voor de oude bewoners. Nooit aan beginnen deze rommel. Lucht isoleerd veel beter in de meeste gevallen....
@@roepieroepie5333 EPS parels zijn 96% lucht... En zoals de video laat zien, de goede parels met brandvertraging branden niet en krimpen weg van de vlam.
Dank voor de info. Mijn huis uit 1974 (het jaar na de oliecrisis) is geïsoleerd met tempex platen. (spouwmuur en dak) Ik was ook van plan het na te isoleren met parels in verband, maar ik denkt er nu toch over om voor de brandvrij korrels te gaan. Al denk ik dat het in mijn geval niet zoveel uitmaakt. Ik zie de kans op brand in de spouw ook als minimaal: Wanneer het daar brandt dan lijkt mij dat de er niet veel meer te redden is. Dan rest de brandverzekering. Over vocht. Ik heb sinds vorig jaar een vocht probleem, nooit eerder gehad. Ik heb nu het vermoedde door vervanging van mijn badgeiser met waakvlam (75 m3 gas per jaar !!!) door een geiser met elektronische ontsteking en gesloten lucht aanvoer/afvoer. Daarmee ben ik mijn gasgestookte 'ventilatie' kwijt. Vocht problemen krijg je dus niet alleen door isolatie....
Ik ben normaal gesproken heel erg van de veiligheid. Hier ook bewust alleen gipsvezelplaat en steenwol gebruikt boven de apparaten in de technische ruimte. Maar gezien dat de dakplaten vanuit de bouw van piepschuim en hout zijn gemaakt is het misschien een beetje overkill. Voordat je in zo'n spouwmuur brand krijgt staat je huis trouwens al lang in een vuurzee. De binnenmuur neemt eerst zelf veel warmte op en zelfs als je de EPS parels uiteindelijk in brand krijgt, zal dat vooral naar buiten gaan roken en op zijn voordat het iets bij heeft gedragen aan de brand. Voor de binnenafwerking van je woning is het wel belangrijk om goed te kijken naar de brandveiligheid. Materialen zoals PIF lijken super handig en goedkoop, maar met alleen wat lucht en een gipsplaatje er voor is dat niet handig. Het scheelt ook als je geen rokers, kaarsen en gaskookplaat hebt. Die zijn al snel 100x zo gevaarlijk dan de verkeerde isolatie kiezen. Brandklasse B in je spouw is schadebeperking, geen preventie.
Je mag ook hout gebruiken bij de bouw van een huis en een plat dak bekleden met bitumen; allebeide op z'n minst klasse E en toch zijn er weinig huizen met platte daken die iets anders gebruiken. Wat je jezelf af moet vragen is hoe waarschijnlijk het is dat er in een spouw iets in de hens vliegt. Ik denk dat het waarschijnlijker is dat je zonnepanelen geraakt worden door de bliksem en zo alsnog je kasteel in vlammen opgaat. Maar als je je er niet goed onder voelt dan was het de juiste keuze om het af te blazen. Er zijn genoeg andere materialen en technieken om te isoleren.
Nooit bij stilgestaan, hoe het zit bij brand. Ik ga er ook vanuit dat we geen brand gaan hebben🤞🏻. Recent is er een hevige aangestoken brand geweest bij ons in de wijk. De stenen zijn nog steeds als nieuw, buiten wat zwarte roet aanslag waar rook naar buiten is geraakt. De besparingen in gasverbruik die we gemaakt hebben door 6cm eps zijn echt de moeite, van +-1500m3 naar -+-900m3 gas. Wij zijn fan!
Dat is heel simpel. Er zit geen zuurstof tussen die parels. Geen zuurstof is geen brand. Ik heb ze ook en als je gewoon goed nadenkt is het gewoon een soort piepschuim. Ik wist dat het licht brandbaar was.
Mensen beseffen niet dat veel isolatiematerialen gemaakt zijn van OLIE. Geldt voor PS (PE/tempex), maar ook voor polyurethaan (PU) Polyisocyanuraat (PIR) enzovoorts. Glaswol, steenwol en foamglas zijn onbrandbaar. Het is daarbij wel van belang waar het isolatiemateriaal wordt toegepast. Onder een betonnen vloer, maar ook in een spouw zou ik me niet het meest druk maken, maar wel voor toepassingen in het dak. De recente brand in Arnhem waar een rijtje huizen in de as gelegd wordt (met zonnepanelen op het dak) laat zien hoe tricky dat is. Op zijn minst zouden er dan onderbrekingszones moeten worden aangebracht om branddoorslag van het ene naar het volgende huis te voorkomen.
Ik vind eerlijk gezegd dat je geen vergelijking kan maken tussen de brand in de woontoren in Londen en de gevolgen van een brand in een woonhuis. Allereerst moet er een ontstekingsbron zijn die het materiaal in brand zet. Ik kan mij geen bron bedenken die brand in mijn spouw zou kunnen veroorzaken. Ten tweede had de woontoren aanzienlijk minder vluchtwegen dan een woonhuis. Ten derde was de rook een belangrijke factor bij de brand in de woontoren. Risico = kans * impact. De kans ligt als je het mij vraagt dicht bij 0. Als het dan in je spouw brandt dan moet deze ook nog ergens doorslaan om de rest van de woning in brand te zetten. Dat lijkt mij al lastig met gestucte muren. Dus de impact van zo’n brand lijkt mij ook niet heel hoog. Ik zie het als een te verwaarlozen risico.
Het slaat vaak door op de plek waar de dakconstructie op de spouwmuur rust. Maar weinig muren zijn aan de bovenkant dicht. Omgekeerd kan een brand in het dak doorslaan naar beneden wanneer je spouwisolatie zeer brandbaar is.
Ik denk dat het ook wel meevalt. Voor individuele huizen zijn rook preventie en rookmelders veel effectiever om ongevallen te voorkomen. Doorslaggevend is hoeveel mensen in een ruimte zijn en hoe snel ze kunnen vluchten bij brand. En voor grote panden en renovaties worden de toegepaste brandklasses wel degelijk meegenomen in de beoordeling van de brandveiligheid. Lees die rapportages maar eens na hoe ze dat doen. En ook daarna beoordeeld de brandweer het ontwerp en doen ze soms nog aanpassingen die de adviseur niet heeft gezien. Maar wie weet, hoe meer particuliere mensen dit eps gaan gebruiken in hun huis, hoe groter het risico toch kan worden. Ik ben wel benieuwd naar een vervolg hierop.
@@Dhrpedro als de isolatie volgens de richtlijnen is aangebracht dan zijn de stootvoegen en oorspronkelijke ventilatie kanalen dichtgemaakt. Vervolgens worden er kokers aangebracht om de kruipruimte te ventileren. Het isolatie materiaal zou niet bereikbaar moeten zijn
hoi, houtvezel isolatie plaat heeft ook klasse E, daarvan zeggen ze dat het een laag roet creëert als het begint te branden en zo minder zuurstof krijgt. Wat vind je daarvan? wel niet gebruiken? grt
Goed dat deze info ook in het Nederlands bekend wordt gemaakt. Op RUclips staan diverse Engels talige filmpjes waarin diverse isolatiematerialen in de brand worden gestoken. Een aantal materialen brande als een fakkel. Met name de plastic producten.
Dat schuim is een UF-schuim en die zijn in gecultiveerde landen als Canada gewoon verboden omdat er een realistische kans is op vrij formaldehyde, die wel met een max gehalte in de ruimte in het Bouwbesluit staat. Kijk je de UF-schuim certificaten na dan zie je dat er niet op gehandhaafd wordt, sterker nog dat aspect wordt niet eens in het certificaat genoemd. Alleen dat het beter is om een aantal uren je huis uit te gaan (immers het is giftig als het vrij komt..) ... waar je in België je een paar weken uit je huis moet, het wordt daar ook veel minder verkocht. Verder wordt het al heel snel bros door de krimp die in alle richtigen op treedt, het onthecht dus ook van de oppervlakten waar het tussen zat. En wordt erg bros, dat was vroeger ook al zo met dat type schuim, en na een aantal jaren zakt het dus in elkaar. Wanneer? Hangt van de omstandigheden af. www.livios.be/nl/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/19608/uf-schuim-schadelijk-voor-gezondheid/
Brandveiligheid is iets van je jaren 90 voor het huidige wookisme mag je gewoon je huis als een kerstboom uitrusten en alles laten affikken zonnepanelen, zonneboilers, elektrische auto's allemaal allang benoemt door experts als ondeugdelijk en gevaarlijk maar ja Greta Bedankt voor de tip had al een goed geïsoleerd huis maar was inmiddels ook overtuigd van de noodzaak de spauw te vullen maar goed toch maar even verder onderzoek plegen! Godzijdank voor m'n houtkachel veilig goedkoop (mits je zelf brandstof kan verzorgen) en lekker warm
Als je brandveiligheid nastreeft zou ik die houtkachel als eerste wegdoen. Zowel binnen als buiten (schoorsteenbrand) zijn die dingen echt een beruchte oorzaak van brand. En een watergevulde zonneboiler brandgevaarlijk? 😁 Niet te bang zijn van nieuwe dingen, er komen jaarlijks 9 miljoen zonnepanelen bij in Nederland, het aantal branden staat daar niet mee in verhouding (zeer laag aantal).
Gelukkig weten we nu één ding, van brandveiligheid hoeven we jou niet te vragen, want daar heb je gezien je antwoord echt geen enkele kennis van. Wat Greta daar nu weer mee te maken heeft is me ook onduidelijk. Die door jou genoemde experts wie zijn dit dan, de echte experts die ik ken hebben op die gebieden namelijk een heel ander geluid.
Er is wel een nuance, het product zelf is heel brandbaar, maar om vuur te hebben heb je een aantal zaken nodig: brandstof + zuurstof. Normaal moet je ook spouw toemaken, waardoor er geen zuurstof aankan.Daarom dat je in belgie niet zomaar 2 materialen mag hebben. In jouw spouw zit natuurlijk al een luchtdoorlatend materiaal, en dat zorgt voor de toevoer van zuurstof als er iets mis gaat. Wij hebben de spouw laten opspuiten en daarna de buitengevel gedaan met EPS panelen en steenstrips, maar ook daar zit wel een mortel laag tussen. Ik heb eens tegen een test blok die ik liggen had een test gedaan met een onkruidbrander en het schoot niet in de fik (wel tegen de steenstrip kant). Waar je wel een heel goede opmerking is de brandklasse. Hier is zowel voor de spouw, als voor de buitengevel materiaal met brandklasse B gebruikt. Dat zou weldegelijk moeten verplicht worden, want die zijn anders opgebouwd.
Soms worden dingen gemeengoed en denkt niemand er meer goed over na wat het nu allemaal precies in houd. Ben zelf boerderij aan het verbouwen en sta iedere keer weer voor dergelijke keuzes wat te doen qua isolatie. Advies: wees altijd kritisch voor wat je kiest (voor zover je hierover wilt nadenken...) ipv de meute te volgen.... Zelf de keuze gemaakt voor 10cm voorzetwand PIR en dak nageisoleerd met 200mm spuitwol van Knauf...
Ja , het is altijd verstandig om naar de brandbaarheid te kijken, stenen bankstel tafels keuken , onbrandbare kleding en andere huisraad en inboedel enz enz. Gekheid natuurlijk die piepschuim korrels ( EPS parels ) maar ook pir en pur kan je beter vermijden als je de mogelijk hebt. Dat gezegd, de kans op brand is wel heel erg klein, en word wel wat overdreven. Die toren in Londen was aan de buitenkant bekleed met piepschuim staal plaat dus niet in de spouw, zo als best wel veel gebouwen die achteraf extra geïsoleerd zijn, ook in Nederland. Overigens dat brandwerende goedje waar mee gewerkt word is weer een PFAS variant , daar is ook weer gedoe over.
Daarom heb ik destijds mijn zolder geïsoleerd met glaswol, ondanks dat dat veel bewerkelijker was. Was is overigens het bouwjaar van je woning? 5 cm klinkt als eind jaren 70/jaren 80.
Hallo Rick. Zelf zit ik ook te kijken voor na isolatie. Ben wel gecharmeerd van airofill . Dit is een nieuwe isolatie methode welke nog in de kinderschoenen staat. Brandklasse meen ik B en de isolatie waarde is het DUBBELE van EPS/ steenwol etc
Het bouwbesluit is het absolute minimum waaraan een bouwwerk moet voldoen in Nederland zodat personen die er in zitten veilig kunnen vluchten; niet meer; niet minder.
Volgens mij valt het wel mee. Voor brand is ook zuurstof nodig en zie niet hoe dat makkelijk in de spouw kan komen. Bij die torenflat in London zat het materiaal aan de buitenkant. PIR platen worden ook massaal toegepast bij dakisolatie en nieuwbouw muurisolatie en daar lijkt me brandgevaar een stuk groter. Verder wil de overheid graag een oogje dicht knijpen omdat het om het klimaat maatregelen gaat en daar moet alles voor wijken. Negatief nieuws over isolatie zou mensen kunnen weerhouden te isoleren met allemaal claims tot gevolg van mensen die wel al geïsoleerd hebben. Dat wil men koste wat kost vermijden. Zo werkt het gewoon. Daar gaat men dan oven 20 jaar wel weer een parlementaire enquête over houden.
Je huis is in wezen een brandcompartiment. Tussen jou en de buren moet het minimaal 30/60 minuten duren voordat de brand overslaat. Als jij een spouwmuur hebt, kun je misschien zelfs stellen dat EPS parels de brandveiligheid verbetert, aangezien de zuurstoftoevoer mogelijk ook wordt beperkt of geblokkeerd. Sowieso biedt een spouwmuur (in theorie) meer dan genoeg bescherming geven brandoverslag).
Heb je met het kiezen voor spouwisolatie ook rekening gehouden met eventuele vochtproblemen? Dat lijkt me een interessante video om te maken waar je precies rekening mee moet houden? Dit lijkt mij iets waar ook niet iedereen bij stil staat
Vochtproblemen treden alleen maar op als je een woning met ventilatietype A helemaal dicht maakt. Als je ventilatie type B, C of D hebt, dan is er van vochtproblemen zelden tot nooit sprake. Zie: ruclips.net/video/P44xetOZFtA/видео.html
@@KetelKlets spouw ventilatie is heel belangrijk, als je de spouw helemaal vol spuit. Heb je geen ventilatie meer in de spouw. Er zitten niet voor niks, open stoot open stootvoegen onder en boven in de buitenmuur
@@renevos4287 Mythe, een spouw hoeft helemaal niet geventileerd te worden. Die extra ingespoten isolatie zorgt ervoor dat vochtdoorslag niet meer bij de binnenmuur komt. Ook groeit zowel op EPS als op glaswol geen schimmel oid. Ventileren is belangrijk binnenshuis, niet in de spouw.
Ik heb ook EPS parels in m’n spouw zitten, maar ik maak me geen extra zorgen na het zien van dit filmpje. Ik wist het trouwens ook niet van de brandklasse.
Dank voor deze nuttige informatie! Ik lees bij Milieucentraal niets over de combinatie brandgevaar en isolatie. Milieucentraal wordt, net als de brandweer, gefinancierd door de overheid. Vreemd dat er geen informatie over wordt gegeven.
Omdat het verhaal helaas niet helemaal klopt, de huidige eps parels hebben veelal brandklasse B, dus in de toepassing tussen twee onbrandbare stenen is dit geen groot risico.
Wow, net de muren laten voorzien van EPS pearls en het stro in mijn dak vervangen door deels Pir Deel 'Unidek' platen. Dus wel even slikken. Anderzijds vraag ik mij of de soep zo heet wordt gegeten als hij wordt opgedaan. Er is natuurlijk een verschil in soorten woningen. Ik heb aan twee kanten van het huis een trap en dus een vluchtweg als het goed gaat. Wellicht had ik het fijn gevonden als je voor de bijdrage ook even je licht had opgestoken bij een ervaringsdeskundige/specialist van de brandweer. Hoe kijkt hij hierna ook in het licht dat we niet allemaal in torens wonen. Wel erg bedankt voor de bijdrage!
Helaas zijn veel iets oudere spouwmuren zijn de bovenkant open, en dan is 'vuurinslag' in je spouwmuur een groot risico en nauwelijks te blussen... Google ook eens op deze zin: Kleine EPS-bolletjes zijn een plaag: 'Je blijft vegen'
niet alleen EPS/PIR/PUR zelf kunnen een risico zijn, maar ook hoe ze afgewerkt zijn. Bij een perfecte afwerking met gipsplaten (dus ALLE naden goed dicht! ) is er meer vluchttijd voordat de ellende begint en zorg dat je vluchtweg vrij is van iig teveel brandbare spullen, anders loop je misschien vast! Bij een brand is de temperatuur zo >400ºC en kort later als het flink door kan branden wel 800ºC. Zeker vanaf ca 400ºC zij al die materialen al lang bezig met ontleding, ze vallen uit elkaar door de grote hitte, pyroliseren in vaktermen. Dat kan in de vorm van de monomeren zijn waar die materialen uit opgebouwd zijn, dus bijv styreen bij EPS, maar dat kan ook via nevenreacties tot andere (ook giftige) stoffen leiden. Het kans zelfs dan ook nog verder uit elkaar vallen tot al dan niet giftige gassen als koolmonoxide, HCN (blauwzuurgas), ammoniakgas en en koolzuurgas, afhankelijk van welk materiaal het is en de omstandigheden waarbij dat gebeurt (temperatuur, zuurstof, resten van katalysatoren, etc). Mijn idee: Geen EPS/PIR/PUR isolatie in of boven ruimtes waar gewoond/geslapen wordt. Zeker steenwol als alternatieve isolatie brandt eigenlijk niet.
Ik vind dat je hier terechte twijfels bij hebt. Ik ben werkzaam in de woningbouw, en moet je helaas vertellen dat klasse D als eis nog best vaak van toepassing is bij nieuwbouw grondgebonden woningen
Ik wil wel even refereren naar een doc van Zembla, waar een klasse B produkt helaas zeer brandbaar blijkt indien het niet wordt toegepast zoals getest. Maar de meeste geïsoleerde voorgevels van flats zijn geen 3m hoog met afzuiging boven de brandhaard. Nu heeft ons huis houten balken en vloeren op de verdiepingsvloer. Dus dan maakt een dubbele laag gipsplaat en glaswol ook niet zo veel meer uit. Net zoals de EPS parels overigens.
Brandbaar isolatie materiaal moet verboden worden. Er is vast wel materiaal dat isoleert (warmte en geluid) dat onbrandbaar is. Je wilt nachts toch lekker slapen zonder zorgen..
Hoewel het zeker goed is hier aandacht op de vestigen combineer je hier een aantal zaken die niet direct een causaal verband hebben. Vooral de link met Grenfell is denk ik wel een paar stappen te ver. Maar ook de link met de brand recent die lastig te blussen bleek omdat zonnepanelen strak tegen elkaar doorgelegd waren en de isolatie er onder wel goed kon branden. Bij Grenfell was het de combinatie van (ontvlambare) afwerking en tussenruimte tot de isolatie waardoor het schoorsteen effect kon ontstaan. In je schouw zal hoogstwaarschijnlijk een brand veel minder goed kunnen ontstaan of kunnen doorbranden?
De brandweer heeft daar wat dubieuze beslissingen gemaakt, als je toch ziet dat methode A niet werkt door de zonnepanelen dan ga je toch iets anders proberen, van binnenuit of door een muur heen bijvoorbeeld? Daar zal nog wel een mooi rapport uit voortkomen met aanbevelingen vermoed ik. Maar puur alleen al het feit dat die isolatie brandde is dus het probleem: glaswol en steenwol branden helemaal niet bijvoorbeeld.
@@KetelKlets Wat ook niet vergeten moet worden is dat er vaak gassen ontstaan die zelf weer heel erg brandbaar zijn. Korte versie: ik heb geen schouw, maar zou me als ik jou was denk ik ook niet te druk maken over de brandbaarheid van die parels O:)
Heel goed artikel! Leg dit maar eens bij de overheidgestuurde MillieuCenraal weg. Die promoten isoleren voor alle andere besparingsopties. Veiligheid zit niet in de plannen helaas
Wij hebben een spouw van 7 cm , met 4 of 5cm glaswol erin. Nu heeft een bedrijf gekeken , en die zei dat er te weinig ruimte is om na te isoleren. Mijn werdt verteld, door het bedrijf dat het helemaal geen zin heeft bij ons. Weet iemand er meer over te vertellen over het na isoleren. Ze willen wek allemaal een hoop in den haag , maar het moet ook maar gaan en nut hebben.
En als je nou zou zeggen dat je het niet eens bent met de boete, kan je het dan niet doorspelen aan de rechtsbijstandverzekering? Gezien de hoogte zou het mij niet verbazen dat ze hiervoor geen acties gaan ondernemen en je direct schadeloosstellen..
@@chewmonkey89 Is onderdeel van de opdrachtbevestiging (voorwaarden) en ze hebben ook werk verricht bij het inventariseren van de spouw. Ik heb er daarom geen probleem mee.
@@KetelKlets de rechtsbijstand dient in dit geval ook niet om onder de boete uit te komen of om de tegenpartij een oor aan te naaien, maar het gaat slechts om een poging schadeloos gesteld te worden. Raadpleeg dan vooral de polisvoorwaarden. Edit: dit kanaal is ooit ontstaan uit het feit hoe je maximaal op kosten kunt besparen toch? ;)
Ha juist dezelfde situatie gehad maar ik heb het afgeblazen omdat het niet meer rendabel genoeg was om extra te isoleren. Ik geef het nog 20jaar en we hebben terug een hout kachel want die is groen en geen isolatie want dat is het veiligst
@Ketelklets Even los van de brandveiligheid, Er zit met een reden ruimte in een spouwmuur; ventilatie. Mensen laten het volspuiten en er is geen ventilatie meer in de spouwmuur met als gevolg vochtproblemen en dan ben je nog veel verder van huis.
Vochtproblemen treden alleen maar op als je een woning met ventilatietype A helemaal dicht maakt. Als je ventilatie type B, C of D hebt, dan is er van vochtproblemen zelden tot nooit sprake. Zie: ruclips.net/video/P44xetOZFtA/видео.html
De kans op vochtdoorslag wordt zelfs kleiner bij naisoleren omdat de ventilatieopeningen worden gedicht en er een extra vochtafstotende laag in de spouw wordt aangebracht. De vochtproblemen ín huis hebben altijd te maken met ruimteventilatie en niet met die van je spouw.
Een vraagplicht bestaat niet. Een Onderzoeksplicht wel. Die is vrij basaal, maar het betekend in feite dat alles wat de leverancier gepubliceerd heeft gelezen moet hebben en algemeen onderzoek naar het product moet hebben gedaan. Het aanleveren van de brandklasse (proactief!) is taak van de verkopende partij. Indien die dat niet doet, is het dwaling van de consument.
ik zou het liefst al die EPS meuk uit mijn muren laten halen. We hadden nooit vocht en schimmel problemen gehad, en nu zit het vol schimmel... En ja we ventileren om het leven. Maar om het schimmelvrij te houden moeten we letterlijk de ramen open zetten. Ik weet niet of je weet wat de isolatiewaarde van een open raam is? Maar volgens mij is die 0,0. Dus we hebben in feite een enorm verlies te pakken met die isolatie ellende. Dan hebben we het nog niet gehad over de enorme teringzooi die je er van hebt. Die parels komen overal weg en uit zetten, zelfs jaren later kom je die troep overal nog tegen... En over het een brand begint nooit in de spouw. Dat klopt, maar veel branden beginnen wel in bijvoorbeeld een afzuigkap, die dan vaak weer zijn afblaas kanaal door de spouwmuur heen geboord heeft. Dan breng je dus zo de hitte rechtstreeks naar je lekker brandbare spul. En als het 1maal in die spouw komt heeft het natuurlijk een mooi schoorsteen effect en spuiten de vlammen in no time er zo boven uit en staat je dak al in brand voordat jij uberhaupt door hebt dat de brand verder is gekomen dan je afzuigkap. En ik heb zelf trouwens ook wat testen gedaan met isolatie materialen die ik wou gaan gebruiken. Ik heb gewoon de dikke gasbrander gepakt, een halve meter van de rol af gesneden en de brander er op gezet op 1 hoek. 1 rol was met een papier backing, dat papier vatte wel soort van vlam maar ging toch ook weer uit als je niks deed, de wol gloeide even na nadat de brander er af was en was natuurlijk helemaal zwart en ingezakt. Maar verder kon ik er niet veel aan merken. Alleen omdat in die toepassing het aannemelijk was dat het heet werd heb ik toch een andere rol gehaald waar een aluminium folie op zat, iets duurder, maar die wou helemaal niet branden. Verder dan een enorm stinkende rook(waarschijnlijk niet gezond) en een verkoold stuk isolatie kwam ik niet na 2 minuten lang de brander er volgas op te zetten. Ik vind het allemaal wel prima wat fabrikanten claimen en beweren, maar het meest overtuigende bewijs is gewoon zelf testen met een rol uit het schap bij de winkel, en dus ook niet met een "gesponsorde" rol.
Hoi Maikel, als je schimmel hebt is het of een koudebrug of je hebt doorslag van regen, een foefje om de schimmel te bestrijden is met een plantenspuit inspuiten met 15% chloorbleekloog en water, niet poetsen en als het goed is verdwijnt het als sneeuw voor de zon, en blijft ook lange tijd weg. (chloorbleekloog kan natuurlijk wel de boel een beetje bleken dus doe altijd eerst een testje ) Ja en dan proberen de oorzaak weg te halen, bij doorslag van regenwater is dat de buiten muur impregneren. (een klote klus die je ook nog om de zoveel jaar moet herhalen) Of met de brander de korrels weg laten smelten 😀 geintje.
Die brandklasses zijn inderdaad wel een ding... In mijn dak zit glaswol, dus dat zit op zich wel goed, maar op het vernieuwde deel ligt er een houtvezel onderdakplaat met brandklasse E, eigenlijk is voor de brandbaarheid het asbest onderdak dat op de rest van mijn dak ligt dan eigenlijk beter... De vloer wordt nog geïsoleerd, daarvoor wil ik een hoge druksterkte en ongevoeligheid voor vocht, waardoor ik eigenlijk bij XPS uitkom: ook brandklasse E dus, al denk ik dat er tussen de bestaande ondervloer (deels cementtegels in mortelbed op volle grond, deels beton) en de nieuwe dekvloer (chape met daarop gelijmde keramische tegels) waar geen elektra of gas loopt weinig risico is op brand, laat staan verspreiding van vuur (zuurstofarme omgeving). De muren ben ik nog steeds niet goed aan uit. Deze zouden met zekerheid langs binnen geïsoleerd worden, mijn huis is bovendien overstromingsgevoelig, dus ik wil geen materialen die als een spons kunnen werken. XPS zou het meest ongevoelig zijn voor vocht, maar is dus zeer brandbaar... PIR is het meest logische alternatief zou je denken, maar blijkbaar zijn de courante PIR-muurisolatieplaten zelfs meestal brandklasse F, waarbij een duurdere versie nog maar brandklasse E is!!!
Ja, jammer dan, maar blijkbaar is asbest verboden, sterker nog, als ze aan je dak moeten gaan werken, bv er een nieuw dak op gaan leggen moet dat asbest er dus vanaf, omdat ze aan asbest niet mogen werken. Hier heeft ketel klets de plank een beetje misgeslagen, veruit de meeste EPS parels die nu worden gebruikt hebben een brandvertragend middel en zijn veelal brandklasse B. Ook omdat deze tussen twee steenlagen zitten en er dus bijna geen zuurstof bij kan is het brandrisico gering. Zeker niet vergelijkbaar met de flatbrand in London waar de isolatie aan de buitenkant was aangebracht en ook nog een ander materiaal betrof. Advies aan ketel klets, blijf bij je eigen vakgebied, dat is top, maar ga het niet hebben over brandveiligheid, blijkbaar heeft die kennis daar dus ook niet al te veel kaas van gegeten.
@@holgerdill6250De parels die ze bij mij wilden gebruiken werd (door henzelf) letterlijk gemaakt van verkruimelde witte piepschuimblokken. Ze gaven ook toe dan hun product brandklasse E heeft. Er zijn EPS parels met brandklasse B, voorzien van grafiet enz, maar dat was niet wat ze bij mij wilden gebruiken.
Heb je niet een beetje paniekerig gereageerd? Immers voor brand heb je drie dingen nodig: 1 brandbaar materiaal 2 voldoend zuurstof aanvoer 3 ontstekingsbron Het lijkt me dat 2 en 3 normaal gesproken niet in een spouwmuur aanwezig is. Als je het overgevel bekleding zou hebben is dat een heel ander verhaal. Ook als je, je huis aan de binnenkant wil isoleren moet je goed opletten.
Snap wat je bedoelt, maar huizen met een rieten dak worden ook gebouwd. Bij bijvoorbeeld blikseminslag is het wel een dingetje. Verzekeraars doen er wel moeilijk over....
Niet alleen blikseminslag, ook schoorsteenbrand, vonkenregen bij renovatiewerkzaamheden enz. Ik ben de eerste verzekeraars als tegengekomen die huizen met een rieten kap niet meer willen verzekeren (ook niet tegen een hogere premie).
Google maar eens op "spouwbrand" 😮 Goed dat je dit onderwerp aantipt 👍 Overigens zijn er ook eps parels met brandklasse B, Aminotherm en Enverifoam zijn een goed (misschien zelfs beter vanwege de beperkte ruimte) alternatief ook brandklasse B
EPS parels die specifiek voor spouwmuurisolatie worden gebruikt bevatten brandvertragende middelen. Het materiaal voldoet aan de europese brandveiligheidsnormen (euroklasse E) dit betekend dat het materiaal minder snel ontbrandt en minder vlamverspreidend is. Mocht er toch brand ontstaan dan zullen in eerste instantie de muren en andere bouwmaterialen getroffen worden voordat EPS isolatie aan de beurt is.
De kruipruimte ligt er vol mee. Pur spuiten vonden ze te lastig. Dat zit wel in de spouw. polyurethaan klinkt best brandbaar. Piepschuim tegen het dak achter kunstof platen. Er is ook nog kingspan dakisolatie gebruikt.Allemaal E. Alleen achter de HDF geveldelen zit steenwol (binnenkant is hardboard).
Er mag op die factuur simpelweg geen los BTW bedrag staan vermeld. Dus stel je moet € 200,- boete betalen en je krijgt een factuur van € 242,- (incl. 21% BTW dus) dan mag die retour.
Je slaat de spijker op zijn kop. Heb zelf in 2019 mijn dak gerenoveerd met Isobouw renovatie platen en vervolgens een stalen damwand profiel geplaatst met daarop de zonnepanelen. De rest heb ik afgewerkt met dakpannen die op hetzelfde niveau liggen als de panelen. In dit hele proces ben ik tot de conclusie gekomen dat de voorschriften en materialen vaak ernstig tekort schieten. Fabrikanten verzinnen ook varianten op brandklassen als “SE”. Ook de veelvuldig gebruikte dakfolies als dampdoorlatende ed zijn zelden brandklasse “B” en vrijwel alt “E”. Op de overgang met de buren heb ik lang nagedacht maar een echte robuuste oplossing bestaat er niet. Wat je vriend zegt dat zodra het goed in brand staat er zoveel hitte en vonken vrijkomen dat er geen redden meer aan is. Dit is een vd redenen dat ik heb gekozen voor dubbel glas panelen gemonteerd op een stalen damwand en niet via een kunststof frame direct op het isolatie materiaal.
Dank je voor de uitleg. Echter is dit niet helemaal waar. Ik heb zelf diverse testen gedaan en ook testen bekeken. Het is inderdaad zo dat de brandklasse alleen, nog niet zoveel zegt over de kans op grote brand in een gebouw. Hout kan immers ook gevaarlijk zijn. Waar we naar moeten kijken is volgens mij het kaars effect. Als je een stokje in brand steekt, dan blijft dat stokje een tijdje als een kaars branden. Dat doen ook heel veel isolatiematerialen. En dat geeft de kans op overslag naar een ander materiaal en/of blijft het een brandstof ontsteken. EPS heeft dat niet. Bij een te hoge temperatuur flitst dat materiaal bijna weg. Als je een plaat eps warm maakt, brand er een gat in, maar daarna stopt het branden ook gelijk omdat er geen brandstof meer is. Een houten plaat blijft branden. Wel is het natuurlijk veel beter om een onbrandbaar materiaal te gebruiken als isolatiemateriaal. Maar ik zou zeggen: Of Onbrandbaar, of een materiaal wat zeer snel weg brand. Bij EPS is de tijd dat het brand, veel te kort om een naast gelegen materiaal aan te steken. Ik hoop dat ik dit een beetje duidelijk heb uitgelegd
Ja ik snap waar je op doelt. EPS is 98% lucht waardoor maar 2% brandbaar materiaal is wat wegkrimpt van de vlam. Overigens zijn EPS parels met SE keur voorzien van brandvertragende eigenschappen zoals die je noemt. Maar dat is wat anders dan de witte 'piepschuim' die sommige bedrijven hanteren.
Sommige witte piepschuim kan inderdaad gevaarlijk zijn, en brand als een kaars. Dit heeft inderdaad te maken met de hoeveelheid brandstof en de snelheid van het branden. Ook is de brandstof/lucht verhouding belangrijk. Een spouw is een trekpijp net als bij een houtkachel. Langzaam brandende isolatie in de spouw die als een kaars brand en dan ook nog eens de juiste brandstof/lucht verhouding is echt funest. @@KetelKlets
je kan eens kijken naar thermofoam dat is brandklasse B en isoleert goed, en kun je dus ook zo die muur in spuiten om bestaande isolatie aan te vullen.
Met die lisdodde als isolatie is het ook klasse E / F . Korte tijd een hype geweest in het nieuws als het isolatie van de toekomst. En dan zouden ik als boer dat moeten gaan planten als nieuw verdienmodel maar ook zo verschrikkelijk brandbaar dat dat spul is
Hennep niet overigens: B2 (iig als het bewerkt is met bijv Soda, standaard is het ook E). Ik bedoel dan uiteraard niet de kwekerij met geprutste meter en geluste stekkerdozen natuurlijk, maar het materiaal.
EPS parels en minerale wol kan uberhaupt niet worden ingespoten bij huis waar al isolatie in zit. Waarom? Omdat beide materialen tegen het binnenblad worden gespoten met luchtdruk maar omdat er glaswol in zit heb je geen goeie verdeling van het materiaal, ofhoewel is het proppen schieten
Je kan ook even kijken bij open stootvoegen aan de buitenkant van de gevel. Als er isolatie aanwezig is zal ie dat daar kunnen zien bij een woning uit die tijd
spouw ventilatie is heel belangrijk, als je de spouw helemaal vol spuit. Heb je geen ventilatie meer in de spouw. Er zitten niet voor niks, open stoot open stootvoegen onder en boven in de buitenmuur
Mythe, een spouw hoeft helemaal niet geventileerd te worden. Die extra ingespoten isolatie zorgt ervoor dat vochtdoorslag niet meer bij de binnenmuur komt. Ook groeit zowel op EPS als op glaswol geen schimmel oid. Ventileren is belangrijk binnenshuis, niet in de spouw.
De spouw moet wel degelijk geisoleerd worden, de ventilatie ruimte in de spouw zit er zeker niet voor niets er komt hoe dan ook vocht in de spouw en als die isolatie de vocht opneemt is de isolatiewaarde 0.0
@@aadkuiters9803dat doet de isolatie dus niet (beide vochtafstotend) en nee, de spouw ventileren hoeft niet, dat is namelijk letterlijk wat elk isolatiebedrijf doet bij naisoleren (volledig dichten) en dat gaat prima. Mocht je een kruipruimte hebben die ventileert via de spouw, dan plaatsen ze daar wat losse roostertjes voor.
Het bouwbesluit is er op gericht dat de mensen in het pand kunnen vluchten en het de brand niet uitbreid naar aangrenzende panden. Dat je pand enorme schade oploopt is niet relevant. Vandaar vaak ook aanvullende eisen van verzekeringen voor bedrijfspanden.
Goed en erg belangrijk punt! Er worden nu sommige isolatie-maatregelen genomen die helaas zeer bedenkelijk zijn. Er zijn veel 'cowboys' op de isolatie markt, en vertellen vaak niet noodzakelijke maatregelen die extra moeite en geld kosten, dit is ook al eens op RTLnieuws besproken, Google ook eens op deze zin: Kleine EPS-bolletjes zijn een plaag: 'Je blijft vegen'
Eigenlijk een beetje kort door de bocht, aan de andere kant wel goed om hier over het algemeen aandacht voor te vragen. Je voorkomt nooit brand, maar het is alleen zo dat je het risico zo klein mogelijk probeert te houden. De brandveiligheid van een gevel is in het totaal, dus van buiten naar binnen en ook andersom. Stenen gevels geven op zich al meer bescherming, maar een houten gevel, soms ook aan de binnenkant, geeft een kwetsbaarheid. Het geld voor alle onderdelen in de woning. Je hebt al een topic over Chinese opladers met de + en de - vlak bij elkaar, over de veiligheid van meterkasten, etc. Wie bekijkt af en toe zijn meterkast met een warmtebeeldcamera, er zit tenslotte heel veel vermogen op veel minder oppervlakte dan voorheen. Wie meet de temperatuur van de door stof niet meer gekoelde ventilatoren, in allerlei toepassingen? We willen geen bankstellen die brandvertragend behandeld zijn, want van die brandvertrager wordt je ook ziek, etc. Het wordt een probleem om de woning uit te komen omdat alles luchtdicht gemaakt wordt en bij brand (overdrukt!) de voordeur niet meer open wil.... Wat willen we, energiezuinigheid en vluchtveiligheid. Alles bij elkaar: het is brandPREVENTIE, niet alles valt te managen, het is één van de risico's die aanwezig zijn. Ga door met het fantastische kanaal en alle goede video's. Deze opmerking is niet belerend bedoeld, maar iedereen moet over zijn eigen aanwezige risico's nadenken.
Ik loop inderdaad met enige regelmaat met mijn Flir rond ja 🙂 Ik kan daarmee precies zien op welke groep mijn zonnepanelen invoeden op een zonnige dag.
Als je dit als Klikbeet wilt benoemen dan is dat helemaal prima, het is goed als zoveel mogelijk mensen hier van weten en er rekening mee gaan houden..
Sorry, maar je verhaal hier slaat kant nog wal, en de vergelijking met de woontoren is gruwelijk slecht. Er is daar iets heel anders gemaakt (en niet getest of gecontroleerd) dan de 5m3 eps pareltjes die je in je muur wilde spuiten. Er zat een voorzetwand / cladding voor de oude betonnen constructie. Deze zal vol met oa hout en PE (brand als de gekken naar alle kanten, drupt naar beneden) en aluminium. Wat dacht je van laminaat, of de o zo gewilde PVC vloeren...............
Het gaat er toch om dat je voor jezelf een risico analyse maakt, wil ik dit in mijn muren hebben ja of nee. Is er een kans dat die eps parels in aanraking komen met brand in of buiten je woning, waarschijnlijk niet. De ene vind dit prima de ander niet. Er zijn ook mensen die elke dag een pak sigaretten roken en 100+ jaar oud worden, het gaat goed zolang het goed gaat.
@@pjee3975 heb je helemaal gelijk in, het is iets persoonlijks, maar nu word het breed uitgemeten voor een groot publiek. Het is maar voor 1 ding nodig: Sponsoring van het Ketel Klets kanaal.
Weet je wat de top 3 is bij woningbranden? - Vervuilde wasdroger - Stekkerdozen, verlengsnoeren en USB-laders - Verouderde groepenkasten Zonnepanelen staan er nog niet eens tussen.
@@arjen8612 Ware het niet dat ik zonnepanelen goed snap en dus ook weet waar het fout kan gaan bij brand: dit is vrijwel altijd in de kabels of stekkers. Als die in orde zijn, dan is er weinig aan de hand. Plus dat zowel optimizers als micro's geen risico hebben op vlambogen of vlamboogdetectie aan boord hebben. Zonnepanelen zijn wat dat betreft niet gevaarlijker dan een stuk witgoed.
Wat moet er dan aan zonnepanelen branden? Glas? 98% van de onderdelen van zonnepanelen zijn onbrandbaar, dat is ook niet het probleem, het probleem was de bouwconstructie daaronder in combinatie van doorleggen van de zonnepanelen zonder ruimte ertussen. In een normaal huis wordt dat ook niet gedaan. De brandoorzaak zal vermoedelijk een foutief elektrisch apparaat of installatie zijn geweest.
Ok je zegt dat je muren reeds geïsoleerd zijn en dat je nog 4cm wenst bij te isoleren. Al eens opgezocht wat daarvan de brandklasse is. Indien dit PIR platen zijn is de brandklasse ook F. Dus je verhaal houdt geen steek…
Vuurgevaarlijk betekent dat er vuur aan de onderzijde van de muur ontstaat en dan vliegt de boel snel in de fik, vuur gaat van beneden naar boven. Die kans is bijna nihil. Ontstaat het vuur bovenaan dan verloopt de brand veel trager, verder is de brandbaarheid waarschijnlijk getest onder laboratorium omstandigheden zonder stenen muur. De ruimte is tussen 2 muren opgevuld dus weinig zuurstof. Ik vind het een storm in een glas water. Alles is gevaarlijk, in mijn dorp met 5000 inwoners, daar brand nog niet 1 huis af per jaar. Verwaarloosbaar. Je krantenbak is ook brandbaar, spititus in je keuken kastje. Ga zo maar door. Zwaar overdreven aktie dat afblazen.
@@WvhKerkhof Ik ben blij dat ik het heb afgeblazen, dat is voor mij het enige wat telt. Ga nu kijken welke materialen ik kan kiezen die brandklasse A1, A2 of B hebben.
@@KetelKlets Vraag mij af, zou dat nou echt zo nauw komen met die knauf glasvezels 4 cm in plaats van minimaal 5 cm spouw. Zelf hoor ik wal veel goede berichten over minerale wol inblazen, alle andere alternatieven zijn toch aardolie producten, al dan niet behandeld met extra chemicaliën. 😀heb je een goed geïsoleerd huis maar wel de rest van je leven koppijn, of erger 😀 En idd de spouw is bedoeld om doorslag van slagregen langs de binnenkant buiten muur naar beneden af te voeren. En ook ben ik benieuwd, is de bestaande isolatie er wel zo slecht aan toe ? ( zelf ben ik er ook nog niet over uit, heb een huis zonder isolatie in de zomer is het een steenoven )
@@bzrk6251 Bestaande isolatie is nog prima, en of die ene centimeter uitmaakt moet nog blijken, maar de tijd was dusdanig kort dat afblazen en rustig onderzoeken de voorkeur had.
Net een enorme brand gehad. EPS parels waren vorige maand net in de muur gespoten. Na de brand afgelopen week een roetonderzoek gehad plus spouwmuur is ook bekeken. De EPS parels waren on-aangetast!. En het is erg heet geweest in het pand.
EPS parels zijn niet één product, zoals gezegd zijn er ook parels met brandklasse B. En elke situatie of brand is anders, dat speelt allemaal mee.
De kans dat deze parels in brand vliegen is ook niet zo groot zolang deze door stenen muren zijn ingesloten. Voor een dak is dat heel anders omdat een brand omhoog kruipt. Het argument van fabrikanten is vervolgens dat zodra het dak in brand staat de woning toch al min of meer verloren is waardoor het niet veel meer uitmaakt. Dat het wel wat uitmaakt hebben we recent gezien toen een hele rij woningen via het dak in de hens ging.
Dan heb je geluk gehad of een mooi verhaal verzonnen. Ik heb bij de isolatie van mijn muren wel gekeken naar de brandbaarheid en die EPS parels komen er bij mij absoluut niet in.Ook niet die zogenaamd branklasse B parels. Ik heb er glaswol vlokken in laten doen. Die isoleren net zo goed of beter en branden niet.
Volgens mij mag EPS isolatie in nieuwbouw niet gebruikt wrden en officieel in renovaties (zoals hier) ook niet. Maar omdat je het meestal als particulier zelf laat doen controleert niemand het.
Naast de brandbaarheid is er nog een gevaar met EPS parels. Als ze heet worden smelten ze en kunnen giftige gassen uitstoten. Als ze smelten kan potentieel een brandende straal gesmolten materiaal ontstaan. Lekker dan, zeg maar.
Met brandklasse moet je oppassen. De certificeringstest wordt op een heel bepaalde manier gedaan en fabrikanten ontwikkelen producten die in de test goed scoren maar die in jouw muur toch levensgevaarlijk kunnen zijn. brandexperts waarschuwen daar al jaren voor. EPS is brandbaar, smelt en stoot giftige gassen uit. Dat is gewoon wat het doet. Om brandklasse B te bereiken met dat spul hebben ze er waarschijnlijk een coating omheen gedaan die die effecten tegenwerkt tijdens een standaard certificeringstest. Dat wil helemaal niet zeggen dat ze veilig zijn als ze bij jou in de spouw zitten of in de omstandigheden zoals tijdens een brand in jouw huis voor kunnen komen. Blijf dus altijd je gezonde verstand gebruiken als je er onderzoek naar doet Een slechte brandklasse is een slechte brandklasse maar een goede klassering wil niet altijd zegggen dat het materiaal veilig is. Ik heb heel veel websites gevonden waar "moeilijk brandbaar" of "brandveilig" materiaal werd aangeboden dat als je met wat moeite de brandklasse tevoorschijn haalde toch brandklasse E had.
Als je de keuze hebt moet je volgens mij altijd de meest brandveilige optie kiezen. EPS parels isoleren trouwens helemaal niet zo goed. Andere kunststof isolatie zoals PIR en PUR isoleren veel beter. EPS zit in de buurt van steenwol en glaswol. Niet slecht, maar geen reden om extra risico te nemen. PUR is trouwens ook heel brandbaar en PIR (heb ik zelf getest) brandt wel maar gaat na een paar seconden uit. Er vormt een dicht laagje roet op dat de vlam afsluit.
Heb zelf bij een fabrikant van EPS gewerkt op het laboratorium alwaar ook brandtesten werden gedaan. EPS met brandblusser E hoort niet voor isolatie te worden gebruikt, daar is een speciale EPS voor waar een brandvertrager in is verwerkt. Het zal wel gaan branden maar is ook zelfdovend.
Als je een snelle winst wilt boeken dan zou je je meubilair e.d. moeten laten impregneren met brandvertragers. Er zijn diverse Europese landen waar meubels niet mogen worden verkocht zonder brandvertragers maar als je er hier in Nederland naar vraagt dan kijkt de gemiddelde medewerker je aan alsof hij water zien branden.
Het nadeel van brandvertragers is weer dat die niet best voor je gezondheid zijn. Lastige keuzes…
Wacht is even. Je hebt het over pfas???? Die zooi moet je echt niet in huis hebben. En al helemaal niet gebruiken in spuitvorm voor waterafwerende zaken mensen! Let op die troep. In mijn familie veel ellende door die fabriek hier.
Misschien terug richting asbest keren dan? Opspuiten met asbest vlokken😅
Beter is om geen meubels in huis te nemen. Wollen tapijtje op de grond en daarop dan zitten.
Dank je voor deze uitleg. Er zijn al teveel on gelukken met brandbare isolatie gebeurd. In Dubai is een hotel afgebrand door brandende isolatie. Ik heb daar voor de nieuwbouw van een hotel een vertegenwoordiger van EPS isolatiemateriaal uitgenodigd, omdat hij beweerde, dat zijn materiaal onbrandbaar was. Met een sigarettenaansteker kreeg ik het zo in de brand. Man werd afgeserveerd.
De brandbaarheid van EPS en XPS is vrij algemeen bekend. Om de actie af te blazen vind ik eerlijk gezegd wel wat impulsief. Je moet een afweging maken tussen risico op bijdrage van branding wikkeling van de EPS in relatie tot wooncomfort en verduurzaming van de woning. Ik weet niet hoeveel m2 gevel je wilde laten isoleren. Maar, er zit al voor het overgrote deel onbrandbare minerale wol in je spouw en wil daar slechts 4cm EPS aan toevoegen. EPS is weliswaar licht ontbrandbaar, maar er zit maar erg weinig energie in opgeslagen. Met andere woorden als het verbrand, komt er ook maar relatief weinig warmte bij vrij en omdat je ook slechts 4cm toevoegt, is de bijdrage aan de brand niet erg groot en weegt m.i. niet op tegen de voordelen die je wilde behalen door het inspuiten van het materiaal.
Daar komt ook nog bij dat de EPS in de spouw niet zo snel vlam vat. Alles bij elkaar is de bijdrage van de EPS aan extra risico bij brand erg minimaal.
2de om iets laat te branden moet er wel zuurstof bij kunnen... das het verschil met die toren of het dak waar zoals gesteld de isolatie aan de buitenzijde ipv ingesloten zit (spouwmuur) dus ja als je de keuze hebt zou ik zeker voor de versie met een betere scherming kiezen maar tegelijk denk ik niet dat dat alle huizen welke hiermee reeds voorzien zijn nu meteen een gigantisch risico lopen.
@@petersakko2348waarom pas de put dempen als het kalf verdronken js?
Het klopt wat je zegt over BTW, als er geen werkelijke diensten geleverd zijn mag er geen BTW geheven worden. De ondernemer hoeft het immers ook niet af te dragen.
Eigenlijk is het belachelijk dat dit nog toegestaan is, hier laat het bouwbesluit echt wel grove steken vallen i.m.h.o.
Goed dat je deze video hebt gemaakt.
De EPS parels zitten opgesloten tussen twee stenen muren. Meubels en andere spullen in je huis vind ik een groter gevaar dan deze EPS parels. Eén stenen muur van ~10 cm dik geeft vaak al meer dan genoeg bescherming tegen branddoorslag.
Precies, dat dacht ik dus ook.
Veel iets oudere spouwmuren zijn de bovenkant open, en dan is 'vuurinslag' in je spouwmuur een groot risico en nauwelijks te blussen...
Google ook eens op deze zin: Kleine EPS-bolletjes zijn een plaag: 'Je blijft vegen'
Helaas heb je ook kozijnen van hout of kunststof die veel minder bescherming geven tegen branddoorslag
@@se032131
Heeft helemaal niets met de zeer brandbare EPS-bolletjes te maken.
Als ik hier de reacties lees, vind ik het wel zorgwekkend. Eps parels die (veilig) tussen 2 muren zitten, zodat eea brandveilig is. Tuurlijk Dream on. Deze korrels zijn zeer brandgevaarlijk. Vooral opgesloten tussen 2 muren. (Lees bijna niet te blussen) brand in een woning geeft hoge temperaturen waardoor tussen de gevel geen open vuur nodig hoeft te zijn om vlam te vatten. In Zwolle konden we bij gebouw vermate tijdens een grote brand de hel. buitengevel afbreken. Vreselijk veel schade en een zeer gevaarlijke situatie voor de oude bewoners. Nooit aan beginnen deze rommel. Lucht isoleerd veel beter in de meeste gevallen....
@@roepieroepie5333 EPS parels zijn 96% lucht... En zoals de video laat zien, de goede parels met brandvertraging branden niet en krimpen weg van de vlam.
Dank voor de info. Mijn huis uit 1974 (het jaar na de oliecrisis) is geïsoleerd met tempex platen. (spouwmuur en dak) Ik was ook van plan het na te isoleren met parels in verband, maar ik denkt er nu toch over om voor de brandvrij korrels te gaan. Al denk ik dat het in mijn geval niet zoveel uitmaakt. Ik zie de kans op brand in de spouw ook als minimaal: Wanneer het daar brandt dan lijkt mij dat de er niet veel meer te redden is. Dan rest de brandverzekering.
Over vocht. Ik heb sinds vorig jaar een vocht probleem, nooit eerder gehad. Ik heb nu het vermoedde door vervanging van mijn badgeiser met waakvlam (75 m3 gas per jaar !!!) door een geiser met elektronische ontsteking en gesloten lucht aanvoer/afvoer. Daarmee ben ik mijn gasgestookte 'ventilatie' kwijt. Vocht problemen krijg je dus niet alleen door isolatie....
Ik ben normaal gesproken heel erg van de veiligheid. Hier ook bewust alleen gipsvezelplaat en steenwol gebruikt boven de apparaten in de technische ruimte. Maar gezien dat de dakplaten vanuit de bouw van piepschuim en hout zijn gemaakt is het misschien een beetje overkill.
Voordat je in zo'n spouwmuur brand krijgt staat je huis trouwens al lang in een vuurzee. De binnenmuur neemt eerst zelf veel warmte op en zelfs als je de EPS parels uiteindelijk in brand krijgt, zal dat vooral naar buiten gaan roken en op zijn voordat het iets bij heeft gedragen aan de brand.
Voor de binnenafwerking van je woning is het wel belangrijk om goed te kijken naar de brandveiligheid. Materialen zoals PIF lijken super handig en goedkoop, maar met alleen wat lucht en een gipsplaatje er voor is dat niet handig.
Het scheelt ook als je geen rokers, kaarsen en gaskookplaat hebt. Die zijn al snel 100x zo gevaarlijk dan de verkeerde isolatie kiezen. Brandklasse B in je spouw is schadebeperking, geen preventie.
Je mag ook hout gebruiken bij de bouw van een huis en een plat dak bekleden met bitumen; allebeide op z'n minst klasse E en toch zijn er weinig huizen met platte daken die iets anders gebruiken.
Wat je jezelf af moet vragen is hoe waarschijnlijk het is dat er in een spouw iets in de hens vliegt. Ik denk dat het waarschijnlijker is dat je zonnepanelen geraakt worden door de bliksem en zo alsnog je kasteel in vlammen opgaat. Maar als je je er niet goed onder voelt dan was het de juiste keuze om het af te blazen. Er zijn genoeg andere materialen en technieken om te isoleren.
Tegen de tijd dat de spouw gaat fikken is de rest van het huis al weg, denk ik. Het is niet alsof er elektriciteit in die spouw loopt.
Waardevolle informatie. Ik voel me veiliger na jouw video omdat in mijn spouw vlokken zijn verwerkt 👍
Nooit bij stilgestaan, hoe het zit bij brand. Ik ga er ook vanuit dat we geen brand gaan hebben🤞🏻.
Recent is er een hevige aangestoken brand geweest bij ons in de wijk. De stenen zijn nog steeds als nieuw, buiten wat zwarte roet aanslag waar rook naar buiten is geraakt.
De besparingen in gasverbruik die we gemaakt hebben door 6cm eps zijn echt de moeite, van +-1500m3 naar -+-900m3 gas. Wij zijn fan!
Onvoorstelbaar, goed dat je ondanks extra werk en kosten er aandacht aan besteed.
Prima video weer. Inderdaad erg vreemd dat dit nog mag!!
Dat is heel simpel. Er zit geen zuurstof tussen die parels. Geen zuurstof is geen brand. Ik heb ze ook en als je gewoon goed nadenkt is het gewoon een soort piepschuim. Ik wist dat het licht brandbaar was.
Mensen beseffen niet dat veel isolatiematerialen gemaakt zijn van OLIE. Geldt voor PS (PE/tempex), maar ook voor polyurethaan (PU) Polyisocyanuraat (PIR) enzovoorts. Glaswol, steenwol en foamglas zijn onbrandbaar. Het is daarbij wel van belang waar het isolatiemateriaal wordt toegepast. Onder een betonnen vloer, maar ook in een spouw zou ik me niet het meest druk maken, maar wel voor toepassingen in het dak. De recente brand in Arnhem waar een rijtje huizen in de as gelegd wordt (met zonnepanelen op het dak) laat zien hoe tricky dat is. Op zijn minst zouden er dan onderbrekingszones moeten worden aangebracht om branddoorslag van het ene naar het volgende huis te voorkomen.
Ik vind eerlijk gezegd dat je geen vergelijking kan maken tussen de brand in de woontoren in Londen en de gevolgen van een brand in een woonhuis. Allereerst moet er een ontstekingsbron zijn die het materiaal in brand zet. Ik kan mij geen bron bedenken die brand in mijn spouw zou kunnen veroorzaken. Ten tweede had de woontoren aanzienlijk minder vluchtwegen dan een woonhuis. Ten derde was de rook een belangrijke factor bij de brand in de woontoren. Risico = kans * impact. De kans ligt als je het mij vraagt dicht bij 0. Als het dan in je spouw brandt dan moet deze ook nog ergens doorslaan om de rest van de woning in brand te zetten. Dat lijkt mij al lastig met gestucte muren. Dus de impact van zo’n brand lijkt mij ook niet heel hoog. Ik zie het als een te verwaarlozen risico.
Het slaat vaak door op de plek waar de dakconstructie op de spouwmuur rust. Maar weinig muren zijn aan de bovenkant dicht. Omgekeerd kan een brand in het dak doorslaan naar beneden wanneer je spouwisolatie zeer brandbaar is.
Ik denk dat het ook wel meevalt. Voor individuele huizen zijn rook preventie en rookmelders veel effectiever om ongevallen te voorkomen. Doorslaggevend is hoeveel mensen in een ruimte zijn en hoe snel ze kunnen vluchten bij brand.
En voor grote panden en renovaties worden de toegepaste brandklasses wel degelijk meegenomen in de beoordeling van de brandveiligheid. Lees die rapportages maar eens na hoe ze dat doen. En ook daarna beoordeeld de brandweer het ontwerp en doen ze soms nog aanpassingen die de adviseur niet heeft gezien.
Maar wie weet, hoe meer particuliere mensen dit eps gaan gebruiken in hun huis, hoe groter het risico toch kan worden. Ik ben wel benieuwd naar een vervolg hierop.
Wat dacht je van onkruidbranders in combinatie met ventilatieroostertjes of dilletatievoegen?
@@martijn203 Draai dat argument om: waarom zou je wél bewust zeer brandbare isolatie in je muur steken? Het gaat goed, zolang het goed gaat..
@@Dhrpedro als de isolatie volgens de richtlijnen is aangebracht dan zijn de stootvoegen en oorspronkelijke ventilatie kanalen dichtgemaakt. Vervolgens worden er kokers aangebracht om de kruipruimte te ventileren. Het isolatie materiaal zou niet bereikbaar moeten zijn
hoi, houtvezel isolatie plaat heeft ook klasse E, daarvan zeggen ze dat het een laag roet creëert als het begint te branden en zo minder zuurstof krijgt. Wat vind je daarvan? wel niet gebruiken? grt
Bedankt weer Keteltje
Goed dat deze info ook in het Nederlands bekend wordt gemaakt. Op RUclips staan diverse Engels talige filmpjes waarin diverse isolatiematerialen in de brand worden gestoken. Een aantal materialen brande als een fakkel. Met name de plastic producten.
Je kan Aminotherm isoplusschuim overwegen. Dat heeft heeft brandklasse B. En ook geschikt voor na-isolatie in een restspouw van 4 cm
Dat schuim is een UF-schuim en die zijn in gecultiveerde landen als Canada gewoon verboden omdat er een realistische kans is op vrij formaldehyde, die wel met een max gehalte in de ruimte in het Bouwbesluit staat. Kijk je de UF-schuim certificaten na dan zie je dat er niet op gehandhaafd wordt, sterker nog dat aspect wordt niet eens in het certificaat genoemd. Alleen dat het beter is om een aantal uren je huis uit te gaan (immers het is giftig als het vrij komt..) ... waar je in België je een paar weken uit je huis moet, het wordt daar ook veel minder verkocht. Verder wordt het al heel snel bros door de krimp die in alle richtigen op treedt, het onthecht dus ook van de oppervlakten waar het tussen zat. En wordt erg bros, dat was vroeger ook al zo met dat type schuim, en na een aantal jaren zakt het dus in elkaar. Wanneer? Hangt van de omstandigheden af. www.livios.be/nl/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/19608/uf-schuim-schadelijk-voor-gezondheid/
Brandklasse B2. Niet geldig in Nederland😂😂😂 heerlijk al die experts hier…
Zeer interessante en heel belangrijke info.👍👍👍
Brandveiligheid is iets van je jaren 90 voor het huidige wookisme mag je gewoon je huis als een kerstboom uitrusten en alles laten affikken zonnepanelen, zonneboilers, elektrische auto's allemaal allang benoemt door experts als ondeugdelijk en gevaarlijk maar ja Greta
Bedankt voor de tip had al een goed geïsoleerd huis maar was inmiddels ook overtuigd van de noodzaak de spauw te vullen maar goed toch maar even verder onderzoek plegen!
Godzijdank voor m'n houtkachel veilig goedkoop (mits je zelf brandstof kan verzorgen) en lekker warm
Als je brandveiligheid nastreeft zou ik die houtkachel als eerste wegdoen. Zowel binnen als buiten (schoorsteenbrand) zijn die dingen echt een beruchte oorzaak van brand. En een watergevulde zonneboiler brandgevaarlijk? 😁 Niet te bang zijn van nieuwe dingen, er komen jaarlijks 9 miljoen zonnepanelen bij in Nederland, het aantal branden staat daar niet mee in verhouding (zeer laag aantal).
Gelukkig weten we nu één ding, van brandveiligheid hoeven we jou niet te vragen, want daar heb je gezien je antwoord echt geen enkele kennis van. Wat Greta daar nu weer mee te maken heeft is me ook onduidelijk. Die door jou genoemde experts wie zijn dit dan, de echte experts die ik ken hebben op die gebieden namelijk een heel ander geluid.
Hmmmm. Top dat je dit behandelt.
Zit er zelf ook aan te denken om de spouw te laten isoleren en ga deze info dan zeker meenemen 🙏
Er is wel een nuance, het product zelf is heel brandbaar, maar om vuur te hebben heb je een aantal zaken nodig: brandstof + zuurstof. Normaal moet je ook spouw toemaken, waardoor er geen zuurstof aankan.Daarom dat je in belgie niet zomaar 2 materialen mag hebben. In jouw spouw zit natuurlijk al een luchtdoorlatend materiaal, en dat zorgt voor de toevoer van zuurstof als er iets mis gaat. Wij hebben de spouw laten opspuiten en daarna de buitengevel gedaan met EPS panelen en steenstrips, maar ook daar zit wel een mortel laag tussen. Ik heb eens tegen een test blok die ik liggen had een test gedaan met een onkruidbrander en het schoot niet in de fik (wel tegen de steenstrip kant).
Waar je wel een heel goede opmerking is de brandklasse. Hier is zowel voor de spouw, als voor de buitengevel materiaal met brandklasse B gebruikt. Dat zou weldegelijk moeten verplicht worden, want die zijn anders opgebouwd.
Soms worden dingen gemeengoed en denkt niemand er meer goed over na wat het nu allemaal precies in houd. Ben zelf boerderij aan het verbouwen en sta iedere keer weer voor dergelijke keuzes wat te doen qua isolatie. Advies: wees altijd kritisch voor wat je kiest (voor zover je hierover wilt nadenken...) ipv de meute te volgen.... Zelf de keuze gemaakt voor 10cm voorzetwand PIR en dak nageisoleerd met 200mm spuitwol van Knauf...
Ja , het is altijd verstandig om naar de brandbaarheid te kijken, stenen bankstel tafels keuken , onbrandbare kleding en andere huisraad en inboedel enz enz.
Gekheid natuurlijk die piepschuim korrels ( EPS parels ) maar ook pir en pur kan je beter vermijden als je de mogelijk hebt.
Dat gezegd, de kans op brand is wel heel erg klein, en word wel wat overdreven.
Die toren in Londen was aan de buitenkant bekleed met piepschuim staal plaat dus niet in de spouw, zo als best wel veel gebouwen die achteraf extra geïsoleerd zijn, ook in Nederland.
Overigens dat brandwerende goedje waar mee gewerkt word is weer een PFAS variant , daar is ook weer gedoe over.
Daarom heb ik destijds mijn zolder geïsoleerd met glaswol, ondanks dat dat veel bewerkelijker was. Was is overigens het bouwjaar van je woning? 5 cm klinkt als eind jaren 70/jaren 80.
Dit is heel nuttige info!
Helaas zijn die parels enige tijd geleden aangebracht bij m'n ouder's huis
Bijzonder dat dit spul verkocht mag worden.
Goede info, doe er je voordeel mee!
Hoe zit het eigenlijk met de brand klasse van geïmpregneerd wol als spouwmuur isolatie!?
Hallo Rick. Zelf zit ik ook te kijken voor na isolatie. Ben wel gecharmeerd van airofill . Dit is een nieuwe isolatie methode welke nog in de kinderschoenen staat. Brandklasse meen ik B en de isolatie waarde is het DUBBELE van EPS/ steenwol etc
Wow dit is wel zorgelijk, nooit bij stilgestaan. Wel raar dat dit niet in bouwbesluit is meegenomen. Dank voor de tip Rik
Het bouwbesluit is het absolute minimum waaraan een bouwwerk moet voldoen in Nederland zodat personen die er in zitten veilig kunnen vluchten; niet meer; niet minder.
Volgens mij valt het wel mee. Voor brand is ook zuurstof nodig en zie niet hoe dat makkelijk in de spouw kan komen. Bij die torenflat in London zat het materiaal aan de buitenkant. PIR platen worden ook massaal toegepast bij dakisolatie en nieuwbouw muurisolatie en daar lijkt me brandgevaar een stuk groter.
Verder wil de overheid graag een oogje dicht knijpen omdat het om het klimaat maatregelen gaat en daar moet alles voor wijken. Negatief nieuws over isolatie zou mensen kunnen weerhouden te isoleren met allemaal claims tot gevolg van mensen die wel al geïsoleerd hebben. Dat wil men koste wat kost vermijden. Zo werkt het gewoon. Daar gaat men dan oven 20 jaar wel weer een parlementaire enquête over houden.
Je huis is in wezen een brandcompartiment. Tussen jou en de buren moet het minimaal 30/60 minuten duren voordat de brand overslaat. Als jij een spouwmuur hebt, kun je misschien zelfs stellen dat EPS parels de brandveiligheid verbetert, aangezien de zuurstoftoevoer mogelijk ook wordt beperkt of geblokkeerd. Sowieso biedt een spouwmuur (in theorie) meer dan genoeg bescherming geven brandoverslag).
Heb je met het kiezen voor spouwisolatie ook rekening gehouden met eventuele vochtproblemen? Dat lijkt me een interessante video om te maken waar je precies rekening mee moet houden? Dit lijkt mij iets waar ook niet iedereen bij stil staat
Juist dat is de reden waarom ik mijn jaren tachtig woning spouw niet ga na isoleren. Ik lees teveel problemen.
Vochtproblemen treden alleen maar op als je een woning met ventilatietype A helemaal dicht maakt. Als je ventilatie type B, C of D hebt, dan is er van vochtproblemen zelden tot nooit sprake. Zie: ruclips.net/video/P44xetOZFtA/видео.html
@@KetelKletsdat ligt dan wel aan de staat van je buitenmuur en voegwerk.
@@KetelKlets spouw ventilatie is heel belangrijk, als je de spouw helemaal vol spuit. Heb je geen ventilatie meer in de spouw.
Er zitten niet voor niks, open stoot open stootvoegen onder en boven in de buitenmuur
@@renevos4287 Mythe, een spouw hoeft helemaal niet geventileerd te worden. Die extra ingespoten isolatie zorgt ervoor dat vochtdoorslag niet meer bij de binnenmuur komt. Ook groeit zowel op EPS als op glaswol geen schimmel oid. Ventileren is belangrijk binnenshuis, niet in de spouw.
Ik heb ook EPS parels in m’n spouw zitten, maar ik maak me geen extra zorgen na het zien van dit filmpje. Ik wist het trouwens ook niet van de brandklasse.
Dank voor deze nuttige informatie! Ik lees bij Milieucentraal niets over de combinatie brandgevaar en isolatie. Milieucentraal wordt, net als de brandweer, gefinancierd door de overheid. Vreemd dat er geen informatie over wordt gegeven.
Omdat het verhaal helaas niet helemaal klopt, de huidige eps parels hebben veelal brandklasse B, dus in de toepassing tussen twee onbrandbare stenen is dit geen groot risico.
Ik hoop dat je ook een kwaliteitsverklaring op het toegepaste product hebt. Dat maakt veelal een verschil met de bepaling van het energielabel.
Hallo je verhaal van geen btw bij de niet geleverde dienst. Geld dat ook voor de opzeg vergoeding bij de energie maatschappij?
Wow, net de muren laten voorzien van EPS pearls en het stro in mijn dak vervangen door deels Pir Deel 'Unidek' platen. Dus wel even slikken. Anderzijds vraag ik mij of de soep zo heet wordt gegeten als hij wordt opgedaan. Er is natuurlijk een verschil in soorten woningen. Ik heb aan twee kanten van het huis een trap en dus een vluchtweg als het goed gaat. Wellicht had ik het fijn gevonden als je voor de bijdrage ook even je licht had opgestoken bij een ervaringsdeskundige/specialist van de brandweer. Hoe kijkt hij hierna ook in het licht dat we niet allemaal in torens wonen. Wel erg bedankt voor de bijdrage!
Helaas zijn veel iets oudere spouwmuren zijn de bovenkant open, en dan is 'vuurinslag' in je spouwmuur een groot risico en nauwelijks te blussen...
Google ook eens op deze zin: Kleine EPS-bolletjes zijn een plaag: 'Je blijft vegen'
niet alleen EPS/PIR/PUR zelf kunnen een risico zijn, maar ook hoe ze afgewerkt zijn. Bij een perfecte afwerking met gipsplaten (dus ALLE naden goed dicht! ) is er meer vluchttijd voordat de ellende begint en zorg dat je vluchtweg vrij is van iig teveel brandbare spullen, anders loop je misschien vast! Bij een brand is de temperatuur zo >400ºC en kort later als het flink door kan branden wel 800ºC. Zeker vanaf ca 400ºC zij al die materialen al lang bezig met ontleding, ze vallen uit elkaar door de grote hitte, pyroliseren in vaktermen. Dat kan in de vorm van de monomeren zijn waar die materialen uit opgebouwd zijn, dus bijv styreen bij EPS, maar dat kan ook via nevenreacties tot andere (ook giftige) stoffen leiden. Het kans zelfs dan ook nog verder uit elkaar vallen tot al dan niet giftige gassen als koolmonoxide, HCN (blauwzuurgas), ammoniakgas en en koolzuurgas, afhankelijk van welk materiaal het is en de omstandigheden waarbij dat gebeurt (temperatuur, zuurstof, resten van katalysatoren, etc). Mijn idee: Geen EPS/PIR/PUR isolatie in of boven ruimtes waar gewoond/geslapen wordt. Zeker steenwol als alternatieve isolatie brandt eigenlijk niet.
Hoeveel huizen zijn er voorzien van dakplaten met eps parels😂
Ik vind dat je hier terechte twijfels bij hebt.
Ik ben werkzaam in de woningbouw, en moet je helaas vertellen dat klasse D als eis nog best vaak van toepassing is bij nieuwbouw grondgebonden woningen
Ik wil wel even refereren naar een doc van Zembla, waar een klasse B produkt helaas zeer brandbaar blijkt indien het niet wordt toegepast zoals getest.
Maar de meeste geïsoleerde voorgevels van flats zijn geen 3m hoog met afzuiging boven de brandhaard.
Nu heeft ons huis houten balken en vloeren op de verdiepingsvloer. Dus dan maakt een dubbele laag gipsplaat en glaswol ook niet zo veel meer uit. Net zoals de EPS parels overigens.
Ben benieuwd welk isolatie voor de spouw klasse a of b heeft.
Bijna alle minerale wollen
Brandbaar isolatie materiaal moet verboden worden. Er is vast wel materiaal dat isoleert (warmte en geluid) dat onbrandbaar is. Je wilt nachts toch lekker slapen zonder zorgen..
Hoewel het zeker goed is hier aandacht op de vestigen combineer je hier een aantal zaken die niet direct een causaal verband hebben.
Vooral de link met Grenfell is denk ik wel een paar stappen te ver.
Maar ook de link met de brand recent die lastig te blussen bleek omdat zonnepanelen strak tegen elkaar doorgelegd waren en de isolatie er onder wel goed kon branden.
Bij Grenfell was het de combinatie van (ontvlambare) afwerking en tussenruimte tot de isolatie waardoor het schoorsteen effect kon ontstaan.
In je schouw zal hoogstwaarschijnlijk een brand veel minder goed kunnen ontstaan of kunnen doorbranden?
De brandweer heeft daar wat dubieuze beslissingen gemaakt, als je toch ziet dat methode A niet werkt door de zonnepanelen dan ga je toch iets anders proberen, van binnenuit of door een muur heen bijvoorbeeld? Daar zal nog wel een mooi rapport uit voortkomen met aanbevelingen vermoed ik. Maar puur alleen al het feit dat die isolatie brandde is dus het probleem: glaswol en steenwol branden helemaal niet bijvoorbeeld.
@@KetelKlets Wat ook niet vergeten moet worden is dat er vaak gassen ontstaan die zelf weer heel erg brandbaar zijn.
Korte versie: ik heb geen schouw, maar zou me als ik jou was denk ik ook niet te druk maken over de brandbaarheid van die parels O:)
Heel goed artikel! Leg dit maar eens bij de overheidgestuurde MillieuCenraal weg. Die promoten isoleren voor alle andere besparingsopties. Veiligheid zit niet in de plannen helaas
Wij hebben een spouw van 7 cm , met 4 of 5cm glaswol erin. Nu heeft een bedrijf gekeken , en die zei dat er te weinig ruimte is om na te isoleren. Mijn werdt verteld, door het bedrijf dat het helemaal geen zin heeft bij ons. Weet iemand er meer over te vertellen over het na isoleren. Ze willen wek allemaal een hoop in den haag , maar het moet ook maar gaan en nut hebben.
Hoe hoog was je boete als ik vragen mag?
Ruim € 200,-
En als je nou zou zeggen dat je het niet eens bent met de boete, kan je het dan niet doorspelen aan de rechtsbijstandverzekering? Gezien de hoogte zou het mij niet verbazen dat ze hiervoor geen acties gaan ondernemen en je direct schadeloosstellen..
@@chewmonkey89 Is onderdeel van de opdrachtbevestiging (voorwaarden) en ze hebben ook werk verricht bij het inventariseren van de spouw. Ik heb er daarom geen probleem mee.
@@KetelKlets de rechtsbijstand dient in dit geval ook niet om onder de boete uit te komen of om de tegenpartij een oor aan te naaien, maar het gaat slechts om een poging schadeloos gesteld te worden. Raadpleeg dan vooral de polisvoorwaarden.
Edit: dit kanaal is ooit ontstaan uit het feit hoe je maximaal op kosten kunt besparen toch? ;)
Hier zitten piepschuim platen tussen de spouwmuur. Volgens mij is dat hetzelfde als eps. Isoleert wel super trouwens.
Ha juist dezelfde situatie gehad maar ik heb het afgeblazen omdat het niet meer rendabel genoeg was om extra te isoleren.
Ik geef het nog 20jaar en we hebben terug een hout kachel want die is groen en geen isolatie want dat is het veiligst
Hout is blauw, althans de rook die er vanaf komt
Die brand laats in Arnhem, het dak en waarachijnlijk de muren daar ook EPS.
Als het brand is het bijna niet uit te krijgen. 😮
Daar moest ik ook aan denken.
@Ketelklets Even los van de brandveiligheid, Er zit met een reden ruimte in een spouwmuur; ventilatie. Mensen laten het volspuiten en er is geen ventilatie meer in de spouwmuur met als gevolg vochtproblemen en dan ben je nog veel verder van huis.
Een hardnekkige mythe. Ventileren doe je niet door je muur maar met een ventilatiesysteem of ventilatieroosters.
Vochtproblemen treden alleen maar op als je een woning met ventilatietype A helemaal dicht maakt. Als je ventilatie type B, C of D hebt, dan is er van vochtproblemen zelden tot nooit sprake. Zie: ruclips.net/video/P44xetOZFtA/видео.html
De kans op vochtdoorslag wordt zelfs kleiner bij naisoleren omdat de ventilatieopeningen worden gedicht en er een extra vochtafstotende laag in de spouw wordt aangebracht. De vochtproblemen ín huis hebben altijd te maken met ruimteventilatie en niet met die van je spouw.
Zo'n pakket EPS ventileert sowieso niet erg meer....
@@PA3GUQ daar ging het mij dus ook om. Maar kennelijk zijn sommige huizen zo gebouwd dat het wel kan.
Een vraagplicht bestaat niet. Een Onderzoeksplicht wel.
Die is vrij basaal, maar het betekend in feite dat alles wat de leverancier gepubliceerd heeft gelezen moet hebben en algemeen onderzoek naar het product moet hebben gedaan.
Het aanleveren van de brandklasse (proactief!) is taak van de verkopende partij.
Indien die dat niet doet, is het dwaling van de consument.
ik zou het liefst al die EPS meuk uit mijn muren laten halen. We hadden nooit vocht en schimmel problemen gehad, en nu zit het vol schimmel... En ja we ventileren om het leven. Maar om het schimmelvrij te houden moeten we letterlijk de ramen open zetten. Ik weet niet of je weet wat de isolatiewaarde van een open raam is? Maar volgens mij is die 0,0. Dus we hebben in feite een enorm verlies te pakken met die isolatie ellende.
Dan hebben we het nog niet gehad over de enorme teringzooi die je er van hebt. Die parels komen overal weg en uit zetten, zelfs jaren later kom je die troep overal nog tegen...
En over het een brand begint nooit in de spouw. Dat klopt, maar veel branden beginnen wel in bijvoorbeeld een afzuigkap, die dan vaak weer zijn afblaas kanaal door de spouwmuur heen geboord heeft. Dan breng je dus zo de hitte rechtstreeks naar je lekker brandbare spul. En als het 1maal in die spouw komt heeft het natuurlijk een mooi schoorsteen effect en spuiten de vlammen in no time er zo boven uit en staat je dak al in brand voordat jij uberhaupt door hebt dat de brand verder is gekomen dan je afzuigkap.
En ik heb zelf trouwens ook wat testen gedaan met isolatie materialen die ik wou gaan gebruiken. Ik heb gewoon de dikke gasbrander gepakt, een halve meter van de rol af gesneden en de brander er op gezet op 1 hoek. 1 rol was met een papier backing, dat papier vatte wel soort van vlam maar ging toch ook weer uit als je niks deed, de wol gloeide even na nadat de brander er af was en was natuurlijk helemaal zwart en ingezakt. Maar verder kon ik er niet veel aan merken. Alleen omdat in die toepassing het aannemelijk was dat het heet werd heb ik toch een andere rol gehaald waar een aluminium folie op zat, iets duurder, maar die wou helemaal niet branden. Verder dan een enorm stinkende rook(waarschijnlijk niet gezond) en een verkoold stuk isolatie kwam ik niet na 2 minuten lang de brander er volgas op te zetten. Ik vind het allemaal wel prima wat fabrikanten claimen en beweren, maar het meest overtuigende bewijs is gewoon zelf testen met een rol uit het schap bij de winkel, en dus ook niet met een "gesponsorde" rol.
Hoi Maikel, als je schimmel hebt is het of een koudebrug of je hebt doorslag van regen, een foefje om de schimmel te bestrijden is met een plantenspuit inspuiten met 15% chloorbleekloog en water, niet poetsen en als het goed is verdwijnt het als sneeuw voor de zon, en blijft ook lange tijd weg. (chloorbleekloog kan natuurlijk wel de boel een beetje bleken dus doe altijd eerst een testje )
Ja en dan proberen de oorzaak weg te halen, bij doorslag van regenwater is dat de buiten muur impregneren. (een klote klus die je ook nog om de zoveel jaar moet herhalen)
Of met de brander de korrels weg laten smelten 😀 geintje.
Die brandklasses zijn inderdaad wel een ding... In mijn dak zit glaswol, dus dat zit op zich wel goed, maar op het vernieuwde deel ligt er een houtvezel onderdakplaat met brandklasse E, eigenlijk is voor de brandbaarheid het asbest onderdak dat op de rest van mijn dak ligt dan eigenlijk beter...
De vloer wordt nog geïsoleerd, daarvoor wil ik een hoge druksterkte en ongevoeligheid voor vocht, waardoor ik eigenlijk bij XPS uitkom: ook brandklasse E dus, al denk ik dat er tussen de bestaande ondervloer (deels cementtegels in mortelbed op volle grond, deels beton) en de nieuwe dekvloer (chape met daarop gelijmde keramische tegels) waar geen elektra of gas loopt weinig risico is op brand, laat staan verspreiding van vuur (zuurstofarme omgeving).
De muren ben ik nog steeds niet goed aan uit. Deze zouden met zekerheid langs binnen geïsoleerd worden, mijn huis is bovendien overstromingsgevoelig, dus ik wil geen materialen die als een spons kunnen werken. XPS zou het meest ongevoelig zijn voor vocht, maar is dus zeer brandbaar... PIR is het meest logische alternatief zou je denken, maar blijkbaar zijn de courante PIR-muurisolatieplaten zelfs meestal brandklasse F, waarbij een duurdere versie nog maar brandklasse E is!!!
Ja, jammer dan, maar blijkbaar is asbest verboden, sterker nog, als ze aan je dak moeten gaan werken, bv er een nieuw dak op gaan leggen moet dat asbest er dus vanaf, omdat ze aan asbest niet mogen werken.
Hier heeft ketel klets de plank een beetje misgeslagen, veruit de meeste EPS parels die nu worden gebruikt hebben een brandvertragend middel en zijn veelal brandklasse B. Ook omdat deze tussen twee steenlagen zitten en er dus bijna geen zuurstof bij kan is het brandrisico gering. Zeker niet vergelijkbaar met de flatbrand in London waar de isolatie aan de buitenkant was aangebracht en ook nog een ander materiaal betrof.
Advies aan ketel klets, blijf bij je eigen vakgebied, dat is top, maar ga het niet hebben over brandveiligheid, blijkbaar heeft die kennis daar dus ook niet al te veel kaas van gegeten.
@@holgerdill6250De parels die ze bij mij wilden gebruiken werd (door henzelf) letterlijk gemaakt van verkruimelde witte piepschuimblokken. Ze gaven ook toe dan hun product brandklasse E heeft. Er zijn EPS parels met brandklasse B, voorzien van grafiet enz, maar dat was niet wat ze bij mij wilden gebruiken.
Heb je niet een beetje paniekerig gereageerd?
Immers voor brand heb je drie dingen nodig:
1 brandbaar materiaal
2 voldoend zuurstof aanvoer
3 ontstekingsbron
Het lijkt me dat 2 en 3 normaal gesproken niet in een spouwmuur aanwezig is.
Als je het overgevel bekleding zou hebben is dat een heel ander verhaal. Ook als je, je huis aan de binnenkant wil isoleren moet je goed opletten.
Snap wat je bedoelt, maar huizen met een rieten dak worden ook gebouwd. Bij bijvoorbeeld blikseminslag is het wel een dingetje. Verzekeraars doen er wel moeilijk over....
Niet alleen blikseminslag, ook schoorsteenbrand, vonkenregen bij renovatiewerkzaamheden enz. Ik ben de eerste verzekeraars als tegengekomen die huizen met een rieten kap niet meer willen verzekeren (ook niet tegen een hogere premie).
@@KetelKlets Klopt en vergeet vuurwerk niet 😉
Google maar eens op "spouwbrand" 😮 Goed dat je dit onderwerp aantipt 👍 Overigens zijn er ook eps parels met brandklasse B, Aminotherm en Enverifoam zijn een goed (misschien zelfs beter vanwege de beperkte ruimte) alternatief ook brandklasse B
Google maar eens op "nierstenen". Drink je dan nooit cola meer, of koffie?
Lekker handig. Afgelopen voorjaar ook eps parels in de spouw laten spuiten en ook onder de houten vloer laten spuiten 😢
Is de houten vloer niet een veel groter brandgevaar voor jou persoonlijk dan die parels in de spouw?
@@march8482 Houten vloeren zijn sowieso meer brandgevaarlijk, die eps parels doen het alleen maar vergroten lijkt me
EPS parels die specifiek voor spouwmuurisolatie worden gebruikt bevatten brandvertragende middelen. Het materiaal voldoet aan de europese brandveiligheidsnormen (euroklasse E) dit betekend dat het materiaal minder snel ontbrandt en minder vlamverspreidend is. Mocht er toch brand ontstaan dan zullen in eerste instantie de muren en andere bouwmaterialen getroffen worden voordat EPS isolatie aan de beurt is.
De kruipruimte ligt er vol mee. Pur spuiten vonden ze te lastig. Dat zit wel in de spouw. polyurethaan klinkt best brandbaar. Piepschuim tegen het dak achter kunstof platen. Er is ook nog kingspan dakisolatie gebruikt.Allemaal E. Alleen achter de HDF geveldelen zit steenwol (binnenkant is hardboard).
Hoi, ik snap jouw uitleg over de BTW niet. Gaat het nu om 200 betalen waarvan ca. 40 BTW of moet je 240 betalen of is het BTW vrij? Groeten Ewout
Er mag op die factuur simpelweg geen los BTW bedrag staan vermeld. Dus stel je moet € 200,- boete betalen en je krijgt een factuur van € 242,- (incl. 21% BTW dus) dan mag die retour.
Dus dan is het BTW vrij. Je betaalt dus 200 en als bedrijf mag je de BTW niet terug vragen. Zie ik dat goed?
Je slaat de spijker op zijn kop. Heb zelf in 2019 mijn dak gerenoveerd met Isobouw renovatie platen en vervolgens een stalen damwand profiel geplaatst met daarop de zonnepanelen. De rest heb ik afgewerkt met dakpannen die op hetzelfde niveau liggen als de panelen. In dit hele proces ben ik tot de conclusie gekomen dat de voorschriften en materialen vaak ernstig tekort schieten. Fabrikanten verzinnen ook varianten op brandklassen als “SE”. Ook de veelvuldig gebruikte dakfolies als dampdoorlatende ed zijn zelden brandklasse “B” en vrijwel alt “E”. Op de overgang met de buren heb ik lang nagedacht maar een echte robuuste oplossing bestaat er niet. Wat je vriend zegt dat zodra het goed in brand staat er zoveel hitte en vonken vrijkomen dat er geen redden meer aan is. Dit is een vd redenen dat ik heb gekozen voor dubbel glas panelen gemonteerd op een stalen damwand en niet via een kunststof frame direct op het isolatie materiaal.
Dank je voor de uitleg. Echter is dit niet helemaal waar. Ik heb zelf diverse testen gedaan en ook testen bekeken. Het is inderdaad zo dat de brandklasse alleen, nog niet zoveel zegt over de kans op grote brand in een gebouw. Hout kan immers ook gevaarlijk zijn. Waar we naar moeten kijken is volgens mij het kaars effect. Als je een stokje in brand steekt, dan blijft dat stokje een tijdje als een kaars branden. Dat doen ook heel veel isolatiematerialen. En dat geeft de kans op overslag naar een ander materiaal en/of blijft het een brandstof ontsteken. EPS heeft dat niet. Bij een te hoge temperatuur flitst dat materiaal bijna weg. Als je een plaat eps warm maakt, brand er een gat in, maar daarna stopt het branden ook gelijk omdat er geen brandstof meer is. Een houten plaat blijft branden. Wel is het natuurlijk veel beter om een onbrandbaar materiaal te gebruiken als isolatiemateriaal. Maar ik zou zeggen: Of Onbrandbaar, of een materiaal wat zeer snel weg brand. Bij EPS is de tijd dat het brand, veel te kort om een naast gelegen materiaal aan te steken. Ik hoop dat ik dit een beetje duidelijk heb uitgelegd
Ja ik snap waar je op doelt. EPS is 98% lucht waardoor maar 2% brandbaar materiaal is wat wegkrimpt van de vlam. Overigens zijn EPS parels met SE keur voorzien van brandvertragende eigenschappen zoals die je noemt. Maar dat is wat anders dan de witte 'piepschuim' die sommige bedrijven hanteren.
Sommige witte piepschuim kan inderdaad gevaarlijk zijn, en brand als een kaars. Dit heeft inderdaad te maken met de hoeveelheid brandstof en de snelheid van het branden. Ook is de brandstof/lucht verhouding belangrijk. Een spouw is een trekpijp net als bij een houtkachel. Langzaam brandende isolatie in de spouw die als een kaars brand en dan ook nog eens de juiste brandstof/lucht verhouding is echt funest. @@KetelKlets
Nog een klein detail: in de gevel van de grenfell toren was geen eps toegepast.
je kan eens kijken naar thermofoam dat is brandklasse B en isoleert goed, en kun je dus ook zo die muur in spuiten om bestaande isolatie aan te vullen.
Met die lisdodde als isolatie is het ook klasse E / F . Korte tijd een hype geweest in het nieuws als het isolatie van de toekomst. En dan zouden ik als boer dat moeten gaan planten als nieuw verdienmodel maar ook zo verschrikkelijk brandbaar dat dat spul is
Hennep niet overigens: B2 (iig als het bewerkt is met bijv Soda, standaard is het ook E). Ik bedoel dan uiteraard niet de kwekerij met geprutste meter en geluste stekkerdozen natuurlijk, maar het materiaal.
@@johankorten2797 Daar zie ik meer een toekomst is om te telen. Hennep is mooi spul voor meerdere doeleinden te gebruiken
EPS parels en minerale wol kan uberhaupt niet worden ingespoten bij huis waar al isolatie in zit.
Waarom? Omdat beide materialen tegen het binnenblad worden gespoten met luchtdruk maar omdat er glaswol in zit heb je geen goeie verdeling van het materiaal, ofhoewel is het proppen schieten
Hoe weet ik of ik spouwmuurisolatie nodig hebt? (Woning 1987)
Controle met een camera laten doen. Ook prikken ze er dan een stukje uit om te zien hoe dik de isolatie nu is.
Je kan ook even kijken bij open stootvoegen aan de buitenkant van de gevel. Als er isolatie aanwezig is zal ie dat daar kunnen zien bij een woning uit die tijd
Een huis uit 1987 heeft spouwmuurisolatie, maar niet heel dik.
Ik denk dat ik dat wel op de lange baan zet. Met glas en evt. kozijnen vervangen winnen we meer. (alleen maar een voor en achtergevel)
spouw ventilatie is heel belangrijk, als je de spouw helemaal vol spuit. Heb je geen ventilatie meer in de spouw.
Er zitten niet voor niks, open stoot open stootvoegen onder en boven in de buitenmuur
Mythe, een spouw hoeft helemaal niet geventileerd te worden. Die extra ingespoten isolatie zorgt ervoor dat vochtdoorslag niet meer bij de binnenmuur komt. Ook groeit zowel op EPS als op glaswol geen schimmel oid. Ventileren is belangrijk binnenshuis, niet in de spouw.
De spouw moet wel degelijk geisoleerd worden, de ventilatie ruimte in de spouw zit er zeker niet voor niets er komt hoe dan ook vocht in de spouw en als die isolatie de vocht opneemt is de isolatiewaarde 0.0
@@aadkuiters9803dat doet de isolatie dus niet (beide vochtafstotend) en nee, de spouw ventileren hoeft niet, dat is namelijk letterlijk wat elk isolatiebedrijf doet bij naisoleren (volledig dichten) en dat gaat prima. Mocht je een kruipruimte hebben die ventileert via de spouw, dan plaatsen ze daar wat losse roostertjes voor.
Het bouwbesluit is er op gericht dat de mensen in het pand kunnen vluchten en het de brand niet uitbreid naar aangrenzende panden. Dat je pand enorme schade oploopt is niet relevant. Vandaar vaak ook aanvullende eisen van verzekeringen voor bedrijfspanden.
Vandaag nog een partij rookmelders en hitte melders besteld veiligheid gaat voorop !
Goed en erg belangrijk punt! Er worden nu sommige isolatie-maatregelen genomen die helaas zeer bedenkelijk zijn.
Er zijn veel 'cowboys' op de isolatie markt, en vertellen vaak niet noodzakelijke maatregelen die extra moeite en geld kosten, dit is ook al eens op RTLnieuws besproken, Google ook eens op deze zin: Kleine EPS-bolletjes zijn een plaag: 'Je blijft vegen'
Eigenlijk een beetje kort door de bocht, aan de andere kant wel goed om hier over het algemeen aandacht voor te vragen. Je voorkomt nooit brand, maar het is alleen zo dat je het risico zo klein mogelijk probeert te houden. De brandveiligheid van een gevel is in het totaal, dus van buiten naar binnen en ook andersom. Stenen gevels geven op zich al meer bescherming, maar een houten gevel, soms ook aan de binnenkant, geeft een kwetsbaarheid.
Het geld voor alle onderdelen in de woning. Je hebt al een topic over Chinese opladers met de + en de - vlak bij elkaar, over de veiligheid van meterkasten, etc.
Wie bekijkt af en toe zijn meterkast met een warmtebeeldcamera, er zit tenslotte heel veel vermogen op veel minder oppervlakte dan voorheen. Wie meet de temperatuur van de door stof niet meer gekoelde ventilatoren, in allerlei toepassingen?
We willen geen bankstellen die brandvertragend behandeld zijn, want van die brandvertrager wordt je ook ziek, etc.
Het wordt een probleem om de woning uit te komen omdat alles luchtdicht gemaakt wordt en bij brand (overdrukt!) de voordeur niet meer open wil.... Wat willen we, energiezuinigheid en vluchtveiligheid.
Alles bij elkaar: het is brandPREVENTIE, niet alles valt te managen, het is één van de risico's die aanwezig zijn.
Ga door met het fantastische kanaal en alle goede video's.
Deze opmerking is niet belerend bedoeld, maar iedereen moet over zijn eigen aanwezige risico's nadenken.
Ik loop inderdaad met enige regelmaat met mijn Flir rond ja 🙂 Ik kan daarmee precies zien op welke groep mijn zonnepanelen invoeden op een zonnige dag.
Lekker is dat zeg !!, hoeveel procent van de woningen is niet gevuld met deze brandbare troep
Lucht is dus in dit geval geen gebakken lucht 🤔
die brand die jij bedoelde met dat hele blok was in Den Haag, niet Almere.
Was wel Almere: nos.nl/artikel/2479508-vuur-en-zonnepanelen-vier-vragen-over-de-woningbrand-in-arnhem
Sorry, klopt niet voor alle EPS parels, die nieuwere versies zijn veelal voorzien van brandverdragers waardoor deze een brandklasse van bv B hebben.
Dat benoem ik ook in de video, alleen waren dat niet de EPS parels die ik zou krijgen.
KlikBeeeeeeeeeeeet Titel, maar wel erg interessant. Alle video's eigenlijk wel 👍
Als je dit als Klikbeet wilt benoemen dan is dat helemaal prima, het is goed als zoveel mogelijk mensen hier van weten en er rekening mee gaan houden..
Sorry, maar je verhaal hier slaat kant nog wal, en de vergelijking met de woontoren is gruwelijk slecht. Er is daar iets heel anders gemaakt (en niet getest of gecontroleerd) dan de 5m3 eps pareltjes die je in je muur wilde spuiten.
Er zat een voorzetwand / cladding voor de oude betonnen constructie. Deze zal vol met oa hout en PE (brand als de gekken naar alle kanten, drupt naar beneden) en aluminium.
Wat dacht je van laminaat, of de o zo gewilde PVC vloeren...............
Het gaat er toch om dat je voor jezelf een risico analyse maakt, wil ik dit in mijn muren hebben ja of nee. Is er een kans dat die eps parels in aanraking komen met brand in of buiten je woning, waarschijnlijk niet. De ene vind dit prima de ander niet. Er zijn ook mensen die elke dag een pak sigaretten roken en 100+ jaar oud worden, het gaat goed zolang het goed gaat.
@@pjee3975 heb je helemaal gelijk in, het is iets persoonlijks, maar nu word het breed uitgemeten voor een groot publiek. Het is maar voor 1 ding nodig: Sponsoring van het Ketel Klets kanaal.
Brandgevaar. Één van de redenen waarom ik geen zonnepanelen op mijn huis heb.
Weet je wat de top 3 is bij woningbranden?
- Vervuilde wasdroger
- Stekkerdozen, verlengsnoeren en USB-laders
- Verouderde groepenkasten
Zonnepanelen staan er nog niet eens tussen.
Zonnepanelen is precies hetzelfde als jouw muur isolatie. Bij alles wat gepromoot wordt zul je nooit op de gevaren gewezen worden.
@@arjen8612 Ware het niet dat ik zonnepanelen goed snap en dus ook weet waar het fout kan gaan bij brand: dit is vrijwel altijd in de kabels of stekkers. Als die in orde zijn, dan is er weinig aan de hand. Plus dat zowel optimizers als micro's geen risico hebben op vlambogen of vlamboogdetectie aan boord hebben. Zonnepanelen zijn wat dat betreft niet gevaarlijker dan een stuk witgoed.
Wat moet er dan aan zonnepanelen branden? Glas? 98% van de onderdelen van zonnepanelen zijn onbrandbaar, dat is ook niet het probleem, het probleem was de bouwconstructie daaronder in combinatie van doorleggen van de zonnepanelen zonder ruimte ertussen. In een normaal huis wordt dat ook niet gedaan.
De brandoorzaak zal vermoedelijk een foutief elektrisch apparaat of installatie zijn geweest.
Deze met brandklasse B kan ik wel aanraden voor wie toch het zekere voor het onzeker wil nemen: ruclips.net/video/SqwrqbsSp1I/видео.html
15 jaren terug hadden we vlas isolatie werd toen al toegepast in houten woning is een natuurlijk product. en brand beter dan een aanmaakblokje .
Hoe dat 15 jaar geleden was weet ik niet, maar de huidige vlasisolatie is geimpregneerd, en brandt daardoor erg slecht.
@@PA3GUQ Oke maar vroeger was dit brandbaar en zit in woningen. Aansteker erbij en was weg. En hebben nog deze isolatie. Gaan uit van goede .
Ok je zegt dat je muren reeds geïsoleerd zijn en dat je nog 4cm wenst bij te isoleren. Al eens opgezocht wat daarvan de brandklasse is. Indien dit PIR platen zijn is de brandklasse ook F. Dus je verhaal houdt geen steek…
Er zit nu glaswol in, brandklasse A.
Beetje paranoia, brand tussen 2 stenen muren hoe vaak komt dat voor? Puur paranoia.
www.rockwool.com/nl/denk-breder/gezondheid-en-veiligheid/brandveiligheid/
Vuurgevaarlijk betekent dat er vuur aan de onderzijde van de muur ontstaat en dan vliegt de boel snel in de fik, vuur gaat van beneden naar boven. Die kans is bijna nihil. Ontstaat het vuur bovenaan dan verloopt de brand veel trager, verder is de brandbaarheid waarschijnlijk getest onder laboratorium omstandigheden zonder stenen muur. De ruimte is tussen 2 muren opgevuld dus weinig zuurstof. Ik vind het een storm in een glas water. Alles is gevaarlijk, in mijn dorp met 5000 inwoners, daar brand nog niet 1 huis af per jaar. Verwaarloosbaar. Je krantenbak is ook brandbaar, spititus in je keuken kastje. Ga zo maar door. Zwaar overdreven aktie dat afblazen.
@@WvhKerkhof Ik ben blij dat ik het heb afgeblazen, dat is voor mij het enige wat telt. Ga nu kijken welke materialen ik kan kiezen die brandklasse A1, A2 of B hebben.
@@KetelKlets Vraag mij af, zou dat nou echt zo nauw komen met die knauf glasvezels 4 cm in plaats van minimaal 5 cm spouw.
Zelf hoor ik wal veel goede berichten over minerale wol inblazen, alle andere alternatieven zijn toch aardolie producten, al dan niet behandeld met extra chemicaliën.
😀heb je een goed geïsoleerd huis maar wel de rest van je leven koppijn, of erger 😀
En idd de spouw is bedoeld om doorslag van slagregen langs de binnenkant buiten muur naar beneden af te voeren.
En ook ben ik benieuwd, is de bestaande isolatie er wel zo slecht aan toe ? ( zelf ben ik er ook nog niet over uit, heb een huis zonder isolatie in de zomer is het een steenoven )
@@bzrk6251 Bestaande isolatie is nog prima, en of die ene centimeter uitmaakt moet nog blijken, maar de tijd was dusdanig kort dat afblazen en rustig onderzoeken de voorkeur had.
Rekening indienen bij die zogenaamde vriend van je, ex btw
De kosten achteraf waren vele malen hoger geweest. Dit is simpelweg 'leergeld' wat je zo af en toe moet aftikken 🙂