Conversie vita de vie de pe araci pe spalieri si sarma

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 сен 2024
  • Cum faci o conversie la vita de vie de pe araci pe spalieri? Este mai usoara ingrijirea vitei de vie?
    Ca sa modifici o vita de vie cu conducere joasa si legare pe araci intr-o vita de vie cu conducere semi-inalta cu legare pe spalieri si sarma, aveti nevoie de:
    - stalpi din metal, lemn sau ciment
    - sarma zincata de grosimi intre 1,8 si 3 mm
    - intinzatoare - 3 bucati pe rand
    Primul rand de sarma are o grosime de 3 mm si se pune la 60 cm fata de sol. Al doilea rand dublu de sarme de 2 - 2,5 mm grosime se pune la 110 cm inaltime. Ultimul rand de sarme, tot dublu, de 1,8 mm grosime se pune la 160 cm.
    Randurile fiind mai late, sunt mai usor de lucrat mecanizat cu un motocultor. Conducerea fiind semi-inalta, taierea si culesul vitei de vie se face mai usor. Conducerea si legarea sunt mai rapide datorita sarmelor duble, intrucat coardele sunt trecute printre ele.
    Formele de taiere care se preteaza sunt Guyot, Cazenave sau Cordon Speronat, ultimele doua avand avantajul unei munci reduse in procesul de legare a vitei de vie.
    Vezi ultimele videoclipuri aici: / @taran.de.weekend
    #ingrijire #conducere #VitaDeVie #tarandeweekend

Комментарии • 30

  • @liviudrutumuzica6405
    @liviudrutumuzica6405 3 года назад +3

    Mulțumesc am învățat ceva de la tine

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад +1

      Ma bucur. Urmareste in continuare si o sa inveti mai multe lucruri 🙂

  • @haleaurelian
    @haleaurelian 4 месяца назад +1

    Salutare! Ai putea sa faci o prezentare cu soirile pe care le ai si tipul de conducere optima pentru fiecare? Mulţumesc, si spor la treabă!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  4 месяца назад +1

      O sa incerc anul asta. Insa inca sunt in studii asa ca inca nu stiu ce tip de taiere se preteaza mai bine... Sunt soiuri relativ noi...

  • @djktprojectmix8689
    @djktprojectmix8689 3 года назад +1

    Salutare maestre ! Te salut din Vrancea, am si eu vita de vie si imi place ce faci, tocmai de aceea m am si abonat pe canalul tau, dar iti dau un sfat prietenesc si vrancenesc din propria mea experienta. Acum, pt ca ai condus vita de vie pe pari din lemn las o asa, dar in timp ti as recomanda (din experienta proprie o spun) sa ti procuri spalieri din beton pt ca dupa 3-4 ani vei avea probleme cu parii din lemn care vor incepe sa putrezeasca si te va chinui an de an. Au aparut si suporti metalici galvanizati dar nu te sfatuiesc, fa o investitie si fa ti rost de niste spalieri din beton chiar si SH si i vei avea pe toata viata. Daca nu dispui financiar de toti banii ca sa achizitionezi toti spalierii si sa faci toata treaba doar o singura data cum ar fi mai indicat, poti sa ti procuri si in timp ce putrezeste un par sa l inlocuiesti cu cate unul , doi ... spalieri in fiecare an pana cand o vei inlocui pe toata cu spalieri din beton dar va fi munca in plus si an de an. Si inca ceva fara sa te superi, vita de vie trebuie Neaparat descurcata de pe sarme, ca sa poata fi taiata mai usor, apoi legata Obligatoriu dupa taiere ca sa fie o treaba gospodareasca si de calitate. Sa ai spor !

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад +1

      Salutare! Eeee in Vrancea aveti podgorii faine. De unde maestru ca sunt la inceput... Deocamdata am zis sa folosesc din parii de lemn pe care ii aveam deja ca sa nu mai investesc bani. Ar trebui sa tina ceva ani caci sunt de salcam si de stejar. Pe urma o sa vad ce fac... Multam de sfaturi!

  • @tatalupilor907
    @tatalupilor907 2 года назад

    Tiberiu, ai undeva o filmare cu săpatul viei printre rânduri cu motosapa. Nu o găsesc, așa că te întreb aici : în decursul unui an de câte ori trebuie să faci această operație ?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      Aici este ruclips.net/video/yMhGWxDxURg/видео.html Depinde cate precipitatii sunt intr-un an dar in medie trec cu motosapa de 3 ori pe an.

  • @ioniordanescu4476
    @ioniordanescu4476 11 месяцев назад

    Nu ai arătat nimic

  • @emiltran3163
    @emiltran3163 2 года назад

    De unde ați luat întinzătoare și cît costă bucata.?Pe ce lungime întinde că eu am o lungime a sârmei de 100m.V-a mulțumesc.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      Eu le-am luat de pe emag acum cativa ani cand erau 3 lei bucata l.profitshare.ro/l/9386074 Gasiti si prin Dedeman sau Leroy Merlin dar sunt mult mai scumpe... aproape 6 lei. Nu este specificata lungimea maxima a sarmei pentru intindere. Eu le am pe 30 de metri insa posibil sa mearga si la 100 m. Sau mai bine impartiti lungimea in doua si puneti intinzatori la fiecare 50 de m.

    • @emiltran3163
      @emiltran3163 2 года назад +1

      @@taran.de.weekend mulțumesc mult.,o zi bună.

  • @postman1
    @postman1 3 года назад

    Spalieri la ce distanta i-ai pus?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад

      Distanta intre randuri? La 1,5 m dar as zice ca mergea chiar si 2 m.

    • @postman1
      @postman1 3 года назад

      @@taran.de.weekend distanta între spalieri

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад

      @@postman1 Aaa... spalierii intermediari pe rand sunt la 5 m.

  • @alexnitu7929
    @alexnitu7929 3 года назад

    Nu-i rau oltene, așa, trebuie sa ne ridicam și noi, ca am cam rămas in urmă la domeniul ăsta! 😁

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад +2

      😄 Vedem la final ce iese dar eu zic ca o sa fie ok. Pt mine deja e alta viata...

  • @titipau7471
    @titipau7471 8 месяцев назад

    Am plantat si eu o vie denumita in zona noastra ''ananas'',ce fel de taiere imi recomandati

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  8 месяцев назад +1

      Eu folosesc Cazenave la Izabela(ananas)

    • @titipau7471
      @titipau7471 8 месяцев назад +1

      multumesc@@taran.de.weekend

  • @viatasiaventura
    @viatasiaventura Год назад

    Salut. Am vazut in unele clipuri ca sunt viticultori care leaga coarda de la vița , o trece peste sarma nr 2 si o leaga de sarma nr 1 formand , practic niste arcuri de cerc. Cunosti metoda , poti sa mi spui avantaje sau dezavantaje?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад

      E vorba ce cercuirea coardelor pentru a combate efectul polaritatii. Se aplica la taierile lungi precum Guyot, Sylvoz... Metoda se aplica asemanator si la conducerea pe araci de tip "Cerc ardelenesc(Taierea de Minis)". Ideea este ca varful coardelor sa fie mai jos fata de mijlocul coardelor astfel incat sa fie inhibata cresterea lastarilor dinspre varf si sa stimuleze cresterea celor dinspre mijloc. Vezi si videoclipul despre polaritate: ruclips.net/video/sGNXAPpdOuA/видео.html

  • @FlorinGgeorgheOpris
    @FlorinGgeorgheOpris 8 месяцев назад

    De cand te urmaresc, am invatat multe. Multumesc!

  • @floricakun3828
    @floricakun3828 3 года назад

    Mi.ar fi placut sa vad si cum o taiati , eu fiind inceapatoare . Exact asta facem noi cu via ramasa de la parintii mei , numai ca noi am tras-o pe spalieri . Urmaresc mai multe Site-uri despre taierea vitei de vie . Nu prea-s explicite . Va doresc spor la treaba si sa va bucurati de ea ! Doamne ajuta !

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад +2

      Bravo! Putine femei taie la vie... Cand o sa se incalzeasca, pe la sfarsit de februarie - inceput de martie, o sa arat si cum o tai si o conduc pe sarma. Deocamdata lucrez la un dispozitiv de smulgere a vitei ca sa nu mai dau la tarnacop... Pana atunci multa sanatate si spor la treaba! :)

    • @floricakun3828
      @floricakun3828 3 года назад +3

      @@taran.de.weekend Dragostea pentru lucratul viei o am de la mamica mea , dar atunci fiind tinara si plecata din sat nu am stat pe linga mamica sa vad cum o taie etc. Dupa moartea mamei la 9 ani ne-am mutat la tara in casa parinteasca si saraca vie nu era lucrata de peste 10 ani , toata via era pe jos , inghetata , fara pari \ araci , multa era furata , vraiste .Multe nu erau pe sir , am scos-o afara si am replantat-o pe siruri . Exact situatia dumneavoastra , avem si noi cu via . De ani de zile lucram la ea s-o punem la punct , avem 800 de butuci . Mi-ar place tare mult sa stiu exact ce trebuie sa las si ce trebuie sa tai . Am uramarit multe Site-uri , dar filmeaza de departe sau li se vad doar miinile , nu locul unde taie , etc., nu se intelege . Imi place cum explicati , sper sa inteleg din filmarea dumneavoastra . Nu am auzit pina acuma de dispozitiv de scoatere , noi in hirletul sau cazmaua , cum ii ziceti dumneavoastra , am scos butucii afara s-o replantam . Il faceti dumneavoastra acel dispozitiv ? Poate faceti o poza sa vedem cum arata , sa ne usuram si noi munca . Va multumesc mult . Sa aveti sanatate si spor la munca ! Doamne ajuta !