Plantarea vitei de vie toamna - recomandari si pasi pentru prinderi reusite

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 ноя 2022
  • Cum se planteaza vita de vie altoita toamna astfel incat sa avem prinderi reusite? Plantarea vitei de vie trebuie sa respecte cativa pasi simpli. Mai jos gasiti o prezentare pas cu pas:
    01:12 Scurta prezentare a procesului de plantare a vitei de vie.
    04:57 Desfundatul pamantului - Se face manual sau mecanizat la o adancime de 60 cm cu inversarea solului: cel mai fertil de la suprafata (primii 30 cm) se pun la fundul santului iar cel mai putin fertil din adancime (30-60 cm) se pune la suprafata.
    05:50 Pichetatul terenului si efectuarea gropilor - Este recomandat ca gropile sa aiba un diametru cuprins intre 40 si 60 cm. Insa daca din diverse motive nu se pot face asa mari e suficient si un diametru mai mic, de 20-30 cm. Importanta este adancimea gropilor! Aceasta trebuie sa fie minim 60 cm mai ales in cazul in care nu a fost efectuat desfundatul terenului.
    07:01 Ce punem in gropi si cum? - Este recomandat sa fie folosita mranita (compost mai vechi de 2 ani) ca ingrasamant si sa fie pusa la fundul gropii, sub radacini, si nu deasupra radacinilor.
    10:39 Fasonarea radacinilor si a altoiului - Dupa cartile vechi se recomanda scurtarea radacinilor la 10 cm. Cartile noi recomanda efectuarea de gropi largi si lasarea radacinilor asa cum sunt. Important este sa avem radacini subtiri caci acestea ajuta la hranirea butucului de vita de vie. Altoiul principal se taie la 2-4 ochi in functie de vigoarea lui. Lastarii secundari se elimina.
    15:59 Parafinarea vitelor de vie - Este un pas optional prin care protejam altoiul de temperaturile scazute si de daunatorii din sol. In plus ajuta si la incetinirea pornirii lastarilor in vegetatie si indirect la stimularea cresterii radacinilor.
    18:57 Mocirlirea butasilor - Radacinile vitelor de vie se scufunda intr-un amestec de consistenta smantanii care este format din 1 treime balega proaspata de vaca, 2 treimi de pamant galben si apa cat sa capete acea consistenta.
    20:34 Plantarea efectiva a vitei de vie se face in asa fel incat punctul de altoire sa fie la 2-3 cm deasupra solului iar radacinile sa fie orientate in jos.
    Cartea "Indrumatorul viticultorului amator - Soiurile rezistente de vita-de-vie si particularitatile lor de cultura" de Virgil Grecu o gasiti la l.profitshare.ro/l/11046837
    Primul lucru pe care trebuie sa il vedeti inainte de a va pune problema taierii corecte la vita de vie, mai ales daca sunteti incepatori, este sa alegeti tipul de taiere si de conducere potrivit pentru soiurile de vita de vie pe care le aveti:
    • Tipuri de taieri pentr...
    Despre vita de vie: • Vita de vie
    Despre pomi fructiferi si arbusti: • Pomi fructiferi si arb...
    Doneaza pentru copiii institutionalizati: asociatiasocialincubator.org/...
    Doneaza pentru copiii nevoiasi: worldvision.ro/implica-te/per...
    Disclaimer: Unele linkuri sunt de afiliere - prin ele castig un mic comision daca cumparati ceva (fara un cost aditional pentru voi).
    #plantare #vitadevie #toamna
  • ХоббиХобби

Комментарии • 129

  • @iosifdragomir7345
    @iosifdragomir7345 Год назад +1

    Ce te potriveşti cu felul meu de a gândi! Mi-e îmi place să ştiu nu doar cum, ci şi de ce. Şi tu explici fiecare detaliu. Mulţumesc.

  • @dandobrin949
    @dandobrin949 Год назад +2

    Foarte bine explicat.spor la treabă

  • @tibiavram
    @tibiavram Год назад

    Foarte bine explicat . Mulțumesc mult.

  • @danirumano3019
    @danirumano3019 4 месяца назад

    ....Am invățat foarte multe de la tine si te urmăresc con plăcere!😉

  • @user-rh7kd3hy5h
    @user-rh7kd3hy5h 9 месяцев назад

    Felicitari pentru explicatii!
    Multumim frumos!

  • @eduardstahi9409
    @eduardstahi9409 9 месяцев назад +1

    super

  • @nicusorandronic1
    @nicusorandronic1 Год назад +1

    Scarificat in toamnă cat se poate de adânc, discuit in primavara și plantezi cu “furculița” așa se cheamă in zona mea, o bucata de fier drept cu mâner și in capăt 3 colți in care pui radacina vitei de vie, bagi in pământ si scoți, vita rămânând in pământ. Chiar si pentru lipsurile dintre rânduri merge. Acum dacă ai putini butasi de plantat si nu ai scarificat toamna e mai Ok să ii faci groapa, dacă ai câteva mii de plantat o să te apuce iarna. Asta doar așa ca o precizare. In rest foarte bine explicat, felicitări!!!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +2

      Evident ca in camp se face mecanizat. Eu am prezentat cum sa facem pe langa casa.

  • @alexandruene6069
    @alexandruene6069 Год назад +3

    Viermii dăunători rădăcinilor tinere care apar vor veni oricum, mai ales la compostul adaugat.
    Așa că este foarte indicat să se adauge peste compost sau la fiecare plantare granule de Trika sau altă substanță asemănătoare.
    Acesta este unul din motive pentru care unele plante suferă o perioadă îndelungată sau se ofilesc.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +3

      Pai pana la ganganiile care se formeaza macar sa nu bag eu...🙂In carti scrie ca se recomanda a se adauga tot felul de insecticide dar eu prefer sa nu pun. Poate ca nu fac bine dar prefer asa si nu am avut probleme pana acum.

    • @alexandruene6069
      @alexandruene6069 Год назад +2

      @@taran.de.weekend Poate la tine nu sunt dăunători dar pe alte terenuri sunt foarte mulți și plantările sunt foarte afectate, chiar dacă mulți amatori nu sesizează.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +1

      @@alexandruene6069 Eu primavara si toamna dau drumul la gaini in gradina. Poate de asta nu prea am probleme cu ganganiile...

  • @alexmilan55
    @alexmilan55 Год назад +2

    Frumos videoclipul. Cat despre fasonare, daca planta e sanatoasa se prinde, face ea radacini direct din butas, daramite daca le are deja formate. Da, vin cu chestii mai noi fata de cum se facea, incearca sa le si argumenteze, dar vita se prinde oricum, rare sunt cazurile cand e vreuna care nu se prinde din cauza unei fasonari incorecte

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +3

      Nu stiu cat e de frumos... eu sper sa fie util. Asa e, vita de vie se prinde daca e sanatoasa. Cel mai important este sa fie sudura buna intre altoi si portaltoi.

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 Год назад +1

      @@taran.de.weekend frumos si util, ca si arati practic ce vorbesti teoretic

  • @aurelgegiu2792
    @aurelgegiu2792 9 месяцев назад

    👍🙋‍♂️👪

  • @Al-gk2jk
    @Al-gk2jk Год назад +1

    Foarte bine explicat, multumim.
    Doar un detaliu minor: am vazut ca basarabenii fac chiar un mic musuroi si pun radacinile peste, pentru a asigura orientarea corecta; spun ei ca e f important.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +2

      Da, e important dar treaba cu musuroiul e cam invechita... Pur si simplu se baga butasul mai adanc si in timp ce se pune pamant in groapa se trage usor de el in sus. In felul acesta radacinile raman orientate in jos.

  • @PaulStanila
    @PaulStanila Год назад +2

    Salutare. Un video cu productia de struguri obtinuta nu ai ? Indiferent din ce an. Multumesc.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +2

      Nu am unul dedicat dar se pot vedea diverse fragmente in alte videoclipuri precum ruclips.net/video/lioPj6WYZ8k/видео.html Oricum majoritatea viei a fost scoasa si inlocuita cu soiuri noi care inca nu au intrat pe productie.

  • @pauldanciu2578
    @pauldanciu2578 Год назад +1

    Mereu explici perfect...Merge sa plantam si prin Decembrie?

  • @sergiumitrea6437
    @sergiumitrea6437 3 дня назад

    Cu stima si mult respect. La soiul capsunica dupa plantare in toamna este necesara musuroierea? Multumesc anticipat

  • @Gadaleandaniel
    @Gadaleandaniel Год назад

    Salutare! Primăvara, an ce luna scoți la lumina butaci. Eu i-am scos când deja au pornit si mi ia ars soarele.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад

      Butasii pe care ii altoiesc? Sau va referiti la dezmusuroirea vitelor plantate?

  • @ioandetesan8428
    @ioandetesan8428 9 месяцев назад

    Bună ziua. Dacă iau butașii direct din viță sub forma de T . Fără rădăcină, din lipsă de compost și mraniță, se pote înlocuicu pământ de flori (Lidl) se poate ține în apă butașii și cât timp

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  8 месяцев назад

      Daca nu aveti mranita merge si cu pamant de flori. Daca vreti sa puneti direct coarde in pamant atunci faceti asta in primavara. Le puneti la hidratat maxim o saptamana. Daca pamantul e ud le puteti pune direct in pamant.

  • @edithradan1342
    @edithradan1342 Год назад

    Un material de valoare, multumim! A-si dori un mic ajutor daca se poate, in primavara am taiat vita de vie si am pus cateva crengute in apa care au facut radacini foarte bune (asa zic eu), am pus in galeata si au stat pana acuma, au crescut circa 2m. M-am hotarat totus sa pun in gradina, intrebarea mea este cand pot sa plantez, acuma sau in primavara si cat sa tai din el ca este prea lung? Va multumesc!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад

      Plantati acum caci nu e tarziu. Coardele le taiati la primavara.

    • @edithradan1342
      @edithradan1342 Год назад

      @@taran.de.weekend Multumesc, numai bine va doresc.

    • @edithradan1342
      @edithradan1342 Год назад

      @@taran.de.weekend Mai am o intrebare, pentru bolta cum trebuie procedat corect, puteti sa-mi dati cateva sfaturi? Va multumesc.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +1

      @@edithradan1342 Pt bolta sunt mai multe de zis si nu prea pot face asta intr-un comentariu... Cred ca in primavara asta o sa fac o prezentare caci am de gand sa o reconverteac pe a mea.

    • @edithradan1342
      @edithradan1342 Год назад

      @@taran.de.weekend Ma bucur tare mult, abea astept.

  • @danielgruescu
    @danielgruescu 4 месяца назад

    Bună seara am o întrebare daca tai vită de vie dintr-o vie veche va fi acelasi soi de struguri sa trebuie altoită mulțumesc frumos

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  4 месяца назад

      Din coarde iese acelasi soi ca cel original. Altoirea se face in principal pentru a asigura rezistenta radacinilor la filoxera.

    • @danielgruescu
      @danielgruescu 4 месяца назад +1

      @@taran.de.weekend am tăiat coarde și le-am pus la înrădăcinat și în primăvara doresc să le plantez in grădină dar nu știam sigur daca o să iasă aceași strugurii că și vița de unde i-am tăiat .struguri sunt roze cu bobul mare din Germania le-am luat mulțumesc frumos și o seara frumoasă

  • @claudiucimpoi7053
    @claudiucimpoi7053 4 месяца назад

    interesanta foreza cu care ai dat gropile ... de unde poate fi achizitionata?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  4 месяца назад

      Burghiul ala e facut manual din foaie de arc (mi l-a imprumutat un vecin) dar exista in comert un alt model spiralat de diverse diametre care sunt la fel de bune (a cumparat fratele meu). De exemplu asta de 10 cm diametru l.profitshare.ro/l/12855313

  • @dinucristy6916
    @dinucristy6916 3 месяца назад

    ce se întâmplă dacă zona de altoire este cu mai mult de 2-3 degete deasupra pământului...de exemplu ~10-12cm ...afectează cu ceva evoluția butașului ?
    mulțumesc !!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 месяца назад

      O sa fie radacinile mai aproape de suprafata si e afectat de seceta mult mai mult in primii ani de dezvoltare.

    • @dinucristy6916
      @dinucristy6916 3 месяца назад +1

      ​@@taran.de.weekend...am înțeles, mulțumesc frumos pentru răspunsul dvs. prompt 👍
      în ceea ce privește seceta nu vor avea de suferit, mă gândeam să nu fie alte posibile probleme care să le afecteze dezvoltarea.

  • @geaninaandrone8640
    @geaninaandrone8640 8 месяцев назад

    Multumesc pt explicatiile detaliate! Imi puteti spune, va rog, pt o semibolta care ar fi distanta de plantare si ce soiuri de vita de vie de masa se preteaza mai bine? Precizez ca locuiesc in N-E tarii, daca conteaza.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  8 месяцев назад

      Vedeti ruclips.net/video/rzcM62bLkZ8/видео.html Puneti soiuri mai rezistente la inghet

    • @geaninaandrone8640
      @geaninaandrone8640 7 месяцев назад

      @@taran.de.weekend Imi puteti recomanda, va rog, de unde pot procura butasi de vita de vie de calitate? Trebuie sa fie altoiti? Dvs de unde ati achizitionat? E prea tarziu sa mai plantez in aceasta perioada? Multumesc mult!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  7 месяцев назад

      @@geaninaandrone8640 Da, e bine sa fie altoiti. In noiembrie e foarte bine sa se planteze. Eu am comandat din Republica Moldova de la Vinograd. Mai sunt cativa producatori particulari si in Romania precum Vasile Bustea. Nu am luat de la dansul dar am auzit lucruri bune.

    • @geaninaandrone8640
      @geaninaandrone8640 7 месяцев назад

      @@taran.de.weekend Revin cu o intrebare... Pt o semibolta cu soiuri precum Danica, Helena, Landas, Muscat Dubovsky, Podaroc Nesvetaia, Rosfor si Timus, la ce distanta ar trebui sa fie plantate si ce mod de conducere ar fi mai indicat?
      Multumesc mult! 🙏

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  7 месяцев назад

      @@geaninaandrone8640 Sunt soiuri viguroase, cam obligatoriu taiere lunga precum Guyot. Depinde cum vreti sa le conduceti si cate randuri suprapuse. Eu pt 3 randuri suprapuse le-am pus la 80-100 cm. Puteti insa si mai rar...

  • @sabinacosta3550
    @sabinacosta3550 10 месяцев назад

    Eu vreau sa mut o vita plantata in primavara, in alt loc, cum e mai bine acuma in toamna sau la primavara? Multumesc!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  10 месяцев назад +1

      Toamna e cel mai bine. Dar dupa ce se scutura frunza.

  • @andreione1554
    @andreione1554 11 месяцев назад

    Am o vie in anul 1, e in vegetație si vreau sa o transplantez in alta parte, cum si cand sa procedez? La toamnă sau la primavara? Ii fac taierea de anul intai inainte sau o transplantez asa cum e? Are peste 2 metrii! Mulțumesc!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  11 месяцев назад +1

      In noiembrie dupa ce cade frunza. Scurtati coardele la 3-4 ochi. Daca puteti scoate vitele cu pamant pe radacini e perfect. Udati pamantul inainte ca sa stea lipit pe radacini. In rest urmariti pasii din videoclip.

    • @andreione1554
      @andreione1554 11 месяцев назад +1

      @@taran.de.weekend mulțumesc frumos

  • @lupuscry100
    @lupuscry100 Год назад

    Dacă am achiziționat vita de vie primavara, cum o pot depozita pana la toamna ?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад

      Aoleu cum sa o depozitati pana la toamna? O plantati primavara. E la fel ca toamna doar ca faceti un musuroi mic doar cat sa acopere vita cu 1-2 cm de pamant.

  • @dorudraghici9991
    @dorudraghici9991 10 месяцев назад

    eu am plantat in decembrie 2022 peste 90 de fire de vie si am avut doar 2 fire pierdute si via este sus pe bolta. ar mai fi ceva ce eu am facut, langa fiecare fir am pus 0 bucata de teava portocalie de 12 cm pe care am umplut-o cu pamant si in primavara am scos pamantul si am pus teava inapoi si pe acolo am irigat vita, ce-i drept si cu macerat de urzica. voi face un film si-l voi posta. drept ca in fiecare toamna trebuie sa scot tevile si sa le umplu cu pamant sa nu ajunga frigul la radacina, dar merita efortul si consumul redus de apa tinand cont cat costa apa.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  10 месяцев назад +1

      Merge si solutia asta desi e suficient sa faceti o copca la vita si sa o umpleti cu apa cand udati. Cred ca e acelasi consum de apa... Ca sa nu va coste apa, forati un put sau faceti o fantana si folositi o pompa. Va costa doar curentul electric dar cu cateva panouri fotovoltaice rezolvati problema.

  • @mihaiflorea6156
    @mihaiflorea6156 7 месяцев назад +1

    Ați verificat PH ul gunoiului de grajd proaspăt ?

  • @florysela2547
    @florysela2547 Год назад +1

    La ce distanta plantezi butucii intre ei? Ma intereseaza pentru conducerea tip Guyot. Multumesc!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +1

      Eu ii am la 1,3 m pe rand insa e posibil sa fie distanta cam mica pentru unele soiuri de masa viguroase. Daca insa se foloseste rand dublu de sarme pe primul nivel si se conduc coardele unele pe langa altele de la butuci vecini (asa cum intentionez eu sa fac pe viitor) atunci e o distanta suficienta. Pentru soiuri mai putin viguroase distanta de 1,3 iar e suficienta chiar si pentru o singura sarma pe primul nivel.

    • @florysela2547
      @florysela2547 Год назад +2

      @@taran.de.weekend multumesc frumos pentru lămurire! Din pacate, nu am stiut astea cand le-am plantat si cred ca sunt la mai puțin de 1 m distanță intre ele, iar posibilitatea de a pune inca un rand de sârmă paralel cu cea existentă, nu am!😔 Unii butuci sunt extrem de vigurosi ptr varsta lor, adică pentru anul 3, în primăvara asta!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +1

      @@florysela2547 De la 1,2 m in sus e recomandat. In acest caz puteti incerca cu inca un rand de sarma la 10-15 cm deasupra primei sarme si alternati etajele: o vita pe prima sarma, urmatoare pe sarma 2, apoi iar pe prima sarma si tot asa... Sau si mai bine scoateti cate o vita alternativ si le plantati in alta parte.

    • @florysela2547
      @florysela2547 Год назад +1

      @@taran.de.weekend multumesc pentru lămurire! Vad ce metoda e mai usoara ptr. sotul meu. Nu stiam ca vita de vie se poate muta, ma gândeam ca se strica!🙈 Asta cu o sârmă intermediară cred ca ar fi mai usor de aplicat. Vedem! Multumesc mult pentru raspunsurile prompte! Sănătate si numai recolte bogate!🙏

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +1

      @@florysela2547 Exista riscul sa nu se mai prinda prin mutare dar si cu 2 sarme va fi cam aglomerata... Sanatate!

  • @floringrumezescu5952
    @floringrumezescu5952 4 месяца назад

    Vinzi si butasi cu vita de vie de masa?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  4 месяца назад

      Nu am timp sa altoiesc. Dar pentru interesati ofer coarde sa altoiasca singuri. Am prezentat cum se altoieste vita de vie.

  • @puiudedak
    @puiudedak 6 месяцев назад

    Tataie, dintr-un film de 25 de minute, tu ai stat lângă roabă cinci minute! Chiar vrei să mă uit mai departe?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  6 месяцев назад

      Pentru nerabdatori exista un desfasurator in descriere cu salt la fiecare operatie. Dar mai bine nu te mai uita deloc. Nu meriti nici o clipa din timpul meu! 🙂 Daca as putea le-as interzice indivizilor ca tine sa aiba acces la informatia pe care o ofer. Nu meriti, ma! 😄

  • @andreione1554
    @andreione1554 Год назад +1

    Am plantat vie anul trecut în toamna și acuma a dat primele frunze dar și floare...ar trebui sa rup floarea sau ce sa fac?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад

      Da, trebuie rupta floarea mai ales daca stiti sigur ce soi este. Daca nu sunteti 100% sigur ca este soiul pe care l-ati cumparat si vreti sa vi se confirme, puteti lasa cateva boabe de control. ATENTIE insa caci asta poate slabi butasul si exista chiar si riscul sa il pierdeti... Asa ca cel mai bine ar fi sa eliminati inflorescenta.

    • @andreione1554
      @andreione1554 Год назад +1

      @@taran.de.weekend mulțumesc frumos

    • @andreione1554
      @andreione1554 Год назад

      @@taran.de.weekend pai nu știu soiul pt ca am luat butasii de la altcineva când a tuns via și nici el nu știe. Singurul lucru pe care îl știe e ca este un soi foarte rezistent la boli și în 30 de ani niciodată nu a stropit via cu nimic

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +1

      @@andreione1554 Asta e altceva ca nu stiti numele. Eu ma refeream ca poate cumparati un soi de la cineva care nu e de incredere si pe urma iese alt soi. In acest caz rupeti florile caci stiti sigur cine si ce v-a dat, chiar daca nu stiti numele soiului.

  • @adiadr1708
    @adiadr1708 Год назад +1

    Eu am luat vite cu 7 8 ochi de la pepiniera român, toate s-au prins, cred că e mai ok așa că altoiul e prins deja, am mai pus și ceruita și nu s-au prins, dar luată din magazine

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад

      La mine s-au prins si alea ceruite din magazine dar nu a iesit ce am cumparat. De la Yurta. Nu mai iau niciodata de la ei.

    • @adiadr1708
      @adiadr1708 Год назад +1

      @@taran.de.weekend de la yurta au iesit si fac niste boabe mimi asa 🤣, sau poate nu s-a prins si a crescut din baza, sunt puse de cativa ani buni si acum am inceput sa fiu atent la mai multe aspecte cand am inceput sa ma documentez si m-a prins activitatea cu pomi si vie

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад

      @@adiadr1708 Asa am si eu un soi cu struguri albastru inchis si boabe foarte mici care trebuia sa fie Timpuriu de Cluj... Sigur e dat din altoi dar cine stie ce au altoit...

    • @adiadr1708
      @adiadr1708 Год назад

      @@taran.de.weekend exact

    • @Al-gk2jk
      @Al-gk2jk Год назад

      @@taran.de.weekend Din aceia care se coc in august?
      Am si eu asa ceva, am crezut ca sunt salbatici la inceput. Fac un vin f tare.
      Oare ce soi sunt?
      S-ar putea face ceva sa fie boabele mai mari (gen taieri sau ceva in sol)? Gustul e interesant si e convenabil ca in august ai deja struguri. Si nu necesita nici un tratament.

  • @mihaiflorea6156
    @mihaiflorea6156 7 месяцев назад

    Gunoiul de grajd proaspăt, adică nefermentat, are PH 8 .Deci nu este acid , atunci întrebarea de ce arde,se zice că prin descompunere rezultă amoniac care face rău!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  7 месяцев назад +1

      Nu am studiat problema insa stiu ca in urma fermentarii se produce o cantitate mare de caldura care poate arde la propriu. Asta daca nu intervin si alte efecte...

  • @daniflorin8054
    @daniflorin8054 Год назад +1

    Salut,de unde ai luat butasii??

  • @tibiavram
    @tibiavram Год назад

    Dacă nu avem balega de vaca se poate și fără?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад

      Daca urmariti atent o sa vedeti ca eu nu am pus pt. ca nu am avut de unde sa iau.

    • @tibiavram
      @tibiavram Год назад +1

      @@taran.de.weekend scuze, am văzut ulterior că ați menționat acest aspect . Mulțam

  • @ccghioca
    @ccghioca Год назад +2

    Pai si ce ai folosit tu in loc de balega de vaca?

  • @alexmilan55
    @alexmilan55 Год назад +1

    Eu cand le-am plantat pe ale mele, am pus mranita deasupra radacinilor, nici nu au luat-o in sus si am avut si niste cresteri de 5-6 m de nu stiu ce sa fac cu ele ca se umbresc unele pe altele ( eu nu am spatiu ca tine ). Vita e buruiana naibii 😄

  • @Daniel-ee6ti
    @Daniel-ee6ti Год назад +1

    Daca mranita este deasupra radacinilor, ploaia va duce nutrientii de la mranita in jos, daca mranita este sub radacina ploaia va duce nutrientii si mai jos de radacina.... Ambii autori au dreptate.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +2

      Corect! Daaar exista o subtilitate: deasupra se mai poate pune oricand insa in adancime mai greu... In plus cand se pune deasupra ajuta pe termen scurt. Cand se pune sub ajuta pentru anii urmatori cand vor creste radacinile.

    • @Daniel-ee6ti
      @Daniel-ee6ti Год назад +1

      @@taran.de.weekend Daca se pune in adancime, pamantul este mai aerat, mai afanat, mai bogat in nutrienti iar radacinile ajung mai usor intr-un sol mai accesibil. Stima.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +1

      @@Daniel-ee6ti Exact! 👍

  • @ApiRoty
    @ApiRoty 8 месяцев назад

    Iar cu taiatul vitei de vie primavara la fel, eu o tai din luna noiembrie decembrie, toti romani zic ca ingheata vita si nu mai rodeste de unde alta prostie mostenita, cum am spus am lucrat in Franta si din noiembrie incepeam taierea totala sarea gheata de pe butasi asa de frig era in decembrie ianuarie si avea productie nu ingheta, ptr ca vita de vie din noiembrie este uscata nu are seva in ea seva revine undeva in martie in butasi si nu are ce sa inghețe sau sa se usuce, ca nu mai dau lastari etc, incercati pe un butasi de curiozitate si sa vedeti este asa sau mint eu multumesc inca odata o zi faina tuturor

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  8 месяцев назад

      E si nu prea asa. Depinde de soiuri si depinde de zona. Daca ar fi asa peste tot nu s-ar mai ingropa via in anumite zone. Daca sunteti multumit de rezultate taiati definitiv de toamna.

    • @ApiRoty
      @ApiRoty 8 месяцев назад

      @@taran.de.weekend eu o tai de 4 ani am soiuri de de masa si de vin, in fine eu am explicat o parere nu trebuie sa faca nimeni ce fac eu bafta

    • @ApiRoty
      @ApiRoty 8 месяцев назад

      @@taran.de.weekend am omis nu vorbesc de vita de vie tanara zic de butasi de la 6 ani in sus pana in 5,6 ani nu este recomandat

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  8 месяцев назад

      @@ApiRoty Corect, fiecare face cum considera ca e mai bine.

    • @manoiunicolae1863
      @manoiunicolae1863 7 месяцев назад

      Daca o tai de toamna pleaca mai repede in vegetatie ( si pomii) si e " descoperita" in fata brumelor tarzii.
      Inghetul din iarna arde indiferent daca e sau nu taiata .
      Daca ai multa ...